Holnap vajhalat sütök:))) Még jó, hogy utána néztem és így a 26 dk-ás darabot 4 felé fogom vágni, mindkét oldalán megsütöm enyhén és 4 napig fogom enni befosás mián:DDDDD
mégegy jutott eszembe: normál széles AEG tűzhelyet vettünk, de indőnként bánom, hogy nem szélesebb modellt, nagyobb fazekak egymás mellett nem jól férnek el és a nagyobb tepsim is csak srégen.
A régi, új korában is csotrogány Komfort St (Salgótarján) alul felül gáztűzhelyemet néhány éve Elektrolux-ra cseréltem. Mindenhol gázos, egy kézzel begyújtható, a sütője ventilátoros. A sütőt azóta alig használom, cukorbeteg lettem, gyerekek elköltöztek. Süteményt süt a lányom és hoz belőle, a kenyérhez meg ott a kenyérsütő. 2-3 főre meg szinte mindent meg tudok csinálni a 4 égőn. Na jó, az egybesült húsokat és sütőtököt nem.
Nekem már a második alul elektromos, felül gáz tűzhelyem van. Az első egy Salgótarjánban gyártott volt, a mostani elekrolux. Egyik sem légkeveréses, eddig nem éreztem hiányát, de lehet, hogy csak azért, mert sose volt.
Még a régi is megy a nyaralóban, de már gyufával kell begyújtani, egyéb baja nincs, 22 éves.
Mindkettő tud alul-felül sütni, külön is, van bennük grill. A régi tud nyársat forgatni is, ritkán használtuk. Mindkettő konektorra csatlakozik. Üvegajtajuk van. A régi tudott egészen 280 fokig sütni, de minek? Leginkább 200-ig használom, a mostani kb250-ig megy ha max-ra állítom. Lehet aszalásra is használni, minimum jelzésnél vagy 50 foknál.
A régi 50 centis volt, az újabb 60, ez kényelmesebb. Viszont ennek gagyik a tepsijei, a régebbiben zománcos tepsik vannak és volt tepsire állítható grillrács is. A tepsiket érdemes megnézni, én 5000-ért vettem egy olyan magas falú tepsit az enyémbe, amit némelyikhez tartozékként adnak.
A tetejét a réginek nagyon nehéz takarítani, az újat könnyebb, könnyen leszedhetőek a gázégők. Viszont az üvegajtót a régin volt könnyű tisztítani, szétszedhető volt, ezen lehetetlen kivenni-szétszedni, de a kosz közé megy.
Ha kipróbálod, javaslom a hosszú, 8-12 órás autolízist.
Ami a kovászos kenyeret illeti, az valóban macerásabb és több figyelmet igényel, mint az élesztős.
Néhány konyha-trükk: Ha hűtőben tartod, felhasználás előtt legalább három nappal el kell kezdeni etetni, élesztgetni a kovászt, hogy visszatérjen "kondija".
"Csalhatsz" is egy kicsit, a kovász hozzáádásával egy időben hozzákeversz egy csipetnyi instant élesztőt, vagy egy pici darabka friss élesztőt a kenyértésztához.
A kovászt ízesítőként is használhatod - ha egy-két kanállal hozzáadsz az élesztős tésztához, ízletesebb lesz a kenyér.
50 cm széles (klasszikus méret) egyedülálló sütőm van (gorenje), alul villany, de nem digitális, nem állíthatós, a hőfok valahol 80-250 celsius fok között variálható
van benne 3 funkció, amit használok (jó, 4) - ez csak alul-felül tud sütni egyszerre, ez az alap funkció (1.), van grillrács a sütőtér felett, azt néha használom, de nagyon hamar szénné éget minden kilógót (2.), van a légkeverés a normál sütővel (3.) és van, amikor a lámpa csak világít (4.) - van még 3-4 funkció, amit máig nem értek, mire valók
van üvegajtó rajta (nekem ez fontos volt)
a tisztításkor a síneket oldalról le lehet emelni (ez jó, de pucolni úgyis utálja az ember az ilyesmit)
a sínek "duplák" így fogják a tepsit kihúzáskor, nem tud könnyen kiborulni
amit szerettem volna, de nem hiányzik: forgató-motor grillcsirkéhez, simán elvagyok nélküle
amit nem szerettem volna, de jó lenne, ha lenne: a digitális állítási, időzítési lehetőség
nem tudom, jó lenne-e, de elméletileg hiányzik: hogy külön lehessen alsó vagy felső sütést beállítani (ilyen most nincsen)
a légkeverés miatt van egy hátsó szellőzője, a gázrózsák mögött ömlik a gőz, amikor légkeverés megy
ja, és valahogy az én sütőmnek elég a 220 a sima konnektorból, nem kellett közvetlenül hálózatba kötni
A kovász vagy az élesztő az autolízis után kerül bele:
"The method for an autolysed dough is appreciably simple; flour and water are mixed at low speed and then allowed a period of rest (anything from 30 minutes to being left overnight) before the salt and then levain are added and the mixing and kneading is completed."
"Because the role of the autolyse is primarily in influencing dough structure, the main difference you'll notice is in the handling as doughs made using an autolyse are purportedly more extensible and easier to shape. The resulting loaves are said to have more volume and a better crumb structure than those made with extended kneading, and should also appear lighter as there is less oxidation of the flour (and better retention of the creamy carotenoid pigments) due to the shorter mixing time. Lastly, as the length of time for the autolyse increases there is also a greater availability of sugars due to the action of enzymes (mostly amylases) present within the flour. Not only will this provide a noticeable sweetness to the bread, but the crusts on doughs made using a long autolyse should also caramelise to a deeper golden hue."
Pontosan uúgy nem értettem, mint te! :) de kipróbáltam, és az valami isteni, nem lehet egy lapon emliteni a fokhagyma más felhasználási módjával! És igen, villával kinyomod belőle a krémes fokhagymát, nem nagy ügy, a rozmaring vagy kakukkfű ágat is félreteszed, gondolom a héj félrekotrása sem okozhat nehézséget.
Konyha-trükk: jobb lesz a kenyértészta állaga, ha első lépésként biktatjuk az autolízist, azaz a lisztet és a vizet először élesztő nélkül keverjük össze és így hagyjuk egy ideig állni.