Direkt nem akarod megérteni a kérdést.És a választ sem. Barkócza azt kérdezte,megbüntetik-e a bérfőzetőt,ha véletlenül túllépi a keretet,és önként jelenti a NAV-nak, hogy megtörtént,de szándékában áll kifizetni a teljes adót
Ez egy teljesen értelmetlen kérdés. Miért akarna fizetni? Nem akar túllépni az a lényeg. Neki így is fizetni kell +835 Ft.-ot. Én nem akar eladni sem, főleg hivatalosan. Azért nem vonatkozik az eladás az otthonfőzőkre mert nem volt rá igény. Nem kérte szinte senki. Miért kellene a bérfőzetőnek kérni. Ha nem kéri, hiába fizeti ki a többlet adót akkor sem adhatja el.
Gyerekek miért kell ezt? Snapszinak igen is sokat köszönhetünk, miért rajta töltitek ki haragotok mert egy ismeretlen bérfőzdéssel rossz tapasztalatotok volt, ugyan már nőjünk fel!
Megnyugtatlak hogy nálam is előfordul szinte minden évben hogy nem lesz pálinka. Ha az ügyfél nem jön vissza legalább nem lesz több veszteségem. Nem értem miért lenne érdeke a főzdésnek hogy ellopjon minden pálinkát. Ha attól lopna akinek sok lett még meg is köszönnék.
Otthonfőző még nem kért megsemmisítést mert túllépte a határt(legalább is ennél azért okosabbak)
Viszont minden bérfőzető meg lett büntetve ha figyelmetlenségből túllépte a határt. Ezt biztosan tudom. Erre kellett mindkettőtöknek ostobasággal reagálni. Úgy érzem nektek van üldözési mániátok, de ha szigorítás lesz a bérfőzetőknek ehhez nem lesz semmi közük.
Érdeklődöm milyen főzőt lenne érdemes venni otthonra? Tudnátok ajánlani valamit ami tényleg jó?És most látom bekel jelenteni a főzőt és ha nem jelentem akkor bűncselekményt követek el gondolom.
Mi (magánfőzők) örüljünk a lehetőségeinknek(és örülünk is),de semmiféle befolyással nem bírunk a bérfőzetők terheinek az alakulására. Miért rugdosnánk? Van elég bajuk úgy is és amúgy sem számítana.
Bocs, nem akartam a bérfőzdésekbe "rúgni", csak a 118578-re akartam reagálni. Nyilván az érzékenységek is mások, és Te sem érezted úgy, hogy a 118578-cal a magánfőzőkbe "rúgnál". :)
Azért még reagálok arra, amit beszúrtál a mondat elejét lehagyva..., tehát az a mondat a katalógusban szereplő termékekre vonatkozik, nem az összes kőzetgyapot termékre.
Onnan indultunk, hogy azt állítottad, azért kell kőzetgyapotot használni, mert az tűzálló szemben az üveggyapottal.
NEM. Azért kell magas hőmérsékleti körülményekre tervezett kőzetgyapot termékeket használni, hogy ne lélegezzük be a kipárolgó mérgező kötőanyagot.
Ettől persze mindenki azt használ amit akar, csak téves elméleteket nem célszerű terjeszteni.
Jó pálinkafőzést!
Én most harcolok 120kg birssel, még 50 hátra van, bárddal aprítom és 60-70C fokon hőkezelem, aztán egy tuningolt habarcskeverő szárral kínzom 4-5 ezres fordulaton. :)
A bérfőzetők azért nem kritizálják a magánfőzőket, mert nincs konfliktus közöttük. A konfliktus a szeszipari konszernek és a bérfőzdék közt van, hiszen a nagy szeszfőzdék szívből utálják a bérfőzés intézményét, ők is inspirálják a törvény bérfőzdékkel szembeni szigorát. A bérfőzetőket is azért ellenőrzik, hogy rajtuk keresztül meg lehessen fogni a bérfőzdéseket. A bérfőzdék a nagy konszernekkel szemben tény, hogy tehetetlenek, ezért érthető elkeseredésükben a magánfőzőknek mennek neki, pedig nem ők az ellenségeik.
Az én véleményem továbbra is az, hogy a bérfőzésre vonatkozó szabályokat kell lazítani. Kivágni a francba a szeszmérőket, és legyen elég csak a (online?) főzési napló. Így be lehetne állítani több, kisebb lepárlót, és azok a kuncsaftok is meg fognak jelenni, akik 50-100 literes tételeket akarnak külön lefőzetni.
Nekem ez a véleményem. Értem a te álláspontodat is, csak nem fogadom el.
Tudom hogy ez nem a bérfőzetők fóruma, de szakmailag mi a különbség? Mindenkinek jó cefrét kell csinálni. A továbbiakban vagy rábízza szakemberre vagy meg oldja maga. Innét van a különbség. A bérfőzetők nem tesznek otthonfőzőket bíráló megjegyzést, ezt nekem kell megtennem. :-)
Most azonnal, a vásárlást követően 15 napon belül kell a főzőt regisztrálni az önkormányzatnál. Jövő év 15-éig kell bevallani az idén főzött pálinka mennyiségét, szintén az önkormányzatnál, és befizetni a 2015. évre vonatkozó 1000Ft adót. Jövőre a főzés megkezdése előtt kell ugyancsak az önkormányzatnál megvenni a megfelelő mennyiségű párlatjegyet.
Ebben az evben csak" regiszralni kell az onkormanyzatnal 1000 ft- ert. Ezert 86liter 50fokos palinkat fozhetsz. A tobbit majd januar elsejen megbeszeljuk! :)
Kitöltöttük, levittük az önkormányzathoz. Eddig tiszta minden!
Viszont jövőre jön a házi zárjegyes főzés, idén viszont még 1000 ft adót kell fizetni a pálinkáért! Ha idén vettük, bejelentettük akkor idén főzhetjük az 50 litert még zárjegy nélkül 1000 ft-ért? Csak azért merült fel a kérdés, mert ugye jövőre kell bevallani a főzőnket! Vagy már csak zárjegyes pálinkát főzhetünk 700 ft/l áron az idén, avagy ahány litert főztünk annyi zárjegyet kell venni? Remélem értitek a kérdésem :)
A másik kérdésem már főzéssel kapcsolatos...
Kis főzőnk van, ezért úgy gondoltam, hogy először lefőzöm a cefrét (3 részletben tudom, csak délután ezért 3 délután kell hozzá). Ami lejött szesz a 1. főzésből elrakom egy üvegbe, 2. nap is lefőzöm a cefrét, elrakom üvegbe, 3. nap is ugyan ezt csinálom és a 4. nap tudnám csak finomítani az összegyúlt alszeszt. Állhat annyit (4. napig) az alszesz, vagy illő lenne utána még későn este lefőzni a pálinkát ha már nekiálltam? :D
Szerintem az önmérséklet is alapvető érték a pálinkafőzésben.
Snapszmester pontosan hozzánk hasonlóan látja ezt a világot, csak helyzetéből adódóan más szemszögből is látja, tehát tájékozottabb. Amit ír az a mi érdekeinket nem sérti, csak meg akarja mutatni, hogy összetettebb ez a kérdéskör is mint az elsőre látszik. Szerintem itt többen is látják, hogy igazából Ő tudja a legpontosabban milyen is ez a szép (egyre kevésbé) új pálinkás világunk. Mivel a bérfőzetők szem előtt vannak, ott a legrövidebb a gyeplő.
Bocsánat Snapszmester, nem szorulsz Te arra, hogy bárki megvédjen, pláne nem szakmádba vágóan, de én itt egy félreértést véltem felfedezni. Ha tévedtem, bocsánatot kérek minden érintettől.