Keresés

Részletes keresés

Berzeg Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119813

Ehhez nincs mit hozzátenni.

Egy mérés nem mérés.

Leszűrted a mintát? Nem? Akkor többet mutat mint a valóság!

Milyen alma? Télre eltehető?

Előzmény: Jani71 (119807)
gabor0036 Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119812

Egy kérdés! Mi van neked az oszlopban?? Egy profi finomito oszlop így néz ki ami három tányéros:

 

Ezeknél általában a hűtőből kilépő 60-65° körüli vizet vezetik be fentre a deflegmatorba. Ha ekörül engeded be akkor nagyon nem lősz mellé... Ez egy három tányéros Kothe oszlop. Látni fogod úgy is a kifolyo pálinka mennyisegen hogy nem e erős vagy gyenge a deflegmációD. 

Az sem mindegy milyen oszlop a tiéd. Van ugye a tányéros mint ez is. Itt szintenként vagy egy nagy, vagy több kicsi buboréksapka van. Kinek mi a szimpatikus, személyes véleményem a egy nagy és tálcán ként állítható folyadék szint. Van a szitatanyéros. Van a töltetes amikor mindenféle Vörösréz "hulladékkal" Vörösréz Forgács, csavar anya, csődarab,... kinek mi van, vagy vorosrez csutakkal töltik meg az üres oszlopot. Bármelyik megoldást választod neked kellesz kitartasztalmi, hogy az adott hangszeren hogyan kell szépen játszani. 

A linkelt videón látható oszlop készítőjér itt a fórumon Hal65 néven megtalálod, kérdezd meg mit tanácsol.

 

Előzmény: John.p (119806)
Berzeg Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119811

Ezen adatok mellett én már megjelölném, hogy celsius fok, vagy töménységről írok.

Úgy vélem az elő-közép-utó párlat elválasztása nem hőmérséklet és pláne nem hűtő hőmérséklet függő.

Azt kóstolással szoktuk, kell, csinálni.

Bizony egy kicsit kísérletezni kell.

Jó munkát. 

A hűtő állapotától függ, hogy mennyi víz és alkohol megy át a rendes hűtőbe. Annyira ne hűtsd le, hogy ne legyen csepegés. E pont felett tartsd a hőmérsékletet. Pontos hőfok nem írható le, mert hát a hőmérők sem egyformák. Ha túl meleg ez a hűtőd a rendszer úgy működik, mint a hagyományos lepárlás.

Előzmény: John.p (119806)
John.p Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119810

Sajnos semmi kiinduló videó nincs se olvasmány ezért is ezt a videót hoztam fel ha összefoglalnád nagyjából hogyan működik ez a dolog nagyon hálás lennék.

Előzmény: snapszmester (119809)
snapszmester Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119809

Ha ez alapján akarsz főzni már kárba veszett.

Előzmény: John.p (119806)
snapszmester Creative Commons License 2015.12.08 0 4 119808

Miklós1 összefoglalója díszkötésben, azzal jar a legjobban.

Előzmény: acerola (119803)
Jani71 Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119807

Sziasztok!

Itt tart az almacefrém.

Lehet, hogy sokat vártam vele? Vagy valamit elrontottam?

A szeszfok se tetszik...

A minél hamarabb történő kifőzéssel használható párlatot nyerhetek még belőle?

Mit gondoltok?

(Sajnos csak ma tudtam megmérni a refraktométerrel az anyagot, nem tudom,

mennyiről indult, és milyen ütemben csökkent az érték.

Azt azért láttam, hogy a 'heves' főerjedés egyszer csak alább hagyott, és beállt egy

csendesebb állapot. Mindegy, legközelebb már nyomon tudom követni a történéseket.

Tegnap óta digitális pH-mérőm is van és a ma érkezett ref.m.-rel együtt jött

tizedfokos hőmérőm, ezután már sokkal jobban képben leszek.)

 

 

John.p Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119806

https://www.youtube.com/watch?v=3HkDxhHMpy4

Itt van egy nagyon jó kis torony az enyém is igy néz ki csak nem bordák hűtik hanem egy spirál 

Itt mutassa hogy a főzőből 98 fokos pára jön ki ezt a torony visszahűti 80 körülire

Na most vettem egy nagyon finom szabályzó csapot beraktam egy hőmérőt a torony tetejébe , ha én is 80 körül tartom akkor működni fog? ha megy a hőmérséklet fölfele akkor nyitok a csapon igy tudnám szabályozni nem igaz?

Valaki leirná milyen hőmérsékletre kell ügyelni pl az előpárlat az milyen hőmérséklettől meddig engedjem illetve a középpárlat lejövésekor milyen hőmérsékleten tartsam a torony tetejét. Nagyon meg köszönném a segítséget nem akarnám hogy a belefektetett időm és pénzem kárba menne :) 

endrepp Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119805

Ötletes. Tetszik, hogy mindent részletet kidolgozol.

Előzmény: gabor0036 (119799)
Button Presser Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119804

A Panyik-féle könyv végigolvastam, a másikat nem ismerem. Dr. Panyik Gáborné a Corvinuson oktatta a pálinkafőzést. Szerintem Ő ért hozzá. Én a Panyikét venném. 

Előzmény: acerola (119787)
acerola Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119803

A Sólyom könyvet most nem tudom ajándékba megvenni. Láttam le lehet tölteni, jól fog ez még jönni. Köszi.

Valami olyan könyv, amit most is kapni?

 

 

Előzmény: Berzeg (119802)
Berzeg Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119802

Elég tömör anyagnak néz ki mind kettő, én inkább a Sólyom könyvét javasolnám.

Mind háromról van információ a neten.

Előzmény: acerola (119787)
Bárk_i Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119801

Köszönöm az intelmet de nem fogom elfelejteni :-)

Előzmény: gabor0036 (119800)
gabor0036 Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119800

Ne felejtsd el 25-re kihigitani...

Előzmény: Bárk_i (119798)
gabor0036 Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119799

Hűtő alsó 1/3-ba van tervezve a szonda... A viz nem a szondára megy majd, hanem van egy ilyenem aminek az aljára hegesztettem egy bevezető csövet, es így oldalra a 4 irányba vezeti be a vizet...

 

 

 

Előzmény: endrepp (119794)
Bárk_i Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119798

Volt egy 14 literes vödör kökényem amit ki tudtam cefrézni, ma reggelre megállt az erjedés,sikerült lefőznöm ,lett belőle közel 4 liter alszesz ami 35 ° igaz 14 C° mutatott a hőmérőm. :-)

Az új főzőmmel szeretné majd kitisztázni.

Kíváncsi vagyok a belőle kifőzött párlathoz,még sosem csináltam ,illetve nem is kóstoltam.

In Lak'ech Creative Commons License 2015.12.08 0 1 119797

Ha tudod, akkor miért kérdezed? Nem hiszel a korábban leírtaknak?

 

De csak a te kedvedért:

 

A kozmaolajat a cefre főzésekor szűrjük. Az indoklás pedig az, hogy a szűréshez erősen hígítani kell a kifolyó alszeszt. Ha finomításkor szűrnéd, akkor gyakorlatilag a kész párlatot hígítanád, akár nem kívánt mértékben is. Hidd el, ez így van jól.

 

Kozmaolajat persze  néha szűrnek a folyamat legvégén is ( ha előzőleg nem, vagy hanyagul szűrték, esetleg "baleset" történt. Ebben az esetben a kész, mélyhűtőben lehűtött pálinkát engeded át különféle szűrőkön.

Előzmény: Zoleszz (119795)
gabor0036 Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119796

Sanyibácsi! Kothe lenyúlta az aromakosár ötleted!

 

Zoleszz Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119795

Tudom hogy mindenhol ott van és már sokszor leirtatok de a kozma olajat mikor kell szűrni?

 

Alszesz főzés közben?

 

Vagy

 

Pálinka főzés közben?

 

A válaszotokat meg is tudnátok röviden indokolni? Előre is köszi 

endrepp Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119794

Egy gondolat a fűtővíz hőmérséklet szabályozó szonda elhelyezéséhez:

Én nem biztos, hogy a felső rétegbe tenném, hanem közvetlen a kifolyás elé (a tartályba természetesen, közel a hűtő csőhöz, vagy közvetlen rá), ugyanis a szabályozás célja lehet a kifolyó párlat adott hőmérsékleten tartása, 20C. Az első főzésnél meg kell mérni a párlat hőmérsékletet és vezérlő által kijelzett értéket korrigálni (offset), innentől közvetlen a párlat hőmérsékletet fogja mutatni (a bevezető csonk nem irányulhat a szondára, az biztos bezavar).

Előzmény: gabor0036 (119785)
endrepp Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119793

Lejjebb feloldottam ezt a problémakört: wc öblítőtartály töltő szelep :) madzagos vagy láncos ;)

Előzmény: pierog (119788)
Bárk_i Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119792

Mennyire igazad van :-)

Előzmény: pierog (119790)
acerola Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119791

Személy szerint sört főzök és nagyon aktív vagyok a sörös fórumon. De a pálinka főzés nem érdekel.

Ezért kérem a segítségeteket könyv ügyben. Majd próbálom a fórum felé terelni az illetőt, akinek a könyvet szánom.

Valaki esetleg olvasta őket?

Előzmény: pierog (119790)
pierog Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119790

A fórumot nehéz becsomagolni ;) de innen rengeteg hasznos dolgot lehet kimazsolázni, jobb, mint a könyv.

Előzmény: rézműves1 (119789)
rézműves1 Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119789

Kétféle ember van (szokták mondani).  Az egyik csinálja (mert tudja), a másik meg beszél róla (tanítja).

 

Habár egyiket sem olvastam, én biztosan a Békési Zoltán féle könyvet venném.

Előzmény: acerola (119787)
pierog Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119788

Ez tetszik. Nem látom a működését, de gondolom, valami  tengelyt forgat és az húzza a láncot. Szelepet tudsz hozzá ajánlani? Nem kell feltétlenül, hogy madzagos legyen. ;)

Előzmény: gabor0036 (119785)
acerola Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119787

Sziasztok!

Ajándékozni szeretnék pálinkafőzési könyvet. Inkább a cefrézési rész lenne érdekes, de nem baj ha magáról a lepárlásról is van szó.

Melyik könyv a jobb?

  • Házi pálinkafőzés, Békési Zoltán - Csarnai Erzsébet
  • Pálinkafőzés - Ágyas pálinka és likőr készítése, Dr. Panyik Gáborné
endrepp Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119786

Ennyi. :) Tökéletes.

Előzmény: gabor0036 (119785)
gabor0036 Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119785
Előzmény: endrepp (119779)
sogi01 Creative Commons License 2015.12.08 0 0 119784

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (119703)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!