Keresés

Részletes keresés

varadyz Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118056

Na jól van inkább beszélek egy gázos ismerőssel :) Amúgy nem tűnik bonyolultnak. Gyakorlatilag a szelepen kell keresztülvezetni a pb gázt. A szelepből jön ki egy rézdrótos érzékelő ami elmegy az égőfejig és ha ott ég a tűz akkor forró a réz tehát nyit a szelep. Ha kialszik akkor hideg a réz és lezár. Kb ennyi nem?

Előzmény: gabor0036 (118054)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118055

Szia! Nekem ilyen van benne.  http://hazaipalinka.hu/palinkafozes/palinkafozo-termekek/kiegeszitok-palinkafozeshez/rez-szuro-racs-kiegeszitok-palinkafozeshez

 

 És szoktam önteni egy kis vizet az aljára. Üdv ksanyi.

Előzmény: deejayflex (118047)
gabor0036 Creative Commons License 2015.10.30 0 1 118054

Én jófogáson 11e-ért vettem a sit nova on/off (nem moduláris) gázszelepet, a szikráztatót (kaptam hozzá 3db piezzó fejet) egy égésfigyelőt, és egy őrlángot. A c12 égőfej vagy 3 vagy 4e volt, azt (és a gázszelep őrlángját) atfúvókáztam pb-re. Érdemes keresned egy helyi gázost, mert a bontott kazánok és konvektorok általában kukában kötnek ki ha van pont ilyen akkor gombokból megvan az egész...

 

 

A rex c100 és a testos "pid" relé amiket a legjobban ismernek itthon, igazából egy kapilláris digitális termosztát. Mivel on/off a gázszelep így a pid funkció nem lényeges, csak egy on/off kapcsolás kell. Én egy mypin relét vettem a nagy kijelző miatt, nem tud többet mint a rex. A szonda megy a duplafalba... 

 

Előzmény: varadyz (118033)
varadyz Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118053

Ha tegyük fel például hűtöm a rézcsövet akkor mit érek el vele? Illetve ha hagyom melegedni akkor mit érek el vele?

Előzmény: varadyz (118051)
varadyz Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118052

Közvetetten a párát mérem csak a rézcsövön keresztül annyi hogy késleltetett adatot kapok nem?

Előzmény: Figyelget (118049)
varadyz Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118051

Mit akarhatok? :)

Előzmény: barkócza (118050)
barkócza Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118050

Mérni nagyon is van értelme. Tartani, attól függ, hogy mire gondolsz. A cefre hőmérsékletét tartani nincs értelme, mert az a forráspontján forr, sem lejjebb, sem följebb. A másik odalról a páracső fölső, hűtőhöz közeli végén a hőmérséklet jól korrelál a kifolyó szesz alkoholtartalmával, na ez a hőmérséklet alkalmas arra, hogy ez alapján visszavedd/följebb tekerd a fűtést, attól függően, hogy mit akarsz éppen.

Előzmény: varadyz (118048)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118049

Mérni van értelme, de a páráét.

Előzmény: varadyz (118048)
varadyz Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118048

De akkor semmi értelme nincs mérni vagy tartani egy bizonyos hőfokot?

Előzmény: Figyelget (118046)
deejayflex Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118047

Sziasztok! 
Érdekelne hogy ki mivel védekezik a cefre leégése ellen? Adott ez a képen lévő masina, aminek az alja dupla falú, a köztes tér pedig pálma olajjal van felöntve. Legutóbbi két alkalommal- mivel már a cefrés hordó alján járok- a sok szőlőmag odakapott az üst aljára. Szűrögetni nem akarom a cefrét mert az sok idő, meg igazából utána az alma főzés következik, ami még sűrűbb, és ha agyon vizezem annak érdekében hogy ne kapjon le, akkor az nem gazdaságos, és azáltal hogy szűröm, némi alkoholt is kidobok. Keverőt szintén nem tudok és nem is akarok tenni mert az sok idő és munka, és szét is kell hozzá vágni az üstöt. Én egy saválló rácsra gondoltam, amit az üst aljába tudnék berakni, a fenéktől mondjuk 5 centire. Két félből készülne annak érdekében hogy be tudjam tenni. De! Ennek a rácsnak az ottléte nem okoz valami problémát? Mondjuk hogy nehezen vagy egyáltalán nem melegszik tőle a cefre, nem-e robbanásveszélyes ha megülnek a lyukakban a szőlő magjai? Segítsetek már hogy jó ötlet-e ez, ha nem, akkor mit tudnátok még ajánlani?

Figyelget Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118046

Te nem a páracső hőmérsékletét akarod mérni, hanem a páráét. Az meg úgyis annyi amennyi. A cső hűtésével a deflegmációval tudsz játszani. 

Előzmény: varadyz (118045)
varadyz Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118045

De közben lehet hűteni is a páracsövet mondjuk vizes ronggyal nem. Megpróbálni mondjuk azonos hőfokon tartani a lepárlás ideje alatt? Vagy ne higyjek a mesékben? Azért kérdezlek titeke hogy vegyek-e oda hőmérőt avagy nem.

Előzmény: Figyelget (118043)
kornel8 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118044

Sziasztok!

Lefinomítottam a birs alszeszemet és csípős lett, Pisztóriuszt is használtam, így 1% ep elvétele elégnek bizonyult. Fog ez változni pihentetéssel, vagy finomítsam újra? Kellemes birs illata van.

Előre is köszi.

Figyelget Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118043

Szia! 

Ha lassan fűtöd, akkor is ugyanolyan meleg lesz, csak később. 

Előzmény: varadyz (118042)
varadyz Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118042

Valahogy úgy magyarázta hogy ha nagyon meleg akkor átmegy a gané is ami nem odavaló, ha meg nagyon hideg, akkor jelegtelen pálinka lesz belőle. 

 

Előzmény: varadyz (118041)
varadyz Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118041

Ebből lehet vita lesz de megkérdem :)))

 

A páracső hűtő felőli oldalát érdemes-e hőmérőzni? Ha igen hány fokon kéne lennie tisztázásnál a hőfoknak hogy megfelelően illatos párlatot kapjunk.

 

Haver aki az egyik legnagyobb itthoni gyártónál dolgozik azt mondta sokat számít hogy hány fokos a páracső hűtő felőli része.

 

Korábban is olvastam hogy lassú fűtés erős hűtés a legjobb.

 

Uff.

tanca1 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118040

Sziasztok!

 

Birs cefrézésével kapcsolatosan szeretnék kérdezni, olyantól aki csinált/ivott mindkét módon cefrézett birspálinkából. Van kb. 60 kg birsem, így azt gondolom érdemes lecefréznem.

A kérdésem, hogy melyik eljárással kapok illatosabb, jobb minőségű pálinkát?

1. Mosom, darabolom majd ágapírtón ledarálom, vízzel higítom keverhető állagúra

2. Mosom, majd főzöm kb 15 percet (puhulásig), pépesítem és a főzővizet hozzáöntöm

 

A gyümölcs egyébként szép sárga, érett.

 

Köszönöm előre is! Üdv, tanca

Button Presser Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118039

Én műanyag ételhordó/tároló edényből csináltam. 15 mm-es rézcső ér le az aljára. Az elválasztó falat az edényhez kapható tetőből vágtam ki, majd ragasztottam be szilikonragasztóval. Az már egy más kérdés, hogy csak egyszer használtam, mert alig volt kozmaolaj a hideg víz tetején.

Előzmény: Péter_33 (118038)
Péter_33 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118038

Sziasztok! szeretnék kozmaolajszűrőt csinálni, de nem kapok csak nagy táblában rézlemezt, annyi meg nem kell. Arra gondoltam, hogy megcsinálom sima vaslemezből, aztán lehorganyoztatom egybe. Ez jó lehet, vagy esetleg a kifolyó párlat vagy összetevői megkezdik a horganyt?

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118037

Kozmaolaj. De miért tetted a pálinkát a hűtőbe? Ez nem sör, hogy hidegen igyuk...

Előzmény: sörös100 (118035)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118036

Először próbálkozz meg a jégből készült teáscsészével. Az is hasonlóan jó ötlet.

Előzmény: janika.p (118034)
sörös100 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118035

Szia köszönöm a képeket sokat segítettél vele. A héten kaptam 1 liter barack páleszt betettem a hűtőbe és ma reggel néztem ,hogy az egész zavaros lett. Fehér tejszerű uszadékkal volt teli  mi lehet ez ??

Előzmény: rézműves1 (118027)
janika.p Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118034

Azon kivül hogy a szabályzat tiltsa hogy fából nem lehet az üst mi a gond? Kisseb hordóval működne? A képen látható üstel is szeszt főztek a hordóm is ilyen alapon működne müködne vagy elképzelhetetlen?

varadyz Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118033

Jól látom ~20 rugó a gázszelep? A rex vezérlőt nem találom. Nem tudsz valami webshop-os linket küldeni rájuk hogy pontosan lássam mi kell?

Előzmény: gabor0036 (118017)
varadyz Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118032

Nem mert benne van egy hordóban ami nyakig van vízzel :) Amúgy lefagyott a palack először úgy hogy 1cm-es jég volt az alján.

Előzmény: gabor0036 (118017)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118031

Nem!!!

Előzmény: janika.p (118023)
sogi01 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118030

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (118007)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.29 0 0 118029

Fordított körteforma 

 

 

száraz páradómon a visszacsorgó flegma lemosta az oldalát

 

 

 

némi  gőz forgás látható használat után a nedves felületen. 

 

Előzmény: rézműves1 (117955)
Norrington Creative Commons License 2015.10.29 0 0 118028

Helló :) Szerintem ez a forma nem alkalmas a pálinkafőzéshez. Sok benne a holt tér, a cefre nagyon egyenetlenül melegedne és a fűtés hatásfoka is alacsony lenne. 

Előzmény: janika.p (118023)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.29 0 0 118027

Csak apránként...........

 

............rozsdamentes karika, a fülek és a motortartó ezüsttel forrasztva...

Előzmény: sörös100 (118024)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!