A deflegmáció nem más mint egy részleges kondenzáció.
A szeszgőz, víztartalmától függően folyamatosan emelkedő hőmérsékleten távozik a folyadékból a gőztérbe. Ezt követően a folytonos párolgás hatására egyre feljebb nyomul, majd bekényszerül a páracsőbe, majd legvégén a hűtőbe, ahol hirtelen lehül és cseppfolyossá válik. Nade! Közben a szegény pára egy sor fémfelülettel találkozik, melyek a környezeti hőmérséklet és az ebből következően a felületük a jó hőleadás miatt a távozni készülő párát lehűtik, a kevésbé illékony összetevők elegye kicsapódik a fémfelületeken. A folyamat a deflegmáció, eredménye a flegma. Ez visszafolyik az üstbe a kúpról, esetleg a páracsőből. Menet közben a flegma találkozik az egyre forróbb gőzökkel, melyek felhevítik és a flegmából az illékony összetevők elgőzögnek tovamennek a többivel. A flegma újbóli párolgása a rektifikáció.
Namost. Ha a deflegmációt növelem azzal, pl. hogy vizet permetezek a kúpra, vagy csökkentem a főzőhelyiség hőmérsékletét, ebben az esetben a részleges kondenzálódás oly mértékű lesz, holy csak a nagyon alacsony forráspontú összetevők jutnak el a hűtőig. Ha viszont emeled a fűtést, növekszik a párolgás, nől a gőzáramlás sebessége a deflegmáció ezáltal csökken. Ha bebugyolálod, azaz szigeteled a deflegmáló felületeket, akkor a deflegmáció szintén csökken.
röviden ennyi
a hibákért elnézést, de szilánkosra tört a telóm üvege azt sem látom mit írok, de tudom 😊
Szerintem pénzkidobás! Ebbe a kis sz..ba úgy püfög bele a szeszgőz, hogy a másik felén el is távozik anélkül, hogy jelentős deflegmáció révén tisztuljon! Egy pistórius tányér jelentős felület a benne levő terelőlemez miatt, de ez csak egy bumszli csődarab. Nem javaslom, nekem is van kuktám még csak kúp sincs rajta, csak a gyári csatos fedél. Bármilyen hihetetlen, de olyan deflegmáció van így is, hogy szinte hallani ahogy visszacsöpög a flegma az alszeszbe.
Köszönöm az infót. Leköteleztél. Lenne még egy kérdésem. Korábban már kérdeztem de senki nem tudott ( vagy nem akart) biztosat mondani. Ezt a kiegészítőt javasolja a gyártó a lepárlómhoz, és nem tudom megéri e megvásárolni. Neked mi a véleményed?
Nem az a lényeg hogy mennyivel indul, hanem hogy mennyi lesz az első főzés után a kihozatal. Van úgy hogy csak 15-18-as az alszesz (berkenye, vadkörte), de van hogy 30-40(szőlő, füge)
Ezzel a dohogással én is találkoztam,és gőzöm sincs,hogy mi lehet.Arra gyanakodtam,hogy a keverés hiánya,talán rétegződik a cefre.Ha intenzíven kevered,akkor is megmarad a dohogás?(nekem nincs keverőm)
Nekem is van e hang, ha leveszem a lángot s ugy jön mint a cérna akkor is. Ez attól van, hogy levegő, gőz buborékok keletkeznek a csövekbe s ez bugyogó hangot ad.....én pld. nem foglalkozok vele...
Szia! sokat olvasom, hogy legnagyobb intenzitással fűtünk. Ha én nagyobb lánggal melegítek, ilyen dohogó hang jön ki a hűtőcsőből (22-es réz - 300L víz tartály) gőz nem, csak ez a hang. Melegebb víznél kisebb lángnál is előfordul. Ez probléma cefrefőzésnél - pl szökik el alkohol? vagy nem kell evvel foglalkozni? finomításnál nem jelentkezik, ott kisebb mértékű a fűtés ugye. (6 kW gázégő és 60L-es szimpla keverős az üst)
Nyakig borítottam vízzel. (kár hogy élesztőt és pekint nem tettem bele) Gyakorlatilag sztem 2 hét alatt szépen kiforr és lehet főzni a csigert. Szerintem nem ecetesedett. Erős szúrós illatta volt. Ha még átpréseltem volna a csigert is akkor majdhogynem tökéletes szőlő pálesz lett volna belőle.
Én főztem már csigert korábban is akkor kiszedtem mind a magot mind a kacsot. Gyakorlatilag szőlőpálinka lett belőle. Illatos finom pálesz volt.
A fanyarságát is szeretem a törkölynek most úgy fűztem hogy a csigeren hagytam a magot és a kacsot. Most fanyarkásabb lett. Tettem bele mustot is az alszeszbe ettől picit gyümölcsösebb is lett de fanyar is. Nekem tetszik.
Ha van szőlőd,és akarsz bort is és pálinkát is,akkor nem viszed túlzásba a préselést.A 20 tonnát én nem tudom megítélni,de jobb a pálinka,ha nem (csak) cukorból van.Amúgy a törkölybe élesztő nem kell,és ha pektinbontóval kezelve lett,nincs is értelme kifőzni.
"De a törkölyt akkor csontszárazon légmentesen kell érlelni? A végén is egy tök száraz akármit öntök az üstbe?"
Igen.Illetve,ha leve van,akkor az must.A nem hígításnak pedig az az értelme,hogy nem gyengíted az amúgy is kis alkoholtartalmú törkölycefrét,mert veszélyei vannak.Pl.:ecetesedés.
Amúgy a csigernél a kaccsból igen sok csersav oldódik a cefrébe. Én szeretem a kaccsos törkölyt, de főzés előtt ki szoktam gereblyézni belőle a nagyját
Tudomásom szerint ez sokban függ a deflegmáció mértékétől is. Egy ideje már gondolkodom rajta, hogy finomításokhoz be kéne iktatni egy plusz (erősítő) feltétet a rendszerre, kíváncsi lennék milyen hatással lenne a minőségre és a mennyiségre. Az biztos, hogy az UP megjelenése az változna, de mivel kevesebb viszont erősebb szesz lenne a végeredmény a mennyiségbeli különbség szerintem elhanyagolható lehet.
A hűtéshez még egy gondolat. Egyik ismerősöm sokáig ott hibázott a hűtésnél, hogy az alul bevezetett hideg víz túl nagy intenzitással folyt be, mivel a bemenő keresztmetszet kicsi volt, így felkeverte a vizet a tartályba így az alsó rétegből a hideg víz eltűnt. A pálinkái kevésbé voltak illatosak, mivel 20C° fölött volt a hőmérséklete, és előfordult, hogy opálosodott is neki. Utólag elemezve a hűtőtartálya is kicsi volt, nem volt elég magas a vízoszlop így könnyedén tudott keveredni a meleg a hideggel.
"Miután a kívánt mennyiség lecsurgott akkor kicsit rátolok a fűtésre és szépen 40-45°-ig meg sem állok (ez tapasztalat alapján az én rendszeremre vonatkozó adat, ez eltérhet mindenkinél)"
Pontosan! Nálad 40-45, nálam még 55 alá sohasem ment, de körteféléknél nem ritka a 60 vagy afeletti UP megjelenés sem. Nálam.
Ha van mondjuk 300 kg szőlőm héjjal szárral. Mondjuk kipréselem egy 20 tonnás préssel (ami visszamarad az a törköly).
Ez a visszamaradt anyag elég száraz, ezt így tegyem hordóba héjjastúl szárastúl élesztő cukor és víz nélkül?
Akkor mit főzök? Száraz héjjat és szárakat?
Én úgy csináltam hogy felöntöttem vízzel hogy tocsogós legyen, kapott cukrot (élesztőt, pektinbontót nem) majd hagytam kiforrni és visszanyomkodtam a bundát. Így lett belőle 14 liter pálinkám még, ami szerintem még megéri hogy küzdjek a visszamaradt anyagért.