Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119746

Attól, hogy a hőmérőd jó, még kaphat a hőmérő hüvely fals meleget.

3fajta hüvelyt ismerek és ebből két fajta nem az igazi, ezek a tartály falának a hőmérsékletét mérik.

Az a korrekt, ha a hüvely hőmérő felőli vége nincs kontaktban hőmérő tüskéjével.

Nincs üstházad, a meleg levegő végig nyalja az üst oldalát és fals meleget biztosít a hőmérődnek.

Ez csak egy tipp, hátha.. :)

Az a gyanús, hogy 120C fokos olajjal 2órán keresztül fűtesz fel, akármilyen rossz a hőátadásod, a 120fok az 120fok és ahhoz nem ilyen hosszú felfűtési idő tartozik.

Előzmény: Button Presser (119743)
Button Presser Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119745

Flexből(kicsi-nagy) jól állok szerencsére! :)

Előzmény: gabor0036 (119744)
gabor0036 Creative Commons License 2015.12.07 0 1 119744

Ha öntvény zsámoly fix tartóval akkor nem biztos hogy tudja flex nélkul. 

Előzmény: norris53 (119742)
Button Presser Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119743

Szia!

 

A hőmérőt a minap teszteltem, forrásban lévő vízbe tartva 2-3 percig 100.0 C fokot mutatott. :)

 

Köszi Norris (és Hal Miki)a tippeket! :)

Előzmény: endrepp (119741)
norris53 Creative Commons License 2015.12.07 0 1 119742

én az üst alá kb ilyen közel tenném az égőt !

Előzmény: Button Presser (119734)
endrepp Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119741

A hőmérő lehet, hogy fals meleget kap vagy hibás.

Előzmény: norris53 (119740)
norris53 Creative Commons License 2015.12.07 0 1 119740

Nagyon nem az 5KW is meg kell hogy küldje 1 óra alatt - mert ugye dupla fal pálmazsírral - le sem éghet tehát lehet nyomni rendesen - szerintem egy jó üstház sokat segítene :-)

 

Előzmény: gabor0036 (119738)
gabor0036 Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119739

Mester! Ha lesz időd nézd mar meg az emailed légyszi. (Lehet hogy spam vagy kukába került) Köszi!

gabor0036 Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119738

Valami itt nem kerek. 65l üst és 13kW gáz égő és két óra kell hogy meginduljon? :O

Előzmény: Button Presser (119734)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119737

-ez hihetetlen,hogy mennyire okos vagy!Érvényes a nagyképernyő!!!

Egyébként meg nem veled beszélgettem...

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119736)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119736

A szerepelni akarásban melléfogtál, az "első főzős" az stimmel. Mint ahogy a "csak olvasó" is.

Nem nagyon láttam a hozzászólásaid közt építő jellegű, gyakorlati tanácsot a pálinkafőzéssel kapcsolatban (sem).

 

Részemről befejezettnek tekintem a társalgást veled itt (is).

 

Kérlek tartsd tiszteletben ezt és próbálj a fórum témájához kapcsolódóan hozzászólni.

Ha ez nem megy, inkább zippzár a szádra...

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (119735)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.07 -1 0 119735

-nem én akartam a reggeli mondanivalóban szerepelni,mint "első főzős" én csak olvasó vagyok nem okoskodó! :D

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119733)
Button Presser Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119734

Sziasztok!

 

Olyan fórumtársakat keresek, akik 65 literes dupla falú üsttel főznek már egy ideje. Pár poszttal korábban olvastam, hogy a DES100-as üsttel le lehet főzni 2x90 liter cefrét egy 11.5 kg-os PB palackkal, és még marad is a palackban:

 

119710. hsz.:"...Energiatakarékos, és egy palackkal (11,5 kg PB) le lehet főzni 2 X 90 liter cefrét + egy fél tisztázásra is futja (DES 100l főzőn tesztelve). És a palack nem dermed (20-60 mbar szabályzóval)..."

 

Nos, én első főzéskor egy 13 kW-os gázzsámollyal(20-60mBar) főztem le 2x50 liter cefrét.

 

Az első főzésnél az alágyújtástól számítva 2 óra múlva kezdett el csordogálni az alszesz, a teljes főzés (felfűtéssel együtt) 6,5 óra volt. A falban lévő olaj 120 C fokon volt tartva. Igaz, a birscefre egy csöppet sem égett le! :)

A gyors ürítés-újratöltés után 5,5 óra alatt ment le a második 50 liter. Tehát 12 óra fűtés után 100 liter cefre lefőzésével alig maradt a 11,5-es PB palackban.

 

A főzés egy kis sufniban zajlott, mely a főzés alatt 30 C fokra melegedett fel.

Utolsó ötletként az üst hőveszteségének csökkentése érdekében megrendeltem ezt az alukasírozott dróthálós paplant:

 

http://isocentrum.eu/gepeszeti_kozetgyapot/315-alukasirozott-drothalos-paplan.html#/mertek-m2/vastagsag-50_mm

 

Az első kérdés egyszerű: a 100%-ig biztos leégés-elkerülésért cserébe ekkora gázmennyiségre van szükség?

 

A második kérdés: ha egy 5,5 kW-os zsámollyal fűtenék inkább, és abból is ki tudnék csiholni 5-6 cm magas kék szúrólángot, az ugyanakkora hőközléssel érne fel, mintha a 13 kW-ossal csinálok 5-6 cm-es lángot?

 

Válaszotokat előre is köszönöm!

 

...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119733

Már itt is kezded?

Csak nehogy előadd itt is mint a lakókocsisoknál, hogy ezek dolgok amik le vannak írva, a te  kizárólagos ötleted, szabadalmad, jogvédett blabla.... dolgaid.

Trollokra semmi szükség se itt se másutt.

 

 

Előzmény: Törölt nick (119686)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119732

Persze hogy megcsinálták mások, csak gondoltam a legalapvetőbb dolgokat kiszedem a rengeteg hasznos infót tartalmazó leckékből.

Senki tollával nem akartam ékeskedni, hisz' magában az írásban is írtam, hogy innen-onnan összeollóztam.

 

Még egyszer is elnézést kérek, ha valakinek ezzel esetleg problémát okoztam.

Előzmény: Figyelget2 (119684)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119731

Az alszeszt igazad van, nem higítottam 20-25°-ig. 

Ettől függetlenül, sztem. elég jó kis párlatom lett, és nincs semmi mellékíze.

 

Azt írod, hogy kevés rézelejét vettem el.

Az általam is bemásolt írás alapján (ami mint kiderült a ti tollatokból is származik) próbáltam eljárni, mivel még gyakorlati tapasztalatom nincs.

Erre gondolok:

Gyakorlati módszer: Rézeleje+előpárlat = 0,3 - 2%, amit meg kell semmisíteni, de pontosan mennyit?

Saját példámat mondom el! Egy alkalommal 25 L alszeszt teszek fel finomítani.

Rézeleje gyanánt  (0,3-0,5 = ) ~0,4%-ot, azaz 1 dl-t ízlelés nélkül kiöntök.

Majd 5 db számozott [1-től 5-ig] pohárba 1-1 dl párlatot, (összesen: 5 dl párlatot) fogok fel!

A számozott poharakat kihagytam a beszámolómból, elnézést kérek, de megtörtént. :-)

 

Ha a gyógyszertárban nem kapható desztillált víz, akkor a feleségemet valószínű átvágták, mert ő azt kért és adtak neki. (2 literes PET palackban kapható)

 

Nem tudom mennyinél végeztem, mármint hány foknál, de ízre úgy vettem észre, most már nem érdemes kockáztatni.

Az utolsó 12. liter 50°-os volt. Ezután még engedtem fél litert kb.

Majd ha megjön a refraktométer amit rendeltem, vagy elkészül az eprüvettám pontosabban tudok mérni.

Részletesen:

1-4 literig 75°

5. liter 74°

6. liter 73°

(Ez a mennyiség ment az első demizsonba)

7. liter 72°

8. liter 70°

9. liter 68°

10. liter 64°

11. liter 58°

12. liter 50°

Az utolsó 0,5 litert nem tudtam lemérni.

Tehát a kétszer 6 liter külön demizsonba volt-van és külön fokoltam le őket, majd hígítottam 50°-ra mindkettőt.

Lehet hogy össze kellett volna öntenem mindkét edény tartalmát és úgy higítani, de sajnos még nincs ekkora edényem.

 

 

(próbálj egy fél decit még tovább hígítani egészen fél literig.)

Ilyen extrém hígítást szerintem semmilyen pálinka nem viselne el. :-)

Aztán lehet hogy tévedek...

 

 

Köszönöm az észrevételed, a jövőben útmutatásaid szerint fogok eljárni.

Előzmény: Berzeg (119688)
pierog Creative Commons License 2015.12.07 -1 0 119730

Azt tényleg elírtam és még a helyesírás ellenőrző sem ugrott rá, mert olyan szó is létezik.

 

Egyébként gyermekkoromban vidéken semmi meglepő sem volt abban, ha valaki a boltban forintban határozta meg, hogy mennyit kér...

Előzmény: csalitos (119727)
csalitos Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119729

   A hanyagul, alapvető tudás nélkül összeépített rendszer mindegyike problémás. A kontra az mindegyik rendszerben kontra, oly módon, hogy az veszélyes is lehet.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (119728)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119728

Nekem eddig szilikon tömítéses volt, most vízzáras, sokkal jobban tetszik a vízzáras megoldás.

Előzmény: csalitos (119727)
csalitos Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119727

   Engem csak nagykéssel lehet megsérteni. Szerintem a két főző konstrukciója egyenértékű, bizonyítja ezt a sok-sok vízzáras főző, ami ma használatba van. Itt a kérdés lényege nem az volt, hogy mennyi pénz, meg melyik a jobb, hanem a bugy-bugy problémája domborodott ki. Később pierog kommentjében volt egy megmosolyogtató elírás, miszerint ...pár száz forint a szilikoncső mérete. És itt a vége. Részemről ehhez a témához nincs tovább.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: kezman46 (119704)
pierog Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119726

Az osan nem árul desztillált vizet. De nem is kell a pálinkához. Használj nyugodtan csapvizet.

Előzmény: Zoleszz (119720)
duna és kanyar Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119725

Mindig másabb ízű, folyamatosan változik a lepárlás során. A három nagy frakció (elő-, utó-, középpárlat) csak a nem ihatót választja szét az ihatótól, hogy rém egyszerűen fogalmazzak. Maga a középpárlati rész is nagyon sok kisebb-nagyobb szekvenciából áll össze, semmiképpen sem egysíkú. Akkor válik kerekké, teljessé egy íz-. és illatvilág, ha annak minden alkotóeleme megvan. Klasszikus példa szokott lenni a kajszi, ahol a leglekvárosabb jegyek a középpárlat és az utópárlat határán jönnek leginkább. Persze ne azt várd, hogy ha csak azt a részt szednéd, akkor világbajnok lekváros párlatod lenne, mert ez nem így működik. Azt szoktuk mondani, hogy az adott szekvencia testet ad a pálinkának, míg egy másik inkább illatot. Ha szabad tanácsolni, akkor inkább koncentrálj az utópárlati jegyekre. Ha megvan, akkor csap elzár és kész. Ha túl hamar teszed ezt meg, akkor előfordulhat, hogy véknyabb, üresebb lesz a pálinkád. Ha neked mégis ez az íz és illatvilág tetszik, akkor hajrá, te így főzöl. Ugyanazon cefréből, ugyanazon rendszeren is kétfajta pálinka születik, két különböző ember keze alatt. Kísérletezgess, szedd külön a neked már "más" ízt egészen az utópárlat megjelenéséig, aztán az addig elkészült közép felébe tölts vissza belőle arányosan. Egy hét múlva teszteld le mindkettőt, aztán vond le a következtetéseidet! :-)

Előzmény: Zoleszz (119715)
Figyelget2 Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119724

Nem kell ám annyira ragaszkodni a desztillált vízhez.:-)

Előzmény: Zoleszz (119720)
tanca1 Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119723

 

Volt szerencsém múlt pénteken ellátogatni a Brill pálinkaházba. Ezek a képek ott készültek. Csodálatos minden. A cefréző helyiség, a főző, a pince..

Volt legalább 15 féle törkölypálinka, seprőpálinkák, gyümölcsök stb, paprikapárlat (kápia paprikából), sütőtök, cékla, sárgarépa... 

 

u.i.: ők csak és kizárólag ioncserélt vízzel higítanak. Hogy miért azzal, az megmosolyogtató.. :)

Berzeg Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119722

Én a vizet csapról veszem.

Előzmény: Zoleszz (119720)
Berzeg Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119721

Ha egy adott cefre pH-ja 3, akkor mindegy mivel van savazva. Bele is nyúlhatsz nyugodtan. 

De ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor tegyél hozzá egy szeneslapátka mész-hidrátot, vagy oltott meszet. Persze a moslékba. S mehet a komposztra, vagy a kiskertbe.

Előzmény: barkócza (119718)
Zoleszz Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119720

Pálinkát amikor higitjatok akkor hol szoktatok venni a desztillált vizet? ( ilyen Auchan  5 literes desztillált víz)  az felejtős ugye? Inkább gyógyszertári vizet kellene használni? 

Berzeg Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119719

Szíved joga meddig szeded a középpárlatot, csak ne azzal indokolj, hogy MÁS ízű.

A tisztázás egy folyamat minden percben más-más viszonyok vannak, így az ízek is másak.

Honnan tudod, hogy nem jók?

Előzmény: Zoleszz (119715)
barkócza Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119718

Semmi problémát nem jelent a kénsavval savazott cefre, öntsd ki nyugodtam a komposztra.

Előzmény: tanca1 (119716)
Berzeg Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119717

Attól függ, hová öntöd ki!

Előzmény: tanca1 (119716)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!