4 nagyobbacska krumplit és a tojást megfőzöm. Veszek egy nagyobbacska (20*35cm)magasfalú edényt. Ha megfőtt a krumpli, nagylyukú reszelőn lereszelem, az edény aljára teszem. Utána kb 3 kanálnyi tejfölt, és 2 kanálnyi majonézet elkenek a tetején, utána jön a karikára vágott főtt tojás, majonéz+tejföl, karikára vágott uborka, majonéz+tejföl, csíkokra vágott sonka, majonéz+tejföl és rá a reszelt sajt. Pár órára mehet a hűtőbe.
A konzerv az mas... a vizeset nem szabad ugy enni mint az olajos halat altalaban - az alapanyag fozeshez. Amit szeretek vele az a tuna sandwich - osszekeverni aprora vagott zoldseggel, majonezzel, piciket fuszerezni, kellemes ebedre egy salataval.
Mindegy hogy, tök izetlen. Lényem annyira szereti a tonhalat, hogy képes lenne, ha hagynám, a dobozból egy villával felfalni az egészet, minden nélkül. A vizes változatot nem szerette, nekem se izlett, mert nem volt meg a jellegzetes tonhal íze. Többet olyaat nem veszünk. Tonhalat bármilyen formában itthon esszük.
Igen a keménytojást kifelejtettem. Viszont most eszembe jutott, hogy a vinegert a tonhal olajából érdemes csinálni, bár utoljára felétek sehol nem találtunk tonhalat olajban, csak vizben, ami elég pocsék tud lenni.:-(
Koszonom Boszi - a tonhal konzerv volt a kerdesem, hogy az eredetileg vagy nem. Sardella (anchoviy)? Itt azt is tesznek bele... en szeretem - de sokan nem...
A zoldsegek meg, ahogy irjatok, a bab igen, meg a hagyma. Szivesen teszem zoldsalata agyra... kerdes: volt hozza kemenytojas is? Ha teszek melle krumplit (fingerling) akkor egy nagyon tartalmas egytaletel lesz belole.
Sokszor ettünk a franciáknál salade nicoise-t. Az eredeti recept szerint (állítólag) salátalavelekre raknak zöld ceruzababot, megfőzve persze és tonahalat konzervből. Körbe hagymakarikák és egy sima vinegrette van ráöntve. De ezen a néven sok helyen vegyes zöldsalátát adnak, paradicsommal és hagymakarikákkal + tonhal. Az utóbbi elmaradhatatlan. A ceruzababos változatot kizárólag Nizzában ettük, mert az egész onnan származik.
Igen, ezert is probalom az eredetit vagy az ahhoz kozelit megtalalni. Illetve... tobb valtozatot megismerni, aztan nekiallni egynek.
Ami igazan erdekelne, az a hal... szardella az nagyon olyan, hogy vagy szeretik, vagy utaljak... es elegge sos. Az oliva bogyo is... szoval milyen legyen a hal. Mert ez a recept tunat ir, olajosat... gondolom nem art ha frissel van helyettesitve.
Én ettem Franciaországban Nicoise-nek mondott salátát, abban nem volt krumpli, meg persze cékla és retek sem, de volt rizs, hal, olivabogyó, hagyma, zöldsaláta féle.
Gondolom ez is olyan alapétel, amit mindenki egyéni ízlés szerint készít.