Keresés

Részletes keresés

Levendula Creative Commons License 2000.04.11 0 0 4
Szia! A 15 centi soknak tünik, kérdezd meg az Évát. A füszernövényeket kell gondozni, ahogy írják. Majd írok könyvet. De mindig a kis cserépbôl át kell ültetni nagyobba, más a fényigényük, talajigényük, öntözési igényük. A bazsalikomot például délben is lehet öntözni, mást nem. Azért én azt hiszem ki kell tapasztalni. Van árnyékos, félárnyékos, napos hely, másképp párologtatnak a növények. Nekem déli fekvésű a teraszom van, állandóan öntöznöm kell, és árnyékolni. És a fűszernövények érzékenyek a fagyra, végre mindet szépen átteleltetttem. Még a kakukkfű is szép lett, valami miatt nekem nem sikerült szépen eddig teleltetnem. Ami fontos, egész télen tudtam fôzni friss fagyasztott fűszernövényekkel, még a bazsalikom is friss maradt mostanáig. Sajnos ez senkit nem érdekel! Pedig más világ a friss fűszernövény!
norasz Creative Commons License 2000.04.04 0 0 3
Most ultettem eloszor, zeller, kapor es snidling magot vettem.
Elvagott asvanyvizes palackba tettem foldet, es az utasitas szerint 15 cm melyre szortam a magokat. Kb. 15-20 db-ot.
Elkepzelni sem tudom, hogy ki fog noni, ezert a kovetkezo probalkozast feljebb szortam.
Mennyi idonkent ontozzek? Egyelore ugy tunik mindig nedves a foldje, ezert nem locsoltam.
Mi a teendom, hogy sikeruljon?
Tobbszor vettem fuszernovenyeket, de valami miatt mindig meghaltak (tepkedtem es szep lassan elfogytak)
Viszont volt egy rozmaringon, az is elszaradt es kinn hagytuk az udvaron. Legnagyobb meglepetesemre most kinott, pedig nem gondoztam, es napot se kapott tul sokat. Ennek mi az oka?
Törölt nick Creative Commons License 2000.01.31 0 0 2
Kedves Levendulaa!

Földet frissitésiteni szoktam; nem messze tőlünk a mezőn van egy erősen humuszos jellegű talaj -régebben erre tehenek legeltek és nagy trágyadombok voltak a helyén-, onnan szoktam a barátaimmal földet hazavinni. Ezt még összekeverjük erdei avartörmelékkel. Az első talaj nitrogénben gazdag, a másik meg savanyú. A kétféle jellegű "talaj" keveréke kiválóan meg tudja bolondítani a növényeket. Lehet még vakondtúrás földjét is beletenni, ez azért jó, mert mélyről jön és tápanyagban igen gazdag. Másrészt a vakondtúrás földje olyan jellegű, hogy a palántákat is kiválóan meg tudja fogni, azok nem dőlnek el. Van aki csak azért alkalmazza. Barátaima főldbe egy kis tőzeget is szoktak keverni, illetve a növények tövéhez szórják. Mondják ez a tápanyag tartalmon túl azért is jó, mert megtartja a vizet, illetve nagy a vízfelvevő képessége. A kiültetéseknél én is a kelet-délkeleti tájolást kedvelem. Kakukkfűveinket is igy telepitettük, én nem szoktam locsolni őket, amennyit a természet megad nekik. Talaj kiválasztása, náluk igen nehéz. Felénk a mezőn lehet vadkakukkfüvet gyűjteni, a talaj itt például egy kicsit szikes. "Vitaminként" szoktunk még a mezőn szárított tehénlepényt is adni nekik, ezt a tövekhez, illetve a földjükbe tesszük. Biotémában ennyit tudok hozzátenni.

Kopáncsi

Előzmény: Levendulaa (1)
Levendulaa Creative Commons License 2000.01.31 0 0 1
Kopáncsi!

Igazán nyáron van sok fűszernövényem. Most van rozmaring, kakukkfű, levendula, thai citromfű, majoránna, zsázsa, szurokfű, olasz szalmagyopár, menta (ennyi jut az eszembe). De már lassan elvetem a bazsalikomot. Nekem a kakukkfűvel van bajom, a majoránna szépen áttelelt! Végre van helyem, és szerencsére déli fekvésű. Én kint teleltettem át a növényeket, mert az a tapasztalatom, hogy bent rögtön elszáradnak! Takartam, és ha jó idô volt öntöztem, és még ôsz végén visszavágtam (metszettem) ôket. Most madársalátával próbálkozom. Azért ajánlom mindenkinek a friss fűszernövényeket, mert egész más az ízük a velük fôzött ételeknek. Ôsszel, még idôben lefagyasztottam sok félét, még a bazsalikom is élvezhetô kb. fél évig, így egész télen tudtam velük fôzni. Amit érdemes kipróbálni (kicsit késô, mert téli műfaj) a zsázsa hajtatása. (ha valakit érdekel, leírom)

Ami engem érdekelne, a trágyázás. Mivel ezeket a növényeket úgymond felhasználom, érdekelne, hogy lehet bio módon trágyázni (városi környezetben). Vettem már úgy rozmaringot, hogy a saját nevelés kis gizda volt mellette, de pár hét után teljesen megváltozott (ideális körülmények között), föl volt valamivel turbózva. Most már fél év után a saját nevelés sokkal szebb. Gondolom, lehet jó kompromisszumos megoldást találni. Az elôzôekben nem írtam, jókezű amatôr vagyok, a tapasztalataim szerint tüdok írni a témáról. (úgy tíz éve foglalkozom a fűszernövényekkel)

Még ami érdekes lehet, milyen fontos a tájolás. Az elsô lakás ahol neveltem növényeket félárnyékosnak minôsült. Onnan egy kis teraszos déli fekvésű helyre költöztem, ahol már át tudtam teleltetni a konyha ablakban a bazsalikomot. Szerencsére most is déli fekvésű helyen lakom, itt a túlzott meleg a probléma.

Ha érdekel valami, ha tudok válaszolok! De ha beesik egy profi, szívesen várom!

Törölt nick Creative Commons License 2000.01.31 0 0 0
És milyeneket termesztesz? Mert én inkább gyűjtögetni vagy elkérni szoktam őket. Néha néha azért -kisebb mennyiségekben- kísérletezgetek is az ismertebbekkel. Most van otthon citromfű, kakukkfű, izsóp, rozmaring, szurokfű, borsmenta. Nem nagyon értek hozzájuk, technika csak annyi, hogy időnként átültetem őket. Próbálkoztam már azért a majorannával, borágóval, levendulával, orvosi zsályával, macskagyökérrel is. A majoranna nem sikerült, elég kényes növény. Van egy barátom, tőle szoktam lestyánt kapni, a kertjében pedig hétfajta kakukkfűvet gyűjtött össze. Kedvenc nyári szórakozásunk, hogy a nyári melegben összehasonlítjuk a különböző kakukkfüvek illatát. Sokan nem is hinnék; micsoda különbségek vannak...

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: Levendulaa (-)
Levendulaa Creative Commons License 2000.01.30 0 0 topiknyitó
Elég rég nevelek friss fűszernövényeket, ez a lövésem. Ha valakit érdekel a téma nosza!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!