Keresés

Részletes keresés

Regiomontanus Creative Commons License 2011.07.24 0 0 443

:-)))

 

GHYMES Fesztivál – 2011. július 8-10.

Szent György-hegy – Tapolca, Hegymagas

 

„KÉZRŐL-KÉZRE”…

Apáról-fiúra…, kicsiket-nagyokat, gyerekeket-fölnőtteket, családokat, korhatár nélkül… a Ghymes Fesztivál színhelyén, szeretetben fogadott Hegymagas árnyas fái ölén…, a Bábika Játszóház, népi játszótér.

A hagyományos játékokban bővelkedő játékudvarokban kora reggeltől késő estig csodára nyílt szemben játszhattak az érdeklődő apróságok és óriások…

A vesszőből és természetes anyagból készült játékok méretükben gyerekekhez igazodva, de funkciójukban minden tekintetben a valóságos tárgyak tükörképében, szívesen játszottak a gyerekek... A  babaházban berendezett konyhában, a tűzhelyen „Borsót főztem…”, közben sült a „Csiga-biga rétes…”, s a szorgos háziasszony a fateknőben telt vízben, minden piszkos ruhát  átmosott… Gondos kezek teregették a patyolattiszta zsebkendőket…, s gazduram többször megfordult szekerével a malomból, mire készre főtt az ebéd.

 

Odébb, textilből készült gondolkodtató, képességfejlesztő játékok tették próbára az ügyességet és logikát. Óriásmalom nagy táblán, ördöglakatok, célbadobó…, sorolhatnám a sok-sok együttjátszás, próbatétel lehetőségét gyerekeknek, szülőknek, családoknak, fölnőtteknek…

 

A Bábika Játszóház másik kedvelt tevékenysége a kézművesség. Sok érdeklődőt vonzott a hagyományos kézműves technikák érdekessége – szövés, nemezelés, népi játékok készítése -, melyben mindenki elsajátíthatta az alapvető fogásokat, s közben saját maga készítette használati tárgyak örömében együtt ügyeskedhetett az érdeklődők apraja-nagyja…

Ujj Éva néprajzos, népművelő tanárnő szívén viseli a magyar kézművességet, tevékeny alkotója az értékmegőrzésnek, s egyben szakmai irányítója a játszóház programjainak. Kedves, közvetlen, türelmesen segített az anyagok, eszközök, kellékek használatának bemutatásában, a technikai fogások elsajátításában. Szívesen beszélt a népi játéktárgyak készítésének hagyományairól az egyedi készítésű játékok, csudák, bábikák… természet adta lehetőségeiről…

Hálásan köszönöm!

 

:-)))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ikercsillag Creative Commons License 2011.07.17 0 0 442

 

 

Mátyás király és a faültető öreg

(népmese)

Mátyás király, ahogy jött-ment az országban, egyszer meglátott egy öregembert, ahogy a kertjében fát ültetett. 

- Kinek ülteti azt a fát? - szól oda neki. - Hiszen maga már annak a terméséből sohasem eszik.

- De remélem - válaszolta a szegény ember -, ha megsegít az Isten, még én is ehetek belőle. Aztán meg jó lesz az unokáimnak. 

- No, szeretném én azt látni! - mondta Mátyás király. - Ha megéri az első termést, hozzon kóstolót nekem is Budára, a palotámba. 

Akkor ismert rá az öregember, hogy ez maga Mátyás király volt. Hát lekapta hamar a süvegét, de akkora a király már messze járt. 

 


Telt-múlt az idő, szép fává fejlődött, meghozta az első termést. Az öreg kiválasztott három szép körtét, és felvitte a királynak. Ahogy odaér, az őr nem akarta beengedni. Mondta neki, hogy a királynak ígérte a három szép körtét, azt akarja bevinni. A strázsa erre azt felelte, hogy jól van. Ezért biztosan kap majd valami nagy borravalót. Hát beengedi, ha megfelezi vele. Mit volt mit tenni, a szegény ember beleegyezett. Mátyás király pedig meghallotta belülről, hogy mit beszélnek odakint.

 

 

Megköszönte szépen az ajándékot, aztán adott érte három kis pofont azzal, hogy ezt jó erősen felezze meg az őrrel. Az öreg lement, aztán két akkora pofont kevert le a strázsának, hogy még a kalap is leröpült a fejéről. 


Mátyás király jót nevetett az ablakban, visszahívta az öreget, és dupla borravalót adott neki.

ikercsillag Creative Commons License 2011.07.11 0 0 441

Almát szemétér’ 
(kárpátaljai magyar népmese)

 



Élt Ajakon egy nagyon gazdag ember. Egyetlen fia szép, derék ember vót. Ott vót a kora, hogy megnősítsék. 
- Édesapám, ne házasítsatok - mondta a fiú az apjának -, mert azt veszem el , akit szeretek! 
Vitte a keresztapja gazdag helyre, szegényebb helyre, szép jánhoz, csúnya jánhoz, gazdagho, szegényhe, nem kellett neki senki. Eljött az ősz, ű maga mondta akkor az édesapjának: 
- No, édesapám, én már most megyek házasodni. 
- Jól van, fiam - mondta az apja -, mennyi pénz kell, mennyi garast adjak? 
- Nem kell nekem semmi, csak két szekér alma meg a legfiatalabb szógád - mondta a fiú . - De akármilyen menyasszonyt hozok, szeressétek, mint gyermeketeket, mert ha nem, elrejtem magamat. 
Az édesapa belenyugodott. A fiú a két szekér almáho még egy üres szekeret is kért, aztán elköszönt az édesapjátul. Az édesapja jó szívvel elbocsátotta, de veres zsebkendőjével a könnyeit törülte. 
A fiú keresztülment hét falu határán, a hetedik falu végén megállott, a piac közepén elkezdte árulni az almáját, ilyen szókkal: 
- Almát szemétér, almát szemétér! 
Szaladtak a gazdag jányok, hozták a sok szemetet kosárokkal. Az ajaki legény mindet jól megnézte, egy sem volt még eddig kedvére való. Már az üres szekere szeméttel félig vót, a fél szekér alma elfogyott. Ment tovább, elérte a nyolcadik falut, ott is ilyen szavakkal kínálta almáját: 
- Almát szemétér, almát szemétér! 
Jöttek a jányok ismét hozták a szemetet. Az alma elfogyott, a szemét megszaporodott. Esteledett befele. Nem akarta, hogy ott töltse az éccakát, tovább indult. Megint kiabálta: 
- Almát szemétér, almát szemétér! 
Elfogyott az alma, csak a másik szekérnek az aljába vót még egy szép piros alma, a legszebb valamennyi közt. Látja a fiú, hogy a félsetétségben egy szégyenlős kislány jön, egy pici kosárral, de alig vót szemét a kosarába. Látja, hogy megáll, és nem jön közelebb. A legény végül megszólította: 
- Gyere közelebb, ne szégyelld, hogy kevés a szemeted, ezt keresem én. 
Elhajtottak a jány szüleihez, nádfedeles kis házikójukba. Mindenütt tisztaság vót, bocskoros öreg jött a fiú elibe. A legény a szívére ölelte, és a kisjányt megnyerte. 

Másnap reggel a fiú szekérre pakolta a jány kis szegénységét, és hazavitte menyasszonyát a szülői házba Ajakra. 
Az ipája szívesen fogadta. Háromnapos menyegzőt tartottak és még ma is élnek, ha meg nem haltak. 

 

 

 

 

elrejtem magamat - elbujdosik, hogy nem látják többé 

ipája (ipa) - a legény édesapja, a menyasszony apósa


ikercsillag Creative Commons License 2011.07.05 0 0 440

Előzmény: ikercsillag (439)
ikercsillag Creative Commons License 2011.07.05 0 0 439

Weöres Sándor: Macska induló

 

 

Regiomontanus Creative Commons License 2011.07.03 0 0 438

:-)))

 

„ A nyár… Égeti a meztelen talpat a föld, a fű s a lomb is meleget lehel. Csak a fák és bokrok árnyékos, mély öle ad egy kis frissítő, hűs menedéket...

Tikkadt piheg a kert. Izzik a levegő, delelőjén a nyár, a bokrokban hűsöl, hallgat a madár…” „… Hátul az udvarban tyúkanyó vonul a csibéivel. Hol magyarázólag, hol meg figyelmeztetőleg sűrűn oda-odakottyant nekik. Készíti a tyúkéletre apró jószágait…”

„… Szűkül a kert is, észrevétlen. Kopik a zöld, fakul, fogyatkozik. Szőke, szelíd mosollyá csendesül a májusi harsányzöld nevetés.

A múló idő finom szarkalábai már ott vannak a nyár arcán. De még tart a csendes szép mosoly… „

 

GYÜMÖLCSÖK A NAPASZALÓBAN

 

A száraz, nyári nagy meleg a legkiválóbb természetes mód a gyümölcsaszalásra. Az aszalt gyümölcs pedig kiváló tápértékű, természetes téli csemege. Mindenekelőtt a rostosabb (kevésbé leves), teljesen érett kajszi és őszibarack, valamint a szilva alkalmas aszalásra, de a nyári alma és a nyári körte is aszalható.

A hagyományos paraszti kultúra általános használati tárgya, a füzvesszőből vagy rozsszalmából font párszárító erre a célra is kiváló volt. (Általában tészta szárítására használták.) Ezen a gyakran 1 méteres átmérőjű, kerek és alacsony peremű alkalmatosságon sok gyümölcs elfért és minden oldalról átszellőzött, -aszalódhatott. Mindezt nem nosztalgiából emlegetem, hanem azért, mert igazán érdemes lenne ezt a régi eszközt is föltámasztani.

Az aszalásra szánt gyümölcsöt - párszárító híján - nagy felületű, peremes edényben, deszkapolcon vagy ponyván helyezzük el és persze úgy, hogy a nap legnagyobb részében érje a termést a Nap sugara. Az esőtől, nedvességtől óvjuk.

A barackot mag nélkül, kettébe vágva, a szilvát maggal együtt is aszalhatjuk. A gyümölcsöket addig süttessük a Nappal, amíg víztartalmuk jelentős részét el nem vesztik és ráncosakká, rugalmas, de kémény tapintásúakká nem válnak;

Mi úgy is aszaljuk a kajszit, hogy a félbevágott gyümölcsök közepén spárgát fűzünk át, majd az így készített füzért napsütötte helyre, két ág közé kikötjük. (Jut eszembe, hogy az aszalódó gyümölcsöket a madaraktól óvni kell.)

A megaszalt gyümölcsöket száraz, szellős és hűvös helyen tároljuk úgy, hogy

egyben a portól is óvjuk. (A porózus papírzacskó alkalmas erre a célra.) Nem

árt azonban, hogyha a téli, hűvös időszak beköszöntéig időnként átvizsgáljuk

az aszalványt, nem penészesednek-e a gyümölcsök.

Ha csak egy mód van rá, várjuk meg fogyasztásukkal a telet, legalább a

karácsonyt. Akkor derül ki igazán, milyen hasznos és jó dolog a gyümölcsaszalás.

A kajsziról még hadd mondjam el, hogy annak magja (magbele) is megbecsülésre érdemes csemege. Már amelyik nem keserű, természetesen. Ezért gyűjtsük össze. Erre különösen akkor kínálkozik jó alkalom, ha például befőzéshez vagy aszaláshoz egyszerre sok gyümölcsöt dolgozunk fel.

A barackmagot tisztítsuk meg a gyümölcshús maradványaitól és szárítsuk meg a napon. Egy-két nap után összegyűjthetjük és szellős, hűvös helyen tároljuk.

Igaz, hogy a barackmag nagyon kis mennyiségben ugyan, de tartalmaz ciántartalmú vegyületet, különösen a héja. Csemegézés előtt tehát húzzuk le róla a barna maghéjat. Lobogó forró vízbe dobva és mindjárt leszűrve a mag belseje könnyedén kibújtatható a „kabátjából". Túlzásba azért ne vigyük a baráckmagevést, osszuk be, hogy tovább tartson.

 

Valló László - A kiskertész

 

:-)))

 

 

 

 

 

Regiomontanus Creative Commons License 2011.06.26 0 0 437

:-)))

 

FÖLKEREKEDIK AZ ÓVODA

 

Hát eljött egy csuda reggel.

Szárnyra kelt íme az ékes,

ékességes,

kacsalábon forgó,

fényes

óvoda a sok gyerekkel:

vitte őket,

vitte messze,

vitte a Balaton mellé,

vitte egy dübörgő vonat

(nem látott még Vackor olyat!),

vitte hát a sok óvodást

zakatolva,

füttyögetve.

Hát alighogy útra keltek,

egykettőre megérkeztek,

pedig a Balaton messze.

Egyszer csak megállt a mozdony

a csudás Balaton-parton

sisteregve.

 

Héjjha,

hajjha,

micsoda!

Nézte azt a tenger vizet

(nem látott még Vackor ilyet!),

nézte ám a zsizsgő-bozsgó

balatonos óvoda.

 

A vonatról

mind leszálltak,

és a fák között a parton

íme egy házat találtak,

az lesz a szállásuk nyáron.

Szépen

sorra

mind bementek,

a házban letelepedtek,

s azt gondolta az a boglyos,

lompos,

loncsos

és bozontos,

piszén pisze kölyökmackó:

„Nincsen szebb hely a világon."

 

Lát a parton

egy nagy erdőt,

brummogat is

messze zengőt:

- Brumma, brumma,

brumma, hó!

Fára mászni vóna jó!

 

És szalad már!

Föl a fára!

Mászik,

mászik,

s már a lomb közt

barnállik ímé a boglyos,

lompos,

loncsos

és bozontos

és loboncos nagy bundája.

Fentről brummog:

- Hóha, hó!

Most leszállni

vóna jó!

 

- Szállj le onnét,

hallod-e! -

szól az óvó néni lentről.

- Szállj csak, Vackor, lefele!

 

- Hogyan szálljak? -

sóhajt Vackor. -

Az vóna jó,

hogyha tunnám!

Ebben a nagy magasságban

akkor magam nem is unnám,

nem én akkor!

 

S még a fán

dünnyögött volna,

hanem épp viszketni kezdett

az a piszén pisze orra,

s hogy az orrát

megvakarja,

elengedte a fa ágát,

el a mancsa.

Zsupsz! esett is alá gyorsan,

lepottyant nagy nyekkenéssel,

de talpra is szökött nyomban:

- Brumma, brumma,

hóha, hó!

Most meg úszni

vóna jó!

 

Szól Domokos Matyi akkor:

- Ne úszkálj most,

kicsi Vackor!

Nem elég, hogy

fára másztál?

Onnét is lepotyorásztál!

Gyere most, te pisze, enni,

a kanalad megkeresni,

ebéd után kicsit játszunk,

a fák között bújócskázunk,

aztán pedig éjszakára

lefekszünk a puha ágyba,

aztán holnap kora reggel

fölkelünk, és nagyot fürdünk

ebben a nagy Balatonban

majd a többi kisgyerekkel!

 

Kicsit még dünnyögött Vackor:

- Én nem bánom!

De már keltsetek föl hatkor!

Mert én ezt a barna bundám

visszatartani a víztől

nem is tunnám!

 

És álmodott akkor

a fürdésről Vackor.

 

 

VACKOR FÜRDIK A BALATONBAN

 

Másnap korán,

reggel hatkor

föltérdel az ágyán Vackor,

nyújtózkodik,

nagyot ásít,

bömböl hozzá

óriásit,

bömböl Vackor akkorát,

hogy azzal a bömböléssel

fölébreszti mély álmából,

föl az egész óvodát:

— Brumma, brumma,

hóha, hó!

Most fürödni

vóna jó!

 

- Várj egy kicsit,

te csöpp boglyos!

Lehetsz még az úszkálásban

főkolompos!

Előbb együnk!

Aztán ahányan csak vagyunk,

úszni megyünk!

 

És valóban,

úgy is tettek.

Megmosdottak mind a csapon,

aztán ettek.

Aztán szépen,

kettes sorba,

egymást szépen kézen fogva

fürödni a Balatonra

az óvó nénit követve

mind lementek:

Katona Anna — egy,

Varga Bence - kettő,

Pór Jutka - három,

Fazekas Marci - négy,

Fazekas Eszter - öt,

Domokos Matyi — hat,

Vas Pista - hét,

Pengő Gyöngyi - nyolc,

Fodor Dávid - kilenc,

Kováts Vicu - tíz,

tíz,

tíz,

tiszta víz,

sok gyerek,

sok cseprő-apró,

végezetül az a boglyos,

lompos,

loncsos

és bozontos,

piszén pisze kölyökmackó.

 

Héjjha,

hujjuj,

micsoda!

Az volt ám csak

a csoda!

Olyan nagy vizet nem látott

soha még az óvoda!

Nem látták a túlsó partját,

se a szélét,

se a hosszát,

rázta is igen az apró,

piszén pisze kölyökmackó

azt a híres,

azt a neves,

nevezetes

nagy bozontját:

- Jó társaim,

hát mondjátok:

ez mind a Balaton volna,

amit látok?

 

Mondják neki:

- Az hát, Vackor!

 

Kérdi tovább hüledezve

a csöpp medve:

- Hogyan fürödjek hát akkor?

Nem vesznék el a nagy vízben,

ha úszkálnék?

Meghalljátok, ha a vízből

kiabálnék ?

 

Neveti az óvó néni:

- Ne félj, Vackor!

Mindnyájan a vízbe megyünk,

de ha félnél:

gyere velünk!

Add ide a mancsod akkor!

 

És csakugyan:

úgy is tettek.

Mind a Balatonba mentek,

szépen

sorra

besétáltak,

és abban a nagy-nagy vízben

az az apró,

lompos,

loncsos

és bozontos,

piszén pisze kölyökmackó

és a többi gyerekek mind

jót úszkáltak.

 

és a többi gyerekek

mind jót úszkáltak.

 

 

VACKOR MEDVÉST JÁTSZIK

 

Hej, Balaton,

Balaton,

de boldog volt a sok gyerek

meg az apró,

piszén pisze kölyökmackó

a te csudás partodon!

Nem volt gondjuk semmi másra,

csak játszásra:

fogócskára,

búj ócskára,

hintázásra,

labdázásra,

homokozásra,

úszásra

és a csöpp piszén piszének

az örökös brummogásra:

 

- Brumma, brumma,

hóha, hó!

Fára mászni

vóna jó!

 

Aztán újra:

- Hóha, hó!

Most meg úszni

vóna jó!

 

S századszor is:

- Hóha, hó!

Most meg enni

vóna jó!

 

Teltek is a napok szépen

ott a kék Balaton partján,

azon a csudás vidéken,

ahol az ég lenn a vízben

tükröződik,

és a tó a fénylő napban

fodrozódik,

s a víz fölött fehérellik

sok vitorla,

és a szél a vitorlákat

fújja,

fújja;

és a túlsó parton nagy-nagy

hegyek állnak,

akik csöndben,

mozdulatlan

a Balatonra vigyáznak.

 

És egész nap nem fáradt el

az az apró,

lompos,

loncsos

és bozontos,

piszén pisze kölyökmackó:

fogócskázott,

bújócskázott,

homokozott,

fára mászott,

s úszott nagyokat a vízben

naponta vagy három ízben.

 

Egyszer is játszott a parton

kora reggel,

térdelt a finom homokban

Vackor a többi gyerekkel,

úgy játszottak, hogy nem adtak

egy pissz hangot,

és homokból építettek

egy rémséges

és mélységes

mély barlangot.

 

El is készült egykettőre

az a barlang,

szól akkor Domokos Matyi,

és nincs a szavában sallang:

-  Vackor, kérlek,

játsszunk medvést!

Légy te medve!

Neked úgyis semmiség ez, nem kell beleszoknod ebbe!

 

Felel neki

a csöpp pisze:

- Én nem bánom!

Leszek medve,

brumma, brumma,

megpróbálom!

Bár én nem vagyok még medve,

csak kismackó,

bocs, azazhát kölyökmedve,

az még nem igazi medve,

aki, mint én,

ilyen apró!

 

És egész nap nem játszottak

semmi másat,

csak medvésdit, azaz mackóst:

riogatta a barlangból

az a piszén pisze Vackor,

mint egy valóságos medve,

a sok ijedező társat:

- Brumma, brumma,

hóha, hó!

Nagy medvének

lenni jó!

Brumma, brumma,

hóha, hó!

Még nagyobb medvének lenni,

annak lenni

vóna jó!

 

Brummogatott hát az apró

kölyökmedve,

brummogatott a barlangban,

nem volt semmi hiba abban,

a többi meg körbefogta,

barlangját körültáncolta

hujjogatva,

énekelve:

„Bújj, bújj, medve,

gyere ki a gyepre,

ha kijöttél,

légy csendesen,

hogy a vadász

meg ne lessen,

bújj, bújj, medve,

gyere ki a gyepre!"

 

És egész nap nem volt gondjuk

semmi másra,

csak játszásra:

medvésdire,

búj ócskára.

Egyedül Vas Pista unta

a medvésdit,

azt mormolgatta magában:

„A kiskésit!"

Nem akart a többiekkel

hancúrozni,

s ment a nádba egy tarajos

gőtét fogni!

 

Mire leszállt a vidékre,

le az este,

elfáradt a futkosásban,

medvésdiben,

bújócskában

a sok gyerek és a boglyos,

lompos,

loncsos

és bozontos,

piszén pisze kölyökmedve.

 

És álmában akkor

nagy medve volt Vackor.

 

Kormos István

 

 

FÖLKEREKEDIK AZ ÓVODA

 

Hát eljött egy csuda reggel.

Szárnyra kelt íme az ékes,

ékességes,

kacsalábon forgó,

fényes

óvoda a sok gyerekkel:

vitte őket,

vitte messze,

vitte a Balaton mellé,

vitte egy dübörgő vonat

(nem látott még Vackor olyat!),

vitte hát a sok óvodást

zakatolva,

füttyögetve.

Hát alighogy útra keltek,

egykettőre megérkeztek,

pedig a Balaton messze.

Egyszer csak megállt a mozdony

a csudás Balaton-parton

sisteregve.

 

Héjjha,

hajjha,

micsoda!

Nézte azt a tenger vizet

(nem látott még Vackor ilyet!),

nézte ám a zsizsgő-bozsgó

balatonos óvoda.

 

A vonatról

mind leszálltak,

és a fák között a parton

íme egy házat találtak,

az lesz a szállásuk nyáron.

Szépen

sorra

mind bementek,

a házban letelepedtek,

s azt gondolta az a boglyos,

lompos,

loncsos

és bozontos,

piszén pisze kölyökmackó:

„Nincsen szebb hely a világon."

 

Lát a parton

egy nagy erdőt,

brummogat is

messze zengőt:

- Brumma, brumma,

brumma, hó!

Fára mászni vóna jó!

 

És szalad már!

Föl a fára!

Mászik,

mászik,

s már a lomb közt

barnállik ímé a boglyos,

lompos,

loncsos

és bozontos

és loboncos nagy bundája.

Fentről brummog:

- Hóha, hó!

Most leszállni

vóna jó!

 

- Szállj le onnét,

hallod-e! -

szól az óvó néni lentről.

- Szállj csak, Vackor, lefele!

 

- Hogyan szálljak? -

sóhajt Vackor. -

Az vóna jó,

hogyha tunnám!

Ebben a nagy magasságban

akkor magam nem is unnám,

nem én akkor!

 

S még a fán

dünnyögött volna,

hanem épp viszketni kezdett

az a piszén pisze orra,

s hogy az orrát

megvakarja,

elengedte a fa ágát,

el a mancsa.

Zsupsz! esett is alá gyorsan,

lepottyant nagy nyekkenéssel,

de talpra is szökött nyomban:

- Brumma, brumma,

hóha, hó!

Most meg úszni

vóna jó!

 

Szól Domokos Matyi akkor:

- Ne úszkálj most,

kicsi Vackor!

Nem elég, hogy

fára másztál?

Onnét is lepotyorásztál!

Gyere most, te pisze, enni,

a kanalad megkeresni,

ebéd után kicsit játszunk,

a fák között bújócskázunk,

aztán pedig éjszakára

lefekszünk a puha ágyba,

aztán holnap kora reggel

fölkelünk, és nagyot fürdünk

ebben a nagy Balatonban

majd a többi kisgyerekkel!

 

Kicsit még dünnyögött Vackor:

- Én nem bánom!

De már keltsetek föl hatkor!

Mert én ezt a barna bundám

visszatartani a víztől

nem is tunnám!

 

És álmodott akkor

a fürdésről Vackor.

 

 

VACKOR FÜRDIK A BALATONBAN

 

Másnap korán,

reggel hatkor

föltérdel az ágyán Vackor,

nyújtózkodik,

nagyot ásít,

bömböl hozzá

óriásit,

bömböl Vackor akkorát,

hogy azzal a bömböléssel

fölébreszti mély álmából,

föl az egész óvodát:

— Brumma, brumma,

hóha, hó!

Most fürödni

vóna jó!

 

- Várj egy kicsit,

te csöpp boglyos!

Lehetsz még az úszkálásban

főkolompos!

Előbb együnk!

Aztán ahányan csak vagyunk,

úszni megyünk!

 

És valóban,

úgy is tettek.

Megmosdottak mind a csapon,

aztán ettek.

Aztán szépen,

kettes sorba,

egymást szépen kézen fogva

fürödni a Balatonra

az óvó nénit követve

mind lementek:

Katona Anna — egy,

Varga Bence - kettő,

Pór Jutka - három,

Fazekas Marci - négy,

Fazekas Eszter - öt,

Domokos Matyi — hat,

Vas Pista - hét,

Pengő Gyöngyi - nyolc,

Fodor Dávid - kilenc,

Kováts Vicu - tíz,

tíz,

tíz,

tiszta víz,

sok gyerek,

sok cseprő-apró,

végezetül az a boglyos,

lompos,

loncsos

és bozontos,

piszén pisze kölyökmackó.

 

Héjjha,

hujjuj,

micsoda!

Az volt ám csak

a csoda!

Olyan nagy vizet nem látott

soha még az óvoda!

Nem látták a túlsó partját,

se a szélét,

se a hosszát,

rázta is igen az apró,

piszén pisze kölyökmackó

azt a híres,

azt a neves,

nevezetes

nagy bozontját:

- Jó társaim,

hát mondjátok:

ez mind a Balaton volna,

amit látok?

 

Mondják neki:

- Az hát, Vackor!

 

Kérdi tovább hüledezve

a csöpp medve:

- Hogyan fürödjek hát akkor?

Nem vesznék el a nagy vízben,

ha úszkálnék?

Meghalljátok, ha a vízből

kiabálnék ?

 

Neveti az óvó néni:

- Ne félj, Vackor!

Mindnyájan a vízbe megyünk,

de ha félnél:

gyere velünk!

Add ide a mancsod akkor!

 

És csakugyan:

úgy is tettek.

Mind a Balatonba mentek,

szépen

sorra

besétáltak,

és abban a nagy-nagy vízben

az az apró,

lompos,

loncsos

és bozontos,

piszén pisze kölyökmackó

és a többi gyerekek mind

jót úszkáltak.

 

és a többi gyerekek

mind jót úszkáltak.

 

 

VACKOR MEDVÉST JÁTSZIK

 

Hej, Balaton,

Balaton,

de boldog volt a sok gyerek

meg az apró,

piszén pisze kölyökmackó

a te csudás partodon!

Nem volt gondjuk semmi másra,

csak játszásra:

fogócskára,

búj ócskára,

hintázásra,

labdázásra,

homokozásra,

úszásra

és a csöpp piszén piszének

az örökös brummogásra:

 

- Brumma, brumma,

hóha, hó!

Fára mászni

vóna jó!

 

Aztán újra:

- Hóha, hó!

Most meg úszni

vóna jó!

 

S századszor is:

- Hóha, hó!

Most meg enni

vóna jó!

 

Teltek is a napok szépen

ott a kék Balaton partján,

azon a csudás vidéken,

ahol az ég lenn a vízben

tükröződik,

és a tó a fénylő napban

fodrozódik,

s a víz fölött fehérellik

sok vitorla,

és a szél a vitorlákat

fújja,

fújja;

és a túlsó parton nagy-nagy

hegyek állnak,

akik csöndben,

mozdulatlan

a Balatonra vigyáznak.

 

És egész nap nem fáradt el

az az apró,

lompos,

loncsos

és bozontos,

piszén pisze kölyökmackó:

fogócskázott,

bújócskázott,

homokozott,

fára mászott,

s úszott nagyokat a vízben

naponta vagy három ízben.

 

Egyszer is játszott a parton

kora reggel,

térdelt a finom homokban

Vackor a többi gyerekkel,

úgy játszottak, hogy nem adtak

egy pissz hangot,

és homokból építettek

egy rémséges

és mélységes

mély barlangot.

 

El is készült egykettőre

az a barlang,

szól akkor Domokos Matyi,

és nincs a szavában sallang:

-  Vackor, kérlek,

játsszunk medvést!

Légy te medve!

Neked úgyis semmiség ez, nem kell beleszoknod ebbe!

 

Felel neki

a csöpp pisze:

- Én nem bánom!

Leszek medve,

brumma, brumma,

megpróbálom!

Bár én nem vagyok még medve,

csak kismackó,

bocs, azazhát kölyökmedve,

az még nem igazi medve,

aki, mint én,

ilyen apró!

 

És egész nap nem játszottak

semmi másat,

csak medvésdit, azaz mackóst:

riogatta a barlangból

az a piszén pisze Vackor,

mint egy valóságos medve,

a sok ijedező társat:

- Brumma, brumma,

hóha, hó!

Nagy medvének

lenni jó!

Brumma, brumma,

hóha, hó!

Még nagyobb medvének lenni,

annak lenni

vóna jó!

 

Brummogatott hát az apró

kölyökmedve,

brummogatott a barlangban,

nem volt semmi hiba abban,

a többi meg körbefogta,

barlangját körültáncolta

hujjogatva,

énekelve:

„Bújj, bújj, medve,

gyere ki a gyepre,

ha kijöttél,

légy csendesen,

hogy a vadász

meg ne lessen,

bújj, bújj, medve,

gyere ki a gyepre!"

 

És egész nap nem volt gondjuk

semmi másra,

csak játszásra:

medvésdire,

búj ócskára.

Egyedül Vas Pista unta

a medvésdit,

azt mormolgatta magában:

„A kiskésit!"

Nem akart a többiekkel

hancúrozni,

s ment a nádba egy tarajos

gőtét fogni!

 

Mire leszállt a vidékre,

le az este,

elfáradt a futkosásban,

medvésdiben,

bújócskában

a sok gyerek és a boglyos,

lompos,

loncsos

és bozontos,

piszén pisze kölyökmedve.

 

És álmában akkor

nagy medve volt Vackor.

 

Kormos István

 

:-)))

 

 

Reich Károly rajza - Köszönöm...

 

 

 

 

 

ikercsillag Creative Commons License 2011.06.21 0 0 436

 

Móra Ferenc: Altató 

Csicsija, bubuja, én csillagom,
Bölcsődet dúdolva ringatgatom,
Két szemed álomba csókolgatom,
Csicsija, bubuja, én csillagom!

Hajnal az életed, dél az enyém,
Utamról tiédre ömlik a fény
S mikorra a hajad aranyodik,
Az enyém szürkébe csavarodik.

S ha napom süllyed az ég peremin,
Te fogod majd le az én szemeim,
S én alszom majd el a te dalodon,
Csicsija, bubuja, én csillagom!

ikercsillag Creative Commons License 2011.06.20 0 0 435

 

 

Fényi István
Erdélyi tanító és költő

Gyermekkor

Szekérszín, szalmatörekbe  
pottyantott meleg tyúktojás,  
pókhálós gerendák alatt  
bomlott ki ujjaim közt a láz. 

Szárad a tavaszi dél,  
bimbórobbanás időszaka, 
ha megtanulnám, talán egy egész  
életre eligazítana.

Megtöri anyám a tojást,  
szép esti Kalevala,  
égbolttá nő a tojáshéj  
sátor-homorulata. 

Sárgájából napot mázolunk,  
indulj el, keringj,  
csillagokra szakad a fehérje,  
felpislákolnak eleink.

Kész a világ, zöldell s fakul  
sok szeme, bokra. 
Csak tudnánk örökké emlékezni  
az anyai varázslatokra! 

 

Regiomontanus Creative Commons License 2011.06.17 0 0 434

:-)))

 

CSUPASZEM, A VILÁGJÁRÓ

 

 

 

Aki vízparton járt valamikor, mindenki látta már Csupaszem békát, a papucsosmestert. Nyakba vetett zöld kötényéről, munkára termett keze-lábáról könnyű fölismerni ezt a jóra való mesterembert. De legkönnyebben a szeméről, mert ahhoz fogható nagy szem nem kerülközik több a nádasban. Hozzá, még Csupaszem mester nem is az arcán hordozta a szemit, mint más istenteremtése, hanem a feje tetején. Büszke is rá az öreg papucsosmester, hogy ő a feje tetejével lát.

- Ebből is kitetszik, hogy valami előkelő nemzetség ez a miénk - mondja estendén

a Csupaszem porontyoknak, mikor jó étvággyal elfogyasztották a szúnyográntottát.

- Elég baj az nekünk - kuncog az egyik kis Csupaszem -, hogy mink a fejünk tetején látunk.

- Miért, miért? - kérdi az öreg Csupaszem.

- Mert így nem tehetünk a fejünkre kalapot - nevette el magát a poronty.

De sietett is ám elkotródni az iszapba, hogy hirtelenében kalapot ne mérjen a fejére a gyékénybuzogánnyal az öreg Csupaszem.

Mert semmit se utál jobban az öreg papucsos, mint a kalaposmesterséget. Azt mondja, hogy csak olyan éhenkórász népeknek való, mint a gémek, akik még tollat is tűznek a süvegük mellé. Szabad fővel jár az igazi vízbéli nemes, de papucsban, hogy meg ne szúrja a talpát a sulyomtövis.

Lapulevélből szabja Csupaszem a papucsot, s míg ő ott szorgoskodik a vízparton, Csupaszem anyó a sás közt keveri a délebédhez való rántást.

 Ki-kiszól a konyhából a papucsosműhelybe:

- Mit varrsz, mit varrsz?

- Papucso-cso-cso-cso-cso-csot, papucso-cso-cso-cso-csot - dúdolgatja vissza a mester.

- Szép mesterség is ez annak, aki nem tud egyebet - zümmögi a feje felett az aranyos szárnyú szitakötő.

- Hát te mit tudsz? - kérdezi Csupaszem.

- Szitát kötögetni, vásárokra járni, repkedni, szállni, világot látni.

- Világot látni? Ugyan mit látsz te többet, mint én, te éhen-dongó?

- Túl a dombon erdőt, rétet, mindenféle tarka népet, csacska, locska patakot, egy tarisznya szúnyogot.

- Minek ez a nagy tudomány egy hitvány szitakötőnek? Tán szolgabíró akarsz lenni Tápén?

- Utcu tolla, motolla: kinek arra mi gondja! Hanem tudod mit, mester? Ha szolgabíró leszek, megveszem a szemedet ablaknak a megyeházára. Úgyse veszed semmi hasznát.

- Kapjon el a béka! - vartyogott haragosan Csupaszem, s csakugyan utánakapott a szitakötőnek.

Hanem az már akkor a másik parton vallatta a virágos kákát, mit álmodott az éjszaka.

- Szerencséd, hogy elhordtad az irhád, mert majd megmutattam volna, hogy

hasznát tudom venni a szememnek - dörmögött utána Csupaszem mester.

Hanem azért a szitakötő beszédje mégis szöget ütött a fejébe. Szó, ami szó, mégiscsak illendő volna egyszer körülnézni a világban az ilyen magaformájú előkelő személynek. Akkor lenne még csak nagy tisztessége a nádasban Csupaszem papucsosnak! Még tán a bíbic is ővele varratná az ünneplő papucsát!

Se szó, se beszéd tovább, Csupaszem elhajította a kaptafát, fölgyűrte a zöld kötőjét, s akkorát ugrott föl a dombra, hogy szinte puffant.

- Hová, hová? - kiáltotta utána kétségbeesetten Csupaszem anyó.

- Megyek világot látni.

Bokrok, virágok nevetve csóválták meg a fejüket, mikor meghallották, hogy mi járatban van az öreg Csupaszem. Még a napocska is elnevette magát az égen: lett is Csupaszemnek olyan melege, hogy mire felére kapaszkodott a dombnak, már a nyelve is lógott.

- Hová, hová, Csupaszem bácsi? - kérdezte tőle a csigabiga.

- Megyek világot látni - lihegett a szegény Csupaszem -, valamirevaló mesterember nem élhet meg anélkül, hogy körül ne nézzen egy kicsit a világban.

- Ugyan mit lehet rajta nézni?

- Mit-e? Nem a te eszedhez való az, kis öcsém! Túl a dombon erdőt, rétet, mindenféle tarka népet, csacska, locska patakot, egy tarisznya szúnyogot.

- De már azt magam is megnézem - örvendezett a csigabiga -, gyerünk együtt, Csupaszem bácsi!

Csupaszem mestert elfutotta a békaméreg. Még hozzákötné magát ez a sehonnai vándorlegény, akinek hátán háza, kebelén kenyere. Mérgében úgy nekirugaszkodott, hogy három ugrással fent volt a domb tetején.

- No, nézzük, milyen világ van itt - fohászkodott Csupaszem, s fölágaskodott a

két hátulsó lábára, hogy jobban körülnézhessen.

Nini, a kiskésit neki, hisz itt is csak olyan pocsolya van, mint a másik oldalon! No , itt van még a papucsosműhely is! Lám, lám, hát ott nem az a sásbokor hajladozik, ahol a vacsorára való szúnyogszalonnát pörkölik? Még az a békateknő is ott úszkál a vízen, amelyikben a kis Csupaszemeket szokta füröszteni az édesanyjuk.

- Hordja el a gólya ezt a világot, csak olyan az, mint a mienk! Hej, de bolonddá tett

az a gonosz szitakötő! - sopánkodott az öreg Csupaszem, szép csendesen legurítván magát a lejtőn. Nem érte föl ésszel a jámbor, hogy őbenne volt a hiba. Visszafelé látott, mikor két lábra állt, azért látta a tulajdon maga nádasát. Ilyen veszedelem van abban, ha valaki a feje tetején viseli a szemét.

A parton már ott várta az egész családja. Csak úgy rezgett belé a nádas, ahogy az éhes Csupaszemek világlátott apjukat köszöntötték:

- Vár a vacso-cso-cso-csora, vár a vacso-cso-cso-csora!

Az öreg Csupaszem azonban ügyet se vetett a nyájas köszöntésre. Fejest ugrott a vízbe, s úgy elbújt a nádtorzsába, hogy gólya legyen, aki megtalálja. Attól félt, hogy megkérdezik tőle a porontyai, elmén-e máskor is világot látni.

 

Móra Ferenc

 

:-)))

 

 

 

 

ikercsillag Creative Commons License 2011.06.12 0 0 433

 

Szarka Tamás:

Pünkösdre


A pünkösdi rózsa kihajlott az útra,

Én édesem, én kedvesem, szakassz egyet róla!


Mi van ma? Mi van ma? Piros pünkösd napja.

Holnap lesz, holnap lesz a második napja.


Jó legény, jó legény, fogd a ló kantárját,

Hogy le, hogy le ne tiporja a pünkösdi rózsát.


Hogyha letiporná, kinek is adhatnám,

El ne törjön az a rózsa a farsang utolján.

 

Regiomontanus Creative Commons License 2011.06.12 0 0 432

:-)))

 

A NÉMELLY TAVASZI MADARAKRÓL

 

(részlet)

 

Amikor a melegűlt tavasz a keblét kinyitotta

És a leggyönyörűbb víg nap az égre kerűl,

Minden kis féreg csúszmász vagy szökdös alá s fel

S a nap alatt kedvét tölti szokása szerént;

A barom a gyepeken legel és vickándoz; azomba

Menvén a vídám pásztor utána süvölt.

A madarak csevegési miatt hegyek oldali csengnek,

Szép hallgatni miként zeng valmennyi madár.

A verebek csevegik repdesve: csirip! csirip! a gyász

Fecske: firics! firicsér! a cinegécske: vicinc!

A pintyőke: pipinty! a csíznek ez a szava: csíz csíz!

A tenglic: tinglinc! így magyarázza nevét.

Mondja pacsirta: Vidék! kék! dícsér, mind kiki dícsér!

Erre rigó görögűl mond: flüaréo io!

Banka pedig: to to tót! jó vót tót! hup! hup! upup! hup!

Úgy makog; a kakauk is mondani szokta: ku-kuk!

S nemdenem éneke közt cseng a kisfülemülének:

Gyűjj gyűjj! füttyre tanítalak itt!

Egyszóval valamennyi madár éneke hevült már,

Mindenki a gyönyörű víg kikeletnek örül.

Hát mikor én látom hogy Apollón rám mosolyog: már

Nemdenem a citerám végyem örömmel elő?

 

Weöres Sándor – Édes Gergely

 

:-)))

 

Változatok egy Károlyi Amy motívumra

 

(Sapphicum)

 

Szikla-rózsák közt, halovány patak te,

úgy libegsz mint szép remegő menyasszony,

áhitattal hordja fehér uszályod

négy kicsi fűzfa.

 

(Alcaicum)

 

Forrás a bércen: férjhez adott leány,

Nap-vőlegényed lángja karol beléd,

lejtesz sugártól elpirulva,

négy kicsi fűz visz hosszú fátylad.

 

(Asclepiadicum)

 

Táncos léptü patak, sziklai surranó,

gazdag nappali fény karcsu menyasszonya,

úszik lenge uszályod

négy lesütött-szemü fíízfa közt.

 

Weöres Sándor – MAGYAR ETŰDÖK – 10

 

:-)))

 

PÜNKÖSDÖLÉS

 

Egy kendőt szétterítnek, aztán négy sarkát fogják: egy gyermeket alája ültetnek, azután ezt mondják:

 

Meghozta az Isten piros pünkösd napját,

Mink is meghordozzuk királykisasszonyát.

A szép leányoknak rózsakoszorúját,

A szép legényeknek szegfű bokrétáját.

Öreg asszonyoknak kemencze kalácsot,

Öreg embereknek csutora borocskát.

Ekkora legyen a kendtek kendere!

 

Akkor fölemelik a kendőt.

 

A kisebb leányok pünkösd napján mindjárt tizenkét óra után koszorús fejjel, s egy virágcsokorral(mit királyné pálcájának hínak) házról házra járva mennek pünkösdölni, mi a következőképp történik:

Az udvarba menvén, a konyha előtt megállnak s mindnyájan énekelve kezdik:

 

1. Pünkösdnek jelesnapján

Szent Lélek Isten köldeték

Erősíteni szívöket

Az apostoloknak.

 

2. Melyet Krisztus ígért vala

Akkor a tanítványoknak,

Mikor méne mennyországba

Mindenek láttára.

 

3. Tüzes nyelveknek szólása

Úgy mint szeleknek zúgása

Leszállt az ő fejökre

Nagy hirtelenséggel.

 

4. Megtelének szent Lélekkel,

Kezdének szólni nyelveken,

Mint őnekik a szent Lélek

Adta vala szólni.

 

Most egyenként elkezdenek egy-egy verset mondani, kezökben a királyné pácáját(másként cinkust) körben csóválván, pl.:

 

Bor, búza és gyümölcs

Földetökben legyen

Az Úr Messiásnak

Kibimbózott ága,

Juda nemzetének

Királyné pálcája.

Király koronája;

Szálljon erre házra

Az Isten áldása,

Mint régente szállott

Szent apostolokra.

 

Most az első átadja a cinkust a másodiknak, s ezt mondja tovább:

 

A szent Háromságnak

Második személye,

Úgymint Fiúisten,

 

Lelkünknek vezére

Elrejtette magát

Az áldott szentségben.

 

Valakik itt vagytok

Egy nagy vendégségben,

Gyorsan siessetek,

Már itt lelketekben

Enyhülést nyertek.

 

Most a harmadik leány:

 

A kis fehérségben

Tulajdon istenség,

Hiszlek, hogy jelen vagy,

Óh, te drága szentség.

 

Szentséges Istennek

Csodálatos voltja,

Ádámnak vétkeért

Maga fiát adta.

 

Kelj fel Úristennek

Választott serege;

Mert feltetszett immár

Egek fényessége.

 

Negyedik leány:

 

Kissazony rózsája

Kihajlott az útra

Szedje fel menyasszony,

Tegye koszorúba.

 

Ötödik leány:

 

Én gyönge morzsácska

Vagyok, ím látjátok,

Szavaim halljátok.

Friss éjszaka járok.

 

Nemes szüleimnek

Érdemes kertjében,

Én is úgy kinyíltam,

Mint viola szépen.

 

Hatodik leány:

 

Én kicsike vagyok,

A lábaim nagyok,

Nincs az az árok,

amit át nem ugrok.

 

Hetedik leány:

 

Hej, cinkus, cinkus,

fehér tulipántos,

Hintsetek (öntsetek)

virágot

A Jézus markába!

 

Nyolcadik leány:

 

Felállott szent János,

Meglátott egy várost

A pokol ajtaját

 

Földig letapodta,

Mennyország kapuját

Szépen kinyitotta.

 

Kilencedik leány:

 

Én kicsike vagyok,

Nagyot nem szólhatok,

Mégis az Istennek

Dicséretet mondok.

 

Tizedik leány:

 

Én gyönge vesszőcske vagyok,

Mindenfelé hajlok.

Nem anyától lettem,

 

Rózsafán termettem,

Piros pünkösd napján

Hajnalban születtem.

 

Tizenegyedik leány:

 

Gyönge vessző vagyok,

Mindenfelé hajlok,

Szüleim kertjében

Most nyílni akarok.

 

Ezek után kettenként összefogódzva forognak és mindnyájan éneklik:

 

Mi, mi, ma, ma mimi, mama,

(Mi van ma? mi van ma?)

Piros pünkösd napja,

Holnap lesz, holnap lesz

A második napja.

András bokrétás

Feleséges, jó táncos,

Jól meghúzd, jól meghúzd

A lovak kantárját,

Ne tipedje, ne tapodja

A pünkösdi rózsát!

 

Erre megállnak, s így búcsúznak:

 

Dicsértessék a Jézus!

 

(Szeged, Ipilyi gyűjt. Aigernél.)

 

:-)))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regiomontanus Creative Commons License 2011.06.08 0 0 431

:-)))

 

ERESZ ALÓL

 

Eresz alól fecskefia ide néz, oda néz:
van-e hernyó, hosszu kukac, ízesebb, mint a méz?
       Csőrét nyitja ám,
       buzgón, szaporán.
Kis bendőbe mindenféle belefér igazán.

 

Weöres Sándor

 

:-)))

 

CSODA

 

Oly ismerős e táj és fönn az égen

a hold, mely most kél alkonyi fehéren,

és faggatom magam:

hol  is, mikor is láttam? –

s ujjongva felelek,

amikor rálelek

a válaszra: tegnap, egy iskolában…

 

Ott dülöngéltek, s éppen így, az ágak,

ott kanyargott e cérnaszál patak,

ott terelte haza a kecskenyájat

egy kisfiú a fehér hold alatt,

ott szálltak rá fűszálra és virágra

aludni térő lepkék, bogarak.

 

Egy tanító mutatta e tájat…

Mint birodalmában, úgy vezetett

a bányatelepi új iskolában –

oly fiatal, még maga is gyerek,

De arcán olyan kedves, szép komolyság,

mint aki tudja, rábízva az ország,

mert rá a gyerekek.

 

Ő mutatta nékem tegnap a tájat:

egy kislány rajzát a faliújságon…

s mit a felnőttek mosolyával néztünk,

itt állok most az élő, zúgó tájon…

 

Mert olyan szép és nagy csudát tehet

ceruza és ecset

egy kislány kezében,

élő kertet ír, élő réteket

és füvet és virágot ír a réten

és tücsöknótát és alkonyatot –

és fehér holdat az alkonyi égen!

 

 Zelk Zoltán

 

:-)))

 

PÁRA

 

Üres parton
üres csónak.

Nefelejcsek
locsolódnak.

Tág a világ
mint az álom.

Mégis elfér
egy virágon.

 

Weöres Sándor

 

:-)))

 

TANÉVZÁRÓ

 

Félre irka, sutba táska,

vidám szemünk ne is lássa,

vigyük gyorsan a padlásra,

őszig legyen ott a táska.

 

Elő sárkány, elő labda

szállj az égnél magasabbra.

Gyere, állj be a csapatba,

estig ne is hagyjuk abba.

Vár a víz és vár a partja,

vár a nyári rét, a tarka,

szívünk boldog, bőrünk barna,

ki erre fut, ki meg arra.

 

Félre irka, félre táska,

vidám szemünk ne is lássa,

vigyük gyorsan a padlásra,

őszig legyen ott a táska.

 

Csukás István

 

:-)))

 

VAKÁCIÓ

 

Hova menjünk,

milyen tájra?

Hegyre talán,

vagy pusztára?

 

Folyópartra

vagy erdőbe?

Faluszéli

zöld mezőre?

 

Lepkét fogjunk

vagy horgásszunk?

Vagy mégiscsak

hegyet másszunk?

 

Akár erdő,

akár folyó:

gyönyörű a

vakáció!

 

Zelk Zoltán

 

:-)))

 

TÓPART

 

Paskol Magda, Zsuzska, Juca,
úszik, bukik, mint a ruca,
kék, piros, zöld fürdőruha,
a víz habja fátyolpuha.
        Merül Juca,
        kapd el, buta!

Ül a horgász hosszú bottal,
mint egy szobor, oly nyugodtan.
        Majd a karján mutatja:
        ekkora volt a potyka!

        Potyka, harcsa
        főzi Marcsa,
segít neki Akadék Adorján.
        A Nap nézi,
        gőzét érzi,
mintha szúnyog csipkedné az orrán.

 

Weöres Sándor

 

:-)))

 

 

 

 

 

 

 

 

:-)))

 

 

 

Regiomontanus Creative Commons License 2011.06.05 0 0 430

:-)))

 

„A nyár: ezer öröm. Meredek égi ösvényen jár a Nap, és gyümölcsöt érlel a rekkenő meleg. Záporozik a fény, ragyog és szőkül a határ, és ragyog benne a kert...”

„Szőkére, tarkára vált a zöld. Piros pipaccsal integet a rét, kék búzavirág, fehér margaréta, tarka szarkaláb az árokpartokon…”

„A kerti zöldből kivirít a piros. Haragoszöld bokra közt a szamóca piros gyümölcsöt rejteget. A fakózöld cseresznyeág is cseresznyepirosra vált. zsendül a meggy is, rózsaszínben virít, majd lesz belőle meggypiros…”

„A csillagtök bokrában fehér csillagok születnek…”

„A virágoskert is tarka, szép. Színek virulása. Sárgán kacagó tátika, fodros petúnia, törökszegfű, viola és pirossal mosolygó, ablakból kihulló muskátliraj. Amott a rózsa lugasra borulva, a királyi fenségű liliom, a délceg, szép kardvirág, a selymes, bozontos dália. Meg a margaréta, a csillagszemű. A szivárványszín napkorong élő tükre mind…”

 

Valló László – A Kiskertész - idézetek

 

:-)))

 

 

Fénykép: Szendrő Szabolcs - Köszönöm...

 

 

Regiomontanus Creative Commons License 2011.05.29 0 0 429

:-)))

 

VELEM MINDIG TÖRTÉNIK VALAMI

 

Ha mihozzánk vendég jön, akkor anyukám feketét főz, és becsukja a mi szobánk ajtaját, mert oda jobb be se nézni.

De sajnos a tanító néni előre megüzente anyukámnak, hogy ne tekintsük őt ven¬dégnek, mert csak a családdal szeretne megismerkedni.

Ezért anyukám lemosta az ajtókat, és elrakta a kabátokat meg a cipőket az előszobából. Apukám megragasztotta a fotel lábát, és becsavart még két égőt a csillárba.

A Bori leszedte a színészképeket a falról, én pedig kivittem a vadgesztenyéimet az erkélyre.

Amikor már olyan rend volt, amilyen nem szokott lenni, akkor a Pacsitacsit is átküldtük a szomszédba, mert ő nem tudhatja, hogy a tanító néni nem vendég, és lehet, hogy megrágja a cipőjét, ahogy a vendégeknek szokta.

A tanító néni csak fél óráig volt nálunk, mégis jól megismerkedett a családdal, mert közben megérkeztek a Bandi bácsiék Érdről, az alattunk lakók felkiabáltak, hogy legurultak a gesztenyék az erkélyről, a szomszédból hazazavarták a Pacsi¬tacsit, mert nem tudta, hogy az ő konyhájukban is szobatisztának kell lenni.

De én nem is bántam, mert így a tanító néni legalább látta, hogy mi itthon is elég elevenek szoktunk lenni.

 

:-)))

 

Apukám azt mondta, hogy most már elég nagy fiú vagyok ahhoz, hogy délutánonként én vigyem le a Pacsitacsit sétálni.

Az igaz, hogy én már elég nagy fiú vagyok ahhoz, és háromszor le is vittem, de negyedszer jött az Attila, és egyáltalán nem irigyelt engem, hogy a Pacsitacsit sétáltatom, hanem ment a játszótérre hintázni.

Akkor én azt gondoltam, hogy talán a Pacsitacsi is elég nagy kutya ahhoz, hogy egyedül sétáljon, és elmentem én is a játszótérre hintázni.

Aztán már fütyültem a Pacsitacsinak, de valaki eltéríthette szegényt, mert egyáltalán nem jött elő, és akkor sírni kezdtem, mert rajta kívül eddig csak egy lakáskulcs volt rám bízva, és ha most a Pacsitacsi se lesz meg, az olyan, mintha nem vigyáztam volna rá.            

Még akkor is sírtam, amikor végre megtalált a Bori, mert én meg őrá voltam bízva, és úgy látszik, közben vége lett

a tánczenei műsornak. A Borival körbeszaladtuk a parkot, és fütyültünk, de nem a Pacsitacsi jött szembe, hanem apukánk, aki minket keresett, mert mi meg őrá vagyunk bízva.

Máskor inkább úgy leszek nagyfiú, hogy magamra vigyázok, mert úgy látszik, az könnyebb.

Én eddig még mindig megkerültem, de a Pacsitacsi most igazán elveszett.

 

:-)))

 

Én büntetésben részesültem, amiért elvesztettem a Pacsitacsit, de aki visszahozza, az majd jutalomban, és ezt ki is íratta apukám az újságba. A hirdetésre először egy öreg tacsit hoztak, de az be se akart jönni, mert mindjárt tudta, hogy nem itt adnak érte jutalmat. Aztán egyszerre két kutyát hozott egy bácsi, és igaz, hogy nem tacsik voltak, de nem is kért értük jutalmat, csak pénzt. Apukám becsukta a bácsi előtt az ajtót, de én úgy megsajnáltam őket, hogy kivettem a perselyemből a huszonhét forintot, és a bácsi után szaladtam, hogy adja ide a kutyákat leértékelve, mert az egyik úgyis sántított, a másiknak meg leharapták kicsit a fülét. A bácsi ideadta, mert jó szíve volt, és mondta is, hogy mindig össze szokott facsarodni, ha szegény gazdátlan kutyusokat lát az utcán.

Egy kicsit az enyém is facsarodott, amikor húzni kezdtem hazafelé a két kutyát, és szembejött velünk a Pacsitacsi teljesen ingyen.

 

:-)))

 

Ha anyukámék nem nézik este a tévét, akkor mindig a Bori jövőjéről beszélgetnek, ami még mindig nem dőlt el.

Pedig én még iskolába se jártam, amikor a Borinak már mondták, hogy vigyázzon, mert most dől el a jövője, és én

úgy sajnáltam szegényt, mert tudtam, hogy milyen rossz az, ha valami eldől. Úgy látszik, ezt a Bori is tudta, és vigyázott a jövőjére, hogy el ne dőljön, mert addig apukám vesz neki könyveket, és megkérdezi, hogy ugye, milyen érdekes, és anyukám beíratja őt mindenhova,és megkérdezi,hogy ugye, szeret odajárni.

És ha a Bori csak a vállát vonogatja, akkor kap hegedűt meg tornacipőt meg rajzlapot, és nagyítót meg földgömböt meg körzőkészletet, mert hátha akkor eszébe jut, hogy mi érdekli jobban.

Én mindig tudom, hogy. engem mi érdekel jobban, csak az a baj, hogy én mégse fogok se focilabdát, se autót, se horgászbotot kapni, mert én nem vigyáztam úgy, mint a Bori, és sajnos már tavaly megmondtam, hogy indián szeretnék lenni.

 

Janikovszky Éva - Réber László rajza

 

:-)))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ikercsillag Creative Commons License 2011.05.29 0 0 428

BOLDOG ÉS VIDÁM GYEREKNAPOT!

 

Ghymes lemezről:

BENNÜNK VAN A KUTYAVÉR


Ajtósarkos fakilincs,
A bubunak szeme nincs,
Szeme volna, elmenne,
Itt nem szemtelenkedne,
Szeme volna, elmenne,
Itt nem szemtelenkedne.

A csárdába' muzsikálnak,
Zöld erdőbe' táncot járnak,
Kinek milyen a ruhája,
Úgy jöjjön a mulatságba,
Kinek milyen a ruhája,
Úgy jöjjön a mulatságba.

Hát az öreg él-e még,
Vannak-e fogai még,
Rád-e, rád-e, rád-e még,
Rád-e vicsorítsa még.
Rád-e, rád-e, rád-e még,
Rád-e vicsorítsa még.

Sej-haj, denevér,
Bennünk van a kutyavér,
Sej-haj, denevér,
Bennünk van a kutyavér.

Dudálok én, dudálok,
Tarka kutyát dobálok,
Úgy megdobtam, megdöglött,
Az árokba hömpölgött,
Úgy megdobtam, megdöglött,
Az árokba hömpölgött.

Sej-haj, denevér,
Bennünk van a kutyavér,
Sej-haj, denevér,
Bennünk van a kutyavér.

 

/fotó: Snow/

ikercsillag Creative Commons License 2011.05.20 0 0 427

Móra Ferenc

SÉTÁLNI MEGY PANKA

Sétálni megy Panka a búzamezőbe,
Pillangós papucsba, hófehér kötőbe.
Dalolgatva ballag, egyes-egymagába,
Virágtestvérkéi, vigyázzatok rája!
Simulj puha pázsit lába alá lágyan,
Fütyülj neki szépet, te rigó a nádban!

Légy a legyezője, te lapu levele!
Fecskefarkú pille, röpülj versenyt vele!
Búzavirág-szeme mosolyog reátok:
Nevessetek vissza rá, búzavirágok!
Kakukkfű, az útját jó szagoddal hintsd be,
Bújj a lába elül, szúrós király dinnye!

Ha a dűlőúton szegényke kifáradt,
Szagos fodormenta, te vess neki ágyat!
Födjétek be, zsályák, dús leveletekkel,
Szelíd széki füvek, csillagfejetekkel!
S őre a mezőnek, szép jegenyenyárfa,
Te vigyázz reája, csöndes legyen álma!

 

 

szegedi papucs

ikercsillag Creative Commons License 2011.05.20 0 0 426

Van ehhez a meséhez egy kihagyhatatlan képem. :)

 

Előzmény: Regiomontanus (424)
Regiomontanus Creative Commons License 2011.05.19 0 0 425

:-)))

 

TAVASZ

 

Ragyog az égbolt puha kéken

Tavaszt hoz a szél tenyérben.

Ágak virágot hintáztatnak

Kinyílt szívünkön minden ablak.

Méhek röpködnek, öröm jár most,

arany takarja a világot

tavaszt hoz a szél most tenyerében

ragyog az égbolt puha kéken.

 

Tóth Elemér

 

:-)))

 

Én kis méhe,

szépek szépe,

vígan élek,

mézt készítek,

s örömdanát döngicsélek.

 

(népi mondóka)

 

:-)))

 

SZÉL ÉS LOMB

 

Erre-arra ágak lengnek,

mikor szellő támad, ernyed.

 

Arra-erre lengnek ágak,

mintájára díszruhának.

 

Ágak lengnek erre-arra,

bokrok csúcsa, fűzfa gallya.

 

Lengnek ágak arra-erre,

mindöröktől mndörökre.

 

Weöres Sándor

 

:-)))

 

FŰZFÁCSKA

 

Hosszú haja

földig ér.

Felborzolja

déli szél.

Simogatja

napsugár.

Tücsök neki

muzsikál.

Altatja két

madárka.

Elszendereg

fűzfácska.

Hold karéja

ráragyog.

Csodálják a csillagok.

 

Kiss Dénes

 

:-)))

 

 

 

 

Regiomontanus Creative Commons License 2011.05.12 0 0 424

:-)))

 

HOGYAN BARÁTKOZOTT ÖSSZE A KISCICA ÉS A KISKACSA?

 

A sötét erdő szélén állt egy egészen apró házikó. Az apró házikó előtt akkora kert, hogy beesteledne, mire körbejárná az a csöpp kiskacsa, amelyik kora reggel elindult világot látni. Ment a kiskacsa, ballagott csak úgy magában, mert nem volt egyetlen testvérkéje sem. Egy körtefa alatt totyogott éppen, mikor szembejött vele egy magányos kiscica.

- Jó reggelt, kiscica! - köszönt udvariasan a kiskacsa. - Egyedül vagy te is?

- Jó reggelt, kiskacsa! - biccentett a cica.  - Egyedül vagyok, de ezen nincs mit csodálkozni. A világon nagyon sok a magányos kiscica. De olyat még senki se látott, hogy egy kiskacsa magányosan sétálgasson.

A kiskacsák mindig seregestül totyognak, úgy tudom.

- Igaz, de én mégiscsak magányos kiskacsa vagyok. Mondd, kiscica, nem akarsz a barátom lenni?

- Szíves örömest - mondta a kiscica -, kettesben mégis jobban lehet játszani. Legyünk hát jó barátok!

- Jó! - hápogott boldogan a kiskacsa. - Először is menjünk úszni!

- Úszni? - hökkent meg a kiscica. - Nem tudok én úszni, egy csöppet sem tudok.

- Nem nehéz mesterség - biztatta a kiskacsa a kiscicát.  - Rádobod magad a vízre, egyet-kettőt evezel a talpacskáddal, szárnyacskáddal, s máris úszol I A tollacskádról meg szépen lepereg a víz...

- Csakhogy nekem nincs szárnyacskám! És nem széles a talpacskám, nézd, egészen más, mint a tiéd! És azt hiszem, tollacskám sincs.

A kiskacsa alaposabban megnézte a kiscicát, és nagyon nekibúsult:

- Nem, valóban nincs egy csöpp szárnyacskád, egy csöpp tollacskád sem!

- Játsszunk inkább azt, hogy fára mászunk! - ajánlotta a cica.  - Kiereszted a karmocskáid, belevágod a fa törzsébe, és kapaszkodsz!

- Csakhogy nekem nincsenek karmocskáim! - búsult a kiskacsa. - Nem úszhatunk együtt, nem mászhatunk a körtefára, azt hiszem, nem is leszünk jó barátok, magányos kiskacsa maradok én mindörökre, te meg magányos cica.

Ebben a pillanatban észrevették, hogy feléjük rohan egy fekete kiskutya.

- Jaj, félek! - nyávogott a kiscica. - Jaj, félek! - hápogott a kiskacsa.

- Jaj, de félünk! - mondták mind a ketten, és félelmükben szorosan összebújtak. A fekete szőrű puli meg elvágtatott mellettük, esze ágában sem volt bántani őket.

A puli eltűnt, a kiskacsa meg a kiscica egymásra bámult, aztán így hápogott a kiskacsa:

- Én ugyan nem tudok veled fára mászni, te ugyan nem tudsz velem a tavon úszni, de itt, a körtefa tövében olyan jól tudunk együtt félni! Én azt hiszem, mégiscsak jó barátok leszünk.

- Igen! - ujjongott a cica. - Nagyon jó, ha egy magamfajta magányos cica összebújhat a barátjával, mikor éppen fél.

- Magam is így gondoltam - mondta a kiskacsa, és az ugrándozó cica mellett totyogva folytatta világjáró útját a nagy-nagy kertben.

 

Bartócz Ilona

 

:-)))

 

 

 

 

Regiomontanus Creative Commons License 2011.05.08 0 0 423

:-)))

 

„Zöldül a föld, fényesedik az ég, a légi ösvényt zümmögő méhek járják. A fákról hull a hószirom, lekél a párta: a virágpor csókja kisded gyümölcsöt hozott. Zöldül az ág is, fürtös, széljátszó lombot növeszt. A sok féltett, kicsi, zöld pulyát közötte rejti el…”

„… A fürtös lombok ölén már gömbölyödnek a gyümölcsbabák. Kocsányuk a köldökzsinór, az emlő, amely az ággal, a gyümölcsfaanyával összeköti…”

„… Zöld a zölddel versenyez… A kert lehelete friss és üde…”

„… A kerítés mentén,… jázminok, gyöngyvesszők között nyílik az orgona. Lila csillagokból rakott…, dús fürtjei kihajlanak az utcára is.”

„… A lombos, bodzás, vadrózsás bozótban poszáta neszez…”

„Az égen fecske cikkan, a várva várt kedves madár itt van megint. Viharvert póznafészkén újra elfoglalja helyét a tavaszi gólypár. És a bokrok rejtett mély ölén, az ereszek alatt, a zölden pelyhező akácok alatt új fészkek készülnek a jövendő madárnemzedéknek…”

„… A csontos-ágas, zöldpelyhes akácon hevenyészett fészek, benne pelyhes kisgalamb. Szeme csodálkozó, nagy, kerek, ahogyan onnan ki a kertre néz és kérdezi: „Hát az a sok zöld ott lenn mit nevet?”…”

„… Az ünneplőbe öltözött, öreg cseresznyefán sárgarigó rebben. „Huncut a bíró!” – kiálltja, és mosolyra derül tőle a kert…”

 

Valló László - A Kiskertész - idézetek

 

:-)))

 

ikercsillag Creative Commons License 2011.05.07 0 0 422

BIRTALAN FERENC

Üzenet

Kertre néz az ablakom.
Mennyi titok, hallhatom.

Bokrok alján sárgacsőr,
öreg rigót így gyötör:

- Hát az Ősz, az micsoda?
- Szélkabátban muzsika.

- Hát a másik, az a tél?
- Jégvilágon hófedél.

- Hát a Tavasz, mondd el azt?!
- Lombzivatar, fényt fakaszt.

- És ez a kert, ez a Nyár?
- Eltaláltad, kismadár.

Kertre néz az ablakom.
Mennyi titok, hallgatom.

Nyisd ki jól a füledet.
Száll ezernyi üzenet.

 

Regiomontanus Creative Commons License 2011.05.04 0 0 421

:-)))

 

A KISKAKAS GYÉMÁNT FÉLKRAJCÁRJA

 

Szereplők: mesélő, kakas, gazdasszony, szultán, hadvezér, szolga

 

Mesélő:

Élt, éldegélt egyszer régen

egy asszony a városszélen.

Nem volt pénze, nem volt háza

csak egyetlen kakaskája.

A kiskakas kora reggel

így kiáltott vidám kedvvel.

 

Kakas:

Kukurikú! Jó reggelt!

A fényes nap már rég felkelt!

Gazdasszonykám, jó napot!

Reggelit még nem kapok?

 

Gazdasszony:

Mit adhatnék, kakasom?

Nincs egy lyukas garasom.

Nincsen pénzem, jól tudod,

lisztecskére sem jutott.

 

Kakas:

Ne szomorkodj, én mondom,

kapirgálok a dombon.

S, ha valamit találok,

hazahozom, meglátod!

 

Mesélő:

 A kiskakas így hát reggel

útnak indult üres beggyel.

A szemetet kapirgálta,

s  rátalált egy rézkrajcárra

vidám kedvvel kiáltott fel:

 

Kakas:

Ki korán kel, aranyat lel!

 

Mesélő:

A kiskakas siet haza

szembe jött egy török basa.

Nem is basa, ő a szultán,

kopasz fején tornyos turbán.

A fényes pénzt megkívánta

és így szólt a kakaskára.

 

Szultán:

Az aranypénzt azon nyomba

vidd haza a kincstáramba!

 

Kakas:

Dehogy viszem! Dehogy adom!

Vár engem a szegényasszony!

 

Szultán:

Adok rangot, nemességet

Úrnak hívnak a cselédek!

 

Kakas:

A rang miatt nincsen gondom

Úr vagyok a szemétdombon.

 

Szultán:

Feleselni jól tudsz, látom

mégse fogsz ki a szultánon.

Megbüntetlek példaképpen

jöjjön hát a hadvezérem.

 

Hadvezér:

Mit parancsolsz, kedves szultán?

 

Szultán:

Van számodra egy kis munkám.

 

Hadvezér:

Parancsodat várva-várom.

Ellenség van a határon?

 

Szultán:

Ott áll az a hetyke kakas

nem fogad szót, olyan nyakas!

Van egy fényes rézkrajcárja

s nem viszi be a kincstárba.

 

Hadvezér:

Kakaska, légy engedelmes!

 

Szultán:

Vedd el a pénzt, ne kegyelmezz!

 

Kakas:

Szégyelld magad török szultán,

gazdagodsz a szegény jussán?

Kukurikú, milyen szégyen,

hogy a néped meghal éhen.

Te meg hízol, hasad dagad

Török szultán, szégyelld magad!

 

Mesélő:

Török szultán, jaj de mérges,

odaszól a kis cselédhez.

 

Szultán:

Kemencébe vidd, cselédem

tűzbe, lángba, tolla égjen!

 

Mesélő:

Betette a kis cseléd

kemencébe, majd elég.

A kakaska mit tehetett,

oltogatta a nagy tüzet.

Fogta magát, hamarjába

vizet fújt a tűzre, lángra.

A parázsból percek alatt

csak a tüzes hamu maradt.

Aztán kiszállt nagy kevélyen

ott sétált a kerítésen

hangos szóval kiabált a

Török szultán udvarába.

 

Kakas:

Szégyelld magad török szultán,

gazdagodsz a szegény jussán?

Kukurikú, milyen szégyen,

hogy a néped meghal éhen.

Te meg hízol, hasad dagad

Török szultán, szégyelld magad!

 

Mesélő:

Török szultán, jaj de mérges,

odaszól a kis cselédhez.

 

Szultán:

Nem égette meg a parázs?

Csípje össze hát a darázs!

Vidd le, szolgám, a kaptárba!

 

Mesélő:

A szolgáló odazárta.

A kiskakas a kaptárban

nyelni kezdte egyre-másra

nyelte a sok darazsat.

Üres begye megdagadt.

Megdagadt, majd szétrepedt

bekapott vagy ezeret.

Aztán kiszállt nagy kevélyen

ott sétált a kerítésen

hangos szóval kiabálta

Török szultán udvarába.

 

Kakas:

Szégyelld magad török szultán,

gazdagodsz a szegény jussán?

Kukurikú, milyen szégyen,

hogy a néped meghal éhen.

Te meg hízol, hasad dagad

Török szultán, szégyelld magad!

 

Mesélő:

Török szultán, jaj, de mérges

maga megy a kerítéshez.

Úgy felpattant, mint a labda

a kiskakast nyakon kapta,

beledugta hamarjába

buggyos selyemnadrágjába.

Kakaska a nadrágszárba

jó hangosan kiabálta.

 

Kakas:

Gyertek elő, darazsak

Török szultán jó falat.

Csak csípjétek, ez nem vétek

csak szúrjátok, harapjátok

egy cseppet se sajnáljátok.

 

Mesélő:

 A darazsak csípték, marták

megdagadt a buggyos nadrág.

Török szultán fejét fogta

ugrott jobbra, ugrott balra.

Idecsapott, odacsapott

rettenetes lármát csapott.

 

Szultán:

Óh, jaj nekem, jaj, jaj, jaj!

 

Mesélő:

Jön a szolga.

 

Szolga:

 Mi a baj?

 

Szultán:

Belém csípett száz darázs

bőröm sajog, ég, parázs.

Óh, de nagyon beteg vagyok

borogasd a daganatot!

 

Kakas:

Ugye mondtam, hogy megbánod?

De szívesen megbocsátok

add vissza a fényes krajcárt!

 

Szultán:

Kedves kakas, mindjárt, mindjárt

itt van a kulcs, vezesd szolga

a kiskakast kincstáramba.

Krajcárodat ott találod

Aztán legyünk jó barátok!

 

Mesélő:

A kiskakas a kincstárba

hangos szóval kiabálta.

 

Kakas:

Ennyi arany sok egy helyen

kapkodd csőröm, nyeld le begyem.

 

Mesélő:

Lenyelt százat, ezeret

a begye majd szétrepedt.

Aztán szaladt, szaladt

otthon termett percek alatt.

Gazdasszony már leste, várta

és így szólt a kakaskára:

 

Gazdasszony:

Merre jártál édes lelkem?

 

Kakas:

Szemétdombon pénzre leltem.

 

Mesélő:

A kiskonyha asztalára

kigurult a rézkrajcárka,

meg az ezüst, meg az arany

azt se tudták, hogy mennyi van.

Gazdasszonyka fogta magát,

vett egy kosár kukoricát.

Örömére a nagy napnak,

három jércét a kakasnak.

Mind a három megtanulta

kapirgálni fontos munka,

mondogatják minden reggel

 

Együtt:

Ki korán kel, aranyat lel!

 

(Dramatizált verses mese)

 

:-)))

 

 

Regiomontanus Creative Commons License 2011.04.29 0 0 420

:-)))

 

Ünnepre jöttünk ma ide,

nagy az örömünk, mosolyog a szemünk,

Kívánunk boldog életet,

sok szépet, kacagást, derűt és szeretetet.

 

Népköltés

 

:-)))

 

ANYÁMNAK

(részlet)

 

Termő ékes ág, te,

jó anya,

életemnek  első

asszonya,

 

nagy meleg virág-ágy,

párna-hely,

hajnal harmatával

telt kehely,

 

benned kaptam első

fészkemet,

szívem a szíveddel

lüktetett,

 

én s nem-én közt nem volt

mesgye-hegy,

benned a világgal

voltam egy.

 

…    Weöres Sándor

 

:-)))

 

FÉNYVARÁZS

 

Napraforgó fényre fordul,

én tehozzád szólhatok:

- Édesanyám, hozok néked

messzi-égről csillagot.

 

Ám, ha őket el nem érem,

a szemedet keresem,

belenézek és megértem:

mily nagy kincs vagy énnekem.

 

Fénylőbb, szebb a csillagoknál,

minden égi ragyogásnál

az, amit én tőled kaptam:

e szépséges nagy titok,

 

HOGY A GYERMEKED VAGYOK!

 

Devecsery László

 

:-)))

 

ÉDESANYA NEVENAPJÁRA

 

Drága jó Mamuskám,

Nyár van a világon,

Nap süt le a földre,

Madár száll az ágon.

 

Szívünk világában

Szintén meleg nyár van,

Szeretetnek napja

Fürdeti sugárban.

 

Tele van a szívünk

Szép madárénekkel:

Légy megáldva hosszú

És boldog élettel!

 

Dsida Jenő

 

:-)))

 

Úgy repültem, mint a madár!

Pedig szárnyam sincsen.

Virágot is hoztam Neked!

Pedig kertem sincsen.

A szeretet az én szárnyam,

Szívem az én kertem.

Anyáknapján köszöntelek,

Édesanyám, lelkem!

 

Népköltés

 

:-)))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ikercsillag Creative Commons License 2011.04.25 0 0 419

Én kicsike vagyok,

A fogaim nagyok.

Adjanak egy kalácsot,

Hogy harapjak nagyot!


/Háromszék/

 

ikercsillag Creative Commons License 2011.04.25 0 0 418

Pósa Lajos:

AZ ÖNTÖZKÖDŐ FIÚ


Kedves néni, itt e házban

Van egy kis növendék,

Hívja elő, én vele most

Beszélni szeretnék!

 

– Elment, fiam, a malomba

Még piros hajnalkor,

Haza jön majd holnap reggel,

Gyere el majd akkor!

 

Kedves néni, voltam már én,

Voltam a malomban,

Azt mondta lisztes molnár,

Hogy nem is volt ottan.

 

– Akkor elment a mezőre

Tarka lepkét fogni,

Virágszedni koszorúba,

Magát mulatozni.

 

Kedves néni, voltam ott is,

Mindenütt kutattam,

De azt mondta egy kis madár,

Hogy nem is volt ottan.

 

– Akkor elment, kis fiacskám,

Hófehér kamrába,

Fésülködni, felöltözni

Ünneplő ruhába.

 

Adjon Isten, kis rózsaszál,

Neked sok jót, szépet!

Nesze-nesze, megöntözlek!

Csókolom a képed!

 

Szálljon áldás a fejedre!

Szívből azt kívánom –

A húsvéti hímes tojást,

Piros tojást várom.

 

Regiomontanus Creative Commons License 2011.04.25 0 0 417

:-)))

 

A HÚSVÉT REGGEL

 

Böjti szelek

fújdogálnak –

tollászkodik

a búbánat.

De az éjből

jó ízekkel

bomlik ki

a húsvét reggel.

 

A felhőket

az égalja

rózsavízzel

meglocsolja,

majd magasba tartja –

lássák

óriás

piros-tojását!

 

Szabó Lőrinc

 

:-)))

 

Tojás elé, leány,

Mert itt a víz készen.

És amint megmondtam,

Minden úgy is lészen!

 

Népköltés

 

:-)))

 

Harangoznak Húsvétra,

Leszakadt a tyúklétra:

Kezdődik a locsolás –

Nekem is jut egy tojás.

 

Sarkadi Sándor

 

:-)))

 

Egy nyulacskát bészalaszték,

ha nem bánnák, megöntözném.

Öntök asszonyt lányával,

várok tojást párjával.

 

*

 

Húsvét másodnapján,

régi szokás szerint,

fogadják szívesen

az öntöző legényt.

Én még a legénységhez

igaz, kicsi vagyok,

de azért öntöző legénynek

mégiscsak felcsapok.

esztendő ilyenkor

megint csak itt vagyok,

ha e locsolásért

piros tojást kapok!

 

*

 

Azt hallottam, van itt egy

Szép virágszál.

Gyönyörű, de mily gyönyörű

Rózsaszál.

Szépen kérem az apját,

De még szebben az anyját,

Adja ide szép lányát,

Hadd locsoljam szép haját,

mint a húsvéti rózsát.

 

Népköltés

 

:-)))

 

 

 

 

 

 

 

 

Regiomontanus Creative Commons License 2011.04.23 0 0 416

:-)))

 

 

:-)))

 

Regiomontanus Creative Commons License 2011.04.23 0 0 415

:-)))

 

PARTON ÜL A KÉT NYÚL

 

Parton ül a két nyúl,

kis nyúl, nagy nyúl,

Ugrabugrál, lyukba bújkál,

bukfencet hány, fűbe turkál,

Itt nyúl, ott nyúl,

kis nyúl, nagy nyúl.

 

Tapsi füle szétáll,

vígan sétál,

Ugrabugrál, lyukba bújkál,

bukfencet hány, fűbe turkál,

Erdőn-réten vígan sétál.

 

 Lengyel népdal – Weöres Sándor - Törzsök Béla

 

:-)))

 

 

:-)))

 

 

:-)))

 

 

 

 

ikercsillag Creative Commons License 2011.04.23 0 0 414

Almási Gábor: A kacsintós nyuszi

Kata és az elefánt még alig indultak útnak, máris olyan helyre érkeztek, ahol Kata sohasem járt, egy különös erdei tisztásra. A tisztáson nagy, piros gombák nőttek, akkorák voltak, mint egy felnőtt ember és tojás alakúak. Olyan sűrűn nőttek egymás mellett, hogy alig győzték kerülgetni őket.

Kata mókából átugrott az elefánt hátáról az egyik gomba tetejére, kihúzta magát és minden irányba széjjelnézett.

- Szia! - köszönt rá valaki.

 

 

Kata nem tudta, hogy ki és honnan, ő mindenütt csak gombákat látott.

- Ott - mutatta az elefánt az ormányával.

Kata odanézett és valóban észrevett egy különös ugrifülest. A nyúl hetykén az egyik gomba falának támaszkodott, lábait keresztbe tette maga előtt és bal szemével szemtelenül kacsingatott Katára. Kata alapvetően jól nevelt lánynak tartotta magát, és egyáltalán nem tetszett neki ez a viselkedés.

- Nem szép dolog egy idegen hölgyre kacsingatni! - figyelmeztette a nyulat.

A nyúl menten haptákba vágta magát, egyik kezével még tisztelgett is, de közben egy pillanatra sem hagyta abba a vigyorgást és a kacsintgatást.

- Ezt szándékosan csinálod! - sértődött meg Kata és morcosan lemászott a gomba tetejéről.

- Ne haragudj - kérlelte a nyúl -, de nekem muszáj kacsintgatnom. Viszont neked nem muszáj felmásznod a házam tetejére.

- Ez a te házad? - képedt el Kata.

- Igen, az, a legszebb a környéken.

- Ne haragudj, hogy felmásztam rá - hajtotta le a fejét Kata -, nem tudtam, hogy egy gombában laksz.

- Nem gomba, hanem tojás - helyesbített a nyuszi -, ha nem tudnád, Húsvét van, és mi csak Húsvétkor költözünk ide a családommal, a száznegyvenhét unokatestvéremmel, és kétszázhetven fiammal. Mi ugyanis húsvéti nyuszik vagyunk. Egy húsvéti nyúl pedig csakis egy tojásban lakhat.

- Egy tojásban? - hüledezett Kata.

- Persze, hogy abban. Gyertek, nézzétek meg belülről!

Kata és az elefánt bepréselték magukat a keskeny ajtónyíláson, a nyuszi lámpást gyújtott és leültette őket egy fatönkből készült asztal köré.

- Várjatok itt - mondta a nyúl -, hozok nektek húsvéti tojásokat.

 


Miután a nyuszi elment, Kata érdeklődve nézett szét a különös házikóban. A nyúl otthonában minden a tojásokról szólt. A sarokban egy hímes tojásról készült festmény mellett szétszórt ecsetek maradtak a földön, valószínűleg a házigazda festette a képet. Kicsit arrébb régi magazinokat talált Kata, amelyekből a tojásfestés fortélyait sajátíthatták el a fiatal nyuszik, de volt itt tojás alakú telefon, rengeteg tojástartó, húsvéti tojáshéjgyűjtemény, és még egy tojás alakú légfrissítő is.

Mikor a nyuszi belépett, kezében egy kosár tojással, Kati épp ezt a légfrissítőt nézegette.

- Gyönyörű darab, nem? - dicsekedett a nyúl. - Egyenesen Indiából hozattam. Rettentően büszke vagyok ám rá.

- Valóban szép - helyeselt egyszerre Kata és az elefánt is.

Mindhárman asztalhoz ültek, a nyuszi kivett egy tojást a többi közül és hámozni kezdte.

- Csoki! - örvendezett Kata, majd, miután a nyuszi ismét rákacsintott, ő is kivett egyet és szépen kibontotta, Az elefánt az ormányával nehezen tudta lefejteni a csokipapírt, ezért segítettek neki, aztán mindhárman elmajszolták a csokijukat.

- Ez jó volt - kacsintott egyet Kata.

- Bizony jó! - kacsintott vissza rá mókásan az elefánt, és, amire egyikük sem számított... úgy is maradtak. Mindketten egyfolytában kacsintgattak, mint a nyuszi.

- Jaj - ijedt meg Kata -, mi történt velünk?

- Nem tudom - válaszolta a nyuszi -, én már évek óta kacsingatok. Akkor kezdődött az egész, mikor azokat a hatalmas városokat kezdték építeni, azzal a sok beton monstrummal.

- Mi köze a városoknak a mi kacsingatásunkhoz? - érdeklődött Kata.

- Lehet, hogy elkaptátok a kórusz húsvétinyuluszt - bágyadt el a nyuszi.

- Az micsoda? - kérdezte az elefánt.

- Aki elkapja, állandóan kacsingat tőle - válaszolta a nyúl.

- De még mindig nem tudjuk, mi köze van ennek a városokhoz - mérgelődött Kata két kacsintás között.

- Azt én sem tudom - magyarázta a nyúl -, de mióta a városok léteznek, azóta van a betegség is.

- És nem lehet valahogy meggyógyítani? - morfondírozott az elefánt.

- Sajnos nem - vonta meg a vállát a nyuszi -, de hozzá lehet szokni. Higgyétek el, egy-két év múlva már észre sem fogjátok venni.

Kata és az elefánt egyszerre hördültek fel. Egyiküknek sem volt kedve kacsingatva leélni az életét.

- Egy betegség sincs csak úgy - szedte össze magát Kata -, mindnek van valami oka, és ha nagyon hiszel benne, ki is tudsz gyógyulni belőle.

- Valóban - mondta az elefánt -, minden betegségnek van valami oka, és mivel te nem a városban laksz - fordult a nyuszi felé -, a te, azaz a mi betegségünknek csakis olyan oka lehet, aminek mind a városhoz, mind a húsvéti nyuszikhoz van valami köze.

- Ezt nem értem - vakarta a fülét a nyuszi.

- Én sem igazán - ismerte be Kata.

- Pedig egyszerű - kacsintott az elefánt -, mi az - nézett a nyúlra -, ami a te életedben megváltozott, miután a nagy városokat felépítették?

- Semmi - gondolkodott a nyúl -, hacsak az nem, hogy a falvakból minden ember a városokba költözött, és ott már senki nem ismert senkit, nem is jártak locsolkodni, aztán meg elkezdtek járni, de víz helyett kölnivel, meg szagos pacsulikkal, és nem is hímes tojást kaptak érte, hanem csokit. Azóta én is inkább csokitojásokat készítek és csak kedvtelésből festek hímeseket.

 


- Ez nálunk is így van - szomorodott el Kata -, és már verset sem mondanak a locsolók, vagy ha igen, akkor bugyutát.

- Igen - bólogatott a nyuszi -, sok helyen nem is várják a locsolókat, hanem elutaznak otthonról.

- Megvan! - kiáltott fel az elefánt. - Már tudom, hogyan lehetne meggyógyítani ezt a betegséget.

- Hogyan?! - nézett rá egyszerre Kata és a nyuszi.

- Csak adjatok sok papírt, és tintát! - mondta magabiztosan az elefánt.

A nyuszinál nem volt otthon elég papír, ezért kért a szomszédaitól, és odaadta az elefántnak. Az elefánt rögtön írni kezdett. Órákig nem is lehetett hozzászólni. Közben este lett, és mindenki lefeküdt aludni, csak az elefántot nem tudták rávenni.

Reggel a nyuszi ébredt fel elsőnek. Rögtön az elefánthoz sietett. Az elefánt a kis tönkasztalra borulva aludt, szalmakalapja a szemére hullott, előtte pedig takaros kis könyvecske feküdt. A nyuszi felvette, és érdeklődve olvasta a címoldalt:

Húsvéti népszokások az egész világon

Írta: Lila Elefánt

 


A nyuszi lázasan átlapozta a könyvet. Nagyszerű munka volt, le volt benne írva minden nép húsvéti népszokása Mozambiktól Kamcsatkáig. A nyuszi annyira belefeledkezett az olvasásba, hogy fel sem tűnt neki, hogy már egyáltalán nem kacsintgat. Elhatározta viszont, hogy jövőre ebből a könyvből mindenkinek visz a nagyvárosokba.

 


Az elefánt aznap végig aludt, nem is zavarta senki. Kata kint játszott a tisztáson az ugrifülesekkel, akik közül néha-néha valaki rákacsintott, de ez már tényleg csak szemtelenség volt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!