Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120338

"...a 30 liter 25 fokosra higított szőlő alszesz első 5 litere opálos lett..."

 

Lehet, hogy tisztázásról van szó, de akkor nagyon rosszul fogalmazott a kérdező. Jó lenne, ha egyértelműsítené.

Előzmény: kezman46 (120336)
medve5409 Creative Commons License 2015.12.17 0 2 120337

Jobban megfogalmazva igen. De a siettetős főzés nagyban felelős érte. Annó még fával tüzeltem bénáztam az egyenletes hőmérséklet tartásával. Egyszerűbben mondva hullámzott. Nagyobb hőmérsékleten húzta

magával a magasabb forráspontú cuccokat is. A közép út a gazdag illat és íz világa! Gyenge tűz hosszú lepárlás, szimpla alkoholos nedű, íz illat lemaradva. Erős tűz rövid főzés dübörgő aroma savanykás olajos íz. 

 

Előzmény: snapszmester (120334)
kezman46 Creative Commons License 2015.12.17 0 1 120336

Inkább én is úgy mondanám hogy nem csak az elején jön a kozmaolaj, de  itt most nem cefrefőzésről beszélünk hanem tisztázásról!!

Előzmény: barkócza (120332)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120335

Szerintem a hűtőt is.

Előzmény: pierog (120324)
snapszmester Creative Commons License 2015.12.17 0 1 120334

Nem biztos hogy csak az elején jön.

Előzmény: medve5409 (120333)
medve5409 Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120333

Nem biztos az, hogy az elején jön a kozmaolaj! Szerintem.

Előzmény: barkócza (120332)
barkócza Creative Commons License 2015.12.17 0 2 120332

Minden tökéletesen rendben van, ne aggódj. A kozmaolaj a főzés elején jön, ezért csak az első adag opálos, így kell működnie.

 

A ragasztó ("Technokol") szag nem kötelező velejárója a pálinkafőzésnek, csak akkor jelentkezik, ha legalább egy kicsit megecetesedett a cefre. Ha jól kezelted a cefrét, rendesen elzártad a levegőtől, akkor nincs ecetesedés, így technokol szag sem. Jól dolgoztál.

Előzmény: Button Presser (120326)
endrepp Creative Commons License 2015.12.17 0 1 120331

"Hidegkezelés - Ha a párlatok kozmaolaj tartalma magas, akkor nem csak élvezeti értékét csökkentik, hanem a visszahígításkor, a lehűtéskor a termék opálossá válik. Ennek elkerülése érdekében a fogyasztási alkoholtartalomra visszahígított pálinkát hűteni kell -8 - -10 oC-ra, majd hidegen szűrni."

2mikronos szűrő kellene hozzá, a kávé filter 20mikronos, én fügét ezzel szűrtem, nem lett tökéletes, de 2-3hónap alatt letisztult.

Előzmény: Button Presser (120326)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120330

Szerencsémre az első főzésem sikerült, de mindet bugyolálnom kellett Az is jó megoldás a fazék központ aljára hegesztek egy korongot savállóbol.A páracsövem pedig egy 1-méteres 18 milisre cserélem, de az indukcióshoz ragaszkodom.

 

Előzmény: beller1 (99771)
gombászok Creative Commons License 2015.12.17 0 1 120329

Látom, vihar van a biliben a pálinkafőző eladása terén.

Akit érdekel, kattintson: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=137795283&t=9213148

kopasz szuzukis Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120328

Ugyanez történt nálam is, mikor:

a cefrét alacsony fűtési sebességgel főztem,

a finomítást szintén.

De odafigyeltem, így az elönteni való rézeleje után is külön szedtem az első 1-1 decilitereket. Ezeket a zavaros, de NEM szúrós szagú, nem rossz ízű frakciókat hozzáadtam a következő alszeszhez.

 

Javításnak 3 módja van.

1. A zavaros frakciót visszahígítod 25 alkoholfokosra, és újra kifőzöd. Ügyelve az előpárlatokra.

2. Jobb minőségű, nagy adszorpcióképességű szűrőpapíron átszűröd 3-4 alkalommal. Közben papírcsere.

3. Tölgyfa csipsz ágyon érleled 3-4 hétig. Ekkor viszont szép sárgásbarna színt kap, mint a konyakok. 5 liter szeszhez 1-2 evőkanálnyi csipsz elég.

pl.: http://www.gazdabolt.hu/boraszati-eszkozok19766/boraszati-segedanyagok/T09678-OakyVin-FH-tolgyfa-chips-125g

Előzmény: Button Presser (120326)
pierog Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120327

Milyen a pálinka? Jó?

Előzmény: Button Presser (120326)
Button Presser Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120326

Jó reggelt!

 

Pár kedves fórumtárstól már érdeklődtem privátban, hogy hogyan fordulhat elő, hogy a 30 liter 25 fokosra higított szőlő alszesz első 5 litere opálos lett (bár az 75-70 fokos szesz volt), a következő 5 liter pedig már kristálytiszta?

Én tudom, hogy a kozmaolaj-szűrésre jobban oda kellett volna figyelni a cefre főzésénél, de akkor is!

Lehetséges, hogy túl gyorsan indult meg a csöpögés(inkább folyás), mivel későn vettem vissza a fűtést mielőtt megindult volna a csorgás?

Furcsa is volt, hogy a rézeleje+előpárlatnak alig volt "ragasztó illata". 

 

Van tippetek?

zsorsz Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120325

Nem aggódom,csak a válasz kissé lekezelőnek tűnt.

Előzmény: Figyelget (120323)
pierog Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120324

Miért támasztod le a keverőt?Ha letámasztod, miért nem teszel alá egy talpat?

Jól túlméretezted a páracsövet egy ötvenes főzőhöz...

Előzmény: BIRSALMADARÁLÓ (120317)
Figyelget Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120323

Ne aggódj, teljesen érthető volt, amit írtál! :-))

Előzmény: zsorsz (120322)
zsorsz Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120322

Utálok magyarázkodni,arra utaltam,puha cerkával az ember a kupiba nem sokkra megy.Hogy jön ide az eprüvetta? Két tippem van:vagy félreértés,vagy ami a fórumra jellemző,egyesek szeretnek mndent túlreagálni,bolhából elefántot csinálni.

Előzmény: zsorsz (120321)
zsorsz Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120321

Neked meg mi a bajod?

Előzmény: obsitos3 (120308)
sogi01 Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120320

                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

Előzmény: sogi01 (120285)
Figyelget Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120319

Rendesek voltak az Indások, nem csak hitegettek. :-)

Előzmény: Bárk_i (120305)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2015.12.17 -1 0 120318

A szobában nagyon sok réz tárgy van,a falon van egy polc és azon van egy serleg-szerű.(szerintem)

Előzmény: forgione1 (120316)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2015.12.17 -1 0 120317

Az én főzőm tengelye 10-es rozsdamentes rúd ami benne van egy 15-ős réz csőben a cső kb-10-centire van az z az üst aljától ezen a 10 centis helyen van a 8 centis lapátom.A lapát tengely közepére awival hegesztettem egy kis kúpot foszforbronz pálcával, ez támaszkodik le az aljára.De ezek szerint a foszforbronz pálca keményebb mint a a rozsdamentes mert lukat fúrt azüst aljába. Majd holnap hegesztek egy kis vörösréz kúpot ,aztán majd meglátjuk.Remélem a kővetkező főzésnél a tengely nem fúrja ki a fazék alját. A fűtés pedig, az indukcióst nem lehet összehasonlítani egyetlen más fűtéssel annyira gazdaságos,automatizált,de ezek szerint 50 literig még nyögvenyelősen működik. Ha valaki így gondolkodik vegye figyelembe a dóm legyen kisebb 30 liternél a páracső rövidebb 2 méternél és 28-cm nél  vékonyabb és jobban jár mint én.

Előzmény: forgione1 (120316)
forgione1 Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120316

A 22:00 perctől baloldalt az milyen szerkezet, ami alatt ég a tűz?

 

mili70 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 120315
Előzmény: 1zsakkrumpli (120041)
endrepp Creative Commons License 2015.12.16 0 0 120314

Nekem is letámaszkodik, félgömbre reszeltem a végét, egy ponton érintkezik, pont a tengelyben, nem tud nyomot hagyni, csak akkor, ha pl. görbe. A hajócsavar szerű keverő nagyobb fordulatszámon üzemel, átfogatja az üst teljes tartalmát.

Előzmény: pierog (120310)
pierog Creative Commons License 2015.12.16 0 0 120313

Ezért főzünk a legtöbben gázon. :)

Előzmény: BIRSALMADARÁLÓ (120311)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.16 0 0 120312

Vagy egy gázpalack:)

Előzmény: BIRSALMADARÁLÓ (120311)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2015.12.16 0 0 120311

5 kw-hoz már 380 kellene!

pierog Creative Commons License 2015.12.16 0 0 120310

Ökölszabály szerint az 50 literes főzőhöz 5 kW fűtőteljesítmény kellene.
Házilag a háromlapátosnál könnyebb négylapátos keverőt készíteni.

Előzmény: BIRSALMADARÁLÓ (120309)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2015.12.16 0 0 120309

Megtapasztaltam,hogy nem jó az a megoldás ,mikor a meghajtó lapát leér,az üst alján támaszkodik egy ponton. 4 óra alatt egy szép kis mélyedést dörzsölt,úgyhogy a kupolán kell egy távtartó gyűrűvel kisérleteznem. 50 literes szimpla fazekam van rajta egy kb 30 literes réz dóm 28-as 2 méter páracsövem ablaktörlő motor középen kétágú lapát,kb 1-1 cei távolsággal a belső falaktól (most láttam egy impozáns luxus főzőn egy három lapátos keverőt,lehet hogy én is átalakítom).A hűtőcsővem 5 és fél méter 18-as-120 literes vas hordóban. A fűtés egy indukciós 2000 wattos mobil fűtőlap.Ma főztem vele előszőr tapasztalatom alig birta,be kellett borítanom mindent hőszigetelő szivaccsal,az,üstöt,a kupolát a páracsövet,hogy ne legyen hőveszteségem.Mások azért birkóznak mindenféle tornyokkal, bonyolultnál bonyolultabb ventillátorokkal tumperekkel,én meg rimánkodok maximális kakaónál, hogy csurogjon folyamatos csorgással ,legalább egy ceruzabél vastagsággal.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!