Keresés

Részletes keresés

sniper101 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117998

köszönöm a válaszokat! átnézem a hűtőt 

kornel8 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117997

Szia! Ezzel kapcsolatban még az lenne a kérdésem, ha nagyon "aládöngetek", akkor nem lehet hogy hamarabb megjelenik az UP(nem időben :))? Így gyorsabban jönne a párlat, nem okozna minőségromlást?

Előzmény: bujukcekmece (117902)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117996

Szia!

Sokáig.Nem fogod Te addig tartogatni,hogy valami baja lehetne.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (117994)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117995

:-DDD

Előzmény: öreg_néne_b (117993)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117994

Sziasztok. 

 

A napokban már kérdeztem (lehet átsiklottatok felette) ismét megpróbálom megkérdezni:

Az alszeszt meddig lehet-ajánlott tárolni finomítás előtt?

Arról van szó, hogy szeretném mielőbb lefőzni a cefrémet de a finomításra valószínű csak később lenne időm.

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.28 0 1 117993

Nem kell.

Előzmény: gombászok (117991)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117992

Vulkanikus kőzet (habkő) darabokra törve, sósavban kifőzve és kloridmentesre mosva.

Nagy felületű inert anyag, a felületén képződnek a gőzbuborékok és így egyenletes forrást biztosít. Laborban használják, háztartásban cserépdarabkákkal pótolható.

Előzmény: ksanyi52 (117989)
gombászok Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117991

Ami forr, ha kő!

Angela Merkel is aszonta: beengedjük a migránsokat merkell.

Előzmény: ksanyi52 (117989)
sütöget Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117990

Valójában a pontos megfogalmazás az, hogy én összeállítottja voltam a főzőmnek. A rendelkezésemre álló 50 literes fazékra (40 cm) lett méretezve a feltét. A hűtőt magam készítettem 15-ös csőből (4 m), egy 220 literes műa. hordóba. Ez utóbbit azért, hogy ne kelljen a vizet cserélgetni, hát ez nem jött össze, mert egy elhúzódó cefrefőzésnél a víz felső negyede igencsak felmelegszik. Így néhány vödörnyi víz cserélődik.

Az üstfedőt egy hirdetésben láttam meg (lásd előző kép), és mint mondják: meglátni és megszeretni ... Azután rátaláltam "hal" által készített szerkezetekre és rögtön megszületett az elhatározás. Az üstfedő nálam nem így van rögzítve, hanem a fazék peremére illeszkedik és mindössze 6 lefogatás tartja, ami még átalakul békazárra.

Valójában a te inspirációd is benne van az üstfedélben, miután ebbe is tudok aroma kosarat elhelyezni a gyümölcsök számára. Készítettem még egy keverőt is "körte51" ötlete alapján, ami remekül működik és nem teszi unalmassá a cefrefőzést, mivel: "A verklit szívvel kell tekerni ...".

Röviden (?) ennyit a főzőberendezésemről.

Előzmény: rézműves1 (117985)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117989

" nem tettél forrkövet az alszeszbe" Mi az a forr kő? 

Előzmény: barkócza (117986)
csalitos Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117988

   Hello barkócza, megelőztél. Nem baj, többször a okosságot, mind egyszer a hülyeséget.

Előzmény: barkócza (117986)
csalitos Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117987

   Nem nagy probléma. Az esetek igen nagy százalékában a "buffogás" a hűtőben keletkezik. A hűtőspirál nem mindenűt lejt egyenletesen, sőt némelyik helyen ellenkező irányú a lejtése és így az ott összegyűlt párlat akadályozza a gőzök távozását. Ha átvizsgálod a spirált, meg fogod találni ezt a helyet. Ha az egyenletes lejtést biztosítottad a "buff" megszűnik.

Előzmény: sniper101 (117984)
barkócza Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117986

Két ok szokott lenni. Az egyik, hogy a hűtő vagy a páracső nem egyenletesen lejt vagy emelkedik, valahol pang benne a kondenzált pára, és folyadékdugót okoz. A másik az, hogy nem tettél forrkövet az alszeszbe - az egyenletes forráshoz kell valami, amin elindul a gőz képződése.

Előzmény: sniper101 (117984)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117985

Ez egészen csinos, te csináltad? Már úgy értem a fémnyomáson kívül! 

Csak minek annyi csavar rá? Ennek a fele is sok.

Négy db. csavar untig elég, ha síkban van a felület és ha megfelelő tömülést használsz. 

Ráadásul alig kell meghúzni. De jó a békazár is, az még gyorsabb és nem lehet túlhúzni.

 

 

Egy csomó időd a ki-be csavargatással megy el és ráadásul tök felesleges......

 

...

 

Előzmény: sütöget (117980)
sniper101 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117984

Sziasztok!

olyan kérdésem lenne... Most főzök először pálinkát a saját gyártású főzőmmel, és az alszesz elfőzésekor olyat tapasztaltam,hogy "buffog" a hűtő rézcsöve. Normális ez? ha nem tudtok valami megoldást javasolni?

varadyz Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117983

Igen az alma csigere. 25kg cukor???????? Én 1kg-ot tettem hozzá csak. 

Next time úgy csinálom hogy vagy 2-3 kg cukor / 50kg száraz anyag és kb 40-50liter víz + pektinbontó + élesztő.

 

Előzmény: obsitos3 (117981)
obsitos3 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117982

Ezt benéztem.Visszavonva.

Előzmény: obsitos3 (117981)
obsitos3 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117981

Tehát akkor felfoghatjuk úgy,hogy ez az alma csigere.Különbség csak annyi,hogy ha ezt a szőlő maradékából csinálod,akkor 100 L vízhez 25 kg cukor jár,ha azt akarod,hogy nagyjából bor erősségű legyen.

Előzmény: varadyz (117976)
sütöget Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117980

Pl. ilyesmire gondolsz?

Előzmény: rézműves1 (117979)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117979

..."mert ha pistórius tányért tennék rá akkor is csak ezen a szűk lyukon menne bele a gőz."...

 

Igen, jól látod!  Mert ha megfigyeled a valóban jól elkészített profi (kisüsti) főzőket, ott az üstöt általában egy viszonylag magas, domború üstfedő zárja le.  Mondjuk ez az egylépcsősöknél is így van.

Ez több előnnyel is jár. Jobban kihasználhatod az üst tényleges űrtartalmát, vagyis majdnem tele rakhatod. Ráadásul ha kicsit felhabzik, akkor ott az üstfedő és a sisak alkotta nagy tér, nem szalad egyből a páracsőbe. És ehhez csatlakoznak (nagy nyílással) a különféle kialakítású sisakok, amiben a megfelelő gőzáramlás következtében, nagyon hatékony a léghűtéses deflegmáció.

Ha erre teszed a pisztórius tányért, mint vízhűtéses defelegmátort, akkor mindjárt kedvezőbb a helyzet.

 

Persze tudom, hogy egy ilyen üstfedő-sisak "kombó" elkészítése otthoni körülmények között, nem túl egyszerű dolog. Ezért is választják oly sokan, (még profi) készítők közül is a fémnyomó által készített,

ún."réz-dómokat", vagy félgömböket. Ezt a megfelelő szerszámmal a fémnyomó, szinte készre csinálja.

A felhasználónak pedig ez a legegyszerűbb, mert már alig van vele tennivaló.

Végül is ez is jobb, mint a lapos, vagy alig domborodó tető. Egészen jó még az üstre a rézbogrács is. Most már vannak olyan készítők, akik kérésre lehagyják a füleket a bográcsról...:):)...

Előzmény: ksanyi52 (117961)
varadyz Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117978

Jogos. Ez már csak grátisz.

Előzmény: öreg_néne_b (117975)
varadyz Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117977

Igen. Kevés cukrot és vizet kapott.

Előzmény: öreg_néne_b (117972)
varadyz Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117976

Almalevet. A maradék kapott 1 kg cukrot 100 lityónként meg 3 vödör vizet. Aztán langyos helységben kiforrta magát.

Előzmény: obsitos3 (117970)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117975

Almatörkölyből nem rossz ez a kihozatal. Csak nem szabad a teljes, leves almához hasonlítani.

Előzmény: obsitos3 (117974)
obsitos3 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117974

Akkor bocs.Én ezt hittem el:"Így összességében nem ad sokat kétszaz liter cefrebol 20 liter alszesz" 

Előzmény: öreg_néne_b (117972)
sogi01 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117973

                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (117891)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117972

Én úgy értettem, hogy az almalé készítése után visszamaradt rostos anyagot hagyta megerjedni és most azt főzi.

Előzmény: obsitos3 (117970)
obsitos3 Creative Commons License 2015.10.28 0 2 117971

Ha a minőség nem elsődleges szempont,akkor azonnal hagyd abba.A pálinkafőzés nem a hamari emberek sportja.

Előzmény: varadyz (117966)
obsitos3 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 117970

Kifejthetnéd bővebben,hogy akkor mit csináltál.Almát biztosan tettél bele?És mi az,hogy "levet is elvettem"?

Előzmény: varadyz (117965)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 117969

Hát akkor most hagyd abba! Én 5-6 fokig szoktam lefőzni. És akkor is még olyan mintha egy pohár vízbe öntenék egy pici pálinkát. Majd ha elzárom a gázt utána jön még egy pár csepp azon lehet egy kis savanykás ízt érezni. Nekem valami nagyon sz@r főzőm lehet, mert ebből sem fazékíz sem savanyú lé nem jön ki. Üdv ksanyi.

Előzmény: varadyz (117968)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!