Hiába, a régi bűnök nem évülnek el - annak idején nem számoltam be a további eredményről. Amennyire visszaemlékszem, ennél többet nem sikerült megtudnom. Azért kísérleteztem vele, de nem lett az igazi - sem szép, sem finom. Talán valamelyik nosztalgia szakácskönyv tartalmazza a pontos leírást.
Tojásfehérjét kis üvegben lezárva be a fagyasztóba! Kiolvadva olyan, mint frissen. Előbb utóbb adódik valami sütemény amibe jól jön. Mondjuk érdemes 3-4 fehérjénél nem többet egyben fagyasztani, hogy egyszerre fel tudd használni.
Karácsonyra hamis bailey's-t akartam csinálni, de nem sikeróült. 1. túlpirítottam a cukrot, sötét karamell lett belőle. 2. nem volt otthon whiskey aroma. 3. a lányom nem mogyorós capuccino port hozott, csak simát. Végül azért finom karamellalikőr lett belőle, én legalánbbis azt mondtam a családnak, hogy azt csináltam.
Egy nagyon egyszerű tojáslikőrrel szeretném bővítteni a receptgyűjteményt:
6 tojás sárgáját 20 dkg porcukorral és 2 csomag valíliás cukorral ( vagy 1-2 vanília kikapart belsejével) habosra keverünk. Ha ez kész, hozzáadunk 3 tubus tűrített tejet ( cukrozott sűrített tej - amit a kávéhoz is használnak). Utánna 3 dl alkoholt ( lehetőleg 96%-os) összekeverünk 5 dl forralt és lehűtött vízzel és hozzáadjuk az előbb elkészített krémhez.
A nagybátyám meggylikőrje: 5 literes dunsztosüvegbe rétegez magozott meggyet/cukrot, amikor tele, felönti szesszel, karácsonykor szűri. A meggy elmegy sütibe, a likőr meg a világ legjobbja, tökéletes, tiszta anyag. Persze tudom, hogy nem most van ennek a szezonja.
Nemsokára itt a zölddió szezon. Tavaly csináltam ezt a likőrt, páratlan lett.
ZÖLDDIÓ LIKŐR
1/2 l vodka
4 közepes nagyságú zölddió negyedelve
1/2 kávéskanál egész ánizsmag
4 ép szegfűszeg
1/2 narancs héja
csipetnyi egész kömény
Üvegbe tettem a hozzávalókat és kb. decemberig áztattam őket. A cukor karamell formájában ment hozzá. 40 dkg cukrot karamellizáltam és felöntöttem 2 dl vízzel, majd addig forraltam, amíg sziruppá sűrűsödött. Kihűtöttem és - kóstolgatás után - ennek kb. a 2/3-át öntöttem hozzá.
Ja, a rózsavízből háromszoros koncentrációjú kell. Ha valaki érdekel, hogyan lehet házilag csinálni azt is, itt egy érdekes link: Rózsavíz Meg úgy általában a Terebess-t is érdemes olvasgatni, mindenféle növény leírása, felhasználása fent van.
Csináltunk Álomlikőrt rubinnal Gabriele Bickel könyvéből. Még hét hét mire kész lesz, de már most nagyon finom illata van.:) A recept:
15 rózsavirág 20 ml rózsvíz 200 g málna 10 citromverbéna-levél 10 g hibiszkuszvirág 1 vaníliarúd 2,5 dl konyak 7,5 dl barackpálinka 6 ek. akácméz 1 rubin
(A rubin ne ijesszen el senkit, minden ásványboltban lehet kapni nem csiszoltat 2-4000 ft-ért. ;)
Kaparjuk ki a vanília közepét, és tegyük egy nagy üvegbe (3 literes) az összevágott verbénalevéllel, hibiszkuszvirággal, málnával, rószaszirommal, rózsvízzel és az alkohollal. Végül a rubin is kerüljön az üvegbe. Négy hét elteltével szűrjük le az italt, és töltsük egy üvegbe a rubinnal és a mézzel együtt. Újabb három hét után a likőr kész.
Hatásai:
A rubin melegítő, fiatalító hatású, lendületet, mozgást visz a mindennapokba. élénkítő harásúsegít leküzdeni a letergia és kimerültség nehézségeit, ösztönzőleg hat az aktív szexuális életre. Javítja a teljesítőképességet, aktivizál, bátorságot ad spontán cselekedetekre öszönöz.
A rózsák kivonata harmóniát jelent a léleknek, egyensúlyt teremt, nyitottá tesz, sőt néha izgató hatása is van. Oldja a test göcseit, nyugtat, gátolja a gyulladások kialakulását, és élénkíti az anyagcserét.
Hát, nem tudom ebből mennyi igaz, majd kiderül két hónap múlva...;)
Nem túl finomra sikeredett gyümölcsborokat (meggy, ribizli, stb. borokat) is fel lehet használni likőr készítéséhez.
Alkoholba kell áztatni egy hétre a gyümolcshöz passzoló aromaanyagokat (szegfűszeg, fahéj), majd a bor mennyiségének függvényében annak kb. 10-15%-át kitevő sűrű cukorszirupot kell főzni, és langyosan elvegyíteni a gyümölcsborral, majd hozzáadni a szeszes aroma-esszenciát, mely a bor mennyiségének kb. 20%-a legyen. Erősebbre nem szabad készíteni, mert magának bornak is van szesztartalma!
Én diólikőrt szoktam csinálni, és a tiszta szeszre esküszöm, mert valahogy jobban kioldja a dióból a cuccost, meg ahhoz, hogy megfelelő erejű legyen 1 liter 96%-os alkoholt teszek bele, így lesz 1,5 liter likőr. Az tény, hogy itthon elég rossz a felhozatal, nehezen elérhető a szesz. Én Erdélyből szoktam hozni, 1000Ft körül beszerezhető. Olaszországban 3Euro-ért is láttam. --------- Viszont a diólikőröm nem túl tartós. Meg kell inni a télen, vagy legkésőbb tavasszal, aztán egy kicsit megkeseredik. De akkor már az ember úgyis a következő adagot nézegeti a fán... :) --------- Hubi utánzat receptje van valakinek?
Hozzávalók: -60-70 db. virágzó bodzatányér (nem tetves!) -2 liter víz -3 kg kristálycukor -5 dkg citromsav -1 egész citrom -1 mokkáskanál Na-benzoát (Ez a mennyiség 5 liter szörp készítéséhez elegendõ. Érdemes ennyit készíteni, nagyon finom!:)) Elkészítés: A vizet a cukorral összekeverem, hozzáadom a citromsavat és a Na-benzoátot, majd beleteszem a bodzavirágokat (megmosni nem szabad õket). A citromot felszeletelem és hozzáadom a többihez. Végül az egészet öszekeverem, egy hétig állni hagyom, néha megkevergetem. Egy hét múlva (amikor a cukor teljesen elolvadt) leszûröm. Vízzel higítva fogyasztható, sokáig eláll.
Likőr:
-4 virág -100 ml bodzaszirup -1 l gyümölcspálinka
A virágokat rakjuk a végleges helyükre egy szép üvegbe, és öntsük rá a pálinkát. hagyjuk négy hétig állni, majd öntsük hozzá a szirupot. Ezzel is hagyjuk állni négy hétig, és kész is. :)
Egy németországi fórumon olvastak alapján lehet 96 fokos alkoholt kapni az olaszországi Bico és Coop üzletekben. Csak kár, hogy mostanában nem járok arra.
Az alkohol jövedéki adó-köteles termék (irtó szigorú könyvelési előírásokkal), ezért nagyobb mennyiségben nem lehet "csak úgy" vásárolni bárhol. 1-2 dl-nyit a gyógyszertárban, fertőtlenítésre lehet venni, de emlékeim szerint 75%-ost, nem tisztát. Nagyobb mennyiségért szeszgyárban tessék próbálkozni. :)
Likőrökhöz egyébként bőven jó egy átlagvodka _szerintem_, 40% körüli alkoholtartalommal, azt is hígítani kell még. ribizli