Jobban megfogalmazva igen. De a siettetős főzés nagyban felelős érte. Annó még fával tüzeltem bénáztam az egyenletes hőmérséklet tartásával. Egyszerűbben mondva hullámzott. Nagyobb hőmérsékleten húzta
magával a magasabb forráspontú cuccokat is. A közép út a gazdag illat és íz világa! Gyenge tűz hosszú lepárlás, szimpla alkoholos nedű, íz illat lemaradva. Erős tűz rövid főzés dübörgő aroma savanykás olajos íz.
Minden tökéletesen rendben van, ne aggódj. A kozmaolaj a főzés elején jön, ezért csak az első adag opálos, így kell működnie.
A ragasztó ("Technokol") szag nem kötelező velejárója a pálinkafőzésnek, csak akkor jelentkezik, ha legalább egy kicsit megecetesedett a cefre. Ha jól kezelted a cefrét, rendesen elzártad a levegőtől, akkor nincs ecetesedés, így technokol szag sem. Jól dolgoztál.
"Hidegkezelés - Ha a párlatok kozmaolaj tartalma magas, akkor nem csak élvezeti értékét csökkentik, hanem a visszahígításkor, a lehűtéskor a termék opálossá válik. Ennek elkerülése érdekében a fogyasztási alkoholtartalomra visszahígított pálinkát hűteni kell -8 - -10 oC-ra, majd hidegen szűrni."
2mikronos szűrő kellene hozzá, a kávé filter 20mikronos, én fügét ezzel szűrtem, nem lett tökéletes, de 2-3hónap alatt letisztult.
Szerencsémre az első főzésem sikerült, de mindet bugyolálnom kellett Az is jó megoldás a fazék központ aljára hegesztek egy korongot savállóbol.A páracsövem pedig egy 1-méteres 18 milisre cserélem, de az indukcióshoz ragaszkodom.
De odafigyeltem, így az elönteni való rézeleje után is külön szedtem az első 1-1 decilitereket. Ezeket a zavaros, de NEM szúrós szagú, nem rossz ízű frakciókat hozzáadtam a következő alszeszhez.
Javításnak 3 módja van.
1. A zavaros frakciót visszahígítod 25 alkoholfokosra, és újra kifőzöd. Ügyelve az előpárlatokra.
2. Jobb minőségű, nagy adszorpcióképességű szűrőpapíron átszűröd 3-4 alkalommal. Közben papírcsere.
3. Tölgyfa csipsz ágyon érleled 3-4 hétig. Ekkor viszont szép sárgásbarna színt kap, mint a konyakok. 5 liter szeszhez 1-2 evőkanálnyi csipsz elég.
Pár kedves fórumtárstól már érdeklődtem privátban, hogy hogyan fordulhat elő, hogy a 30 liter 25 fokosra higított szőlő alszesz első 5 litere opálos lett (bár az 75-70 fokos szesz volt), a következő 5 liter pedig már kristálytiszta?
Én tudom, hogy a kozmaolaj-szűrésre jobban oda kellett volna figyelni a cefre főzésénél, de akkor is!
Lehetséges, hogy túl gyorsan indult meg a csöpögés(inkább folyás), mivel későn vettem vissza a fűtést mielőtt megindult volna a csorgás?
Furcsa is volt, hogy a rézeleje+előpárlatnak alig volt "ragasztó illata".
Utálok magyarázkodni,arra utaltam,puha cerkával az ember a kupiba nem sokkra megy.Hogy jön ide az eprüvetta? Két tippem van:vagy félreértés,vagy ami a fórumra jellemző,egyesek szeretnek mndent túlreagálni,bolhából elefántot csinálni.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Az én főzőm tengelye 10-es rozsdamentes rúd ami benne van egy 15-ős réz csőben a cső kb-10-centire van az z az üst aljától ezen a 10 centis helyen van a 8 centis lapátom.A lapát tengely közepére awival hegesztettem egy kis kúpot foszforbronz pálcával, ez támaszkodik le az aljára.De ezek szerint a foszforbronz pálca keményebb mint a a rozsdamentes mert lukat fúrt azüst aljába. Majd holnap hegesztek egy kis vörösréz kúpot ,aztán majd meglátjuk.Remélem a kővetkező főzésnél a tengely nem fúrja ki a fazék alját. A fűtés pedig, az indukcióst nem lehet összehasonlítani egyetlen más fűtéssel annyira gazdaságos,automatizált,de ezek szerint 50 literig még nyögvenyelősen működik. Ha valaki így gondolkodik vegye figyelembe a dóm legyen kisebb 30 liternél a páracső rövidebb 2 méternél és 28-cm nél vékonyabb és jobban jár mint én.
Nekem is letámaszkodik, félgömbre reszeltem a végét, egy ponton érintkezik, pont a tengelyben, nem tud nyomot hagyni, csak akkor, ha pl. görbe. A hajócsavar szerű keverő nagyobb fordulatszámon üzemel, átfogatja az üst teljes tartalmát.
Megtapasztaltam,hogy nem jó az a megoldás ,mikor a meghajtó lapát leér,az üst alján támaszkodik egy ponton. 4 óra alatt egy szép kis mélyedést dörzsölt,úgyhogy a kupolán kell egy távtartó gyűrűvel kisérleteznem. 50 literes szimpla fazekam van rajta egy kb 30 literes réz dóm 28-as 2 méter páracsövem ablaktörlő motor középen kétágú lapát,kb 1-1 cei távolsággal a belső falaktól (most láttam egy impozáns luxus főzőn egy három lapátos keverőt,lehet hogy én is átalakítom).A hűtőcsővem 5 és fél méter 18-as-120 literes vas hordóban. A fűtés egy indukciós 2000 wattos mobil fűtőlap.Ma főztem vele előszőr tapasztalatom alig birta,be kellett borítanom mindent hőszigetelő szivaccsal,az,üstöt,a kupolát a páracsövet,hogy ne legyen hőveszteségem.Mások azért birkóznak mindenféle tornyokkal, bonyolultnál bonyolultabb ventillátorokkal tumperekkel,én meg rimánkodok maximális kakaónál, hogy csurogjon folyamatos csorgással ,legalább egy ceruzabél vastagsággal.