Keresés

Részletes keresés

gzoly Creative Commons License 2012.11.22 0 0 63241

Sziasztok ismét én vagyok:(

Volna egy kis próblémám még.A szivatyú a visszatérőn előtte meg a tágulási  (a szivattyú szivócsonkjánál).A biztonságii vezeték lemaradt a nagy kapkodásba.Lehet a próbléma oka hogy a táguláskor csökken a hozzáfolyási nyomásom a szivattyúnál?Mert a szivatyúnál hallom hogy keveri a levegőt és kb 2-3 nap eltelik utánna már nem fordul meg a viz az utolsó radiátornál.Tegnap este vizcsobogásra ébrettem.Az előremenőbe levegő került.A vastag vonalall jelölt biztonsági vezeték hiányzik!!

Vernichter Creative Commons License 2012.11.22 0 0 63240

 És még mindig egy kis energetika !

 A napokban egy keresledelmi tv -ben egy ürge azon szörnyűlködött, hogy a családiházak, azonbelül is a kockaházak   viszik el az ország  energia felhasználásának   írd és mond 40 % -át. Ha ez igaz akkor talán a vén Causescunak tán még igaza volt is a falú romboláskor.

 

 De nem igaz. Tény rosszak a családiházak, de nem ennyire. Meg azok akik ezekben élnek pénzük sincs a túlfűtésre, nem fűtik rendesen és nem az egész házat.

Ilyen egyszerű. Az meg, hogy  40  %-a  az összenergiának,  egyszerűen marhaság.

Vernichter Creative Commons License 2012.11.22 0 0 63239

  

Valóban volt vagy van is ilyen szabvány.

Viszont már legalább 20 , de inkább 30 éve a bevett gyakorlat, hogy a lakosság többsége 22 fokon érzi kellemesen magát.

 

 

Sőt vannak irodák ahol a pénz nem számít és ezt a hőmérsékletet jóval meghaladják. Aki ezért felelős ( energetikus  munkahelyivezető ), mindig a legkisebb ellenállás felé igyekszik és még a rossz vérkerigésű Icuka el nem hallgat a rinyálássával, hogy fázik, addig emelik a helyiség hőmérsékletét.

Ezek az intézmények az államigazgatás területén találhatók és a banki szférában.

 

 

Pedig halkan megjegyezném volt az energiatanúsításnak egy olyan előírása (is) , hogy közintézményekben ezt ki kell függeszteni.

 

A mérésen kivül a túlfűtésről úgy lehet meggyöződni, hogy a férfiemberek ingujjban feszítenek, a hölgyek meg papucsban , ha köpenyes a mukahely akkor alatta semmi, he nem, akkor ők is egyszál blúzban. Nos ilyenkor minden mérés nélkül az irodában kellemes 25 - 26 fok honol.

Ja és tanga bugyiban !!

Durván : pocsékolják az energiát a mi pénzünkön !!

Előzmény: PetiCsokvaomány (63237)
Tschaby Creative Commons License 2012.11.22 0 0 63238

Na azt hiszem megint pontosítanom kell egy kicsit.Tehát a házban van egy fali vízmelegítő. Ebből lehet fürdeni, mosogatni.A fűtést, egy különálló kazánházban helyet foglaló gázkazán (nyílt égésterű 
kéményes), és egy Totya bírja ellátni.A gázkazánt nem tervezem túl sokat használni.A csere a részemről a Totyára vonatkozott, mivel azok élettartama nem túl hosszú, és 
nem ismerem az előéletét. Vegyesből öntöttvasat vennék, viszont jönnek a kérdések, 
hogy esetleg pellet, vagy elgázosító is lehetne. Mivel erdőm nincs, így majdnem 
mindegy, hogy fát veszek vagy brikettet. A brikett meg elég száraz a gázosítónak is. 
Mondjuk a fa szárító-tároló sem lenne gond, mert van hely egy jó fatároló 
kiépítésére. A pellet ellen szól, hogy az egyre drágább. Meg a kazán sem occsó.

 

A CO érzékelőhöz pedig azért ragaszkodnék, mert a fürdő nem nagy, önálló ablaka 
nincs, a házon szigetelt ablakok vannak, és a konyhába elszívót kell beépíteni (mert 
annak sincs ablaka). Az elszívó U alakban kb 5-6 méterre van a vízmelegítőtől.

Előzmény: Wassernyolcas (63228)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2012.11.21 0 0 63237

Mellösleg a ma is érvénybe lévő szabvány szerint 20 fokos hőmérsékletre kell tervezni a hőigényt a méretezési külső hőmérsékleten, és a fürdőszobáb is "csak" 24!!!  Aki nem hiszi, járjon utána!!  (ezt nem neked mondom ;-)

Előzmény: Blue_Sky_007 (63198)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.21 0 0 63236

„Ha váltasz, akkor Te már inkább zárt égésterű (turbós) kondenzációs kazánt válassz.”

W8.

 

Előzmény: Törölt nick (63232)
gzoly Creative Commons License 2012.11.21 0 0 63235

gzoly Creative Commons License 2012.11.21 0 0 63234

rajz lemaradt.

gzoly Creative Commons License 2012.11.21 0 0 63233

Sziasztok ismét én vagyok:(

Volna egy kis próblémám még.A szivatyú a visszatérőn előtte meg a tágulási  (a szivattyú szivócsonkjánál).A biztonságii vezeték lemaradt a nagy kapkodásba.Lehet a próbléma oka hogy a táguláskor csökken a hozzáfolyási nyomásom a szivattyúnál?Mert a szivatyúnál hallom hogy keveri a levegőt és kb 2-3 nap eltelik utánna már nem fordul meg a viz az utolsó radiátornál.Tegnap este vizcsobogásra ébrettem.Az előremenőbe levegő került.A vastag vonalall jelölt biztonsági vezeték hiányzik!!

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.21 0 0 63232

Volt anyósjelölt majdnem belehalt a nyílt égésterűbe...

Elvben minden szabályos volt nála (nem trükközött semmivel). Viszont olyanok voltak a légköri viszonyok, hogy nem tudott távozni az égéstermék. Persze ez egy egyszerű készülék volt, ami nem tiltott le.

Ezután mindent ellenőriztetett ismét. Akkor is mindent rendben találtak...

(Mondjuk nem volt CO érzékelő)

 

Tehát nyugodt szívvel csak zárt égésterű, vagy egy olyan helységbe lehet nyitottat, ami jól elkülönített a lakótértől.

Előzmény: Wassernyolcas (63228)
Makosx Creative Commons License 2012.11.21 0 0 63231

Akkor a túlméretezett kazánnál célszerű visszavenni a teljesítményéből, vagy ez a fogyasztást nem befolyásolja. Vagy nem érdemes foglalkozni vele.

Előzmény: Wassernyolcas (63229)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.21 0 0 63230

hiheg = hideg

Előzmény: Wassernyolcas (63229)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.21 0 0 63229

Ha maximális terhelésen üzemel a kazán, akkor ez azt jelenti, hogy forró, forrób vizet állít elő, ami nem biztos, hogy szükséges. Ebből az is következik, hogy időben hamarabb lekapcsol. Ha részterhelésen üzemel, akkor nem melegíti fel annyira a fűtési (vagy HMV) vizet, hosszabb ideig van bekapcsolt állapotban. Ha kint nagyon nagy hideg van, pl. -13 C fok, akkor egy részterhelésen üzemelő kazán lehet, hogy nem fogja tudni a szükséges mértékig felmelegíteni a fűtési melegvizet, hiheg lesz a szobában. Ekkor indokolt e részterhelés mértékének megemelése, vagy a max. terhelésre állítása.

Ha használati melegvíztermelésről van szó, akkor nyáron, amikor eleve magasabb a melegvíztermelőhöz érkező hidegvíz hőmérséklete, pl. 20 C fok, akkor egy max. terhelésen üzemelő kazán nagyon felforrósítja ezt a vizet, túl sok hidegvizet kell hozzákeverni ahhoz, hogy kellő hőmérskletű legyen. Ugyanez a víz télen jóval hidegebben érkezik, pl. 10 C fokon. Ebben az esetben a max. terhelés már nem fogja annyira felmelegíteni, mint nyáron. Üdv. W8.

Előzmény: Makosx (63226)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.21 0 0 63228

A kéményes fűtési és használati melegvizes  falikazánok üzemeltetésével kapcsolatosan valóban egyre inkább teret nyer az az álláspont, hogy a balesetek elkerülése érdekében jobb, ha zárt égésterű, ún. turbós kazánokat építünk be.  Véleményem szerint azért a nyílt égésterű kéményes készülékek sem balesetveszélyesek. Baleset csak akkor történhet és történt eddig is, ha valami rendellenes üzemállapot áll elő. Ilyen rendellenes üzemállapot akkor alakulhat ki, ha pl. elmarad évekig a kazán szakszerű ellenőrzése, karbantartása, vagy nem megfelelő a kazánhelyiség légellátása. Nem megfelelő légellátás alakulhat ki pl. abban az esetben, ha fokozott légzárású nyílászáró van a fürdőszobában és nincs megoldva a szellőző levegő bebocsátása, ill. bonyolíthatja a helyzetet, ha páraelszívó van a konyhában és a konyha túl közel van a fürdőszobához.

Mindezen ismeretek birtokában nálunk például nyílt égésterű kéményes kombi falikazán biztosítja a fűtési és használati melegvizet és eszem ágában sincs ezen változtatni. A fent körülírtakra viszont odafigyelek.

A második kérdésed miatt sem kell aggódnod. A FÉG kazánok jók, viszont a karbantartást ők is igénylik.  Az egy természetes állapot, hogy a használati melegvíz termelés  indulásakor először hideg, majd forró víz érkezik és csak ezt követően áll be a stabil vízhőmérséklet. Az a hidegvíz, amelyik először érkezik, az az utolsó vízhasználatot követően a csőben maradt lehűlt víz, ill. az még amelyik a csapoló nyitása és a lángra lobbanás közötti rövid idő alatt a csőbe befolyik. A forró víz pedig az, ami akkor keletkezik, amikor a láng rámelegít a kazánban bennmaradt még egy kicsit meleg vízre. Ha vásárolsz  egy új, korszerű falikazánt, a HMV termelés indítását követően ezeket a hőmérséklet változásokat szinte biztos, hogy tapasztalni fogod.

Hogy milyen kazánod, ill. fűtési rendszered legyen? Először a tüzelőanyag kérdésében kell döntened. Fával, vagy földgázzal akarsz fűteni? Ha gázzal, akkor én azt javasolom, ami nekem van, immár több évtizede és semmi bajom nem volt eddig és remélem ezután sem lesz. Kombi falikazánom van, kéményes, nyílt égésterű. Ha váltasz, akkor Te már inkább zárt égésterű (turbós) kondenzációs kazánt válassz. Üdv. W8.

 

Előzmény: Tschaby (63227)
Tschaby Creative Commons License 2012.11.21 0 0 63227

Azt hiszem jól összekutyultam :)

Nem egyértelműen csak neked címeztem a kérdést, de úgy látom, hogy tőled van esélyem szakszerű választ kapni. Köszönöm.

 

Először a harmadik bekezdéses CO érzékelős problémára térnék ki.
Nem a bojlert tervezem CO érzékelővel kombinálni, hanem a meglévő átfolyós, kéményes melegítőt. A bojlert azt általad is részletezett feltételek (megfelelő tér, szellőzés stb) miatt elvetettem.
Viszont ha marad az átfolyós nyílt égésterű, akkor mindenképpen teszek mellé érzékelőt. Nem szeretnéka következő hülye áldozat lenni.

 

A második bekezdésem pedig arra irányult, hogy van-e olyan átfolyós melegítő, amelyik nem olyan hőmérséklet ingadozással indul mint a jelenleg - nem éppen fiatal - FÉG. Tudniillik, hogy először jön a hideg víz - mert az volt a csőben - aztán észreveszi, hogy melegíteni kell, begyújt, erre jön a forró, és aztán beáll a kívánt hőmérsékletre. Ez az egyik probléma. A másik, hogy mindezt csak akkor hajlandó, ha a víz olyan intenzitással folyik, ami a csövön kifér.  
Kisebb vízelvételre be sem indul.

Tehát a kérdés úgy szól, hogy a modernebb/újabb/márkásabb/jobb készülékek esetében lehet-e kisebb vízelvétel esetén is rávenni a melegítésre, illetve, hogy azok képesek-e egyenletesebben adni a melegvizet.

 

Egyébként elkezdtem gyűjteni egy HMV tartályra. Meg fűtési pufferre is. Vagy a Totyának kell mennie. De akkor kazánra gyűjtök... és akkor az milyen legyen ... nehéz ez a fűtés szakma. :)

Előzmény: Wassernyolcas (63217)
Makosx Creative Commons License 2012.11.21 0 0 63226

Mondjátok meg legyetek szívesek, hogy mire való a kazánon (Vaillant VU280) a "Fűtési részterhelés beállítása"

Ez szerepel a leírásban:

d.00       Fűtési részterhelés         0, 1, 2, ....15 )gyári beállítás: 15=max. teljesítmény

 

Nekem a maxon van hagyva.

Előzmény: Wassernyolcas (63165)
sjohn Creative Commons License 2012.11.21 0 0 63225

Szerintem írd le konkrétan mi a baj!

Egyébként miért ne lehetne, akár egyenként is cserélni?

Előzmény: Beer Monster (63222)
nszethi Creative Commons License 2012.11.21 0 0 63224

Klassz.

 

Az ilyen olyan "kollégák" (autovillamosság, gáz, stb) állandóan komjúúúútert méltóztatnak cserélgei, mert ez a legmisztikusabb alkatrész. 30-x100 rugó de nem az ő pénzük. Természetesen meggyógyul, csak ember ki nem fizeti. a kocsik fedélzetijében is lehet relét cserélni. Igaz macerás, de lehet, meg egy kazánvezérlőt is meg lehet csinálni, ha nem valami ordenáré hiba miatt döglött meg. Akkora az árkülönbség, hogy érdemes időt és energiát fektetni bele.

Előzmény: bjanoss (63182)
Zozzantoz Creative Commons License 2012.11.21 0 0 63223

Hálózsákotok van? Az a legjobb nem takarózik ki belőle, 20 fok alváshoz untig elég, fürdőben, fürdés utáni pelenkázáshoz hősugárzóval célirányosan kevés ideig.

Előzmény: Sirjames73 (63194)
Beer Monster Creative Commons License 2012.11.21 0 0 63222
De ezt nem viccbol kerdeztem sajnos.
Előzmény: sjohn (63215)
morgen66 Creative Commons License 2012.11.20 0 0 63221

Helyileg hol?

Mekkora az épület,radiátorok száma?

 

10 000-20 000 ft / fogyasztó a szerelés.

 

Radiátor fel le szerelés és rendszer mosatás 50-80 000 ft.

Előzmény: erga45 (63220)
erga45 Creative Commons License 2012.11.20 0 0 63220

Sziasztok!

 

Szerintetek mi a jellemző munkadíja a következőnek? Egy előkészített, felvésett fürdőszobában a szennyvízcsövek és a vízcsövek felszedése, majd cseréje a teljes helyiségben új ötrétegű PE RT AL-ra, kiállás egy mosdókagylónak, egy kádtöltőnek, egy mosógépnek és egy WC-nek, állványos WC-tartály beépítése, kád beépítése, és egy függőleges szennyvízcső felállítása egy tervezett, de még meg nem valósított emeleti WC-hez. A konyhában még 3 m régi vezeték kivésése és cseréje újra új csapkiállással, emellett mindkét helyiségben a radiátorok levétele, majd visszahelyezése és a ház fűtésrendszerének átmosása tisztító anyaggal. Az anyag most nem érdekes, csak a munkadíj érdekelne. Szerintetek mennyi manapság a reális ára mindennek?

_ZE Creative Commons License 2012.11.20 0 0 63219

+1. Fürdőben legyen meleg, de az alváshoz nem kell szaunát csinálni. És ha kell is 22°C-ot, azt is elég egy helyiségben, a többi meget nappal 20-21, éjjel 18°C-on. Szerintem...

Előzmény: joevagyok68 (63197)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.20 0 0 63218

Ezt azért nyisd meg, tájékozottabb leszel. http://www.totyakazan.hu/ W8.

Előzmény: kendu (63216)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.20 0 0 63217

A második bekezdésben lévő kérdésed nem értem, ha tőlem vársz választ, légy szíves valahogy átfogalmazni.

A harmadik bekezdésben felveted, hogy a nyílt égésteres problémát egy CO-érzékelővel kívánod kezelni. Ha jól értem, ezzel azt akarod mondani, hogy a kémény nélküli gázüzemű tárolós bojlered elhelyezésének körülményeit akarod ezzel biztosítani. Nos, ha így gondolod, akkor ez nem fog menni, mert az elhelyezés során olyan körülményeket kell kialakítani, amelyek önmagukban, műszer nélkül jelentenek kellő biztonságot: pl. megfelelő helyiség térfogat és megfelelő légellátás. Ezeket a feltételek egyikét sem lehet CO-érzékelővel kiváltani, a gázkészülék elhelyezését a szolgáltató nem fogja engedélyezni. W8.

Előzmény: Tschaby (63206)
kendu Creative Commons License 2012.11.20 0 0 63216

Ó! 

Egyik kellégám most vett Totya "öntöttvas kazánt". Mostmár látom, hogy csak bizonyos részei vannak abból. 

Akkor már csak a másik kérdés érdekelne, a gázkazános.

Előzmény: joevagyok68 (63212)
sjohn Creative Commons License 2012.11.20 0 0 63215

Azt jobb ha nem tudod meg!

Előzmény: Beer Monster (63214)
Beer Monster Creative Commons License 2012.11.20 0 0 63214

Mi történné olyankor, ha valaki mégis megtenné?

Előzmény: sjohn (63213)
sjohn Creative Commons License 2012.11.20 0 0 63213

Nem:-))

Előzmény: Beer Monster (63209)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.11.20 0 0 63212

"Ha ugyanazon gyártó vegyes tüzelésű kazánjait nézem (Totya),"

Totyának van öntöttvas kazánja ????

Előzmény: kendu (63211)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!