Keresés

Részletes keresés

reduit Creative Commons License 2006.12.15 0 0 272
Kmety nem volt hadtestparancsnok!
Előzmény: showtimes (270)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.12.15 0 0 271

Hursid pasa? Bajazed és Kaukázus?

Nagy név.

Előzmény: showtimes (270)
showtimes Creative Commons License 2006.12.15 0 0 270
kmaty névre is találtam a goole-n 608 találatot, de itt ügye Kmetty György, honvéd tábornokról van szó, a később Hursid pasáról, aki Londonban van eltemetve?
Ő akkor már nem hadtestet vezetett egyébként?
Előzmény: reduit (269)
reduit Creative Commons License 2006.12.15 0 0 269

 Idézet Görgei: "Életem és müködésem"-ből!

/Talán hihetek neki, hisz hadügyminiszter is volt akkortájt! II. kötet 206. oldalon!/

 

"A főhadsereg helyzete ( a tőle elvágott Kmaty hadosztály nélkül) 1849. július 1-én a következő volt:         > /S nem feldunairól beszél, ekkor már!/

A II., III., és VII. hadtest a Komárom elötti elsáncolt táborban volt egyesítve.Az I. hadtest Érsekújvárnál és a Nyitra vize mentén fölfelé, s a VII. hadtest portyázó különítménye Verebélyen és nyitrán állt;..."

 

...és a VIII. hadtestről nem tesz említést, ill. egy oldallal később a Komáromi táborban elsáncolt hadaink között veszi számba őket!

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (268)
reduit Creative Commons License 2006.12.14 0 0 265
 

Írod---Szvsz több mint kétszeres túlerővel szemben a legnagyobb hiba a saját erők szétaprózása, a taktika inkább megfordítva lehet célravezető: a seregrészeket egyesítve harcba szállni az egymástól elkülönülve felvonuló ellenséggel.

 

Sajnos se igy se ugy nem lehetett volna katonai sikert kicsikarni hacsak...., egy külső történés, esemény (Oroszo-i belső zavargás, kolera elhatalmasodása, Ausztria nyugati hadieseményei stb,) nem történt volna!Ehhez viszont időre lett volna szükség, amelyet viszont a Szegedi ill. Aradi erőösszevonás abszolute lehetetlenné tett!

Egy kicsiny esély a fent említett szerencsés véletlenszerü eseményeket megkövetelve csak a két részre szakított hadi cselekményekkel lett volna elképzelhető, s igy is csak akkor, ha minimum kettő Görgeink lett volna!Ami szinte teljességgel kizárhatónak mondható!

Előzmény: petey t (253)
reduit Creative Commons License 2006.12.14 0 0 264

 Szia!

 

Írod---1849. június közepe táján a Görgei-vezette feldunai hadsereg öt hadteste, egyenként átlag 9000 ezer emberrel plusz az elkülönített seregrészekkel (Kmety-hadosztály, Görgei Ármin különítménye, stb.) kb. 53 ezer főt tett ki.

 

A fenti említett időpontban már nem hívták feldunainak a G. féle sereget és tudomásom szerint 4 hadtestből állott! ( Az I.,II.,III., és a VII.-ből, mely utsó hadtest maradt a feldunaiból )

Előzmény: petey t (249)
showtimes Creative Commons License 2006.11.29 0 0 262
Ha érdekel a téma keresd ki az 1948-49-es centenáriumra megjelent kiadványokat, cikkeket - meg lennék lepve, ha nem szerepelne benne - akkor már ütötték a "klerikális reakciót", s ez nyilván jó kis ász lehetett az elvtársak kezében.

Egyébként anno az egyetemről emlékeztem rá, csak sem a tanárok, sem én nem tartottam különösebben fontosnak 48-49-el kapcsolatban. Szerintem a jegyzetben is szerepel(t), mint tény.
Előzmény: Törölt nick (261)
showtimes Creative Commons License 2006.11.29 0 0 259
ezzel nem mondtál újat, egy katolikus püspök állt csak ki nyilvánosan a forradalom mellett. A híveket viszont ez nem igazán befolyásolta, hiába volt az említett állásfoglalás, ugyanúgy több tízezer római katolikus baka harcolt a honvéd seregekben, nem tették lábhoz a fegyvert... Nem a vallás mellett polarizálódtak az emberek, már csak azért sem, mivel teljes vallásszabadságot hirdettek Kossuthék ( ezzel például megvalósították a zsidó emancipációt) - a vallás mindenkinek a magánügye volt.
Előzmény: Törölt nick (258)
Qedrák Creative Commons License 2006.11.29 0 0 257

A vallási ellentéteket nem kellene ide importálni szvsz...
Előzmény: Törölt nick (256)
kopkaferi Creative Commons License 2006.10.05 0 0 255

Mielőtt végleg kidöglik a téma szeretnék egy bejegyzést tenni hátha elolvassa valaki.

Honvéd katonai hagyományőrző csapat szervezéséhez keresek társakat. Elsősorban budapesti vagy környékbelieket keresek. Egy vidéki srácccal közösen tervezünk bár ő más jelegű csapatban gondolkodik.

Hiánypótlásként honvéd zászlóalj szervezésére gondoltam. Ha valakit érdekel a dolog keressen meg.

Kopkaferi@freemail.hu

Azokat akik azért aggodnak hogy a költségek magasak lesznek megnyugtatásul közlöm hogy igyekszünk a lehető legolcsóbban és mégis a legmagassabb szinvonalon megszervezni, csináltatni a felszerelést sok esetben amit lehet magunk elkészíteni.

showtimes Creative Commons License 2006.05.03 0 0 254
Ha van modern erőd, vétek nem kihasználni ( legalábbis abban a korban), ha szükséges a csapatokat el lehet vermelni benne ( ha van megfelelő élelem és muníció), más esetben pedig sokkal nagyobb erők kellenek a hatékony blokkolásához, lásd ugyancsak Komárom. Az ostromról nem is beszélve (pl. Buda).
A külön-külön megverés ott hibádzott, amit Bem is tudott egyébként, hogy az orosznak további 30 ezer katonája volt tartalékban Bukovinában és Moldvában. Tehát, ha meg is verik csatában, akkor is kb. 10-12 napon belül itt lett volna a friss erősítés. Ahhoz tönkre kellett volna verni, hogy külön külön lehessen leszámolni az ellenségekkel.
Előzmény: petey t (253)
petey t Creative Commons License 2006.05.03 0 0 253

"a vár 60 ezer katona befogadására és ellátására volt alkalmas hosszú időn keresztül, bevenni iszonyú nehezen lehetett volna."

 

Kb. annyit, amennyi a Görgei-féle sereg volt. Szvsz bevenni nem lett volna lehetetlen, a korábbi ütközetekben legalábbis nem a mostani erődök helyén felhúzott sáncok bevételén múlott az osztrák siker. 1849 telén-tavaszán nem is az egész sáncrendszert, hanem a város melletti Óvárt tartotta meg a jóval alacsonyabb létszámú helyőrség, később, Klapka irányítása alatt pedig a szembenálló erők nagyjából kiegyenlítették egymást. Miután Görgei kivonult Komáromból, két napon belül beleütközött Vácnál az orosz elővédbe, nem sokon múlott, hogy az osztrák és az orosz sereg együttes erővel rohanja meg Komáromnál a feldunai hadsereget.

 

"1-1 hadtestet befogadva térben széthúzza az ellenséget, bonyolítva logisztikáját, sajátot könnyítve."

 

Szvsz több mint kétszeres túlerővel szemben a legnagyobb hiba a saját erők szétaprózása, a taktika inkább megfordítva lehet célravezető: a seregrészeket egyesítve harcba szállni az egymástól elkülönülve felvonuló ellenséggel.

 

Előzmény: showtimes (252)
showtimes Creative Commons License 2006.05.03 0 0 252
Nem is az egész fősereg Komáromban tartása - a vár 60 ezer katona befogadására és ellátására volt alkalmas hosszú időn keresztül, bevenni iszonyú nehezen lehetett volna. Hasonló paraméterekkel rendelkezett Pátervárad, mint másik fő erősség.
Az említett másik 3 erőd ( esetleg még egy erdélyi) arra lett volna jó, hogy 1-1 hadtestet befogadva térben széthúzza az ellenséget, bonyolítva logisztikáját, sajátot könnyítve. Köztük az említett lovas csapatok az utánpótlás megnehezítésére, a kisebb helyőrségek, csapatok zaklatására.
Győzelmi esély így se lett volna nagy, de az idő múlásával egy tisztes megadáshoz valószínűleg igen, (komáromi analógia).
Előzmény: petey t (251)
petey t Creative Commons License 2006.05.03 0 0 251

Amit Klapka 1849 augusztusban meglépett a Komárom őrzésére bízott osztrák hadtesttel, jóval nehezebben sikerült volna a komplett osztrák hadsereggel szemben. Korábban a két nagy komáromi csatában sem sikerült döntő vereséget mérni Haynaura, ezek után helyben maradni szvsz késleltetett öngyilkosság lett volna, pár nap alatt az orosz hadsereg is felsorakozott volna az osztrákok mellé Komárom alatt.

 

Gerilla hadviselésre a honvédsereg alkalmatlan volt, apróbb rajtaütésekkel egyébként sem lehetett volna mit kezdeni egy 250-300 ezres, kombinált haderővel szemben. Nyílt ütközeteket vállalva pedig feltétlenül ki kellett használni az oroszok két gyengéjét. Az egyiket a nagy létszámból adódóan a logisztikai nehézségek jelentették, ennek folytán az egyesített honvéd haderőnek lehetősége nyílott időben előbb, az oroszoktól elkülönítve, kedvező körülmények közt felvenni a harcot Haynauval a Délvidéken. A déli hadsereg pancser vezetése miatt ez a verzió végül elúszott. Az oroszok másik érzékeny pontja az utánpótlás volt, ennek megzavarása valóban komoly zűröket okozhatott (ill. okozott is), efféle feladatra kijelölhették volna pl. a folyamatosan a Felvidéken bóklászó Kazinczy-hadosztályt is.

 

Egyébként pedig a valós helyzet az, hogy a győzelemre ekkora túlerő mellett gyakorlatilag semmi esély nem volt, mindenfajta utólagos okoskodás pedig legfeljebb a fikciók közé sorolható be.

Előzmény: showtimes (248)
petey t Creative Commons License 2006.05.03 0 0 250

"mikor Klapka kitört Komáromból és felszabadította Győrt, pár nap alatt 5-6 ezer újonccal tudta megerősíteni a seregét, amiből, ha jól emlékszem 5 vagy 6 zászlóaljat szerveztek Komáromban"

 

Megvolt ennek is az oka, az állandó visszavonulások miatt a honvédség központi toborzó bázisa az Alföld, a Felvidék és a Székelyföld volt, a Dunántúlon a kezdeti időszakot és a tavaszi hadjárat utáni jó másfél hónapot leszámítva korábban nem nagyon volt idő toborzásra. Ebből a szempontból a Dunántúl még 'megkímélt' terület volt.

Előzmény: showtimes (246)
petey t Creative Commons License 2006.05.03 0 0 249

Próbálok egy hozzávetőleges számítást végezni:

 

1849. június közepe táján a Görgei-vezette feldunai hadsereg öt hadteste, egyenként átlag 9000 ezer emberrel plusz az elkülönített seregrészekkel (Kmety-hadosztály, Görgei Ármin különítménye, stb.) kb. 53 ezer főt tett ki.

 

Az oroszok ellen rendelt Wysoczki-féle IX. hadtestnek szintúgy kb. 9500 katonája volt, mellette a Kazinczy-hadosztály és a lengyel légió együtt durván 7 ezer főre rúgott.

 

A délvidéki hadsereg IV. hadtestének plusz a Temesvárt ostromló V.-nek együtt 21 ezer embere volt, a 7 ezer fős erdélyi hadosztállyal és a péterváradi helyőrséggel együtt ez kb. 34 ezer katona.

 

Erdélyben a VI. hadtest (valójában inkább hadsereg) 32 ezer fős volt, a gyulafehérvári várőrséggel együtt 37 ezer.

 

Akkoriban szerveződött a 9 ezer főnyi tartalék, amelyikből később a X. hadtest alakult meg.

 

Összevissza ez körülbelül 149-150 ezer regisztrált honvéd, akiket a kiképzettség, fegyverzet terén nem ritkán fényévek választottak el egymástól. Semmi esetre sem voltak nemzetőrök, ezekből már 1848-ban is több százezer akadt az országban, de max. rendvédelmi feladatokat voltak képesek ellátni.

 

A soron következő ellenérv valószínűleg az lenne, hogy legfeljebb papíron létezett ennyi katona. De pl. amikor Görgei vezette hadsereg három hadtestét közvetlenül a világosi fegyverletétel előtt összeszámolták, az 5 ezer újonccal együtt 29 900 fő jött ki végeredménynek. A csökkenés a június közepi állapothoz képest alig pár ezer főt tesz ki, ez lényegében egyenlő a menet közben elszenvedett harci veszteséggel. Magyarán a valós helyzet és a regisztrált létszám túlnyomórészt fedte egymást. 

Előzmény: ftonyo (243)
showtimes Creative Commons License 2006.05.03 0 0 248
Egy felvetés: miután kiderült, hogy az osztrák, orosz túlerőt nem képes legyőzni mozgó háborúban a honvédség a felmorzsoló csaták helyett nem lett volna szerencsésebb a seregeket egy-egy jól védhető erőd védkörleteiben elhelyezni, s ki-kicsapással ( mint Klapka tette Győrbe, illetve Csallóközbe) zaklatva az ellenséget? Közben pedig tárgyalni a nemzetiségek vezetőivel, valamint bízni, hogy az orosz seregeket nem akarják tartósan lekötni Mo.-on, ráadásul nem készültek fel a téli hadviselésre.

Ezek a várak lehettek volna: Komárom és Pétervárad - mint fő bázisok, kisebb seregekkel megszállni Munkácsot, Aradot, Krasznahorkát. Az Alföldön, Dunántúlon, Székelyföldön pedig kisebb lovascsapatokkal, néhány fogatolt löveggel háborgatni az ellenség kisebb helyőrségeit, logisztikáját.
showtimes Creative Commons License 2006.05.02 0 0 246
A középiskolás tk-nál nyilván vannak pontosabb, hadtörténeti források. Viszont az újoncozás "nehézségéről" mindent elmond az a tény, hogy mikor Klapka kitört Komáromból és felszabadította Győrt, pár nap alatt 5-6 ezer újonccal tudta megerősíteni a seregét, amiből, ha jól emlékszem 5 vagy 6 zászlóaljat szerveztek Komáromban. Pedig ekkor lenn délen már a végjáték zajlott.
Előzmény: Cs_ (245)
Cs_ Creative Commons License 2006.05.02 0 0 245

"A központi kormányzat nagy erőfeszítések árán, a helyhatóságok – helyenként érezhetően lanyhuló – támo- gatásával még 50-60 ezer embert tudott a zászló alá állítani. A szabadságharc végéig szakadatlanul folyó újoncozás eredményeként a honvédsereg létszáma június közepére 150000, egy hónappal később pedig – legmagasabb létszámát elérve – 170 000 főre emelkedett. "

 

 

Idézet innent: http://www.jamk.hu/ujforras/980621.htm

 

 

Egyébként a közipsikolás tankönyvben (legalábbis az én időmben) az állt, hogy 1949 nyarán az orosz beavatkozáskor a honvédség létszáma 170.000 (újoncokkal)

Előzmény: ftonyo (243)
ftonyo Creative Commons License 2006.05.02 0 0 243

A hadszervezés tetőpontján minimum 150 ezer fővel lehet számolni, már ha a tavaszi hadjárat utáni időszakot nem tekintjük 'fénykornak'.

 

Hm.

 

A szabadságharc végéig szervezett összes honvédzászlóalj, fennmaradt sorezred, huszárezred, vadászcsapat, külföldi légió etc. etc. TÉNYLEGES, szabályzatilag előirt létszámadatait figyelembevéve "csak" 117 ezer jön ki.

 

Az már meg más kérdés, h például a nemzetőrségeket - melyek papiron a harc végéig léteztek -, számolva meg kb. 400 ezer jön ki. :)

Előzmény: petey t (241)
ftonyo Creative Commons License 2006.05.02 0 0 242

Ez annyira általános a világban, hogy szinte természeti törvény. Ezzel számolni kell mindig, mindenhol - a logisztika részeként. (Mint a ballisztikával, stb.)

 

Kossuthot mindenesetre meglepte :) és  kormánybiztosait is, amikor látták, hogy az osztrák uralom alatt addig 2ft-ba kerülő csizmák hirtelenjében 6 ft-ra változtak át :)

Ráadásul el tudom képzelni, hogy a többletköltségek egy része (átmenetileg) jogos. Kapacitásbővítés (amit a csúcs elmúltával nem használ a manufaktúra); túlmunka (nem a szakszervezetre gondolok, hogy 8 óra felett) és rövid határidők. Ezt békeidőben és a civil iparban is megfizettetik

 

A magyar varga és csizmadia "ipar" képtelen volt valódi ipari mértékű termelésre, ezt pl. Madarász László is kifejtette Kossuthnak irt levelében (és itt a nem túl sok ráforditást igénylő "kétballábas" bakancsok gyártásáról lett volna szó, nem valódi, jó minőségű lábbelikről...)

Előzmény: rev251 (238)
petey t Creative Commons License 2006.05.01 0 0 241

"A Honvédség fénykorában se volt több, mint 117 ezer fő."

 

A hadszervezés tetőpontján minimum 150 ezer fővel lehet számolni, már ha a tavaszi hadjárat utáni időszakot nem tekintjük 'fénykornak'.

Előzmény: ftonyo (236)
petey t Creative Commons License 2006.05.01 0 0 240

"(Megsúgom, kies hazánkban voltak olyan községek 1945-ig, ahol a legutolsó paraszttól a papig-jegyzőig bezárólag mindenki sváb volt :) az meg 100%.... )"

 

Nem mondhatom, hogy pl. a mi városunk is belesett ebbe a körbe, nálunk ui. a lakosságnak mindössze háromnegyede számított német származásúnak :) Ettől függetlenül a retúrban ingázó Jellasics seregei oda-vissza kétszer is feldúlták, annyi lélekjelenlét viszont volt bennük, hogy minden egyes megszálláskor legalább egy zászlóaljnyi erőt otthagyjanak. Valamilyen okból ui. megszaporodtak népfelkelők.. Szóval a dolgok e téren sem éppen makulátlanul feketék vagy fehérek, annyira biztos nem, hogy - a te szavaiddal - "általánosítva rá lehessen húzni" bármilyen megállapítást az akkori lakosság magatartására. Már persze ha  közös egyetértésben tekintünk ördögtől valónak minden egyes gyerekesen provokatív, (ál)hungarofób hozzászólást.. 

 

Előzmény: ftonyo (232)
Cs_ Creative Commons License 2006.05.01 0 0 239

"A Honvédség fénykorában se volt több, mint 117 ezer fő"

 

A honvédség nem is a fénykorában volt a legnagyobb, hanem ahogy írtam a tavaszi hadjárat után érte el a max létszámot a 170 ezer főt tokkal vonóval.

 

 

 

Az hogy hadsereg felszereltésge sok kívánivalót, hagyott maga után az ország elmaradottsága következtében, nem túl nagy titok. Az hogy vannak háborús nyerészkedők az se túl meglepő.

 

De tényleg nem kéne átesni a ló túloldalára, mert az általad említett "hazafiatlan" tettek mellett a honvédség nagyon sok hadianyagot/szolgáltatást ingyen kapott, valamint a települések sok esetben meghitelezték a szolgáltatások árát.

 

 

Előzmény: ftonyo (236)
rev251 Creative Commons License 2006.05.01 0 0 238
hadsereg vonulása mentén "véletlenül" a szűcsök, csizmadiák "hirtelen" elkezdtek 3-4 szers áron dolgozni


Ez annyira általános a világban, hogy szinte természeti törvény. Ezzel számolni kell mindig, mindenhol - a logisztika részeként. (Mint a ballisztikával, stb.)

Ráadásul el tudom képzelni, hogy a többletköltségek egy része (átmenetileg) jogos. Kapacitásbővítés (amit a csúcs elmúltával nem használ a manufaktúra); túlmunka (nem a szakszervezetre gondolok, hogy 8 óra felett) és rövid határidők. Ezt békeidőben és a civil iparban is megfizettetik
Előzmény: ftonyo (236)
showtimes Creative Commons License 2006.05.01 0 0 237
A ló túloldalára se kell átesni azzal a nagy fellélegzéssel. Azért nem volt általános jelenség az oroszok, osztrákok virággal, sóval, kenyérrel, pálinkával fogadása. Még a bevonuló honvédeket számos helyen megéljenezték, etették, itatták...

A seregben valószínűleg a 170 ezernél jóval többen fordultak meg, lévén a nemzetőrök jó része cserélődött, illetve a honvédség törzsállománya is a veszteségek miatt ( halott, sebesült, fogoly, eltűnt, dezertált).
Előzmény: ftonyo (236)
ftonyo Creative Commons License 2006.05.01 0 0 236

170 ezer embert kellet felszerelni.

 

A Honvédség fénykorában se volt több, mint 117 ezer fő.

 

 

Talán a kor szinvonalán a legjobb puskákkal voltak felszerelve.(Szabadon Nemeskürti után.)

 

Ha a Hadkieg raktáraiban korhadozó, tűzköves 1792M puskát annak hivod .. :) A császári sereg ekkor már a korszerű, csappantyús (vegyi gyújtású) 1844M puskákat használta.

A Honvédségnek bizony voltak olyan zászlóaljai, amelyeknek egyszerűen nem jutott puska, ezek lándzsával (Pápa), vasvillával (Zala), cséphadaróval(!!!) vonultak hadba.

ezért vásároltatott Kossuth Amerikából és Belgiumból korszerű fegyvereket. (kb. 12 ezer db-ot)

 

Nemeskürtit meg hanyagoljuk. Történeti provokátornak jó volt a 70-es évek tespedt történésztársadalmának felrázására az elméleteivel - de semmi több!

 

 

 A lovakkal se volt gond.

 

Hát ja.. csak nem volt elég, igy gond se volt :) a 117 ezres Honvédségből 12 ezer volt lovas.

Jókai: "Az Istenadta nép már felbuzdult annyira, hogy a fiait áldozza a Honért, de hogy a lovait is - annyira már nem" :)

 

A szállítást, utánpótlást is megoldották. Ha az ország nagyobb fele nem állt volna a sereg mögött, nem kettő ugyanakkor kellett volna a legyűzéséhez.

 

Azért ez se volt sétagalopp.... A szabadságharcot hatalmas logisztikai káosz kisérte, aminek állandó velejárója volt az anyaghiány - a katonák pl. a tavaszi hadjárat idején szó szerint ingben-gatyában küzdöttek, az egyenruha, már ha volt, hevenyészetten állt rendelkezésre, jó minőségben csak a tiszteknek.

A hadsereg vonulása mentén "véletlenül" a szűcsök, csizmadiák "hirtelen" elkezdtek 3-4 szers áron dolgozni,ami hatalmas megterhelést okozott az államnak. (Hazafiság, ugye. :) )

 

Mo. az 1840-es évtizedben több súlyos krizist élt át , kolerajárvány volt (ami kiújult az orosz sereg megérkeztekor), az 1846-47-es évben súlyos esőzések miatt elpusztult a gaboma, tehát nem voltak tartalékok.. Jórészt e válságok (is) előkészitették a forradalmat 48-ban. De egyben az ország kimerülését is okozták, amit megfejelt a másfél éves hadiállapot.

Szvsz, egyszóval. akármily rossz dolog ezt kimondani, az ország lakossága fellélegzett a fegyverletételkor.....

 

Persze mindezt már igen hamar, az osztrák megtorlás hatására elfelejtették, és csak a szépre emlékeztek.


 

Előzmény: edesviz (221)
ftonyo Creative Commons License 2006.05.01 0 0 235

Te magad írtad, hogy a falutok 90% sváb, és amellett császárpárti volt...

 

Azt irtam, hogy A LAKOSSÁG 90%-a A ZSIDÓKKAL EGYÜTT NÉMET ANYANYELVŰ VOLT!

 

A császárpártiságról annyit, h 1998-ban a helytörténeti kör engem küldött ki a levéltárba, hogy minél több, fájintosabb 48-as forradalmi dokumentumot szedjek össze a 150. évfordulós könyvbe.

 

Nem tudjátok elképzelni, milyen csalódás volt, mikor prezentáltam nekik a császárpárti valóságot. :)

 

(Ui. az 1898-as 50. évfordulós könyvben egy rakás hős 48-as volt. Ezek vhogy nem jelentkeztek levéltárilag :) )

Előzmény: Törölt nick (233)
showtimes Creative Commons License 2006.04.30 0 0 234
Nahát, a délvidéki Szeghegy pl. 100 százalékban sváb volt, mégis barátságosan viszonyult Guyon huszáraihoz, majd közadakozásból 1889-ben emlékművet állított a szomszédos Kishegyesen győztes magyar honvédeknek, az ünnepség a Himnusszal kezdődött és Szózattal ért véget.... Ftonyo ezek szerint nem innen származik:)
Előzmény: Törölt nick (233)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.30 0 0 233
Kedves Ftonyo!

Te magad írtad, hogy a falutok 90% sváb, és amellett császárpárti volt...
Előzmény: ftonyo (232)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!