Támadt egy nem túl eredeti ötletem. Mivel lassan itt a tél, gondoltam, hogy befűszereznék egy kis almapálinkát. Alszeszhez dobnék egy kis forraltbor alkatrészt, szegfűszeg, fahéj, stb. Csinált már valaki ilyet? Fogyasztható lett a végeredmény, vagy inkább felejtsem el?
Ha ez sértő számodra, akkor sajnálatom fejezem ki, nem akartalak megbántani.
További jó próbálkozásokat a cefrézés és a főzés területén.
De sose tévesszétek szem elől: ha beavatkozok egy történelmileg kialakult technológiába, akkor a tapasztalat nem helyettesítheti a tudást, mert a változtatás sikertelensége esetén nincsennek jó válaszok.
Használ. Én kb 2 órája fejeztem be az ismeretlen körtém leszűrését, mert elfelejtettem alszesz korában a teendőket elvégezni. Bevágod a mélyhűtőbe és holnap már lehet is csinálni. Itt olvastam egy jópofa módszert. PET palack alját levágod, a kupakot kifurkálod, oda mehet a vattakorong. Fejjel lefelé fellógatod és átszűröd.
A nagytiszteletű fórum társaktól kérdezném,hogy a kálmánkörte pálinkám kozmaolaj szűrő hiányában; mivel több hónapja pihent, ha az üveget meg fordítom füstfelhőre emlékeztető minták úszkálnak a párlatban- gondolom én az olaj a ludas. Tudom az olaj sokszor ki lett beszélve. De most készül a szűrőm s ha elkészül a lehűtött pálinkát átengedném rajta.Használhat-e ez a módszer a fent leírt minták eltüntetésében?
Én sem vagyok már éppen fiatal "csóka"...DDD...(ezért nyeltem egy párat a válasz előtt)...
..."Ha megengeded lenne még egy kérdésem: a beömlő cső alatti folyadéktérnek van valami kiemelt
szerepe?
Talán az aktuális párlatösszetétel pontosabb lenne, ha a beömlő cső minél lejjebb lenne."...
Itt feltettél egy kérdést, amit megválaszoltam.
Utána jött egy kijelentés, vagy inkább feltételezés a részedről, amit megmondom a frankót, nem is nagyon tudtam értelmezni, de nagyon tudálékoskodónak tűnt. Erre lehet, hogy Snapszinak kéne válaszolni.
...mi van az epruvettában??---aktuális párlatösszetétel?---ami pontosabb lenne, ha lejjebb lenne a beömlő cső?...mi van? mi köze ennek a fokoláshoz??...ezért válaszoltam azt, hogy itt csak fajsúlyt mérünk...erre belekötsz a fajsúlyba??...nálam fajsúly van még mindig, akkor is ha te sűrűségnek hívod!...
Miért érzem azt, hogy te csak kötözködni akarsz? Ha elolvastad volna bármelyik fokolóhoz adott "használati utasítást", mindegyik azt javasolja, hogy akkor mér helyesen, ha van a fokoló alja és a fenék között van egy pár centi. Az én csövem hossza ezen kívül, nagyon is praktikus okból ekkora.
Mégpedig ha egy 100-literes főző hűtője alá teszed, akkor a kifolyó cső alá férjen el, legalább egy 5-literes uborkás üveg, hogy ne kelljen állandóan azt lesni, nem folyik-e mellé.
A többi zagyvaságról már nem is beszélve. Ki beszélt itt a fokoló ugrálásáról?? Csak te...:):)...
Vagy szerinted az emelgetés egyenlő az ugrálással??
A kökényt már nagyüzemben szedik. Nálam már két hete erjed 6 mázsa magozott kökényhús 4 % napfénytartalommal. 30 % vízhozzáadás mellett a keskenyített gereblyével még nem lehetett elérni a hordók alját, a pektinbontó hatására kb. 2-3 nap múlva már keverhetővé vált. Jelenleg cibere állagú, főzdében csak keverős üstben főzhetem, de valószínű, hogy további hígításra lesz ott is szükség.
A bojler-ből kivettem ezt a gázégőt ezzel szeretném fűteni a 60L-es üstömet az lenne a kérdésem hogyan kell működtetni földgázról? hogyan lehet szabályozni a teljesitményét a segítséget előre is nagyon köszönöm :)
Próbálkozz akkor a 4 vödör kökény:3 vödör víz aránnyal, aztán majd meglátod, hogy mennyire sűrű lesz. A galagonya után ez nem is annyira durva hígítás én azt mondom :)
Szerintem itt fog menni a szedés, holnap tervezek menni, ha idő engedi... 4 vödör kökényhez 4 vödör víz? Nem hígítja fel nagyon az egészet?? Így néznek ki a bokrok:
Szia Rézműves. Köszönöm érdeklődésed minden OK csak, sok a meló és a főznivaló (szerencsére) így ritkán járok errefelé. Az egymenetesem még megvan ,amit inkább én fokozott kiválasztásúként szeretek használni (remélem ezért nem kapok ki) és teljesen meg vagyok vele elégedve. Kezdem teljesen kiismerni, így mások szerint is finom pálinkákat készít. (Versenyekről van egy pár érmem is). Nem tudom tartotok-e még ZD-t, de ha valahol a közelben lesz akkor arra szívesen vinnék tesztelni.
A lentebb feltett kökény(?) magjait eltettem, így majd valamikor kiderül, hogy mindig ekkora bogyókat terem-e.
Mióta Pisztóriusz tányért használok az én főzőmmel is előfordul, hogy a vízzárba annyi flegma kerül, hogy erősebb fűtésnél ki is csorog belőle a felesleg. Nem értem miért nem csorog vissza az üstbe, miközben az üst belseje felé néző vízzár fala rövidebb, mint a kifelé néző oldalé. Talán a nyomás miatt csorog ki időnként a felesleg, de egyszer lángra is kapott a kifröccsenő cucc, mert annyira felgyűlt benne az alkoholtartalom. Szóval ez a gallér dolog engem is foglalkoztat, megnézném csinált-e már valaki ilyet.
Helló :) Én szedtem 4 vödörrel, majd darálás után még 4 vödör vizet adtam hozzá és 2 kiló cukrot. 10 nap alatt kierjedt és kb. 4 liter 50 fokos pálinka lett belőle. Főzés közben isteni finom illata volt, kb. olyan mint az erdei gyümölcs ízű joghurt illata. Főzés után hígitani kellett, mert 63 fokos lett a kész párlat, de a víz hatására szokás szerint elvesztette az illatát a pálinka. Állítólag 6 hónap is kell neki, hogy pihenjen és elnyerje igazi ízét. A szedésnél egyébként még nagyon savanyú volt a kökény, hiába csípte meg a dér. Valamennyi cukortartalma azért mégiscsak volt. Ja és rengetek munkát igényel a szedése :) A magokkal nincs baj, az leül a cefre aljára mire eljön a főzés ideje.
Nekem felső befolyású van. Tökéletesen működik, az alkohol tartalom csökkenés miatt a belépő folyadék lefelé esik közben elvegyül, az áramlás így nem emeli meg a mérőt. Teljesen mindegy hol van a bekötés.
...jó-jó igazad van, de pont erről beszéltem, hogy szerintem az a jó vízzár megoldás, ami nem engedi a vízzárba csorogni a lecsapódott párákat, mert azt a belső perem megakadályozza, hiszen arról azok egyszerűen az üstbe jutnak vissza...
...úgy látom erről erősen megoszlanak a vélemények...én valahogy így gondolom...
De én ezt nem csináltam meg, mert az enyém nem vízzáras. De "józan paraszti ésszel" logikusnak tűnt.
A bronzszalagot pedig simán forraszthatod ónnal. Végül is leggyakrabban az is rézből, ónból néha egy kis ólomból kevert ötvözet. A forrasztásnál fokozottan ügyelj a felületekre.
Érdeklődnék, hogy valaki szedett-e már kökényt az idén cefrézéshez? Vagy érdemes még vele várni? 1-2 héttel ezelőtt voltak kisebb fagyok, ami megcsípte némileg.
Más: Mihez hasonlítható az aromája? Érdemes bajlódni vele?
A sárgaréz egy ötvözet, ami vörösréz és cink különböző arányú keveréke. Az arányoktól függően erősebb, kopásállóbb, jobban önthető, forgácsolható húzható és polírozható.
Köszönöm a részletes magyarázatot, fogjuk rá, hogy a nagyobb részét értettem is. :-) Úgy nézem, hogy ár-érték arányban nem lenne rossz vétel ahhoz képest sem, amit Te ajánlottál, mivel ahhoz még vennem kellene reduktort és gázcsövet is. Szóval nagyjából ugyanannyiba lenne mindkettő.