nekem is soknak tűnik... az én 2002-esem 10es savval (ami teljes egészében az extraktot növeli) 2g mar. cukorral, hihetetlen sűrű és testes, lassú folyású bor és 40es extraktja van.
Az az érték már édes tokajiak sajátja szerintem, vagy tényleg jelentős maradékcukor van benne (~10 g/l)
OFF
"egy lemma meg még egy lemma a dilemma, bocs, tegnap beszéltem szóviccbajnok barátommal"
:) ez nem szóvicc, ez teljesen frankó matematikai terminus. Pongyolán mondva a lemma az egy olyan feltételes állítás aminek iga volta szükséges egy tétel bizonyításához... amikor egy adott feltétel kétértékű lehet, akkor két lemma van amiből az egyik igaz lesz.. ebben az esetben di-lemmáról van szó.
A Graf/gróf-ot a Danubiana "gyártja". Az ő boraik a kiemelkedő ár/értékről ismertek az alsó árkategoriában. Erősen technológiai borok és (bocs Csite, de van ilyen :) szinte mindig reduktív stílusuak. Gyakran kellemesek, de ittam már semmilyet is. 90% körül külföldre (Németo.) exportálnak. Feldolgozóik vannak a Mátraalján és Tolnában, de sok helyről vesznek szőlőt. Nemrég megvettem az egyik legdrágább borukat, ami egy SB volt akciósan 1800-1900Ft. Kiváncsi vagyok, eddig csak 1000Ft alatt ismerkedtem a céggel.
Hát igen, a St. Andrea CF nekem se tetszett annyira kóstoláskor (igaz, hogy szinte egyáltalán nem szellőzött) - a hordón kívül nem sok mindent éreztem rajta. Ráadásul igen kevés a tapasztalatom, úgyhogy azt se tudtam megítélni, hogy mit tesz vele a szellőztetés (fél óra múlva visszakóstolva még mindig nem sokat változott).
És hogy konstruktív is legyek: tegnap beállított az egyik partnerünk (szolgáltatónk, ha úgy tetszik) képviselője, hogy hát elnézést, de kicsit lemaradt a Karácsonyról, de hozott egy bort. Örültem, mint kiderült kicsit később, egy (előoldalon Graf, hátoldalon Gróf) Károlyi "Észak-magyarországi száraz fehér tájbor" volt a dobozban (hogy miből készült, az nem derült ki), 2002-ből.
Ezzel egycsapásra megoldotta a mitigyakeste-dilemmámat (egy lemma meg még egy lemma a dilemma, bocs, tegnap beszéltem szóviccbajnok barátommal). A hátcímkének engedve jó hidegen ittam, és egész kellemes élményben volt részem: kellemes, nem túl élénk, friss illat (aminek alapján én Irsaira asszociáltam, meg egy kis Ottonel muskotályra, lehet, hoyg teljesen megalapozatlanul), valamint ehhez passzoló íz, békés savak, kis szénsav, kis édességérzet (Trocken, ahogy a főcímkén olvasható). Ha nyár lenne, egyből elfogyott volna a palack (tartalma).
No, Csite még majd pontosít, de olyasmi volt, hogy az utolsó néhány x palacknál történt ez a malőr a töltésnél. A töltéskor sterilitási szempontok miatt az üres palackba fecskendeznek minimális mennyiségű kénessavat, és erre jön a bor. A folyamat során egyébként többször ellenőrizték, hogy minden rendben van-e.
"ilyenkor az autógyártók visszahívják az adott modellt..."
hát igen..a kérdés, hogy mekkora az a presztizsveszteség amekkorát egy ilyen dolog okoz és egy hogyan viszonyul az anyagi veszteséggel amit a visszahívás jelentene.
Csúnya dolog... de szerintem ilyen matekon múlnak a dolgok.
Hát igen, a túl sok kén még egy napos szellőztetés után is szinte élvezhetetlenné tette a bort. Csite említett ezt Szepsynek, és ő akkor mondta el, hogy szerinte mi történt. Az más kérdés, hogy ilyenkor az autógyártók visszahívják az adott modellt...
Micsoda piszokság, így lefoglalni egy ilyen jól csengő nevet (Remete)! Csak tudnám, ki volt az :)
Máskülönben szerintem az, hogy épp Ermitage lett, sokban köszönhető nagynevű, távoli rokonainak.
Gondolod, hogy palackonként adagolják a ként?
Annak nagyon precíz műveletenek kell lenni, minnél kissebb az adag annál nehezebb belőni.
Nem tartom logikusnak, de lehet, hogy van ilyen gép?
én nem tudom...akárhogy is volt ez a 42-es extrak számomra hihetetlenül sok. Örülnék ha magyarázatot kapnék rá, mert engem érdekelnek az ilyem bormatek dolgok :)
Szemes villányi kékoportó 2003 - 1 óra szellőztetés után kellemes, jól iható bor, mindent tud, amit egy kékoportótól elvár az ember. Éreztetek már játszótéri homokra emlékeztető ízt borban? 4 pont.
Györgykovács furmint 2002 - pazar. Nagyon gazdag, közben valószínűtlenül elegáns. Áhhh, felesleges beszélni róla, inni kell. 7-8 pont.
St. Andrea CF 2002 - hát nem szellőztettük 3-4 órát, mint Alkonyi javallotta, csak egyet. Ámde kicsit nem értem a lelkesedést. Ez egy korrekt bor, igen kis testtel és kevés tanninnal, amit - biztos kézzel ugyan, de - szanaszéjjel barikkoltak. Ez egy 4 eurós bor! (És 4 pontos is)
Azt mondta, hogy azért kénes néhány (?) palack, mert a töltésnél a kénessavat adagoló szelep meghibásodott... Mi meg, ugye, két ilyenbe szaladtunk bele, a Bortársaságos Szepsy-kóstolón viszont nagyon rendben volt a bor.
igazad van... annyiban módosítom a dolgot, hogy az összeskóstolttételek csak egy faktorban legyenek különbözőek...tehát vertikális kóstolásnak csak akkor van értelme, ha gyanazon termőhelyről ugyanazon fajtákat lehetőleg ugyanazon termelőtől kóstolod.
"Összekóstolni pedig csak azonos évjárat azonos terroirjáról származó azonos fajtájú szőlőbőlkészült bort lehet. "
összekóstolni rengeteg féle szempont szerint lehet, akár horizontálisan, akár vertikálisan. Ez egyfajta megközelítés, de korántsem az egyetlen és üdvözítő....
"....újból megkóstolunk egy olyan bort, ami valamiért nem volt jó előző alkalommal, és most meg remek (lásd Szepsy 2003-as Szent Tamás Furmintjának „2 problémás palack után egy fantasztikus, és a Mester még el is mondja hogy mi lehetett a hiba”..."
Az öreg Bock épp vasárnap mondta el a HírTV Vörös és fehér műsorában, hogy az Ermitage a Remete dűlőből van, és az eremita (= remete) szót szerették volna adni névül, de az már foglalt volt, és kerestek egy hasonló hangzású nevet (vagy valami ilyesmi a lényeg)
Egyébként ha már felmerült, érdekelne -hátha tudja valaki-, hogy egyéb ismert (vagy kevésbé ismert) házasítások neve honnan ered és persze mi lehet pontos jelentésük?!
Gondolok itt például a Bock Ermitage-ra vagy Capella cuvée-re, STB. A Carissimae-ot épp tudom, de sok bornak a brand neve ismeretlen, de legalábbis homályos előttem.
Kérlek benneteket, ha birtokában vagytok a megoldásnak, írjatok!:O)
Na. Kinyitottam a St. Martinus cuvée-t. Nagyon finom, illatos, zamatos száraz fehér bor. Csak javallani tudom, és az ára is baráti, mindössze egy Mátyás.