Keresés

Részletes keresés

heremooka Creative Commons License 2011.02.15 0 0 458

Megnéztem a Klinikát. Holnap fel is hívom őket. Majdnem szóról szóra azt olvastam, ami a Hangody dokiék weboldalán van. Ők Pesten dolgoznak ugyan, de náluk 2000 Euro egy térdműtét.

 

Kívánok Neked is mielőbbi teljes gyógyulást! Beszámolok majd én is a továbbiakról.

Előzmény: heremooka (457)
heremooka Creative Commons License 2011.02.15 0 0 457

Nagyon köszönöm a válaszodat, mindenképpen megnézem a klinikát. Százezer forintot én is szánok rá, mert ennyit meg kell hogy érjen. Az is tök szimpi, hogy azt kicsengetem és nem kell találgatnom, amit a borítékba tettem, elég-e. (sztem az is minimum a fele lenne...)

Előzmény: Oroszlány (456)
Oroszlány Creative Commons License 2011.02.15 0 0 456

Szia!

 

Az első bekezdésed elolvasása után, anélkül hogy elovastam volna a másodikban leírt , később kiderült diagnózist, már tudtam hogy a leírtak alapján keresztszalag-szakadásod van.

Nagyon egyértelmű, mert nekem ugyan ez volt a tünet, és én is közel egy évig éltem úgy, hogy tudtam és éreztem hogy instabil, de 3x is azzal küldtek el bizonyos K-E megyei intézmények, hogy borogassam, polcoljam, kenjem, és hasonló, szokásos finomságok! Mire megelégeltem, tavaly októberben kerestem fel specialistát (természetesen fizetőst, ebben az országban csak az mondja meg mi a bajod), és ő átfogó vizsgálat után megállapította, hogy szakadt az elülső keresztszalagom, ergo nincs, és operálni/pótolni kell.

Nos azóta engem dec.13-án megoperáltak, két hónapja rehabilitálódok, röviden leírom a tapasztalataimat.

Nekem sportbalesetem volt, egy teremfoci alkalmával egy ártatlan lépésnél szakadt el, iszonyatos fájdalom követte. Utána következtek a már említett "szakorvosi" vizsgálatok, és folyamatosan én is azt éreztem, amit te. Folyton figyelnem kellett hová, és hogyan lépek, mert ha valami beakadt, vagy nem úgy fordult, akkor iszonyat fájdalom.

Mivel ahogy említettem fentebb, K-E megyében lakom, így Vankó Dr-ra esett a választásom, a környezetemben több embert műtött hasonló problémával, és mind nagyon meg voltak vele elégedve. Felkerestem magánrendelésen, és ahogy említettem, egyből kiderült a baj, műteni kell, időpont egyeztetés, stb, majd a műtét.

Engem a tatai Béres klinikán műtött. Ez egy magán klinika, nem olcsó, de én nem akartam azon az osztályon kés alá feküdni, ahol elvileg kés alá kellett volna feküdnöm, így nem sajnáltam rá a pénzt. Az egész cakk-pakk olyan 100ezer forintra jött ki, ebben benne volt a két csavar, és a szoba ára 2 éjszakára. A hely nagyon kényelmes, már-már hotelt idéz, és kedvesek a nővérek, ami ugye nem mellékes.

Szóval a műtét hétfőn volt, reggel bementem, 9-kor kaptam egy bódító bogyót, 11 előtt nem sokkal vittek a műtőbe, és gerincbe adott érzéstelenítés mellett megműtöttek. Fura érzés, végig ébren voltam, de olyan jó hangulatom volt, egyáltalán nem érdekelt hogy épp műtenek. Aztán a műtét után nemsokkal már a szobában tv-ztem.

A rehabilitáció sajnos nagyon hosszú, és nem fáradtság mentes. Nekm is a combomból vettek ki inat a pótláshoz, de két hónap elteltével is úgy érzem, hogy nem épült még be (azt mondják ez természetes), és elég idegen érzés.

Nekem 3 hétig kellett mankóval közlekednem, majd további 2 hétig egy mankóvak, támaszték képpen. Mára már természetesen simán járok, és dolgozom már 3 hete, de leguggolni természetesen még nem tudok, és még a hirtelen mozdulat, és erőlködés nem megengedett. Futni is tilos még, azt is csak a műtét után 4-5 hónappal lehet megkezdeni, a focira meg  leghamarabb (és ez tökéletes rehabilitációt feltételez) egy év múlva gondolhatok..

 

Nekem az derül ki az írásodból, hogy budapesti vagy, így csak feltételesen tudom javasolni a tatai klinikát, éa Vankó Dr-t, de Tata nagyon közel van Bp-hez, így meggondolandó. Arra mindenképp számítanod kell, hogy ezzel a sérüléssel teljes életet sosem fogsz élni ha nem műtteted meg. Én is olvastam jó nagy marhaságokat, hogy majd visszanő, meg helyreáll, sőt még azt is, hogy aki nem sportol aktívan, annak nem is kell! Marhaság! Ha javasolhatok, mindenképp azt mondom neked, mihamarabb műttesd meg. A rehab nagyon hosszú, és néha gyötrelmes lesz, ezt nincs mit tagadni, de véleményem szerint mindenki tartozik magának(és főleg a családjának) ennyivel!

 

Minden jót!

 

Előzmény: heremooka (455)
heremooka Creative Commons License 2011.02.15 0 0 455

Sziasztok !

 

Egy évvel ezelőtt ért egy baleset, aminek következtében kifordult a térdem. A Péterfy kórház Baleseti Sebészetén megröntgenezték és úgy látták, hogy a szalagok megnyúltak. Rögzítették hat hétre, (asszem KL-03) majd gyógyultnak nyilvánították.

A lábam ennek ellenére továbbra sem akart helyrejönni, instabil volt, most is az. Tök depi lettem, hogy ilyen nyivákolós kripli vagyok. Régen aktívan sportoltam, szabadidőmben ma is ezt teszem/tenném, de már a gyerekeinkkel… (37 éves vagyok) Szeretem a ház körüli dolgokat magam megcsinálni, állatokat tartok, stb. Mivel otthon dolgozunk családi cégben, időt szakíthatok ezekre.

 

Bármilyen mozgást végzek, sajnos figyelnem kell arra hogy combommal egyszerre fordítsam lábfejemet, különben térdem kifordulással fenyeget.  Orvoshoz nem szívesen járok, de amikor édesapámat elvittem bokatöréssel ugyanabba az intézménybe -ahol engem fenti sérülés miatt kezeltek egy éve-  akkor elpanaszoltam a térdem továbbra is fennálló problémáját.  Az édesapámat kezelő doki volt olyan rendes és elküldött egy MR-vizsgálatra, ahol a következő orvosi véleményt írták:

„Az elülső keresztszalag inveterált szakadása. Mindkét meniscusban szakadás, a lateralis oldalon a ruptura a teljes meniscus állományára terjed. Chondropathia. Kis Baker cysta.

 

Emelkedjünk felül azon, amit akkor éreztem. Inkább a megoldást keresem.

 

A doki szerint műteni kell. Ajánlott egy, az intézményben dolgozó másik orvost, aki megcsinálná. Nem kérdeztem meg azt, hogy ennek a műtétnek mi a neve. Azt tudom csak, hogy a combom hátsó részéről vennének ki ínszalagot a pótláshoz.

Átnéztem a netet és azt olvastam hogy sok műtéti megoldás létezik térdszalag-problémákra, bár fogalmam sincs, hogy nálam melyik alkalmazható. Persze szeretném, ha a lehetőségeimhez képest a legjobb/legkorszerűbb eljárást alkalmaznák, a lehető legkevesebb lehetséges komplikációval. Meg aztán több szem többet lát alapon elkerülném a további gondokat.

Bőven elég volt ez az egy év küszködés. Annyiban örülök csak, hogy kiderült: nem én nyavalyogtam feleslegesen…

A vizsgálati eredmények a rendelkezésemre állnak egy vélemény és egy MR-vizsgálati fájl formájában.

 

Hátha tud valaki segíteni, még akkor is ha nem mindenki térdspecialista ;) Hangody dokit megtaláltam a neten –ő műtötte az unokatesómat is egyszer- de az Uzsoki kórházból elhajtottak telefonon, mondván csak XIV. kerületieket fogadnak L Jó lenne mással is megvizsgáltatni, vagy csak hogy átnézzék a leleteket.

 

Szerintetek kivel érdemes (és lehet)? Este természetesen elolvasom az eddigieket a topikban.

 

Előre is köszönet: heremooka

nicky77 Creative Commons License 2011.02.04 0 0 454

Szia!

Csak az egyiket kellett gyógytornázni utána is kell ! Amúgy ezt tavaly márciusban csinálták de még mindig nem tudom "terhelni" mert fáj de nekem nincs porcom sem! Neked van?

szia

Előzmény: Caca1 (453)
Caca1 Creative Commons License 2011.02.03 0 0 453

szia,

 

ez nem hangzik túl jól, mind a két lábadat megműtötték és egyszerre is megcsinálják vagy külön-külön?

már nagyon unom a tornát, főleg ha nem múlasztja el...

te tornázol?

és mikor volt a műtét, még nem lehet hogy helyre jön?

Előzmény: nicky77 (452)
nicky77 Creative Commons License 2011.02.03 0 0 452

Szia!

Nekem hasonló a problémám! A denks műtétet is megcsinálták.... sajna nem javul! De tornáztasd elvileg jó!

Jobbulást!

Előzmény: Caca1 (451)
Caca1 Creative Commons License 2011.02.01 0 0 451

sziasztok,

 

Porcpuhulást állapítottak meg nálam kb. 11 hónapja. Azóta beszedtem nagyon sok porcerősítőt,gyulladáscsökkentőt, jártam gyógytornászhoz és tornáztam kb. 2-3 hónapig majd minden nap. De sajnos a fájdalom bár lecsökkent, de nem múlik el. Van amikor alig érzem, máskor mintha égne, és napokig folyamatosan fáj.

Valójában tanácsatalan vagyok. Volt valakinek porcpuhulása/chondromalatia? Nálam a kialakulása oka a szabálytalan térdkalácsom, ami folyton dörzsöli a combcsontot.

 

Denks műtétet javasolnak, (térdkalács ín tapadási helyét áthelyezik) a  nem kés barát típusú dokik meg azt mondják torna minden nap.

 

De hónapok alatt nem múlt el a tornától, várható még javulás??

Nagyon várom a sorstársak jelentkezését.

nicky77 Creative Commons License 2011.02.01 0 0 450

Szia!

 

A szalag áthelyezés azért kellett mert a patella belső felszíne totálisan felpuhult (chondromalacia?) és h ne fájjon annyira ill. nekem is a tibia és a femur condylusain van gond, de ezt pontosabban megkérdem majd a dokit .

Szerintem hasonló a problémánk! Neked mondták, hogy futhatsz majd??? Nekem kimondottan tiltják!

 

Szia

Előzmény: Bubu1980 (448)
potos06 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 449

Sziasztok! 2010. augusztusában foci közben felugrottam egy labdáért és közben a kinyújtott lábam megfeszült, pár percig nem tudtam lábra állni. A balesetin röntgen után azt mondták, húzódás, pihentetés, kímélő életmód 1 hétig.

Azóta eltelt közel fél év, s még mindíg nem tudok leguggolni, illetve futni is csak úgy, mintha húznám magam után a lábam. Közben a lépcsőzéskor is fáj.

Gondoltam egyet, 2 hete elmentem a dr. Knoll Zsolthoz, aki megállapította az LCA szakadásomat. Elküldött MRI-re. Sztombaton megvolt az MRI, ahol viszont "csak" részleges szakadást írtak.

Holnap  megyek vissza a dokihoz, aki először azt mondta műteni kell. De remélem, hogy ez az MRI ismeretében már nem lesz szükséges. 36 éves vagyok.

Focizni nem fogok, heti 1 tenisz viszont megfelelő térdrögzítővel vállalható szerintem.

Ti mit tanácsoltok? Előre is köszi a segítségeteket!

Bubu1980 Creative Commons License 2011.01.29 0 0 448

SZia!

 

Értem, hosszadalmas, az biztos. Jó lessz!Bár azt nem értem, hogyaz miben segít, ha a lig patelae tapadását áthelyezik. Ez miért történt volt vmi ilyenjellegű probléma???

Porcfekély nem teljesen az, a porcfekély a tibia és a femur condylusain alakult ki, jelenleg nekem is 3éven belül 4. műtétem volt (amiből kettő porc+keresztszalagpótlást is tartalmazott, persze még ugyanazon térdben), mely során már nemcsak a szalgot pótolták, hanem kiderült a chondromalácia is. Megpersze a femur, tibian levő porchiány(amit már tudtam eddig is). De én bízok benne, hogy jó lesz! Igazából fáj nagyon, de ezerel csinálom a tornát, és reménykedem,, hogy javul a helyzet!

 

Te is bízzál bennünk, meg tornázz ha bírsz!

szép hétvégét!!

bubu

Előzmény: nicky77 (447)
nicky77 Creative Commons License 2011.01.28 0 0 447

Biztos síelhetsz majd :-) . Tényleg rossz volt mert akkor eldőlt hogy soha többé nem kézizhetek , de ez rég volt , akkor nagyon szenvedtem de utána mindig csináltam valamit . Sajnos az első műtétet a Péterfyben csinálták ( Szebeny dr) és elfertőződőtt de nem nyultak akkor bele csak gyógyszert adtak ( szerintem itt hibáztak) ,majd évekig momdtam neki h nem jó de hiába ( itt én , hamarabb kellett volna dokit váltani) . Akkor 3szor nyúltak bele egymás után , a keresztszalag még mindig jó :-) csak a porchiány miatt kialakult problémák vannak . Majd 2 évvel ezelőtt (ez a harmadik év) úgy bedagadt , hogy menni alig bírtam nos ekkor váltottam dokit mert akkor sem figyelt rám . A mostani meg próbál valamit, h jó legyen. Elsőre nem tudom miért nem lehetett megcsinálni a porcpótlást , gondolom esélyt akartak adni. Elsőre csak ízűleto tokbemetszést csináltak , tavaly áthelyezték a patella ín tapadását.

 

Porcfekéllyel, hogy tudsz futni ??? Az nem hasonló mint a chondromalacia???

szia 

Előzmény: Bubu1980 (446)
Bubu1980 Creative Commons License 2011.01.27 0 0 446

Jah, hát most én sem sportolok, hiszen keresztszalag pótlás után elviekben 1 évig tilos a sport...:( Vagyis a síelés és a foci, a többit talán a 8-9.hónapban meg lehet próbálni, de nem nagyon tanácsos. A síelést én sem kérdeztem még hogy mit tanácsol rá. De jövö7en megyek kontrollra, majd megkérdezem, mit szól hozzá... Kíváncsi vagyok ám! De ezekrőla  sportokról nem szeretnékteljesen lemondani, vagy legalábbis egy részükről... Mert szeretem.

Igen az rossz lehetett, ahogy sport közbenmegsérültél, az olyan szörnyű, amikor megy a játék,és Te meg...Ismerős... Sajnálom.

Gyógytornászként dolg. Így igazából nem meyek sehova miatta..., majd csak amikor használhatok gépeket,de jelenleg még azerősítés periódusa megy...

Porcfekélynél, leszedteék a porcfelszínt, és mivel kicsit mélyebbvolt, speciális felfúrásokat (Predie szerint történt technikát) alkalmaztak. Bízva abban, hogy regenerálódik...Mivel fialaloknál még kéne.., de sajna nem.

És ezóta a sérülés óta 3szor műtöttek? Mit csináltak,vagy kiknél voltál? Miért nem lehetett egyszerre....???

 

Légy jó, szia

Előzmény: nicky77 (445)
nicky77 Creative Commons License 2011.01.27 0 0 445

Tényleg nincs messze bár nem nagyon izgulok mert úgye a rutin :-) . Amúgy kézilabdáztam és egy meccsen kifordult a térdem így azóta szenvedek vele.

Sajnos én ennyi sportot mint Te per pillanat nem csinálhatom , most inkább spinning, kardiogépek, bicikli és úszás. Síelni max jövöre vagyis remélem bár ezt kérdeztem a Hangody proffot és nem nagyon örült az ötletnek . Hiányzik a futás :-( azt szerettem !

Porcfekéllyel mit lehet tenni?

 

Milyen területen dolgozol az eü-ben?

szia

Előzmény: Bubu1980 (444)
Bubu1980 Creative Commons License 2011.01.27 0 0 444

Szia!

 

Hűű, az nincs már túl messze... Minden okés lesz... ne aggódj.Meg tudják csinálni, csak Te is próbálj megúgy hozzáállni. Elhiszem, hogynehéz, de bízni kell, muszáj!!!

Jah, igen jó doki, és remélem minden rendben lesz.. , mert már voltam párnál én is, hiszen párszor elszakadt már, meg volt néhányszor porcfekély.. Nem járok gyógytornára, igen eü-s vagyok, ezzel foglalkozom éppen..:) Bár a sport néha hátrányos.. Sok féle sportot űzök, de legfőképp a foci, és az aikido megy, télen meg persze síelés és snowboard.. Meg persze futás, röpi... hobbi szinten, szinte eddig soha nem voltam itthon ennyit... (leszámítva aműtétek után) És már kezd besokkalni..

Te miket sportolsz, vagyis sportoltál ezelőtt? Azzal kezdődtek a problémák, valami sérülés következtésben?

Fel a fejjel, és kitartás! Meg próbáld vmilyen szinten fenntartani a combizmodat, az a későbbiekben sokat fogsegíteni!

 

szép napot!

szia

Előzmény: nicky77 (443)
nicky77 Creative Commons License 2011.01.27 0 0 443

Szia!

 

Háát igen tavaly már én is vártam, hogy kimozduljak otthonról ( 4 hétig nem állhattam a lábamra) örültem mikor már gyógytornára mehettem ! Hangody prof az tényleg jó ! Te egészségügyis vagy??? Mit sportoltál?? Kihez jársz gyógytornára??A műtét ha nem jön közbe semmi ( pl. betegség) akkor febr 11.-én pénteken lesz.

 

Neked is kitartást és sok tornázást :-)

szép napot!

Előzmény: Bubu1980 (442)
Bubu1980 Creative Commons License 2011.01.26 0 0 442

Szia!

 

Értem, nem túl jó a helyzet... Sajnálom. Nekem Hangody Prof. csinálta. Még messze a jó. Hiszen mindössze 5 hetevolt, de rengeteget tornáztatom..., igazából aztmondják erősebb a térdizomzatom, mint másnak "csak" egyik fajta műtét után (mert nálam egyszerre volt a porcfelfúrás és a szalagpótlás). Demajd kiderül amikor nem kell mankózni!

A gyóógytornával nekem sincs nagy nehézségem..., de nekem már mehetnékem van kicsit,gondolok itt  arra, hogy társaság,beülés, jó beszélgetés....Perszevan itthon is, de az más.

 

Szép estét!

Jobbulást,vagyis kitartás!

Jah, és mikor lesz pontosan??? Megvan az időpont?

 

 

 

 

Előzmény: nicky77 (441)
nicky77 Creative Commons License 2011.01.26 0 0 441

Szia!

 

A probléma  a femur, tibia részen van. Sajnos nincs porcom mert sportsérülés (kézilabda) miatt leszakadt. Terhelni nem nagyon tudom mert fáj illetve "bevízesedik" ergo null izomzat , bár azért heti 1-2szer elmegyek konditerembe gépezni meg úszni így a napi életemben is kissé akadály.  

Injectiót kapok bele ( nekem annyira azért nem jött be) ezt évente kb. 2x3 adag és jegelem ha nagyon beduzzad és fáj.

A lábbelit még nem kérdeztem a dokitól!!

 

 Neked rendbe jött a térded? Tiedet ki csinálta?

 szia

Előzmény: Bubu1980 (440)
Bubu1980 Creative Commons License 2011.01.25 0 0 440

Szia!

Menni fog! Melyik részen femur, tibia, fibula? Gondolom valamelyik condylusán van probléma, ott szokott a porc erőteljesebben kopni... Meniscusokkal mi a helyzet Nálad? Emelett az izomerőd milyen, mennyire tudsz emellett élni? mozgásban teljes mértékben korlátoz?

Megkérdezhetem, h mikkel próbálkoztál (terpiagyanánt), gondolok itt akár gyógyszer, akár injekciós oldat vagy csupán ezek a sokak által kényelmesnek, hasznosnak, bár igen drágának tartott lábbelikre...

 

szia

Előzmény: nicky77 (439)
nicky77 Creative Commons License 2011.01.25 0 0 439

Szia!

 

Azért "elvileg" mert ez a műtőasztalon fog kiderülni de én sajna annyira nem bízok benne h menni fog, mert állítólag elég nagy kiterjedésű a hiány ,ha igen akkor kellemes meglepetés lesz :-D .

Te kinél voltál???

szia

Előzmény: Bubu1980 (438)
Bubu1980 Creative Commons License 2011.01.25 0 0 438

Szia!

 

Nincs mit!:-) Szívesen!

Nekem is az is volt decemberben, uzsokiban. Meg keresztszalag pótlás is... Uzsokiban helyreteszik! Bízz bennük! Jah, miértcsak "elvileg" lesz? Nem akarsz menni, félsz? vagy egyéb okai vannak?

Légy jó!

 

üdv, bubu

Előzmény: nicky77 (437)
nicky77 Creative Commons License 2011.01.25 0 0 437

Szia!

 

Kösz az infót !!! Igen nekem lesz "elvileg" mozaikplasztikám az uzsokiban dr Szűcs csinálja kb. 2 hét múlva . Sajna nem vagyok gyógytornász de már kb. 3éve próbálják rendbe hozni a térdem így nagyjából "kitanultam " és tapasztaltam meg persze utána olvastam .

 

szia

Előzmény: Bubu1980 (436)
Bubu1980 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 436

Szia!

 

Az RYN az egy cipőtípus, tudomásom szerint. Olyan mint az MBT, csak kicsit olcsóbban lehet hozzájutni. Illetve kicsit más a kiképzése. Sokkal puhább a talpa...

 

Ugye Neked lesz porcfelszínképzés (mozaikplasztika)? Ki fogja csinálni? Gyógytornász vagy?

 

Remélem segítettem!

szép estét!

Előzmény: nicky77 (427)
Bubu1980 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 435

Szia!

 

Látod-látod, mondtuk itt a fórumon, hogy menjszakemberhez. Nem szabad ennyiben hagyni! Mondtam, hogy a gipszes megoldás nem jó, soha nem szoktak gipszet alkalmazni szalagproblémánál. Azt csak csonttörés gyanú esetén alkalmazandó.... Legalábbis én mindíg is így tanultam, tanították...

De legalább mostmár jó kezekben vagy, és segítenek. Felépülés hosszú lesz, de megéri!

Hajrá!;-)

 

Szép estét!

Előzmény: Taktika84 (424)
boka1983 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 433

Szia!

 

Köszi szépen a választ!

 

Közben konzultáltam gyógytornásszal is a hétvégén egy internetes fórumon és ő is szintén azt mondta, hogy lehet úszni, csak előtte be kell melegíteni (pl.: kerékpározó mozdulatokkal a vízben). Ő azt mondta, hogy a mellúszást lehetőleg kerüljem, inkább gyorsban vagy háton ússzak.

 

Végülis tegnap megpróbáltam, egész jól ment és nem is fájt közben a térdem. Úszás után meg sokkal rugalmasabb volt, mint előtte.

 

Egyébként ő is mondta, hogy szobabiciklizni vagy ha bírom (mert nekem csak az van otthon), akkor ellipszis traineren is lehet edzegetni fokozatosan, persze csak nullfokozaton. A műtét előtt rendszeresen úsztam, meg kondiztam, úgyhogy viszonylag jó állapotban vannak az izmaim, de még így is van mit dolgozni rajta.

 

Eddig jól haladok, de majd meglátjuk!

 

További szép napot és estét!

 

Előzmény: Bubu1980 (432)
Bubu1980 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 432

Szia!

 

Szerintem simán mehetsz úszni, és mehet a gyorsúyzás, ill. mellúszás is, ha bírod. Hiszen csak keresztszalagpótlás után tiltott a mellúszás, Te meg azt írtad, hogy chondromalácia miatt volt artoszkopos beavatkovázos. Ha bírja a térded, akkor mehet az úszás...:) Persze nem vagyok orvos, de ilyesmi.., és ha gondolod kérdezd meg ortopéd szakorvostól, de ilyenkor az engedélyezett, hiszena víz segít az erősítésben! Bár eleinte otthon kell megfelelő izomtatot "összeszedni"..

Jó úszást!

 

szia

Előzmény: boka1983 (425)
Oroszlány Creative Commons License 2011.01.21 0 0 431

Én megmondtam!:-)))..na de ez csak irónia volt!

 

Igazából ne bánkódj, nekem fél évvel a sérülesem, és 3 vizsgálat után derült ki, hogy keresztszalag-szakadásom van, egy specialistánál, mikor nem akart gyógyulni. A snassz sebészeteken úgyis mindíg, mindenhol félrekezelik az ilyen sérüléseket. A nagy mottó: pihentesd, borogasd, polcold fel, aztán majd meggyógyul!

Örülj annak, hogy megvan a diagnózis, és kitartást kívánok a műtéthez és a rehabilitációhoz!

Előzmény: Taktika84 (424)
boka1983 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 430

Szia!

 

Nekem nem mozaikplasztikát csináltak, hanem porcplasztikát és a zárómra ezt írták (ami fogalmam sincs, mit jelent): vaporizatios abrasios plasztikát végeztek (ha valaki esetleg tudja, mit jelent, kérem világosítson fel)!

 

Szóval már egészen jó állapotban van a térdem.

Nekem azt mondta a doki, hogy egy hónap pihenés után már teljesen terhelhetem, kivéve a lépcsőzést, meg a guggolást, mert az tilos még egy darabig.

 

Most már megy a lépcsőzés (ez már a hetedik hét a műtét óta), igaz a teljes testsúlyomat még nem tudom ráhelyezni, mert akkor fáj.

 

Jó lenne, ha valaki tudna segíteni, hogy mit lehet már vele kezdeni (mármint valami light-os sportot pl.: úszás vagy cardio gép), mert magamtól nem merek, mert félek, hogy hülyeséget csinálok.

 

 

Előzmény: nicky77 (429)
nicky77 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 429

Szia!

 

Nekem is hasonló problémám van és túl vagyok már 2 műtéten , most jön a harmadik ami lehet a porcpótlás (mozaikplasztika) . Sajnos sportolni nem nagyon tudok :-( .

Ha tudod a neten vannak kimondottan térdgyógytornák amit otthon gyakorolhatsz , szerintem nézd meg vagy keress fel ott egy gyógytornászt , hogy megmutassa mit kell csinálnod . Bár nekem elég furcsa, hogy nem kell gyógytornára járnod , főleg ilyan műtét után.

Az úszás jó rá de porcpótlás után kb . fél év után kezdheted terhelni teljesen ha előtte erősíted a combizmodat (kerékpár ) .

 szia

Előzmény: boka1983 (428)
boka1983 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 428

Szia!

 

Köszi a választ!

 

Nem kell járnom gyógytornára, azt mondta a doki, hogy egy hónapig legyek otthon, fájdalomhatárig otthon terhelhettem és január óta meg már dolgozhatok is.

Elég rossz állapotban volt már a térdem, iszonyatosan fájt a műtét előtt már alig bírtam menni is, nemhogy sportolni.

Majd évig húztam, már minden terápiát kipróbáltam előtte (injekciót mondjuk nem kaptam bele).

 

A doki a műtét után azt mondta, hogy rossz állapotban volt a porc felszín (töredezett volt, meg fel volt puhulva). Ezt plasztikázták.

 

Most még ami jó rá és úgy érzem, hogy használ az az indometacin-os kenőcs.

 

Ha túlterhelem, akkor este fáj és bedagad, de gondolom, ez normális.

 

Hétvégén lehet, megpróbálom az úszást (azt tudom, hogy csak gyorsban vagy háton lehet).

 

Majd elmondom, hogy ment, ha eljutok.

 

Üdv.

Előzmény: nicky77 (426)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!