Ha cefrézésnél teszed bele a képződő CO2 elviszi az illóolajok zömét, ha alszeszbe teszed nagyon nehezen lehet szabályozni hogy mennyi kell mert szintén eltűnik sok aroma. Legjobb utólag a kész almapálinkát fűszerezni, így gyakori kóstolással eldönthető mikor kell lefejteni. Fahéjjal nagyon nagyon óvatosan érdemes bánni, inkább legyen kevés mert nagyon könnyen túl sok lehet és elviszi tüzesvíz irányba. Egy literhez max 4-5 cm2 fahéjat tennék és három szem szegfűszeget egy hétre, érezhetőnek kell maradnia az almapálinka alapnak különben könnyen egydimenziós ízvilágú fűszerpárlat lesz.
Szerintem már többen főztünk az idén ,nagyon munkaigényes de ne szegje a kedved,mert az eredmény kárpótol! A saját módszerem mosás, (erről linkeltem videót régebben) aprítás Lallzyme Hc 3gr/100kg;Uveferm228 20gr /100kg;Optimum white 30gr/100kg;4% napfény ,nagyon fut!!! Többen írták ,hogy a hordót csak 60%-ig tölteni, meg tudom én ill. egy barátom is erősíteni. Főzés előtt 6x6-os rostán át passzíroztam.A vége 6% 50fokos. Sok sikert!
Olvass vissza pár oldalt a hozzászólások között és mindent megtudsz a témáról. Én is ezzel fárasztottam a nagyérdeműt több napon keresztül! :) Persze azt le kell szögezni, hogy csak elméleti síkon beszéltem erről, mert TILOS ilyen otthoni mókolás.
Egyébként egy működőképes konvektor v. kéményes gázkazán égésbiztosítója kellene hozzá. Üdv, tanca
Egy ilyen szükséges mit kell még beszereznem hogy készre szerelhető lenne egy hozzáértő ember kötné be csak kellene egy kis segitség hogy miket vegyek meg köszönöm szépen a segítséged
Támadt egy nem túl eredeti ötletem. Mivel lassan itt a tél, gondoltam, hogy befűszereznék egy kis almapálinkát. Alszeszhez dobnék egy kis forraltbor alkatrészt, szegfűszeg, fahéj, stb. Csinált már valaki ilyet? Fogyasztható lett a végeredmény, vagy inkább felejtsem el?
Ha ez sértő számodra, akkor sajnálatom fejezem ki, nem akartalak megbántani.
További jó próbálkozásokat a cefrézés és a főzés területén.
De sose tévesszétek szem elől: ha beavatkozok egy történelmileg kialakult technológiába, akkor a tapasztalat nem helyettesítheti a tudást, mert a változtatás sikertelensége esetén nincsennek jó válaszok.
Használ. Én kb 2 órája fejeztem be az ismeretlen körtém leszűrését, mert elfelejtettem alszesz korában a teendőket elvégezni. Bevágod a mélyhűtőbe és holnap már lehet is csinálni. Itt olvastam egy jópofa módszert. PET palack alját levágod, a kupakot kifurkálod, oda mehet a vattakorong. Fejjel lefelé fellógatod és átszűröd.
A nagytiszteletű fórum társaktól kérdezném,hogy a kálmánkörte pálinkám kozmaolaj szűrő hiányában; mivel több hónapja pihent, ha az üveget meg fordítom füstfelhőre emlékeztető minták úszkálnak a párlatban- gondolom én az olaj a ludas. Tudom az olaj sokszor ki lett beszélve. De most készül a szűrőm s ha elkészül a lehűtött pálinkát átengedném rajta.Használhat-e ez a módszer a fent leírt minták eltüntetésében?
Én sem vagyok már éppen fiatal "csóka"...DDD...(ezért nyeltem egy párat a válasz előtt)...
..."Ha megengeded lenne még egy kérdésem: a beömlő cső alatti folyadéktérnek van valami kiemelt
szerepe?
Talán az aktuális párlatösszetétel pontosabb lenne, ha a beömlő cső minél lejjebb lenne."...
Itt feltettél egy kérdést, amit megválaszoltam.
Utána jött egy kijelentés, vagy inkább feltételezés a részedről, amit megmondom a frankót, nem is nagyon tudtam értelmezni, de nagyon tudálékoskodónak tűnt. Erre lehet, hogy Snapszinak kéne válaszolni.
...mi van az epruvettában??---aktuális párlatösszetétel?---ami pontosabb lenne, ha lejjebb lenne a beömlő cső?...mi van? mi köze ennek a fokoláshoz??...ezért válaszoltam azt, hogy itt csak fajsúlyt mérünk...erre belekötsz a fajsúlyba??...nálam fajsúly van még mindig, akkor is ha te sűrűségnek hívod!...
Miért érzem azt, hogy te csak kötözködni akarsz? Ha elolvastad volna bármelyik fokolóhoz adott "használati utasítást", mindegyik azt javasolja, hogy akkor mér helyesen, ha van a fokoló alja és a fenék között van egy pár centi. Az én csövem hossza ezen kívül, nagyon is praktikus okból ekkora.
Mégpedig ha egy 100-literes főző hűtője alá teszed, akkor a kifolyó cső alá férjen el, legalább egy 5-literes uborkás üveg, hogy ne kelljen állandóan azt lesni, nem folyik-e mellé.
A többi zagyvaságról már nem is beszélve. Ki beszélt itt a fokoló ugrálásáról?? Csak te...:):)...
Vagy szerinted az emelgetés egyenlő az ugrálással??
A kökényt már nagyüzemben szedik. Nálam már két hete erjed 6 mázsa magozott kökényhús 4 % napfénytartalommal. 30 % vízhozzáadás mellett a keskenyített gereblyével még nem lehetett elérni a hordók alját, a pektinbontó hatására kb. 2-3 nap múlva már keverhetővé vált. Jelenleg cibere állagú, főzdében csak keverős üstben főzhetem, de valószínű, hogy további hígításra lesz ott is szükség.
A bojler-ből kivettem ezt a gázégőt ezzel szeretném fűteni a 60L-es üstömet az lenne a kérdésem hogyan kell működtetni földgázról? hogyan lehet szabályozni a teljesitményét a segítséget előre is nagyon köszönöm :)
Próbálkozz akkor a 4 vödör kökény:3 vödör víz aránnyal, aztán majd meglátod, hogy mennyire sűrű lesz. A galagonya után ez nem is annyira durva hígítás én azt mondom :)
Szerintem itt fog menni a szedés, holnap tervezek menni, ha idő engedi... 4 vödör kökényhez 4 vödör víz? Nem hígítja fel nagyon az egészet?? Így néznek ki a bokrok:
Szia Rézműves. Köszönöm érdeklődésed minden OK csak, sok a meló és a főznivaló (szerencsére) így ritkán járok errefelé. Az egymenetesem még megvan ,amit inkább én fokozott kiválasztásúként szeretek használni (remélem ezért nem kapok ki) és teljesen meg vagyok vele elégedve. Kezdem teljesen kiismerni, így mások szerint is finom pálinkákat készít. (Versenyekről van egy pár érmem is). Nem tudom tartotok-e még ZD-t, de ha valahol a közelben lesz akkor arra szívesen vinnék tesztelni.
A lentebb feltett kökény(?) magjait eltettem, így majd valamikor kiderül, hogy mindig ekkora bogyókat terem-e.