Én a Birsemet alszeszként a "PET palackos -fölözés" módszerrel olajtalanítottam ( azóta elkészült a kozma olaj szűrőm)majd a 50° .ra beállított párlatot átengedtem kation-cserélőn , és most megnézve bizony -bizony fehér "uszadék" tartózkodik az üvegben ? na majd ezt lefogom szürni ( ha lessz időm) az izében csak JAVÚLÁST tapasztaltam , az főzés óta eltelt cca.:1 hó......Ja és még valami Az alszeszbe szeleteltem pár karika érett birsalmát (egyfajta aromakosár gyanánt)
Persze én még (mint már említettem )Kis VUK-vagyok: tehát kevés tapasztalat -nagy TUDÁSVÁGY!
Most fejeztem be a szilva tisztázását. Azt hiszem nagyon jól sikerült. Igen, tudom hogy már nem lenne szabad szilvacefrémnek lenni, de a főző csak 2 hete van meg. 39 fokosig engedhettem, amikor megjelent a nemszeretem illat és elzártam. A legjobb illat és íz kb 50 fok környékén érkezett. Eddig még egyszer sem sikerült idáig engednem, 45-50 fok között mindig el kellett zárnom.
Ez nem hangzik túl jól, de vedd figyelembe, hogy minimum 1hét főzés után mire a párlat össze szedi magát, addig komolyabb merényletet ne kövess el ellene.
Szerintem rengeteg felesleges hókuszpók és egyéb utómunkáról megkímélnéd magad, ha be tartod a cefrézési és főzési ökölszabájokat amiket itt olvashatsz minden reggel.
A kozmaolajjal kapcsolatban, lefőztem 100 liter alma cefrét és mivel felületes vizsgálattal nem találtam kozmaolajat ,ezért a szűrő tartalmát beöntöttem a többi közé, utána már nem is szűrtem.Most főztem újra természetesen 47 foknál vissza hígításkor opálos.Ez nem is volna olyan nagy gáz,ami nagyon zavaró, hogy az ízén lehet érezni olyan enyhe motorolaj vagy gázolaj ízt.Még áteresztem gyantán ,utána hidegen áteresztem egy infúziós csővel szűrő közegen. Aztán pihentetem az olaj íz nem tudom vegyszerektől, vagy a kozmaolajtól maradt vissza a vett gyümölcsnél.
Ugyan ez a töltőm van, nekem is, látom te 0-egész valahány amperral hajtod,én még nem is próbáltam így csak 1,6-tizeddel lehet így még lassabbal forog.Te nem szakítod meg a forgást? ,neked folyamatosan megy? A második főzési folyamatnál milyen előnye van használni a keverőt? Ilyenkor már nem tud leégni! Én nem perselyeztem, a kupolába heggesztettem egy vezető csövet és ebben forog a tengely,ami a lapáttól 1 centiig ér.
Én is így gondolom, csak ahogy az öreg bácsit ismerem, egy kis borral biztosan nyakon öntötte hogy javítson nekem az állagán. De szerintem is ecetes. Megint lett vagy 2,5 liter paszulylevesbe való 25 fokos.
Jó pálinkát csak sokadjára fogsz főzni, de jó cefrét már elsőre is lehet csinálni. Annak aki betartja a cefrézési útmutatőt ami nap mint nap be van linkelve.
Na ezt nem tudom eldönteni. Egy főzés lejött és lett kb 2 liter 20 fokos savanykás víz. Ez sem fel nem habzott, sem le nem ragadt( még egy picit sem). 10 fokig engedtem de ott már nagyon savanyú volt. Szerintem ez már ki lehelte a lelkét.
Technikailag nem érdekli őket hogy milyen nyomást bár, vagy hogy van hegesztve forrasztva. Egy dolog érdekli őket, hogy hány liter cefrét tudsz beletenni. Egy hivatalos bevizsgálás plusz szállitás plusz minden járulékos dolog sok 10eFt. Az álltam írt út 1000Ft-ból megvan és tisztán folytathatod a főzést.
amint már 100x le lett írva, kérsz a lakhely szerint illetékes nav-tól egy építési engedélt és ha megkaptad akkor a helyi önkormányzatnál bejelentes hogy nav engedély birtokában csináltál egyet.
Technikai információ nem kell nekik mert nem vizsgálják azt a részét, csak az űrtartalom kell bele semmi más. Nekem egy hét után jött a válasz...
Nekem csak egy kérdésem lenne. Mi lesz azokkal a házi készítésű palinka főzőkkel amikről sehonnan nics "eredeti" igazolás/ számla? Még a barkács főzőket megértem, de mi van azokkal, amit boltban vett az ember, vagy kapta ajándékba rokontól, de sehol egy számla, sehol egy hivatalos iagzolás. Azokkal mi lesz? Kuka?
Nem kellene egy bevizsgálásos módszert felajánlania a NAV-nak?
Még ha az embernek saját magának kellene is bevizsgáltatnia (nyomás alá helyezve szakszerűen!) a lepárlóját olcsóbbe lenne, mint egy újat 100-200E -ért újra megvenni!
Sziasztok! Kaptam kb 35 liter főzetésből kimaradt törköly cefrét. Nem valami bizalomgerjesztő az illata, és az ízében is egy kis savanykás íz érezhető. Egy kis részét felraktam, 85 C fokon indult 1.5 decit kiöntöttem ( szörnyű) illata miatt.
Azután következőt megmértem 35 fokos és enyhén " borízű" lehet hogy ecetes? Szódabikarbónával javítható, vagy vágjam a ganéba? Soha nem főztem még törköly nem tudom viszonyítani., de nekem még savanykás cefrém nem volt. De még azt sem tudom hogy nem e egy kis " rossz" bort öntöttek e rá. Üdv ksanyi.