A rozmaringot is kiültetheted , de télre érdemes
kukoricaszárral vagy valami hasonloval betekarni .
Igy jó nagyra nő , nálam kb. 1,5m.
Egy liter olajhoz kb. egy marék friss füszert
szoktam rakni , evvel is kisérletezni kell.
A rozmaringgal azért érdemes csinnyán bánni,
nagyon tömény tud lenni.
kakukkfüvem kétféle van, lehet, hogy holnap beszerzek gyorsan még rozmaringot (ugye azzal nagyon csínján kell bánni?), és még holnap elültetem a ma beszerzett növényeket.
egyébként őket nyugodtan ültethetem kertbe, nem fognak haragudni? és a rozmaring és a babér kivételével télre is kinn hagyhatom őket? (déli lejtő, eléggé fagyos)
és másodsorban mire használod?
S.
szia onobody, köszönöm előre is.
valószinűleg csak este fogom letölteni, mert szabin leszek 4 egész napot, de este leszedem, az tuti.
borsikám már van, kb. két hete kaptam, szépen feléledt a kertben, pedig akkor még nem is volt eső. a múlt héten raktam belőle a görög salátába, nagyon fini lett tőle, ezért gyűjöm a többit is.
Levendulától én is megpróbálok tanulni, az egész topicot kinyomtattam, most a dekorálás következik.
milyen olajakat gyártasz, kiket raksz össze? salátaöntet lesz belőle?
Gránátalma info megy!
Igaza van Levendulának , én is ugy tapasztaltam
nincs gond a füszernövények tartásával , jol
birják a gyürödést.
Egyedül a rozmaringot szoktam télre betekarni,
a többi áttelel.
Gránátalma info holnap megy.
Levendula nagyon jo tanácsokat ad
én is sokat tanulok töle , a bazsalikom
nekem is egyik kedvencem.
Szerintem borsikát még érdemes beszerezni.
Ha sok füszernövényed van csinálhatsz
belőlük füszeres olajat salátákhoz de sült
hus kenegetni is kiválo vele.
Egyszerüen beáztatod a füszereket oliva vagy
napraforgo olajba néhány hétre, és máris kész
az illato füszeres olaj. Mekünk nagyon bejött ,
többfélét is csinálok.
Keserűség. Miért raksz a rízshez bazsalikomot? (sose hallottam, olvastam) A másik dolog, több fűszernél csak a fôzés végén szabad berakni, mert elveszti a hatását. Szerintem elvileg nem lehet keserű a bazsalikom. (jó, az lett, tehát lehet) Szerintem pl. paradicsomos ételekhez használd, salátákba, mártásokba. Ha van igény és idôm, írok receptet. Csináltatok pestot? Friss bazsalikom, parmezán sajt, fenyômag. Csoda. Ha valakit érdekel, leírom. (aki tudja elnézést) Ha valakit valami érdekel gasztronómiai vonatkozásban, korlátolt tudásom szerint válaszolok! LEV
Ha friss fűszernövénnyel főztök, nem lesz keserű tőle az étel? Tegnap tettem egy kis bazsalikomot a rizsbe és keserű lett. És ez már nem először fordult elő:(
sziasztok, bevásároltam!
vettem bazsalikomot, oreganot, tárkonyt, babért. a holnapi feladatom az át- vagyis inkább a kiültetés lesz. láttam sok-sok mást is, amiket nem szívesen hagytam ott, csak a néni nem nagyon szerette, hogy nem voltam nagyon határozott, és úgy tűnt, arra várt, hogy inkább menjek már.
lestyánt, rozmaringot, citromfüvet anyámtól fogok beszerezni, a majorannát, zsályát megpróbálom magról, hátha egyszer végre sikerül.
a vasfüvet megtaláltam egy vadvirágos könyvemben, de nem vagyok benne biztos, hogy megismerném a réten, de azért szombaton kutatni fogok.
kedves Levendula, ne hagyd abba a fűszerezési tanácsokat - sokat tanulok belőle!
és onobody, a gránátalmát én is elkérhetem? (ha veszek gyümölcsöt, lehet, hogy tudok magról nevelni?)
köszönöm a segítségeteket, majd beszámolok az eredményekről.
Sylvie
Apropó, tud-e vki vmi jó ágyaspálinka receptet fűszenövényekből? Én még sose csináltam, de most hallom, h egy-két szál kakukkfű-borsmenta-citromfű és ha van orbáncfű és apróborján 3 hónapig pálinkában áztatva nagyon finom, sőt némi gyógyhatása is van. Télen napi egy gyűszűnyi ajánlott immunrendszer erősítás végett. Az így készült, orvosság állítólag körtepálinkából a legfinomabb.
Kedves Barnetto! Megint rosszul fogalmaztam. Természetesen én is cserépben nevelem, de a növényeket megvásárlás után át kell ültetni. Ezeket a növényeket valószinű üvegházban nevelik, felturbozzák, de normál körülmények között kevés a föld. Tehát több föld kell. Igazán a 2 hetente ránézek mondatod nem értem. Igazándiból a fűszernövények igen igénytelenek, de öntözni igény szerint azért kell.
Más. Szerintem mi az alap-készlet fűszernövénybôl? (most nem Frintnek, és Onibodynak írok...)
Bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, majoranna, zsálya. Szerintem ez az alap, innen lehet fejleszteni. (szerintetek nálam okosabbak?) De ahhoz, hogy fôzésrôl beszélhessünk, minimálisan ezekre szükség van. Nem tudom elképzelni például a marhahúslevest friss fűszernövény csokor nélkül. (rozmaring, kakukkfű, lestyán, majoranna, petrezselyem összekötve)
Már írtam de aki nem olvassa végig, mégegyszer. Ahol a legnagyobb a különbség friss, és szárított között, a bazsalikom. Egész más világ. A bazsalikom mellette igen hálás növény, könnyen tartható. Még egy tanács, érdemes friss paradicsommal fôzni, nem paradicsompürével. Elôre bocsájtom, nagyon macerás, (dobd a p. forró vízbe, háhozd meg utána, majd szedd ki a madokat, vágd apró darabokra...) De az íze! Ez is külön világ!
Visszatérva a kéz héthez. Ha hétvégi ház miatt 2 hét, akkorm semmi gond, kiültetve ott elvannak. Errôl Frint tudna értekezni, gyanítom tökéletesen.
De ha valahol laksz, ott az ablakban megoldható, szerintem. Jó. Kicsit hosszú voltam. Nálam okoabbak javítsanak ki ha hülyeséget írtam! Sziasztok!
Kedves Levendula!
Olyan élvezettel írtok a friss fűszerekről, hogy kedvem lenne beszerezni. Két kérdésem lenne:
Miért nem lehet tartósan cserépben termeszteni?
Melyek azok a fűszerek, amelyek a szabadban el lennének úgy, hogy kb. csak 2 hetente tudok ránézni.
Szia onobody!
A gránátalmáról beszkennelt anyagot elküldenéd nekem is? Az én csemetémmel az a baj, hogy egyáltalán nem virágzik, pedig én már a virággal is bőven elégedett lennék.
Úgy tudom, a szimpla fehér virágú érlel termést, a piros, dupla nem.
Akkor Nagycsarnok. Bemész, jobbra, a második vagy harmadik sarok balra, pont a sarkon, szemben látni fogod. Remélem már nincsenek szabadságon, és lent mégegyszer, Ázsia Bt. Pénztár elôtt a jobbra.
köszönöm, azt hiszem, a Nagycsarnok szimpi, közel is van. elpepecselnék én a magról vetéssel is, ha rendesen kelnének, nem csak ímmel-ámmal.
inkább a cserepeseket szeretném, ha folyamatosan van belőlük otthon, akkor használom őket.
tényleg, van egy egészen apró kakukkfüvem, felajánlhatok belőle valakinek?
szerintem olyan, mint a hagyományos, de teljesen földszintes növény, (max. 2-3 cm. magas), most virágzik, és egy hatalmas telepet növesztett.
S.
Keves Szlvie! Ha Budapesten laksz, könnyű a dolgod, ha nem akarsz pepecselni a fűszernövényekkel, kis cserépben lehet venni a nagy bevásárlóköszpontokban, Cora, Aushan, Nagycsarnok, Fény utcai piac, de ha nem ülteted át, fel kell használni. Még a Mamutban van egy zöldséges, ott vágott formában. Nagycsarnokban egy-két helyen, vágott formában alagsor, Ázsia Bt. Ott sok jó dolog van. Érdemes benézni. Most ennyi!
köszönöm!
tényleg nagyon sok szárított fűszert használok, legfőképpen lustaságból. volt, hogy elvetettem a magot, aztán nem igazán lett belőle semmi, és hagytam a fenébe, hiszen sokkal egyszerűbb kiöteni a tasakból, mint bajlódni vele. viszont hétvégén kiszaladtam a kertbe a frissen beszerzett borsikáért, és felfedeztem, hogy három éve (!) telepítettem kétféle kakukkfüvet, ami csak díszít. gyorsan beleszórtam a belőlük salátaöntetbe, hát valami nagyon finom lett.
a fagyasztást én is ismertem, csak megfelelő növény nem volt hozzá.
viszont azt tudom, hogy ha nem elég fűszeres az ételem, akkor biztosan sokkal több só kell bele (ezt lehet, hogy leírtam az előbb, akkor bocsánat - ilyenkor már feledékeny vagyok)
Keves Szlvie!
Itt ragadom meg az alkalmat, gasztronómiai fejtegetésre. Ha friss fűszernövényt használsz fôzéshez, szerintem sokkal kevesebb sót fogsz használni, mert a fűszernövények intenzív aromája (íze, illata) megadja az étel karakterét. Én innen fognám meg a dolgot. A só használatát vissza lehet fogni ilyen môdon. Akár a húsok pácolásánál, pl. a kakukkfű adja az alapot nálam, (írtam, emészthetöbbé teszi a húsokat, és az íze! (természetesen CSAK A FRISS)) Vagy a mártásoknál, a húsokhoz, halakhozz illô vivôiz, plusz kiegészítô fűszerek. Külön világ. De nagyon érdekes. Már évek óta nem használok szárított fűszereket, összehasonlíthatatlan a frissel. Már írtam, lefagyasztva egész évben használható. Átcsúszhatunk ebbe az irányba is, megengedhetô off szerintem. Majd mindenki errôl az oldalról termeszt fűszernövényeket. Na rajta!
kedves Frint, köszönöm a gyors választ.
ezek szerint ha keresek egy vadvirágos könyvet, megtalálom benne valahogy? hogy néz ki a növény? lehet, hogy rendszeresen taposom valamerre, csak nem tudok róla?
azért köszönöm a magfogás-próbát, napokon belül szólok, hogy megtaláltam-e valahol vadon a növényt.
és akkor ezek szerint nem is só-ízű? tényleg, milyen a sós íz?
Kedves Sylvie, a vasfű inkább ízesít mintsem a sót pótolja, de lehet, hogy ebben rejlik a titka.
Réteken, legelőkön, árokpartokon nő, én sem telepítettem a kertembe, mégis megjelent. Úgy gomdolom ebből, hogy a szél repítette a magot. Próbálkozom némi magfogással, de...
Leveles hajtása a fűszernövény, kellemesen fanyar ízt ad a savanyúságoknak, főtt ételbe még nem próbáltam, de ami késik...Frint
sziasztok,
kérem, segítsetek. egy szakácskönyvben olvastam a vasfűről, ami sópótlóként használható. elég sósan főzök, de mint tudjuk, az nem nagyon egészséges. hol lehet ilyet beszerezni, mit szeret, hova ültessem, hogyan használható,
köszönöm,
Sylvie
Ha még nem késo hozzá szólnom a menta ügyhöz...szóval a borsos mentának kicsit vöröses, lilás hajtásai vannak és levelek fonáka is ilyen.Mentolt tartalmaz nagyobb arányban. 'Mélyebb' az illata. A fodormenta világos zöld leveleket és hajtásokat hoz, illata, ha megdörzsölöd a leveleket jobban emlékeztet a fogkrémre, mert ezt használják a készítéséhez. A levelek valóban fodrosak. Vannak fajtái, amiknek szorös és vannak amelyeknek sima a levele.
Sziasztok! Kellemes hetet mindenkinek.
Átültettem a majorannát és a zsályát, a bazsalikom már kb 5 cm magas. Sajnos kiderült hogy nincs otthol már csombor (borsikafű) igy azt is bekellene szerezni valahonnan. A citromfűvem olyan szép hogy szét ültettem és ajándékoztam el belőle.
Köszi a mentás felvilágositást. Otthol a szüleimnél azt hiszem fodormenta van és abból szoktunk fincsi teát főzni.
Szia Csilla!
A fodormentának fodros a levele.
A borsmentát szokták
üditő teaként fogyasztani.
A fodormentát inkább gyogyászati
célokra használják.
De az sem tragédia ha összekevered a kettöt.
Kimüveltem magam gránátalmábol.Ősszel kell
felszedni hüvös helyen teleltetni.
Szóval ősszel visszatérünk rá!
Van egy könyvem -Nálunk is megterem-
beszkennelem a gránátalmáról szólo
anyagot és eküldöm e-mailban
ha szügséged van rá.
Hogy miért nem terem ?
Állitolag elöfordul , hogy egy növény csak
him vagy csak nöivaru virágokat nevel.
Igy lehet , hogy nem sokra mégy a csemetémmel.
Barnetto! Próbáld trágyázni.
A könyv szerint a baromfitrágya a legjobb.