Keresés

Részletes keresés

rudi_ur Creative Commons License 2015.06.10 0 0 96164

Érthetőbben:

 

Az  évi befizetés 5 év alatt már több mint a manyup 50%-a, azaz a szumma manyup amit elégettek több mint 4,500 mrd !!!!!!!!

 

 

Előzmény: rudi_ur (96163)
rudi_ur Creative Commons License 2015.06.10 0 0 96163

A számításból nemcsak a MNB 10xesére nőtt tartalékát felejtik el, hanem hogy  a manyup ellopása nem csak  3000 mrd-ot hozott a konyhára, hanem sokkal többet, mert először csak a járulékokat terelték el az állami büdszsébe ami évi 300-320 mrd volt majd ezután lopták el a manyupot.

 

Az  évi befizetés 5 év alatt már több mint a manyup 50%-a, azaz több mint 4,500 mrd !!!!!!!!

 

És sokszor vezető közgazdászok nyilatkoznak 3000 mrd-ról.

 

Szégyen!

Előzmény: pacsepa (96154)
pacsepa Creative Commons License 2015.06.10 0 0 96162

akarom írni: megtámogaTTÁK!

Előzmény: pacsepa (96161)
pacsepa Creative Commons License 2015.06.10 0 0 96161

Elsiklottunk valami felett.

Az IMF a Bajnai kormánynak SZABAD FELHASZNÁLÁSÚ hitelt adott. Azaz bármire költhette. Azért ez azt jelenti, hogy elég jó konstrukció volt. Ezzel élt vissza az Orbán kormány, amikor részvényvásárlásra használta. Azt a pénzt, ami az ország pénzügyi stabilitását hivatott biztosítani...

Ennek csak azért van jelentősége, mert mint korábban írtam 3,2 milliárd USD alacsony kamatozású, hosszú futamidejű, bármikor futamidő vége előtt visszafizethető szabad IMF hitelt cseréltünk rövid futamidejű drága pénzpiaci hitelre, amivel megtámogatnám az állampapír piacon a hozamokat...

Hát, ha ezt közalkalmazottként megcsinálnám a rám bízott pénzzel, akkor azt hűtlen kezelésnek hívnák.

 

Ez a kormány nevezi magát magyarnak?

Előzmény: Törölt nick (96160)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.10 0 0 96160

most azt kellene első körben tisztázni, hogy viktorék mennyi pénzt vettek fel a szocikhoz képest (és mire ment el)..

 

az hogy a másik is uazt csinálta (vagy nem csinálta) ezért nekem is lehet (pl lopni) elég fidesz szagú védekezés abban az esetben, ha már nincs más érv...

egyébként ha jól tudom, az IMF hitelt eleve azért is vették fel, hogy megtámasszák vele a Ft-t hátát a spekulánsok ellenében (azért 2008-ban olyan válság volt, ami vekkernek sohasem) nekem elég furinak tűnne, ha veszek fel x dolog miatt hitelt, majd y dologra költöm.. pl 500 mrd-ért 2x ezer Ft-s MOL részvényre ugye...

Előzmény: mmormota (96158)
pacsepa Creative Commons License 2015.06.09 0 0 96159

Írnál erre adatokat is? Ha lehet, forrással.

 

Igen, valóban visszatért a Bajnai kormány idején az ország az állampapír piacra az utolsó évében, de tudomásom szerint csak demonstratív jelleggel. Tehát amit írtál az igaz, csak a hangsúly rossz, mondhatni félrevezető! Nem engedte el a hozamokat azzal, hogy elfogadott az aukciókon magasabb ajánlatokat:

 

"Az elsődleges forgalmazók kedvező visszajelzéseit és egy kisebb kötvénylejáratot figyelembe véve az ÁKK 2009 februárjában úgy döntött, hogy óvatosan, viszonylag kis mennyiségekben ismét kötvényeket bocsát aukcióra. A februári aukció sikeres volt, a tavaszi likviditási válság eszkalálódása következtében azonban az ÁKK márciusban mégsem tartott kötvényaukciót, sőt a kötvénypiac tehermentesítésére, a likviditási helyzet javítására jelentős kötvény-visszavásárlási programot indított el. A nemzetközi bizalom javulása és a kötvénypiaci helyzet javulását követően áprilistól ismét rendszeresen, kéthetente kerül sor kötvény aukciókra. A tavaszi likviditási válság az év közepére lecsengett, júliustól az ÁKK jelentősen megemelte az egy-egy aukció során eladásra felkínált kötvények mennyiségét. A Magyarországgal szembeni befektetői bizalom erősödésével egy euróban denominált devizakötvény-kibocsátásra is sor került júliusban. Az év második felében normalizálódott az állampapír-piacon a helyzet, bár a válság előttihez viszonyítva továbbra is alacsony a másodpiaci likviditás"

(Forrás: ÁKK 2009. évi jelentése az államadósság kezeléséről)

 

Merthogy én meg úgy tudom, hogy amikor átadták a kormányrudat, akkor az IMF-EU hitelből maradt még az Orbán kormánynak 3,2 milliárd EUR. Ezt úgy érték el, hogy az utolsó pillanatban szerződést módosítottak a készenléti összeg részleteinek határidejét. A hitelt két részletben lehetett lehívni. Az Orbán kormány elmulasztotta az első 1,6 milliárdot lehívni, így az a szerződés értelmében elveszett. Mindezt úgy, hogy pár hónappal korábban még maga Matolcsy is 10-20 milliárdos IMF készenléti hitel szükségességéről beszélt, kedvezőbb a feltételekkel, mint amit Bajnai aláírt. A lényege az lett volna, hogy a pénzt nem kell ütemezetten lehívni és nem veszik el, hanem folyamatosan készenléti hitelként rendelkezésre áll, amiért a kormány nem kamatot, hanem díjat fizet. Elvben létezik ilyen variáció, azonban az IMF erre nem volt vevő a már említett okokból (minimum felét az EU-nak kellett volna biztosítania). Innentől vált az IMF közellenséggé.

A kormány utolsó IMF-el közös tette az volt, hogy a második 1,6 milliárdból lehívta a MOL részvényekhez szükséges 500 milliárd forintnyi EUR-t. Ez mint már volt róla szó elég rossz befektetés volt, amikor a s*gg*nk kinn volt a gatyából a válság miatt. Piaci ár felett vásároltunk részvényt, ami azóta is 100 milliárdokkal ér kevesebbet a vásárlásra fordított összegnél.

 

Ha megnézed a 2010-től regnáló Orbán kormány első éveinek állampapír hozamait, akkor érdekes dolgot látsz.

Először is az ebben az időszakban kibocsátott állampapírok kamata 7-9%-on volt pl. 2012-ben. És emelkedő tendenciát mutat! Ha az IMF hitelt felvesszük és az állampapírok helyett finanszírozásra fordítjuk, akkor 3-5% lett volna a költsége. Az sem mellékes, hogy az állampapírokat rövid futamidővel lehetett eladni, ami folyamatos kibocsátási kényszert jelentett. Az IMF-EU hitel ezzel szemben stabil, kvázi fixen alacsony kamatozású hosszútávú hitel volt. Nem függött a léte, vagy nem léte a befektetők pillanatnyi hisztijétől, ami valljuk be akkoriban eléggé hektikusan változhatott. Nagy kockázatot vállalt ezzel a kormány!

A hozamok alakulása jól mutatja, hogy amikor a kormány elkezdte a gazdasági szabadságharcot, az önmagában elég volt az államadósság finanszírozási költségének 1-2 %-os emeléséhez, hiszen az IMF-EU hitelt a befektetők eleve úgy tekintették, mint egy kvázi rendelkezésre álló készenléti hitelt, fejben hozzáadva a hatalmas jegybanki tartalékhoz.

 

Ezzel szemben a Bajnai Kormány utolsó, 2009-es eredménye (ez nagyon nagy részben volt betudható az IMF-EU hitelcsomagnak):

- A CDS mutató 600-ról 250 bázispontra csökkent.

- A kormányzat központi GDP arányos adóssága 5,5%-al nőtt, azonban ez kifejezetten jó és pozitív eredmény, ha közben a külső körülményeket nézzük és hogy a GDP mennyit csökkent és 2009 elején a válság egy újabb hulláma is végigsöpört a világ pénzpiacain.

- A magyar államadósság hozama a körülmények ellenére (10 éves kötvények) 2009-ben a márciusi 11%-ról decemberre 8% alá csökkent (lásd CDS).

- A forint árfolyamát 265-280 forint/EUR között tartották.

- A Bajnai kormány az utolsó évében "öngyilkos módon" megszüntette a 13. havi nyugdíjat és a közalkalmazotti bért! Azért ezt az ajándékot illett volna megköszönni a következő kormánynak, hogy ilyen korrektek voltak és nem hagyták a szart  nekik. Azért azt hiszem ez a magyar politikatörténetben párját ritkítja. Az én szememben Bajnai ekkor vált a mandzsettás hivatalnokból felelős államférfivá.

 

Amit most idézek egy 2014-es "civil" CÖF kiadványból van. Az akkor felhánytorgatott "Bajnai népnyúzó intézkedések" ma mind-mind nagyon a helyén voltak és ezt hívják válságkezelésnek (nem a stadionépítést!). Ezeket nem dicséretnek szánták, ezt csak a félreértések elkerülése végett írom le! :-) Merthogy ma ezek visszanézve több esetben romantikus szép emlékek ahhoz képest, ami most van! De ami a legjobb, hogy részben a felhánytorgatott "tetteket" a 2/3-os fülkeforradalmár kormány sem korrigálta. Miért is?

 

Szóval az idézet:

 

A Bajnai kormány 2009-es tevékenysége

 

2009. április 19-én Bajnai Gordon bejelentette kormánya programját.[33] A költségvetés kiadásait 2009-ben 350–400, 2010-ben pedig 900 milliárd forinttal csökkentik.

A fontosabb intézkedések részletesen:

A közszférát érintő intézkedések:

Két évre befagyasztják a közszféra bruttó bértömegét
Felülvizsgálják a 2009 második félévi keresetkiegészítést
Megszűnik a 13. havi illetmény, helyette egy általános ösztönzőrendszert vezetnek be
Csökkentik az önkormányzati támogatásokat

A nyugdíjrendszer változásai:

Előre hozzák a nyugdíjkorhatár 65 évre való emelését, várhatóan 2012-re
Átütemezik év végére a 2009-re tervezett nyugdíjkorrekciót
2010-ben elmarad a nyugdíjkorrekció
2009-ben nem fizetik ki a 13. havi nyugdíj második felét
Megszűnik a 13. havi nyugdíj, helyette a GDP-hez kötött nyugdíjprémiumot vezetnek be
Kevésbé éri majd meg a korhatár előtt nyugdíjba vonulni

Változások a szociális rendszerben:

10%-kal csökken a táppénz
Két évre rögzítik a családi pótlék összegét, a korhatár 23-ról 20 évre csökken
A gyes és gyed együttesen három helyett csak két évig jár (ez a már megszületett gyerekek szüleire még nem vonatkozik), ehhez bölcsőde- és óvodafejlesztést ígér a kormány
Megszűnik az eddig a lakástámogatási rendszer (“szocpol”), új támogatási forma váltja fel: 35 év alattiak vehetnek igénybe kamattámogatást új lakás építéséhez, vásárlásához, meglévő otthonuk átalakításához.[34] Fokozatosan megszüntetik a gázár- és távhő-kompenzációt. (A kormány azzal számol, hogy az év második felében jelentősen csökkenni fog a gáz ára, jövőre pedig a Robin Hood-adóból nyújtanának segítséget a leginkább rászorulóknak.)

Egyéb kiadáscsökkentő intézkedések:

A tömegközlekedés támogatásának csökkentése, a kedvezmények felülvizsgálata
A közmédia támogatásának csökkentése
Az EU-s agrártámogatások nemzeti kiegészítésének csökkentése 2010-ben

Változások az adók és járulékok terén:

2009-ben:

5%-os munkaadói járulékcsökkentés a minimálbér kétszereséig
A személyi jövedelemadó alsó sávhatára 1,9 millió forintra nő
20-ról 25%-ra nő az áfa, de létrejön egy kedvezményes, 18%-os kulcs a tejre, a tejtermékekre, a pékárukra és a távfűtésre

2010-től:

5% munkaadói járulékcsökkentés a teljes jövedelemre
Megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás
A személyi jövedelemadó alsó sávhatárának megemelése 4-5 millió forintra
A személyi jövedelemadó kulcsainak csökkentése 15-17, illetve 33-35%-ra
Összbruttósítás: a bruttó bér és a járulékok együtt válnak adóalappá
Általános értékalapú ingatlanadó bevezetése: adómentes lesz a tulajdonos által lakott 30 millió forintnál nem drágább, és egy második, legfeljebb 15 millió forintot érő lakás. Az ingatlanadó három kulcsos: 0-30 millió Ft-ig 0,25%, 30-50 millió Ft között 0,35%. 50 millió Ft felett 0,5%.[35] Vagyonadó a nagyértékű lakás, hajó, repülő és személyautó után.[35] Egységes, 19%-os társasági adózás, a különadó és a kedvezmények megszüntetése

Állami takarékossági intézkedések:

A miniszterek és államtitkárok fizetése 15%-kal csökken
Felére csökken az állami vezetők külföldi útjainak napidíja
Nem válthatják meg pénzzel az állami vezetők ki nem vett szabadságát
Maximálják az állami cégek vezetőinek fizetését
Csökkentik az állami cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak illetményét[36]

 

 

Hát ha ezek szoclib népmesék, akkor szívesen olvasnám a kérdésben a nemzeti konzervatív népmesei változatot!

 

Előzmény: mmormota (96158)
mmormota Creative Commons License 2015.06.09 0 0 96158

Mivel magyarázod, hogy Bajnai is vett fel ilyen hiteleket úgy, hogy közben lehívatlan IMF keret állt rendelkezésére?

Nem minden olyan egyszerű, mint a szoclib népmesékben a jó és rossz harca.

Előzmény: Törölt nick (96157)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.09 0 0 96157

"Az IMF-et lehetett köpködni, nem családtag.

Az eredményt ismerjük. Győztes szabadságharcunk eredményeként évekig sokkal drágábban vettük fel a pénzpiacon a hitelt rövid állampapír kibocsátással, miközben az IMF hiteleknek pont ezek kiváltása lett volna a célja. Sokba fáj ez a magyar adófizetőknek, sokat hozott ez Templeton-nak és a többi jobbára (egyébként kommunikációban gyűlölt) külföldi befektetőnek!"

 

Zigi olvtársnak remélhetőleg erre is lesz valamilyen hihető magyarázata... nálam volna rá 2-3 büntetőjogi kategória is...

mint ahogy a tudatos devizabelengetés, feszkókeltésnek is, + részvényárfolyam manipulációknak...

Előzmény: pacsepa (96154)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.09 0 0 96156

ok, akkor please nézzük a te számaidat a magyarázatokkal, előre is köszi.

 

Ha nem nagy kérés, akkor olyanokat is tegyünk majd bele, hogy 2010-ben a manyup pénz hová számított adósság szempontjából, meg 2012-ben hová (amikor már nem volt).

(Esetleg majd uezt megnézhetjük a 13-ik havival is..)

 

Abban azért egyetértünk, hogy elég jó magyarázat kell ahhoz, hogy miért konstans az államadósság 80% körül, amikor itt volt ez az 5-6000 mrd-s tétel, ugye?

 

+ lehetne majd valami magyarázat a devizatartalék növekedésre is, + arra, hogy gyakorlatilag miért konstans az elmúlt 5 évben...

 

Köszi még 1x,

 

visszatérve a posztodra:

 

- ha jól rémlik, akkor 2006 óta masszívan fidesz önkori volt mindenhol, akiknek "semmi sem volt drága" szó szerint, és orrba szájba vették fel a CHF hiteleket +sőt még tőzsdéztek is.

Na most ha akarom akkor nézhetem úgy is, hogy igaz, hogy a "központi költségvetés adóssága csak 19323 Mrd ft." de mivel az 1200-1300 mrd Ft (10% tehát nem vészes) nagy részét is fideszes polgik vették fel, ezért ez is az ő (fidesz) teljesítményük valójában, tehát ha "pénzszámszakilag" nem is a központi költségvetés adóssága, de "a fidesz vette fel".

Ha az államadósság x és az önkori adósságokra nincs fedezet, akkor államnak arra is hitelt kell felvenni, nem?

 

Talán az igazán korrekt akkor lenne, ha valami ilyesmit (?) sikerülne összerakni:

 

2010. március

Államadósság 21104 Mrd ft, a GDP 80,5%-a

amely áll:

- központi költségvetés adóssága 19323 Mrd ft.

- átvett önkori hitelek 1781 Mrd Ft (kivontam a számaidat)

- devizatartalék x (35?) mrd euro

 

2002. március

Államadósság 8327 Mrd a GDP 52,4%-a,

amely áll:

- központi költségvetés adóssága 8327 (?) Mrd ft.

- önkori adósságok: x mrd euro

- devizatartalék x (?) mrd euro

 

legyen mondjuk akkor

 

2015. március

Államadósság x Mrd a GDP 80-82 %-a, tehát semmit sem csökkent

- devizatartalék x (35?) mrd euro

 

ehhez (2015) akkor hozzá kell adni az eltapsolt manyup pénzt + azok átirányított járulékait (4-5000 mrd Ft) illetve a nem fizetett 13-ik havi nyugdíjat (1100 mrd Ft amit 6 évig fizettek, ha jól rémlik, tehát legyen évi 150-200 mrd Ft)

A manyup elvételét elvileg az államadósság csökkentésével magyarázták, mi is látszik ebből valójában?

 

Mit hagytam ki? vagy mit gondolok rosszul?

Előzmény: Zigi. (96155)
Zigi. Creative Commons License 2015.06.09 0 0 96155

Köszi, már vártam, hogy ki lesz az a hülye aki bemásolja ezt a marhaságot. Amúgy évek óta kering a neten, általában a legsötétebb ballib balfékek szokták bemásolni - pár hete a balfasz wilbur és advo is megtette.

 

A dolog már ott bukik, hogy az államadósságról nincsenek havi adatok - csak negyedéves adatok, amit az MNB publikál.

Aki ezt a hülyeséget írta annyira sötét - no meg azok akik ezt a marhaságot terjesztik -, hogy  alapvető dolgokkal nincsenek tisztában ill. keverik a fogalmakat (államháztatás adóssága , központi költségvetés adóssága). Korábban  bogel próbálkozott itt - kb. két éve - hasonló adatokkal.

Az államadósságon, az államháztartás bruttó, konszolidált adósságát értjük, önmagában az adat semmit nem ér ezért szokták a GDP-hez viszonyítani, hogy a korábbi időszakokkal és más országokkal összehasonlítható legyen.

 

példa az különbségre:

2010. március:     államadósság 21104 Mrd ft.

központi költségvetés adóssága 19323 Mrd ft.

 

Az önkormányzatok adósságát átvette a kormány ( kb. 1200-1300 Mrd forintot), így a központi költségvetés adóssága ennyivel növekedett, de az államháztartás adóssága nem változott.

Pontos adatok:

2002q1 államadósság 8327 Mrd a GDP 52,4%-a,

2010q1 államadósság 21104Mrd a GDP 80,5%-a.

 

 

 A második feléről (devizatartalék) majd holnap, az még ennél is szórakoztatóbb. 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (96153)
pacsepa Creative Commons License 2015.06.09 0 0 96154

Igen, a jegybanki tartalékok változása már többször fel lett hozva, de valahogy ezt mindig kifelejtik a számításból.

Mint ahogy azt is, hogy a nagyon pozitívnak feltüntetett idő előtti IMF hitel visszafizetés ezáltal tulajdonképpen a felvett hitel visszaadása volt. Nem a Fidesz gazdasági teljesítménye és abszolút nem gazdasági-pénzügyi döntés volt, hanem politikai kérdés. Ugyanakkor ehhez a kormánynak joga van. Ezzel így nincs is bajom.

Én talán a visszafizetés helyett inkább demonstrative adósságot finanszíroztam volna 3-4 milliárd EUR értékben a jegybanki tartalékból. Jelezve, hogy a bőséges magyar "olcsó" legybanki tartalékból akár és ha akarom és bármikor tudom finanszírozni az országot, ha úgy ítélem meg. Ezzel párhuzamosan hosszabb távú állampapírokat kínáltam volna. Így lehetett volna távol tartani a rövidtávú drága befektetőket. A jegybanki tartalék úgy 10-15%-os csökkentése erre szerintem elég is lett volna, relatíve minimális finanszírozási igénnyel.

 

A probléma a politikai körítés, az eredetileg "népnek" szánt populista üzenete, az IMF ugyn. "kiebrudalása".

Az IMF csak akkor jön, ha hívják. Az IMF hitel alapból ugyanolyan hitel, mint amit más formában veszünk fel. Feltételei vannak és ára (kamata). Csak akkor szabad felvenni, ha szükség van rá.

A Fidesz mindent megtett, hogy elhitesse: az IMF teljesíthetetlennek tűnő követelésekkel állt elő. Még az IMF-nek tulajdonított listákat is publikáltak kormányközeli lapok. Pedig nem is, az IMF a magyar kormánytól várta, milyen szerkezeti reformokat "kínál". Ha megfogalmaz elvárásokat az IMF, akkor azok rendszerint konkrét körülmények következményei. Ilyen pl. ha ragaszkodik hozzá, hogy nem hajlandó 100%-ban finanszírozni egy EU tag kölcsönét, hanem az EU-val közösen. A mi esetünkben ez történt. Bármilyen gazdasági, vagy politikai feltételt az EU fogalmazott meg, az így válhatott az IMF hitel feltételévé is. Az EU-val az Orbán kormány csak módjával merte összerúgni a port, bár megtette, mégiscsak... Az IMF-et lehetett köpködni, nem családtag.

Az eredményt ismerjük. Győztes szabadságharcunk eredményeként évekig sokkal drágábban vettük fel a pénzpiacon a hitelt rövid állampapír kibocsátással, miközben az IMF hiteleknek pont ezek kiváltása lett volna a célja. Sokba fáj ez a magyar adófizetőknek, sokat hozott ez Templeton-nak és a többi jobbára (egyébként kommunikációban gyűlölt) külföldi befektetőnek!

Előzmény: Törölt nick (96153)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.09 0 0 96153

"A dilettáns szoclib kormányod alatt jutott ide az ország."

 

nézzük akkor a lopoldát egy 2012-s (!) fórum hsz alapján:

 

 

"Néhány gyöngyszem az államadóssághoz :

Államadósság 2002 április (MSZP hatalomátvétel): 8280 milliárd forint
Államadósság 2010 április (Fidesz hatalomátvétel) 19212 milliárd forint
Államadósság 2012 december (jelen állás): 20653 milliárd forint

Mindeközben az MNB devizatartaléka 2002-ben: 9,9 milliárd euró
Az MNB devizatartaléka 2010-ben: 36 milliárd euró

Linkeket most nem mellékelnék, hogy a blogmotor még szóba álljon velem, de “you know I’m good for it”.

Végezzünk egy kis számolást. Az MSZP és az “elmúltnyócév” ugye tehát 11.000 milliárd forinttal növelte az államadósságot, mindeközben ugyanakkor 26 milliárd euróval nőtt az MNB devizatartaléka. Jelen euróárfolyammal számolva az ugye 7670 milliárd forint. Vagyis a NETTÓ államadósság-növekedés 3400 milliárd forint. A kettő között igen szoros összefüggés van, már csak azért is, mert a sokat emlegetett IMF-hitel java részét pont az MNB devizatartalékainak növelésére vettük fel (hogy elkerüljük a 350 forint feletti euró árfolyamot).

Ezzel szemben a Fidesz 2 éve alatt egyrészt nőtt az államadósság abszolút értékben 1400 milliárd forinttal, de ne felejtsük el, hogy ehhez még besíbolták a 3000 milliárdos MANYUP-pénzeket is. No, ennek nem 100%-a lett oda, egy kis részét (kb. 1000 milliárd forintot) az MNB még ki tud mutatni, mint az állam tulajdonában lévő vagyoneszközt (értékpapírok, részvények, miegymás). Vagyis a Fidesz 1400+2000 milliárd forinttal növelte a nettó államadósságot, egyszerűen azzal a trükkel, hogy 2000 milliárd forintnyi, a magyar állammal szembeni pénzügyi kötelezettséget egyszerűen nem ismert el (technikailag ez azt jelenti, hogy 2010 óta a a magyar állam csődben van).

Summa summarum: a Fidesz KÉT ÉV alatt tüntetett el annyi pénzt, mint az MSZP 8 év alatt… és most ugye megy a rohadtgyurcsányozás meg a rohadtbajnaizás…

Ja, és még valami. Az MSZP által felvett IMF-hitel legalább megvan, ott csücsül a jegybanki tartalék formájában. Annak most ver a seggére Matolcsytok .A Fidesz által felvett 500 milliárdos IMF-hitelből viszont 200 milliárd már odavan, hiszen a MOL-részvények értéke azóta ennyivel csökkent."

 

remélem most már nyugodt vagy, hogy megkaptad a számokat is..

és a legszebb, hogy pl rohatszocik építettek autópályát is, meg fizettek 13 havit vagy 5-6 évig (1100 mrd)

mennyit nőtt pl a devizatartalék a nemzeti bankban 2010 óta? (amióta a hihetetlenszuper fidesz kormányoz)

vagy mennyivel is csökkent az államadósság, amire ellopták a manyupot?

Előzmény: Zigi. (96147)
Je suis Louis Creative Commons License 2015.06.08 0 0 96152

Igen, köszi, hogy rámutattatok.

Nálam a tagság/tagdíjfizetés az egyenlő volt az x százalék (8%) fizetéssel, mint anno, de tény, hogy most már árnyaltabb a kép. Adni -önként- nem fogom: annyi a nyitott kérdés ebben a sztoriban, hogy bármikor fordulhat jóra.

Előzmény: Törölt nick (96056)
eigert Creative Commons License 2015.06.08 0 0 96151

jogos, ugyanolyan igazságtalan mint a 2009-es válságot figyelmen kívül hagyni.

Előzmény: Zigi. (96150)
Zigi. Creative Commons License 2015.06.08 0 0 96150

2012-ben amikor 1,5%-kal esett a gazdaság - recesszió volt az egész EU-ban  és a régió több országában is - a kormány tevékenységének tudta be a ballib média.

Ha növekedés van akkor nincs szerepe a kormánynak?

Előzmény: eigert (96149)
eigert Creative Commons License 2015.06.08 0 0 96149

az hogy a gazdasági helyzet Orbánék ténykedése ELLENÉRE "jó" (egész EU megy felfelé csoda lenne ha nem húznának magukkal), nem pedig annak egyenes következménye. több száz ha nem több ezer mrdot lehet megszámolni amit ellopnak, és akkor az még csak a jéghegy csúcsa amiről a médiában cikkeznek.

Előzmény: Zigi. (96147)
Zigi. Creative Commons License 2015.06.08 0 0 96148

Szerencsétlen, bűzlesz a hazugságoktól.

 

...már korábban leírtam, de neked még egyszer:

 

 

- reál GDP 7%-kal nőtt 2010q1-hez képest, reálértéken a GDP a 2008-es szint felett  (2015q1), az 1főre jutó magasabb, mint  2008-ban

- 80,5%-ról 77,6%-ra csökkent a GDP arányos államadósság

- államháztartási hiány 2,5%

- foglalkoztatottság - korrigálva a közmunkások és a külföldön dolgozó, de magyarországi lakcímmel rendelkezők számával -

   240ezerrel nőtt

- infláció nincs - 2014-ben -0,2%, 2015-ben eddig -0,9%

- reálkeresetek növekedése kb. 14%

- beruházások a GDP 21,3%-án

- folyó fizetési mérlegben, pénzügyi mérlegben jelentős többlet

- állampapapír hozamok 3-4%-kal alacsonyabbak - minden futamidőn -, mint a Bajnai-kormány idején.

- még a szegénység kockázatának kitett emberek száma is csökkent 2010-ben 3 051 000 fő, 2013-ban 3 035 100 fő.

  a 2014-es adatok sokkal jobbak lesznek (adat őszre várható - TÁRKI-nál jelentős javulás 2014-ben) 

 

 (KSH, Eurostat, MNB, ÁKK adatbázisaiból.)

  (ha kell, mindegyikről beteszem a linket vagy bemásolom a táblázatot)

 

Előzmény: Törölt nick (96144)
Zigi. Creative Commons License 2015.06.08 0 0 96147

Balfék, ennek mi köze van a gazdasági helyzethez amiről ócska libsi HVG-ben  Chikán nyilatkozott - semmi nem jött be az öregnek az elmúlt években.

 

Én betettem a legfrissebb gazdasági adatokat, cáfolat nincs.

 

WEF-listára visszatérve.

 

A finnek a negyedikek a listán, ehhez képest az elmúlt három évben recesszióban volt a gazdaságuk.

 

Magyarország 2001-ben 26.

2009-ben 58.

2010-ben 52.

most 60.

(a felmérésben résztvevő országok száma is növekedett)

 

A dilettáns szoclib kormányod alatt jutott ide az ország.

 

 

Előzmény: eigert (96146)
eigert Creative Commons License 2015.06.08 0 0 96146

Az 5 legtipikusabb fideszes mutyi az elmúlt pár hétből

Alig van olyan nap, amikor nem derül fény a nemzeti együttnyúlás rendszerében egy jókora mutyira, haveroknak osztásra, rokonoknak juttatott zsíros állásokra. Lohasztó, hogy közvélemény ingerküszöbe közben egyre magasabb, egyre kevésbé érdekli a népet az, hogy milyen[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

 

 

Polt főügyész nejét a jegybankba vitték be magas fizetéssel, de ezt is sikerült egészen extrém magasságokba tolni, ötmilliót keres a nő az MNB-ben. Azért is szemléletes példa ez, mert a haveri körbe tartozik a papíron független MNB és a legfőbb ügyész is, akik kedvükre mutyizhatnak egymás között. Persze jótett helyébe Matolcsy is jót vár, fiacskája fasza állást kapott egy jegybank által felügyelt cégnél.

Előzmény: Zigi. (96143)
eigert Creative Commons License 2015.06.08 0 0 96145

és ez csak egy lopás, egy hír! szinte minden napra jut egy ilyen. hány száz ezer mrd amit ellopnak ? ne haragudj ha más nem nyal be a meleg fosig ezeknek:

 

 

http://444.hu/2015/06/08/csak-majusban-675-millio-adoforintunkat-koltottek-kulfoldiek-letelepedesi-kotvenyere/

 

Csak tavaly 50 milliárd forintot kereshettek a letelepedési államkötvények árusításával foglalkozó, jellemzően offshore tulajdonú cégek,

Előzmény: Zigi. (96143)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.07 0 0 96144

Rendben. Kérem a számokat, jobbant.

Előzmény: Zigi. (96143)
Zigi. Creative Commons License 2015.06.07 0 0 96143

Hazudtál balfék, ahogy korábban is - államadósságról, GDP-ről, foglalkoztatottságról, pénztárak reálhozamáról.

Előzmény: Törölt nick (96142)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.07 0 0 96142

Nem érteni magyar? Mit írtam? Az mit jelent?

Előzmény: Zigi. (96141)
Zigi. Creative Commons License 2015.06.07 0 0 96141

lassan a románok is elhúznak mellettünk, a bolgárokkal küzdünk az utolsó helyekért az EU-ban egy csomó területen. Ezt hozta a NER, gratulálok...

 

  Buta, hazudós balfékek szerint, a valóság ezzel szemben az, hogy a Románia és Bulgária jelentős lemaradásban van hozzánk képest

Románoknak 25%-ot, bolgároknak 40%-ot kéne fejlődnie, hogy beérjenek.

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (96131)
eigert Creative Commons License 2015.06.07 0 0 96140

http://dudasj.ath.cx/Home/index.php/home/hirek/864-belfoldon-kell-keresni-a-valsag-okait

 

 

Az elhúzódó válság fő okait belföldön kell keresni és nem a nemzetközi környezetben

 

 

A gazdasági környezetről, annak alakulásáról meglehetős sötét képet kaptunk, összességében jelentős negatív hatásokat érzékeltek a cégek. A kormányzat működése a válaszadók 80 százaléka szerint nem járult hozzá kedvezően a vállalat eredményes működéséhez

Előzmény: Zigi. (96138)
eigert Creative Commons License 2015.06.07 0 0 96139

bármilyen alapon össze lehet hasonlítani zigi csita :)

Előzmény: Zigi. (96138)
Zigi. Creative Commons License 2015.06.07 0 0 96138

Te ostoba balfék!

 

Országok fejlettségét, teljesítményét az 1főre jutó vásárlóerő-paritáson mért GDP alapján hasonlítják össze - megelőzzük Lettországot, Horvátországot, Romániát és Bulgáriát.

Előzmény: eigert (96137)
eigert Creative Commons License 2015.06.07 0 0 96137

2001-ben 29-ek voltunk a rangsorban, most a 63. helyre csúsztunk vissza. A világbajnokságon erősorrend szerint osztályozzák a csapatokat, Magyarország a versenyképességben átkerült egy másik ligába. A Bajnai-kormány idején felfelé mentünk néhány helyet, de ez a bizalom durván megtört 2011-ben, azóta meredeken lefelé megy a helyezésünk

Előzmény: Zigi. (96136)
Zigi. Creative Commons License 2015.06.07 0 0 96136

birka!

 

Minden idióta gazdaságkutató, bank stb. elemzői 2014-15-re 0-1,5% növekedést jósoltak - az eredményeket ismerjük.

 

1főre jutó GDP-ben vásárlóerő-paritáson egy szinten vagyunk a lengyelekkel.

Lengyelország: 25105 $

Magyarország: 24942 $

2014

Előzmény: eigert (96133)
eigert Creative Commons License 2015.06.07 0 0 96135

a jelenlegi növekedési ráta csak a leszakadáshoz elegendő. bejönni meg nem fog neki, nem lehet lopni és meg növekedni is.  ilyen tolvaj hazug országba befektetők nem fognak jönni, beruházni se fognak akik még itt vannak, arra várnak hogy takarodjon a picsába.

Előzmény: mmormota (96134)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!