Keresés

Részletes keresés

envision Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120575

Ne lepődj meg ... ezen a főzőn fogod ezt még lejjebb is engedni . :) :)

Defit - pistoriust  használtál ?

Előzmény: tanca1 (120572)
gyugyu. Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120574

Üdv a párlótársaknak!

Én a Birsemet alszeszként a "PET palackos -fölözés" módszerrel olajtalanítottam ( azóta elkészült a kozma olaj szűrőm)majd a 50° .ra beállított párlatot átengedtem kation-cserélőn , és most megnézve bizony -bizony fehér "uszadék" tartózkodik az üvegben ? na majd ezt lefogom szürni ( ha lessz időm) az izében csak JAVÚLÁST tapasztaltam , az főzés óta eltelt cca.:1 hó......Ja és még valami Az alszeszbe szeleteltem pár karika érett birsalmát (egyfajta aromakosár gyanánt)

Persze én még (mint már említettem )Kis VUK-vagyok: tehát kevés tapasztalat -nagy TUDÁSVÁGY!

Előzmény: BIRSALMADARÁLÓ (120565)
gabor0036 Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120573

Ha nem innék egész nap, az is lenne. 

Előzmény: gombászok (120571)
tanca1 Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120572

Most fejeztem be a szilva tisztázását. Azt hiszem nagyon jól sikerült. Igen, tudom hogy már nem lenne szabad szilvacefrémnek lenni, de a főző csak 2 hete van meg. 39 fokosig engedhettem, amikor megjelent a nemszeretem illat és elzártam. A legjobb illat és íz kb 50 fok környékén érkezett. Eddig még egyszer sem sikerült idáig engednem, 45-50 fok között mindig el kellett zárnom.

gombászok Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120571

a "szabál" az szabály!(nem szabáj)!

Előzmény: gabor0036 (120566)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120570

Dehogy röhögök.A gyereket sajnálom:)Te is meg a gyerek is jobban járt volna egy demizson kóstolóval!

Előzmény: ksanyi52 (120567)
endrepp Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120569

Ez nem hangzik túl jól, de vedd figyelembe, hogy minimum 1hét főzés után mire a párlat össze szedi magát, addig komolyabb merényletet ne kövess el ellene.

Előzmény: BIRSALMADARÁLÓ (120565)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120568

Ma reggel éppen nem.   :-) Sogi elaludt.

Előzmény: gabor0036 (120566)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120567

Röhögni fogsz a fiammal küldte 600 Km-erről. No komment.

Előzmény: Törölt nick (120562)
gabor0036 Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120566

Szerintem rengeteg felesleges hókuszpók és egyéb utómunkáról megkímélnéd magad, ha be tartod a cefrézési és főzési ökölszabájokat amiket itt olvashatsz minden reggel. 

Előzmény: BIRSALMADARÁLÓ (120565)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120565

A kozmaolajjal kapcsolatban, lefőztem 100 liter alma cefrét és mivel felületes vizsgálattal nem találtam kozmaolajat ,ezért a szűrő tartalmát beöntöttem a többi közé, utána már nem is szűrtem.Most főztem újra természetesen 47 foknál vissza hígításkor opálos.Ez nem is volna olyan nagy gáz,ami nagyon zavaró, hogy az ízén lehet érezni olyan enyhe motorolaj vagy gázolaj ízt.Még áteresztem gyantán ,utána hidegen áteresztem egy infúziós csővel szűrő közegen. Aztán pihentetem az olaj íz nem tudom vegyszerektől, vagy a kozmaolajtól maradt vissza a vett gyümölcsnél.

Előzmény: rézműves1 (120545)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120564

Ugyan ez a töltőm van, nekem is, látom te 0-egész valahány amperral hajtod,én még nem is próbáltam így csak 1,6-tizeddel lehet így még lassabbal forog.Te nem szakítod meg a forgást? ,neked folyamatosan megy? A második főzési folyamatnál milyen előnye van használni a keverőt? Ilyenkor már nem tud leégni! Én nem perselyeztem, a kupolába heggesztettem egy vezető csövet és ebben forog a tengely,ami a lapáttól 1 centiig ér.

Előzmény: rézműves1 (120541)
sleve Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120563

A kemény csipkét főzni vagy fagyasztani jobb? Aki próbálta esetleg mindkettőt annak melyik vált be jobban?

Törölt nick Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120562

Ekkora ismeretség után Te biztos nem a kimaradt cefréért mentél át!:).bocs,de nem nem tudtam nem kihagyni!

Előzmény: ksanyi52 (120560)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120561

A fórumtárs biztos nem dupla falú vizes feltöltésűre gondolt:)

Előzmény: Button Presser (120559)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120560

Én is így gondolom, csak ahogy az öreg bácsit ismerem, egy kis borral biztosan nyakon öntötte hogy javítson nekem az állagán. De szerintem is ecetes. Megint lett vagy 2,5 liter paszulylevesbe való 25 fokos. 

Előzmény: öreg_néne_b (120558)
Button Presser Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120559

Esetleg egy dupla falú vizes feltöltésűre gondolt a fórumtárs.

Előzmény: öreg_néne_b (120557)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120558

Minthogy szüret már régen volt, azóta meg a jelek szerint nem volt szakszerűen kezelve, én nem foglalkoznék vele.

Előzmény: ksanyi52 (120549)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120557

nyomás alá helyezve szakszerűen!

Aztán mi a bánatos lófüttyért kellene nyomás alá helyezni? :o

Előzmény: Apa27 (120550)
gabor0036 Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120556

Jó pálinkát csak sokadjára fogsz főzni, de jó cefrét már elsőre is lehet csinálni. Annak aki betartja a cefrézési útmutatőt ami nap mint nap be van linkelve. 

Előzmény: gabor0036 (120555)
gabor0036 Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120555

A legnagyobb baj a "kapott cefréknél" hogy fogalmad sincs mi volt vele előtte.

Előzmény: ksanyi52 (120554)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120554

Na ezt nem tudom eldönteni. Egy főzés lejött és lett kb 2 liter 20 fokos savanykás víz. Ez sem fel nem habzott, sem le nem ragadt( még egy picit sem). 10 fokig engedtem de ott már nagyon savanyú volt. Szerintem ez már ki lehelte a lelkét.

Előzmény: gabor0036 (120551)
gabor0036 Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120553

Technikailag nem érdekli őket hogy milyen nyomást bár, vagy hogy van hegesztve forrasztva. Egy dolog érdekli őket, hogy hány liter cefrét tudsz beletenni. Egy hivatalos bevizsgálás plusz szállitás plusz minden járulékos dolog sok 10eFt. Az álltam írt út 1000Ft-ból megvan és tisztán folytathatod a főzést. 

Előzmény: Apa27 (120550)
gabor0036 Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120552

amint már 100x le lett írva, kérsz a lakhely szerint illetékes nav-tól egy építési engedélt és ha megkaptad akkor a helyi önkormányzatnál bejelentes hogy nav engedély birtokában csináltál egyet. 

Technikai információ nem kell nekik mert nem vizsgálják azt a részét, csak az űrtartalom kell bele semmi más. Nekem egy hét után jött a válasz...

 

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=133436428&t=9214389

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=133617750&t=9214389

Előzmény: Apa27 (120550)
gabor0036 Creative Commons License 2015.12.23 0 2 120551

A savanykás, és ecetes között sztem pont annyi a különbség hogy a savanyú már kiforrt, az ecetes meg megromlott. 

Előzmény: ksanyi52 (120549)
Apa27 Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120550

Sziasztok!

Nekem csak egy kérdésem lenne. Mi lesz azokkal a házi készítésű palinka főzőkkel amikről sehonnan nics "eredeti" igazolás/ számla? Még a barkács főzőket megértem, de mi van azokkal, amit boltban vett az ember, vagy kapta ajándékba rokontól, de sehol egy számla, sehol egy hivatalos iagzolás. Azokkal mi lesz? Kuka?

Nem kellene egy bevizsgálásos módszert felajánlania a NAV-nak?

Még ha az embernek saját magának kellene is bevizsgáltatnia (nyomás alá helyezve szakszerűen!) a lepárlóját olcsóbbe lenne, mint egy újat 100-200E -ért újra megvenni!

Vélemény?

ksanyi52 Creative Commons License 2015.12.23 -1 0 120549

Sziasztok! Kaptam kb 35 liter főzetésből kimaradt törköly cefrét. Nem valami bizalomgerjesztő az illata, és az ízében is egy kis savanykás íz érezhető. Egy kis részét felraktam, 85 C fokon indult 1.5 decit kiöntöttem ( szörnyű) illata miatt.

 Azután következőt megmértem 35 fokos és enyhén " borízű" lehet hogy ecetes?  Szódabikarbónával javítható, vagy vágjam a ganéba?  Soha nem főztem még törköly nem tudom viszonyítani., de nekem még savanykás cefrém nem volt. De még azt sem tudom hogy nem e egy kis " rossz" bort öntöttek e rá. Üdv ksanyi.

gabor0036 Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120548

Ne akadj fent... Veszel 3500-ért ami a minimum, és ha többet főzöl akkor megveszeD utólag a többit. Ha becsületes vagy...

Előzmény: Bárk_i (120547)
Bárk_i Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120547

Igen érdekes ezen olvasmány.

Namármost ha veszek 10 liter adójegyet és mondjuk lesz 8 liter párlatom akkor kidobtam 1400 forintot.

Ha pedig veszek 8 litert akkor még kérhetek jegyet.Azt meg honnan a rosseból tudjam Januárban mennyi lesz az éves hozamom!

Na mindegy....

Előzmény: Button Presser (120544)
gabor0036 Creative Commons License 2015.12.23 0 0 120546

Ha össze raktam megmondom. De természetesen van egy 0-1bár nyomásmérő órám ami azért nem csal. Vizes rendszer nem olajos. 

Előzmény: tanca1 (120543)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!