Keresés

Részletes keresés

peti.olah Creative Commons License 2017.08.21 0 0 78001

Ha az egy "kapcsoló" miatt az egész sor nem működik, akkor valószínüleg Fi- relé.

Akkor meg csak a szivattyú csatlakozójának párásodása okozhat problémát.

Kicserélném(tetném) a szivattyú vezetékét, hogy kiérjen a felszínre toldás nélkül. Ha 28 méter, akkor annyit kell rászerelni. 100 méteres gurigákban van a vezeték, bármilyen méretet kiad.

Előzmény: Szipolykaa (77998)
Szipolykaa Creative Commons License 2017.08.21 0 0 78000

Jó, ettől féltem én is. Tehát akkor MUSZÁJ vízhatlanul összedugni, nincs mese.

A kérdés, hogy van-e erre valami "kihúzom-összedugom" sebességgel bontható megoldás, vagy maradnak azok a géles meg összecsavarozható szupercsodák.

 

Az aknán kívülre hozást nem értem. Ott kert van, meg fű. Max a szerelés idejére tudnám kiszedni (ha elég hosszú lenne a kábel).

Előzmény: Törölt nick (77993)
nitacs Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77999

Idáig érthető, viszont Mekk Elek ezermester   azt is írta, hogy "vagy pedig kérnék 1x50 ampert" hálózatbővítést akkor is kell fizetni illetve azt is írta  "akkor a H tarifás óra lehetne mondjuk három fázisú 3x10A ", ott pedig szintén sokhelyes mérőóraszekrény kell. Szóval ezért kérdeztem rá.

Előzmény: Peter atyuska (77968)
Szipolykaa Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77998

Nem a FI relét vágja ki, hanem az egyik biztosítéksor elején a fekete kapcsolót, ami miatt aztán az egész sor nem működik. Abban a sorban van a kúton kívül a kapunyitó és a kazánhelyiség áramellátása is. Jellemző módon a gyerekek azt szokták észrevenni, hogy nincs internet, a férjem meg azt, hogy nem nyíilik a kapu :-)

(Lehet, hogy az egy FI mégis, de akkor minden biztosíték-sorhoz van egy.)

Előzmény: Törölt nick (77996)
Szipolykaa Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77997

https://www.pumpe24.de/presscontrol.html

 

Mindjárt olvasom, amiket írtatok

Előzmény: Törölt nick (77996)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77996

De az egész hátnak 1 db reléje van, vagy a bunkrhez egy teljesen különálló, és csak azt az egyet veri ki? Ha a házzal együtt van, akkor bejátszhat még a rég elfelejtett, bedugva hagyott nintendó tápegysége is.

Előzmény: Szipolykaa (77994)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77995

Alakíttass ki egy teljesen külön FI-vel védett áramkört ennek a bunkernek.

Előzmény: Szipolykaa (77992)
Szipolykaa Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77994

Van FI, igen :-)

 

Sokat matekoztunk a férjemmel, hogy mi okozhatja MÉG a hibát, de mindig arra jutottunk, hogy a szerkezettel nincs baj.

Mindjárt megpróbálok keresni a neten egy linket, hogy milyen cuccról beszélek (most nem otthon vagyunk éppen).

Előzmény: Törölt nick (77987)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77993

Inkább fogalmazzunk úgy, hogy oldja meg a szaki a problémát. Messze nem biztos, hogy csak az a baj, hogy rövid a drót. A hideg aknában igen magas a páratartalom és lecsapódik mindenhová aminek felülete van. Nem véletlen a vízműs aknáknál az a felfelé kinyúló görbe cső, ahogy írták is lentebb, azon keresztül tud kiszellőzni.

Előzmény: gepesz (77991)
Szipolykaa Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77992

> Nem nagyom értem egyébként a szitut :)

 

Megpróbálom értelmesen elmagyarázni :)

Olyan kutunk van (pár éve csinálták, nagyon jó a minősége, Grundfoss vagy mi búvárszivattyúval), hogy 28 méter mélyen van a szivattyú, aminek ugye áramellátás kell. Az áramot egy nyomásszabályozó fej adja neki, ami érzékeli, hogy kinyitunk egy csapot a kertben. Namost jön az áram, belemegy a nyomásszabályozó fejbe --> 1 csatlakozás. A nyomásszabályozó szabályoz, és ad vagy nem ad áramot a szivattyúnak --> második csatlakozás. Nincs tartály, csak a szabályozó van. Úgy nyolc-kilenc éve szerelték, mindent újonnan (akkor fúrattuk a kutat). Tavaly kezdte ezt a b@szkolódást a biztosítékokkal, akkor a kutas lecserélte a nyomásszabályozó fejnek a paneljét, oszt' maradt minden a régiben...

Ja, az akna. Azért viszonylag mély, hogy ne kelljen ősszel kiszedni az egész történetet, mert az borzasztó feladat. Egy kb. 1 méter mély műanyag hordót kell elképzelni, ami bele van süllyesztve a földbe. Az átmérője annyi, hogy pont ne nagyon lehessen lehajolni benne :-O És pont annyira mély, hogy a peremen hasalva ne lehessen matatni az alján. Régen egy incifinci kis akna volt, de ősszel ki kellett mutatványozni a szabályozófejet, tavasszal meg vissza, és ezt untuk meg (nem látod a csavart, mert a fej alatt van, nem férsz hozzá, és nem tudod körbetekerni a szerszámot, mert annyira kicsi a hely).

A szivattyú kábelje azért olyan rövid, mert...

Nem tudom! Gondolom, hogy ne tekeregjen egy húszméteres kábel az aknában, de kicsit alul lett lőve a dolog. Két méter igazán tekereghetne.

A kút egy fúrt kút, betétcsővel, és aknában végződik, lásd fent. A kert öntözésére szolgál.

Huhh, érthető lett?

Előzmény: ksanci (77988)
gepesz Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77991

Nem mint szakember szólok a dologhoz. Ha marhaság, majd kijavítanak.

Fogd meg a búvárszivattyút és add oda egy SZAKEMBERNEK cserélje ki a vezetéket hosszabbra.

Előzmény: Szipolykaa (77986)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77990

Az aknában/dobozban meg ne akarj csatlakozókat dugdosni.

 

Előzmény: Szipolykaa (77984)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77989

A kötéseket tartalmazó zárt (az akna légtere felé vízmentesre tömített) doboz belsejét SZELLŐZTESD ki a SZABADBA egy 40-es műanyag csővel ...

Így a doboz belseje nem fog párásodni-vizesedni.

Előzmény: Szipolykaa (77984)
ksanci Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77988

Nem csoda, hogy nem találsz megoldást, ezt csak kivezetve fogod tudni normálisan megoldani, ha bontani is kell.

 

Nem nagyom értem egyébként a szitut :) Tehát van egy akna? Nem ásott kút, nem csőkút, hanem egy olyasvalami, mint egy vízóraakna, csak mélyebb? Nem is kút, hanem a fölös víz kiszivattyúzására szolgál ez az egész?

Azt sem értem, hogy milyen búvárszivattyú az, amin 1 méteres kábel van. Vagy el lett vágva?! A nyomásszabályzás (minek a nyomását méri?) az miért a szivattyúnál van? Egyáltalán miért van? :)

 

Előzmény: Szipolykaa (77984)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77987

Én mosógéppel .zopok, kb pont úgy mint te, mert rövid a drót. Hogy a gari megmaradjon és minden esztétikusan, biztonságosan elrendezhető legyen kókányolás nélkül, hívhatom a szakszervizt egy nyamvadt kábelcserére amit 2 perc alatt magam is simán meg tudnék csinálni...

 

Nálad azt kéne, hogy a gépet és a szabályzót kiszeded, szétkapod, a vezetékeiket teljesen kicseréled 10-10 méteresre, vagy amekkorára kell és olyan magasságban vagy távolságban ahol neked szimpatikus ott kötözgeted össze. A két kábelt vagy külön külön lógatod vissza, vagy félméterenként műanyag gyorskötözővel összekötöd így csak 1 kábelnek fog tűnni.

 

De lehet, hogy totál más helyen szivárog át a víz, (vagy máshol is) valahol el van repedve a masina és azért old le a reléd. (Ugye van FI?)

 

Másik, hogy fájó szívvel, de lemondasz a szétszedhetőségről és egy műgyantával kiöntött dobozban kötözgeted őket össze, és így ereszted le. A vezetékei milyen állapotban vannak? ezerévesek, vagy vadi új, sértetlenek?

Előzmény: Szipolykaa (77986)
Szipolykaa Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77986

Az egyik vezetékpárral megoldható, hgy egy kampóval felhúzom, és akkor legalább nem a kútaknában kell összehajtogatnom magam. Sajnos a másik vezeték, ami a búvárszivattyúból jön ki, az nagyon rövid, őhozzá hajolni kell. De mondjuk, hogy egy nagyon borzasztó alkalommal meg tudnám hosszabbítani egy műgyanta-öntős megoldással, és akkor igen, tudnék a fűben ülve is villanyt szerelni. No de a vezetékeket utána vissza kell tuszkolni az aknába, a fűben fekve nem maradhatnak. Tehát a csatlakoztatási lehetőséggel szemben támasztott kívánalmak maradnak! (Hacsak nem arra gondolsz, hogy a földön ücsörögve belefér a csavarhúzóval való bontás. De akkor is szívesebben alkalmaznék valami egészen egyszerű, gyorsan bontható megoldást).

Előzmény: Törölt nick (77985)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.21 0 1 77985

Látatlanban: Nem oldaná meg a problémádat, ha kicserélnéd a két vezetéket egy-egy olyan hosszúra ami a földfelszín fölé ér, és ott kötnéd össze?

Előzmény: Szipolykaa (77984)
Szipolykaa Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77984

Sziasztok!

Esetleg tudtok segíteni... Eddig még mindig itt kaptam a legjobb tanácsokat.

 

Adott egy kútakna, búvárszivattyú, és egy nyomásszabályozós panel. Az akna elég mély ahhoz, hogy télálló legyen. Benne két elektromos csatlakozást kell(ene) vízállóan összedugni (a búvárszivattyút a szabályozó kimenetével, és a szabályozó bemenetét az áramforrással). Úgy tűnik, hogy ez nem akar összejönni, egy idő után mindig lecsapja a biztosítékot.

 

 

Az eddigi megoldások, amik nem működtek:

1. Kapszula, IP44 minősítéssel. Na, ez xart sem ér, a belsejéből szoktam kiönteni a vizet. Pedig van gumipereme is, szóval elvileg akár működhetne is. Csak nem teszi.

2. Az összedugott csatlakozóra ráhúztam egy hosszú, vékony nejlonzacskó tömlőt, majd egy rúd segítségével felállítottam úgy, hogy még ha fröccsen is a víz (bár nem tudom, hogy fröccsenne...), hatvan centit kellene felmászniuk a vízcseppeknek a tömlőben. Namármost úgy tűnik, felmásztak... Vagy kondenzvíz, és akkor amúgy sincs esélyem!

 

Megoldások, amiket ismerek, de nem szeretném alkalmazni:

1. Géles csatlakozó

2. Bármi, aminek az a lényege, hogy a vízmentesre összecsavarás előtt a két kábel ereit csoki segítségével csatlakoztatom egymáshoz. Ez hatalmas szopó, mert szűk az akna, gyakorlatilag nemigen lehet benne hajolgatni, és ha valami miatt bontani kell a csatlakozást, akkor mégiscsak tekeregni kell abban a nulla helyben.

 

Amire vágynék: Valami, ami bontható. Tehát simán szét lehet húzni, mégis vízálló. Normál 220-as kábeleket kell egymáshoz csatlakoztatni, IP67 vagy 68 módon. Szétgugliztam már magam, de egyelőre nem találtam rá az üdvözítő megoldásra.

 

Minden ötletet előre is köszönök!

sylvanus67 Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77983

(3x25)-32=16x3600x1,27= ~73 eFt

 

 

helyesen:

 

 

(3x25)-32=43x3600x1,27= ~196 eFt

Előzmény: Törölt nick (77979)
hadovaja Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77982

keresem, délután tudok irni mert dolgozni kell mennem, köszönöm a türelmeteket, nagyon rendesek vagytok :-)

Előzmény: ksanci (77981)
ksanci Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77981

Hívd fel őket és meséld el, hogy a papírjuk szerint neked 1x32A-ed van, a valóságban meg 3x10A. Ez már önmagában nem stimmel.

A probléma az, hogy meg kellene lennie a bekötésről a műszaki igazolásnak, de gondolom, nincs ilyen.

A mérő gyári száma azonos az Elműs adatokkal? Erre még nem válaszoltál, csak arra, hogy a fogyasztási hely stimmel.

 

Előzmény: hadovaja (77980)
hadovaja Creative Commons License 2017.08.21 0 0 77980

ha lekapcsolom mindet sorban, akkor is világít a piros.

Nem tudom mi az a nafta, a plombált dobozból vagy 6 fekete vezetéket látok, az óra fele bemászva

Akkor kell elmüs? Nem mondták a szakik, mind menekül...

Előzmény: Peter atyuska (77977)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.20 0 0 77979

Azonban az 1 fázis nem ésszerű, ha napelemben gondolkodik és az nagyobb lesz mint (4)-5 kW.

 

Az első 32 Amper a 3 fázisnál  ingyen van.

A többlet sem drága, asszem 3600 Ft+áfa/Amper.

 

A szerintem új családi háznál minimum szükséges 3x16 Amper felára (3x25)-32=16x3600x1,27= ~73 eFt 

Ennyit simán megér... 

 

Előzmény: Peter atyuska (77968)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.20 0 0 77978

Napelem egy fázisra max 5 kW-ig.... azt se szívesen inkább 3,5-4,0-ig szeretik.

 

Új házat manapság magamnak

- minimum 3x16 Amperrel kérnék

vagy inkább 

- 3x25 Amperrel

 

Esetleg 2x16+1x25...32 Amperrel, ha lehet ilyet is.

 

 

---

 

Ha BIZTOS a napelem léte már a kezdetektől, akkor... 

 

Mivel a napelem csak egy órával szemben szaldós, így fogas kérdés, hogy legyen-e B/H/G/ tarifa is az A tarifa mellé.

 

Mert amíg van szaldó (vagy a napáramot legalább a B/H/G tarifa árában számolják el) addig a legjobb mindent az A tarifáról használni.

Hisz a napáram csak 14-16 Ft/kWh önköltségű, ami a B/H/G tarifánál is olcsóbb... és nincsenek időbeni használati korlátai az A tarifának :-)

 

Azonban azokat az eszközöket, amik egyébként B/H/G tarifásak lennének egy önálló csoportként vezetékelném.

(hátha változik egyszer a szaldo/tarifa rendszer)

 

Előzmény: nitacs (77965)
Peter atyuska Creative Commons License 2017.08.20 0 0 77977

Nézd meg a mérőt a tekerős és az újakon is van egy led ami akkor világít ha nincs meg egy fázis vagy több, pirossan. A biztosítékok mármint az óránál lehet egyesével lekapcsolni majd vissza ha lekapcsolás után világít akkor megvan ha semmi sem történik akkor az érdekes. De néz rá az oszlopodra ahonnan a naftát kapod ha ott 4 vezeték van felkötve ott kell lennie a 3F nak. Ha a szolgáltató kimegy és nem talál hibát akkor azt kiszámlázza.

Előzmény: hadovaja (77972)
Peter atyuska Creative Commons License 2017.08.20 0 0 77976

Tehát van vagy lesz neked Normál - Vezérelt - H mérésed, akkor van három órád már? a három méréshez 3 külön biztosító tábla kell, a vezérelt mérésre köthető minden olyan villamos fogyasztó ami szakaszos üzemeltetésre alkalmas és fikszen van kötve. Így lehet ez bármilyen fűtőberendezés, mélyhűtő láda, bojler, kisegítő elektromos fűtés pld meleg víz puffernél.

 

Ha reg szerelő (ajánlott szerelő) volt ki kellett volna tölteni egy forma nyomtatványt amit mostanában a szolgáltató a bejelentésre kiküldött gazdasági műszaki tájékoztató mellékel. Ha mérőknél plombát bontott akkor azt be is kellett jelentenie.

Előzmény: Csuklósbusz (77974)
Csuklósbusz Creative Commons License 2017.08.20 0 0 77975

Amúgy az ilyeneket nem nézi át a művek mielőtt átvennék, egy 10 évvel ezelőtti kötés:

Előzmény: Csuklósbusz (77974)
Csuklósbusz Creative Commons License 2017.08.20 -1 0 77974

Sziasztok!

 

Nappali 3F, + vezérelt + H tarifa mért főelosztó az alábbi képeken. Nem én, szerelő csinálta.

 

 

Szerintem még többmindent is rakatott be mint ami kellett volna. Anyagár volt 80 rugó... pedig csak kb 10 méterre van a mérőszekrény. Külön szondát is rakott ezek alá.

 

De viszont a szerelő szerint nem lehet olajradiátorral kicsalni az éjszakai ( vezérelt) mérőt.

 

De az ügyfélszolgálat szerint meg igen. 

A tervem hogy átfúrom az óraszekrényt és a fal túloldalán az olajradiátornak átdugom a kábelét és bekötöm fixre a képen látható ( éjszakai) dobozába...

 

Akkor meg is van a szakaszosan is biztonságosan működtethető, fixen bekötött berendezés. :-)

Számlát adott, mást nem, kellene amúgy valami nyilatkozat erről a szolgáltató felé?

Vagy ezt akkor a regszerelő csekkolja?

 

Előre is köszi a válaszokat!

hadovaja Creative Commons License 2017.08.20 0 0 77973

nincs kiöntve, nem tudom hogy szakinyelven minek nevezik azt a kerek üreget, amiben leszigetelt végű kábelek vannak. Az egyik plafonközelin régebben hősugárzó volt becsatlakozva, a másikon szerintem semmi. Na, ezeket nem vizsgáltuk megszakítóazonosítás/fázis szempontjából.

Azt tudom, hogy hülye volt az előző tulaj mert semmi nem normális ebben a lakásban, pl. még neonnal világított...

Előzmény: Törölt nick (77960)
hadovaja Creative Commons License 2017.08.20 0 0 77972

cucu, amióta rázósak a problémáim, jobban odafigyelek a házt.hépek teljesítményére is.

Nem sikerült beszélnem a szskival, majd később. 

Amúgy tényleg érdekel, hogy kidöglött az a két plombált fázis, vagy mi van. Talán be is megyek az Elműhöz nyomozni.

Előzmény: cucu (77958)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!