Keresés

Részletes keresés

heremooka Creative Commons License 2011.09.23 0 0 550

 

 

Index.hu cikk. (valamiért a cikk linkjét nem tudom betenni :(

 

Miért a legkegyetlenebb térdsérülés a keresztszalag-szakadás?

Az edzők azonnal kétségbeesnek, ha meghallják: valamelyik játékosuk keresztszalagja szakadt el. Ennél szinte nincs is rosszabb hír, a rehabilitáció hosszú és nagy figyelmet igénylő. Hidas doktor elmondja, miért.

Szalai Ádám dermesztő januári sérülése után idén valószínűleg már nem játszhat. Keresztszalag-szakadása mellett egy másik szalag is elszakadt a térdében, így várhatóan neki is egy évet kell kihagynia, mint az arsenalos Eduardónak, akinek nyílt lábszártörése volt, és akinek majdnem amputálni kellett a lábát, olyan brutálisan törte el a birminghami Taylor.

hirdetés

Lisztes Krisztián azért maradt ki a Bajnokok Ligájában érdekelt Werderből 2004-ben, mert előtte a Bochum elleni meccsen volt keresztszalag-szakadása. Lisztes többé már nem játszhatott olyan magas szinten, pechére élete formájában jött a végzetes mozdulat, és neki utána még több műtéte is volt.

De miért a keresztszalag-szakadás a legkellemetlenebb sérülés? Hidas Péter ortopéd- és sportszakorvos, sportsebész adta meg erre a választ.

Fotó: David Maxwell

„A térdízületben négy nagy szalag biztosítja a stabilitást. Kétoldalt a külső és belső oldalszalagok, a térd belsejében pedig az elülső és hátsó keresztszalag. Nagy terhet bírnak, szakadásukhoz nagy és megfelelő irányban ható erők szükségesek. Az ép elülső keresztszalag teherbírása 2500-3000 Newton között van” – kezdte a Sportkórház doktora.

Szalai nyújtott lábára rávetődött a kapus, Lisztesnek csak egy szerencsétlen mozdulata váltotta ki azt a hatalmas mértékű erőhatást, ami szakadáshoz vezetett.

„A sportmozgások illetve a térd biomechanikája miatt leggyakrabban az elülső keresztszalag és a belső oldalszalag sérülnek. A belső oldalszalag – megfelelő műtét nélküli, úgynevezett konzervatív kezeléssel – az esetek jelentős százalékában műtét nélkül meggyógyul. Csak kifejezetten súlyos fokú szakadása, vagy kombinált sérülés esetén választjuk az azonnali műtéti megoldást. Sokszor azonban a helytelen kezelés, vagy a sérült nem megfelelő kooperációja, az utasítások be nem tartása vezethet ahhoz, hogy szükségessé válik a műtéti kezelés. Az elülső keresztszalag – mely sokszor egyéb társsérülések nélkül is szakad –, gyógyulási hajlama viszont jóval csekélyebb.”

Fotó: Javier Soriano

"Friss sérüléskor, hacsak nincs olyan egyéb vagy külső sürgető körülmény (pl. olimpiára készülő sportoló, akinél minden nap számít), akkor a műtétet – a nemzetközi szakmai irányelvekkel megegyezően – csak legalább hat héttel a sérülés után végezzük el. Ekkor miután megszűnt a duzzanat, az esetleges társsérülések gyógyultak, sokkal kedvezőbb körülmények között, precízebb műtéti technika alkalmazásával jobb eredményekkel lehet elvégezni a szükséges műtétet” – magyarázta Hidas.

Alaptételként rögzítette: az operáció után a hosszú és nagy türelmet igénylő rehabilitáció következik, mely legalább olyan fontos, mint maga a műtét. „Nem elég tehát a műtétet jól elvégezni, a sikerhez szükség van egy jól képzett gyógytornászra, a jó orvos-beteg, illetve gyógytornász-beteg kooperációra, az utasítások betartására és a megfelelő, orvos illetve gyógytornász által időzített visszatérésre.”

A cselgáncsozók keretorvosa kifejtette azt is, miért szerencsésebb például egy lábközépcsont-törés, mint a legérzékenyebb szalag szakadása. David Beckhamnek a 2002-es, Wayne Rooney-nak a 2006-os világbajnokság előtt volt ilyen törése, mindketten játszhattak, igaz messze nem olyan formában, mint előtte. De játékra alkalmas állapotban voltak mindketten.

Fotó: Giuseppe Cacace

„Egy csonttörés, még ha műtéti kezelést igényel is, általában 6-8 hét után meggyógyul, stabilan terhelhető. Ritkán több ennél, de az esetek jelentős százalékában sem haladja meg a három hónapot, mire a teljes sportterhelés elkezdhető. A sípcsont anyagcseréje például lassabb, gyógyulási hajlama emiatt gyengébb, de a három hónap akkor is tartható. Ez az idő elülső keresztszalag pótlását követően legalább hat hónap. És ebben nincs kivétel, akkor sem, ha a sportoló már úgy érzi, hogy ő tökéletesen rendben van, jó az izomzata, és esetleg edzőjével úgy ítéli meg, hogy akár el is kezdhetné a sportot.”

„A szalag szövettani és biomechanikai vizsgálatokkal bizonyítottan csak akkor éri el a teljes terhelhetőségét, szakítószilárdságát, akkor válik teljes értékűvé. A műtét után néhány héttel-hónappal teherbírása akár harmadára is lecsökkenhet, ezért csakis és kizárólag egyenes vonalú egyenletes mozgások ajánlottak, mint például kerékpározás, gyorsúszás, és kocogás. Irányváltoztató mozgások esetében, mint például a labdarúgás, csak fél év után ajánlott a kezdés. A túl korán elkezdett, nem megfelelő terhelés a szalag lazulásához, elégtelen gyógyulásához vezethet. Így gyakoribbá válik az ismételt sérülés, melynek kezelése, megoldása később néha nagyobb türelmet és hozzáértést igényel, mint ha türelmesen kivártuk volna azt a további 2-3 hónapot” – összegzett Hidas.

Axióma Creative Commons License 2011.09.22 0 0 549

Egyebkent meg szerintem hivd fel, hogy kaptak-e levelet. Aztan ha kaptak, csak handabandazik, hogy miert nem valaszolt, akkor megertem hogy otthagyod. Ha azt mondja, hogy nem, akkor - bar persze le is tagadhatja - meg mindig lehet, hogy szoban keszseges lesz. Neked is rossz, ha ujra kell kezdeni a kortortenetedet, meg a mutet reszleteirol is aki csinalta, az tudja a legtobbet.

Előzmény: heremooka (547)
Axióma Creative Commons License 2011.09.22 0 0 548

Elszallt amit irtam...

szoval nekem engedtek oldalra fordulva aludni, csak az volt tilos, hogy a terdhajlatom ala tamasszak. Oldaltfekvesben nyujtva, aka'r a masik labamra fektetve, az mar elso ejjel mehetett.

Az a'gyakrol ne is beszeljunk... az a baj, hogy ezek egyreszt fix merev "racson" levo matracok (a femvazon), de kozben meg fejemelos a szerkezet. Igy utobbi miatt ravagtak 10 cm tok normal habszivacsot, amitol emelni ugyan lehet, de a csiponel mar erezni a femvazat (foleg hogy gondolom mar nem mai gyerek a matrac sem, es godros). Pedgi lehetne tudni, hogy olyan matrac kell, ami az otthoninal jobb is kell legyen, hiszen gyakorlatilag 24 orat fekszunk benne. Ez a szivacs 10 eve kissulyu gyerek ala me'g elment volna, de ma es felnott ala anatomiai bun... eleve fix racsra szivacsmatracbol 16 cm kene minimum, de az meg nem hajlithato. Nem tudom, mi lenne a jo megoldas, talan szivacsbol 10 centisbol is lehetne tomorebb, plane zonazott valtozat, ami sokkal kenyelmesebb volna.

A masik, ami fura volt, hogy mankozas elott semmi tisztalkodas, utana is csak a kezmosas lett elerheto. En az elso vacsi elott - szendvics - kertem, hogy adjak mar oda bevizezve a torolkozomet, hogy legalabb a kezem megtorolhessem... nem hiszem, hogy olyan nagy dolog lenne ezt nem keresre, hanem automatikusan, esetleg egy olyan repulos kendovel vagy kezmosogato kistallal megoldani. Utoljara szulni voltam korhazban, ott mintha hoztak volna a nedves torolkozot, gondolom valami fertotlenito is volt rajta (igaz, lehet hogy nem kajalashoz, hanem a gyerekhez nyulas elott, de akkor is, ha 10 eve volt ra gyakorlat, akkor most is lehetne).

Előzmény: heremooka (547)
heremooka Creative Commons License 2011.09.21 0 0 547

Örülök, hogy viszonylag jól vagy. Szerintem is kibírható. Nekem az éjszaka volt rossz. (hanyatt nem tudok aluldni, csak hason, vagy oldalt). A széttrancsírozós műtét után -lelkiismeretes- gyógytornász keresztet vetett volna rád...

 

Felhívni tudnám, de már nem biztos, hogy akarom... Válaszolniuk kellett volna. Eddig ötször megtették konzultáció előtt, most miért nem?! Mert gondom van?!?!

 

Majd megvizsgál más :(

Előzmény: Axióma (546)
Axióma Creative Commons License 2011.09.21 0 0 546

Felhivni nem tudod? Nekem allandoan kisertetiesen eltuntek a leveleim (leletes peldaul).

 

Amugy nem is kinzott meg. Birom, hogy mindenki mast mond... jo, kicsit faraszto a tornaztatas nyujtva is, de a behajlitast en kerdeztem, letetett sarokkal fajdalomhatarig probalhatom.

Komolyan, en sokkal rosszabbra szamitottam, es hallottam hogy jartak rosszabbul - masodik nap is hallottam hogy csong sokszor a noverkeknel a hivo, en meg egesz nap egyszer hivtam, az ebedet nem birtam egyben megenni es kertem a maradekot... szoval a labammal semmi nem volt, akkor amikor kellett jottek es csinaltak (cso kivetele, atkotes, hasbaboki, miegymas).

Azt hiszem, nagyon orulok, hogy nem egy normal (szettrancsirozos) mutetet csinaltattam! Es egyelore ugy tunik, ezt is az egyik legszerencsesebb modon usztam meg. Csak el ne kiabaljam!

Előzmény: heremooka (545)
heremooka Creative Commons License 2011.09.21 0 0 545

Kívánok sok kitartást!

 

(a konzultációs emailre eddig semmi válasz nem érkezett a dokitól :(

 

Keresnem kell mást, így nem maradhatok :(

Előzmény: Axióma (544)
Axióma Creative Commons License 2011.09.21 0 0 544

Na en tul vagyok rajta. Egyelore - behajlitas nelkul - teljesen jo, majd csak ezutan jon a gyogytornasz kinozni. Hetfon csinaltak, aznap ejjel kellett fajdalomcsillapito, de most ejjel mar a derekam jobban fajt a szar agymatractol, mint a labam...

 

Axióma Creative Commons License 2011.09.08 0 0 543

Nem jo hir:( Irdd majd meg, hogy doki mit mond ra! Gondolom kerdezni fogod.

Előzmény: heremooka (542)
heremooka Creative Commons License 2011.09.08 0 0 542

A műtét utáni negyedik hónap tiszteletére a gyógytornásznál ráültem a sarkamra. Ez viszonylag simán ment. (előtte nyáron a strandokon próbálgattam már, lazítgattam, stb.)

 

Aztán ezen felbátorodva felemeltem a hátsómat és a sarkaim mellé hol jobbra, hol  balra letettem. Ez már elég nehéz volt, de a gyógytornász korábbi elmondásából azt szűrtem le, hogy a sarokraülés amolyan "záróvizsga-szerű" gyakorlat. (Magamtól csináltam.)

 

Ment egy percig, majd hirtelen három -fájdalom nélküli- gyors roppanás következett. Itt befejeztem, majd felálltam. Ekkor sem volt semmi gond. Állva beszélgettünk még egy sort, aztán elköszöntem.

 

Azóta fáj a lábam. Majdnem olyan szar, mint műtét előtt. Váratlan esetekben (gyerekeim nekidőlnek, stb.), nyilalló fájdalom jelentkezik. Ugyanolyan bizonytalannak érzem, mint műtét előtt.

 

Gondolom a szalag nem szakadt el, (a csavarok pláne nem szakadtak ki, azt éreztem volna...), valami porc dolgog lehet, mert a meniszkusz is tropa lett és azt nagyrészt ki is vették a műtét során.

 

Le vagyok lombozva :(

Axióma Creative Commons License 2011.09.02 0 0 541

En halasztodtam 2 hettel...

Előzmény: Axióma (539)
nicky77 Creative Commons License 2011.09.01 0 0 540

Sziasztok!

 

Szerintetek baj ha a 15.-ig héten még vízesedik a térdem ( bár nincs porcom) bármit is csinálok?

Axióma Creative Commons License 2011.08.24 0 0 539

Koszi a biztatast, most mar csak a laboron mulik, holnap delutan elvileg ki kell deruljon!

Előzmény: heremooka (538)
heremooka Creative Commons License 2011.08.24 0 0 538

A térdszorító esésnél nem ér sokat. Tapasztalat...

 

Jövő nyáron nyugodtan balcsiátúszhatsz, ne aggódj! Már januárban is, ha nem fázol ;)

 

A mell tényleg nem jó neki. Eleinte.

Előzmény: Axióma (537)
Axióma Creative Commons License 2011.08.24 0 0 537

Koszi, majd vigyazok. Vegulis a decemberi kimenes ota az az egy aprilisi gond volt, az is siman terdelesbol oldalra nyultam (felmosas, a lakason vegigerve az utolso 2 nm-en... lehet, ha terdszoritoban csinaltam volna, akkor meguszom). Szoval vigyaztam eddig is, most is ez a cel.

Jovo nyaron remelem mar Balcsiatuszas is lehet:) De ha nem, az se tragedia, kivarom amig biztos (csak mellben uszom, ugy olvastam az pont nem jo neki).

Előzmény: heremooka (536)
heremooka Creative Commons License 2011.08.24 0 0 536

A tavaszi bringa menni fog, ne félj! A télen ne csússz el, az a lényeg. (A műtét után legalább négy hónapig nem eshetsz el.)

 

 

Előzmény: Axióma (535)
Axióma Creative Commons License 2011.08.23 0 0 535

Koszi, megnyugtato.

Eroszakossaggal (dumaban) nem lenne gond, de engem is tulbeszelt:)

Nekem cel, hogy jovo tavasszal bringazni merjek (nem a terd bringas alapterhelese miatt, hanem azert mert ment ugy ki terdem, hogy bico csuszott nem is nagy sebessegnel, lab lerak, es ugrik ki - az me'g vszinu a porc letorese elott volt, mert 10 perc mulva szinte nem is emlekeztem ra, de a decemberi + aprilisi utolso ket kiugrasnal napokig gyakorlatilag jaraskeptelen voltam...).

Előzmény: heremooka (534)
heremooka Creative Commons License 2011.08.23 0 0 534

Ez az "időhiányos állapot" nálam is előfordult. A lényeg az, hogy a műtétet rendesen megcsinálja. Az ilyen dokiknál muszáj "erőszakosnak" lenned. El kell mondanod, amit érzel a lábadban és ki kell követelned a figyelmét, valamint a kérdéseidre a válaszait is.

 

((Annyira rutinból csinálta a kontrollokat, hogy a másodiknál azt írta, hogy "combizom sorvadt", a harmadiknál pedig -amire rendesen tornáztam, úsztam és bicikliztem- azt hogy: "erősen sorvadt". Nem figyel oda, nyomja a protokollt, amit ráadásul össze is kever... Kicsit csalódtam, mert bizonyítani akartam a papírral a gyógytornásznak. Nem baj, a lényeg: JÓ A LÁBAM! Már három hete merek futkározni száz métereket (persze csak óvatosan) és még csak szept. 4-én lesz 4 hónapja, hogy műtöttek!!! Múlt héten leúsztam majd' ezer métert mellben!))

 

Jobbulást mindenkinek!

Előzmény: Axióma (533)
Axióma Creative Commons License 2011.08.23 0 0 533

Voltam tegnap. Eloszor is hamarabb odaertunk majd 40 perccel, gyorsan be is kuldtek. Viszont a Vanko baromira sietett:( Nem engedett vegigmondani dolgokat, meg ugy egyaltalan, a vegen szinte kitessekelt. Mondjuk egy ilyen nem tul olcso vizitnel (ahol raadasul sok dolga nem volt, mert ott voltak a kesz leletek a korabbi Abkarovits-fele ko:rbo"l) jobban esett volna, ha inkabb kibeszelunk mindent reszletesen. De valoszinuleg a kovetkezo idopontra csusztunk ra, aki elottunk lett volna arra... hat, ahhoz kepest hogy korabban azt mondta az asszisztens (akivel anno mikor csak ugy bementem, a portan talalkoztam), hogy majd ok a vizsgalaton mindent elmondanak, nem ezt vartam.

Egyebkent ha jo a laborom, tenyleg mutenek 5-en. Remelem ott nem lesz ilyen erzesem...

 

Előzmény: Axióma (530)
Axióma Creative Commons License 2011.08.23 0 0 532

Mi lett veled azota? Remeltem hogy jelentkezel, hogy nem volt komoly...

Előzmény: pacsman (527)
eszkiesz+ Creative Commons License 2011.08.22 0 0 531

Sziasztok!

Most járok itt először, és elszörnyedve olvasok műtétekről, csavarokról és a többiről... Részvétem, és mindnyájatoknak jobbulást kívánok.

Az én kérdésem viszon ez:

Normális-e az én koromban (58 éves vagyok), hogy úgy állok fel guggolásból, térdelésből, mintha egy tíz kilós krumpliszsák lenne az ölemben? És hogy ha valóban cipelek valamit, alig bírok fellépni a teraszra? Viszont egyáltalán nem fáj egyik térdem sem. Lehet még erősíteni? Vagy én már így maradok?

Axióma Creative Commons License 2011.07.27 0 0 530

Bementem szemelyesen a klinikara. Ha jo lesz az osszes laborom, akkor szept.6-an muthetnek. Veradas nem ajanlott... Azt hiszem maradok a mar meglevo idopontomnal.

Előzmény: Axióma (529)
Axióma Creative Commons License 2011.07.25 0 0 529

Koszi a valaszt! Pont nem voltam netkozelben egy par napig. Pedig jo az info, csak en kozben bejelentkeztem Tatan, es mivel nekem is azt mondtak, hogy a Beres +1 honap, ezert egy aug. 22 idopontom van a Vankohoz. De akkor lehet, hogy beprobalkozom a zugloi szammal, megkaptam egy m.tarsamtol is, csak az 6 jegyu volt:) kicsit kimaradt valami. Remelem nem harapjak le a fejemet, hogy azt a masikat lemondom, ha igy kerulovel sikerul. Azt a tataiak is mondtak, hogy ugyan kesobbre van idopont, aug.-ban le is allnak ket hetet, de akar napok(!) mulva mutenek...

Egyebkent ez az atroszkopias mutet ez mennyire "mutet" (belgyogyaszatilag)? Most mar "csak" 28 a versullyedesem, de meg az is hatarertek felett, es emiatt (gocot feltetelezve) Szazhalombattan nem akartak megcsinalni (ez a szerencsem, mert igy kozben megtalaltam az ujabb modszert is). Valamint vajon mutet elott is tilos vert adni? Utana tudom, jo ideig ki leszek zarva, de felteszem, elore tudott (meg ha nem is napra) mutet elott sem biztos, hogy jo. Mar csak mert mar a m.helyunkre is kijonnenek, annyira fogy a ver allitolag, szoval ok nelkul nem huznam ki magam (szoktam jarni).

 

Előzmény: pacsman (527)
nicky77 Creative Commons License 2011.07.25 0 0 528

Szia!

Szerintem gyorsan menj vissza mert ez lehet trombózis is! Inkább nézesd meg!

Jobbulást!

 

Előzmény: pacsman (526)
pacsman Creative Commons License 2011.07.24 0 0 527

Mint előbb írtam, engem Dr. Béres György műtött. Sokan ajánlották.

 

Először a kórháznál próbálkoztam, de ott augusztus 23-ra tudtak időpontot adni. Aztán sikerült elérnem őt (pontosabban kedves feleségét) a Szugló utcai magánrendelésen. Itt péntekenként rendel, ekkor érdemes próbálkozni. Én másnapra kaptam időpontot Tatán vizsgálatra, rá másfél hétre meg is műtött.

 

Dr. Béres György
1145 Bp. Szugló u. 10.
06-1/252-4117
06-30/230-1851

Előzmény: Axióma (525)
pacsman Creative Commons License 2011.07.24 0 0 526

Sziasztok,

 

Elég rég nem írt senki ide, de azért gondolom még vannak akiket érint a téma. Például engem:

 

Focisérülés után, baleseti, nincs szalagsérülés, jegeljem, pihentessem. Pár nap után máv kórház, nincs szalag prob, jegeljem, pihentessem. Volt már pár rándulásom, így éreztem, hogy most többről van szó. Sikerült egy MR vizsgálatra bejutnom, ahol elülső keresztszalag szakadás, plusz meniszkusz problémák álltak a leleten.

 

Ezután találtam Dr. Béres Györgyre, aki Tatán műtött 5 nappal ezelőtt. A hamstring inas ACL pótló műtét jól sikerült.

 

Aztán a 2. éjjel bevérzett a lábam, majd fel is szakította a friss varratot és távozott. Ezután 3. reggel izületi punkció (vagymi), a maradék cucc leszívva a térdemből, irány haza.

 

Egész jól megy minden, a műtét helye nem fáj, a járás mankóval is úgy ahogy működik, de továbbra is rettentő dagadt a térdem és az alatta levő részek. Halvány zöld árnyalatban pompázó vádli. A gond a felkelésnél van, amit kötelezően 1-2 óránként meg is teszek. Mikor leeresztem a lábam az ágyról, olyan szintű feszítést érzek a vádliban és az alsó lábszárban, hogy az valami leírhatatlan. Egy ilyen felkelés kb 5-10 perces procedúra. Rettentő fájdalmas az egész. Már érintésre is fáj az alsó lábszár minden pontja. Természetesen jegelem, kenem kétféle krémmel, B C vitamin, kalcium, anyámkínja, de még 5 nap után sem jobb. Annyira gáz az egész, hogy így nem tudom elképzelni, hogyan fogok 1 hét 2 nap múlva mankó nélkül menni...

 

Volt valakinek hasonló tapasztalata?

Axióma Creative Commons License 2011.07.07 0 0 525

Ha me'g erre jarsz... irtal valami olyat, hogy 1 doki kivetelevel ajanlott Tata. Ki az az egy, es / vagy aki ajanlott, ahhoz hogyan lehet odakerulni? A klinika szaman, vagy a dokit kozvetlen, esetleg helyileg nem is Tatan? Ugy kell kerni idopontot, hogy kihez, vagy cska hogy mi a gond? Mennyivel elore adnak elso vizsgalatra (bar nekem van egy csomo leletem amit mar csak nezni kell, szoval inkabb konzultacio). Nem akarok ugy jarni, hogy kellemetlen legyen, igy is mar kicsit ciki lesz, gondolom ismerik egymast a fehervari specialistaval...

Előzmény: Oroszlány (495)
Omega2007 Creative Commons License 2011.07.07 0 0 524

Szia Betti!

 

A gyógytornászodnak igaza van, tényleg jobban kellene hajolnia lábadnak! :( Nekem a kórházban másnap hozták a gépet, ami mozgatta a térdem 90 fokig, ( nekem ennyi volt, mert volt oldalszalag plasztika is )

Három héttel a műtét után már 110 fok, és a 8. hét végén már 7 cm-t mértem a bokám és a fenekem közt!  Ez ugyan nem átlagos,  én nagyon hajlékony voltam előtte is!

 

A fájdalom viszont ( főként éjszaka  ) normális. Én sokat tornáztam ebben az időben még napi 3x legalább fél órát lábsúllyal.

Ami nagyon jót tenne Neked is, a TENS készülék, fizioterápia!  Azzal szépen fel lehetne szedni a letapadt izmokat, csak türelmes legyél!!!

 

Azt viszont ne bánd, hogy megcsináltattad, később 50-60 év körül jelentkezne a hiányából adódó arhtrózis. :) Ez vígasztaljon ill. az hogy kb. 8 hetesen tekertem először szobabiciklit és 10 hetesen kezdtem úszni ( addig még fájdalmaim voltak) !

 

Remélem segítettem:)

Kiartást kívánok!

Előzmény: Törölt nick (522)
Axióma Creative Commons License 2011.07.06 0 0 523

(Na en is regi forumozo letemre rajohettem volna elobb, hogy ezzel is idejojjek...)

Vegigolvastam egy huzamban a topikot.

Roviden: gyerekkor ota gyenge terdizulet (randulas-ficam evi parszor), tavaly dec. 3-an megcsusztam, azt hittem kintmaradt. TB, uh, fizioter., semmi. Dr.A.G. Szfvar, manualis + MR-en ua., porc is kicsit levalt, de lenyeg hgoy nincs keresztszalagom. Potlasra ott akkor mondott 2 het korhaz 4 het onellatasra alkalmatlansagot, tanar ferj miatt nyarra eltolva, de o megcsinalna addig a porcot, ne alljon be az izuletbe. Anesztezes konzultacio elott telefon, h. elinduljak-e (videkrol), mert sullyedes 38... nem, akkor nem lehet muteni.

Azota (en hibam, nem eroltettem) csak par dolog van kizarva, de gocot nem talaltak. Addig en muvelodok...

1. jol sejtem, hogy A.G. feltarasban mut, azert ilyen labadozasa van?

2. a decemberi elesesbol 1 honap alatt lettem jobban, aztan majusban megint kiment, de ekkor mar 1 het alatt visszaalltam "normalisra", ami most annyit jelent, hogy gyakorlatilag a hazon kivul terdszoritoban jarok (a sebesseg lehet, hogy a maradek flugalin kreativ azonnali alkalmazasa miatt volt, a TB csak 2 het alatt jutott el odaig...)

 

Tatai kb. 100e-es osszeg beleferne, plane eg.pt-ban, helyileg Pomazon lakom, de a gyogytorna + kontroll neheznek tunik (tanar azaz nem rugalmas munkaideju ferj + ket alsos gyerek mellett).

Sportkorhazba nem sportolokent be lehet-e kerulni? Mi a modja?

 

A bicikli lepett me'g meg: a labam miatt nem mertem a gyerekekkel BaM!-ozni, mert tekerni egy dolog, de ha barmi tortenik az uton es ki kell tamasztani, az szetvaghatja (korabban volt ilyen gondom, kiment, de mire kisetaltam az ut vegere, vissza tudtam ulni es 4 km-t menni a melohelyig meg du. vissza).

 

Szempont: jo lenne, ha lehetne balatonatuszni vele, de a cel csak annyi, hogy tudjak a lanyokkal biciklizni, korcsolyaban jegre menni, hosszan setalni/turazni. 38 vagyok (meg 81 kilo ami nem tudom mennyire sok ebbol a szempontbol) ugyhogy me'g kene egy jo ideig...

Masik szempont: a tappenzszabalyok miatt nagyon kene, hogy rovid legyen a betegallomany... bar foldszintre le tudnam kerni magam (most harmadikra lepcsozom), es a tavmunka is megy ugy-ahogy. Igaz, ha Tatan meg lehetne sporolni egy reszet, az is szamithat...

 

Elore koszi minden tippet!

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.04 0 0 522

Sziasztok! Május 13-án volt (nyitott) keresztszalag pótlásom(a János kórházban). 1,5 hónap telt el a műtétem óta , már mankó nélkül egész jól tudok sétálni és a nagy fájdalmaim is megszűntek már....járok gyógytornára,de még nem hajlik a térdem,legalábbis nem annyira,mint a gyógytornász elmondása szerint kellene ennyi idő után..eddig 50fok volt a legtöbb,de már ott is iszonyatosan fájt és feszült az egész térdem.Olyan,mintha minden nap előről kéne kezdenem az egészet,1óra bemelegítés után elmegy kb 50 fokig,tovább nem..és később/másnap kezdhetem előről,nem látszik,hogy picit is javulna....  Ez normális ennyi idő után? Néztem rehabos oldalakat és már bicikliznem meg úsznom kéne,de nem tudok,mert nem hajlik a lábam..még mindig azokat  a feladatokat csinálom,amit az első néhány hétben kellene,mert más nem megy.

A gyógytornászom szerint már a kórházban el kellett volna kezdeni a tornáztatást,ami persze nem történt meg..csak 2 héttel később és akkor is csak hetente 1x fél órát(begyulladt a térdem és pihentetnem kellett). Most már persze többet járok..Annyit mondtak még,hogy vagy letapadt az izom és azért nem hajlik vagy pedig jobban meghúzták a szalagot..... miből fog ez kiderülni? volt valakinek hasonló tapasztalata? Ha "csak" az izom van letapadva,akkor az műtét nélkül,sok sok gyógytornával rendbe jöhet? és ha esetleg műteni kéne...az nem nagy műtét ,ugye?hogy zajlik egy ilyen?megint felvágják vagy artroszkópos beavatkozás?

Néha kicsit kiborulok és  bánom,hogy megcsináltattam,mert nem érzem a javulást....felkészítettek,nagyjából mondták,hogy mire számíthatok,de akkor sem gondoltam,hogy ennyi sz*al és fájdalommal jár egy ilyen műtét:((

 

Bocs,ha sok hülyeséget kérdeztem,de örülnék,ha valaki tudna valami okosat mondani.....:)

 

Előre is köszi.....

Szép estét!

arpo77 Creative Commons License 2011.06.29 0 0 520

sziasztok! tudnátok ajánlani egy jó térdspacialistát debrecenben nekem? a bal térdem már többször sérült nagyon műttetni nem akarom csak ha minden kötél szakad...de előtte mindenképpen szeretnék egy olyan orvost aki rendesen megnézi a térdemet meg a leleteket...addig is ha tudnátok ajánlani valami olyan szert vagy térdgumit vagy bármit ami gyógyít akkor írjátok már meg légyszi. Minden alternatív dologra, kezelésre nyitott vagyok.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!