Keresés

Részletes keresés

Eaglet Creative Commons License 2009.06.24 0 0 1664
Itt hallgatható ( valószínűleg csak internet expolerrel ) a Te Deum amit szeretettel ajánlok meghallgatni és énekelni hívőknek és nem hívőknek is:

http://www.eucharisztia.hu/tanusagtetel.html
Eaglet Creative Commons License 2009.06.24 0 0 1663
Valószinüleg nem ugyanarról beszélünk. Nálunk úgy hívják, hogy Isten és nem isten.
Előzmény: everfreshcanon (1661)
Eaglet Creative Commons License 2009.06.24 0 0 1662
2009. június 24.
Keresztelő Szent János születése
A nap liturgikus színe: fehér

Keresztelő szent János, az előfutár. Születése körül Jézushoz hasonlóan csodás dolgok történtek. Megláthatjuk benne, Isten hogyan készíti elő üdvösségünk nagyeseményeit.
bővebben

Napi igehelyek
Iz 49,1-6

Hallgassatok rám, szigetek, és figyeljetek, népek, a távolból! Az Úr hívott el engem az anyaméhtől fogva, anyám méhétől emlegette nevem. Olyanná tette számat, mint az éles kard, keze árnyékában rejtett el engem; olyanná tett, mint a hegyes nyíl, tegzébe dugott engem. Így szólt hozzám: ,,Szolgám vagy, Izrael, benned fogok megdicsőülni.'' De én azt mondtam: ,,Hasztalan fáradoztam, hiába és feleslegesen fecséreltem erőmet! De igazságom az Úrnál van, és munkám jutalma Istenemnél.'' Most pedig így szól az Úr, aki az anyaméhtől fogva szolgájának alkotott engem, hogy visszavezessem hozzá Jákobot, és Izrael hozzá gyűljön; mert becses vagyok az Úr szemében, és Istenem lett az én erőm; ezt mondta: ,,Kevés az, hogy szolgám légy, hogy helyreállítsd Jákob törzseit, és Izrael maradékát visszatérítsd; a nemzetek világosságává teszlek, hogy eljusson üdvösségem a föld végéig.''

ApCsel 13,22-26

Ennek elvetése után Dávid királyt támasztotta nekik, aki mellett tanúságot is tett, mondván: ,,Szívem szerint való férfit találtam, Jessze fiát, Dávidot, aki megteszi majd minden akaratomat'' [Zsolt 89,21; 1 Sám 13,14; Iz 44,28]. Az ő ivadékából támasztotta Isten az ígéret szerint Izrael üdvözítőjét, Jézust, akinek eljövetele előtt János a bűnbánat keresztségét hirdette Izrael egész népének [Lk 3,3]. Mikor pedig János bevégezte pályafutását, azt mondta: ,,Nem az vagyok, akinek tartotok engem; íme, utánam jön, akinek a lábáról a saruit sem vagyok méltó megoldani.'' Férfiak, testvérek! Ábrahám nemzetének fiai és a köztetek lévő istenfélők! Ennek az üdvösségnek az igéje hozzánk küldetett.

Lk 1,57-66.80

Azután eljött az ideje, hogy Erzsébet szüljön; és fiút szült. Meghallották szomszédai és rokonai, hogy az Úr nagy irgalmasságot cselekedett vele, és örvendeztek vele együtt. Történt pedig, hogy a nyolcadik napon eljöttek körülmetélni a gyermeket, és apja nevéről Zakariásnak nevezték. De az anyja így szólt: ,,Semmiképpen sem, hanem Jánosnak fogják hívni.'' Erre azt mondták: ,,De hiszen senki sincs a rokonságodban, akit így neveznének.'' Intettek tehát apjának, hogyan akarja őt nevezni. Ő pedig írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: ,,János a neve.'' Mindnyájan elcsodálkoztak. Erre azonnal megnyílt a szája és a nyelve, megszólalt, és magasztalta az Istent. Félelem szállta meg összes szomszédjukat, s ezen dolgoknak elterjedt a híre Júdea egész hegyvidékén. Mindannyian, akik hallották, a szívükbe vésték ezt, és kérdezték: ,,Mi lesz ebből a gyermekből?'' Mert az Úr keze volt vele. A gyermek pedig növekedett és erősödött lélekben, és a pusztában volt addig a napig, amíg nyilvánosan fel nem lépett Izraelben.
everfreshcanon Creative Commons License 2009.06.23 0 0 1661
Semmilyen isten nem adott nekem életet. A Természet tréfája az élet, amit mindenki a szüleitől örököl, akárkik is azok.
Örök élet meg kell a francnak. Uncsi.
Én nem ítéltem-, sem kínoztam halálra, nem feszítettem keresztre semmit.
Amúgy MI az az isten? Definiáld.
Miféle dajkamese jön ezután?
A "Jézus keresztrefeszítése"-történet nem barát áldozata barátnak, hanem a bűnbak hagyománya.
Előzmény: Olajag (1660)
Olajag Creative Commons License 2009.06.23 0 0 1660

Kedves Everfreshcanon!

Isten legeloszor is eletet adott neked, amit semmivel nem erdemeltel ki. Meghozza Orok Eletet. Halalra pedig Te es en iteltuk az Istent, ugyanezt az Istent. Sot megkinoztuk es kersztre feszitettuk. O hogyan valaszolt erre? Halalaval legyozte a halalt, es ezaltal minket is megmentett tole. Ismet melysegesen erdemtelenul. Senkinek sincs nagyobb szeretete annal, mint aki eletet adja barataiert. O.

Előzmény: everfreshcanon (1659)
everfreshcanon Creative Commons License 2009.06.23 0 0 1659
Szóval élethelyzet alapján válogassunk részeket a bibliából?
Akkor másik lélegzeteddel ne kapkodj szövegkörnyezet után légyszíves.

A Bibliai "egészséges élethelyzet" amit úgy sajnálsz, tartalmazza a rabszolgaságot, a nők tulajdontárgyként való kezelését, és még egy rakás dolgot, ami mai szemmel megvetendő.

A bibliai "szeretet" sem a mai értelemben vett szeretet. A bibliai isten szeretete az, hogy nem pusztít el azon nyomban. Ez nem szeretet.
Az sem szeretet, hogy mindenkit, aki nem ért egyet veled halálra, és örökkévaló kínra ítélsz.

Valóban. Szövegkörnyezet.
Előzmény: Olajag (1657)
Eaglet Creative Commons License 2009.06.23 0 0 1658

2009. június 23.
A év, évközi idő, 12. hét, kedd
A nap liturgikus színe: zöld

Napi igehelyek
Ter 13,2.5-18

Ábrám igen gazdag volt jószágban, aranyban és ezüstben. Lótnak azonban, aki Ábrámmal volt, szintén voltak juhnyájai, marhacsordái és sátrai. Így az a föld nem bírta el, hogy együtt lakjanak. Olyan sok jószáguk volt ugyanis, hogy nem lakhattak együtt. Ebből aztán veszekedés támadt Ábrám és Lót nyájainak pásztorai között. -- Abban az időben még kánaániak és periziták laktak azon a földön. -- Ábrám azt mondta tehát Lótnak: ,,Kérlek, ne legyen veszekedés közöttem és közötted, pásztoraim és pásztoraid között, hiszen testvérek vagyunk! Itt van előtted ez az egész föld: válj el tőlem, kérlek! Ha te mégy balra, akkor én jobbra tartok, ha te jobbra akarsz, akkor én balra megyek!'' Felemelte tehát Lót a szemét, és látta, hogy az egész Jordán-környék, mindaddig, amíg Coárba jut az ember -- ekkor még nem pusztította el az Úr Szodomát és Gomorrát --, mindenütt olyan bővizű, mint az Úr paradicsoma, és mint Egyiptom. Lót ezért a Jordán-környékét választotta magának, és keletre tért; így elváltak egymástól a testvérek. Ábrám Kánaán földjén maradt, Lót pedig a Jordán-környék városaiban telepedett meg, és Szodomában lakott. A szodomai emberek azonban nagyon gonoszak és igen bűnösök voltak az Úr előtt. Az Úr azt mondta Ábrámnak, miután Lót elvált tőle: ,,Emeld fel szemedet, és arról a helyről, ahol most vagy, tekints északra és délre, keletre és nyugatra! Ezt az egész földet, amelyet látsz, neked és utódaidnak fogom adni örökre. Olyanná teszem utódodat, mint amilyen a föld pora: ha van ember, aki meg tudja számlálni a föld porszemeit, utódodat is meg tudja majd számlálni. Kelj fel, és járd be ezt a földet széltében-hosszában, mert neked fogom adni!'' Felszedte tehát Ábrám a sátrát, elment, és letelepedett Mamre Tölgye mellett, amely Hebronban van, s ott oltárt épített az Úrnak.

Mt 7,6.12-14

Ne adjátok a szent dolgokat kutyáknak, és gyöngyeiteket ne dobjátok a disznók elé, nehogy eltapossák azokat lábukkal, és megfordulva széttépjenek titeket. Mindazt, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik. Mert ez a törvény és a próféták. A szűk kapun át menjetek be, mert széles a kapu és tágas az út, amely a pusztulásba vezet, és sokan vannak, akik bemennek rajta. S milyen szűk a kapu és szoros az út, amely az életre visz, és milyen kevesen vannak, akik megtalálják!


Elmélkedés:

A régi időkben a fallal körülvett városokba a kapun keresztül lehetett
bejutni. Pontosabban csak a barátként, jó szándékkal közelődöknek lehetett
bejutni a kapun át, az ellenség előtt azonban mindig bezárták. Az ég
kapuja kitárult, hogy Jézus eljöhessen közénk emberi világunkba, és nyitva
áll mindazok számára, akik be szeretnének jutni a mennybe. A kárhozat
ajtaja is nyitva áll, és sokan azt az utat választják amelynek végén ez
áll. Még azt sem mondhatjuk, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy hová
vezet az általuk választott életút. Felelősségünket nem csökkenthetjük
ilyen kijelentésekkel, hiszen pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy
életünk döntéseivel és cselekedeteivel milyen irányba tartunk. Melyik
utat, melyik kaput választom? Hová, milyen irányba visz életutam?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Add Uram, hogy lelkem szüntelenül Krisztus békéjének örvendjen;
hogy mindig nyugodtan és tiszta tekintettel nézhessek az emberek szemébe;
hogy számból csak tiszta beszéd, bátorító szó hangozzék;
hogy lépéseim biztosak, útjaim mindig egyenesek, határozottak legyenek;
hogy kezemet mindig szívesen nyújtsam, ha adni, segíteni kell;
hogy szívem kitáruljon, s az emberek szükségét megérezzem;
hogy értelmem éber és friss legyen az igazság - csak az igazság -
befogadására;
hogy akaratom mindig afelé vezesse gondolataimat, szavaimat, tetteimet,
ami fölemel!
_______________________________________________
Olajag Creative Commons License 2009.06.23 0 0 1657

A Biblia egy entitas, nem lehet szovegreszeket kiemelni kontextusukbol es ugy ertelmezni. Ezen kivul meg sok mast is figyelembe kell venni olvasasakor, peldaul azt, hogy Jezus a 2000 evvel ezelotti ember elethelyzeteibe, sot szohasznalataba helyezkedik bele. Ezeknek a nem figyelembevetele a Szentiras felreertelmezesehez vezethet.

 

En azt gondolom, hogy a szabad, felnott embernek egyebkent valoban tavolsagot kell egy bizonyos szinten vennie a szuleitol, ahhoz, hogy szabadon, onmagat adhassa bele egy uj eletallapotba, amit a csalad, esetleg szerzetesseg jelent, vagy barmilyen mas eletallapot, amiben Istent akarja jobban szolgalni.

 

A biblia ugyanakkor azt is mondja, hogy tiszteld apadat es anyadat. A tarsadalmi folytonossag szempontjabol nagyon is egeszseges es vallasi szempontbol helyenvalo, hogy szuleidnek tamasza legyel oregkorukra, amint te szeretned, es helyenvalo, hogy gyerekeid tamaszaid legyenek, amikor megoregszel, es tehetetlenne valsz. Itt az egeszseges elethelyzetet vettem alapul.

 

Ennek a kulturaja sajnos Magyarorszagon ha valamikor ki is fejlodott, elhaloban van. Ez persze nem feltetlenul a fiatalok hibajabol ered, hanem abbol, hogy a szulok szamara sem jutott megfelelo utmutatas a gyerekek helyes nevelesere. Mindebben nagy szerepet jatszott a kommunizmus, szocializmus, ujabban azt gondolom a New Age. 

 

 

Előzmény: everfreshcanon (1656)
everfreshcanon Creative Commons License 2009.06.22 0 0 1656
Lukács 14.26-ban Jézus azt mondta:
Ha valaki követni akar, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivéreit és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet a tanítványom.
Olajag Creative Commons License 2009.06.22 0 0 1655
Ezzel roviden csak azt akartam kifejteni, hogy ha mar hallgatunk valamit, es nem csondben vagyunk, akkor is erdemes es a javunkra valik olyat hallgatni, amiben fel tudjuk fedezni Istent. 
Eaglet Creative Commons License 2009.06.22 0 0 1654
2009. június 22. - Hétfő

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: Ne ítélkezzetek, hogy
fölöttetek se ítélkezzenek! Amilyen ítélettel ítélkeztek, olyannal fognak
fölöttetek is ítélkezni, és amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek majd
nektek is. Miért látod meg embertársad szemében a szálkát, a magadéban meg
nem veszed észre a gerendát? Vagy hogyan mondhatod embertársadnak: "Hadd
vegyem ki szemedből a szálkát!", holott a te szemedben gerenda van?
Képmutató! Vedd ki előbb a saját szemedből a gerendát, és csak azután láss
hozzá, hogy kivedd embertársad szeméből a szálkát!

Mt 7,1-5

Eaglet Creative Commons License 2009.06.20 0 0 1653
2009. június 21.
B év, évközi idő, 12. vasárnap
(Gonzága Szent Alajos szerzetes)
A nap liturgikus színe: zöld


Napi igehelyek

Jób 38,1.8-11

És felelt az Úr Jóbnak a fergetegből, és ezt mondta: Ki zárta el a tengert kapukkal, mikor kitört, s az anyaméhből előjött, amikor felhővel ruháztam, ködből pólyát adtam neki és körülvettem határaimmal, zárt és kapukat adtam neki, és mondtam: Idáig jössz és nem mégy tovább! Itt törjék meg hullámaid gőgje!

2Kor 5,14-17

Krisztus szeretete sürget minket. Azt gondoljuk ugyanis, hogy ha egy meghalt mindenkiért, akkor valamennyien meghaltak; és azért halt meg mindenkiért, hogy akik élnek, már ne önmaguknak éljenek, hanem annak, aki értük meghalt és feltámadt. Mi tehát mostantól fogva senkit sem ismerünk test szerint. És ha Krisztust test szerint ismertük is, most már nem úgy ismerjük. Ezért aki Krisztusban van, új teremtmény; a régiek elmúltak, s íme, újak keletkeztek.

Mk 4,35-41

Amikor aznap beesteledett, így szólt hozzájuk: ,,Menjünk át a túlsó partra!'' Erre azok elbocsátották a tömeget, őt pedig magukkal vitték úgy, ahogy ott volt a bárkában. Több bárka is kísérte őket. Nagy szélvész támadt, s a hullámok becsaptak a bárkába, úgy, hogy már-már megtelt. Ő pedig a bárka hátsó végében egy vánkoson aludt. Felkeltteték: ,,Mester! Nem törődsz vele, hogy elveszünk?'' Ő fölkelt, megfenyegette a szelet, és azt mondta a tengernek: ,,Csendesedj és némulj el!'' Erre elállt a szél és nagy csendesség lett. Azután hozzájuk fordult: ,,Miért vagytok gyávák? Még mindig nincs hitetek?'' Erre nagy félelem fogta el őket, és azt kérdezgették egymástól: ,,Ki ez, hogy a szél és tenger is engedelmeskedik neki?''
Olajag Creative Commons License 2009.06.20 0 0 1652

Aha. Ugy erted lelek szerinti vilagban :)? Ejha. En tok birnam, ha ez ilyen egyszeru lenne ...:) Most nem tudom, miert, de eszembe jutott a heaven street sevennek valamelyik szama, amiben azt enekli, hogy "hiaba tekered a kulso hangerot, sose nyomod el a belulrol jovot. Arra gondoltam ezzel, hogy az emberben van egy beepitett, "belso" radio. Ami pedig a csendben szolal meg. Abban a melyebbik fajtaban. Mea culpa - lehet, hogy egy kicsit elvont vagyok. Mostanaban viszont a Krisztus koveteset olvasom, es abban ir ilyeneket, mint "A folosleges beszed kerulese". Gondolom a konyv irodasakor nem nagyon volt meg radio...Vagy igen? Nos mindenesetre egy ket dologban lehet a radiora vonatkozoan elvonatkoztatni. Szoval itt azt mondja:

 

"1. Amennyire teheted, keruld az emberek tarsasagat, mert sokat art a vilagi ugyekbe valo avatkozas, bar tiszta szandekbol tortenik is. 2.Csakhamar besszennyez ugyanis es elfog bennunket a hiusag. 3. Szeretnem, ha tobbszor hallgattam es emberek kozott nem forgolodtam volna. 4. De ugyan miert is beszelgetunk oly szivesen noha ritkan terunk vissza a maganyba lelkiismeretunk serelme nelkul? 5. Azert beszelgetunk oly szivesen, mert a beszelgetes altal egymastol vigasztalast varunk es sokfele gondben elfaradt szivunkon konnyiteni akarunk. 6. Arrol szolunk es gondolkodunk u. i. szivesebben, amit vagy igen kedvelunk es kivanunk vagy ami kedvunket szegi es aggodalmat okoz. 7. De jaj, gyakran hiaba es haszontalanul! 8. Mert ez a kulso vigasztalas a belso es isteni vigasztalas ele nem keves akadalyt fordit" Es azt irja meg ugyanitt : "10. ha szabad es helyenvalo szolani, epuletes dolgokrol beszelgess" , "12. A leki epulesre nem keveset hasznal a lelki dolgokrol valo ajtatos beszelgetes fokep azok kozt, kik szivvel lelekkel Istenben egyesulnek." 

 

Szoval szerintem az iment leirt bolcsessegek vonatkoztathatoak a kozlesi folyamatok legtobbjere, igy a radiora, radiohallgatasra is. De ki-ki vonja le belole a maga tanulsagat. :)

Mindenjot - O.

Előzmény: msmks (1650)
Eaglet Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1651
:)
Előzmény: msmks (1650)
msmks Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1650
nem emiatt kötekedtem :-)

csak azt akartam mondani, hogy egy másik világban él, aki csak ilyen műsorokat hallgat... :)

ettől még megvan a létjogosultsága.
Előzmény: Eaglet (1649)
Eaglet Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1649
Jézus Örömhíre is egyoldalúan békét hírdető :)
Előzmény: Eaglet (1648)
Eaglet Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1648
A rádión ott van a csatornaváltó. :) Az interneten is lehet keresni más rádiót pl. mr1 vagy bármi mást. Ez egy lehetőség, hogy válogatott pozítiv dolgot hallgassunk. Ennek az adónak a műsora is kizárólag Jézus örömhírével kapcsolatos, hiszen Mária Jézus édesanyja mit kivánhatna mást mint minden embert Jézushoz vezetni...
Előzmény: msmks (1647)
msmks Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1647
ha a rádióból csak béke szól, akkor az elég egyoldalú képet nyújt a világról. nem kérdőjelezem meg a létjogosultságát, hasznos lehet, ha az ember ilyet is hallgat, azonban károsnak tartanám, ha kizárólag ilyen műsorokat lehetne hallani. az agresszivitás ugyanúgy része a világunknak, mint a béke, a Bibliában is nem egy erőszakos cselekedet van megemlítve.
Előzmény: Eaglet (1646)
Eaglet Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1646
Mária Rádió • 1142 Budapest, Szőnyi út 16. Persze lehet a Te szemszögedből is megközelíteni..
Előzmény: msmks (1645)
msmks Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1645
azt talán egy olyan világból sugározzák, ami teljesen máshol van, és így nem is tudunk vele mit kezdeni.
Előzmény: Eaglet (1635)
Eaglet Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1644
2009. június 20.
Szűz Mária Szeplőtelen Szíve
A nap liturgikus színe: fehér

Napi igehelyek

Iz 61,9-11

Népem sarjadéka híres lesz a nemzetek között, és minden ivadékuk a népek körében. Akik látják őket, elismerik majd, hogy ez az a nemzedék, amelyet megáldott az Úr. 10"Ujjongó örömmel örülök az Úrban, lelkem ujjong az én Istenemben, mert az üdvösség ruhájába öltöztetett, s az igaz élet köntösébe burkolt, mint a vőlegényt, aki koszorút visel, és mint a menyasszonyt, aki ékszerekkel díszíti magát. 11Mert amint a föld megtermi növényeit, és a kert kisarjasztja a veteményeket, úgy sarjasztja ki az Úr az igazságosságot, és a magasztalást, minden nép színe előtt."

Lk 2,41-51

Jézus szülei minden évben fölmentek Jeruzsálembe a húsvét ünnepére. 42Amikor tizenkét éves lett, szintén fölmentek, az ünnepi szokás szerint. 43Az ünnepnapok elteltével hazafelé indultak. A gyermek Jézus azonban Jeruzsálemben maradt anélkül, hogy szülei tudták volna. 44Abban a hitben, hogy az úti társaságban van, mentek egy napig, és keresték a rokonok és ismerősök között. 45Amikor nem találták, visszafordultak Jeruzsálembe, hogy keressék. 46Három nap múlva akadtak rá a templomban, ott ült a tanítók közt, hallgatta és kérdezgette őket. 47Akik csak hallgatták, mind csodálkoztak okosságán és feleletein. 48Amikor meglátták, csodálkoztak. Anyja így szólt hozzá: "Gyermekem, miért tetted ezt velünk? Íme, atyád és én szomorúan kerestünk." 49Ezt felelte: "De miért kerestetek? Nem tudtátok, hogy nekem Atyám dolgaiban kell lennem?" 50Ám ők nem értették meg ezeket a hozzájuk intézett szavakat. 51Velük ment hát, lement Názáretbe, és engedelmeskedett nekik. Szavait anyja mind megőrizte szívében.

Eaglet Creative Commons License 2009.06.18 0 0 1643
2009. június 19.
B év, Jézus Szentséges Szíve
(Szent Romuald apát)
A nap liturgikus színe: fehér

Jézus szívének ünnepe az Isten szeretetének ünnepe. Felismerjük életünkben Isten szeretetét, működését, kegyelmeit, amelyekkel megerősít mindennapi feladatainkban.

Napi igehelyek
Oz 11,1.3-4.8c-9

Hajnalig örökre elpusztul Izrael királya! Mikor még gyermek volt Izrael, akkor szerettem meg őt, és Egyiptomból hívtam ki az én fiamat. Pedig én szinte dajkája voltam Efraimnak: karjaimon hordoztam őket, s ők mégsem ismerték el, hogy én vagyok az orvosuk. Emberi kötelékekkel, a szeretet bilincseivel vonzottam őket; olyan voltam hozzájuk, mint aki arcához emeli a csecsemőt; és lehajoltam hozzá, hogy ételt adjak neki. Hogy adhatnálak oda téged, Efraim? Hogy szolgáltathatnálak téged ki, Izrael? Hogy adhatnálak oda téged, mint egykor Admát, hogy tehetnélek olyanná, mint egykor Cebojimot? Szívem megváltozott bensőmben, és szánakozásom is felgerjedt. Nem cselekszem haragom heve szerint, nem rontom meg Efraimot ismét, mert én Isten vagyok, és nem ember, szent, aki közötted vagyok, és nem fogok indulattal jönni.

Ef 3,8-12.14-19

Nekem, az összes szent közül a legkisebbnek jutott osztályrészül ez a kegyelem: hirdetni a pogányoknak Krisztus felfoghatatlan gazdagságát, és felvilágosítani mindenkit, miként vált valóra a titok, amely öröktől fogva el volt rejtve a mindent teremtő Istenben, hogy most kinyilvánuljon Isten sokrétű bölcsessége a mennyei fejedelemségeknek és hatalmasságoknak az egyház útján. Ez volt az ő örök végzése, amelyet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban valósított meg, akiben bizalmunk van, és biztonságos utunk a benne való hit által. Ezért hajtom meg térdemet az Atya előtt, akitől minden nemzetség nevét nyerte a mennyben és a földön: Adja meg nektek dicsőségének gazdagsága szerint, hogy megerősödjetek benső emberré az ő Lelke által, hogy Krisztus a hit által a szívetekben lakjék, s a szeretetben meggyökerezve és megalapozva fel tudjátok fogni az összes szentekkel együtt, mi a szélesség és a hosszúság, a magasság és a mélység, és megismerhessétek Krisztus szeretetét is, amely minden ismeretet meghalad, s beteljetek Isten egész teljességével.

Jn 19,31-37

A zsidók pedig, mivel készületnap volt, kérték Pilátust, hogy törjék meg lábszárcsontjaikat, és vegyék le őket, hogy a testek ne maradjanak ott a kereszten szombatra, mert az a szombat nagy nap volt. Odamentek tehát a katonák, és eltörték a lábszárát először az egyik vele együtt keresztrefeszítettnek, aztán a másiknak. Amikor azonban Jézushoz értek, mivel látták, hogy ő már meghalt, nem törték meg a lábszárát, hanem az egyik katona lándzsával megnyitotta oldalát, amelyből azonnal vér és víz jött ki. Aki ezt látta, tanúságot tett róla, és igaz az ő tanúsága. Ő tudja, hogy igazat mond, hogy ti is higgyetek. Mert ezek azért történtek, hogy beteljesedjék az Írás: ,,Csontját ne törjék össze'' [Kiv 12,46; Zsolt 34,21]. Egy másik Írás pedig azt mondja: ,,Látni fogják azt, akit keresztülszúrtak'' [Zak 12,10].
Eaglet Creative Commons License 2009.06.17 0 0 1642
2009. június 18.
A év, évközi idő, 11. hét, csütörtök
A nap liturgikus színe: zöld

Napi igehelyek
2Kor 11,1-11

Bárcsak eltűrnétek tőlem egy kis ostobaságot! Sőt viseljetek el engem is! Mert Isten féltékenységével vagyok féltékeny rátok. Eljegyeztelek ugyanis titeket egy férfinek, hogy mint tiszta szüzet vezesselek Krisztushoz. De félek, hogy amint a kígyó félrevezette Évát álnokságával, úgy a ti értelmetek is elfordul a Krisztus iránti őszinte és tiszta odaadástól. Mert ha valaki jön, és más Krisztust hirdet, mint akit mi hirdettünk, vagy más lelket fogadtok be, mint amit kaptatok, vagy más evangéliumot, mint amit elfogadtatok, azt igen jól eltűritek. Pedig azt hiszem, semmivel sem tettem kevesebbet a fő-fő apostoloknál, mert ha járatlan vagyok is a beszédben, az ismeretben nem, hiszen azt minden tekintetben mindenki előtt megmutattam nektek. Vagy talán bűnt követtem el akkor, amikor önmagamat megaláztam, hogy titeket fölmagasztaljalak, mivel Isten evangéliumát ingyen hirdettem nektek? Más egyházakat fosztottam ki, támogatást fogadtam el tőlük, hogy titeket szolgálhassalak. Amikor nálatok voltam és szükséget szenvedtem, senkinek sem voltam a terhére, mert ami hiányzott nekem, azt pótolták a Makedóniából jött testvérek, és mindenben vigyáztam, hogy terhetekre ne legyek, és vigyázni is fogok. Krisztus bennem levő igazságára mondom, hogy ezt a dicsőséget nem lehet megtagadni tőlem Akhája vidékein. Miért? Azért, mert nem szeretlek titeket? Isten a tudója!
Mt 6,7-15

Az imádságban pedig ne fecsegjetek, mint a pogányok, akik úgy gondolják, hogy a bőbeszédűségükért nyernek meghallgatást. Ne hasonlítsatok tehát hozzájuk; mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek őt. Ezért ti így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved; jöjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma; és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne vígy minket kísértésbe; de szabadíts meg a Gonosztól. Mert ha megbocsátjátok az embereknek botlásaikat, nektek is meg fog bocsátani mennyei Atyátok. De ha nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem fogja megbocsátani nektek a ti botlásaitokat.
Eaglet Creative Commons License 2009.06.17 0 0 1641
2009. június 17.
A év, évközi idő, 11. hét, szerda
A nap liturgikus színe: zöld

Napi igehelyek

2Kor 9,6-11

Azt mondom: Aki szűken vet, szűken is arat; és aki bőven vet, bőven is arat. Mindenki úgy adjon, ahogyan eltökélte szívében, ne kedvetlenséggel vagy kényszerűségből, mert Isten a jókedvű adakozót szereti [Péld 22,8G]. Isten pedig elég hatalmas, hogy minden kegyelmét bőven árassza rátok, hogy mindig, mindennel teljesen el legyetek látva, és bőven teljék minden jótéteményre, amint írva van: ,,Bőven adott a szegényeknek; igazsága fennmarad örökkön-örökké'' [Zsolt 112,9]. Aki pedig magot ad a magvetőnek, és kenyeret nyújt eledelül [Iz 55,10], megsokasítja majd a ti vetéseteket is, és megszaporítja igazságotok gyümölcsét [Óz 10,12G]. Így mindenben gazdagok lesztek minden jószívűségre, amely általunk hálaadást eredményez Isten iránt.

Mt 6,1-6.16-18

Ügyeljetek, hogy igazvoltotokat ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy csodáltassátok magatokat velük, mert így nem lesz jutalmatok Atyátoknál, aki a mennyben van. Amikor tehát adakozol, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsőítsék őket az emberek. Bizony, mondom nektek: megkapták jutalmukat. Amikor te alamizsnát adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy a te adományod rejtve maradjon; Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked. Mikor pedig imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, akik szeretnek a zsinagógákban és a terek sarkán állva imádkozni, hogy feltűnjenek az embereknek. Bizony, mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te, amikor imádkozol, menj be a szobádba, zárd be az ajtódat, és így imádkozz Atyádhoz, aki a rejtekben van; akkor Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked. Amikor böjtöltök, ne legyetek bús képűek, mint a képmutatók. Ők ugyanis elváltoztatják az arcukat, hogy böjtölésükkel feltűnjenek az emberek előtt. Bizony, mondom nektek: ők megkapták már jutalmukat. Te, amikor böjtölsz, kend meg a fejedet, az arcodat pedig mosd meg. Ne lássák az emberek, hogy böjtölsz, csak Atyád, aki a rejtekben van; és Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked.
Eaglet Creative Commons License 2009.06.16 0 0 1640
   2009. június 16. - Kedd

   Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: "Hallottátok, hogy  ezt
   mondták: Szeresd  felebarátodat  és  gyűlöld ellenségedet!  Én  pedig  azt
   mondom nektek:  Szeressétek ellenségeiteket,  tegyetek jót  azokkal,  akik
   gyűlölnek benneteket,  imádkozzatok azokért,  akik üldöznek  és  gyaláznak
   titeket, hogy gyermekei legyetek  mennyei Atyátoknak, aki fölkelti  napját
   jókra és  gonoszokra  egyaránt, és  esőt  ad  mind az  igazaknak,  mind  a
   bűnösöknek. Ha  ugyanis csak  azokat szeretitek,  akik titeket  szeretnek,
   ugyan mi lesz a jutalmatok? Nem teszik meg ezt a vámosok is? És ha csak  a
   testvéreiteknek köszöntök, mi  az, amivel többet  tesztek? Nem teszik  meg
   ezt a pogányok is? Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a
   ti mennyei Atyátok!"
   Mt 5,43-48

  
Eaglet Creative Commons License 2009.06.15 0 0 1639
2009. június 15. - Hétfő

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: "Hallottátok, hogy a
régieknek ezt mondták: Szemet szemért, fogat fogért. Én pedig azt mondom
nektek: Ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem ha valaki arcul üt téged
jobb felől, tartsd oda neki a bal arcodat. Aki perbe fog, hogy elvegye a
ruhádat, annak add oda a köntösödet is. És ha valaki egy mérföldnyire
kényszerít, menj vele kétannyira. Adj annak, aki kér, és aki kölcsönt
akar, el ne fordulj tőle."
Mt 5,38-42

Elmélkedés:

Milyen elvek, milyen életet irányító szabályok húzódnak meg Jézus azon
mondásainak hátterében, amelyek a mai evangéliumban szerepelnek? Az
ószövetségi törvény inkább az igazságosságra teszi a hangsúlyt, s ennek
következtében megengedi akár az erőszakot is azokkal szemben, akik
erőszakot gyakorolnak. Ez visszaélésre ad okot, mert az emberi
igazságosság bizony sokszor egészen messze áll az isteni igazságosságtól.
Emberként ugyanis önmagában nézzük az igazságosság elvét. Istennél azonban
az igazságosság megvalósulása nem szakítható el az irgalmasságtól és a
szeretettől, sőt ez utóbbiak fontosabbak. Jézus azt szeretné, ha
tanítványaiként nem a másik megbüntetésén törnénk a fejünket, még ha az az
igazságosság elve szerint jogos is volna, hanem előbbre valónak
tekintenénk a szeretetet és a megbocsátást.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Ó, Uram Jézus, Te azt parancsoltad nekem, hogy szüntelenül imádkozzam, add
nekem kegyelmedet, hogy meg tudjam tenni, s add meg ezt azoknak a
lelkeknek is, akiket rám bíztál. Isteni Ige, Te magad vagy bennünk az
örökké tartó és szüntelen imádság. Isten Báránya, Te vagy a világosság,
amely megvilágítja lelkünk egész égboltját. Bár soha ne akarnánk más
imádságot, csak a te imádat, más fényességet, csak a te fényességedet, más
szeretetet, csak a te szeretetedet! A hozzád intézett imádságban, Istenem,
egy a szemlélés és a szeretet. Engedd, hogy olyan tökéletesen és olyan
bensőségesen tudjak hozzád imádkozni, hogy elfeledkezzem önmagamról, és ne
tudjam, hogy imádkozom, mert csupán Te vagy bennem!
Eaglet Creative Commons License 2009.06.13 0 0 1638
2009. június 14.

B év, évközi idő, Úrnapja
Krisztus szent teste és vére
A nap liturgikus színe: fehér

Az Egyház az Eucharisztiából él, kezdi enciklikáját a Szentatya. Úrnapján ezt szeretnénk tudatosítani magunkban, ebben szeretnénk megerősödni. Jézus jelen van a kenyér és a bor színe alatt. Táplál, megerősít.
további gondolatok

Napi igehelyek
Kiv 24,3-8

Elment tehát Mózes, és elmondta a népnek az Úr minden szavát és rendeletét. A nép egy szívvel-lélekkel felelte: ,,Megtesszük mindazt, amit az Úr mondott!'' Ekkor Mózes leírta az Úr minden beszédét. Majd felkelt kora reggel, oltárt épített a hegy tövében, és tizenkét emlékoszlopot állított, Izrael tizenkét törzsének megfelelően. Aztán odaküldte Izrael fiainak ifjait, hogy mutassanak be egészen elégő áldozatokat, és vágjanak az Úrnak békeáldozatul fiatal bikákat. Mózes pedig fogta a vér felét, és a medencékbe töltötte, a másik felét pedig az oltárra öntötte. Aztán fogta a szövetség könyvét, és felolvasta a nép hallatára. Erre ők azt mondták: ,,Megtesszük mindazt, amit az Úr mondott, és engedelmesek leszünk!'' Ő pedig fogta a vért, és meghintette vele a népet, és így szólt: ,,Ez annak a szövetségnek a vére, amelyet az Úr megkötött veletek e szavak alapján!''

Zsid 9,11-15

Krisztus azonban mint a jövendő javak főpapja jelent meg, a nagyobb és tökéletesebb, nem kézzel készített, azaz nem ebből a világból való sátoron át, nem is bakok vagy borjak vére által, hanem a saját vére által ment be egyszer s mindenkorra a szentélybe, és örök váltságot szerzett. Mert ha bakok és bikák vére, és az üszők elhintett hamva [Szám 19,9.17] a tisztátalanokat megszenteli a test megtisztulására, mennyivel inkább fogja Krisztus vére, aki az örök Lélek által önmagát adta szeplőtlen áldozatul Istennek, hogy megtisztítsa lelkiismeretünket a halott tettektől, és az élő Istennek szolgáljunk! Így tehát egy új szövetség közvetítője: ő, aki halálával megszabadított az első szövetség alatt történt törvényszegésektől, hogy a meghívottak elnyerjék az örökké tartó örökség ígéretét.

Mk 14,12-16.22-26

A kovásztalan kenyerek első napján pedig, mikor a húsvéti bárányt feláldozzák, tanítványai megkérdezték tőle: ,,Mit akarsz, hová menjünk előkészíteni, hogy megehesd a húsvéti vacsorát?'' Akkor elküldött kettőt a tanítványai közül, ezekkel a szavakkal: ,,Menjetek a városba. Találkoztok ott egy emberrel, aki vizeskorsót visz. Kövessétek őt, és ahova bemegy, mondjátok a házigazdának, hogy a Mester kérdezi: ,,Hol van a szállásom, ahol a húsvéti bárányt tanítványaimmal elfogyaszhatom?'' Mutatni fog nektek egy nagy ebédlőt készen, megterítve. Ott készítsétek el nekünk.'' Tanítványai elindultak és bementek a városba. Mindent úgy találtak, ahogy megmondta nekik, és elkészítették a húsvéti vacsorát. Miközben ettek, Jézus fogta a kenyeret, megáldotta, megtörte, és odaadta nekik ezekkel a szavakkal: ,,Vegyétek, ez az én testem.'' Azután fogta a kelyhet, hálát adott, odaadta nekik, és ittak belőle mindnyájan. Ő pedig így szólt: ,,Ez az én vérem, az új szövetségé [Kiv 24,8; Jer 31,31], amely sokakért kiontatik. Bizony, mondom nektek: többé már nem iszom a szőlőnek ebből a terméséből addig a napig, amíg az újat nem iszom Isten országában.'' Miután elénekelték a himnuszt, kimentek az Olajfák hegyére.
Eaglet Creative Commons License 2009.06.13 0 0 1637

2009. június 13. - Szombat

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: "Hallottátok, hogy ezt
is mondták a régieknek: "Hamisan ne esküdj, és tartsd meg az Úrnak tett
esküdet!" Én pedig azt mondom nektek: Egyáltalán ne esküdjetek! Sem az
égre, mert az az Isten trónja, sem a földre, mert az lábának zsámolya, se
Jeruzsálemre, mert az a nagy Király városa! De még saját fejedre se
esküdj, mert egyetlen hajszáladat sem tudod ősszé vagy feketévé tenni.
Legyen a ti beszédetek "igen, igen, nem, nem"; ami ettől eltér, az a
gonosztól van."
Mt 5,33-37

Elmélkedés:

Jézus a mai evangéliumban folytatja a régi, ószövetségi Törvényről, s
annak egyes elemeiről szóló tanítását. Most az esküvel kapcsolatos
szabályoknak ad új irányt. Az eskü bizonyos biztosságot adott a szerződő
feleknek, de a farizeusok igyekeztek kibúvókat keresni, azaz olyan
lehetőségeket találni, amikor nem volt kötelező a fogadott eskü
megtartása. Az eskü sorozatos megszegése egy idő után könnyelműségre
készteti az embert, s úgy tesz hamis esküt, hogy annak megtartását
kezdettől fogva nem tartja fontosnak. Jézus új törvénye eltér a farizeusok
szabályaitól, s helyreállítja az eskünek és más szabályoknak azt a
rendjét, amelyet Isten akart. A legfőbb törvény Jézus számára és a mi
számunkra is az Atyának való engedelmesség.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Ó jó Uram, ó bölcs Uram! Igen hatalmas és gazdag Úr!
Amikor már nem tudjuk, hogy mit kellene tennünk,
Amikor már nem tudjuk, hogy kihez meneküljünk,
Csak egyet tehetünk még, de ez a leghatalmasabb és
Legcsodálatosabb: hogy kezünket, szemünket, szívünket,
kívánságainkat, óhajainkat a Te szent Fölségedhez emeljük.
Ezt tesszük most is mély alázattal: légy könyörületes a Te szegény
szolgáid iránt. Ámen.
Eaglet Creative Commons License 2009.06.12 0 0 1636
Napi Ige:

2009. június 12. - Péntek

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: "Hallottátok a
parancsot: Ne törj házasságot! Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös
vággyal asszonyra néz, szívében már vétkezett vele. Ha a jobb szemed bűnre
visz, vájd ki, és vesd el magadtól. Jobb neked, ha elvész egy testrészed,
minthogy egész tested a kárhozatra kerüljön. Ha a jobb kezed visz bűnbe,
vágd le azt, és vesd el magadtól. Mert jobb neked, ha egy testrészed vész
el, minthogy egész tested a kárhozatra jusson. És ezt is mondták: Aki
elküldi feleségét, adjon neki válólevelet. Én pedig azt mondom nektek,
hogy aki elküldi feleségét - kivéve hűtlenség esetét -, okot ad neki a
házasságtörésre, és aki az elbocsátott nőt veszi feleségül, házasságtörést
követ el."
Mt 5,27-32

Elmélkedés:

Az ószövetségi időkben a házastárshoz való hűség parancsa inkább az
asszonyokra vonatkozott, s csak kevésbé a férfiakra. A férfiaknak jogukban
állt elbocsátani feleségüket válólevelet adva nekik, fordítva azonban ez
nem volt lehetséges. Jézus elveti ezt a gyakorlatot és Isten eredeti
szándékára hivatkozva a feltétel nélküli hűségre és az egymáshoz való
ragaszkodásra szólít fel. Az eredeti isteni szándék természetesen az egy
férfi és egy nő egész életre szóló szeretetközösségére vonatkozik. A
manapság egyre gyakoribbá váló házasságszerű életközösségek valójában nem
illeszkednek Istennek abba a tervébe, amely a férfiak és nők számára
hivatott a boldogság elérésére, ezért nem is nevezhetjük őket házasságnak.
A keresztény családban a házastársaknak úgy kell egymást szeretniük, ahogy
Krisztus szereti az egyházat és az embereket. A szeretethez, méghozzá a
Jézus példája szerinti szeretethez való ragaszkodás védelmet jelent a
házasság és családellenes próbálkozásokkal szemben.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Házastársak imája
Uram, segíts nekünk, mindig emlékezzünk arra a napra, amikor
megismerkedtünk, és megszerettük egymást! Segíts mindig meglátni a jót a
társamban és segíts, hogy közösen tudjuk megoldani gondjainkat. Segíts
kimondani egymás iránti érzéseinket, és tudjunk bocsánatot kérni
egymástól. Uram kezedbe adjuk házasságunkat! Ámen.
Eaglet Creative Commons License 2009.06.11 0 0 1635
Ajánlom ezt a linket http://www.mariaradio.hu katolikus testvéreknek, mások ilyet nyilván :) nem hallgatnak, pedig milyen tanú(!)ságos az adás figyelemmel kisérése. Időnként azon kapom magam, hogy most már kellene egy kis "csihi-puhi-t" hallgatni más rádiókból mert ez a béke ami innen sugárzik talán olyan érzés mint az űrhajóból nézni a földgolyót...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!