Sziasztok! Mit szóltok ahhoz a friss ötletemhez, hogy az új szezontól kezdve, mielőtt alszeszt finomítanék, felforralnék 1 liter 20%-os ételecetet, amibe feloldanék annyi konyhasót amennyit könnyedén felvesz. Mindezt egy 5 literes inox kuktában, amire rákötném a deflegmátort+páracsövet+hűtőspirált. Egyszóval: lepárolnék 1 liter sós ecetet! Ezt azért csinálnám, mert ezeket a szűk részeket nem tudom rendesen kitisztítani tisztázás előtt, s e hiba miatt lett valszeg az első tisztázásom első pár litere (ami 70 v/v %-os szesz) opálos. Szerintem a tömény szesz akkor mosta le a szűk részekre feltapadt kozmaolajat, bár szűrve volt. Véleményeteket előre is köszönöm!
ezt úgy kell érteni, hogy teljesen zöldfülű vagyok a főzés rejtelmeiben, eddig apukám készítette a cefrét mindig. Semmit sem rakott bele cukron kívül, de azt is nagyon mértékkel csak. Ezután elvitte a szeszfőzdébe aztán kifőzték.
Nah most én elkezdtem vele egy kicsit foglalkozni, a pincében az alma csak elrohadt volna, így lesz belőle majd pálinka amiből szeretném a lehető legjobbat kihozni :)
: -D köszi Rézműves , a gyári főző alja a réz tartályfenék szerüen ivesen nyomott, ezért nem tudtam ezt teljesen követő formát alkotni s, s kupos fenék lett az olajtérnek, ami középen 18 mm , de a két szélénél kicsit több , túl drága lett volna olyan lemezt tennem ami követi a réz üst fenekét.
Füstcső: ugy van megoldva hogy egy köralaku lemez van betéve s azon flexxel vágva egy nyilás s kicsit kihajtva , igy nem szökik el gyorsan a meleg.
Szigetelés: itthon volt gyorsba barna knaufos tekercses , körédobtam, kb fél órát nyertem , szóval próbáltam. De Valószinüleg beszerzek ilyen fémhálós közetgyapotot.
Envision: Gázrózsa kb 15 cm re van most a fenéktől, amit irtál tetszik az időre vonatkoztatva hogy te mennyi idő alatt végzel a főzéssel duplafaluval.
Az olaj ami kérdéses még, mert annak nem tettem be hőmérőt , s nem tudom hány fokos. Az olajat ugy kaptam Baráti alapon hogy ez hőközlő olaj molos finomitoban használták, de vannak kétségeim hogy esetleg lehet az sem klappol.
Az olajbetöltő csonk menetes belül ,abba érdemes tenni lazán egy csavart? vagy maradhat az szabadon
Calvados-hoz 8-10C fok körül erjesztik az almát, általában vadélesztőt hagyják kibontakozni. Nehezen tudom elképzelni, műhelyben pont 10C fok van, lehet teszek egy próbát.
A rézelejét el kell engedni a csatornába, az elő-utó párlat egybe gyűjthető. Amikor én sem szedtem adót kifinomítottam a rézelejével együtt egy rendes tételt és odaajándékoztam egy természetgyógyásznak kenőcsök, tinktúrák készítésére. Ha adóznom kell nem fogok ihatatlan páleszért fizetni. Évtizedek óta nem gyűjtőm az elő-utó párlatot.
Engedjetek meg egy pár szavas összefoglalót az elmúlt évről.
A weboldalamra a nehézségek ellenére 500-an regisztráltak 1 év alatt. A többség segítség nélkül, de volt olyan aki helyett beregisztráltam és azóta sem tudott bejelentkezni.
A vállalkozásom 66%-ot teljesített a 2014 évhez képest. Ugyan ennyit a 25 éves átlaghoz képest is. Azt mondtam az év elején hogy ha 50% lesz akkor jól vagyok. 16-tal több lett.
Nektek azt mondtam, becsüljétek meg a 2010-es tőrvényt mert annál csak rosszabb lesz. Be jött nektek is nekem is.
A fórum színvonala az elmúlt évekhez képest sokat romlott. Lehetne hibáztatni a régieket a távolmaradás miatt, de minden információ elérhető(regisztráció nélkül is). Az hogy nem használjátok nem nekik okoz nehézséget.
Ha a gyantát vizesen tartod és a beállított pálinkát engeded át rajta könnyen lehet,hogy túl hígítod.Mondjuk ez akkor szokott előfordulni ,ha sok gyanta,kevés pálinka,több kozma olaj szerepel a képletben.
Nekem szigeteletlen fa tüzelésű kazánom van. 10cm-es lépésálló kőzetgyapottal szoktam elszigetelni a sugárzó hőtől,meg persze forgatom a hordót.De ez csak a későn szedett kökénynél van,ami elég tisztességesen kopik így kifőzve:)
írhatsz nyugodtan, mert akkor nem kell 121 ezer hszt átbugásznom :) Amúgy nem szoktunk semmit sem csinálni a cefrével. Rakunk bele egy kis cukrot aztán kevergetjük :)
Magától azt hiszem nem. De amúgy sem hagyjuk magára a cefrét ezzel a problémájával. Mindenképpen hidegtűrő élesztő. De én a naspolyát a nappaliban dédelgettem kiforrásig.
Sziasztok! A télire elrakott almát feldaraboltuk és beleraktuk egy kis hordóba, majd összezúztuk, mert csak elrohadna, így meg talán megmenthető lesz. Az lenne a kérdésem, hogy a pincében kb 8-10 fok van, kazán mellé tettük a cefrét. Meg fog indulni az erjedés ilyen hidegben?
Hosszabb állás után az enyém is ilyet csinál.Regenerálni csak akkor szoktam só oldattal, ha látok rajta elszíneződést.Simán csap vízzel átöblítem. A nyers pálinkát áteresztem rajta,majd most fokolok és a beállításhoz szükséges vizet szintén áteresztem.Ez a víz mennyiség még kevés lesz,mert a gyantát mindég víz alatt hagyom.
Gond szokott az is lenni hogy messze van az üst aljától a gázrőzsa.....
Duplafalu főzőnél 10cm-nél távolabb ne legyen ,bátran fűtheted nem ég oda .
Gondolom nálad az eredetileg szimplafalu +üstház miatt eleve távolabb van ennél....
Viszonyítás képp nálam ~8-10 cm-re van ,nincs szigetelve az üst (egyenlöre) ,nincs üstház.... 60-65 liter cefrét+13liter olajat ,40-50 perc alatt csurgásra kényszerítem ..1 kör ~3,5 óra.
olajhőfok felfűtéskor: ~130-140°C
Lepárláskor : ~115-120°C
Ha üstház ellenére is ilyen lassú a rendszered akkor sztem a szűk keresztmetszet a gázrózsád.
Szigetelés biztosan segítene picit ,de önmagában nem fogja megfelezni a 6-7 órás "körödet".
Kationcserélő gyantán elvolt rakva lezárva, most valami barnás lé jön ki belőle, öntöttem bele sóoldatot, most sima vízzel csorgatom át. Nektek is ilyen barna löttyös?