Keresés

Részletes keresés

Fabeer Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118989

Főzéskor előtt át kell az egész kökény cefrét passzírozni, vagy még előtte is lehet vízzel hígítani? Nem fog opálosodást eredményezni?

Előzmény: Szomjas cápa (118980)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118988

Üdvözlet.

 

Támadt egy nem túl eredeti ötletem. Mivel lassan itt a tél, gondoltam, hogy befűszereznék egy kis almapálinkát. Alszeszhez dobnék egy kis forraltbor alkatrészt, szegfűszeg, fahéj, stb. Csinált már valaki ilyet? Fogyasztható lett a végeredmény, vagy inkább felejtsem el?

Vaj jobb ha a cefrézéskor teszem bele?

 

 

Berzeg Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118987

Csak kérdeztem, és a véleményemet mondtam el.

Ha ez sértő számodra, akkor sajnálatom fejezem ki, nem akartalak megbántani.

További jó próbálkozásokat a cefrézés és a főzés területén.

De sose tévesszétek szem elől: ha beavatkozok egy történelmileg kialakult technológiába, akkor a tapasztalat nem helyettesítheti a tudást, mert a változtatás sikertelensége esetén nincsennek jó válaszok.

Előzmény: rézműves1 (118981)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118986

Üdv.

 

Használ. Én kb 2 órája fejeztem be az ismeretlen körtém leszűrését, mert elfelejtettem alszesz korában a teendőket elvégezni. Bevágod a mélyhűtőbe és holnap már lehet is csinálni. Itt olvastam egy jópofa módszert. PET palack alját levágod, a kupakot kifurkálod, oda mehet a vattakorong. Fejjel lefelé fellógatod és átszűröd.

Előzmény: stefán50 (118984)
Figyelget Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118985

Inkább ne rázd össze,ha leülepedett.Szépen le lehet fejteni a tiszta részt és a többit meg átszűrheted pölö kv filteren.

Előzmény: stefán50 (118984)
stefán50 Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118984

A nagytiszteletű fórum társaktól kérdezném,hogy a kálmánkörte pálinkám kozmaolaj szűrő hiányában; mivel több hónapja pihent, ha az üveget meg fordítom füstfelhőre emlékeztető minták úszkálnak a párlatban- gondolom én az olaj a ludas. Tudom az olaj sokszor ki lett beszélve. De most készül a szűrőm s ha elkészül a lehűtött pálinkát átengedném rajta.Használhat-e ez a módszer a fent leírt minták eltüntetésében?

envision Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118983

Legegyszerűbb megoldás a golyóscsap. :)

 

Pl: ez is egy megoldás , de égésbiztosító nélkül veszélyes játék..

 

 

Előzmény: janika.p (118975)
Figyelget Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118982

Meg is válaszoltad szerintem.:-)

Inkább szabadítson kevesebb aromát fel,mint hogy az ecettel keveredjen a teljesen felszabadított!

Előzmény: varadyz (118976)
rézműves1 Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118981

Én sem vagyok már éppen fiatal "csóka"...DDD...(ezért nyeltem egy párat a válasz előtt)...

 

..."Ha megengeded lenne még egy kérdésem: a beömlő cső alatti folyadéktérnek van valami kiemelt

szerepe?

Talán az aktuális párlatösszetétel pontosabb lenne, ha a beömlő cső minél lejjebb lenne."...

 

Itt feltettél egy kérdést, amit megválaszoltam.

Utána jött egy kijelentés, vagy inkább feltételezés a részedről, amit megmondom a frankót, nem is nagyon tudtam értelmezni, de nagyon tudálékoskodónak tűnt. Erre lehet, hogy Snapszinak kéne válaszolni.

 

...mi van az epruvettában??---aktuális párlatösszetétel?---ami pontosabb lenne, ha lejjebb lenne a beömlő cső?...mi van? mi köze ennek a fokoláshoz??...ezért válaszoltam azt, hogy itt csak fajsúlyt mérünk...erre belekötsz a fajsúlyba??...nálam fajsúly van még mindig, akkor is ha te sűrűségnek hívod!...

 Miért érzem azt, hogy te csak kötözködni akarsz? Ha elolvastad volna bármelyik fokolóhoz adott "használati utasítást", mindegyik azt javasolja, hogy akkor mér helyesen, ha van a fokoló alja és a fenék között van egy pár centi. Az én csövem hossza ezen kívül, nagyon is praktikus okból ekkora.

Mégpedig ha egy 100-literes főző hűtője alá teszed, akkor a kifolyó cső alá férjen el, legalább egy 5-literes uborkás üveg, hogy ne kelljen állandóan azt lesni, nem folyik-e mellé.

 

A többi zagyvaságról már nem is beszélve. Ki beszélt itt a fokoló ugrálásáról?? Csak te...:):)...

Vagy szerinted az emelgetés egyenlő az ugrálással??

Előzmény: Berzeg (118957)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118980

A kökényt már nagyüzemben szedik. Nálam már két hete erjed 6 mázsa magozott kökényhús 4 % napfénytartalommal. 30 % vízhozzáadás mellett a keskenyített gereblyével még nem lehetett elérni a hordók alját, a pektinbontó hatására kb. 2-3 nap múlva már keverhetővé vált. Jelenleg cibere állagú, főzdében csak keverős üstben főzhetem, de valószínű, hogy további hígításra lesz ott is szükség. 

Előzmény: Fabeer (118963)
envision Creative Commons License 2015.11.18 0 1 118979

Valahogy így...

 

Előzmény: Norrington (118970)
Fabeer Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118978

Köszi a tanácsot, kökénnyel idén próbálkozok először, olvastam a fórumozók tapasztalatait, de mindenki mást ír.

Meglátjuk nekem hogy alakul! :)

Előzmény: Norrington (118974)
janika.p Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118977

Névleges hőteljesítménye 18 Kw

Előzmény: janika.p (118975)
varadyz Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118976

Aromafelszabadítót a zajos erjedés végén raktam bele a körtébe. 

 

A körtével nem szabad várni mert romlik.

Az aromafelszabadítónak meg kell 1 hét legalább.

Akkor most mit csináljak? Főzzem 2 nappal az aroma után vagy várjak még?

 

A cefrét kb 1,5 hete indítottam el.

janika.p Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118975

Sziasztok

valaki válaszolna  a kérdésemre

A bojler-ből kivettem ezt a gázégőt ezzel szeretném fűteni a 60L-es üstömet az lenne a kérdésem hogyan kell működtetni földgázról? hogyan lehet szabályozni a teljesitményét a segítséget előre is nagyon köszönöm :)

Norrington Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118974

Próbálkozz akkor a 4 vödör kökény:3 vödör víz aránnyal, aztán majd meglátod, hogy mennyire sűrű lesz. A galagonya után ez nem is annyira durva hígítás én azt mondom :) 

Előzmény: Fabeer (118972)
gombászok Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118973

szöveg nélkül: szép munka, de hogy a fenébe tudnám szöveg nélkül a gondolataimat közzétenni???

Előzmény: rézműves1 (118956)
Fabeer Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118972

Szerintem itt fog menni a szedés, holnap tervezek menni, ha idő engedi... 4 vödör kökényhez 4 vödör víz? Nem hígítja fel nagyon  az egészet?? Így néznek ki a bokrok:

Előzmény: Norrington (118968)
pam-pi Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118971

Szia Rézműves. Köszönöm érdeklődésed minden OK csak, sok a meló és a főznivaló (szerencsére) így ritkán járok errefelé. Az egymenetesem még megvan ,amit inkább én fokozott kiválasztásúként szeretek használni (remélem ezért nem kapok ki) és teljesen meg vagyok vele elégedve. Kezdem teljesen kiismerni, így mások szerint is finom pálinkákat készít. (Versenyekről van egy pár érmem is). Nem tudom tartotok-e még ZD-t, de ha valahol a közelben lesz akkor arra szívesen vinnék tesztelni.

 

A lentebb feltett kökény(?) magjait eltettem, így majd valamikor kiderül, hogy mindig ekkora bogyókat terem-e.

Előzmény: rézműves1 (118711)
Norrington Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118970

Mióta Pisztóriusz tányért használok az én főzőmmel is előfordul, hogy a vízzárba annyi flegma kerül, hogy erősebb fűtésnél ki is csorog belőle a felesleg. Nem értem miért nem csorog vissza az üstbe, miközben az üst belseje felé néző vízzár fala rövidebb, mint a kifelé néző oldalé. Talán a nyomás miatt csorog ki időnként a felesleg, de egyszer lángra is kapott a kifröccsenő cucc, mert annyira felgyűlt benne az alkoholtartalom. Szóval ez a gallér dolog engem is foglalkoztat, megnézném csinált-e már valaki ilyet. 

Előzmény: kramoto (118954)
zsorsz Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118969

 

Kökényt, volt hogy még februárban is szedtük,ízre talán szilva,de nem annyira telt,kicsit mezei virágos.

Előzmény: Fabeer (118963)
Norrington Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118968

Helló :) Én szedtem 4 vödörrel, majd darálás után még 4 vödör vizet adtam hozzá és 2 kiló cukrot. 10 nap alatt kierjedt és kb. 4 liter 50 fokos pálinka lett belőle. Főzés közben isteni finom illata volt, kb. olyan mint az erdei gyümölcs ízű joghurt illata. Főzés után hígitani kellett, mert 63 fokos lett a kész párlat, de a víz hatására szokás szerint elvesztette az illatát a pálinka. Állítólag 6 hónap is kell neki, hogy pihenjen és elnyerje igazi ízét.
A szedésnél egyébként még nagyon savanyú volt a kökény, hiába csípte meg a dér. Valamennyi cukortartalma azért mégiscsak volt. Ja és rengetek munkát igényel a szedése :) A magokkal nincs baj, az leül a cefre aljára mire eljön a főzés ideje.

Előzmény: Fabeer (118963)
endrepp Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118967

Nekem felső befolyású van. Tökéletesen működik, az alkohol tartalom csökkenés miatt a belépő folyadék lefelé esik közben elvegyül, az áramlás így nem emeli meg a mérőt. Teljesen mindegy hol van a bekötés.

Előzmény: Berzeg (118957)
Berzeg Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118966

Én már öregember vagyok, sajnos nem értem ezeket a jeleket, inkább a betűt.

Előzmény: rézműves1 (118961)
rézműves1 Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118965

Érdekes, a "KTRLC_KTRLV" azt a "móricka-rajzot" nem hozta át, csak a szöveget...:):)...

Előzmény: rézműves1 (118964)
rézműves1 Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118964

Igen, pár éve sűrűn volt téma.

 

...rézműves1 2012.01.27
0 0 64321

...jó-jó igazad van, de pont erről beszéltem, hogy szerintem az a jó vízzár megoldás, ami nem engedi a vízzárba csorogni a lecsapódott párákat, mert azt a belső perem megakadályozza, hiszen arról azok egyszerűen az üstbe jutnak vissza...

 

...úgy látom erről erősen megoszlanak a vélemények...én valahogy így gondolom...

 

De én ezt nem csináltam meg, mert az enyém nem vízzáras. De "józan paraszti ésszel" logikusnak tűnt.

A bronzszalagot pedig simán forraszthatod ónnal. Végül is leggyakrabban az is rézből, ónból néha egy kis ólomból kevert ötvözet. A forrasztásnál fokozottan ügyelj a felületekre.

Előzmény: kramoto (118954)
Fabeer Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118963

Üdv az Uraknak!

Érdeklődnék, hogy valaki szedett-e már kökényt az idén cefrézéshez? Vagy érdemes még vele várni? 1-2 héttel ezelőtt voltak kisebb fagyok, ami megcsípte némileg.

Más: Mihez hasonlítható az aromája? Érdemes bajlódni vele?

rézműves1 Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118962

A sárgaréz egy ötvözet, ami vörösréz és cink különböző arányú keveréke. Az arányoktól függően erősebb, kopásállóbb, jobban önthető, forgácsolható húzható és polírozható.

Előzmény: kramoto (118959)
rézműves1 Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118961

:))))...

Előzmény: Berzeg (118957)
duna és kanyar Creative Commons License 2015.11.18 0 0 118960

Köszönöm a részletes magyarázatot, fogjuk rá, hogy a nagyobb részét értettem is. :-) Úgy nézem, hogy ár-érték arányban nem lenne rossz vétel ahhoz képest sem, amit Te ajánlottál, mivel ahhoz még vennem kellene reduktort és gázcsövet is. Szóval nagyjából ugyanannyiba lenne mindkettő.

Előzmény: rézműves1 (118944)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!