A NAV-nak van ilyen nyilvántartása, éppen emiatt küldik ki olyan gyorsan a felszólító leveleket. Abból dolgoznak, amit a főzdések havonta leadnak nekik a kiadott mennyiségekről és bérfőzetőkről. Nem a finánc dolga figyelmeztetni Pista bát, hogy tiszteletem, ez már kicsit sok lesz. Oda kell figyelni, ha kell, a főzdés segíteni fog rugalmasan, neki is érdeke, hogy az a kuncsaft jövőre is elhozza a cefréjét. Szerintem.
Ez a túllépés nem figyelmetlenségből eredt. Már a második főzéskor be kellet írni a bérfőzött pálinka átvétele előtt a bérfőzési lapon a tárgy évben főzetett mennyiséget.
............kijelentem, hogy a tárgyévben kedvezményes szeszadóval összesen .........liter gyümölcsszesz került előállításra. -rovat ba mit írtak 1. 2. 3. esetben?
Félek, a 2. 3. esetben semmit. Sajnos butaságot csinált, sajnálom. A gyakorlat az, hogy a bérfőzést végző szeszfőzde megkérdezi a főzetőt, hogy főzetett-e a tárgyévben. Ezt neki is alá kell írni mint felelős vezető.
Akkor a sárgulást okozhatta maga szőlő is, minden gyümölcs aminek magas a piros színanyag tartalma, lehet sárgás színű a párlata és a visszamaradó luttervize is. Ennek az az oka, hogy kis mennyiségben marad az alszeszben is, de átjuthat a párlatba is a színanyagból, ami azért szép lassan ki is kophat belőle idővel. 4-5 napja főztem Othello törkölyt, még nincs behígítva, szép sárgás színű most is. Az opálosodást pedig okozhatta az is, hogy relatíve hosszan volt leengedve, olyan tartományba, ahol a kozmaolajok aránya már magasabb az alkoholénál, így nem volt miben oldódniuk. A tejes módszerről csak hallottam, nem mertem csinálni, miután ajánlották, hogy előtte nézzem meg a Youtube-on az első videót, amit kiad a milk és coke szavak beírása után. :-) Én maradok a fagyasztós, borászati szűrős ósdi, de hatékony módszerénél, ha szükség van rá.
Üdv Rézműves! visszaolvasva sokat, talán meg tudom válaszolni a kérdésemet, szerintem a nem rendesen kitakarított üstöm miatt lett opálos (rezes) a pálinkám, ezért is lett szerintem a savanyú víz réz színű.
Olvastam, hogy sikerrrel alkalmaztad a tejes derítést, és szeretném kipróbálni én is. 3,5L 67V/V-s párlatról van szó, ebbe mennyit tejet öntsek? Egy üdítős kupaknyi 1,5%-os elég ebbe vagy több kell?
Szia! kozmaolajat szűrtem, mindig szoktam, még 40 foknál sem szokott opálosodni a pálinkám, most viszont ugye a 67V/V-s párlat már opálos... Hűtővíz hideg volt, 10°C-ről indult és 40°C ig ment fel a tetje a 300-as hűtőnek.
Olyanokra gondoltam mint én, aki 3 éve regisztrált, de 6-7-8 éve olvas és csak szökőnapokon szól hozzá. Többeket ismerek akik csak olvasnak, és néha megbeszéljük. Egyszerűen nem szeretnek írni. Előbb - utóbb az ő véleményüket is leírja valaki, vagy nem.
Snapszmesteren kívül persze vagytok még néhányan akiknek sokat köszönhetnek a fórum olvasói. További közreműködésetek reményében:
Én kétszer jártam így, nyáron nagyon meleg volt, a hűtővizem nem tudtam hűteni ,(csapadékvíz van csak a tanyán felszíni tartályokba) a 68 fokos szesz opálos lett, na mindegy gondoltam majd lesz valami, másnapra lent a pincébe szépen kitisztult magától, (azóta pincébe van pár hektó hűtővíz ) gondolom melege volt azért opálosodott, a sárga színre azt tippelem hogy nem tisztítottad ki a rendszert tisztázás előtt, ezt már nehezen lehet szűrni de próba cseresznye :)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Gyönyörűek :) Szerintem ez egy variáció, amit érdemes lenne tovább szaporítani, mert én még ekkora kökényekkel nem találkoztam és gondolom elég ritka. Nem vagyok kertész, de ezt a porzós dolgot kizárnám. Hiába rokon a szilva és a kökény, a porzásuk nem megy oda-vissza jelleggel, az oltásuk viszont igen, ha jól tudom :)
Nem szűrtél kozmaolajat az alszeszből :) Vattával kitömött tölcséren csorgasd át 1-2 alkalommal a fagyasztóban lehűtött pálinkát szép lassan. Amint visszamelegszik a pálinka szobahőmérsékletre el kell múlnia a bajnak, vagy legalábbis enyhülnie kellene. Célszerű a művelet előtt beállítani a kívánt szeszfokra a pálinkát.
Ha mar keverő. Most megnéztem direkt, hajócsavar forma 150fordulat/perc és nem csapja fel az ablakig az 500l cefrét. Csak kavarja szépen, át forgatja rendesen. A kis lapátok kb 12-13cm átmérőjű karikákból van.
Válság előtt vettem egy ingatlant, és ugye két évig kell a lakhatási engedély különben adóköteles. Na én jeleztem (1év után) a navnak hogy nem lesz itt semmi sem mert jött a válság és nem merunk belekezdeni így, és szeretném befizetni az illetéket. köszönték szépen hogy szóltam, és küldték a csekket az illetékről meg a kamatos kamat büntetésről mert nem volt pénzem befejezni... Hát jó nagy ge..ik de fazsa csávó volt mert adott részletfizetést. Ennyit a magyar törvényekről. Nincs pénzem befejezni, erre jól megbüntet. Jelenleg Írországban adózok, de erősen gondolkozom hogy a lakcím kártyám is leadom...
Sziasztok! ötlet és segítség kellene! Most először opálos lett a pálinkám, DE nem a fogyasztásra hígított, hanem a hígítatlan 67V/V-s párlat. Szőlőt finomítottam, egyébként rendhagyó volt számomra, mert még 40 V/V-nl sem volt utópárlat íze-szaga, valamint a savanyúvíznek a főzőben nem a szokott szaga volt, és sárgás színe lett (eddig mindig fazék szagú és teljesen átlátszó volt). Mi lehet ez és ki tudom szűrni valahogy a párlatból? Főzés közben végig opálos volt egyébként, talán a minta poharak nem, de azokban nem volt nagyobb mennyiség ugye. (összesen 3,5 L)
Az első ablaktörlő motorom eléggé melegedett, de 3 szezont így is használtam. Belső surlódások miatt melegedett, most vettem egy másikat 1500-ért a piacon, 40 fok körül van a motor hőmérséklete, tehát nincs baj vele.
Számítógép tápegységről megy, tehát 5 és 12V közül lehet választanom, az 5V-al is jól kever, de könnyebb megakasztani. (A régit volt, hogy megakasztotta párszor a cefre, de nem égett le, az újnak pedig könnyebben forog, eddig mindent bírt 5V-al is)
Tehát énis ajánlom a Lada ablaktörlő motort, olcsó és jó. :D
Nem azért cseréltem le mert tönkrement, hanem mert sikerült jól leejtenem, a motornak meg szerencsétlenül esnie... :D