Keresés

Részletes keresés

apeeng Creative Commons License 2017.07.08 0 0 77090

Köszönöm, hogy felvázoltál néhány variációt, de a betonvasas védelem kiesett, mert azt azért mégsem...

A videó rögzítés is jó ötlet, de egy eset miatt mégsem bonyolódom bele(tíz évvel ezelőtt törte össze valaki az akkori kültéri egységet, ez a második)

Marad a háromezer forintos csere.(tíz évente belefér)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (77082)
Jahno Creative Commons License 2017.07.08 -1 0 77089

Mániád ez a kínai szerver, úgy állítod be kezdetek óta, hogy ami ilyen egyszerűen működik az mind az ördögtől való és még a forgalom is azon keresztül megy. Oszt ha a kínai szerveren keresztül (ami fizikailag mindig máshol van a világban...) azonosít, akkor az olyan nagy baj?

 

Bár volt rá példa a világban, hogy mikor hátrány, de még pont nem találtad meg :-D Egyelőre sokkal jobb, mint portokat nyitogatni szerte a világba, nem?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (77087)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.07.07 0 0 77088

Szerelő havertől úgy tudom, hogy az Urmet és a Golmar cégek kaputelefonjaiban nemigen lehet csalódni (sajnos nem a legolcsóbbak).

Előzmény: Peet14 (77084)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.07.07 -1 0 77087

"az ap isolation kikapcsolni semeddig sem tart(már amelyik routerban van"

 

Ez a legtöbb laikus számára megoldhatatlan feladat.

Ismerek olyan embereket (meglepően sokat), akik saját bevallásuk szerint évek óta rutinos internet felhasználók, de még soha életükben nem írtak semmit a böngészőjük címsorába, azt sem tudják, hogy az ott mire való. Nem viccelek. Egyszer egy ilyen laikusnak telefonon a szájába rágtam, hogy "a böngésző fehér felső csíkjába"  írja be, hogy "192.168.0.1" és nyomja meg a billentyűzeten az Enter gombot, de sehogyan sem akart összejönni a dolog. Később kiderült, hogy az IP címet a startlap.hu tetején lévő keresőmezőbe írogatta szorgalmasan, mert mindig mindent oda szokott írni.

Na ezek az emberek az "egy perc alatt használatba vehető" csodakonnektorok, csodalámpák és csodakamerák potenciális vásárlói. És némelyik ilyen láma az első sikeres üzembehelyezés után nemcsak az összes haverjának kezdi dicsérni a terméket, de ismeretterjesztő cikket ír róla, amelyet tízezrek olvasnak el. És nem lennék meglepve, ha létezne már ugyanilyen "biztonságos" elven működő házvezérlő rendszer is :)

 

Az UPNP lehet, hogy megoldást jelentene erre a problémára, de router konfigurálásakor biztonsági okokból azonnali letiltását javaslom (szomorú. hogy ma még sok router alapbeállításként bekapcsolt UPNP-vel kerül a boltokba).

 

"találkoztam olyan intelligens kapcsolóval amiben(a hátulján) qr kód volt, és a saját szoftverében be lehetett olvastatni, ezután automatikusan párosodott a teló és a kapcsoló. Nem kellett semmit állítgatni."

 

Az a QR kód tartalmazta a készülék egyedi azonosítóját a (pl.kínai) szerver felé! Csak egyedi azonosítás után tudhatja a gyártó szervere, hogy mely termékei tartoznak egy csoportba (pl egy lakáshoz). Más hasonló készülékeknél nem QR kód van, hanem nfc-s párosítás, vagy a készülék aljáról vagy a csomagolásáról kell bepötyögni egy azonosító kódot a gyártó honlapján.

Előzmény: Peti1224 (77083)
Jahno Creative Commons License 2017.07.07 -1 0 77086

Bár aq QR kódosak is csak összevissza működnek, mert be szeretne állítani egy wifi kapcsolatot, aztán vagy úgy lesz vagy nem. Én is mindig röhögök egyes gyártókon, mikor a 192.168.0.x hálózatból konfigurálna, aztán felém 10.x meg 172 és hasonlók vannak már lassan 20 éve. Akkor meg hajamra kenhetem az egészet, de ilyen nfcset is mutathatsz, szintén érdekelne.

Előzmény: Peti1224 (77083)
Jahno Creative Commons License 2017.07.07 -1 0 77085

" Amelyikbe már be kell lépni és konfigurálni kell ahhoz, hogy használható legyen, az már valószínűleg egy komolyabb kategória,

- a fent említett szerver lehet pl a kamerában"

 

Én eddig csak ilyet láttam, esetleg és kapcsolattal.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (77081)
Peet14 Creative Commons License 2017.07.07 0 0 77084

Ha már kaputelefon, van valakinek jól bevált videós kaputelefonja? Nem az a fajta, aminek a felvételét telefononon lehet csak nézni, hanem, aminek van rendes beltéri egysége.

Peti1224 Creative Commons License 2017.07.07 -1 0 77083

Ezek a dolgok nagyjából igazak is, de az ap isolation kikapcsolni semeddig sem tart(már amelyik routerban van, mert nem mindben van), míg ha a szerver a neten van kinn, akkor sok esetben viszont port forvardot kell csinálni, ami ettől egy átlagfelhasználónak nem kicsit bonyolultabb.

De erre is van megoldás, upnp.

Ekkor a kapcsoló/akármi megbeszéli a routerral, hogy milyen beállításokat akar. A router megcsinálja és kész, nem kell vele foglalkozni.

De a jobb ilyen terméke ettől már kicsit okosabbak.

Egy felhasználóbarát rendszer ott kezdődik, hogy van például nfc-s párosítás rajta, és a többit az eszközökben lévő szoftver elintézi.

Vagy például találkoztam olyan intelligens kapcsolóval amiben(a hátulján) qr kód volt, és a saját szoftverében be lehetett olvastatni, ezután automatikusan párosodott a teló és a kapcsoló. Nem kellett semmit állítgatni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (77081)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.07.07 0 1 77082

"ezért dühében szétcsapta"

 

Van olyan kaputelefon is, amit nem lehet csak úgy kézzel szétcsapni (vandálbiztos), persze az nem a 3000 forintos kategória.

Elé is tehetsz pl egy félkör alakú vékony betonvasat, ami elveszi a kedvét a csapkodástól.

Ha video kaputelefon lenne, akkor a beépített kamerát rá lehetne kötni a házi video rögzítőre is, így a következő akcióról már lenne videofelvétel is.

Vagy fel lehet tenni egy kapura néző (kamu) kamerát egy, a kapuból jól látható helyre.

Előzmény: apeeng (77080)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.07.07 -1 0 77081

"kínai szerver sem kell."

 

Ahhoz, hogy létrejöjjön a kapcsolat a csodakonnektor/lámpa/kamera és a kliens szoftver között, ahhoz valahol egy szervernek muszáj lennie a rendszerben. Mivel az otthoni hálózatok nagy részében a router (nagyon helyesen) nem engedélyezi, hogy a kliensek egymást láthassák (AP isolation), ezért a fent említett szerver nem lehet a helyi hálón, csak kint a nyílt interneten.

Tehát ha olyan "egy perc alatt üzembe helyezhető" csodakonnektor/csodalámpa/kamera kerül a kezedbe, aminek a leírásában egy szó sincs a router megfelelő beállításáról, annak a szervere valószínűleg kinn van a nyílt interneten.

 

"a dobozára is fel volt írva az ip címe, itt lehetett belépni és konfigolni"

 

Ez az egész téma a "szuper könnyen használatba vehető" készülékek veszélyeiről szól. Amelyikbe már be kell lépni és konfigurálni kell ahhoz, hogy használható legyen, az már valószínűleg egy komolyabb kategória,

- a fent említett szerver lehet pl a kamerában

- és a kamera leírása már tartalmazhatja azt is, hogy a routeren kapcsoljuk ki az AP izolációt,

tehát ez így már lehet egy teljesen biztonságos (és internet nélkül is működő) kamerás rendszer is.

Előzmény: Peti1224 (77073)
apeeng Creative Commons License 2017.07.07 0 0 77080

Köszönöm a jótanácsot, de nyomógombbal nem szól rendesen, csak egy pillanatra szólal meg.

Ami linket betettél, pont olyant fogok beszerezni.

 

Így jártam, köszönöm mindenki segítségét.

 

(-ja, hogy miért törte össze valaki? mert bátorkodtunk nem otthon tartózkodni, és ezért dühében szétcsapta,- monta a szembeszomszéd)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (77067)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.07.07 0 0 77079

"a bojler teljesen külön körön lenne, kikerülve a Fi relét is, de a nulláját a Fi relé által védett körből kapta."

 

Ez sajnos gyakran előforduló probléma.

Előzmény: pupákdézi (77078)
pupákdézi Creative Commons License 2017.07.07 0 0 77078

Telitalálat valóban ez volt a probléma! Akkor kapcsolt le amikor a bojler üzemelt.Elvileg a bojler teljesen külön körön lenne, kikerülve a Fi relét is, de a nulláját a Fi relé által védett körből kapta. Valaki ügyesen oldotta meg!! Remélem jól írtam le amit a szaki mondott.

Előzmény: cfoto (77060)
Jahno Creative Commons License 2017.07.07 -1 0 77077

Válasszuk már szét a kettőt. Persze, hogy neten keresztül működik, mert olyanok a piaci igények :-D Persze van betárcsázós ISDNes is, hogy zárt hálózatnak minősítsük...

 

Vesézzük ki ezt:

 

"Ez a dolog akkor kezdett izgalmassá válni, amikor megjelentek a piacon azok csodamikrofonok és csodakamerák is, melyek szintén távoli szerverekre közvetítenek mindent amit a lakásunkban látnak és hallanak ;)"

 

Na, ilyen kamera kellene nekem, ami távoli szerverre küldi a képet. Lehet találni, de nem ennyire általnos az biztos.

Előzmény: Peti1224 (77076)
Peti1224 Creative Commons License 2017.07.07 -1 0 77076

Sajnos sok igazság van abban amit ír. Tényleg nagyon sok ketyere csak neten keresztül képes működni. Ez leginkább a hozzánemértő(lusta) felhasználók hibája.

 

Előzmény: Jahno (77075)
Jahno Creative Commons License 2017.07.07 -1 0 77075

Én meg Takács szerverrel osztok, de nem ez volt a kérdés, hanem fejtsd meg mondjuk az Elek által felvetett eredeti problémát, ami szerintem nem úgy van. És szerinted?

Előzmény: Peti1224 (77073)
Jahno Creative Commons License 2017.07.07 -1 0 77074

De mi nem erről beszéltünk, hogy ilyen jelszó, meg másmilyen. Frissíteni tök egyszerű, semmi külsős szerveren átvitt technikai mambojambo nem kell hozzá, ahogy a géped kimegy az Index fórum tartalmáért és lekéri a frisset, ugyanazzal a módszerrel kéri le a kamera is az új firmwaret.

 

Az, hogy most itt egy link, amin fele kamera lehet már éppen nem működik, a többi meg alapértelmezett eléréssel ki van téve a netre, az megint más probléma. Esetleg itt rögtön mondhatnám is, hogy melyik jobb, egy külsős szerver felől lekérdezni, aminél cak arra van forgalma a kamerának és onnan az én azonosított laptopomra, mobilomra, aztán esetleg még ellenőrzik is a forgalmat, jogosulatlan belépéseket, vagy az, ahol egyszer valaki kirakja, oszt lesz valami, robotoknak végtelen+1 ideje lesz megtörni (ha elsőre nem jut be)?

Előzmény: Törölt nick (77064)
Peti1224 Creative Commons License 2017.07.07 0 0 77073

Nem kell fix ip, és kínai szerver sem kell.

A belső hálózaton lévő kamerák ha tudják az onvif szabványt, akkor megtalálhatóak.

Csak szoftver kérdése. Van pc-re, telefonra is. A rögzítők is tudják ezt használni. Legalább is a normálisak.

 

Ami nekem van ip kamera az például fix ip-vel jött(a dobozára is fel volt írva az ip címe, itt lehetett belépni és konfigolni), ez jó, ha csak egy kamerát akar az ember, de ha többet, akkor bizony nem a legjobb. Tud persze dhcp-vel is működni.

Én mivel szeretem az ip címeket magam kiosztani, ezért bár maradt a fix ip, de másikat kapott.

Előzmény: Jahno (77058)
Jahno Creative Commons License 2017.07.07 -1 0 77072

Ne a villanyszerelő csinálja. Bár régeben én portot sem akartam nyitni neki, megcsinálta más. Majd szétbasszák net felől, nekem mindegy. De most nem egészen erről volt só.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (77071)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.07.07 0 0 77071

Egyre több ilyen mobillal távvezérelhető, "könnyen konfigurálható" csodalámpa/csodakonnektor/satöbbi fog megjelenni a mindennapokban (sőt, komplett házvezérlő rendszerek is) és ezek nagy részét a villanyszerelőknek kell majd beszerezni/beüzemelni. És amelyik villanyszerelő nem tudja megkülönböztetni a "csak interneten keresztül" működni képes ketyeréket, a valóban megbízható (offline) termékektől,

az a villanyszerelő

- nem fogja a működési hiba okát megtalálni amikor épp nincs internet

- de akár egy komoly kártérítési per is kinéz, amikor a megrendelő megtudja, hogy a hálószobai/irodai kamerája képét+hangját a villanyszerelő évek óta "kiközvetíti" az internetre :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (77057)
Jahno Creative Commons License 2017.07.07 0 0 77070

Látom megfogtad a lényegét.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (77069)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.07.07 0 0 77069

"akár fixen is lehet IPje :-D"

 

- Laikus bemegy a boltba.

- Eladó levezi a polcról a mobillal távirányítható csodakonnektort/csodalámpát/csodakamerát.

- Laikus hazaviszi, bedugja a konnektorba és a hálózatba és máris tudja használni a csodaketyerét.

Szerinted a fenti folyamat közben a készülék MIKOR/KITŐL kapott volna fix IP címet?

Előzmény: Jahno (77058)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.07.07 0 0 77068

Sherlock Holmes üzemmód:

- Ki mit csinált a házban a lecsapás pillanatában?

- Bekapcsolhatott-e magától pont akkor bojler, szivattyú, akármi?

- Eső esett?

- stb

 

"Vissza nem lehetett kapcsolni, még úgy sem, hogy az összes kismegszakító le lett kapcsolva. A szerelő visszajött és kicserélte a relét,"

 

A régi relét lehetetlen volt felkapcsolni, a szerelő két perc alatt kicserélte egy újra, SEMMI MÁST NEM CSINÁLT és az új relét meg egyből fel lehetett kapcsolni?

Khm...Laikusok és az ő félrevezető mellébeszélő hihetetlen történeteik... ilyenkor szokott kiderülni egy óra ordítozás után, hogy "őőő izé... hát az nem volt egészen igaz, hogy semmi más nem történt FI relé csere közben, mert én kiszaladtam egy pillanatra és kihúztam a kerti szivattyút..." DE AKKOR MIÉRT MONDTAD EGY ÓRÁJA B+ HOGY SEMMI MÁS NEM TÖRTÉNT KÖZBEN???

Egyes ügyfeleket rugdosni kell, hogy ne akarjon már okosabb lenni a szakembernél :)

Előzmény: pupákdézi (77059)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.07.07 0 0 77067

"ha csak nyomógombot szerelek fel az eddigi kis doboz helyett, az működteti-e a kaputelefon beltéri egységét, mint csengőt?"

 

Ennyire egyszerű kaputelefonnál van rá némi esélyed, de egyáltalán nem biztos a dolog.

Ha szerencséd van, akkor a vandál csak a kültéri egység dobozát törte össze, a benne lévő kis áramkör működőképes maradt. Ebben az esetben meghagynám az eredeti áramkört (új, nagy nyomógombot kötnék rá), csak az áramkört becsomagolnám eső-álló módon.

 

http://www.global-export-import.hu/WEBSET_DOWNLOADS/611/RL-3207B_HU.pdf

Előzmény: apeeng (77061)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.07.07 0 1 77066

Elöbb nézd meg.

Előzmény: apeeng (77065)
apeeng Creative Commons License 2017.07.07 0 0 77065

Köszönöm, valószínű, hogy valami váltóérintkező lesz benne. Akkor marad az új kültéri vásárlása.

Előzmény: King_of_Giants (77063)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.07 0 0 77064

Nem tudom Elek mire gondolt, de több fórum foglakozik problémás wireless kamerákkal.

Nem csak arról van szó, hogy túl egyszerű az alap jelszó, de több van ahol van olyan jelszó amit még sem lehet változtatni, van aminek a képét csak egy weboldalon tudod megnézni, van aki azt mondja tűzfal mögött nyitott port nélkül is piszkálják a kameráját, vagy felhasználói beavatkozás nélkül tudja frissíteni a firmwaret a gyártó.

http://www.insecam.org

Nyitott kamerák, valószínűleg a legtöbb tulajdonosa azt hiszi csak ő látja.

Szóval a probléma létezik.

Előzmény: Jahno (77058)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.07.07 0 0 77063

Ha nem váltóérintkezőt működtet a nyomógomb akkor igen. Szétszedni és megnézni, így már ugysem használható

Előzmény: apeeng (77062)
apeeng Creative Commons License 2017.07.07 0 0 77062

bocsánat, elfelejtettem..

ez egy egyszerű kétvezetékes, egylakásos kaputelefon (RL 3207 B)

Előzmény: apeeng (77061)
apeeng Creative Commons License 2017.07.07 0 0 77061

Tiszteletem!

Kicsit összetörte valaki a kaputelefonom kapun lévő egységét.   Azt szeretném kérdezni, ha csak nyomógombot szerelek fel az eddigi kis doboz helyett, az működteti-e a kaputelefon beltéri egységét, mint csengőt? telefonálni nem lehet, azt vágom, de megszólal-e a benti egység?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!