Nem akarom a "Passzát szelet" fújni, általam készített egy darab pálinkafőzőm van, amiből néha érmes pálinka folyik ki, ezért csak tanácsot tudok adni Neked.
Nekem nincs "PISTA"-m, pisztoriuszom, csak nagy réz felületeim a gőztérnél, léghűtéses deflegmátor. Nem én találtam ki, Müllertől, Kothetól lestem el, nekik közel azonos, vagy egy nagyobb a gőztér térfogata, mint az űsté.
Anno mikor megcsináltam, volt itt mérőszám a deflegmációról (öregek alkották meg, 2010 előtt), enyém az "ideális" mezőtől jócskán felette volt, hibásnak minősült.
Nem véletlen, hogy minden hőcserélőben kényszeráramoltatás van, a kivett hőmennyiség a tömegáram és a delta T alapján pontosan követhető, szabályozható.
Azt nem lehet mondani, hogy nem voltam lelkes, kitartó, vállalkozó.
Annyira ügyetlen sem, mert 50-es főzőnél 8liter olajtöltettel második főzéstől az utolsóig végig csepegve tudtam ep-t elvenni (az első főzésnél becsapott a tehetetlenség, tanuló kör volt).
Nade a kilépő víz hőfokváltozása (tehetetlenséggel az átfolyós hűtő űrtartalma miatt is), üstfedő, pistorius analóg hőmérőinek késleltetett változása, epuvretta tehetetlen szeszfokváltozása, MAJDNEM PISTA vízzel utántöltése (milyen hőmérsékletűvel), szóval ez így együtt sok tényező volt fejben egyszerre.
Nekem.
:)
De majdnem megvolt az egyenlet, közel voltam hozzá:))
Ep lesz az, nekem több pálinkám ilyen, én ezt a kis csípősséget kifejezetten szeretem. Nincs elég hosszan elvéve az ep, jobbat nem tudtam kitalálni. Almatermésűeknél talán könnyebb ezt összehozni.
A Te gondolatmeneted meg nem stimmel. Egy hőcserélő esetén nem a hűtővíz áram növelésével lehet növelni a hűtési hatásfokot, hanem a hűtőfelület növelésével. Növelheted az egekig a hűtővíz áramot, ha kicsi a hűtőfelület. Márpedig egy Pistorius esetén a hőátadó felület megegyezik a párologtató felülettel. A párolgás sebessége meg a felület mellett függ a hőfoktól, és a párolgó felület fölötti légmozgástól. Utóbbi szállítja el a párát, és mintegy depressziós teret létesít a párolgás számára.
Látom, hogy elég paprikás itt a hangulat, ezért figyelemelterelés céljából feltennék egy kérdést, hátha valaki tud segíteni nekem.
Három bubitányéros 4"-os kínai oszloppal szerelt főzőről van szó.
Egyszerűen nem tudom, miért érzem csípősnek (fnem az alkohol miatt, hanem inkább UP miatt) azt a pálinkát, ami végig 80 C-os fejhőmérsékleten jön és az összes lejött KP alkoholfoka 90 körül van. A fejhőmérőm digitális, viszonylag pontosnak mondható. A múltkor kínomban már abbahagytam a lepárlást 90-91 C-os sisak hőmérsékletnél és 81 C-os fejhőmérsékletnél, mégis érzek valami nem odavaló csípős beütést, még akkor is, ha 44-45 alkoholfokra hígítom a középpárlatot.
Pistorius kérdésben rézműves1-nek van igaza. Büdös nagy kamu, hogy csak 2-3%-ot erősít a KP-n vízátfolyatás nélkül. Itt csak szép lehetsz, de okos nem. Ha mért adatokat írsz le ide egymástól függetlenül ugyanazt kapjuk, akkor is csak tévedsz, mert a matek lehetetlennek tartja. Bárhogy is van számolva, valami kimaradt a képletből, pl az, hogy a Pistorius vörösréz tömege és felülete nagy, vagy valami más, nem tudom. Az meg, hogy kedvesen fel van ajánlva rézművesnek, hogy készíthetne zárt Pistoriust "igazi Pistorius" néven, ugye mindannyian érezzük, hogy semmi más, mint eddigi munkásságának burkolt megalázása.
Nem értünk egyet ilyen jellegű szubjektív kérdésekben, hogy neked hol jön az UP, az sokszínűvé teszik a témát. A Te ízlésednek, ha megfelel, az bőven elég érv ide.
De általános iskolai szintű fizikai kérdésekben, ha lehet ne kelljen már hit vitákat folytatni ilyen ... stílusban.
Sziasztok! Én is itt kezdtem nálatok 7-8 éve, akkor sokat kérdeztem, olvasgattam Snapszmester írásait, tanácsait. Most is mindennap elolvasom az írásokat, de mivel nem mindegyikkel értek egyet, van amit én másként csinálok, pl itt általában magasan főznek, én alacsonyan, az sem érdekel ha 3 óra alatt jön le, én lemegyek tisztázáskor akár 20%-ig is, akkor jönnek az igazi aromás ízek, ti azt mondjátok utópárlatos, nincs krumlifazék illata, sem feltűnő íze, vagy az is lehet hogy mi az utópárlatos pálinkát szeretjük. Akiket megkínáltam még nem panaszkodtak az ízére. Ezután sem fogok sem vitatkozni, sem fingot reszelni, de maradok hűséges olvasótok.
Igen ez is egy "halmaz", mint vannak olyanok akik megunták a pálinka főzést, más lett a hobbijuk, vagy kiöregedtek stb... összességében elég sok mindenért cserélődtek itt a tagok, lecsökkent a létszám.
Ezért nem nagyon látom értelmét, hogy kizárólag csak "Passzát szélre" hivatkozva magyarázza valaki régiek inaktivitását.