Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.01 0 0 118133

Akkor jó sok vizet tettél bele...

Előzmény: TINTUS (118129)
Figyelget Creative Commons License 2015.11.01 0 0 118132

Szia!

Egy kissé zavaros ez is.

Szimpla falút csinálnál?Akkor túl magas lesz és az egyenes alj miatt a sarokban (is) le fog égni a cefréd.Szerintem.

(Meg aztán céoval nem olyan könnyű azt szépen,jól meghegeszteni.)

Előzmény: janika.p (118128)
cloaked Creative Commons License 2015.11.01 0 2 118131

Az illóolaj-lepárlás úgy született meg az araboknál, hogy vízbe áztatott dudvákat főztek le mezei retortán, és az így kapott párlatról lehalászták az olajat. Nem ismertek azok semmiféle kolonnát, csak egy üstre helyezett „anbikot”, ami egy belső peremes sisakból és egy belőle kiálló csőből állt. Kíváncsi lennék, valójában mikor jelent meg először az a „kolonnás alembik”. Lehet, hogy a múlt században...

Előzmény: rézműves1 (118098)
TINTUS Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118130

Az ilyen "művi" beavatkozásokba én nem hiszek . Szerintem csak parasztvakítás.

Előzmény: tanca1 (118097)
TINTUS Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118129

Birs cefrézés: nagyon jó kétszer ágdarálni. 90 kiló gyümölcsből kb.185 liternyi cefre lett .  Azt már említettem, hogy a sterimovval elég jól lehet szőrteleníteni.

janika.p Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118128

Sziasztok!

A fahordós hülye ötletem után végre találtam valami normálisat.

Régi mosógép saválló kivehető dobja az alját kivágom egyensebe és 2 darab ilyen dobot egymásra hegesztetek CO2-vel aljának megintcsak egy vsatag saváló lemez kerül kb 80L-es lenne az üst azt hiszem szerintetek milyen az elképzelés?

Antisystem Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118127

Sziasztok!

 

Van valakinek tapasztalata szőlőtörköly nylonzsákos erjesztésével? Ma vettem munkába az egyik zsákot (a kettőből:)), és mint ha nem érett volna ki teljesen, holott több mint egy hónapig volt tömörítve, légmentesen a zsákban. Lehet ezen még utólag javítani, mondjuk hordóban, némi víz meg élesztő hozzáadásával és pár napos utó-érleléssel?

 

ÜdV

Bárk_i Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118126

Látod mennyire jó dolog a saját nedű elkészítése .

Lesz finom pálinkád és még a kultúra istenének is tisztelegsz :-)

 

Előzmény: varadyz (118125)
varadyz Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118125

10 éve nem volt idom könyvet olvasni. Mióta meg van a főző hirtelen tengernyi idom lett.... Nem egy idegbeteg kapkodos sportág :)

envision Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118124

Helyedben inkább hegesztést választanám....még mindíg jobb megoldás. 

Előzmény: gyusymen (118095)
endrepp Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118123

Köszi, csöpög a nyálam.. :)

Előzmény: rézműves1 (118122)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118122

..."Üst dupla falu, és a dupla lemez között 3cm szigetelés." se olaj, se víz?...

 

A Gábor úgy csinálja mint a "nagyok".  És neki a "szoknyája" is dupla.

 

Összesen négy réteg lemez. Belül az üst-víz-külső palást, majd a pár centi levegőréteg után a "szoknya"-lemeze,-ezen rajta a szigetelőréteg és a legkülső a szép burkolat...DDD...

Előzmény: endrepp (118118)
endrepp Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118121

ok.

Előzmény: gabor0036 (118120)
gabor0036 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118120

Így van ahogy mondod. Nem értek a pid-hez. Rex-es fórumban segítettek, de csak termosztát módban. pid-Ben nem sikerült. Írtam Pü-t, ne offoljuk itt szét a többieket...

Előzmény: endrepp (118118)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.31 0 1 118119

Akkor ne főzzed csak 10-percig. Én csak 6-8-percig főztem és már akkor is turmixolhatóvá puhult, pedig egyben dobáltam a forró vízbe. Ja és nem volt kompótos a pálinka.

Ezt a "hármas-előkészítést" egyébként évekkel ezelőtt egy nagyon kedves fórumtársunk csinálta így és állítólag nagyon finom lett.

Három felé vette a birseket, egyharmadát kicsit megfőzte, egyharmadát kemencében megsütötte és a harmadik részt csak simán ledarálta. Arra már nem emlékszem, hogy utána összeöntve cefrézte e.

Előzmény: tanca1 (118117)
endrepp Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118118

Nem érted igazán a PID működését, ha ilyen szépen kidolgozott rendszert építesz, ne foglalkozz termosztáttal, a PID sokkal magasabb igény szintű megoldás, ha elkezd működni megérted a lényegét. A termosztát, amikor eléri a küszöb értéket kapcsol, a PID nem várja ezt meg "előre gondolkozik", a szakaszosság által pont annyi hőt pumpál be, amennyi kell a célérték fenntartásához. Be kell kötnöd feltölteni az üstöt és futtatni az auto-tuning-ot - ennyi, belenéztem a Mypin doksijába, azt irja 20-30mp alatt belövi, ha nagy a rendszer tehetetlensége max. 120mp. Az előfordulhat, hogy ha az üstöt részlegesen töltöd fel, újra le kell futtatni a tuningot, egy gombnyomás az egész. Úgy tűnik igényes vagy a műszaki megoldásokra, tetszeni fog a működése.

 

"Üst dupla falu, és a dupla lemez között 3cm szigetelés." se olaj, se víz?

Előzmény: gabor0036 (118115)
tanca1 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118117

Ok, értem. Tehát a gőztérbe teszem a gyümit, nem az alszeszbe. Köszönöm!

 

Azt viszont még mindig nem tudom, hogyan érjem el a számomra igen kellemes birsalmasajt jelleget. Főzés, sütés vagy csak darálás? Esteleg a három kombója? A főzést csak azért használják, mert másképp nem tudják (akinek nincsen aprítója) feltárni a gyümölcshúst? Attól félek, hogy akár 15 perc főzés vagy sütés is kárt tesz a gyümölcsben és veszít az illatából. Mert hát veszít.., ezért érzem a birsalmakompót készítése során az illatokat.

Előzmény: rézműves1 (118098)
forgione1 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118116

Tettem bele tegnap hideg tűrő elesztot is.

 

Ilyenkor érdemes némi napfényt is, hogy legyen mi dolgozzon és képződjön védőfelhő.

De 3 hét már nagyon sok idő.....

Előzmény: erkelrambo (118105)
gabor0036 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118115

100L. Üst alja teljesen zárt lesz, égéshez levegőt kintről talajon át 2db 80-as csövön viszek a padlóba. Most épül a kerti konyha, így most még az alapban nem gond semmit sem betenni. Üst dupla falu, és a dupla lemez között 3cm szigetelés. Remélem nem lesz nagyon zajos az égőfej, fater c30-a a pincében simán viselhető és az csak egy vékony lemez burkolat alatt van. Én nem tartok ettől...

Előzmény: endrepp (118114)
endrepp Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118114

hány literes az üstöd?

Előzmény: gabor0036 (118111)
endrepp Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118113

PID On/off -nál hasznos igazán, ha modulációs lenne, egyszerűen beállítanád szemre a 3. főzés után, ahogy ez lenni szokott.

Igazad van nem gond a hiszterézis sem, de a beállított 3fok, nem 3fok lesz a valóságban, mivel az érzékelő és az égő között van némi "dinamika".

Attól tartok ez a kapcsolgatás nekem nem fog bejönni, a pálinka főzés olyan nyugis dolog számomra, már a keverő motor hangja is határ eset, mellé egy ki-be kapcsolgató gázégő, ezt emészteni kell még, lehet kihagyom...

Előzmény: gabor0036 (118111)
gabor0036 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118112

Három hét után az már rég kiforrott valószínűleg... A korte meg köztudottan könnyen romlik.

Előzmény: erkelrambo (118108)
gabor0036 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118111

Olajos üstnél lehet értelme, de vizesnél sztem annyira nem. Beallitok neki 3° hiszterézist és kész. Akkor is közel azonos hőmérsékleten tartja. Nincs túlfűtés. Pid nélkül kezdem majd használmi, a szakaszos fűtést meg nem programra hanem a hőmérőre bízom sztem. Aztán majd meglátjuk. Pid sztem akkor lenne hasznos és kihasználható ha modulacios gázszelepem lenne de ami nekem van csak egy on/off. Ugyan az mint otthon egy régi cirko. BeallitoD a szoba termosztátot 24°-ra és ki be kapcsol. 

Előzmény: endrepp (118107)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118110

Teszel palackba félig, be a melegbe, lezárva. Ha felrobban, még forr, ha nem, főzheto. 

 

Előzmény: erkelrambo (118108)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118109

118103 mindkettőnek

Előzmény: 55HRC (118104)
erkelrambo Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118108

Biztos szeretnek lenni, hogy nem áll le a forrás a hidegebb időben.

Előzmény: Figyelget (118106)
endrepp Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118107

"Kapcsol ki-be ahogy kéri."

Pontosan ezt csinálja, változó ritmusban fog kapcsolgatni, szakaszosan fűt, 10mp fűtés, 7mp szünet..., erről szól a vezérlőd, az enyémnek a doksiját átolvastam, nem kell állítani semmit szinte, ránézésre a tied is ilyen,bonyolultabbra emlékeztem.

A lényeg, hogy a kapcsolgatást olyan ritmusban végzi, hogy a hőmérséklet közel állandó, nincs számot tevő hiszterézis, mint a termosztátnál, felfűtésnél nincs túllövés. Amennyiben túl sűrűn kapcsolgat, csökkenteni kell érzéssel a P, I, D értékeket. Rákötöttem egy merülő forralót szilárdtest relével, az érzékelővel beletettem egy vödör vízbe, szépen intézi a melegítést.

 

Előzmény: gabor0036 (118086)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118106

3 hét után már miért raktál bele? 

Előzmény: erkelrambo (118105)
erkelrambo Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118105

Üdv! A mikor lehet tudni kérdés az egy 3 hete cefrezett kortere szólt :) Tettem bele tegnap hideg tűrő elesztot is. 

Előzmény: snapszmester (118102)
55HRC Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118104

Üdv Urak!

13 napos a kökény Lallzyme HC, Uvaferm 228, 2,5%napfény, 10 fokos a garázsom ahol tárolom, most mértem Brix-et 8,5 illetve 9.(indulót nem mértem, mert nem volt készülékem)Mikor lesz kész? Most csinálok először.

Kinek mi a tapasztalata?

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!