Keresés

Részletes keresés

tomcsek Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2289
Bocs quma,most látom csak,hogy erre már válaszoltál. :-))
tomcsek Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2288

Sziasztok!Tavaly már voltam pár hetet Portugáliában,főként Lisszabonban.Mostanában kezdek tervezgetni egy 1 hetes Lisszaboni túrát,októberre vagy novemberre.Lesz 2 hosszúhétvége is(okt 23. vagy nov 1. remélem megadják!) és ha hozzácsapok még pár napot valamelyikhez,akkor talán összejön az 1 hét. Szerintetek milyen időre számítsak?Tudom,hogy még messze van,bocs.:-)      Szóval kezdődik a repjegyvadászat 2 főre.Remélem összejön!  Addig is" Tudo de bom para todos! "(remélem jól írtam)  u.i.  quma! a 3. kép nem Lagos véletlenül??  Sziasztok. Tomcsek  

 

 

 

 

 

 

linha Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2287

Nekem is a hajtogatós van, lassan két éve. Akkoriban, tehát 2005 nyarán már arról volt szó, hogy néhány hónappal késöbb már nem ilyet kapnék, ahhoz képest a 2006 december, az több, mint néhány hónap, ez mégsem lep meg, Portugáliában vagyunk...

Egyébként szerintem sem kell a papírokkal foglalkozni, csak inkább akkor, ha munkába is akar állni az ember.

Az albérletek áraival kapcs. csak megerösíteni tudom, amit Fornalha írt.

Előzmény: Törölt nick (2284)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2286
hat decemberre mar megszunt :)
Ezeknel sosem lehet tudni mert annyira kaotikus minden... de azota sok kollegam kikerte es mindenkinel ugyanez volt, marpedig sokan vagyunk.
quilla Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2285
Hat lehet, hogy igy van, en ennel regebb ota vagyok itt, de tavaly osszel meg Lisboaban is a hajtogatosat adtak ki, legalabbis ismerek olyat akinek egeszen biztosan. Azota persze lehet, hogy tenyleg megszunt. (bar oszinten szolva nekem sem volt semmi horrorisztikus az intezeseben, konnyen ment minden)
Előzmény: Törölt nick (2284)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2284
Es ez tuti mert a parommal voltam aki portugal, megkerdeztunk mindent - es en is vittem ezeket a papirokat de visszautasitottak, nem regisztralnak mar ilyen adatokat az EU-s tagallamok polgaraitol. Sot mitobb, megkerdeztek hogy csaladi vagy munka okokbol vagyok-e, mondta a parom hogy "csaladi" es kesz. Nagyon kedvesek voltak, nekem a sok horror tortenet utan kellemes elmenyeim maradtak errol a dologrol. Persze mint emlitettem ez nem regota van igy, pontosan 2006. augusztusa ota valtoztattak meg a torvenyt.
Egy baratnom aki mar 9 eve itt van, nemreg hosszabbittatta es tole sem kertek mar semmit. Neki a hajtogatos / ujjlenyomatos volt, igen. De ha mesz hosszabbitani, neked is mar az A4-es papirt fogjak adni, o is megkapta.
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2283
Nem... Felreertetted, mar nem letezik "tartozkodasi engedely". Az Europai Unioban szabadon mozoghatnak a tagallamok allampolgarai, regisztraciora van csak szukseg mint most Magyarorszagon is. Nem kell semmifele helyi igazolvannyal rendelkeznunk, eleg ez a regisztracios szam es a sajat BI vagy utlevel.

Semmifele egeszsegbiztositas, sem jovedelemigazolas, adoszam sem, es nem is fogjak kerni. Kaptam egy CERTIDAO de RESIDENCIA-t, 5 evre ervenyes, A4-es papir.
Aztan 2011-ben mehetek hosszabbitani.

Az igaz hogy a repuloutakrol tudnak de nem tudnak pl. az autoutakrol ha europai orszagokon haladsz at es sehol sem allitanak meg ellenorzesre. Ezzel barmikor lehet "takarozni", de persze senkinek ne legyen celja a hazudozas. :-)
Előzmény: quilla (2282)
quilla Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2282

Hat nem volt reg December (erkolcsi mar evekkel ezelott sem kellett hozza, de a konzulatus itt is mondott masnak is ilyesmit), akkor ezek szerint meg csak leadtad a kervenyt es nem kaptad meg meg a tartozkodasit, mert az egy harom reszbol allo hajtogatos igazolvany. Viszont kellett hozza elo egeszsegbiztositas gondolom neked is, meg jovedelemigazolas (munkaszerzodes vagy egyeb anyagi fedezet bemuttasa), adoszam, ha ilyet nem adtal le akkor lehet, hogy kerni fogjak a potlasat.

 

Abban ennyire nem jo biztosnak lenni, hogy sehol nincsen regisztralva mikor ki hogy hagyja el az orszagot, ezzel jomagam szembesultem egyszer teljesen varatlanul a rendorsegen, hogy percre pontosan tudtak mikor haladtam at a vamosoknal. (persze azert tudtak mert utanakerestek, szoval nem oncelu szorakozasbol volt infojuk rolam)

Előzmény: Törölt nick (2281)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2281
Fogalmam sincs, nekem decemberben mar igy volt.
De valoszinuleg nem regota mert nagyon ossze-vissza mondogatott mindenki mindenfele informaciot. En olyan ideges voltam mar a vegen, mert meg otthonrol kikertem erkolcsit, lefordittattam meg ilyenek (tok sok penz..) es a vegen a telefonban tok mas dolgokat kertek.. majd amikor egy baratnom bement hosszabbittatni az ovet, kertem hogy kerdezzen mar ra ott is a helyszinen.. es akkor elhozta nekem azt a 2 kerdoivet, kozoltek vele hogy ez a ket papir, ervenyes utlevel es 7 euro kell hozza...
Persze meg a SEF hivatalos telefonszaman is tok masfele infokkal lattak el minket. Nem nagyon tudnak semmit az EU-sokrol mert altalaban nem az EU-sok tomitik meg a sorokat... Ide nem jonnek a tobbi tagallambol dolgozni mert nem fizetnek jol.

Attol fuggetlenul egyaltalan nem fontos ez a papir. Nekem vannak olyan barataim akik mar 3-6 eve itt vannak es nem kertek ki ezt a regisztraciot. Senki nem zaklatja oket, nincs sehol regisztralva hogy mikor leptek be az orszagba, megszakitottak-e az utjukat egy hosszabb otthoni tartozkodassal, stb.. Szoval szerintem ha valaki ugy jon hogy "hosszabb idore (=1-2 ev)", es nem "vegleg" akkor nem erdemes ezen idegeskedni.
Előzmény: quilla (2278)
ginkgo biloba Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2280
A "fejmosast" nem teljesen ertem, de sebaj. Eloztesen mi is a Lisboa C. mellett szavaztunk, de azert jobb rakerdezni. L-ban tuti csak tomeggel megyunk majd. Annal delebbre mar nem tervezunk (kiveve kirandulas Setubalba), onnan mar visszakanyarodunk Kelet-Europa fele. Braga-Lissz vonalon sztem kinezegetjuk es kipihenjuk magunkat. Koszi az autos tanacsokat, az osszes szukseges papirt, biztositast, tuzoltokeszuleket, nemtommiafenet beszereztuk (azt hiszem...). Ha vki Franciaorszagon at kozelit, melegen ajanlom a cognac-i kempinget, isteni! Nem pusztan a mindent korbelengo konyak illat miatt. Tavaly probaltuk, kivalo.
Előzmény: papa_maci (2272)
quilla Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2279
jut eszembe, a tartozkodasim nekem nem A4-es lap, hanem egy fenykepez, hivatalos igazolvany.
Előzmény: Törölt nick (2276)
quilla Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2278
Ezek miota vannak igy? Csak mert nalam nem igy zajlott ez itt fenn eszakon. Nem volt tul maceras, de nem is volt ennyire konnyitett menet, meg akkor sem ha van kulon EUs sor itt is.
Előzmény: Törölt nick (2276)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2277
ja es 5 evre ervenyes :)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2276
Tartozkodasi engedely: 3 honapnal tovabb maradsz, akkor kell, be kell menni a SEF-hez (Serviços Estrangeiros e Fronteiras www.sef.pt), es bemutatni az utleveledet, ott kitoltesz 2 papirt, kell valaszolni par kerdesre, pl. hogy csaladi v. munka okokbol vagy, stb. es kesz. Mivel EU-sok vagyunk nekunk kulon sor van (senha "j" a lisszaboni SEF-nel), nem kell sokat varni es tenyleg semmi mast nem kernek csak ervenyes utlevelet. Aztan lakcimet ilyesmit bemondasra kernek, hogy tudjanak hova regisztralni, hol keresni, stb. de semmifele hivatalos igazolas nem kell arrol hogy te tenyleg ott laksz.
A "tartozkodasi engedely" amugy egy szimpla regisztracionak felel meg, egy A4-es lapot kapsz utana amit ELVILEG magaddal kell hordanod ha a rendor megallit, bemutatasra. De mivel 24 oran belul bemutathatod a rendororson ezeket a papirokat, nem szukseges magadnal hordani. :) Viszont barmely hivatalos dologhoz jol jon.
quilla Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2275

Mi is sajatban lakunk, igy a mi kornyekunkon levo alberletkrol sincsen semmifele infom. Illetve annyi, hogy az ember ha negy az utcan akkor a lakasokra amik eladok vagy kiadok kivulrol ki van teve a tabla errol es telefonszam, szoval az utcan setalva is lehet lakast keresni, pl tetszo kornyeken setalva.

A hosszu tavnal ne felejtsd el, hogy tartozkodasi engedely sem art...

Előzmény: CRI (2270)
quilla Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2274
Nincs sarga. A pirosbol egybol zoldre valt, ami eleinte elegge megteveszto volt nekem, mert mindig azt hittem, hogy elbambultam es kimaradt, de aztan rajottem, hogy nem, de meg most is feltunik :) Visszafele mar stimmel, zold majd sarga majd piros :)
Előzmény: ginkgo biloba (2271)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2273
Alberlet kb. 180-200 eurotol a csillagos egig, Lisszabonban.
En ugyan nem fizetek alberletet mert nekunk sajat lakasunk van, de ismeroseim mind ilyesmiket fizetnek. Van ahol 300 euro az alberlet es kapsz melle portugal oktatast is. Hehe... :) No de egy szobarol beszelunk most.
Aztan az alberlet ahol egyedul van az ember, kb. 400-500 eurotol kezdodik, megint csak Lisszabonban. Szerintem ez ugyanolyan mint otthon.
En Szegeden anno fizettem 21.000-t egy szobaert (rezsivel egyutt mondjuk), akkoriban mar Bp-n a fovarosban biztosan elkertek azt a 180 euronak megfelelot ugyanigy.
A kajak arai kb. mint otthon, egy-ket luxuscikk (ha a csokoladet annak szamoljuk) dragabb mint az otthoni atlag. A gyumolcs/zoldseg olcsobb, kiveve az elore csomagolt salata meg ilyen dolgokat. Attol tartozkodni kell mert amugy is vannak benne eleg vad dolgok amiket otthon nem eszunk.
:-)
Előzmény: CRI (2270)
papa_maci Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2272

Szerintem a Lisboa Camping a nyerő.Ha csak nem fürdeni akarsz! De arra ott vannak a déli területek. Én kaptam egy "fejmosást" :) Kölni kollégátol hogy Troiát most épitik be éppen.Teljesen igaza van!!!.A Lisboa campingből helyi tömeg közlekedéssel minden elérhető. / City, Sintra,Cascais, Sturil,Cabo da Roca, Estádio da Luz, szegény Fehér Miki emlékével.....stb, mi kell még? Mind ezekhez a helyekhez sokkal közelebb van a Lisboa mint a Setúbali camping.A hasznos időt meg városnézésse ltöltsd el semmint utazással.Ha meg délnek tartotok úgyis meglátjátok Setúbal városát.De ez, csak az én véleményem.Én biztos ,hogy igy teszek.

 

 

Más!

 Kedves mindenki! Ha valakinek szüksége lenne valamire kicsi hazánkból,nyugodtan jelezze szivesen leszállitom. / A jóidőt kivéve /

Előzmény: ginkgo biloba (2268)
ginkgo biloba Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2271
Ebben az esetben modositom az elozo hozzaszolasom: ugy gyanitom, a portugalok a montenegroi es a magyar soforok keverekei:-) Mi a kulonbseg a jelzolampak szinvaltasaban? Mielott zoldre valtana, nincsen sarga?
Előzmény: quilla (2269)
CRI Creative Commons License 2007.07.03 0 0 2270

Fura, az egész amit irsz a 80as évek olaszországát juttatja az eszembe, más sztorizásokból is kb erre tudok aszociáli, ugyanis még soha se jártam Portugáliában.

Goan viszont igen. Ozz találtam ki, h nekem azt a igazi, eredeti Portugáliát is látnom kell. Összel szeretnék menni.

Tudsz valahol valamilyen nagyon-nagyon olcsó szállást hosszabb időre?

Mi a tanácsotok, öteletetek olcsó hoszabb távú szállás ügyében? Albérlet valahol vidéken esetleg? De az is nagyon drága lehet, több mint Mo-n, nemigaz?

Akik ismeritek a viszonyokat, lécci homályositsatok fel némileg!

Obrigada! CRI

Előzmény: quilla (2269)
quilla Creative Commons License 2007.07.02 0 0 2269
Engem igy evek utan is szoktak meglepetesek erni a forgalomban :) Vagy csak nem vagyok eleg rugalmas es nem tudom megszokni... de a portugalok allandoan dudalnak. Ha dugo van dudalnak, ha nem indulsz azonnal (mas sorrendben valt a 3 szinu rendorlampa mint odahaza) akkor is dudalnak, ez egy dudalos tarsasag. No meg parkolnak... mindenhol, leginkabb dupla sorban a masik melle, kiszallnak, veszvillogo be (forgalom akadalyozva de kit erdekel) es elmennek kavezni... aki benn ragadt az meg dudal :oDD Aztan parkolnak meg korforgalomban is helyenkent (buszok is) meg hidakon is, meg akarhol, a legvaratlanabb pillanatokban. No meg a buszmegallok is neha fura helyeken tudnak lenni, keresztezodesben, utpadkan, ki nem jelolt helyen... szoval nekem meg a mai napig is meglepo a dolog idonkent :)
Előzmény: ginkgo biloba (2268)
ginkgo biloba Creative Commons License 2007.07.02 0 0 2268
Köszi az utakkal kapcsolatos hozzászólásokat. Úgy látom, az utak állapota és a vezetők stílusa éppen olyan, mint kis hazánkban, nem érhet nagy meglepetés:-).
Kemping ügyben: a lisszaboni vizitünkhöz a Lisboa Campinget néztem ki a környéken, de a Setubal melletti sem tunik rossznak. Van valakinek tapasztalata barmelyikkel?
Phaedra11 Creative Commons License 2007.07.01 0 0 2267
Halihó!

Lehet, rosszul adtam meg a címet, vagy még időd nem volt?
Újra megírom inkább: phaedra1kukacprimpostapontcom
Tehát csak egy darab 1-es van a név végén. ,)

Köszi!

P.
Előzmény: Vivus (2240)
krisssz Creative Commons License 2007.07.01 0 0 2266
Sziasztok. Tettem fel képeket ide.. Van egy fullscreen gomb alul, akkor teljes képernyős. A panorámákat már mutattam, de ott van a linkje, ha valaki nem látta és érdekli. És most, hogy összeraktam pár képet a rengetegből az albumba, annyira mennék vissza! Hihetetlen szép hely és nagyon keveset láttunk belőle.
linha Creative Commons License 2007.06.29 0 0 2265

Nyugodtan készülhettek arra, hogy a mellékutakon jártok, mert amerre én már jártam, sehol nem volt feltünöen rossz állapotú az út. Az élmény pedig sokkal nagyobb, az autópályáról nem nagyon lát az ember semmit, az országutak mellett azonban rengeteg a látnivaló, ott van az "igazi Portugália". Sok ilyen út halad a tengerpart közelében, és a nagy kékség látványával egyszerüen nem lehet betelni. Ha van idötök, semmi értelme az autópályahasználatnak, és mint azt már korábban kiveséztük, jelentös összeget meg is takaríthattok.

A falvakban és városokban azonban nem fogtok tudni 70-nel menni, vigyázni kell. Március óta Lisszabonban több helyen müködnek új sebeségmérök, de rendesen figyelmeztetnek elöre, hogy ott maradj 50-nél. Állítólag 65-ig nem fényképez, de én ezt inkább ki se próbálom...

Előzmény: ginkgo biloba (2262)
quilla Creative Commons License 2007.06.29 0 0 2264

E111 eleg regota nem letezik mar, europai egeszsegbiztositasi kartya van helyette.

Orszagos szinten az utak allapotat nem ismerem, az autopalyak itt Porto korul jok (de mindenhol es mindig at es ujra epitenek, igy erre mindenfele lehet szamitani) de pl a varosi utak belul nehol siralmasak szerintem. 5 centire kilogo csatornafedok az ut kellos kozepen, vagy kicsit oldalra pozicionalva, hogy veletlenul se lehessen kikerulni, valamint iszonyu mennyisegu katyu. Oke, biztos nem mindenhol, de amerre van szerencsen jarni, ott eleg sok helyen. Ja, es varosokban benn nagyon gyakori a macskako... jardan es autouton is.

Előzmény: papa_maci (2263)
papa_maci Creative Commons License 2007.06.29 0 0 2263

Ha nem jön közbe semmi, akkor 13.-án, Pénteken :)) érünk Portoba. Nagyon remélem nem lesz rossz omen a dátum. Autópályát mi sem használunk majd, mert nagyon nincs értelme. Lisboaba is jo a camping. Ajánlom. A főutak szerintem nem rosszabbak a magyar utaknál.De ezt a kintiek talán jobban tudják. A kocsira a nemzetközi zöldkártyát ne felejtsd el / biztositás / és azt nem tudom hogy nemzetközi jogsi kell-e még nekem mondjuk megvan,de ennek kérdezz utána. E111 se baj ha van nálatok.Az utas bizti az fakultativ de nem árt. A sebességhatárokat meg bekell tartani . 

Előzmény: ginkgo biloba (2262)
ginkgo biloba Creative Commons License 2007.06.29 0 0 2262
A kemp websajt kiraly, es Porto mellett en is pont azt a kemp-t neztem ki. Mi jul 10-13 tuti Bragaban leszunk, elotte-utana Porto es kornyeken. Aztan csorgas del fele.
Boros pinceket szeretjuk mi is.:-)
Orszagon belul nem tervezzuk az autopalya hasznalatot, mert nincsenek nagy tavok. A sima foutak allapotarol azonban nem tudok semmit. Frankoknal nagyon rendben volt mind, es a falvakban is lehetett menni 70-nel, ahol tabla jelezte.
Előzmény: papa_maci (2257)
perissa Creative Commons License 2007.06.29 0 0 2261
helloka......a déli részt nem terveztem .....de asszem le kell menni oda is.....halat enném én hallal,polippal,kagylóval a tenger minden finoságával......és a gyümölcsből volt olyan amit itt drágán darabra veszünk ott esetleg kilóra is megy?és az itthonitól nagyobb:))) szebb....édesebb?valamik?....mi ízlett neked a legjobban?
guma Creative Commons License 2007.06.29 0 0 2260
Mindent nézzél meg!

Amit én szerettem volna venni a kertészetben, azt nem engedték volna fel a repülőgépre.

Én nem vigyáztam semmivel sem jobban semmire, mint itthon.

Halat ettem hallal. Desszertnek meg sok gyümölcsöt.

Virágok illatát szipóztam. Vizet viszont a Pedrast ajánlom az nagyon jó. A reklámja is nagyon tetszett a TV-ben.

Előzmény: kardhal001 (2251)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!