Keresés

Részletes keresés

anteus Creative Commons License 2003.07.10 0 0 166
hát ez gyors volt, tessék megnézni mindkét filmet, nagyon jók :-) és Uma gyönyörű bennük :-)
Előzmény: Huncutka1982 (165)
Huncutka1982 Creative Commons License 2003.07.10 0 0 165
Lehet, hogy a Veszedelmes viszonyok, és Uma Thurman?
Sajnos a filmet nem láttam, csak a színházi változatot ismerem, de a jelenet, amit leírtál, csak ebben a filmben lehet. Viszont mi a másik film? Uma második filmje a Münchhausen báró kalandjai 1989-ből, de ezt sem láttam...
Szóval én vagyok az ideális megfejtő: nem láttam semmit. :)))
Előzmény: anteus (164)
anteus Creative Commons License 2003.07.10 0 0 164
Na egy egyszerű kérdés elsőre :-)
Egy színésznő neve (és két filmcím) a megfejtés, aki elég régóta játszik mainstream és független amerikai filmekben egyaránt, de első két megjelenése a filmvásznon viszonylag ontopic: egy csodás kosztümös filmben (az egyik kedvencem :-) a főhős a fenti hölgy meztelen hátán ír levelet pajkos-gonoszan filmbéli udvarlójának szerelmi évődés előtt-alatt-után. A másik egy zseniális rendező sajna nem méltányolt filmje, ahol, mint a szerelem istennője kel ki a habokból, mint megelevenedett Botticelli kép, hasonlóan meztelenül és gyönyörűen...


andersen-69 Creative Commons License 2003.07.10 0 0 163
Valószinüleg jól gondolod.Mármint Eszenyivel kapcsolatban.Valahova felirtam a cimet,megpróbálom megkeresni.
Tamara rejtvényét nekem is sikerült megfejtenem,de hátha valaki még próbálkozik,nem irom le a megfejtést.
S hogy sokasodjanak a rejtvények:
Magyar rendező-olasz film-spanyol főszereplő.
Dráma az életben,dráma a filmben-dráma a művészetben.(Az utolsó azt jelenti,hogy a kritikusok szerint ez volt a rendező legrosszabb filmje)
És hogy mindenkit félrevezessek,két segitség:
EZ AZ ELSŐ segitség
,
ez pedig a második segitség

SEGITSÉÉÉÉÉÉÉÉG

Andersen

Előzmény: Pápaszem (162)
Pápaszem Creative Commons License 2003.07.10 0 0 162
Tamaramara rejtvénye a fiataloknak nem lehet könnyű, szerencsére én láttam a filmet, és felismertem a színésznőt, csupán a neve nem jutott eszembe.
Talán annyi segítséget elárulhatunk a többieknek, hogy a rendezőnek egy hasonló filmjét is bemutatták pár alkalommal a stúdiómozikban, annak az volt a címe, hogy A gyönyör fokozatos csúszásai.

Eszenyi fotójával kapcsolatban csak egy ötletem van, aminek utána lehetne nézni.
Tolnay Klári elmesélte egy interjúban, hogy amikor fiatal korában Blanche szerepét játszotta A vágy villamosában, ösztönösen volt egy visszatérő mozdulata: egy nem létező tincset simított ki mindig a homlokából. Később ezért egy kritikusa nagyon megdícsérte, mivel állítólag ez a megbomlott elméjű nők tipikus gesztusa.
És mintha ezen a fotón is valami hasonló mozdulatot látnánk, a szerepet pedig Enikő is játszotta...

andersen-69 Creative Commons License 2003.07.09 0 0 161
Sokáig tartott.mert hiába irtam be a keresőbe,hogy akt meg tükör,a Google a füle botját sem mozgatta erre.
Viszont a mostani kép kicsit bosszantó,mert nemrégen láttam ezt a portrét,de fogalmam sincs,hogy hol.És hogy ki is Ő.

Gondolom már mindenki tudja a rejtzvényem megfejtését:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]


Ez ugyan nem rejtvény,mivel én sem tudom a választ.Melyik szindarabból van az alábi fotó?(Eszenyi)

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]


Megyek keresgélni
Andersen

Előzmény: Tamaramara (160)
Tamaramara Creative Commons License 2003.07.09 0 0 160
Nehogy feladvány nélkül maradjatok.
Ötvözzük a képzőművészetet a filmművészettel!
Ennek a feladatnak most nem lesz magyar vonatkozása, de szeretném, ha a topicban helyet kapna, mert az egyik legkedvesebb filmemről van szó.
Tehát: a fotón egy nagyon szép külföldi színésznő portréját látjátok, aki egy egészen különös író-rendező ezoterikusnak tűnő, rejtvénynek ható, ám mégis megfejthető filmjében többször is feltűnik meztelenül.
A filmben egy titokzatos festmény is felbukkan időnként - a kép címe egyébként a film címe is.
A műről Szegedy-Maszák Mihály írt nagyszerű elemzést az egyik magyar filmújság hasábjain.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Tamaramara Creative Commons License 2003.07.09 0 0 159
Anteus, köszöntünk a topicunkban, gratulálok a kreativitáshoz Neked és Andresennek, aki még gyorsabb volt, illetve Huncutkának, aki szintén elküldte azóta a megfejtés.
Várjuk a Te feladványodat is!
Előzmény: anteus (157)
anteus Creative Commons License 2003.07.09 0 0 158
közben rájöttem, hogy a képeid között látható Gobbi Hilda karikatúrát is ő rajzolta. Azt hiszem Újpesten, a Külvárosi Kávéház, valamint a Klauzál téri Kádár kifőzde falain is az ő rajzait láttam. Szuperek! :-)
Előzmény: anteus (157)
anteus Creative Commons License 2003.07.09 0 0 157
Rózsahegyi György: Tükrös akt virággal :-)
Bevallom, nem ismertem a képet, de sikerült nagyon intuitív módon rákeresnem a weben..:-)) Viszont nagyon szeretem az ilyen feladványokat, úgyhogy én is előrukkolok hasonlóval
Előzmény: Tamaramara (155)
Huncutka1982 Creative Commons License 2003.07.09 0 0 156
Bár az interjút nem olvastam, láttam az előadást, és így kitalálható. Hacsak nem volt egy ehhez nagyon hasonló jelenet valahol máshol. Szóval én úgy gondolom, a keresett színésznőt először egy presszóban láttam...

A festmény viszont megoldhatatlan annak, aki nem ismeri. És én nem ismerem. Illetve megoldhatatlan lenne, ha nem jutottam volna el a festő névbetűjéig. De itt elakadtam, még így se könnyű tovább lépni. Ha viszont az a két betű szándékos félrevezetés, akkor durcás leszek... :)

Előzmény: andersen-69 (154)
Tamaramara Creative Commons License 2003.07.08 0 0 155
Legutóbbi feladványom (143) megfejtése Nádas Péter: Egy családregény vége című kisregénye. Elismerem, hogy nem volt könnyű, annak aki nem ismerte, talán lehetetlen. A trilógiáról gondoltam, hogy talán nyomra vezet Benneteket, de az meg eléggé elvont...

Andersen mostani rejtvényére kapásból lenne egy válaszom, de inkább utánanézek, Tóth Anita megkavart egy kicsit.

Tőlem is kaptok egy új feladatot, képzőművészeti rejtvényünk még úgysem volt.
A festőművész nevét kell eltalálni, aki kortárs magyar művész, ez a képe és más alkotásai is megtalálhatók a neten. Kis segítség még, hogy önálló kötetei is jelentek meg, ezek azonban nem festményeket tartalmaznak.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

andersen-69 Creative Commons License 2003.07.08 0 0 154
Vajon ezekről az előadásokról,miért nem készülnek felvételek?At egész olyan mint egy gyönyörű jégszobor.Csoda,aztán elolvad és nyoma sem marad.
Viszont egy másik előadás kapcsán találtam egy riportot.Egyszerű lenne simán beirni ide,de ha már benne vagyunk a rejtvényfejtésben,kipintoztam a neveket,egy kivételével.Azt nem tudom,hogy a Neten megtalálható-e,de azt hiszem ennek ellenére megfejthető.(Már többször esett szó róla oldalunk hasábjain)
"-Az utolsó pillanatig tiltakoztam a meztelenség ellen,amit ...... természetesnek tartott.Elég szemérmes vagyok,bensőmből nem jön az,hogy levezkőzzem.A szerep minden érvét felhoztam,hogy ne kelljen megtennem.
-...... mit mondott?
-Hogy bizonyos ponton igenis ez következik.Nincs mese.Amikor eljutok oda,akkor eljutok.Ment az idő,ment az idő,és én még mindig nem csináltam.
-Mit mondtál .......-nak,hogy szerinted miért nem kell levetkőzni?
-Hogy a néző enélkül is fogja érteni,hogy szerelmes vagyok .....-ba,enélkül is érteni fogja a szeretkezési jelenetet.Végül is Tóth Anita győzött meg arról,hogy dramaturgiai,esztétikai jelentősége van a vetkőzésnek.Eljött egy próbára és azt mondta nekem,hogy "eddig az előadásban azt láttuk,hogy a férjed úgy szeretkezik veled,hogy ott vagy egy fehér pendelyben,és a hátad mögé áll.Egyszer csak lesz egy szerelmed.Ilyenkor az ember kitárulkozik,végre leveszi magáról a ruhát...."

Megfejtés esetén a művésznő egy szép portréját teszem közzé,(ruhában).Illetve mindenképpen.
Andersen

Tamaramara Creative Commons License 2003.07.07 0 0 153
Ha ugyanarra gondolunk, akkor nem.
3 estén át ment egymás után, és több előadásról nem tudok.
Előzmény: stonedrop (152)
stonedrop Creative Commons License 2003.07.07 0 0 152
Hát a művésznő nevét nem tudom. De érzéki és szenvedélyes volt. De én MU színhára emlékszem. Persze lehet, hogy rosszul.
És ezt az előadást többet már nem lehet megnézni valahol?
Előzmény: Tamaramara (151)
Tamaramara Creative Commons License 2003.07.07 0 0 151
Biztos, hogy nem a Trafóban volt?
Egy régebbi hozzászólásomat idézem Neked egy másik topicból:

Tamaramara
2003.04.05.

Nem tudom, a táncszínpadi élmény illik-e ide, de ma láttam a Trafóban Ladjánszky Márta Pallos/Szuka estjét - utóbbiban legalább 10 percet táncolt anyaszült meztelenül, és olyan erőteljes érzékiséggel, vad szenvedéllyel, hogy egészen fantasztikus volt. Aki kihagyta, magára vessen! :)

Előzmény: stonedrop (150)
stonedrop Creative Commons License 2003.07.07 0 0 150
Valamelyik tv műsorban láttam egy tánc előadásból részletet. Egy lány meztelenül táncolt. Ha minden igaz, a MU színházban megy. Nem tudja valaki mi az előadás neve? És játszák-e még?
Tudom most nyári szünet van, de utána.
Lindabi Creative Commons License 2003.07.07 0 0 149
Lehet, hogy az én feladványom túlságosan könnyű volt, mert a neten rá lehetett keresni, de ezek meg túlságosan nehezek. A fotóst nem ismerem, a kortárs magyar irodalom pedig szintén nem erősségem. Esterházy, Kertész, Kornis, Nádas... kinek az életművét rágjam át, ha meg akarom fejteni? A segítség valóban sokat segített, így most azt gondolom, Nádas Péter. Talán ez egy részlet az Emlékiratok könyvéből, de az meg sok száz oldal... Szóval passz.
andersen-69 Creative Commons License 2003.07.07 0 0 148
Valamit megint elirtam.Ez már valóban a megfejtés:
A MEGFEJTÉS
andersen-69 Creative Commons License 2003.07.07 0 0 147
Legalább E-mailban küldd el a megfejtést,hogy pótolni tudjam igen hiányos alapfokú müveltségemet.(Főleg a mai magyar irodalomban)

A fotóművészhez már nem nagyon tudok több segitséget adni.Talán még a születési év:1924.A hetvenes-nyolcvanas évek legnagyobb magyar aktfotósának tartották,az Interneten a keresőben mégis mindössze két oldalon jelenik meg a neve,és annak is a kilencven százaléka szóra sem érdemes.Fotója is csak egyetlen egy van:ITT és ez már a megfejtés.
Igérem ezentúl megoldható rejtvények lesznek.
Még keresek tőle fotókat,mert nagyon szépek,nekem a kedvencem.

Andersen

Előzmény: Tamaramara (145)
Pápaszem Creative Commons License 2003.07.07 0 0 146
Azt ugyan sejtettem, hogy nem animálpornót kaptunk, de a segítség nélkül nem jöttem volna rá, mert nagyon régen olvastam a regényt, és csak annyi rémlett, hogy ismerős valahonnan.

Az idézet folytatása:
"De közben nőni kezdett a hasa, mert azt hitte, hogy gyereke születik. Fel is vágták a hasát, és akkor kijött a kígyó a kis kígyókkal, mert nem a nőnek született gyereke, hanem az okos kígyónak. És a gonosz Kleopátra meghalt."

A fotóművész viszont nem megy... Lehetne Gink Károly, Jung Zseni és még sokan mások. Akár Török is, akinek a Család című képét Andersen kicsiben megtalálta.

Előzmény: Tamaramara (145)
Tamaramara Creative Commons License 2003.07.06 0 0 145
Mondtam, hogy bosszúból adok ilyen feladványt! :-)

A részlet az egyik legjelentősebb kortárs magyar író kiváló, korai kisregényéből való. Bacsapós, mert a regényen belül is egy idézet. A szerző drámaíróként is különös műveket alkotott - egyik darabja akár topicunk témája is lehetne..., ha lehetne. (Nagyon sokat segítettem...)

Előzmény: andersen-69 (144)
andersen-69 Creative Commons License 2003.07.06 0 0 144
Én ezt feladtam.A NET-en egy Kleopátra van,a Nemzetiben Udvarossal,de ez nem az.Inkább novellának tünik.Nyelvezete kicsit hasonlit a Tizenkét hattyúra,bár nem olyan veretes.Örkény irt hasonló rövid novellákat,de nem tudok róla,hogy az erotika felé is elkanyarodott volna.
Egyperces erotika?
Úgy látszik inkább a film és a szinház a mi felségterületünk.Legalábbis az enyém.
Andersen

Előzmény: Tamaramara (143)
Tamaramara Creative Commons License 2003.07.06 0 0 143
Tájékozottabbnak illene lennem a fotóművészetben, de én még így is csak találgatni tudok. Ötletem ugyan van, hol keressem, de ahhoz kérek egy kis időt.

Bosszúból én is adok Nektek egy rejtvényt. Ez most irodalom. Azt kellene kitalálni, ki a szerző és mi a mű címe.

„Kuss! Szóval a csaj azt kérdezi, mit tudhat a kígyó, amit az ő szolgái ne tudnának. De a kígyó csak nevetett. Ugye szenvedsz a melegtől Kleopátra? Bizony szenvedek. Ugye nem tudnak a szolgáid segíteni rajtad? Bizony nem tudnak. Én hideg vagyok, mint a jég! – mondta erre a kígyó. Rád mászom és lehűtöm a testedet. Akkor gyere! – mondta a nő. Több se kellett a kígyónak, felmászott a Kleopátrára. Végigmászott a hasán és felkapaszkodott a cicijére, jól megnézett mindent. Közben megkérdezte a Kleopátrát: Almát akarsz-e? Jaj, még mindig melegem van, nem, most nem akarok enni. Ne menj el! Inkább mászkálj rajtam, mert tényleg jó hideg vagy. Több se kellett a kígyónak, mászkált, mászkált Kleopátrán, míg be nem mászott a lukába. De nem tudott kimászni. Ott élt, éldegélt, a Kleopátrának is jó volt, mert nem volt többé melege.”

andersen-69 Creative Commons License 2003.07.06 0 0 142
Gondoltam,hogy nem lesz egyszerü,de az illusztáció életlen lett,igy csak ma tudom ezeket feltenni.
Még két részlet az beszélgetésből:
"...szóval rá sem lehet ismerni az eredeti képre.Gyakori,hogy az igy készült "alkalmazott" képpel nem értek egyet,kivédeni azonban nem tudom.Ez sajnálatos,mégis szivesen készitek reklámfotókat,hiszen ez a kenyerem...
...nem tekintem magam úttörőnek,sorsom mégis hasonló,gyakran érnek támadások.Előfordul,hogy aktképemet ellopják a kiállitásról.Talán jobb volna,ha életemnek ebben a valószinüleg utolsó alkotói korszakában más támára térnék át.De hát kivánhatom-e ezt önmagamtól?"
és egy "KRUDYS" kép
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]


és még két kép,ha ez még nem segitett.(Az első az Interneten is megtalálható.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

(Még annyit: a riport időpontja a hetvenes évek vége,bár azt hiszem ez kiderült a Hamiltonnal kapcsolatos megjegyzésből.)

Andersen

Előzmény: Lindabi (141)
Lindabi Creative Commons License 2003.07.06 0 0 141
Jó ezek a rejtvények, kicsi pezsgés a nyaralások között.
Szerintem zárjuk le a korábbiakat, hátha van olyan olvasója a topicnak, aki csak szétnéz itt, de nem szokott írni.

az én rejtvényem (115) megfejtése: Ingmar Bergman: Csend
Andersen-69 korábbi feladványa (121): Frajt Edit
Tamaramara rejtvénye (124): Udvaros Dorottya

Viszont ez a mostani nem lesz könnyű. A szöveget nem találom, a krúdys hangulatú aktfotók jópár magyar fotósra jellemzőek, így csak találgatni tudnánk, vagy végigolvasni az összes fotóművészeti folyóiratot, hátha ott rátalálunk az idézetre.
Nem tudnál egy képet feltenni illusztrációnak?

Előzmény: andersen-69 (140)
andersen-69 Creative Commons License 2003.07.05 0 0 140
Egy újabb rejtvény,ezúttal a fotómüvészet világából.Két idézet egy beszélgetésből,megfejtés a fotóművész neve.
"de ... ... szive szerinti területe a fotómüvészet egy speciális műfaja:az akt.Képein a női test harmonikusan illeszkedik a tájba vagy az enteriörbe.A megjelenités különleges technikával és a szerkesztő elemek érzékeny alkalmazásával arra törekszik,hogy a nézőt formai vizsgálódásra késztesse...
...divatba jött nyugaton mindenütt az angol David Hamilton századeleji hangulatú aktfotóival.Romantikus képeire,melyekből nem hiányzik némi erotika,sőt egy csipetnyi szex sem,rögtön felfigyeltem,de stilusa nem hatott rám.Fellépése talán csak arra bátorit,hogy egy ideig különös hangulatú,nosztalgikus,"Krudys" képeket készitsek...

Jó keresgélést
Andersen

andersen-69 Creative Commons License 2003.07.05 0 0 139
Az biztos,hogy megjelent a FOTO ujság valamelyik számában.Anno.Tehát 72-től kb 90-ig kell keresgélni.Legvalószinübb a 72-73-as évfolyam.Ajánlom figyelmedbe az ORSZÁGOS SZÉCHENYI könyvtár folyóiratgyüjteményét,(Budai vár valahányas épület,közel a lifthez).Talán még a könyvet is megtalálod.Türelem kérdése az egész.

Ami pedig a KOZMÁT illeti,gondolom mindenkinek megvan a saját álomszereposztása.Talán irjunk Alföldinek,Ő biztosan végigverekedné az eredeti változatot.
Andersen

Előzmény: Prücsökandi (138)
Prücsökandi Creative Commons License 2003.07.04 0 0 138
Andersennek és Pápaszemnek köszönöm a fotóról szóló információkat!
Nem is mertem remélni, hogy rátaláltok. Ha másképpen nem megy, kutatnom kell a könyv után, de legalább van nyom, amin elindulhatok.

Ne felejtkezzetek el a sok-sok remek vidéki színésznőről, akiket sajnos nem is nagyon ismerünk... Gondolom, a vidéki társulatok többségében megrendezhető lenne a Kozma az eredeti instrukciók szerint is.

Esetleg el lehetne játszani a gondolattal, hogy ha rendezők lennénk, melyik színházban kikre osztanánk a szerepet. Kik az a három színésznő az adott társulatban, akiket meggyőznénk arról, hogy vállalja el akkor is, ha még sose vetemedett hasonlóra.

Tamaramara Creative Commons License 2003.07.04 0 0 137
Végre egy kis vita! :)
Mintha kissé keverednének a dolgok.
Külön kellene választani a két kérdést.
1) Kik azok a magyar színésznők, akiket egy jó rendező felkérne erre a feladatra?
2) Kik azok, akik nem adnák vissza a szerepet, hanem el is mernék vállalni?
(És nyilván van egy csoport, ahová azok tartoznak, akik nagyon örülnének egy ilyen lehetőségnek, de nincs épeszű rendező, aki rájuk merne bízni egy ilyen nehéz feladatot. Hadd ne mondjak neveket...)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!