Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185245

Csak meg kellene kóstolnom valahogy egy tételed. 

Volt már ilyen körünk:)) 

Előzmény: 1zsakkrumpli (185244)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185244

Nem akarom a "Passzát szelet" fújni, általam készített egy darab pálinkafőzőm van, amiből néha érmes pálinka folyik ki, ezért csak tanácsot tudok adni Neked. 

Nekem nincs "PISTA"-m, pisztoriuszom, csak nagy réz felületeim a gőztérnél, léghűtéses deflegmátor. Nem én találtam ki, Müllertől, Kothetól lestem el, nekik közel azonos, vagy egy nagyobb a gőztér térfogata, mint az űsté. 

Anno mikor megcsináltam, volt itt mérőszám a deflegmációról (öregek alkották meg, 2010 előtt), enyém az "ideális" mezőtől jócskán felette volt, hibásnak minősült.  

Előzmény: naivkezdo (185241)
naivkezdo Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185243

Naigen, csak itt egy párolgó felület van áramlás nélkül, nincs szabályzás. 

De tulkeppen ezt már írtam.

Előzmény: öreg_néne_b (185242)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.09.25 0 1 185242

Nem véletlen, hogy minden hőcserélőben kényszeráramoltatás van, a kivett hőmennyiség a tömegáram és a delta T alapján pontosan követhető, szabályozható. 

Előzmény: naivkezdo (185240)
naivkezdo Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185241

Azt nem lehet mondani, hogy nem voltam lelkes, kitartó, vállalkozó. 

Annyira ügyetlen sem, mert 50-es főzőnél 8liter olajtöltettel második főzéstől az utolsóig végig csepegve tudtam ep-t elvenni (az első főzésnél becsapott a tehetetlenség, tanuló kör volt).

Nade a kilépő víz hőfokváltozása (tehetetlenséggel az átfolyós hűtő űrtartalma miatt is), üstfedő, pistorius analóg hőmérőinek késleltetett változása, epuvretta tehetetlen szeszfokváltozása, MAJDNEM PISTA vízzel utántöltése (milyen hőmérsékletűvel), szóval ez így együtt sok tényező volt fejben egyszerre.

Nekem.

:)

De majdnem megvolt az egyenlet, közel voltam hozzá:))

Előzmény: naivkezdo (185240)
naivkezdo Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185240

Azt csak vízzel értem el, és folyamatos hideg víz pótlással. 

Pont ezaz, nem emelni, szabályozni lenne jó.

Előzmény: endrepp (185239)
endrepp Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185239

Én nem tudom, hogy neked, a Te konstrukciódhoz, hogy jól működjön szükséges-e valóban a vízhűtés vagy elég nélküle.

Elég masszív, magas alkohol fokokról számoltál be, ezen még szándékozol emelni?

Előzmény: naivkezdo (185236)
naivkezdo Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185238

Igen, anno le is írtam mi a különbség, majd visszakeresem. 

Előzmény: endrepp (185237)
endrepp Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185237

Hát különbség teljesítményben biztos van, mert a vizet elpárologtatod, de levegőn annyira harmatos lesz? 

Előzmény: naivkezdo (185235)
naivkezdo Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185236

Csak nem megvalósítható perpill. 

Fúrjam ki én és tegyek rá valami leeresztőt?

Na idáig nem jutottam el, mert pont ezelőtt untam bele.

Ezzel.

Alszeszek meg várnak rám.

Előzmény: endrepp (185234)
naivkezdo Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185235

De, azért van különbség vízzel vagy anélküli üzemnek. 

Szárazon nem nagy durr, biztonsági játék. 

Előzmény: endrepp (185232)
endrepp Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185234

Mondjuk teszemazt ep-nél használnám vízzel,

 

na így van jelentősége a víznek, mire átmelegszik jól el tudsz szórakozni az ep elvétellel, középen meg használod levegőn az nem rossz ötlet.

Előzmény: naivkezdo (185230)
endrepp Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185233

Ep lesz az, nekem több pálinkám ilyen, én ezt a kis csípősséget kifejezetten szeretem. Nincs elég hosszan elvéve az ep, jobbat nem tudtam kitalálni. Almatermésűeknél talán könnyebb ezt összehozni.

Előzmény: naivkezdo (185229)
endrepp Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185232

A párolgás helyett a tányért üresen is hagyhatod, ha úgy kényelmesebb.

Nincs jelentősége ott a pangó folyadéknak, az egyik oldalon felveszi a hőt, amit a másikon lead, ezt a sima rézlemez is megteszi.

Előzmény: naivkezdo (185230)
endrepp Creative Commons License 2023.09.25 -1 0 185231

Persze. hagyjuk.

 

Előzmény: kopasz szuzukis (185228)
naivkezdo Creative Commons License 2023.09.25 -1 1 185230

Tőlem aztán lehet jobb a párolgás.

Elmondom mi a gond. 

Tehetetlen, szabályozhatatlan, vakrepülés. 

Mondjuk teszemazt ep-nél használnám vízzel, kp-nál nem, up-nál megint. 

Esetleg szabályoznám is.

Egyik sem megoldható, hacsak nem szeret valaki lemerni/leitatni 90 fokos vizet. 

Előzmény: kopasz szuzukis (185228)
naivkezdo Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185229

Nem.

Nekem is volt ilyen, más is írt erről. 

Barkócza, szürcs mind elmélkedett már erről, én csak kérdeztem. 

Endrepp kóstolt tőlem ilyet.

Mivel az pont nagyon szigorú up vezetés-vágással volt, ezért ep-re terelődött a gyanú.

De nem úgy ep-s, hogy rossz, nincs más jele, nem tipikus ep komponens, valami más okozza, amit nem érzel ki ep-nek.

Előzmény: Jolida (185227)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2023.09.25 -3 1 185228

A Te gondolatmeneted meg nem stimmel. Egy hőcserélő esetén nem a hűtővíz áram növelésével lehet növelni a hűtési hatásfokot, hanem a hűtőfelület növelésével. Növelheted az egekig a hűtővíz áramot, ha kicsi a hűtőfelület. Márpedig egy Pistorius esetén a hőátadó felület megegyezik a párologtató felülettel. A párolgás sebessége meg a felület mellett függ a hőfoktól, és a párolgó felület fölötti légmozgástól. Utóbbi szállítja el a párát, és mintegy depressziós teret létesít a párolgás számára. 

Előzmény: endrepp (185215)
Jolida Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185227

Csípős érzetet inkább az előpárlat szokott okozni ... de akkor többnyire a szagán is érzed.

Ha nagyon erőteljes, párold le újra, de vegyél el rendesen előpárlatot.

Előzmény: Rektifi01 (185224)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185226

miért érzem csípősnek (fnem az alkohol miatt, hanem inkább UP miatt)

Miből gondolod, hogy az utópárlat csípős? :o

Előzmény: Rektifi01 (185224)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.09.25 -2 0 185225

Velem vitatkozol?

Engem pont nem érdekel a Pistorius, ha ingyen adnák sem kéne.

De, ha már engem céloztál meg, akkor következőt kérdezném: 

Van egy Pistorius gyártmány, ami az összes szakirodalomban szerepel, RM nem ezt gyártja, mi ennek az oka?

 

Előzmény: Vapor53.898 (185221)
Rektifi01 Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185224

Kedves Fórumozók!

 

Látom, hogy elég paprikás itt a hangulat, ezért figyelemelterelés céljából feltennék egy kérdést, hátha valaki tud segíteni nekem.

 

Három bubitányéros 4"-os kínai oszloppal szerelt főzőről van szó.

Egyszerűen nem tudom, miért érzem csípősnek (fnem az alkohol miatt, hanem inkább UP miatt) azt a pálinkát, ami végig 80 C-os fejhőmérsékleten jön és az összes lejött KP alkoholfoka 90 körül van. A fejhőmérőm digitális, viszonylag pontosnak mondható. A múltkor kínomban már abbahagytam a lepárlást 90-91 C-os sisak hőmérsékletnél és 81 C-os fejhőmérsékletnél, mégis érzek valami nem odavaló csípős beütést, még akkor is, ha 44-45 alkoholfokra hígítom a középpárlatot.

 

Vagy velem lehet a baj?

 

 

 

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185223

Sziasztok!

Hagyományos kétlépcsős kisüsti módszert követek (követtem).

 

A finomításnál használok deflegmátort.

Felmerült bennem, hogy van-e értelme esetleg még egy deflegmátort feltenni az előző fölé?

Esetleg ezzel a módszerrel meg lehetne-e kísérelni egylépcsős főzést?

Van-e a deflegmátor méretére vonatkozóan valamilyen ökölszabály?

endrepp Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185222

Miről írsz, hol mondta neked bárki is, hogy kamu, amit írtál? Hol ez leírva? Sehol. 

 

Feltettél egy nagy tányért a 17literes főződre persze, hogy működik vízhűtés nélkül is. Akkora tányér nekem 50literes főzőn volt, ezt is leírtam.

Előzmény: Vapor53.898 (185221)
Vapor53.898 Creative Commons License 2023.09.25 -2 3 185221

Pistorius kérdésben rézműves1-nek van igaza. Büdös nagy kamu, hogy csak 2-3%-ot erősít a KP-n vízátfolyatás nélkül. Itt csak szép lehetsz, de okos nem. Ha mért adatokat írsz le ide egymástól függetlenül ugyanazt kapjuk, akkor is csak tévedsz, mert a matek lehetetlennek tartja. Bárhogy is van számolva, valami kimaradt a képletből, pl az, hogy a Pistorius vörösréz tömege és felülete nagy, vagy valami más, nem tudom. Az meg, hogy kedvesen fel van ajánlva rézművesnek, hogy készíthetne zárt Pistoriust "igazi Pistorius" néven, ugye mindannyian érezzük, hogy semmi más, mint eddigi munkásságának burkolt megalázása.

Előzmény: 1zsakkrumpli (185218)
endrepp Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185220

Nem értünk egyet ilyen jellegű szubjektív kérdésekben, hogy neked hol jön az UP, az sokszínűvé teszik a témát. A Te ízlésednek, ha megfelel, az bőven elég érv ide.

De általános iskolai szintű fizikai kérdésekben, ha lehet ne kelljen már hit vitákat folytatni ilyen ... stílusban.

Előzmény: ksanyi52 (185219)
ksanyi52 Creative Commons License 2023.09.25 0 0 185219

Sziasztok! Én is itt kezdtem nálatok 7-8 éve, akkor sokat kérdeztem, olvasgattam Snapszmester írásait, tanácsait. Most is mindennap elolvasom az írásokat, de mivel nem mindegyikkel értek egyet, van amit én másként csinálok, pl itt általában magasan főznek, én alacsonyan, az sem érdekel ha 3 óra alatt jön le, én lemegyek tisztázáskor akár 20%-ig is, akkor jönnek az igazi aromás ízek, ti azt mondjátok utópárlatos, nincs krumlifazék illata, sem feltűnő íze, vagy az is lehet hogy mi az utópárlatos pálinkát szeretjük. Akiket megkínáltam még nem panaszkodtak az ízére. Ezután sem fogok sem vitatkozni, sem fingot reszelni, de maradok hűséges olvasótok.

Előzmény: 1zsakkrumpli (185217)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.09.25 -4 0 185218

Két kérdésem van hozzád:

Te is fújod itt a Passzát szelet?

Ezért lehetséges, hogy vannak akik inaktívak? 

Előzmény: rézműves1 (185211)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.09.25 -2 0 185217

Igen ez is egy "halmaz", mint vannak olyanok akik megunták a pálinka főzést, más lett a hobbijuk, vagy kiöregedtek stb... összességében elég sok mindenért cserélődtek itt a tagok, lecsökkent a létszám.

Ezért nem nagyon látom értelmét, hogy kizárólag csak "Passzát szélre" hivatkozva magyarázza valaki régiek inaktivitását.

Előzmény: öreg_néne_b (185213)
naivkezdo Creative Commons License 2023.09.25 -1 2 185216

Én jó egészséget kívánok, de.

Ez az évek óta tartó nyafogás rendkívül fárasztó, ugyanezek a sablonok jönnek elő különböző témáknál. 

Az indítás, meg újfent akkora magaslabda, hogy már kedvem sincs leütni. 

Előzmény: rézműves1 (185211)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!