Keresés

Részletes keresés

In Lak'ech Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120422

Sanyikám, cefrébe nem teszünk forrkövet.

Előzmény: ksanyi52 (120392)
janika.p Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120421

Nem hiszem hogy megérné visszaküldeni kinába :D megpiszkálni meg kár ereszteni fog a szigetelés és dobhatom ki ha jól gondolom .

Előzmény: kopasz szuzukis (120418)
janika.p Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120420

persze világit is egy lámpa rajta az ON irás alatt o.O

Előzmény: schlumberger (120417)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120419

Egyik kedves ismerősöm jelenleg dél-Kínában egy pálinkagyárban szakértősködik. Na, az a nem semmi gyár!

A körtét kézzel szedik, ládában, egy sorban rakva szállítják, tárolják. Kb. 100ezer (!) négyzetméteres hűtőházban. Feldolgozás előtt 3-4 napig érlelőkamrába kerül. Darálják, pépesítik, pektinbontóval 12 óráig kevertetik. Ezután előbb csigasajtós présen, majd keretes szűrőn tükrösre szűrik a körtelevet. A tiszta levet oltják saját tenyésztésű fajélesztővel. 6 nap erjesztés 23 Celsius fokon, széndioxid párna alatt. Főzés: filmbepárlón párologtatják el az alkoholt, és az aromaanyagokat. 5 tányéros, buboréksapkás kolonnán válaszják szét a párlatokat. Épül egy pincerendszer, ahol majd fahordókban fogják érlelni a "matériát". 

Emellett készül a másik feldolgozó üzem, ahol majd cseresznye feldolgozása történik. Az kicsit nagyobb lesz, mert a magozó gépek sok helyet foglalnak.

Előzmény: Törölt nick (120414)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120418

Nagy valószínűség szerint kontakthibás. Vidd vissza, mert a javítása házilag igen macerás.

 

Előzmény: janika.p (120415)
schlumberger Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120417

Bedugtad? Villany van?

 

Előzmény: janika.p (120415)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120416

Tudod az az érdekes,hogy kezdeti időkben,mikor kevesen tudtunk egymás hobbijáról- csak sejtettük

a beszélgetések alapján- a szakmai hozzáértésünk  egy nagy nulla volt, és ezt akartuk a másikkal elfogadtatni.Mikor ráéreztünk az általunk jónak talált okosságra, már nem biztos,hogy a kollega hinni akart nekünk .Most a legjobb meggyőzés a "puding próbája".Nekem talán abban volt szerencsém,hogy a vajdasági nagybácsik,unokatestvérek,+az aranyháromszög közelsége tanított meg pálinkát főzni.Sok- sok csibészségre is megtanított,de az már régen volt.(igaz sem volt):)

 

Előzmény: Törölt nick (120413)
janika.p Creative Commons License 2015.12.19 -1 0 120415

Sziasztok!

Vettem egy ilyen cefre melegitőt de hiába berakom a cefrébe nem történik semmi :( Egy vider vizben is próbáltam már és semmi hideg a fűtő csöve egy tekerő van csak rajta amivel állítom a hőfokot 300W-os.

Mi lehet a baja?

Törölt nick Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120414

Gondolkodtam rajta már én is,és nem tudok véleményt mondani.Legnagyobb esélye az újságírói hozzá nem értésnek,vagy nagyot mondásnak van.Ritkán szoktam arra járni horgászni,egyszer benézek hozzájuk.Mindig szerettem volna,hogyha valaki,aki ért(?) a pálinka bírálatához elmondaná az"esetleges?" hibáit a pálinkámnak.

Előzmény: foxrudi (120412)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120413

Így van ez. Dettó. A nagyok sem árulnak el mindent, de ha az ember ráérez,,,mire ráérez, inkább így mondom, már mi sem érzünk rá különösebb késztetést, hogy elmondjuk, mert sokat vesztettünk addig. (főleg időben, ez a legértékesebb, végülis)  :-) Mindenki jöjjön rá maga, örüljön neki, de ez egy hosszú fejlődés, ami csak nagyon precíz, vagy-és elvetemült embereknek sikerül. Szerintem. 

    Később az ember rájön, hogy ő irányít mindent. Majdnem mindenre van valami megoldás. Vagy így-vagy úgy,,,de mindenre kialakul a megoldásunk. Rutinból. Az biztos, hogy a jó pálinka, a cefrénél dől el. Aztán vannak azért tippek-trükkök-praktikák, de tényleg a jó cefre, meg idejében kifőzni a tuti. :-) 

    Volt olyan szilvám, amit 3 hétig alszeszként iszogattam. Olyan jó íze volt. Pedig 20-ig volt szedve a cefre. 47%-os full finom és tiszta volt. Se up-se ep. Sajnáltam finomítani. Aztán le finomítottam, különbség, hogy 1 literrel kevesebbem lett.

   De ez tényleg kirívóan ritka történet, hogy valami alszeszben is spéci legyen. Talán 1-2 évben egyszer. Jó volt a megérzésem, azt a tételt hagyni kellett volna úgy, ahogyan volt. (nem nagy tétel volt amúgy, valami 5 liter)

Előzmény: Törölt nick (120404)
foxrudi Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120412

Hát én ezt csak hatásvadászatnak tartom,és jó lenne tudni miért kell kimagozni egy málnát,vagy epret??

 Egyébként Te ezt elhiszed?

Előzmény: Törölt nick (120405)
Figyelget Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120411

Egy újszülöttnek nem csak a vicc új.

Előzmény: Törölt nick (120410)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120410

Gondolkodtam,hogy én is írok a víz gereblyézéséről,de megelőztél.Kérdésem,hogy az eper cefre főzésekor felhasznált forrkövet a szilva alszesz finomításakor cseréljem-e le mezőpotámiai  összetört csuporra,hogy a fekete eper aromái véletlen sem keveredjenek a kék szilva ízeivel.

Előzmény: zsorsz (120406)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120409

Reugeot. :)

 

(Rözsó)

Előzmény: schlumberger (120408)
schlumberger Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120408

villanyrezsó, bocsánat (de mindig így mondjuk haveri körben)

Előzmény: schlumberger (120407)
schlumberger Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120407

Anyám az Agrotechnikai Kutatóintézetben volt laboráns. Ott -legnagyobb meglepetésemre, mivel én villanyos ember vagyok- a villanyrezső kiégett fűtőszáláról leszedett kerámia szigetelőgyöngyöket rakták a lombikokba.

Előzmény: zsorsz (120406)
zsorsz Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120406

Forrkő sztorik,lehet csemegézni:In Lak'ech 3 órája 0 0 120391

Az apróra esküszöm.

A működési elve, ha jól emlékszem az, hogy afféle kondenzációs magként működik a forrkő. A felületén el tud indulni a gőzképződés. A nagy darab meg azért nem szerencsés, mert ha van rajta konkáv felület, ott össze tud gyűlni a gőz, és emelgetni fogja a cserépdarabot, ami állandóan kopogni fog az üst alján.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (120390)
Szkajvolker Lajos 4 órája 0 0 120388

Forrkővel kapcsolatban akinek van tapasztalata ne tartsa magában! Gondolom, ez a pulzáló forrás függ attol is, hogy mennyi az alszesz mennyisége, illetve felette a tér, aki vízzáras főzőt használ, azok forrkövet is? Mert nem nagyon volt róla szó eddig. A porcelán tányér megfelelő továbbra is a célnak? Vagy van valami alkalmasabb, esetleg apróra kell törni, vagy mi a megfelelő?

endrepp 2 napja 0 0 120358

Akkor pierog cserepe lesz a megoldásod. Forrkő.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (120356)
Hurkafej 2015.08.03 0 0 112882

Forrkő címszóval keress, az kell neked finomításhoz.

Előzmény: glock09 (112881)
barkócza 2014.11.17 0 0 106379

Forrkő, forrkő, forrkő.

Előzmény: joededy (106375)
In Lak'ech 2014.11.17 0 0 106336

Aha. Ez furcsa, és így már más a leányzó fekvése. Ez túl hosszú intervallum. Ezen nem fog javítani a forrkő. Talán másnak lesz ötlete.

Előzmény: joededy (106333)
barkócza 2014.10.13 0 0 105221

Ez a túlhevített gőz eleve értelmezhetetlen fogalom. Túlhevített víz van, a forráspontjánál nagyobb a hőmérséklete, de valamiért (nincs a forráshoz szükséges nukleációs pont, azaz forrkő) mégsem forr. Ez egy instabil állapot, egy pöckölés hatására hirtelen, robbanásszerűen fölforr. Van túlhűtött víz, azaz fagypontnál hidegebb, mégsem jég. Ez is instabil, egy lepkeszárny csapásától hirtelen befagy. Nade mi az a tűlhevített gőz...?

zsorsz 2014.08.12 0 0 102819

Forrkő nem ártana  az üst aljára!

Előzmény: gabor0036 (102816)
In Lak'ech 2014.04.10 0 0 98549

A forrkő is segít sokat. Én egy kézműves korongozóval csináltattam 50 db. 1 cm. átmérőjű égetett agyaggolyócskát. Ebből 10-15 db. az alszeszbe főzés előtt és megszűnik a gőzmozdonyhang.

Előzmény: körte51 (98548)
Tan-csi 2014.01.05 0 0 95689

A forrkő nálam is bevált.

Előzmény: Pöc-röf (95673)
In Lak'ech 2014.01.04 0 0 95662

Amit a többiek ajánlottak, mind jó megoldás. De talán a legegyszerűbb, ha legelőször azt a téglát, amit a sisakra tennél nehezéknek, nem a sisakra teszed, hanem bele az alszeszbe. Forrkő gyanánt. Komolyabbra fordítva, vegyél egy "steril" agyag virágcserepet, törd össze, és a darabjait tedd bele az alszeszbe. Ez egyenletessé teszi a forrást, és talán megszűnik a jelenség. Ha ez sem segít, akkor mindenképpen a másik két javaslattal  élj.

Azon igen csodálokozom, hogy a sisakon kicsapodó és visszafolyó folyadék a vizzárba köt ki. A vízorr mindenképpen javallott.

Előzmény: Pöc-röf (95652)
In Lak'ech 2013.12.27 0 0 95454

Dédnagyi ugyan nem főzött pálinkát, de lekvárt igen. Édesanyám mesélte, hogy neki kellett kevergetni annak idején a lekvárt. És határozottan emlékszik rá, hogy a réz üstnek az alját többször híg agyagba merítették. Így egy pár mm-es vékony agyagréteg száradt rá kívülről az üstre, meggátolva az elővigyázatlan fűtésből eredő leégést. Azóta már máshol is hallottam ezt a módszert, bár még nem próbáltam, mert még nem volt szükségem rá. Bár szimpla, hagyományos réz lekvárfőző üstben főzöm a pálinkát, még soha nem égettem oda. De ha már túl elbizakodott leszek, és odakap a cefrém, biztosan az agyagozás lesz az első, amit kipróbálok.

A duplafalúsítás biztosan a tökéletes megoldás. Azonban bizonyos körülmények között nem járható üt. Pl. egy tanyán, ahol nincs infrastruktúra, ott az ősi módszereket kell elővenni.  Ilyen a szalma is, amit azért nem mernék alkalmazni, mert félek attól, hogy a szalma "aromája" esetleg átmegy a pálinkába. Bár tudom, hogy nem megy át, mert azt mondtátok, de ez amolyan fóbia nálam. A klausztrofóbiásnak is hiába magyarázod, hogy klasz dolog a lift. :-)))

A homok is elgondolkodtató. Olcsó, bárhol beszerezhető, és akár forrkő helyett is tökéletesn használható.

Előzmény: obsitos3 (95452)
barkócza 2013.12.05 0 0 94382

Pedig a köpködésnek vagy az egyenetlen forrás az oka, vagy valami pangó flegma a páracsőben vagy pálinka a hűtőben. Az egyenetlen forrás tisztázásnál szokott problémát okozni, a forrkő megoldja (ld. Vasbicikli). A pangás pedig valami peremnél, szűkületnél, lapos csőnél, páracsőben lévő szemétnél (nem ment bele valamikor a cefre?) fordul elő.

Előzmény: jajistenkem (94380)
zsorsz 2013.11.04 0 0 92450

Nekünk a laborban(sajnos jó régen volt,60-as évek vége)forrkőnek bevált az apróra tört porcelán.

Előzmény: vasbicikli (92440)
In Lak'ech 2013.11.04 0 0 92431

Hát igen....Van egy ismerősöm, aki nemhogy nem pépesít, de az apró körtét egészben cefrézi (!!!!!!!!!) Ami alapban nem baj, de a kihozatal az optimálisnak biztosan csak legfeljebb 20%-a.

 

Te mit használsz forrkőnek? És nem veszi magába aaz éppen finomított alszesz aromáját? Nem keverednek így a zamatok? Vagy kiforrázod két finomítás közt?

Előzmény: vasbicikli (92428)
In Lak'ech 2013.11.04 0 0 92420

Olvastam a forrköves megoldást. Nekem szinte minden tisztázásnál "huhog" a hűtőcső. Azt írják, vagy növeljem a fűtést, vagy csökkentsem, és elmúlik. Ez igaz, de ha növelem, okádja a szeszt, ha csökkentem, akkor meg csak csöpög. Tehát ott huhog, ahol jó volna a csorgás. Tehát forrkőnek esetleg megfelelne az az agyag drazsé, amit a virágüzletekben a virágok földjének tetejére szórnak nem tudom mi céllal?

Hurkafej 2013.10.31 0 0 92242

Átnyomok valamit a csöveke, hogy nincs-e dugulás, de valószínű nincs, legalábbis ha slaggal mosom sugárban jön a víz.

Ez a forrköves dolog nagyon érdekes, de gyanítom az a jelenség. Legközelebb kipróbálom, mivan ha teszek bele valami forrkőnek valót, és beszámolok.

Előzmény: vasbicikli (92241)
vasbicikli 2013.10.07 0 0 90784

Ha nem jó a hűtő lejtése, vagy keresztmetszet szűkülés miatt torlódik a párlat, attól is gurgulázhat. Meg attól is, ha egyenetlenül, lökdösve forr az alszesz.

Nekem a lökésszerű, "pöffös" forrásal voltak gondjaim, egy kis forrkő segített (porózus kő, ami forrási gócként viselkedik, pl. összetört porcelán vagy cseréptörmelék is alkalmas).

Előzmény: sange72 (90779)
Miklós1 2013.08.02 0 0 87707

A páratér nyomását néhány éve golyós mérte meg U csöves nyomásmérővel, a Részletes keresés Nickek között alpján megtalálod.

Átlagosan 5mbar volt 8mbar csúcsokkal a fűtéstől függően az ő főzőjén. Akinek szűkebb a páracsöve ott nagyobb, aki lassabban fűt, kisebb...

Van szívás is néha, mert a vízzáras főzők néha beszívják a tömítővizet egyenletes fűtésnél főzés közben. Nem tudom az okát.

Van "lihegés" is, amikor másodpercenként fúj és szív egyet a páratér, ilyenkor tehát +5mbar és -5mbar között ingadozik a nyomás. Az oka nem teljesen ismert számomra, de át lehet hangolni a főzőt azzal, hogy kisebb vagy nagyobb fűtést adunk, vagy forrkövet alkalmazunk (nekem már lihegett forrkővel is).

Tehát elég változatos a nyomás a pálinkafőzőben, de kicsi, sokan azt mondják erre: nincs nyomás.

Kezdőcefrész

A cefre olyan alacsony szeszfokú, hogy gyümölcsborként nem áll el, ezenkívül lehet benne kénsav is.

Előzmény: gyugyu86 (87562)
ROBI876 2013.07.12 0 0 86675

Igen, finomításkor jellemző ez a kuktára, vagy ha folyadékot főzöl, és nincs benne semmi szilárd. Amit most építettem, azzal épp ma, 3 menet nem alszeszt, de 6%-os folyadékot főztem, megbízhatóan, gyorsan csepegett végig, közben meg hu-hu-hu hangokat ad, de nem nagyon hangosan.(nem zavaróan hangos, csendesen huhog). A cső lejt a tiédnél is végig, arra nagyon szoktam figyelni. Cefre főzéskor, ugye van benne szilárd, olyankor vékonyan folyik, nem huhog.

    A tiédnél alszesz finomításkor egyszer kipróbáltam, hogy összetörtem egy csészealjat, beletettem az alszeszhez. (forrkő) Aztán mindjárt ki is vettem,,,mert lakótelepen túl hangosnak bizonyult a csészealj darabok zörgése, így nem tudtam megfigyelni, jó -e a forrkő.:-)) Inkább csendesen huhogjon, mint a forrkő veszett zörgése, mert az nagyon idegesítő tud lenni.:-) Lehet a gránit jobb, azt nem próbáltam. Ha viszont a kuktát alszesz finomításkor csak a névleges térfogat felével töltöm fel, szépen folyik a párlat, nem huhog. A hűtőcsövet azért nézd meg, végülis szétszedve küldtem, lehet hogy nem úgy áll a tartályban a spirál, mint ahogy nálam fixen rögzítve volt.

  Majd belejössz.

Előzmény: arpipapa6107 (86674)
bujukcekmece 2013.06.24 0 0 85910

Bár nem írtad, hogy cefrefőzés esetén van-e a jelenség, mert új gépeknél elég gyakori, hogy mivel az üst fala viszonylag karcmentes, a gőz hullámszerüen távozik. Ezt egy jókóra kő behelyezésével (forrkő) meg lehet oldani, vagy fémdörzsi szivaccsal kicsit csiszold meg a főző üst felületét. Ez a jelenség (amit írtál) amúgy finomításkor a leglátványosabb. Mindkét főzőmnél előfordult. Erre szokták mondani, majd beáll! Persze a valóság az, hogy majd a használat és tisztítás során bekarcosodik:) Ha a hűtőspirál egyenletesen lejt, 100%-hogy ez a hiba! Erről előbb győződj meg!

Előzmény: HondaKiller (85896)
bujukcekmece 2013.02.13 0 0 82852 Forrkő helyett jó, amúgy meg szerintem semmi értelme az üstbe rakni, ha csak nem akarsz rézcsőtésztát főzni! Ha a sisak réz, akkor nincs értelme, ha saválló, akkor inkább a gőztérbe rakjad!Előzmény: benchmade (82851)
vasbicikli 2012.11.06 0 0 79013

De attól, hogy nem jó a hűtő lejtése, sztem legfeljebb "hullámosan" folyik a pálinka, de a bizt. szelepnek ettől még nem kéne megszusszanni. Ahhoz "pöffös" forrás kell, az meg inkább forrkő téma.

Egyébként úgy látom, hogy ritkán merül fel itt ez a probléma, a többségnek nincs ilyen gondja tisztázásnál?

Még az jutott eszembe, hogy késleltetett forrás inkább "túl tiszta" rendszerekben fordul elő.

Ha egy kicsit "jótékonyan koszos" az üst, a lerakódások viselkedhetnek forrási gócként, talán ezért ritka az ilyen panasz.

 

Előzmény: barkócza (79006)
barkócza 2012.11.06 0 0 79006

A forrkő az egyik dolog, a másik, hogy valószínűleg nem lejt végig egyenletesen a hűtőspirál, és a lecsapódó pálinka időnkét dugót képez. Vagy nem pot függőlegesen áll a hűtőd, hanem kicsit ferdén.

Előzmény: Sulceeka (79001)
vasbicikli 2012.11.06 0 0 79002

Próbáld meg forrkővel, el fog múlni a puffogás.

Előzmény: Sulceeka (79001)
Pecabubus 2012.10.10 0 0 77103

Köszönöm, a forrkő használata nagyon jól hangzik, feltétlenül kipróbálom. Kicsit más de kapcsolódik a témához: a finomítás után maradt ecetes löttyöt tálba tettem és bezártam egy egérinvázió alatt álló faházunkba, az egérhúgy-szagot egy éjjel alatt lecserélte lágy ecetszagra. Afféle népi praktika gyakorlatba ültetve.

Előzmény: vasbicikli (77059)
kezdö kotyvaszto 2012.09.03 0 0 74362

"Szóval akinek gondja van az egyenetlen forrással, az csapjon földhöz egy tányért és a törmeléket használja forrkőnek"

 

ugyanez a problemänk az egylepcsös fözönkel,szinten vizzäras,neha bugyborekolni kezd

es utäna beszippantja a vizzärat. (gyärto szerint 0,5 bäron müködik)

ezutän felora erös aläfütes es ujra müködik.

ezt a köves ötletet kifogjuk probälni!

Előzmény: vasbicikli (74349)
vasbicikli 2012.09.03 0 0 74349

"A szlovén főzők mintájára csináltunk egy ugyanúgy vízzárós pálinkafőzőt. A cefre főzésénél semmi gond, teljesen rezzenésmentesen megy a dolog. Amikor viszont az alszeszt főznénk, akkor megbolondul a rendszer és a vízzár erőteljes mocorgásba kezd, valamint léglőkésekkel társulva folyik a lőre. Folyamatos puffogás van. 

 

Mi lehet ennek az oka?"

 

A minap, alszesz tisztázás során én is szembekerültem a jelenséggel (lökdöső, szakaszos forrás), bár nekem nem vízzáras üstöm van, úgyhogy nem prüszkölt, csak itt-ott kicsit kifújt a gőz a fedő tömítése mellett. Rögtön eszembe is jutott, amit anno a szerves kémia laborgyakorlaton tanultunk.

Tiszta folyadékok melegítésénél előfordul a késleltetett forrás jelensége, amikor forráspont fölé megy a hőfok, de a buborékképződés nem indul el a folyadék belsejében, csak később, hirtelen forr fel az anyag, akár robbanásszerű hevességgel. Kiküszöbölésére forrkövet kell a folyadékba tenni, ami forrási gócként viselkedik, és egyenletessé teszi a forrást. A forrkő egy porózus, természetes kőzet szemcsés őrleménye, helyette kerámia- vagy cseréptörmelék is megfelel, lényeg hogy porózus legyen (nem mázas).

A megvilágosodás után elzártam a gázt, megvártam, hogy lemenjen a hőfok a forrpont alá , és a keverőszár (jelenleg használaton kívüli, ledugaszolt) csövén keresztül bepottyantottam 6-8, tarhonya méretű tégladarabkát, onnantól egyenletesen, pöffök nélkül fort a lé.

Szóval akinek gondja van az egyenetlen forrással, az csapjon földhöz egy tányért és a törmeléket használja forrkőnek :)

Előzmény: nagymyk (64743)
     5103050 db/lap 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!

forum.index.hu

Magyarország első és legnagyobb fórum szolgáltatása. A web kettő pre-bétája, amit 1997 óta töltenek meg tartalommal a fórumlakók. Fórumok változatos témákban, hangnemben, moderálva. Ha nem csak megosztani akarsz, hanem diskurálni egy egy témában, csatlakozz Te is, és ha kitartó vagy, társakra találhatsz.

A Fórum otthont ad számos zárt klubfórumnak is, azok számára, akik készek az önszabályozás szellemében együtt élni ebben a virtuális közegben.

© 1999-2015 Inda-labs Zrt.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (120390)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120405
Előzmény: foxrudi (120402)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120404

Úristen hogy én mennyi pálinkát el....tam már 35-40 éves pályafutásom alatt...!Volt olyan év,hogy a rokonságom összes téli szélvédő mosó folyadékát én biztosítottam.Voltak akik megitták volna,de nem voltam hajlandó a kezemből szart kiadni.(és mennyiről nem tudtam,hogy az is szar amire büszke vagyok)

Előzmény: Törölt nick (120403)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120403

Ilyen ez a szakma. Ha valaki jól benne van, úgyis érzi mit-mennyit szabad, lehet -e, hogyan, miként, stb. Kialakul a hatodik érzék, szép lassan. Mint amikor egy nagykonyhai szakács belekóstol a 100 literes kondér levesbe, vagy valamibe, és rögtön tudja, mennyi fűszerek kellenek hozzá. Érzi már. Valami ilyesmi ez is. Vagy egy cefre. Az ember előre tudja, hogyan lesz az pont jó, és tényleg úgy lesz a jó.

Előzmény: Törölt nick (120401)
foxrudi Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120402

Van olyan,aki kimagozza a birset????Hűha! :-)

 

Előzmény: almadaráló (120383)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120401

Maradék gála alma alszeszt (30l)nem akartam finomítani,hozzá vártam a kieffer körte ugyancsak kimaradt 20l alszeszét ,és együtt finomítottam. A blendelt körtém finomabb,mint a 100% kieffer.

Előzmény: Törölt nick (120399)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120400

Most alszesz finomításról van szó.

Előzmény: ksanyi52 (120392)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120399

Biztos, hogy több, a kevesebb, ami a birset illeti. Jól áll neki a kevesebb, lehet blendelgetni bátran. 

Előzmény: Törölt nick (120397)
tanca1 Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120398

Lehet hogy igaz. Lesz hamarosan pogácsaalma pálinkám. Kicsiben megpróbálok a keverési arányokkal játszani, majd meglátjuk. Bár ez nem együtt cefrézett és főzött lesz így, csak két pálinka házasítása.

Előzmény: Törölt nick (120397)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120397

Délelőtt Szabadkán voltam rokonoknál (vissza felé sofőrrel),ahol többféle birs pálinkát meg kellett!:) kóstolni:Volt tisztán birsből,fele-fele és 70-30% alma-birs összetételű 2014-es pálinka.Nálam a nyerő

a 70-30-as volt.Semmi tolakodó erős birs íz vagy aroma. Lágy,selymes birspálinka.A kevesebb néha több?Közben a sofőröm (a feleségem)teszteli a kóstolóba kapott árút,és ő is erre megállapításra jutott.

Előzmény: tanca1 (120396)
tanca1 Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120396

Mert szerintem a kis aromabombánál még jobb a nagy aromabomba. De nem biztos, csak próbálkozom.

 

Előzmény: Tucso69 (120381)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120395

Nem tudtam a (g)őzképződést idegen kifejezéssel. :-)))  De hátha most megtudom.

Igen, a kondenzáció az a kicsapódás, lecsapódás.

Előzmény: öreg_néne_b (120394)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120394

A kondenzáció az ellentétes folyamat, a gőz folyadékká alakulása. De a lényeg stimmel. :)

Előzmény: In Lak'ech (120391)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.12.19 0 0 120393

Sok közepes. A forráshoz nem csak megfelelő hőmérséklet kell, hanem valami góc is, mi körül megindul a gőzképződés. Ha ilyen nincs (elég), akkor az anyag túlhevülhet, majd szinte robbanásszerűen fejlődik a gőz. Mi ezt úgy érzékeljük, hogy az anyag "lökdösve" forr. A nagy felületű, szabálytalan formájú cserépdarab jó gócnak. Laborban ilyen célra forrkövet használnak.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (120390)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!