Keresés

Részletes keresés

kivimánia Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118741

 Gondolom mirbelli szilváról van szó,vagyis mirabolán.Felénk /fosóka szilva /-ként is nevezik.A napokban főztem belőle párlatot finom aromás lett.

Előzmény: 55HRC (118724)
barkócza Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118740

Az online rendszer azért ennél több.

Előzmény: duna és kanyar (118739)
duna és kanyar Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118739

A NAV-nak van ilyen nyilvántartása, éppen emiatt küldik ki olyan gyorsan a felszólító leveleket. Abból dolgoznak, amit a főzdések havonta leadnak nekik a kiadott mennyiségekről és bérfőzetőkről. Nem a finánc dolga figyelmeztetni Pista bát, hogy tiszteletem, ez már kicsit sok lesz. Oda kell figyelni, ha kell, a főzdés segíteni fog rugalmasan, neki is érdeke, hogy az a kuncsaft jövőre is elhozza a cefréjét. Szerintem.

Előzmény: barkócza (118738)
barkócza Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118738

Mondjuk, ha lenne egy online rendszere a NAV-nak erre a célra, akkor ki lehetne zárni a hasonló figyelmetlenségeket.

Előzmény: Törölt nick (118737)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118737

Ez a túllépés nem figyelmetlenségből eredt. Már a második főzéskor be kellet írni a bérfőzött pálinka átvétele előtt a bérfőzési lapon a tárgy évben főzetett mennyiséget. 

............kijelentem, hogy a tárgyévben kedvezményes szeszadóval összesen .........liter gyümölcsszesz került előállításra. -rovat ba mit írtak 1. 2. 3. esetben?

Félek, a 2. 3. esetben semmit. Sajnos butaságot csinált, sajnálom. A gyakorlat az, hogy a bérfőzést végző szeszfőzde megkérdezi a főzetőt, hogy főzetett-e a tárgyévben. Ezt neki is alá kell írni mint felelős vezető. 

Előzmény: In Lak'ech (118568)
Péter_33 Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118736

Rendben köszönöm! elsőként kipróbálom azt, mert kis mennyiségről van szó, nem tudom biztosra, csakk tippem, hogy réz lehet benne..

Előzmény: duna és kanyar (118735)
duna és kanyar Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118735

Akkor a sárgulást okozhatta maga szőlő is, minden gyümölcs aminek magas a piros színanyag tartalma, lehet sárgás színű a párlata és a visszamaradó luttervize is. Ennek az az oka, hogy kis mennyiségben marad az alszeszben is, de átjuthat a párlatba is a színanyagból, ami azért szép lassan ki is kophat belőle idővel. 4-5 napja főztem Othello törkölyt, még nincs behígítva, szép sárgás színű most is. Az opálosodást pedig okozhatta az is, hogy relatíve hosszan volt leengedve, olyan tartományba, ahol a kozmaolajok aránya már magasabb az alkoholénál, így nem volt miben oldódniuk. A tejes módszerről csak hallottam, nem mertem csinálni, miután ajánlották, hogy előtte nézzem meg a Youtube-on az első videót, amit kiad a milk és coke szavak beírása után. :-)  Én maradok a fagyasztós, borászati szűrős ósdi, de hatékony módszerénél, ha szükség van rá.

Előzmény: Péter_33 (118733)
kramoto Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118734

A birs nekem még a ládából figyeli sorsát.

Kezd puhább lenni, már amennyire beszélhetúnk puhuló birsről egyáltalán.

Illata érezhetően fokózódott a leszedéstől eltelt egy hét alatt.

 

Nekem pont a fele van, kb 60 kg.

Talán a hétvégén lesz időm és szétcsapom ágaprító garat méretre.

 

Még infókat gyüjtök a birs szakszerű cefrézéséről. (első pálinkafőzős szezonom)

 

 

Előzmény: endrepp (118651)
Péter_33 Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118733

Csak az üstben maradt luttervíz volt sárgás, a párlat opálos lett (olyasmi mint az alszesz általában főzés előtt).

Othello szőlő volt!

Előzmény: duna és kanyar (118732)
duna és kanyar Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118732

A párlatod is sárgás volt, vagy csak a luttervíz? Milyen szőlőt főztél, vöröset, vagy fehéret?

Előzmény: Péter_33 (118728)
kornel8 Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118731

Értem, akkor nem kell tartanom tőle. Köszi.

Előzmény: obsitos3 (118709)
Péter_33 Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118730

Persze mindenki mástól is szívesen fogadok tanácsot, aki csinálta  sikeresen a tejes derítést! Üdv!

Péter_33 Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118729

Üdv Rézműves! visszaolvasva sokat, talán meg tudom válaszolni a kérdésemet, szerintem a nem rendesen kitakarított üstöm miatt lett opálos (rezes) a pálinkám, ezért is lett szerintem a savanyú víz réz színű.

Olvastam, hogy sikerrrel alkalmaztad a tejes derítést, és szeretném kipróbálni én is. 3,5L 67V/V-s párlatról van szó, ebbe mennyit tejet öntsek? Egy üdítős kupaknyi 1,5%-os elég ebbe vagy több kell?

Ha van ötleted írj légyszi. Üdv!

Előzmény: rézműves1 (81639)
Péter_33 Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118728

Szia! kozmaolajat szűrtem, mindig szoktam, még 40 foknál sem szokott opálosodni a pálinkám, most viszont ugye a 67V/V-s párlat már opálos... Hűtővíz hideg volt, 10°C-ről indult és 40°C ig ment fel a tetje a 300-as hűtőnek.

Abban igazad van, ami tisztítást illeti...

Előzmény: kezman46 (118723)
cl45 Creative Commons License 2015.11.13 0 1 118727

Olyanokra gondoltam mint én, aki 3 éve regisztrált, de 6-7-8 éve olvas és csak szökőnapokon szól hozzá. Többeket ismerek akik csak olvasnak, és néha megbeszéljük. Egyszerűen nem szeretnek írni. Előbb - utóbb az ő véleményüket is leírja valaki, vagy nem.

Snapszmesteren kívül persze vagytok még néhányan akiknek sokat köszönhetnek a fórum olvasói. További közreműködésetek reményében:

 

Jó nedűt!

Előzmény: obsitos3 (118704)
Figyelget Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118726

Szia!

Átfolyósban (ez pedig az,ugye?) elég a 80 litereshez is.

Előzmény: Szgabor85 (118725)
Szgabor85 Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118725

Jó reggelt. 

 

Egy kis segítségért fordulok hozzátok. Van egy  50 literes söröshordó főzöm  egy 60 literes hűtővel. 

Na most az főző 50ről 80literesre bővült. 

Hűtő kell növelni vagy elég a 60 literes? 

Előre is köszönöm a segítséget 

55HRC Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118724

"Sózóka" vagy sózó szilva,nem túl gyakori de finom.

Előzmény: pam-pi (118710)
kezman46 Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118723

Én kétszer jártam így, nyáron nagyon meleg volt, a hűtővizem nem tudtam hűteni ,(csapadékvíz van csak a tanyán felszíni tartályokba) a 68 fokos szesz opálos lett, na mindegy gondoltam majd lesz valami, másnapra lent a pincébe szépen kitisztult magától, (azóta pincébe van pár hektó hűtővíz ) gondolom melege volt azért opálosodott, a sárga színre azt tippelem hogy nem tisztítottad ki a rendszert tisztázás előtt, ezt már nehezen lehet szűrni de próba cseresznye :)

Előzmény: Péter_33 (118716)
sogi01 Creative Commons License 2015.11.13 0 0 118722

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (118683)
Norrington Creative Commons License 2015.11.12 0 0 118721

Gyönyörűek :) Szerintem ez egy variáció, amit érdemes lenne tovább szaporítani, mert én még ekkora kökényekkel nem találkoztam és gondolom elég ritka. Nem vagyok kertész, de ezt a porzós dolgot kizárnám. Hiába rokon a szilva és a kökény, a porzásuk nem megy oda-vissza jelleggel, az oltásuk viszont igen, ha jól tudom :) 

Előzmény: pam-pi (118710)
Norrington Creative Commons License 2015.11.12 0 0 118720

Nem szűrtél kozmaolajat az alszeszből :) Vattával kitömött tölcséren csorgasd át 1-2 alkalommal a fagyasztóban lehűtött pálinkát szép lassan. Amint visszamelegszik a pálinka szobahőmérsékletre el kell múlnia a bajnak, vagy legalábbis enyhülnie kellene. Célszerű a művelet előtt beállítani a kívánt szeszfokra a pálinkát. 

Előzmény: Péter_33 (118716)
gabor0036 Creative Commons License 2015.11.12 0 0 118719

Ha mar keverő. Most megnéztem direkt, hajócsavar forma 150fordulat/perc és nem csapja fel az ablakig az 500l cefrét. Csak kavarja szépen, át forgatja rendesen. A kis lapátok kb 12-13cm átmérőjű karikákból van. 

gabor0036 Creative Commons License 2015.11.12 0 0 118718

Válság előtt vettem egy ingatlant, és ugye két évig kell a lakhatási engedély különben adóköteles. Na én jeleztem (1év után) a navnak hogy nem lesz itt semmi sem mert jött a válság és nem merunk belekezdeni így, és szeretném befizetni az illetéket. köszönték szépen hogy szóltam, és küldték a csekket az illetékről meg a kamatos kamat büntetésről mert nem volt pénzem befejezni... Hát jó nagy ge..ik de fazsa csávó volt mert adott részletfizetést. Ennyit a magyar törvényekről. Nincs pénzem befejezni, erre jól megbüntet. Jelenleg Írországban adózok, de erősen gondolkozom hogy a lakcím kártyám is leadom... 

Előzmény: varadyz (118687)
gabor0036 Creative Commons License 2015.11.12 0 2 118717

do not disturb blood alcohol experiment in progress

Péter_33 Creative Commons License 2015.11.12 0 0 118716

Sziasztok! ötlet és segítség kellene! Most először opálos lett a pálinkám, DE nem a fogyasztásra hígított, hanem a hígítatlan 67V/V-s párlat. Szőlőt finomítottam, egyébként rendhagyó volt számomra, mert még 40 V/V-nl sem volt utópárlat íze-szaga, valamint a savanyúvíznek a főzőben nem a szokott szaga volt, és sárgás színe lett (eddig mindig fazék szagú és teljesen átlátszó volt). Mi lehet ez és ki tudom szűrni valahogy a párlatból? Főzés közben végig opálos volt egyébként, talán a minta poharak nem, de azokban nem volt nagyobb mennyiség ugye. (összesen 3,5 L)

Üdv!

kupeci Creative Commons License 2015.11.12 0 0 118715

Csak a Lada.....na meg a Szamara:)

Előzmény: Hurkafej (118713)
vasbogre Creative Commons License 2015.11.12 0 0 118714

Köszönöm mindenkinek az ablaktörlő motorra adott válaszokat, képeket, videót. Hasznos és megnyugtató volt.

Ha vége a szezonnak, télen gépiesíteni fogom a főzőmet. Nekem egy Opel ablaktörlő motorom van, 1 sörbe került, remélem az is beválik.

Hurkafej Creative Commons License 2015.11.12 0 0 118713

Az első ablaktörlő motorom eléggé melegedett, de 3 szezont így is használtam. Belső surlódások miatt melegedett, most vettem egy másikat 1500-ért a piacon, 40 fok körül van a motor hőmérséklete, tehát nincs baj vele.

Számítógép tápegységről megy, tehát 5 és 12V közül lehet választanom, az 5V-al is jól kever, de könnyebb megakasztani. (A régit volt, hogy megakasztotta párszor a cefre, de nem égett le, az újnak pedig könnyebben forog, eddig mindent bírt 5V-al is)

Tehát énis ajánlom a Lada ablaktörlő motort, olcsó és jó. :D

Nem azért cseréltem le mert tönkrement, hanem mert sikerült jól leejtenem, a motornak meg szerencsétlenül esnie... :D

Előzmény: vasbogre (118695)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.11.12 0 0 118712

Erről tudna mesélni a Wolksvagen vezérigazgatója. :-)

Előzmény: Hurkafej (118693)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!