Keresés

Részletes keresés

janika.p Creative Commons License 2015.11.30 0 0 119463

Sziasztok!

22mmes páracsövet vettem a 50 literes főzőmhöz az a kérdésem lenne hogy a hűtő cső az 18 vagy 15-ös legyen ?

pierog Creative Commons License 2015.11.30 0 0 119462

Nemrég még nekem sem ez volt a nevem, de én már úgy megszoktam a zsebcézárokat, hogy nem is foglalkoztam vele. Azt mondod, most valami technikai probléma van?

Előzmény: Figyelget2 (119459)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.30 0 0 119461

Hogy pontosan hány literes volt meg nem mondom, de holnap készítek róla képet mérőszalaggal.

Az átmérője kb. 39-40 cm.

Ezt onnét tudom, hogy kellett csináltatnom a tetejére egy kb. 10 mm-es karimát, mert ennyi hiányzott az üst és a lepárló közt.

 

Kár volt száműzni, mert valamire csak jó lett volna... :-DDD

Előzmény: endrepp (119456)
zsorsz Creative Commons License 2015.11.30 0 0 119460

Mifelénk (Esztergom)nagyon jó év volt a körtére,kb.240kg kálmánkörte(cukor nélkül)22l 50fokos páleszt adott jó minőségben.

Előzmény: Szajrés (119458)
Figyelget2 Creative Commons License 2015.11.30 0 0 119459

Elnyelte az indapass,dolgozok rajta,hogy visszaadja.:-))

(Pedig már végre szám volt a nevem mellett:-)   )

De ez nem baj,a baj az hogy nem tudom mi van Feribával!

Előzmény: gabor0036 (119455)
Szajrés Creative Commons License 2015.11.30 0 0 119458

Kedves Fórumtársak!

 

Ma főzettem a nyolcadik kiffer körte pálinkámat, és az eddigi leggyalázatosabb lett a kihozatal. Szűk hatszáz liter cefréből, amiben (az egészben) volt öt kiló cukor, 25 liter pálinkám lett. Eddig egyszer próbáltam egy szem cukor nélkül, de ha jól emlékszem akkor is hat liter körül volt a kihozatal hektónként. A főzdés már a főzés megkezdése előtt mondta, hogy idén elég trutyik a körte cefrék. Pedig a nap is sütött rá rendesen.

Másoknak ilyen irányú tapasztalat?

kivimánia Creative Commons License 2015.11.30 0 0 119457

Pálinkásat! Érdeklődnék,hogy a Serres Olivér körte milyen pálinkának?

endrepp Creative Commons License 2015.11.30 0 0 119456

Hány literes az a bizonyos tágulási tartályod? A kiszemelt alany nálam kicsinek bizonyult (50l), hálából száműztem Méh telepre.

2cm hiányzott, a felismerés után a nagysamuval történő tömörítés következett.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119453)
gabor0036 Creative Commons License 2015.11.30 0 0 119455

hova lett "sima" Figyelget? :D

Előzmény: Figyelget2 (119454)
Figyelget2 Creative Commons License 2015.11.30 0 0 119454

Légy bátor! :-))

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119453)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.30 0 0 119453

Ennyire még nem, csak nem merek kérdezni... :-)

Előzmény: rézműves1 (119452)
rézműves1 Creative Commons License 2015.11.30 0 0 119452

Már ennyire karácsony van??

sogi01 Creative Commons License 2015.11.30 0 0 119451

                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (119437)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2015.11.30 0 1 119450

Ha műanyag hordó volt, akkor 2-3 vizes öblítés után lefordítva kistzárítani, majd vissza a fedél. Ha fahordó, akkor a 2-3 öblítés után lyukkal lefelé 2-3 órahosszáig kicsorgatni, majd egy kénszalagot elégetni a hordóban, és ledugózva tárolni.

Előzmény: cahhie (119444)
cahhie Creative Commons License 2015.11.29 0 0 119449

Köszönöm!

Előzmény: snapszmester (119448)
snapszmester Creative Commons License 2015.11.29 0 0 119448

A minimum hogy gyumi maradványok ne maradjanak benne. Ha ecetes volt, ki kell mosni hypoval.

Előzmény: cahhie (119444)
bbgump11 Creative Commons License 2015.11.29 0 0 119446

Köszönöm!

Előzmény: snapszmester (119445)
snapszmester Creative Commons License 2015.11.29 0 0 119445

A pontos válaszhoz többet kellene tudni. Pl. biztos nem aceton amit érzel. Tehát Te se tudsz mindent. Valószínűbb hogy ecetes volt a cefre, ezen nem segít az újra főzés. Ha csak előpárlatos lenne akkor talán. 

Előzmény: bbgump11 (119443)
cahhie Creative Commons License 2015.11.29 0 0 119444

Milyen módon szokás kitisztítani a kiürült cefrés hordót? Elég vízzel kimosni vagy szükséges valamilyen tisztítószert használni, hogy az több hónap múlva beleöntött új cefrének ne legyen baja?

bbgump11 Creative Commons License 2015.11.29 0 0 119443

Köszönöm a segítségeteket!

 

A pálinka újralefőzése segíthet?

snapszmester Creative Commons License 2015.11.29 0 0 119442

Két hete főzott cseresznyétöl ne várj csodát. Ecetes is lehetett a cefre és előparlaros a pálinka. Szellőztates javíthat, de jó nem lesz.

Előzmény: bbgump11 (119440)
kornel8 Creative Commons License 2015.11.29 0 0 119441

Szia! A napi linket érdemes elolvasni, mint ki is van írva, illetve szerintem nyomtasd is ki apukádnak és ezek után úgy cefrézzen(savazás, pektinbontás, élesztőzés), majd úgy főzzön. Tanulni sose késő. :) Ha ezek megvoltak, akkor az előző mondataimat ne vedd figyelembe. A cseresznyét most csak finomította vagy durvázva is csak most volt? Ha a durvázás is most volt, akkor valószínű ecetesedett, a cukor miatt nem lehet gond. A frakciókat leválasztotta rendesen(réz eleje+előpárlat+kp+up)?

Orvosolni: ha nem volt előpárlatos, a cefre volt rossz, akkor likőrnek vagy ágyasnak fel lehet használni. Ha előpárlatos, akkor újrafinomítás, aromavesztéssel jár, de a reggeli linkben szinte minden le van írva.

üdv

Előzmény: bbgump11 (119440)
bbgump11 Creative Commons License 2015.11.29 0 0 119440

Sziasztok!

 

 

Mit hozzánemértő kérem a segítségeteket.

Ősszel vettem egy pálinkafőzőt Édesapámnak, aki már régóta főz, egy régi sz... eszközzel.

 

A kertből van sok gyümölcsünk, néhány fajta cefrét összerakott.

 

Cseresznyét főzött először, kb 2 hete. Most kóstoltam meg: egy közepesen erős szeszesz-acetonos illat ugrik ki a pohárból. Ízében rendben van, szép cseresznye íz.

 

Mitől lehet ez a szagbeli gond? 120 liter volt a cefre, 2 kg cukrott tett hozzá. Ez lehet gond?

Vagy az előpárlatoláson múlhat.

 

Segítsetek kérlek, akinek van ilyen tapasztalata!

 

Köszönöm és üdv!

 

u.i.: ezt a hibát, valahogy lehet e orvosolni a már lefőzött pálinkából?

kornel8 Creative Commons License 2015.11.29 0 0 119439

Szia! Nem lesz élesztőízű a pálinkád, de ezt már többször tárgyalták, ha jól emlékszem. :)

Előzmény: Laccci82 (119438)
Laccci82 Creative Commons License 2015.11.29 0 0 119438

A dupla adag élesztőre gondoltam( a sütőélesztő nem újdonság).

 

Előzmény: Jani71 (119433)
sogi01 Creative Commons License 2015.11.29 0 0 119437

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (119382)
sogi01 Creative Commons License 2015.11.29 0 0 119436

Nem!

Előzmény: 1zsakkrumpli (119427)
kuti zsolti Creative Commons License 2015.11.28 0 0 119435

Jaj hát már rég lefőzettem még szeptember elején,csak most érdeklődök mit lehet vele kezdeni.

 

Előzmény: rézmanó75 (119420)
snapszmester Creative Commons License 2015.11.28 0 0 119434

Az épites nem az én oldalán, majd segítenek.

Előzmény: Jani71 (119432)
Jani71 Creative Commons License 2015.11.28 0 0 119433

Bár kezdő vagyok, de úgy olvastam, hogy az élesztő nem érződik ki. Szép is lenne... :-)

'Hová fajulna ez a világ...', hová gyártanák a sok fajélesztőt?

Az én kevéske próbacefrém is sima konyhai élesztővel indult, semmi nem érződik (még cefre).

Előzmény: Laccci82 (119431)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!