Attól, hogy a hőmérőd jó, még kaphat a hőmérő hüvely fals meleget.
3fajta hüvelyt ismerek és ebből két fajta nem az igazi, ezek a tartály falának a hőmérsékletét mérik.
Az a korrekt, ha a hüvely hőmérő felőli vége nincs kontaktban hőmérő tüskéjével.
Nincs üstházad, a meleg levegő végig nyalja az üst oldalát és fals meleget biztosít a hőmérődnek.
Ez csak egy tipp, hátha.. :)
Az a gyanús, hogy 120C fokos olajjal 2órán keresztül fűtesz fel, akármilyen rossz a hőátadásod, a 120fok az 120fok és ahhoz nem ilyen hosszú felfűtési idő tartozik.
Nagyon nem az 5KW is meg kell hogy küldje 1 óra alatt - mert ugye dupla fal pálmazsírral - le sem éghet tehát lehet nyomni rendesen - szerintem egy jó üstház sokat segítene :-)
Olyan fórumtársakat keresek, akik 65 literes dupla falú üsttel főznek már egy ideje. Pár poszttal korábban olvastam, hogy a DES100-as üsttel le lehet főzni 2x90 liter cefrét egy 11.5 kg-os PB palackkal, és még marad is a palackban:
119710. hsz.:"...Energiatakarékos, és egy palackkal (11,5 kg PB) le lehet főzni 2 X 90 liter cefrét + egy fél tisztázásra is futja (DES 100l főzőn tesztelve). És a palack nem dermed (20-60 mbar szabályzóval)..."
Nos, én első főzéskor egy 13 kW-os gázzsámollyal(20-60mBar) főztem le 2x50 liter cefrét.
Az első főzésnél az alágyújtástól számítva 2 óra múlva kezdett el csordogálni az alszesz, a teljes főzés (felfűtéssel együtt) 6,5 óra volt. A falban lévő olaj 120 C fokon volt tartva. Igaz, a birscefre egy csöppet sem égett le! :)
A gyors ürítés-újratöltés után 5,5 óra alatt ment le a második 50 liter. Tehát 12 óra fűtés után 100 liter cefre lefőzésével alig maradt a 11,5-es PB palackban.
A főzés egy kis sufniban zajlott, mely a főzés alatt 30 C fokra melegedett fel.
Utolsó ötletként az üst hőveszteségének csökkentése érdekében megrendeltem ezt az alukasírozott dróthálós paplant:
Az első kérdés egyszerű: a 100%-ig biztos leégés-elkerülésért cserébe ekkora gázmennyiségre van szükség?
A második kérdés: ha egy 5,5 kW-os zsámollyal fűtenék inkább, és abból is ki tudnék csiholni 5-6 cm magas kék szúrólángot, az ugyanakkora hőközléssel érne fel, mintha a 13 kW-ossal csinálok 5-6 cm-es lángot?
Csak nehogy előadd itt is mint a lakókocsisoknál, hogy ezek dolgok amik le vannak írva, a te kizárólagos ötleted, szabadalmad, jogvédett blabla.... dolgaid.
Ettől függetlenül, sztem. elég jó kis párlatom lett, és nincs semmi mellékíze.
Azt írod, hogy kevés rézelejét vettem el.
Az általam is bemásolt írás alapján (ami mint kiderült a ti tollatokból is származik) próbáltam eljárni, mivel még gyakorlati tapasztalatom nincs.
Erre gondolok:
Gyakorlati módszer: Rézeleje+előpárlat = 0,3 - 2%, amit meg kell semmisíteni, de pontosan mennyit?
Saját példámat mondom el! Egy alkalommal 25 L alszeszt teszek fel finomítani.
Rézeleje gyanánt (0,3-0,5 = ) ~0,4%-ot, azaz 1 dl-t ízlelés nélkül kiöntök.
Majd 5 db számozott [1-től 5-ig] pohárba 1-1 dl párlatot, (összesen: 5 dl párlatot) fogok fel!
A számozott poharakat kihagytam a beszámolómból, elnézést kérek, de megtörtént. :-)
Ha a gyógyszertárban nem kapható desztillált víz, akkor a feleségemet valószínű átvágták, mert ő azt kért és adtak neki. (2 literes PET palackban kapható)
Nem tudom mennyinél végeztem, mármint hány foknál, de ízre úgy vettem észre, most már nem érdemes kockáztatni.
Az utolsó 12. liter 50°-os volt. Ezután még engedtem fél litert kb.
Majd ha megjön a refraktométer amit rendeltem, vagy elkészül az eprüvettám pontosabban tudok mérni.
Részletesen:
1-4 literig 75°
5. liter 74°
6. liter 73°
(Ez a mennyiség ment az első demizsonba)
7. liter 72°
8. liter 70°
9. liter 68°
10. liter 64°
11. liter 58°
12. liter 50°
Az utolsó 0,5 litert nem tudtam lemérni.
Tehát a kétszer 6 liter külön demizsonba volt-van és külön fokoltam le őket, majd hígítottam 50°-ra mindkettőt.
Lehet hogy össze kellett volna öntenem mindkét edény tartalmát és úgy higítani, de sajnos még nincs ekkora edényem.
(próbálj egy fél decit még tovább hígítani egészen fél literig.)
Ilyen extrém hígítást szerintem semmilyen pálinka nem viselne el. :-)
Aztán lehet hogy tévedek...
Köszönöm az észrevételed, a jövőben útmutatásaid szerint fogok eljárni.
A hanyagul, alapvető tudás nélkül összeépített rendszer mindegyike problémás. A kontra az mindegyik rendszerben kontra, oly módon, hogy az veszélyes is lehet.
Engem csak nagykéssel lehet megsérteni. Szerintem a két főző konstrukciója egyenértékű, bizonyítja ezt a sok-sok vízzáras főző, ami ma használatba van. Itt a kérdés lényege nem az volt, hogy mennyi pénz, meg melyik a jobb, hanem a bugy-bugy problémája domborodott ki. Később pierog kommentjében volt egy megmosolyogtató elírás, miszerint ...pár száz forint a szilikoncső mérete. És itt a vége. Részemről ehhez a témához nincs tovább.
Mindig másabb ízű, folyamatosan változik a lepárlás során. A három nagy frakció (elő-, utó-, középpárlat) csak a nem ihatót választja szét az ihatótól, hogy rém egyszerűen fogalmazzak. Maga a középpárlati rész is nagyon sok kisebb-nagyobb szekvenciából áll össze, semmiképpen sem egysíkú. Akkor válik kerekké, teljessé egy íz-. és illatvilág, ha annak minden alkotóeleme megvan. Klasszikus példa szokott lenni a kajszi, ahol a leglekvárosabb jegyek a középpárlat és az utópárlat határán jönnek leginkább. Persze ne azt várd, hogy ha csak azt a részt szednéd, akkor világbajnok lekváros párlatod lenne, mert ez nem így működik. Azt szoktuk mondani, hogy az adott szekvencia testet ad a pálinkának, míg egy másik inkább illatot. Ha szabad tanácsolni, akkor inkább koncentrálj az utópárlati jegyekre. Ha megvan, akkor csap elzár és kész. Ha túl hamar teszed ezt meg, akkor előfordulhat, hogy véknyabb, üresebb lesz a pálinkád. Ha neked mégis ez az íz és illatvilág tetszik, akkor hajrá, te így főzöl. Ugyanazon cefréből, ugyanazon rendszeren is kétfajta pálinka születik, két különböző ember keze alatt. Kísérletezgess, szedd külön a neked már "más" ízt egészen az utópárlat megjelenéséig, aztán az addig elkészült közép felébe tölts vissza belőle arányosan. Egy hét múlva teszteld le mindkettőt, aztán vond le a következtetéseidet! :-)
Ha egy adott cefre pH-ja 3, akkor mindegy mivel van savazva. Bele is nyúlhatsz nyugodtan.
De ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor tegyél hozzá egy szeneslapátka mész-hidrátot, vagy oltott meszet. Persze a moslékba. S mehet a komposztra, vagy a kiskertbe.
Pálinkát amikor higitjatok akkor hol szoktatok venni a desztillált vizet? ( ilyen Auchan 5 literes desztillált víz) az felejtős ugye? Inkább gyógyszertári vizet kellene használni?