Keresés

Részletes keresés

krilin Creative Commons License 2014.04.19 0 0 163596

'Emlékeztető' fájásaim pedig a mai napig vannak időnként, amikor nem elég fokozatosak az edzések.

Előzmény: krilin (163595)
krilin Creative Commons License 2014.04.19 0 0 163595

Igen, nekem a kompressziós szár segített kezdődő/visszatérő csonthártya gyulladásnál. Enyhítette a tüneteket, azaz nem tért vissza. Teljesen eltüntetni csak a cipőcsere tudta, mert az említett csuka már el volt öregedve. De kicsit ki tudta tolni a használatát a szár. Sima decathlon saját márkás. Nem tudom mennyire marketing duma, de az ilyen eredetileg rehabilitációra kifejlesztett kompressziós cuccokat azért javasolják a gyártók sport közben is viselni, mert az izmok kevésbé 'rángatóznak', mozognak a csontok felett. Ha jól emlékszem...

Ha ez tényleg így van, akkor lehet benne logika, h csonthártya gyuszira jó. Annak egyik kiváltó oka ugyanis ha jól tudom, hogy az izom folyamatosan mozog a csont felett, 'reszelgeti' azt futás közben, aminek a csonthártyáján aztán ez apró sérüléseket és végül idült gyulladást okoz.

 

Ennyire durva tüneteim nem voltak, mint neked, tehát csodát ne várj tőle, azt valószínűleg tényleg csak a RICE hoz majd, mert nagyon előrehaladottnak tűnik ez az állapot (már nyugalomban is lüktet), de egy próbát megér.

Olcsóbb, mint egy magán röntgen :)

 

Nekem 13 évvel ezelőtt, amikor csonthártyám be volt gyulladva, nyugalomban egyáltalán nem fájt. Viszont elég volt egyetlen óvatlan futólépés a busz után, és máris belehasított a fájdalom. Szóval vedd nagyon komolyan a pihentetést.

Előzmény: Törölt nick (163593)
pucros Creative Commons License 2014.04.19 0 0 163594

"Orvos:/... a sebész, az igen! Az, az aszongya: levágtam, kész." (Hofi)

Előzmény: Spenót (163590)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.19 0 0 163593

AST-t nem hiszem, hogy néztek volna eddig, de most felírtam, és fogom kérni. A Fül-Orr gégészeten csak kenetet vettek a torokból és az orromból. A torok negatív lett, de az orromban kitenyésztették az influenza vírust, pedig nem is voltam taknyos egész télen, max az orrom szokott bedugulni a nyálkahártya duzzanat miatt. Közben megettem egy kúra antibiotikumot és egy ismételt orr kenet vizsgálat eredményére várok, ami pénteken lesz meg. 

 

Visszatérve a lábfájás kezelésre: A RICE-on felül van valami javallat esetleg, ami valakinél bevált?

Előzmény: Spenót (163592)
Spenót Creative Commons License 2014.04.19 0 0 163592

Amúgy becsapós az AST, mert egy egyszerű torokfájástól is fölmehet. Akkor van baj, ha sokáig magas. Ekkor kell mandulára, rossz fogra, prosztatára, belekte, arcüregre és mifenére gondolni.

Az a fura, hogy egyszer az érdekeség kedvéért elmentem íriszdiagnosztikára. Mondták, hogy valami baj van az arcüregemmel, de az gondoltam, hogy hülyeség. Soha nem volt vele bajom. Akkor még a lábam se fájt. Évekkel később döbbentem meg. Persze lehet, hogy csak véletlen egyezés volt. Azóta se lettem íriszdiagnosztika párti...

Előzmény: Elm (163587)
Spenót Creative Commons License 2014.04.19 0 0 163591

Ezt így elég nehéz megítélni, hogy túlerőltetés vagy valami más lehet. Azért írtam, mert az én esetem is igen hasonló és nekem gyulladástól volt. Ast-t néztek neked? Gégésznek általában eszébe jut ez. Vagy nem...

Előzmény: Törölt nick (163588)
Spenót Creative Commons License 2014.04.19 0 0 163590

Az én belgyógyász főorvos házidokimnak eszébe sem jutott ezt évekig megnézetni. Egy igen kellemetlen helyen fellépő gyulladás hatására nézették meg először. Hatszorosa volt a normálisnak...

Az a baj, hogyha valami atipusos baja van az embernek, akkor a dokik csak nagyon ritkán vagy véletlenül jönnek rá az ember bajára. Csak a sebész igazi orvos :-) A többi általában csak tüneteket kezel. Tisztelet a kivételnek...

Előzmény: Elm (163587)
procaliber. Creative Commons License 2014.04.19 0 0 163589
Nomád-nak,Overland-nak is irhatsz mert outdoor boltban is kapható technikai póló.
Előzmény: macmelon (163581)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.19 0 0 163588

Sziasztok megint! Köszi a hozzászólásokat (direkt nem választ írtam egyvalakinek). Annyit pontosítani szeretnék, hogy igen a cipő váltás óta, pontosabban azóta szívok, mióta kétszer lefutottam a félmaratoni távot 3 héten belül, nem egészen 1 éves futó múlttal, előtte nulla szó szerint nulla sport előélettel, ráadásul egy kevés túlsúllyal (ezért kezdtem el futni, csak rákaptam az ízére).

Most a sportorvos (magán doki volt jó drágáért és elég lazán kezelt, miután mégegyszer annyiért mint a vizsgálati díj nem akartam magánban a röntgent is) is azzal küldött el, hogy kérjek góc kutatást, mert valahol lehet bennem egy állandó gyulladás. Ezt is elfogadom, és már elkezdtem a folyamatot, mégpedig a fül-orr gégén (amúgy is cseng a fülem mint állat) ahol azt már tudni lehet, hogy az egyik orrnyálkahártyám makacsul be van gyulladva és a manduláim is nagyobbak mint kellene, bár nem fáj csak épp érezni a nyakamon is a méretét. Mindenesetre ott már elöjegyeztek egy arc-koponya CT-re. A gégészeten már felvetette a dokinő a mandula kivételt. Na de 52 évesen? Elég necces szerintem ennyi idősen egy ilyen beavatkozás, na meg a mandula hiánya.

De menni fogok tovább, a következő lépés a fogászat lesz, egy körpanorámás röntgennel, na meg persze a belgyógyászaton próbálok majd nyüzsögni a háziorvoson keresztül.

 

De és ez az ami elbizonytalanít ezzel a fájdalommal kapcsolatban, hogy nem inkább túlterheltem? Nem volt elég alapos a felkészülés és úgy futottam le a félmaratoni távot, csak úgy egy laza délelőtt, mert úgy éreztem megy, csak épp már sok volt a lábaimnak? Na ezek azok amik felmerülnek bennem.

 

Persze, most megint pihenőre vagyok kényszerítve és már a bringa felújításom is kész, de az teljesen más sport, nekem a futás jobban tetszik, úgyhogy mindenáron a megoldást, a megoldáshoz való kezelést, módszert keresem, hogy minél előbb futhassak, mert ősszel ott szeretnék állni a félmaraton start zónájában. :)

Elm Creative Commons License 2014.04.19 0 0 163587

Gondolom a sima vérképben nincs benne ez az AST, csak ha külön kérik, akkor nézik meg...

Előzmény: Spenót (163586)
Spenót Creative Commons License 2014.04.19 0 0 163586

Az én futásmentes időszakom is egy cipőváltással kezdődött. Utána lett talpi bőnye meg mindenféle gyulladásom. A cipő csak félrevezetés volt. Engem egy baci támadott meg. Kivették a mandulámat is. Ettől sokkal jobb lett, de nem tökéletes. Keresett más helyet, ahol begyulladhatott.  A végén szerencsémre egy doki elküldött arckoponya ct-re  (ekkor már egy hosszabb séta is rohadtul fájt) és ott találtak egy  arcüreg polipot. Kivették és attól fogva iszonyú lassan, de javultam. Nekem valszeg streptococcus baci okozta a bajaimat. Azóta is magas az AST a véremben, ami ennek az ellenanyaga, de valszeg már így is marad, ami az ízleteimnek nem jó, de azzal bíztatnak, hogy egészen lassan zabálja föl az ízületeket...

A lényeg, hogy érdemes AST-t vizsgálni. Egy rossz fog miatt is lehet magas...

Előzmény: Lassú Nyíl (163583)
Elm Creative Commons License 2014.04.19 0 0 163585

Nem ismerem a témát, de ugye a deca az egyik, ahol megkérdezném, meg a bsi-t, a vivicittán volt kint cég, akik feliratoznak futópólókat, talán rajtuk keresztül lehet forrást találni. Esetleg elastic működik még?

Előzmény: macmelon (163581)
Elm Creative Commons License 2014.04.19 0 0 163584

Nem nagyon. Néha lógok a szeren, néha nyújtogatom, mutatott az edző pár fogást, de sajnálom kínozni a vállaimat. Húzodzkodásnál már így is kattog néha...

Az úszással valójában nincs további célom. Az, ahogy most megy, nekem nagyjából megfelel. Élvezem, ez a lényeg, az idő nem számít. Még versenyen se.

Még sok minden más is lenne előtte, amikre szintén nem jut időm...

Előzmény: Taningia (163579)
Lassú Nyíl Creative Commons License 2014.04.19 0 0 163583

Átfutottam a hozzászólásaidat... azt látom, hogy amióta leváltottad az első cipődet, azóta mindenféle misztikus fájásaid vannak (jól foglalom össze?). Fogcsikorgató fájdalommal nem szabad futni (komoly jelzés az, ha egy előjövő fájás futás közben rendszeresen nem múlik el, és pláne, ha másnap reggel is "érzed"). Hosszútávon (1-2 hétnél tovább) orvossággal sem szabad. Hogy van remény, azt az mutatja, hogy "csak" 2 hét kihagyás után tudtál fájdalommenten futni. Én azt gondolom, hogy valahol belül (de hogy hol, az sem világos; szerintem egyáltalán nem biztos, hogy a bokád táján - bár most úgy tűnik -  van valami, ami nem tud meggyógyulni (és lehet, hogy magától nem is fog). Egy jó masszőr talán ki tudná tapintani, talán még kigyúrni is (de szinte a teljes testet kéne, mert ahogy látom, még gerincsérv-kezdemény/gyanú is volt korábban, és a fájás kezdetben az egész lábadra is kisugárzott). Amíg legalább 6 hét - 2 hónap futásnélküli pihenés mellett abszolút tünetmenetes nem vagy, addig próbálkozni sem érdemes (nem is jó, mert újra- és újra csak rádolgozol a gondra). Szerintem még az is lehet, hogy a mostani cipőd sem passzol a lábadhoz. Mindenképpen menj el valami jó, lábazattal foglakozó, futókkal is nagy (saját) tapasztalatokkal rendelkező orvoshoz. Amíg pedig nem jössz rendbe, csinálj más sportot... bár tudom, hogy ezt csak mondani könnyű :-)

Előzmény: Törölt nick (163580)
rrroka Creative Commons License 2014.04.19 0 0 163582

Egy ismerősömnek itt segítettek, amikor múlni nem akaró IT szalag problémája volt: http://therapy4u.hu/

 

Nyilván pénzbe kerül, de biztos nem hajtanak el azzal, hogy ha futás miatt fáj, akkor ne fuss. :)

Előzmény: Törölt nick (163580)
macmelon Creative Commons License 2014.04.19 0 0 163581

Sziasztok!

 

Nagyobb, de nem óriási mennyiségben (20-30 db) vennék technikai polót. Lehet fehér, lehet színes, az nem olyan fontos. Mi szerintetek a legolcsóbb beszerzési hely?

 

Köszi!

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.19 0 0 163580

Sziasztok!

 

Tudom visszatérő a kérdés és a téma, próbálkoztam a keresővel is, de nem boldogulok vele (ez az én bénaságom valószínű) így csak a kérdéseket találom meg, de utána hiába lépek oda megtalált kérdéshez, a válaszokat nem igazán találom meg, úgyhogy beírom ide hátha nem küldtök el melegebb éghajlatra.

 

A lényeg tehát, hogy már korábban írtam erről a témáról ami a makacs és rohadtul idegesítő "ínhüvely gyulladásom", vagyis a sípcsont belső oldalán fennálló mondhatni állandó fájdalom, ami szúró lüktető roppant kellemetlen érzés. Nem csak terhelés közben, hanem sokszor teljes nyugalomban is jelentkezik.

 

Próbáltam már mindenfelé a dolog végére járni. Van már Podiart talp betétem az utcai cipőmbe, elmentem számítógépes futólépés elemzésre, és az alapján vettem stabil futócipőt, voltam sportorvosnál, aki megröntgeneztette a lábam, hogy van-e fáradásos törés (nincs és a sport orvos azt mondta, biztos valahol egy gyulladás góc rejtőzködik bennem, ami nem engedi elmúlni az inhüvely gyulladásom), naponta többször jegelem hosszában az egész sípcsont melletti részt, már elkezdtem fáslizni napközbenre, de semmi változás. Most elkezdtem szedni az Osteoheel tablettát is amit szintén ilyen tünetekre ajánlanak (lassan 2 hete) de még semmi hatása. Most is amíg ülök, egy ponton lüktető szúró fájdalom érződik mindkét sípcsontom belső felén. Ahol fáj, az hol a boa felett kicsivel, hol feljebb közép tájon.

 

Legutóbb kihagytam vagy 2 hetet és utána képes voltam fájdalom nélkül végig futni a Vivicittá 10 km-es távját, de másnap már éreztem, hogy megint megjött a fájdalom. Most képes vagyok fogcsikorgatva 4-5 km-t nem futni, inkább kocogni, de ez így nagyon bosszantó.

 

Ha tudnátok még valami okosat javasolni, hogy futással tudjam tölteni és ne fájdalommal a szezont, (Itt figyel a polcon az őszi félmaratonra ajándékba kapott benevezésem) annak nagyon tudnék örülni. 

 

Ide kapcsolódik egy téma: Még az év elején nagy lelkesen vettem egy Nike Lunarglide +5 cipőt, gondolva azt, hogy a Saucony cipőm biztos már elhasználódott, és azért fáj a lábam, de nagyon gyorsan rájöttem, hogy a Nike cipőben még jobban fáj már futás közben is a lában. Még 50 km-t se futottam benne és csak itt áll a dobozában vevőre várva. Ha esetleg érdekel valakit, itt a hirdetés is: 

http://www.jofogas.hu/budapest/Nike_Lunarglide__5_ferfi_43_as__GB_8_5__szinte_uj_14911048.htm?ma=1

Taningia Creative Commons License 2014.04.18 0 0 163579

Sikerült már lazítani a válladon? Mert tulajdonképp minden onnan ered:) 

Előzmény: Elm (163577)
Spenót Creative Commons License 2014.04.18 0 0 163578

Nekem azt mondta az asszony, hogy miután összezártam a lábamat, csodálatos látványt nyújtok úszás közben IS.  :)

A pillangó tempómat még nem mertem megmutatni neki. Többször ki akartak már menteni a vízből, amikor pillangózást gyakoroltam. Senki nem tudja rajtam kívül egyhelyben csinálni ezt a mozgást :)

Előzmény: Elm (163577)
Elm Creative Commons License 2014.04.18 0 0 163577

Hát igen, egy külső szemlélő sokat tud dobni a technikán. Én belül úgy érzem, hogy csak úgy hasítom a vizet, gyönyörű mozgással, még Darnyi is tőlem kérhetne autogrammot.

 

Aztán levideóztattam magamat a gyerekkel. Erről nem akarok semmit mondani. :o)

Előzmény: Spenót (163576)
Spenót Creative Commons License 2014.04.18 0 0 163576

Nekem az asszony az edzőm Múltkor azt tanácsolta, hogy esetleg zárjam össze a lábamat gyorsúszáskor és ne terpeszállásban tempózzak. Hihetetlen gyorsulást jelentett ez az "apróság" :)

 

Na, a mai 10 km nem jött össze. Gondoltam, hogy ilyen ultra távon már inkább kihagyom a szokásos dombot, ami elém tornyosul rendszeresen. Az volt a terv, hogy megkerülöm a dombot. Sajnos akkora kerülőt tettem, hogy eltévedtem. A GPS is csak olyanokat írt ki, hogy ... erdő 23/D, ...szántó 11/C és hasonlók.

Szerencsére két futó jött szembe, akiktől megkérdeztem, hogy merre van a főút. Nem tudták :)

Kicsit meglepődtem, de arra gondoltam, hogy azért az nem semmi, hogy annyira messze el tudok futni, ahol mát nem tudják az emberek, hogy merre van a főút :)

Futottam tovább. Jött egy erdész dzsipóval és megkért, hogy ne engedjem olyan messzire futni a kutyámat, mint tegnap.... Életemben nem jártunk még arra és trükkösen tőle is megkérdeztem a főutat, hogy eltereljem erről a kutya dologról a figyelmét. Megmondta, hogy hol a főút és hazataláltam. Csak 7 km lett a táv és már nem volt kedvem nekiállni még egy körnek, de ez volt az egyik legkirályabb futóterep, amin valaha futottam.

Nem is tudtam, amikor ideköltöztünk, hogy ennyire jó helyre hozott a jó sorom. Mekkorákat fogok én még itt futni. Most már van 5, 7 és 8 km-es köröm, aminek azonos az eleje és mindegyiket ki tudom bővíteni egy  1km-es mezei futókörrel, amivel tetszőleges távokat tudok kialakítani. Aztán meg lehet több kört is futni, ha már bírom.

 

Így futunk mi. Az a maszat ott a kutyám :)

 

 

 

macmelon Creative Commons License 2014.04.18 0 0 163575

Most olvastam az MB-t, grat!

Előzmény: Elm (163559)
Elm Creative Commons License 2014.04.18 0 0 163574

Nekem is ezt forszírozza most az úszóedző. A technikám, hát olyan amilyen, azon is próbálunk javítani, de a rossz testtartásom a vízben rossz vízfekvéssé változik, nem túl mobil a vállam, satöbbi, satöbbi, szóval ezek mellett azt mondta, hogy az a fontos, hogy megtanítsam főleg a lábamat úgy tempózni, hogy a lehető legkevesebb oxigént használja el a kartempóm elől. Vagyis deszkázás, meg mindenféle gyakorlat kartempó nélkül, vagy nagyon kevés kartempóval, pörget a láb, és minél kevesebb levegővétel.  Gyakorlatilag úgy érek át a 25-ös medence másik végére is, hogy majd megfulladok, és hosszú másodpercekig kell lihegjek mint állat, hogy egyáltalán életben maradjak... a harmadik-negyedik ilyen után meg már igazából nem is akarok élni. :o)

Szóval jó dolog ez a mesteréges légszomj, nyilván ez is "edz" valamit a maga módján.

 

Ez kicsit off volt, de sebaj, a témához kapcsolódott. :o)

Előzmény: Spenót (163571)
Spenót Creative Commons License 2014.04.18 0 0 163573

Igen, azért. Mondjuk jelezték, hogy pont ne fulladjak meg azért, mert akkor kárba vész a befektetett energia :)

Sokat használt amúgy a dolog. Gyorsúszásban pl. pont emiatt nem tudtam huzamosabb ideig úszni, mert nem bírtam még a 3 tempós váltott légzést sem. Most addig úszok így, amíg meg nem unom...

El kellene mennem egy ilyen vizsgálatra megint, ha lesz valami jóÓccó kupon mondjuk...

Előzmény: pucros (163572)
pucros Creative Commons License 2014.04.18 0 0 163572

Nem tudom, mit jelent a kiváló légúti állapot, nem biztos, hogy vitálkapacitást. Majd ezt is meg kell kérdeznem.

Gondolom neked a szokások kiigazítása végett javasoltak fulladásterápiát.

Előzmény: Spenót (163571)
Spenót Creative Commons License 2014.04.18 0 0 163571

A dokit nem lehet megkérdezni, akár telefonon/mailben?

Nekem amúgy az ajánlották egy hasonló vizsgálat után, hogy ússzak olyan tempóban, aminél már majdnem megfulladok, de aztán mégsem. Mivel a víz alatt bajosan veszek levegőt, az úszás rászoktat arra, hogy terhelés alatt kevés, de hatékony belégzést végezzek és ne aprókat, ahogy szoktam.

 

Persze, ha már ilyen kiváló a légúti állapotod, akkor nem tudom, hogy mit kell tenni. Nekem pont a vitálkapacitásomat mondták kisebbnek az átlagnál a rossz légzési szokásaim miatt.

Előzmény: pucros (163570)
pucros Creative Commons License 2014.04.18 0 0 163570

Ezzel kapcsolatban lenne nekem is kérdésem.

Ezt kaptam a komplex vizsgálatom után: "A légzés funkciós vizsgálat az átlagos vitálkapacitást mutat. A dinamikus spirometriás értékek és a terhelés alatt elért ventillációs mutatók kiváló légúti állapotot jeleznek. Légzéstechnikai és légzésfunkciót javító fejlesztő gyakorlatokkal teljesítményén sokat javíthat. A vizsgálatot a maximális oxigén felvételt jelző plató elérése után fejezte be. Jelenlegi maximális oxigén felvétele, vO2 max 41,17 ml/kg/min- cVO2 53,51 ml/kg/min volt, amit 11,76/247 met/watt terhelésnél, 9,80 mmol/l laktát szintnél ért el. Az anaerob küszöb a maximális oxigén felvétel 94 %-nál, 182/min. pulzusszámnál jelentkezett."

Milyen "légzéstechnikai és légzésfunkciót javító" fejlesztő gyakorlatokból lehet válogatni (miután már ennyire kiváló az ember légúti állapota)?

 

rrroka Creative Commons License 2014.04.18 0 0 163569

nem hiszem, hogy gyors magas pulzusú futásnál bárkinek lenne alakma légzésre lépésenként külön odafigyelni. ez magától kialakul egy idő után, ahogy írod, rutinná válik, de nem kell tudatosan odafigyelni, hanem sokszor kell csinálni, és magától beáll. ilyesmivel még csak ne is idegesítséteka kezdőket, hogy lépésenként ki-meg belégzéseket kell nekik számolni, mert nem igaz. :D

Előzmény: viktor a takarító (163565)
viktor a takarító Creative Commons License 2014.04.18 0 0 163568

Nekem kellett, aztán megszoktam. Mostanában lassabb tempónál beállok egy nyugodtabb ritmusra, de ha váltok, akkor oda kell figyelnem, hogy a légzés is rendben legyen. Orron meg nekem nem megy, a focilabda okozta hatás nálam nem elvi lehetőség volt :-)

Előzmény: sneci (163567)
sneci Creative Commons License 2014.04.18 0 0 163567

Soha nem figyeltem oda, hogy lélegzek. Főleg a lépést nem számoltam közben.

Illetve egy estben odafigyelek. Lassabb tempónál igyekszem orron keresztül.

 

sneci

Előzmény: viktor a takarító (163565)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!