A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Tekintve, hogy a citromsav oldja az alumíniumot, ha valaki jót akar magának nem használ citromsavat. A borkősav is oldja. Alu bojler esetén a tejsav ajánlott vízkőtlenítésre. (Apropó, azt sosem értettem, hogy Gaggia saját vízkőoldója miért nem 100% tejsavból áll, miért tartalmaz az is citromsavat a tejsav mellett.)
Azt még nem mondta senki eddig, hogy a Gaggiák alu bojlereit szigorúan tilos citromsavazni? Nem csoda, hogy rárohadt a vízterítő a csavarra, mert a gyári vízterítő is alu. Ezek még a kancsós szűrt vizekre is érzékenyek, a citromsav pedig halál az alunak. A másik, hogy ha havonta kellett vízkőtlenítened abból arra következtetek, hogy csapvízzel használod a gépet. A jövőben használj inkább saját kevert vizet pl. RO víz + keserűsó + szódabikarbóna. Akkor nem kell havonta vízkőtleníteni és a kávéd íze is érezhetően jobb lesz.
Kihasználatlanság miatt eladó a pár éve SiD- kartárs általt felújított SGL Espresso Gold Prima. PodStar klón. Ha még nincc E.S.E. podos gépet, és szeretnél egyet, most olcsón szert tehetsz egy kíváló példányra.
Lépjetek ezen túl, a mínuszolók nem vitatkozni akarnak, akkor eleve azt tették volna és ezekkel a felhördülésekkel csak zavarjátok a tárgyszerű társalgást. (A további hasonlókat törlöm.)
A Metróból a saját márkás Rioba gold esetleg platinum vagy régebben a Müllerben a Lavazza Crema e Aroma (barna zacskója van). Ezekből mindig volt relatíve friss pörkölés, klasszik kávéhoz teljesen jók.
Konkrét beszerzési forrást nem tudok, én egyszer valami vegyesbolt-félében vásároltam, de a Lavazza Crema e Gusto Forte meglepően jó volt az árához képest, még eszpresszónak is.
Szia. Kapuczinertől a Velencei gndolások kedvence 1 kg-s kiszerelés 5900.- pénz. Amikor rendelek, mindig van benne egy csomi ebből, a reggeli családi kapuccsinót vele készítem. Presszónak is megfelel, szeretem az olaszos klasszik vonalat.
Köszi, akkor elvileg a bojlerrel együtt sem lehet kibányászni? Havi szinten ment a citromsav+tersonet, de a terítőblokk valóban csak évente volt leszedve :( tanulság levonva.
Felülről nem tudod kiszedni a csavart. Igazából csak kalapács és véső amivel van esély levenni, bár a csavaros szokott a legjobb lenni. Tudom , hogy utólag könnyű okosnak lenni, de nem szabad ennyire elhanyagolni a takarítást, illetve cseréld ki rézre, az nem rohad rá annyira .
Ha Németországba szállítanak, csinálj egy német postafiókot. Ebay esetében pld. voltak/vannak eladók, akik csak Németországba postáztak, vagy oda ingyen.
Szia! Kicsit magasabb, mint például az átlag, általam használt hőtartomány, de nem sokkal. Nálam hőigényes, világosabb pörköléseknél, 111 fokra van állítva a PID, a gyári termosztát helyére betett hőelemmel.
Adott egy Gaggia Baby (bakelit világítógombos) főző, valamint egy Gaggia MDF daráló. Sajnos mindkettővel gondom van.
Baby: Begyógyult a vízterítő blokk. 20 éve működő módszeremmel a felsőszűrőtartó helyére egy hosszabb csavart raktam, és annál fogva akartam levenni, és hát beletört. Felülről ki lehet ezt venni? (Ha kell, akkor akár bojler cserével, régi alu, nem sajnálom)
MDF: Lassul... szépen darál, jó a lefolyás is utána, de egyre több idő kell neki és a hangja sem a régi, hallatszik a kínlódás. A kés szorulhat így (kb 5 éves havi 1kg kávé), vagy már motor haldoklik?
Szerintem ez simán kiváltható másikkal,és még szabadulnál is ettől a gyönyörű műa.szeleptesttől.Expolygon-ba sétálj be vele,szerintem ott lesz rá megoldás.
Sziaztok, sajnos a Catler ES8013 gépem már több mint 2 hónapja tönkrement. A mágnesszelepekkel van gond, szét is szedtem, kettő is van benne. Az egyikre találtam magyar beszállítót, de a képen látható 3 járatú szelepet az istennek sem tudja beszerezni itthon senki :( Már a gyártónak is írtam, de mivel nem vagyok szervíz leráztak. Aztán találtam egy cseh webshopot, ahol volt 2 raktáron, de azok meg nem hajlandók Magyarországra szállítani :( Tudnátok abban segíteni, hogy merre lenne érdemes keresgetnem? Már nagyon hiányzik a finom capuucino-m :(