A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ha gőzölni is szoktál, sima szilikon szerintem nem jó oda, mert komoly hő és nyomás is van a gőz üzemmódban működő kazánban. Amikor a gépemen elpukkant ez a cső, csak a megfelelő méretű, hőálló szilikoncsővel tudtam pótolni, pedig kipróbáltam egy-két dolgot, mert ugye ahogy kell, épp a karácsonyi időszakban történt, amikor minden üzlet zárva:). Esetleg még rézcső jöhet számításba, mert vannak gépek, amiken eleve ezzel szerelik.
Nálam is egy MK Vario szolgál. Most nyaralás után a megmaradt 2 adagnyi kávé, de ment is a kukába, mert annyira "elmászott", hogy hiába állítottam a másodiknál finomabbra, az is csak átszaladt. Utána bontottam egy frisset, azonnal fulladt is a főző. :D
Üdv, milyen darálóról beszélünk? Egyébként ismerős a jelenség nekem is. Zacskót felbontva minden jó, de 3-4 nap múlva jelentősen gyorsul a lefolyás. A darálót sokkal finomabb állásba kell állítanom. De azért mindig tudom annyira finomra állítani a szemcseméretet, hogy akár befulladjon a csapolás. Szóval innen kezdve (a befulladástól) viszont el tudok menni durvább őrlemény felé és előbb-utóbb jó lesz. Páratartalom függvénye szerintem. Ha a babok már beálltak a te lakásod szerinte körülményekre, utána már nem nagyon kell állítani. Szóval szerintem egyszer el kell jutdnod odáig, hogy befulladjon. Aztán elkezdhetsz játszani. Vagy durvábbra állítod, vagy csökkented az őrlemény mennyiséget. Esetleg lemész 8 bar-ra a nyomással, az is segít, ha határon vagy.
A nagyon világos pörikkel nincs tapasztalatom, de amit írtál arra enged következtetni, hogy amiről szó van, az az. A világos pöris ínyencek ezeket kis üvegcsékbe zárva adagonként rakják a mélyhűtőbe, meg vákuumcsomagolás meg ilyenek. Olvass egy kicsit vissza a topicban! Nemrég volt erről szó.
Mazzer SJ gyári piros festéssel eladó. 2 éve vettem akkor volt késcsere benne, otthon használt, azóta kb. 25 kg ment át rajta. Babtartály és egyebek is megvannak. 85.000 Ft. Budapest 14. Kerületben van.
Nekem is hasonló problémám volt nemrég és én is azt hittem, hogy a darálómmal van a baj. :D Aztán némi segítséggel kiderült, hogy a levegő páratartalma az ok amiért hirtelen sokkal finomabbra kellett állítanom a szemcseméretet ugyanannál a babnál. Az is teljesen normális, hogy ahogy a bab öregszik, idővel egyre finomabbra kell állítani a darálót, csak ott a változás nem ennyire látványosan drasztikus.
Aha...akkor is érdemes megnézni mikor pörkölték. A világos pörkölésű (mint a CasMo is) kávék gyorsabban öregszenek, meg ha váltogatod a kávét, utána kell állítani a darálót is. Néhány világosra pörizett kávénál lényegesen többet is kell (grammra) tölteni a kosárba a megfelelő eredményhez. A daráló nem állítódik el elvileg, de a kávé igényelhet más beállítást.
Kérdésedben ravaszul elrejetetted a válaszodat is: "..friss zsacskó babbal.."
Az a "friss bab" amit felnyitsz, az is már a végét járja, sőt igazából már döglött. Szóval igazi friss babbal próbálkozz! Milyen kávé egyébiránt? Mikori csomagolás/pörkölés/lejárat van feltüntetve?
Adott egy MK Vario örlő ami eddig tette a dolgát remekül(pár hónapos),mostanában viszont bármennyire finomra állítom a csapolás túl gyors nekem.12-17mp alatt lefolyik a dupla....
Viszont ha friss zsacskó babbal kezdem a kávét akkor egész jó az eredmény. 22-24mp
Ötleteim: elkalibrált a vario?
túl párás meleg van a konyhában és már nem bírják a szemek a zsacskóban?
Én tíz kanyart tekertem rá 6-os csőből, 1-es falvastagságúból.A bojlert ha nem akarja elengedni a fej, az anyát (fellazítva a menet tetejéig) kocogtasd meg kalapáccsal.
Bár 12 éve esspressozom, a fórumon új vagyok. Jelenleg agy kitchen aid gépem van, ami a napokban elkezdett gyengélkedni. Ha sokáig hagyom melegedni nem indul be utána a szivattyú, ha hagyom visszahűlni (teljesen hidegre) akkor működik ugyan, de gyengébb a nyomása és az egész gép rezonál. Tudnátok ajánlani valami jó szerelőt Pesten vagy Gödöllő környékén, aki nem csak olasz gépekkel foglalkozik.
Annyit szeretnék kérdezni gyakorlottabb tuningolóktól, hogy ECM Casa gépem kazánjához, milyen hosszú és átmérőjű rézcső kellene, és pláne milyen csatlakozóelem a megfelelő bekötésekhez?
Ja és majd elfelejtettem: kiszedtem a kazánt leszereltem minden kábelt és csövet, plusz letekertem a nagy anyát. Hogy kéne szétjönni a kazánnak?
Ötvözött fémek amúgy általában mind sokkal rosszabb villamos-, és hővezetők, mint a tiszták. Legjobb volna ezüstből a kazán ;), de a vörösréz (tiszta réz), majdnem olyan jó, úgyhogy kár lenne érte...
Szóval azt akartam mondani: a fűtőbetéttel melegíted a vizet, a rossz hővezetés/hőátadás miatt a kazánod teste jóval lassaban melegszik, kevesebb hőt von el ugyan a víztől (a víz gyorsabban melegszik, persze), de vissza se ad elég hőt (sőt nyilván hidegebb is, mint kéne), amikor néhány másodperc alatt hidegebb víz kerül bele, így hiába érte el a vized a szükséges hőmérsékletet főzés előtt.
Nem biztos, hogy ez az ok, de nézd csak meg a hővezetési tényezőt a bronz és a réz, de akár még az alumínium esetén is. Lehet, hogy rézkazán esetén a víz és a kazán teljes testének hőmérséklete igen közeli, így nagy tömegével stabilabban tudja tartani a víz hőmérsékletét, ha bármi változás történik...