Na jól van inkább beszélek egy gázos ismerőssel :) Amúgy nem tűnik bonyolultnak. Gyakorlatilag a szelepen kell keresztülvezetni a pb gázt. A szelepből jön ki egy rézdrótos érzékelő ami elmegy az égőfejig és ha ott ég a tűz akkor forró a réz tehát nyit a szelep. Ha kialszik akkor hideg a réz és lezár. Kb ennyi nem?
Én jófogáson 11e-ért vettem a sit nova on/off (nem moduláris) gázszelepet, a szikráztatót (kaptam hozzá 3db piezzó fejet) egy égésfigyelőt, és egy őrlángot. A c12 égőfej vagy 3 vagy 4e volt, azt (és a gázszelep őrlángját) atfúvókáztam pb-re. Érdemes keresned egy helyi gázost, mert a bontott kazánok és konvektorok általában kukában kötnek ki ha van pont ilyen akkor gombokból megvan az egész...
A rex c100 és a testos "pid" relé amiket a legjobban ismernek itthon, igazából egy kapilláris digitális termosztát. Mivel on/off a gázszelep így a pid funkció nem lényeges, csak egy on/off kapcsolás kell. Én egy mypin relét vettem a nagy kijelző miatt, nem tud többet mint a rex. A szonda megy a duplafalba...
Mérni nagyon is van értelme. Tartani, attól függ, hogy mire gondolsz. A cefre hőmérsékletét tartani nincs értelme, mert az a forráspontján forr, sem lejjebb, sem följebb. A másik odalról a páracső fölső, hűtőhöz közeli végén a hőmérséklet jól korrelál a kifolyó szesz alkoholtartalmával, na ez a hőmérséklet alkalmas arra, hogy ez alapján visszavedd/följebb tekerd a fűtést, attól függően, hogy mit akarsz éppen.
Sziasztok! Érdekelne hogy ki mivel védekezik a cefre leégése ellen? Adott ez a képen lévő masina, aminek az alja dupla falú, a köztes tér pedig pálma olajjal van felöntve. Legutóbbi két alkalommal- mivel már a cefrés hordó alján járok- a sok szőlőmag odakapott az üst aljára. Szűrögetni nem akarom a cefrét mert az sok idő, meg igazából utána az alma főzés következik, ami még sűrűbb, és ha agyon vizezem annak érdekében hogy ne kapjon le, akkor az nem gazdaságos, és azáltal hogy szűröm, némi alkoholt is kidobok. Keverőt szintén nem tudok és nem is akarok tenni mert az sok idő és munka, és szét is kell hozzá vágni az üstöt. Én egy saválló rácsra gondoltam, amit az üst aljába tudnék berakni, a fenéktől mondjuk 5 centire. Két félből készülne annak érdekében hogy be tudjam tenni. De! Ennek a rácsnak az ottléte nem okoz valami problémát? Mondjuk hogy nehezen vagy egyáltalán nem melegszik tőle a cefre, nem-e robbanásveszélyes ha megülnek a lyukakban a szőlő magjai? Segítsetek már hogy jó ötlet-e ez, ha nem, akkor mit tudnátok még ajánlani?
De közben lehet hűteni is a páracsövet mondjuk vizes ronggyal nem. Megpróbálni mondjuk azonos hőfokon tartani a lepárlás ideje alatt? Vagy ne higyjek a mesékben? Azért kérdezlek titeke hogy vegyek-e oda hőmérőt avagy nem.
Lefinomítottam a birs alszeszemet és csípős lett, Pisztóriuszt is használtam, így 1% ep elvétele elégnek bizonyult. Fog ez változni pihentetéssel, vagy finomítsam újra? Kellemes birs illata van.
Birs cefrézésével kapcsolatosan szeretnék kérdezni, olyantól aki csinált/ivott mindkét módon cefrézett birspálinkából. Van kb. 60 kg birsem, így azt gondolom érdemes lecefréznem.
A kérdésem, hogy melyik eljárással kapok illatosabb, jobb minőségű pálinkát?
1. Mosom, darabolom majd ágapírtón ledarálom, vízzel higítom keverhető állagúra
2. Mosom, majd főzöm kb 15 percet (puhulásig), pépesítem és a főzővizet hozzáöntöm
Én műanyag ételhordó/tároló edényből csináltam. 15 mm-es rézcső ér le az aljára. Az elválasztó falat az edényhez kapható tetőből vágtam ki, majd ragasztottam be szilikonragasztóval. Az már egy más kérdés, hogy csak egyszer használtam, mert alig volt kozmaolaj a hideg víz tetején.
Sziasztok! szeretnék kozmaolajszűrőt csinálni, de nem kapok csak nagy táblában rézlemezt, annyi meg nem kell. Arra gondoltam, hogy megcsinálom sima vaslemezből, aztán lehorganyoztatom egybe. Ez jó lehet, vagy esetleg a kifolyó párlat vagy összetevői megkezdik a horganyt?
Szia köszönöm a képeket sokat segítettél vele. A héten kaptam 1 liter barack páleszt betettem a hűtőbe és ma reggel néztem ,hogy az egész zavaros lett. Fehér tejszerű uszadékkal volt teli mi lehet ez ??
Azon kivül hogy a szabályzat tiltsa hogy fából nem lehet az üst mi a gond? Kisseb hordóval működne? A képen látható üstel is szeszt főztek a hordóm is ilyen alapon működne müködne vagy elképzelhetetlen?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Helló :) Szerintem ez a forma nem alkalmas a pálinkafőzéshez. Sok benne a holt tér, a cefre nagyon egyenetlenül melegedne és a fűtés hatásfoka is alacsony lenne.