Szia! Ezzel kapcsolatban még az lenne a kérdésem, ha nagyon "aládöngetek", akkor nem lehet hogy hamarabb megjelenik az UP(nem időben :))? Így gyorsabban jönne a párlat, nem okozna minőségromlást?
Vulkanikus kőzet (habkő) darabokra törve, sósavban kifőzve és kloridmentesre mosva.
Nagy felületű inert anyag, a felületén képződnek a gőzbuborékok és így egyenletes forrást biztosít. Laborban használják, háztartásban cserépdarabkákkal pótolható.
Valójában a pontos megfogalmazás az, hogy én összeállítottja voltam a főzőmnek. A rendelkezésemre álló 50 literes fazékra (40 cm) lett méretezve a feltét. A hűtőt magam készítettem 15-ös csőből (4 m), egy 220 literes műa. hordóba. Ez utóbbit azért, hogy ne kelljen a vizet cserélgetni, hát ez nem jött össze, mert egy elhúzódó cefrefőzésnél a víz felső negyede igencsak felmelegszik. Így néhány vödörnyi víz cserélődik.
Az üstfedőt egy hirdetésben láttam meg (lásd előző kép), és mint mondják: meglátni és megszeretni ... Azután rátaláltam "hal" által készített szerkezetekre és rögtön megszületett az elhatározás. Az üstfedő nálam nem így van rögzítve, hanem a fazék peremére illeszkedik és mindössze 6 lefogatás tartja, ami még átalakul békazárra.
Valójában a te inspirációd is benne van az üstfedélben, miután ebbe is tudok aroma kosarat elhelyezni a gyümölcsök számára. Készítettem még egy keverőt is "körte51" ötlete alapján, ami remekül működik és nem teszi unalmassá a cefrefőzést, mivel: "A verklit szívvel kell tekerni ...".
Nem nagy probléma. Az esetek igen nagy százalékában a "buffogás" a hűtőben keletkezik. A hűtőspirál nem mindenűt lejt egyenletesen, sőt némelyik helyen ellenkező irányú a lejtése és így az ott összegyűlt párlat akadályozza a gőzök távozását. Ha átvizsgálod a spirált, meg fogod találni ezt a helyet. Ha az egyenletes lejtést biztosítottad a "buff" megszűnik.
Két ok szokott lenni. Az egyik, hogy a hűtő vagy a páracső nem egyenletesen lejt vagy emelkedik, valahol pang benne a kondenzált pára, és folyadékdugót okoz. A másik az, hogy nem tettél forrkövet az alszeszbe - az egyenletes forráshoz kell valami, amin elindul a gőz képződése.
olyan kérdésem lenne... Most főzök először pálinkát a saját gyártású főzőmmel, és az alszesz elfőzésekor olyat tapasztaltam,hogy "buffog" a hűtő rézcsöve. Normális ez? ha nem tudtok valami megoldást javasolni?
Tehát akkor felfoghatjuk úgy,hogy ez az alma csigere.Különbség csak annyi,hogy ha ezt a szőlő maradékából csinálod,akkor 100 L vízhez 25 kg cukor jár,ha azt akarod,hogy nagyjából bor erősségű legyen.
..."mert ha pistórius tányért tennék rá akkor is csak ezen a szűk lyukon menne bele a gőz."...
Igen, jól látod! Mert ha megfigyeled a valóban jól elkészített profi (kisüsti) főzőket, ott az üstöt általában egy viszonylag magas, domború üstfedő zárja le. Mondjuk ez az egylépcsősöknél is így van.
Ez több előnnyel is jár. Jobban kihasználhatod az üst tényleges űrtartalmát, vagyis majdnem tele rakhatod. Ráadásul ha kicsit felhabzik, akkor ott az üstfedő és a sisak alkotta nagy tér, nem szalad egyből a páracsőbe. És ehhez csatlakoznak (nagy nyílással) a különféle kialakítású sisakok, amiben a megfelelő gőzáramlás következtében, nagyon hatékony a léghűtéses deflegmáció.
Ha erre teszed a pisztórius tányért, mint vízhűtéses defelegmátort, akkor mindjárt kedvezőbb a helyzet.
Persze tudom, hogy egy ilyen üstfedő-sisak "kombó" elkészítése otthoni körülmények között, nem túl egyszerű dolog. Ezért is választják oly sokan, (még profi) készítők közül is a fémnyomó által készített,
ún."réz-dómokat", vagy félgömböket. Ezt a megfelelő szerszámmal a fémnyomó, szinte készre csinálja.
A felhasználónak pedig ez a legegyszerűbb, mert már alig van vele tennivaló.
Végül is ez is jobb, mint a lapos, vagy alig domborodó tető. Egészen jó még az üstre a rézbogrács is. Most már vannak olyan készítők, akik kérésre lehagyják a füleket a bográcsról...:):)...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hát akkor most hagyd abba! Én 5-6 fokig szoktam lefőzni. És akkor is még olyan mintha egy pohár vízbe öntenék egy pici pálinkát. Majd ha elzárom a gázt utána jön még egy pár csepp azon lehet egy kis savanykás ízt érezni. Nekem valami nagyon sz@r főzőm lehet, mert ebből sem fazékíz sem savanyú lé nem jön ki. Üdv ksanyi.