Egy kérdés! Mi van neked az oszlopban?? Egy profi finomito oszlop így néz ki ami három tányéros:
Ezeknél általában a hűtőből kilépő 60-65° körüli vizet vezetik be fentre a deflegmatorba. Ha ekörül engeded be akkor nagyon nem lősz mellé... Ez egy három tányéros Kothe oszlop. Látni fogod úgy is a kifolyo pálinka mennyisegen hogy nem e erős vagy gyenge a deflegmációD.
Az sem mindegy milyen oszlop a tiéd. Van ugye a tányéros mint ez is. Itt szintenként vagy egy nagy, vagy több kicsi buboréksapka van. Kinek mi a szimpatikus, személyes véleményem a egy nagy és tálcán ként állítható folyadék szint. Van a szitatanyéros. Van a töltetes amikor mindenféle Vörösréz "hulladékkal" Vörösréz Forgács, csavar anya, csődarab,... kinek mi van, vagy vorosrez csutakkal töltik meg az üres oszlopot. Bármelyik megoldást választod neked kellesz kitartasztalmi, hogy az adott hangszeren hogyan kell szépen játszani.
A linkelt videón látható oszlop készítőjér itt a fórumon Hal65 néven megtalálod, kérdezd meg mit tanácsol.
Ezen adatok mellett én már megjelölném, hogy celsius fok, vagy töménységről írok.
Úgy vélem az elő-közép-utó párlat elválasztása nem hőmérséklet és pláne nem hűtő hőmérséklet függő.
Azt kóstolással szoktuk, kell, csinálni.
Bizony egy kicsit kísérletezni kell.
Jó munkát.
A hűtő állapotától függ, hogy mennyi víz és alkohol megy át a rendes hűtőbe. Annyira ne hűtsd le, hogy ne legyen csepegés. E pont felett tartsd a hőmérsékletet. Pontos hőfok nem írható le, mert hát a hőmérők sem egyformák. Ha túl meleg ez a hűtőd a rendszer úgy működik, mint a hagyományos lepárlás.
Sajnos semmi kiinduló videó nincs se olvasmány ezért is ezt a videót hoztam fel ha összefoglalnád nagyjából hogyan működik ez a dolog nagyon hálás lennék.
Itt van egy nagyon jó kis torony az enyém is igy néz ki csak nem bordák hűtik hanem egy spirál
Itt mutassa hogy a főzőből 98 fokos pára jön ki ezt a torony visszahűti 80 körülire
Na most vettem egy nagyon finom szabályzó csapot beraktam egy hőmérőt a torony tetejébe , ha én is 80 körül tartom akkor működni fog? ha megy a hőmérséklet fölfele akkor nyitok a csapon igy tudnám szabályozni nem igaz?
Valaki leirná milyen hőmérsékletre kell ügyelni pl az előpárlat az milyen hőmérséklettől meddig engedjem illetve a középpárlat lejövésekor milyen hőmérsékleten tartsam a torony tetejét. Nagyon meg köszönném a segítséget nem akarnám hogy a belefektetett időm és pénzem kárba menne :)
A Panyik-féle könyv végigolvastam, a másikat nem ismerem. Dr. Panyik Gáborné a Corvinuson oktatta a pálinkafőzést. Szerintem Ő ért hozzá. Én a Panyikét venném.
Hűtő alsó 1/3-ba van tervezve a szonda... A viz nem a szondára megy majd, hanem van egy ilyenem aminek az aljára hegesztettem egy bevezető csövet, es így oldalra a 4 irányba vezeti be a vizet...
Volt egy 14 literes vödör kökényem amit ki tudtam cefrézni, ma reggelre megállt az erjedés,sikerült lefőznöm ,lett belőle közel 4 liter alszesz ami 35 ° igaz 14 C° mutatott a hőmérőm. :-)
Az új főzőmmel szeretné majd kitisztázni.
Kíváncsi vagyok a belőle kifőzött párlathoz,még sosem csináltam ,illetve nem is kóstoltam.
Ha tudod, akkor miért kérdezed? Nem hiszel a korábban leírtaknak?
De csak a te kedvedért:
A kozmaolajat a cefre főzésekor szűrjük. Az indoklás pedig az, hogy a szűréshez erősen hígítani kell a kifolyó alszeszt. Ha finomításkor szűrnéd, akkor gyakorlatilag a kész párlatot hígítanád, akár nem kívánt mértékben is. Hidd el, ez így van jól.
Kozmaolajat persze néha szűrnek a folyamat legvégén is ( ha előzőleg nem, vagy hanyagul szűrték, esetleg "baleset" történt. Ebben az esetben a kész, mélyhűtőben lehűtött pálinkát engeded át különféle szűrőkön.
Egy gondolat a fűtővíz hőmérséklet szabályozó szonda elhelyezéséhez:
Én nem biztos, hogy a felső rétegbe tenném, hanem közvetlen a kifolyás elé (a tartályba természetesen, közel a hűtő csőhöz, vagy közvetlen rá), ugyanis a szabályozás célja lehet a kifolyó párlat adott hőmérsékleten tartása, 20C. Az első főzésnél meg kell mérni a párlat hőmérsékletet és vezérlő által kijelzett értéket korrigálni (offset), innentől közvetlen a párlat hőmérsékletet fogja mutatni (a bevezető csonk nem irányulhat a szondára, az biztos bezavar).
Ez tetszik. Nem látom a működését, de gondolom, valami tengelyt forgat és az húzza a láncot. Szelepet tudsz hozzá ajánlani? Nem kell feltétlenül, hogy madzagos legyen. ;)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: