Az illóolaj-lepárlás úgy született meg az araboknál, hogy vízbe áztatott dudvákat főztek le mezei retortán, és az így kapott párlatról lehalászták az olajat. Nem ismertek azok semmiféle kolonnát, csak egy üstre helyezett anbikot, ami egy belső peremes sisakból és egy belőle kiálló csőből állt. Kíváncsi lennék, valójában mikor jelent meg először az a kolonnás alembik. Lehet, hogy a múlt században...
Birs cefrézés: nagyon jó kétszer ágdarálni. 90 kiló gyümölcsből kb.185 liternyi cefre lett . Azt már említettem, hogy a sterimovval elég jól lehet szőrteleníteni.
A fahordós hülye ötletem után végre találtam valami normálisat.
Régi mosógép saválló kivehető dobja az alját kivágom egyensebe és 2 darab ilyen dobot egymásra hegesztetek CO2-vel aljának megintcsak egy vsatag saváló lemez kerül kb 80L-es lenne az üst azt hiszem szerintetek milyen az elképzelés?
Van valakinek tapasztalata szőlőtörköly nylonzsákos erjesztésével? Ma vettem munkába az egyik zsákot (a kettőből:)), és mint ha nem érett volna ki teljesen, holott több mint egy hónapig volt tömörítve, légmentesen a zsákban. Lehet ezen még utólag javítani, mondjuk hordóban, némi víz meg élesztő hozzáadásával és pár napos utó-érleléssel?
..."Üst dupla falu, és a dupla lemez között 3cm szigetelés." se olaj, se víz?...
A Gábor úgy csinálja mint a "nagyok". És neki a "szoknyája" is dupla.
Összesen négy réteg lemez. Belül az üst-víz-külső palást, majd a pár centi levegőréteg után a "szoknya"-lemeze,-ezen rajta a szigetelőréteg és a legkülső a szép burkolat...DDD...
Így van ahogy mondod. Nem értek a pid-hez. Rex-es fórumban segítettek, de csak termosztát módban. pid-Ben nem sikerült. Írtam Pü-t, ne offoljuk itt szét a többieket...
Akkor ne főzzed csak 10-percig. Én csak 6-8-percig főztem és már akkor is turmixolhatóvá puhult, pedig egyben dobáltam a forró vízbe. Ja és nem volt kompótos a pálinka.
Ezt a "hármas-előkészítést" egyébként évekkel ezelőtt egy nagyon kedves fórumtársunk csinálta így és állítólag nagyon finom lett.
Három felé vette a birseket, egyharmadát kicsit megfőzte, egyharmadát kemencében megsütötte és a harmadik részt csak simán ledarálta. Arra már nem emlékszem, hogy utána összeöntve cefrézte e.
Nem érted igazán a PID működését, ha ilyen szépen kidolgozott rendszert építesz, ne foglalkozz termosztáttal, a PID sokkal magasabb igény szintű megoldás, ha elkezd működni megérted a lényegét. A termosztát, amikor eléri a küszöb értéket kapcsol, a PID nem várja ezt meg "előre gondolkozik", a szakaszosság által pont annyi hőt pumpál be, amennyi kell a célérték fenntartásához. Be kell kötnöd feltölteni az üstöt és futtatni az auto-tuning-ot - ennyi, belenéztem a Mypin doksijába, azt irja 20-30mp alatt belövi, ha nagy a rendszer tehetetlensége max. 120mp. Az előfordulhat, hogy ha az üstöt részlegesen töltöd fel, újra le kell futtatni a tuningot, egy gombnyomás az egész. Úgy tűnik igényes vagy a műszaki megoldásokra, tetszeni fog a működése.
"Üst dupla falu, és a dupla lemez között 3cm szigetelés." se olaj, se víz?
Ok, értem. Tehát a gőztérbe teszem a gyümit, nem az alszeszbe. Köszönöm!
Azt viszont még mindig nem tudom, hogyan érjem el a számomra igen kellemes birsalmasajt jelleget. Főzés, sütés vagy csak darálás? Esteleg a három kombója? A főzést csak azért használják, mert másképp nem tudják (akinek nincsen aprítója) feltárni a gyümölcshúst? Attól félek, hogy akár 15 perc főzés vagy sütés is kárt tesz a gyümölcsben és veszít az illatából. Mert hát veszít.., ezért érzem a birsalmakompót készítése során az illatokat.
100L. Üst alja teljesen zárt lesz, égéshez levegőt kintről talajon át 2db 80-as csövön viszek a padlóba. Most épül a kerti konyha, így most még az alapban nem gond semmit sem betenni. Üst dupla falu, és a dupla lemez között 3cm szigetelés. Remélem nem lesz nagyon zajos az égőfej, fater c30-a a pincében simán viselhető és az csak egy vékony lemez burkolat alatt van. Én nem tartok ettől...
PID On/off -nál hasznos igazán, ha modulációs lenne, egyszerűen beállítanád szemre a 3. főzés után, ahogy ez lenni szokott.
Igazad van nem gond a hiszterézis sem, de a beállított 3fok, nem 3fok lesz a valóságban, mivel az érzékelő és az égő között van némi "dinamika".
Attól tartok ez a kapcsolgatás nekem nem fog bejönni, a pálinka főzés olyan nyugis dolog számomra, már a keverő motor hangja is határ eset, mellé egy ki-be kapcsolgató gázégő, ezt emészteni kell még, lehet kihagyom...
Olajos üstnél lehet értelme, de vizesnél sztem annyira nem. Beallitok neki 3° hiszterézist és kész. Akkor is közel azonos hőmérsékleten tartja. Nincs túlfűtés. Pid nélkül kezdem majd használmi, a szakaszos fűtést meg nem programra hanem a hőmérőre bízom sztem. Aztán majd meglátjuk. Pid sztem akkor lenne hasznos és kihasználható ha modulacios gázszelepem lenne de ami nekem van csak egy on/off. Ugyan az mint otthon egy régi cirko. BeallitoD a szoba termosztátot 24°-ra és ki be kapcsol.
Pontosan ezt csinálja, változó ritmusban fog kapcsolgatni, szakaszosan fűt, 10mp fűtés, 7mp szünet..., erről szól a vezérlőd, az enyémnek a doksiját átolvastam, nem kell állítani semmit szinte, ránézésre a tied is ilyen,bonyolultabbra emlékeztem.
A lényeg, hogy a kapcsolgatást olyan ritmusban végzi, hogy a hőmérséklet közel állandó, nincs számot tevő hiszterézis, mint a termosztátnál, felfűtésnél nincs túllövés. Amennyiben túl sűrűn kapcsolgat, csökkenteni kell érzéssel a P, I, D értékeket. Rákötöttem egy merülő forralót szilárdtest relével, az érzékelővel beletettem egy vödör vízbe, szépen intézi a melegítést.
13 napos a kökény Lallzyme HC, Uvaferm 228, 2,5%napfény, 10 fokos a garázsom ahol tárolom, most mértem Brix-et 8,5 illetve 9.(indulót nem mértem, mert nem volt készülékem)Mikor lesz kész? Most csinálok először.