Nemrég még nekem sem ez volt a nevem, de én már úgy megszoktam a zsebcézárokat, hogy nem is foglalkoztam vele. Azt mondod, most valami technikai probléma van?
Ma főzettem a nyolcadik kiffer körte pálinkámat, és az eddigi leggyalázatosabb lett a kihozatal. Szűk hatszáz liter cefréből, amiben (az egészben) volt öt kiló cukor, 25 liter pálinkám lett. Eddig egyszer próbáltam egy szem cukor nélkül, de ha jól emlékszem akkor is hat liter körül volt a kihozatal hektónként. A főzdés már a főzés megkezdése előtt mondta, hogy idén elég trutyik a körte cefrék. Pedig a nap is sütött rá rendesen.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ha műanyag hordó volt, akkor 2-3 vizes öblítés után lefordítva kistzárítani, majd vissza a fedél. Ha fahordó, akkor a 2-3 öblítés után lyukkal lefelé 2-3 órahosszáig kicsorgatni, majd egy kénszalagot elégetni a hordóban, és ledugózva tárolni.
A pontos válaszhoz többet kellene tudni. Pl. biztos nem aceton amit érzel. Tehát Te se tudsz mindent. Valószínűbb hogy ecetes volt a cefre, ezen nem segít az újra főzés. Ha csak előpárlatos lenne akkor talán.
Milyen módon szokás kitisztítani a kiürült cefrés hordót? Elég vízzel kimosni vagy szükséges valamilyen tisztítószert használni, hogy az több hónap múlva beleöntött új cefrének ne legyen baja?
Szia! A napi linket érdemes elolvasni, mint ki is van írva, illetve szerintem nyomtasd is ki apukádnak és ezek után úgy cefrézzen(savazás, pektinbontás, élesztőzés), majd úgy főzzön. Tanulni sose késő. :) Ha ezek megvoltak, akkor az előző mondataimat ne vedd figyelembe. A cseresznyét most csak finomította vagy durvázva is csak most volt? Ha a durvázás is most volt, akkor valószínű ecetesedett, a cukor miatt nem lehet gond. A frakciókat leválasztotta rendesen(réz eleje+előpárlat+kp+up)?
Orvosolni: ha nem volt előpárlatos, a cefre volt rossz, akkor likőrnek vagy ágyasnak fel lehet használni. Ha előpárlatos, akkor újrafinomítás, aromavesztéssel jár, de a reggeli linkben szinte minden le van írva.
Ősszel vettem egy pálinkafőzőt Édesapámnak, aki már régóta főz, egy régi sz... eszközzel.
A kertből van sok gyümölcsünk, néhány fajta cefrét összerakott.
Cseresznyét főzött először, kb 2 hete. Most kóstoltam meg: egy közepesen erős szeszesz-acetonos illat ugrik ki a pohárból. Ízében rendben van, szép cseresznye íz.
Mitől lehet ez a szagbeli gond? 120 liter volt a cefre, 2 kg cukrott tett hozzá. Ez lehet gond?
Vagy az előpárlatoláson múlhat.
Segítsetek kérlek, akinek van ilyen tapasztalata!
Köszönöm és üdv!
u.i.: ezt a hibát, valahogy lehet e orvosolni a már lefőzött pálinkából?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: