Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119106

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (119085)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119105

Igen, már tudom.  Jövőre már másként fogom csinálni. 

 

Előzmény: Figyelget (119104)
Figyelget Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119104

Így azért barátságosabb,bár a 9 is szinte dupla mennyiség,mint amit érdemes beletenni.:-)

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119102)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119103

Valószínű kierjedt, mert már semmi mozgás nem volt. Kapott hidegtűrő élesztőt még az elején. 

Előzmény: öreg_néne_b (119100)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119102

Na mégegyszer.

A teljes mennyiségbe 9 kg került.

Nem tudom miért írtam 30-at.

Előzmény: Figyelget (119101)
Figyelget Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119101

30kg?! 

Az azért nem semmi! :-(

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119098)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119100

Az nem sok, hanem rengeteg. a 180 literbe 5,5 kiló elég lett volna...

Sok ízt ne várj a cukorcefrédtől. Kierjedt egyáltalán rendesen? Ilyen tömény cukornál ez sem biztos...

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119098)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119099

Másfél hordó még rám vár.

Ma fogom folytatni.

...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119098

Nem. :-)

 

A teljes mennyiségbe került durván 30 kg. Azaz a három hordóba, ami 3*60 liter cefre. 

Jövőre még ennyit sem teszek bele, mert állítólag még így is sok.

Elnézést, ha félreérthetően fogalmaztam.

Előzmény: endrepp (119095)
csalitos Creative Commons License 2015.11.21 0 1 119097

   Bocsika!!! Ezt a kommentet ne vedd figyelembe. Én voltam figyelmetlen. :-((

Előzmény: csalitos (119096)
csalitos Creative Commons License 2015.11.21 0 1 119096

   Amúgy hogyan szoktál olvasni? Érted egyáltalán azt ami le van írva? Olvasatod szerint hogyan lett a háromból kilenc?

Előzmény: endrepp (119095)
endrepp Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119095

60l cefre / 9kg napsugár? A 9kg az kb. 300l-hez való mennyiség.

Ha nincs benne alma, ennyi cukorból 12l 38%-os lejön, almával kb. 15-18l lenne az elvárható

Nem kell szűrni.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119093)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119094

Ezek ismeretében is korán hagytam abba a főzést?

Igen. Rengeteg benne a cukor, a teljes mennyiséghez bőven elég lett volna két kiló.

Tényleg olvasd el a minden reggel belinkelt tudnivalókat...

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119093)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119093

Köszönöm mindkettőtöknek. :-)

 

Jelenleg demizsonokba pihennek "alszeszék".

Olvastam, hogy papírzsepivel vagy egyszerűen kanállal le lehet szedni az olajat.

Mibe öntsem, vagy hogyan szedjen le az olajat a tetejéről?

 

Lehet hogy túl korán abbahagytam a főzést. De a végén már teljesen vízizű volt a párlat.

Ami kimaradt a korábbi kérdésemből: 60 L cefréből lett kb. 9 liter 38°-os alszesz. Minden hordó kapott kb. 3 kg. napfényt. (almáról van szó)

Ezek ismeretében is korán hagytam abba a főzést?

lezli56 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119092

Szia!

Általában kitisztul az alszesz. A pontosabb elválasztás miatt kell hígítani 25°-ra.

Minden kérdésedre megtalálod a választ a 119085-ös hozzászólásban.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119089)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119091

Ha látsz olajat az alszesz tetején, akkor azt szedd le. Egyébként az normális, hogy az alszesz opálos, ez ne izgasson.

Előzmény: öreg_néne_b (119090)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119090

Lehet számolni is (9*0,38/0,25 literre kell hígítani), de ha kimaradtál a kémiaóráról (vagy közben változott a tananyag), akkor egyszerűen próbálgatással. Nem kell eltalálnod a 25 fokot, valahová 20 és 25 közé, oszt' jól van.

Azért kell hígítani, mert úgy jobb az elválasztás a finomításnál.

(Ha ilyen tömény az alszeszed, akkor túl hamar abbahagytad a főzést.)

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119089)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119089

Sziasztok.

 

Túl vagyok életem első főzésén. :-)

Kb. 60-65°körül indult meg a szesz, majd végig átlag 85-90°-on csordogált.

Az első főzet totál opálos lett. Kérdeztem a segítőmet, hogy ezzel mit lehet kezdeni? Elmondta, hogy majd finomításkor le fog tisztulni...

A következő főzetnél már kristálytisztán indult, aztán ismét opálos lé csordogált, majd a végén kitisztult.

A harmadik főzetnél szintén tisztán indult, de a közepétől opálosan jött és így is maradt.

Mi lehet ennek az oka? Tényleg le fog tisztulni finomításkor?

 

És még valami:

Kérdezném a hozzáértőktől, hogy az alszeszt hogy kell higítani 25°-ra?

Pl. két adagból (2* durván 25 liter cefréből) van 9 liter 38°-os alszeszem.

Ha ezt 25°-ra akarnám higítani, akkor milyen képlet alapján tudom, hogy mennyi víz kell bele?

 

Ha már kérdezek: Miért kell felhigítani finomítás előtt?

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119088

Nem a hétszáz forinttal van bajom, hanem a kiszámíthatatlansággal. Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy jövőre is így marad...

Előzmény: rézmanó75 (119086)
zsorsz Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119087

A kolléga addig vacillál,elhappolják azt a gépet,mert jó árban van.

Előzmény: tanca1 (119084)
rézmanó75 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119086

Azert en azt gondolom ,hogy ha 2010-ben ilyen feltetelekkel engedik az otthonfozest,meg az is orult volna, aki most epp bosszankodik,vagy epp kudarcnak veli. Persze nezopont, es felfogas kerdese ez is. :)

 

( Ez is csak egy velemeny.)  :)

Előzmény: Jani71 (119076)
sogi01 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119085

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (119052)
tanca1 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119084

Nekem ágaprítóm van évek óta. Tökéletesen működik. Körtét, almát, birset ezen darálom, darabolás nélkül. 1q birs kb 45 perc alatt megy le rajta. A végeredmény, egy tökéletes püré.

Előzmény: vizimento (119064)
Laccci82 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119083

Akkor köszönet a fórum létrehozójának!:-)

Igérem így lesz ahogy tanácsoltad, de tényleg para volt, hogy jól megb....k. (10000-ből megúsztam)

Neked is egészségedre, egy jó kis birssel! (az éven valami világbajnok)

Ave: L

 

Előzmény: Szomjas cápa (119074)
snapszmester Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119082

Van

Előzmény: Jani71 (119081)
Jani71 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119081

Sikerült, nagyon köszönöm! (Naná, hogy nem jutott eszembe a 'csak ezt írjam be' verzió... :-) )

Most már értem a regisztráció jelentőségét... ;-)

Még annyit kérdeznék ezzel kapcsolatban, hogy van-e lehetőségem a jelszó megváltoztatására.

Előzmény: norris53 (119080)
norris53 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119080

Vedd szó szerint - és először csak a wp / wp  t írd be semmi mást

Előzmény: Jani71 (119079)
Jani71 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119079

Próbáltam, de felugró ablakban megjelenik az üzenet, hogy A lenti felhasznalo nevhez es jelszohoz irja a wp / wp szavakat (2x a wp szot)

Erre utaltam az előző hsz-ben. Bármit, bárhogy próbálok... Egyelőre zsákutca. :-(

(Úgy sejtem, a hiba az én 'készülékemben' van... Ez még nem világos. :-( )

Előzmény: snapszmester (119078)
snapszmester Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119078

Ha regisztrálsz majd megerted.

Előzmény: Jani71 (119077)
Jani71 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119077

Bocsánat, látom már, hogy 'gördülős' a leírás... Ez eddig miért nem tűnt fel...? :-((

Akkor viszont miért kell regisztrálni (ha olvasható)? Még mindig nem teljesen értem.

Előzmény: Jani71 (119076)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!