Keresés

Részletes keresés

onobody Creative Commons License 2000.05.20 0 0 28
Szia Kopáncsi!
Jöhet a telefonszám , Köszi!
Majd össze hasonlitgatjuk a kakukkfüveket.

Esik az eső , hátha meglódul a gombás
topic is.

Üdv Onobody

Előzmény: Törölt nick (27)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.17 0 0 27
Egyik barátom -irtam már itt róla itt- nagy fűszernövény gyűjtő. Többfajta kakukkfüve van, igy például Erdélyből is hozott haza. Amennyiben érdekel a dolog, a telefonszámát átküldöm emailben, hátha tudtok cserélni, ő már várja a hivásodat.
(Zárójelben irom; él-hal a gombákért is, együtt szoktunk gyüjtögetni, úgy hogy akadna más téma is.)
Előzmény: onobody (25)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.17 0 0 26
Szegedi piacon ma reggel láttam;
a/ Levendulát kis cserépben (10 cm-es átmérőjű) 250 Ft
b/ Levendulát közepes cserépben (20-cm-es átmérőjű) 500 Ft-os áron.

Másutt mennyiért vesztegetik a levendulát?

Előzmény: onobody (25)
onobody Creative Commons License 2000.05.15 0 0 25
Szerintem ne hagyd abba Levendula.
Tudomásul kell venni , hogy a kertészet
nem egy akciódús hobbi. Ráérős emberek
üzik . Jobban megy persze egy nyolcan az
ágyban topic, de azért ennek is megvan a
közönsége.

Gyüjtöm a kakukkfüvet , a kertemben van a
Fogarasi havasokból
Prága mellől
A Bükkből
Csongrád megyéből több fajta.
Kerti kakukkfü, Olaszországból.
Szivesen venném ha küldenétek nekem
innen onnan. Én is szivesen adok.

Üdv Onobody

Előzmény: Levendula (24)
Levendula Creative Commons License 2000.05.11 0 0 24
Na itt is bezárom a boltot! Senkit nem érdekel! Közelébe se jövök! Tisztelettel: LEV
Levendula Creative Commons License 2000.05.05 0 0 23
Be kell vallanom öszintén, nem. Tudom miért írtad, de nem.
onobody Creative Commons License 2000.05.04 0 0 22
Köszi Levendula!

Közben már vettem kész levendulákat.
Csak a kiváncsiság miatt kérdeztem.
Ezek szerint te nem fagyasztottad?

Üdv Onobody

Előzmény: Levendula (21)
Levendula Creative Commons License 2000.05.03 0 0 21
Kedves onobody!

Nem tudok segíteni, nekem csont nélkül kikelt a Levendula. (Most már 12cm magas) Ha akarod, küldök jó magot. Emailben írd meg a címed.

onobody Creative Commons License 2000.05.03 0 0 20
Sziasztok!
Egy idő óta olvasom a topicot.
Nem rossz ; érdekel!
Mit tudtok a levendula magját
meg kell fagyasztani vetés előtt,
vagy nem. Többféleképpen ajálják,
de semmiképpen nem akar kikelni.

Üdv Onobody

Levendula Creative Commons License 2000.05.02 0 0 19
A könyv, Lesley Bremness, Füveskönyv
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.02 0 0 18
Felénk -Szeged környékén- többször találtam vadon kakukkfüvet, legelőkön, agyagos, meszes talajon. Onnan hoztam haza, locsolni nem nagoyn szoktam, olyan helyre tettem, ahol erős nap éri, kb. 2 hete virágzik is. Gondolom, a talaj tipusa nem volt túlzottan jó, vagy túltrágyáztoátok, próbáljátok agyagos-meszes-jellegű talajon nevelni.
Előzmény: Levendula (17)
Levendula Creative Commons License 2000.05.01 0 0 17
Kedves Éva, köszönöm, hogy megtiszteltél!

Nem tapasztalatból termesztek friss fűszernövényeket. Inkább azt mondanám az összes általam elérhertô irodalmat (ravasz vagyok, nem mertem szakirodalmat írni) elolvastam páruzamosan a tartással.

Megnézem! Ez a hülye név volt rajta, de utána nézek! (szalmagyopár) Kicsit a havasi gyopárra emlékeztet.

Rosszul olvastad, most ezen a télen az ÖSZES növényemet szépen átteleltettem, fagymentes napokon locsoltam, védtem, befedtem hullámpapírral nagy hidegek esetén, most gyönyörű kezd lenni minden. (és a japán juhar bonsaiomat is sikerült) A kakukkfüvet visszavágtam, hogy erôsödjön, és a friss levágott hajtásokat lefagyasztottam, fôzéshez.(a húst könnyebben emészthetôbbé teszi, és fantasztikus íze lesz a friss fűszernövénytôl,(páctól))

Nagyon szerény tapasztalataim vannak, valószínű nagyképű voltam. Az igazi jókezű amatôr vagyok. Azért találtam ki az egészet, mert nagyanyáiknál vidéken természetes dolog volt kimenni a kertbe rozmaringért. Ez 10 éve volt. Sokat szenvedtem, csalódtam, de most már kezd sikerélményem lenni. És a növények nem viccek, tisztelni, ápolni kell ôket. Én a fôzés, és a szépségük miatt termesztem ôket. Azárt olyan gyönyörű bazsalikomom volt....

Az a kérdésem a biotrágyázással kapcsolatban, hogy fogyasztáshoz ha felhasználom, tiszta szívvel mivel trágyázzak? Talán ez a biotrágyázás... Máshol írtam a nagy délifekvésű teraszt, itt még mérlegelek, milyen legyen stílusában? (irodalom van dögivel)

Van 17 féle saláta magom, most evvel szemvedek. Majd sikerül ez is! Szia, és mégegyszer köszönöm hogy megtiszteltél!

Lev

Kedves Mángolló!

Sok esetben nem a magról szaporítás othoni körülmények között a célravezetô. Természetesen fajonként változó. Bazsalikomot igen, stb., de a dudványozással, hajtatással (menta) jobb eredményt lehet elérni. Érdemes elsô körben venni növényeket, Nagycsarnok jobbra, középtájt balra, és átültetni azonnal. És gondozni. Van könyv, hozom holnapa címét, ami szerintem sok segítséget ad. Bízz a piacban csak abban lehet. ezek a növények esélyek, tôledd függ mit tudsz kihozni belôlük. Átültetés a lényeg, megfelelô fény, és locsolás. De a tapasztalatom hogy ez rugalmas, attól függ, milyen helyen tartod. A könyv irányadó.

Keves Mandorló, sose kérj fölös növényt, ez az ember „gyereke“, vegyél, neveld, rájössz! (de semmi baj!)

Még valami, én is elrontottam tavasszal, késô télen sok magvetést, nan ilyen, majd jövôre!

(Kedves Éva, ha nagy hülyeséget írtam korigálj, és elôre is elnézést)

ismét: Lev

mángorló Creative Commons License 2000.04.30 0 0 16
Ebben az évben kezdtem el a füszernövények házilagos termesztését:
Vettem egy rakás magot, palántáztam, de elpusztult majdnem az összes. Maradt egy kis szurokfű, pemetefű, kakukkfű, kapor. A gond az, hogy picik, nem tudom megmaradnak e. Nem tudom mennyi fény, milyen föld, mennyi víz kell nekik.

Piacon viszont árulnak nénik otthonról hozott dolgokat, vettem is rozmaringot (zöld mentát sajnos tavaly kidobtam ő volt az első próbálkozás)

Árulnak még sokfajta fűszernövényt cserepeset boltban áruházak, csarnokok, de nem bízom bennük, nekem zsályám amit olyat vettem elszáradt.

Levendula, kopancsi: ha van felesleges bármilyen növényetek, szívesen kérnék. (Teljesen belebolondultam a cserépben fűszernövény termesztésbe)

Megyesi Éva Creative Commons License 2000.04.30 0 0 15
Kedves Levendula! Mit értenél biotrágyázáson? Csak a gyógynövényeid számára keresel ilyen lehetoséget? Ezt a sok tapasztalatot a gyógynövényekrol úgy szerezted, hogy erkélyen nevelted oket? Érdekes, hogy a kakukkfüved tönkrement, hisz az teljesen télálló. Bár vele nekem sem volt szerencsém, de én tudom, hogy kiszárítottam az enyémet, s nem a tél volt a tettes. Az olasz szalmagyopár tulajdonképpen hogy néz ki? Nekem van egy sejtésem, hogy mi az, de én más néven ismerem. Esetleg latinul tudod a nevét?
Előzmény: Levendulaa (1)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.04.30 0 0 14
Kedves norasz! Kikeltek a magjaid? Kicsit mélyre sikerült az a vetés...azt szokták mondani, hogy a mag vastagságának kb. két max. háromszorosa legyen az ültetési mélység. A nagyon pici magok szinte a talaj tetejére kerüljenek. De csak szinte. A rozmaringodnak szerencséje volt, vagy sikerült olyan fajtát venned, amelyik a téállóbbak közül való. Vagy fegy mentes helyre került véletlenül. Nevelgesd újra. A gyógynövények pedig elobb utóbb tényleg elfogynak a csipegetés miatt, ezért ha van helyed, többet kell egy-egy fajból ültetned.
Előzmény: norasz (3)
Levendula Creative Commons License 2000.04.28 0 0 13
Kopacsni! Annyira érdekel elküldöm a könyvet, azt hiszem kettô van. Nem ma, de elküldöm. Írd meg a címed. Megbízhatóan megbízhatatlan vagyok. Szia!

Lev

Levendula Creative Commons License 2000.04.28 0 0 12
Természetesen küldöm! Szia! (ne érts félre, amatôr hülye vagyok, csak szeretem!) Szia: tisztelettel, Lev
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.28 0 0 11
Kedves Levendula!

Köszönöm!, nagyon érdekel, tárgykörben igen felszines ismereteim vannak.

Kopáncsi

Előzmény: Levendula (10)
Levendula Creative Commons License 2000.04.27 0 0 10
Kopacsi, én téli sarjadéknövényként használom, nagyon finom, és egészséges! De lehet hogy vetek is! Érdekel? Van irodalmam.
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.26 0 0 9
Nem a termesztéshez kapcsolódik amit most beírok, dehát ne süllyedjen ez a többre hivatott topic.
Felénk nagyon nagy gyakorisággal fellelhető (füves területek, sőt játszóterek) az Útszéli zsázsa (Lepidium draba), amely a termesztett Kerti zsázsának (Lepidium satvium) igen közeli rokona, igaz a levelei másmilyenek, leginkább talán a Gyermekláncfűre hasonlítanak. Amiért érdekes ez a növény az az, hogy tudtommal a termését régebben borspótló fűszernek használták. Mindenesetre én még nem próbáltam ki.

Kopáncsi

Törölt nick Creative Commons License 2000.04.17 0 0 8
Szevasz Levendula!

Fűszernövények igen kezdetleges állapotban kezdenek meghonosodni othon. Csakhogy panelben lakunk, és úgy tűnik, az általános játékszabályok ott nem érvényesek. Vajon kiterjed a tudományod a panelsivatag körülményeire is?

Látom, törpésítéssel is foglalkozol: nem kukkantanál át a Tanács kerestetikbe? A teteje felé van egy kérdésem egyelőre megválaszolatlanul, gyanítom, arra is lenne ötleted.

Üdv: SLR

Előzmény: Levendulaa (-)
Levendula Creative Commons License 2000.04.16 0 0 7
Szia Kopacsni! Végre elôkerültünk! Én azonnal a medvehagymára gondoltam amatôr módon. Szerintem a kertészeti egyetemen biztos vannak hozzáértô profik, akik megszállottak, ott kéne érdeklôdnötök! Meg van nagyon jó növényhatározó is. Ha van valami hír írj emailt, mert ritkán járok erre, mert senkit nem érdekel sajnos!

Szia: Levendula

Törölt nick Creative Commons License 2000.04.13 0 0 6
Dehogynem. Csak kevés az igazán hozzáértő, aki segíteni tudna. Igy azután aki termeszti, néhány sikertelen próbálkozás után feladja. Én inkább gyűjtögetni szoktamt, ha ráérek. Úgy két hete az erdőben vadfokhagymát találtunk a barátaimmal. Amerre csak elláttunk vadfokhagyma volt. Ez olyan mint a snidlighagyma, de igen intenzív fokhagyma illatta van. Volt aki vitt haza a hagymájákból, elültette, reméljük sikeres lesz az akció. Vadfokhagymát máskor is szedtem már, sem akkor, sem most nem mert belőle senki a családban enni, attól féltek, mérgező a nagyon erős illata miatt. Kár, hogy kevés az igazi herbalista, aki a határozásban is segiteni tudna, ill. megnézné, hogy fogyasztható-e a növény.
Termesztési tanácsok. Gyűjtés-határozás. Felhasználás. Hát nem tudom, van-e valami komolyabb időszakos kiadvány, újság ezekről a dolgokról? Vagy valami egyesület?
Az egyik napilapban reggel olvasom, hogy a Mecsekben most szedik a medvehagymát, ami egyébként úgy tudom védett növény.

Kopancsi

Előzmény: Levendula (4)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.13 0 0 5
Dehogynem. Csak kevés az igazán hozzáértő, aki segíteni tudna. Igy azután aki termeszti, néhány sikertelen próbálkozás után feladja. Én inkább gyűjtögetni szoktamt, ha ráérek. Úgy két hete az erdőben vadfokhagymát találtunk a barátaimmal. Amerre csak elláttunk vadfokhagyma volt. Ez olyan mint a snidlighagyma, de igen intenzív fokhagyma illatta van. Volt aki vitt haza a hagymájákból, elültette, reméljük sikeres lesz az akció. Vadfokhagymát máskor is szedtem már, sem akkor, sem most nem mert belőle senki a családban enni, attól féltek, mérgező a nagyon erős illata miatt. Kár, hogy kevés az igazi herbalista, aki a határozásban is segiteni tudna, ill. megnézné, hogy fogyasztható-e a növény.
Termesztési tanácsok. Gyűjtés-határozás. Felhasználás. Hát nem tudom, van-e valami komolyabb időszakos kiadvány, újság ezekről a dolgokról? Vagy valami egyesület?
Az egyik napilapban reggel olvasom, hogy a Mecsekben most szedik a medvehagymát, ami egyébként úgy tudom védett növény.

Kopancsi

Előzmény: Levendula (4)
Levendula Creative Commons License 2000.04.11 0 0 4
Szia! A 15 centi soknak tünik, kérdezd meg az Évát. A füszernövényeket kell gondozni, ahogy írják. Majd írok könyvet. De mindig a kis cserépbôl át kell ültetni nagyobba, más a fényigényük, talajigényük, öntözési igényük. A bazsalikomot például délben is lehet öntözni, mást nem. Azért én azt hiszem ki kell tapasztalni. Van árnyékos, félárnyékos, napos hely, másképp párologtatnak a növények. Nekem déli fekvésű a teraszom van, állandóan öntöznöm kell, és árnyékolni. És a fűszernövények érzékenyek a fagyra, végre mindet szépen átteleltetttem. Még a kakukkfű is szép lett, valami miatt nekem nem sikerült szépen eddig teleltetnem. Ami fontos, egész télen tudtam fôzni friss fagyasztott fűszernövényekkel, még a bazsalikom is friss maradt mostanáig. Sajnos ez senkit nem érdekel! Pedig más világ a friss fűszernövény!
norasz Creative Commons License 2000.04.04 0 0 3
Most ultettem eloszor, zeller, kapor es snidling magot vettem.
Elvagott asvanyvizes palackba tettem foldet, es az utasitas szerint 15 cm melyre szortam a magokat. Kb. 15-20 db-ot.
Elkepzelni sem tudom, hogy ki fog noni, ezert a kovetkezo probalkozast feljebb szortam.
Mennyi idonkent ontozzek? Egyelore ugy tunik mindig nedves a foldje, ezert nem locsoltam.
Mi a teendom, hogy sikeruljon?
Tobbszor vettem fuszernovenyeket, de valami miatt mindig meghaltak (tepkedtem es szep lassan elfogytak)
Viszont volt egy rozmaringon, az is elszaradt es kinn hagytuk az udvaron. Legnagyobb meglepetesemre most kinott, pedig nem gondoztam, es napot se kapott tul sokat. Ennek mi az oka?
Törölt nick Creative Commons License 2000.01.31 0 0 2
Kedves Levendulaa!

Földet frissitésiteni szoktam; nem messze tőlünk a mezőn van egy erősen humuszos jellegű talaj -régebben erre tehenek legeltek és nagy trágyadombok voltak a helyén-, onnan szoktam a barátaimmal földet hazavinni. Ezt még összekeverjük erdei avartörmelékkel. Az első talaj nitrogénben gazdag, a másik meg savanyú. A kétféle jellegű "talaj" keveréke kiválóan meg tudja bolondítani a növényeket. Lehet még vakondtúrás földjét is beletenni, ez azért jó, mert mélyről jön és tápanyagban igen gazdag. Másrészt a vakondtúrás földje olyan jellegű, hogy a palántákat is kiválóan meg tudja fogni, azok nem dőlnek el. Van aki csak azért alkalmazza. Barátaima főldbe egy kis tőzeget is szoktak keverni, illetve a növények tövéhez szórják. Mondják ez a tápanyag tartalmon túl azért is jó, mert megtartja a vizet, illetve nagy a vízfelvevő képessége. A kiültetéseknél én is a kelet-délkeleti tájolást kedvelem. Kakukkfűveinket is igy telepitettük, én nem szoktam locsolni őket, amennyit a természet megad nekik. Talaj kiválasztása, náluk igen nehéz. Felénk a mezőn lehet vadkakukkfüvet gyűjteni, a talaj itt például egy kicsit szikes. "Vitaminként" szoktunk még a mezőn szárított tehénlepényt is adni nekik, ezt a tövekhez, illetve a földjükbe tesszük. Biotémában ennyit tudok hozzátenni.

Kopáncsi

Előzmény: Levendulaa (1)
Levendulaa Creative Commons License 2000.01.31 0 0 1
Kopáncsi!

Igazán nyáron van sok fűszernövényem. Most van rozmaring, kakukkfű, levendula, thai citromfű, majoránna, zsázsa, szurokfű, olasz szalmagyopár, menta (ennyi jut az eszembe). De már lassan elvetem a bazsalikomot. Nekem a kakukkfűvel van bajom, a majoránna szépen áttelelt! Végre van helyem, és szerencsére déli fekvésű. Én kint teleltettem át a növényeket, mert az a tapasztalatom, hogy bent rögtön elszáradnak! Takartam, és ha jó idô volt öntöztem, és még ôsz végén visszavágtam (metszettem) ôket. Most madársalátával próbálkozom. Azért ajánlom mindenkinek a friss fűszernövényeket, mert egész más az ízük a velük fôzött ételeknek. Ôsszel, még idôben lefagyasztottam sok félét, még a bazsalikom is élvezhetô kb. fél évig, így egész télen tudtam velük fôzni. Amit érdemes kipróbálni (kicsit késô, mert téli műfaj) a zsázsa hajtatása. (ha valakit érdekel, leírom)

Ami engem érdekelne, a trágyázás. Mivel ezeket a növényeket úgymond felhasználom, érdekelne, hogy lehet bio módon trágyázni (városi környezetben). Vettem már úgy rozmaringot, hogy a saját nevelés kis gizda volt mellette, de pár hét után teljesen megváltozott (ideális körülmények között), föl volt valamivel turbózva. Most már fél év után a saját nevelés sokkal szebb. Gondolom, lehet jó kompromisszumos megoldást találni. Az elôzôekben nem írtam, jókezű amatôr vagyok, a tapasztalataim szerint tüdok írni a témáról. (úgy tíz éve foglalkozom a fűszernövényekkel)

Még ami érdekes lehet, milyen fontos a tájolás. Az elsô lakás ahol neveltem növényeket félárnyékosnak minôsült. Onnan egy kis teraszos déli fekvésű helyre költöztem, ahol már át tudtam teleltetni a konyha ablakban a bazsalikomot. Szerencsére most is déli fekvésű helyen lakom, itt a túlzott meleg a probléma.

Ha érdekel valami, ha tudok válaszolok! De ha beesik egy profi, szívesen várom!

Törölt nick Creative Commons License 2000.01.31 0 0 0
És milyeneket termesztesz? Mert én inkább gyűjtögetni vagy elkérni szoktam őket. Néha néha azért -kisebb mennyiségekben- kísérletezgetek is az ismertebbekkel. Most van otthon citromfű, kakukkfű, izsóp, rozmaring, szurokfű, borsmenta. Nem nagyon értek hozzájuk, technika csak annyi, hogy időnként átültetem őket. Próbálkoztam már azért a majorannával, borágóval, levendulával, orvosi zsályával, macskagyökérrel is. A majoranna nem sikerült, elég kényes növény. Van egy barátom, tőle szoktam lestyánt kapni, a kertjében pedig hétfajta kakukkfűvet gyűjtött össze. Kedvenc nyári szórakozásunk, hogy a nyári melegben összehasonlítjuk a különböző kakukkfüvek illatát. Sokan nem is hinnék; micsoda különbségek vannak...

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: Levendulaa (-)
Levendulaa Creative Commons License 2000.01.30 0 0 topiknyitó
Elég rég nevelek friss fűszernövényeket, ez a lövésem. Ha valakit érdekel a téma nosza!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!