Keresés

Részletes keresés

acerola Creative Commons License 2015.04.08 0 1 20759

Selejtet kaptál. Ha van lehetőséged visszavinni a boltba akkor kicserélik. Vagy rajzold be a méretet és egy késsel tágítsd ki.

Előzmény: csube64 (20757)
szabolacko Creative Commons License 2015.04.08 0 0 20758

Le kéne annak erjedni, vidd melegebb helyre. Illetve másik tippem, hogy nem jó a mérés, mérd meg újra.

Előzmény: kiskerék66 (20752)
csube64 Creative Commons License 2015.04.08 0 0 20757

Megkaptam a de lux starter csomagomat a sűrítményes sörkészítéshez. Benne az ígért 2 db 30 l-es erjesztő vödörrel.

A gondom az, hogy míg az egyiken oldalt az alján ott a megfelelő méretű lyuk a csapnak, addig a másikon hasonló helyen csak egy kb 4-5mm átmérőjű lyuk van, ebbe biztosan nem tekerem be a másik csapot.

Kérdésem az lenne, hogy van-e kisebb lyuknak más funkciója, mint gondolom?

Totka21 Creative Commons License 2015.04.08 0 0 20756

Ja, úgy OK!

Előzmény: wins001 (20755)
wins001 Creative Commons License 2015.04.08 0 1 20755

Én átfejtéskor szoktam szódásszifonból  1-2 patron CO2-t nyomatni a tartályba és eddig még nem volt bajom az oxidációval. Mondjuk nem árt, ha nem 30literes tartályban van 15 liter sör.

Előzmény: Totka21 (20754)
Totka21 Creative Commons License 2015.04.08 0 0 20754

Az azért lehet necces, mert túl nagy lesz az erjesztőben a tér és oxidálódhat a sör.

Persze, ha ezt meg tudod oldani, akkor no problem.

Előzmény: wins001 (20751)
wins001 Creative Commons License 2015.04.08 0 1 20753

Cukrot nem adnék hozzá, mert van benne még elég. Több oka is lehet, hogy leállt az erjedés. Én átfejteném és adnék hozzá friss élesztőt, hogy beinduljon újra az erjedésés és miután megfelelően lecsökkent a fajsúly palackoznám csak.
Ha így palackozod és az élesztő kinyiffant, akkor nem fog szénsavasodni a sör, ha meg cukrozod és lepalackozod és idővel leerjed lehet szökőkút lesz belőle a sok cukor miatt.

Előzmény: kiskerék66 (20752)
kiskerék66 Creative Commons License 2015.04.08 0 0 20752

Köszönöm válaszod!

 

Igen tudom, hogy nincs leerjedve teljesen, de megállt az erjedés, nem változik pár napja.Az élesztőzés kb 10 napja történt 21 22 fokon. Be is indult rendesen, úgy tűnt minden rendben.

További erjedésre nem számítok. Kiönteni sajnálom, az íze jó. A kérdés az, hogy lepalackozzam így, vagy merjek adni neki egy kis cukrot?

Előzmény: wins001 (20750)
wins001 Creative Commons License 2015.04.08 0 0 20751

Na igen a diacetil pihentetőt kifelejtettem. :D
Lehet felét így, felét úgy fogom megcsinálni és majd kiderül melyik megoldás jobb.

Előzmény: Totka21 (20749)
wins001 Creative Commons License 2015.04.08 0 0 20750

Az a cefre még nincs leerjedve rendesen. Mennyi ideje élesztőzted be és mekkora hőfokon erjed? FG-nek valahol 1.015 alatt kéne lennie.

Előzmény: kiskerék66 (20746)
Totka21 Creative Commons License 2015.04.08 0 0 20749

Én sem csináltam még, ezért javítsatok ki, ha tévedek, de én úgy tudom, hogy:

 

Főerjedés az élesztőnek megfelelő hőmérsékleten (8-14 körül), majd

Diacetyl pihenő 16-18 fok körül 24-48 óra, és akkor ezután eldöntöd, hogy még az erjesztőben (másodlagosban) ászokolod, vagy már üvegben (crash cool, palackozás, szénsavasodás után)

Míg előbbi előnye olvasataim szerint az, hogy nagyobb mennyiségben hatékonyabb az ászokolás, illetve kevesebb trutyi lesz az üvegek alján, hátránya, hogy a palackban szénsavasításhoz újabb élesztő fog majd kelleni.

 

Kérdésedre a válasz így természetesen a fenti választástól függ.

Ha még az "eredeti" élesztővel szénsavasítasz, akkor értelemszerűen az annak kedvező hőmérséklet-tartományon tartsd a palackokat a bubisodáshoz, de szobahőmérsékleten sem fog mellékízeket termelni az a kevés erjedés.

 

Ha pedig új élesztővel oltasz be, már ászokolás után, akkor pedig az annak kényelmes hőmérsékleten tartsd.

 

Én így tudom, de hangsúlyozom, nem főztem még alsóerjesztésű sört, így én is minden infónak örülök :)

Előzmény: wins001 (20748)
wins001 Creative Commons License 2015.04.08 0 0 20748

Üdv!

Vasárnap főztem egy pilseni típusú lágert és szeretnék egy kis segítséget kérni az erjesztéssel kapcsolatban.
Jelenleg 13-14 fokon szépen kotyog. Miután lezajlott a főerjedés (1 hét?) szűröm és gondoltam hűtőben 3-4 celsius fokon kondicionálom. A kérdésem az lenne, hogy ha palackozáskor rakok bele cukrot, akkor utána milyen hőmérsékleten kéne tárolnom? Menjen vissza a hűtőbe még pár hétre? Még sosem csináltam lágert szóval bármilyen hasznos tanácsot szívesen fogadok ezzel kapcsolatban. :D

szabon Creative Commons License 2015.04.08 0 0 20747

Újabbak készültek. 

Előzmény: acerola (20744)
kiskerék66 Creative Commons License 2015.04.07 0 1 20746

Sziasztok!

 

Új vagyok a témában, és mint ilyen, először süritményes sör elkészítésével próbálkozok.

A problémám az, hogy az erjedés bár intenzíven beindult, 1020-1022 környékén leállt:-(

A leírás szerinti 23l helyett csak 19l vizet kevertem a koncentrátumhoz, így lett az OG 1045.

Mindezek ellenére a sör egész fogyaszthatónak tűnik /persze nem túl erős/, főleg , hogy kapott egy kis Target komlót.

Az a kérdésem, hogy ezzel a 1022 szinthez merjek cukrot hozzá adni, vagy abból pokolgép lesz?

Vagy  palackozzam ki így, van benne elég cukor?

Köszönöm a válaszokat!

 

 

Babar66 Creative Commons License 2015.04.07 0 0 20745

Nagyon szép sört csináltál belőle! Plusz a képek is jók és érthető az egész. Nekem is megjött a kedvem a saját komló termesztéshez! (A terasz már megvan hozzá...)

Üdv!

Előzmény: acerola (20740)
acerola Creative Commons License 2015.04.07 0 1 20744

És miért adod el? :)

Előzmény: szabon (20742)
Butters_ Creative Commons License 2015.04.07 0 1 20743
Előzmény: tifativ (20741)
szabon Creative Commons License 2015.04.07 0 0 20742

Sziaztok általában csak olvasgatom az oldalt de most találtm egy hasznos hirdetést eszközökröl gondoltam megosztom veletek hátha érdekel valakit.http://www.jofogas.hu/fejer/Sorfozesi_kelekek_hobistaknak_25126713.htm?ma=1.

tifativ Creative Commons License 2015.04.07 0 0 20741

Rendben, köszönöm, akkor már világosodik a dolog. A másláshoz valóban magasnak tűnik a 82 fok, mert pl. Olaszék is 70 fokos vizet öntögetnek a malátára. De ha 74 fokon tartja a sörlét a 3. lépcsőnél, akkor elképzelhető a 82 fokos máslóvíz, csak attól tartok, hogy ott már az erjesztővödör is megolvadhat.

Egy nagy kérdés: miért nem fedő alatt végzik a sör főzését? Úgy nem párologna el a víz és az aromák is a sörlében maradhatnának és így nem kellene bajlódni a víz mennyiségének számolgatásával, hogy mennyi marad, vagy mennyi nem, ráadásul a hőmérséklet is jobban tartható, sokkal kevésbé hűl a folyadék ha fedő van a fazékon.

Előzmény: acerola (20739)
acerola Creative Commons License 2015.04.07 0 4 20740

Írtam egy kicsit a saját komló termesztési tapasztalatokról. Lassan itt az ideje a komló szaporításnak. Mármint a zölddugványozásnak, amiről a cikkben írok. A gyöktörzses szaporításból kezdünk talán kifutni.

Komló szaporítás és termesztés. Sörfőzés saját komlóval.

Hagyományosan a komlót gyöktörzsről (rizómáról) szokták szaporítani. Körülbelül most van itt az időszaka. Talán azért terjedt el ez a módszer, mert a rizómákat elég jól lehet postázni. Van viszont egy másik módszer is, amivel jó eredményeket lehet elérni. [...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

acerola Creative Commons License 2015.04.07 0 0 20739

1. lépés: 52 fok, 20 percig, 2. lépés: 66 fok, egy órán át. A harmadik cefrézési lépcső 74C 15perc. Mindegyiket megcsinálhatod alágyújtással. Ez után szűrsz. utána jön a máslás. A 82C-os máslás nekem is magasnak tűnik. Mennyiségeket nem néztem. Ki kell jönnie a forralás előtti mennyiségnek a két vízhozzáadásból. A maláta is nyel el vizet. kb. kilónkén egy litert.

Előzmény: tifativ (20737)
Butters_ Creative Commons License 2015.04.07 0 0 20738

78 fokos legyen a máslóvíz. Hűtést meg annyira amennyin az élesztő üzemel. Rá van írva ha minden igaz. Mondjuk én leszoktam szűrni oltás előtt

Előzmény: tifativ (20737)
tifativ Creative Commons License 2015.04.07 0 0 20737

Rendben.

Akkor vegyük át még egyszer, tehát: 14,5 liter víz, meg az X kiló maláta. 1. lépés: 52 fok, 20 percig, 2. lépés: 66 fok, egy órán át, 3. lépés: szűrés, aztán máslás 18 liter 82 fokos vízzel, ha kész, hagyom 15 percig pihenni, aztán 4. lépés: komlóforralás, 5. lépés: hűtés, de kérdés, hogy hány fokra? 6. lépés: élesztővel beoltás, 7. lépés: érlelés, 8. palackozás, 9. jó ízzel elfogyasztás :)

Előzmény: acerola (20733)
bwing Creative Commons License 2015.04.07 0 0 20736

Sziasztok! Újra Twoj! Jelezze, aki rendelne. Szerdán este elmegy a rendelés!

https://docs.google.com/forms/d/1QExYVPDU77UQww6CgDctYHGlyO4OcRGtYY4THK6alew/viewform

Steiner VCF Creative Commons License 2015.04.04 0 1 20735

-kevés komló

-sok oxigén érte palackozáskor

-sok helyen olvastam már, hogy lényegében palackerjesztvd nem lehet rendes komlós sört csinálni, egyre hajlok erre én is, egyrészt az oxidáció másrészt a második erjedés az oka

Előzmény: nothingam (20734)
nothingam Creative Commons License 2015.04.04 0 0 20734

Sziasztok!

 

Két hete palackoztam 34L APA-t, amiben a forralás végén ment 53g Ella komló, majd száraz-komlóztam 60g-mal (szintén Ella) 7. napon és további egy hétig erjesztettem vödörbe. A palackos erjedés 6-7 napján nagyon jól kiérződött a száraz-komlózás hatása, viszont most 14-15 napra teljes eltűnt. A sör még így is nagyon finom, csak eltűnt belőle az a friss zöld íz, továbbá ez ellára jellemző aroma. Mi történhetett?

 

Előre is köszi :)

acerola Creative Commons License 2015.04.04 0 0 20733

Egyszerűen csak más technológiát használ. A hűtőtáska alá nem tud begyújtani. 1 lépcsős cefrézéshez nagyon jó a hűtőtáska. A három lépcsőshöz meg nem jó. Csak meleg víz hozzáadással tud hőt emelni. A harmadik lépcsővel valószínűleg betelne a táska. Ezért vonja össze a máslással. Ne foglalkozz vele anyirra.

Előzmény: tifativ (20730)
szabolacko Creative Commons License 2015.04.04 0 1 20732

Nem hiszem. Sokan hetekig rajt hagyják és elmondásuk szerint nincs tőle semmi baja a sörnek. Engem zavar, mert nálam általában sok a törköly az élesztő mellet.

Előzmény: tifativ (20731)
tifativ Creative Commons License 2015.04.04 0 0 20731

Én sem csináltam eddig másodlagos erjesztést, hagytam, hogy leülepedjen az élesztő szépen és utána szinte kristály tisztán engedtem már a palackba, nem bajlódtam az átfejtéssel.

A "...nem kell aggódni a sok élesztő miatt, időhiányban sokáig ott maradhat a lé." mondatrészen elgondolkodtam, lehet, hogy azért nem lettek jók a söreim eddig, mert sokáig hagytam az érlelőben és nem fejtettem át?

Előzmény: szabolacko (20717)
tifativ Creative Commons License 2015.04.04 0 0 20730

Azt látom, hogy többlépcsős cefrézést csinál, de még mindig értetlenül állok a "Melegíts 18 liter vizet 82 °C-ra, hogy 74 °C-os bekeverési hőmérsékletet érj el. Tartsd ezen a hőmérsékleten 15 percig és engedd le." rész előtt.

Ha sorra vesszük a lépéseket tehát: 1. 52 fokon 20 perc

                                                           2. 66 fokon 1 óra

                                                           3. 74 fokon 15 perc ????

 

Közben Olaszék videóját nézegetve, ez így ésszerűnek is tűnik, no de hol marad akkor a máslás??? Azt hittem a 18 liter vizet használja az átmosáshoz, de akkor végül az nem is az, hanem csak folyton öntözgeti a külön edényben melegített vizet. Vagy nem?

Így viszont már elég kevésnek tűnik a maláta mennyisége, hiszen a végére 25 liter cefrét ír, amit ha átmosunk még ugyanannyi, vagy több vízzel, akkor 50 liter sörlé lenne, amihez igencsak kevés az a pár kiló (2,7 + 1,8 kg) maláta, így most megint elakadtam az elméleti résznél. :( De ha a 18 literes rész a máslásról szól, akkor meg nem értem, mit tart 15 percig 74 fokon, hiszen a szűrés és a máslás után már a komlóforralás jön. Vagy egyszerűen kihagyja a máslást?

Meg ugye azt írja: "Mash for 15 min and drain....will yield approx. 6.5 gal of wort to boil.", azaz, szűrés után kb. 25 liter cefre marad a forraláshoz. A "drain" itt szűrést jelent szerintem, nem ereszti le a sört, hanem szűri és az úgy reálisnak is tűnik, hogy 10,5 + 4 + 18= 32,5 literből 25 liter marad szűrés után, tekintve, hogy a sörlé egy része a malátában marad. De még mindig hiánylom a máslást, akkor a malátában maradt, értékes cukrokat veszni hagyja?

Előzmény: acerola (20724)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!