Keresés

Részletes keresés

Spenót Creative Commons License 2014.05.15 0 0 163819

Akkor a lényeget tudod a táplálkozásoddal kapcsolatban is. Csak értelmes mennyiségekre kell váltanod fokozatosan és persze a kenyeret is alaposan csökkenteni kell. Később ráérsz még ezen is finomítani.

 

Az tök jó, hogy türelmesen és lassan akarsz fogyni. Akkor nem is kell ez a poros módszer, amit én csinálok.

A kaja csökkentésével és rendszeres mozgással is reális amúgy a heti 0.5-1 kg fogyás eleinte, és akkor hihetetlen módon javulni fog a futóteljesítményed is, ami nagyon motiváló a jövőre nézve és a sérülésveszély is kisebb lesz.

 

A helyedben azért kitalálnék valami célt a futással kapcsolatban. Valszeg nem voltál még futóversenyen. Az alapján gondolom, amit írtál ezzel kapcsolatban. Hidd el, hogy minden versenyen van nálad lassabb. Én pont emiatt szoktam a végéről indulni és akkor végig előzgetek. Tudom, hogy csak magamat verem át, de nagyon jóóóó :). Legutóbb pl. 2km után előztem le egy igen bicegő nénit. Tök gáz, de ez van. Majd gyorsulok, ha még keskenyebb leszek. (most 87 vagyok)

 

Menj el nézőként egy futóversenyre és látni fogod, hogy mindenféle népek vannak ott. Én is indulok most vasárnap a ligetben egy családi futáson az asszonnyal és a lányaimmal.

Ráadásul ez női futóverseny lesz, úgyhogy még érdemesebb kimenni nézelődni! ;)

Ha megérzed a versenyek hangulatát, akkor lehet, hogy elkap az, ami itt sokakat és ha kitalálsz magadnak valami elérhető célt (pl. jövőre egy félmaraton), akkor tudatosabban tudsz rá készülni és hihhhhetetlenül istenkirálynak fogod érezni magad, amikor sikerül.

 

Amúgy senki nem fog kinevetni azért, mert kb. fele arányban futsz és sétálsz. Aki kinevet, az meg nem normális és inkább ő a szánalomra méltó.

 

 

Előzmény: cortez1977 (163818)
cortez1977 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 163818

Köszönöm a hasznos tanácsokat, ami az étkezésemben rossz az az 1-1 étkezési mennyiség, illetve a rengeteg kenyér fogyasztása. Pl. 1 mély tányér lencsefőzelékhez elfogyasztok 4 nagy szelet kenyeret. Sok testes kaját eszem, szalonna, kolbász, tepertő, zsíros kenyér hagymával... stb.A futással effektív nincsenek kőbe vésett terveim. Ami a szándék az a lassú fogyás. 1 év alatt akarok 8-10 kilóval könnyebb lenni és kb. egyhuzamban szeretnék futni 30 percet séta nélkül. Nem akarok versenyre menni, hiszen tisztában vagyok az adottságaimmal. Már nagyon aggasztott az a tény, hogy a cipőt is nehezen kötöm be a hasamtól. Konditerembe nem kívánok menni, mert ott csak mulattatnám a népet. :( Itt legalább írnak hasznos dolgokat. 1 fenemód nagy ellenségem van a futásnál, ami nem más mint Önmagam. Remélem kitartó tudok maradni, mert senki sem húz és nincs olyan ember aki motiválna.

Nem vágyom testépítő alkatra, de a jelenlegi amorf külsőtől szinte minden jobb... :D

Szeretném elérni azt, hogy ne 3 perc után jelentkezzen a légszomj és elérni azt, hogy ne kelljen kerülőutakon futnom, mert a ligetben folyamatosan futnak, én meg csak felesben futok sok séta beiktatásával. Tudom, nem ez az egészséges nézőpont, de így érzem.

Előzmény: Spenót (163817)
Spenót Creative Commons License 2014.05.15 0 0 163817

Szia sorstárs! :)

 

Hasonló paraméterekkel kezdtem újra a futást én is nemrég, mármint ami a testalkatot illeti. Én mondjuk csak 174cm mély vagyok és a legutóbbi Karácsony környékén már 100 fölött voltam.

Drukkolok, hogy sikerüljön a terved! Segíteni is próbálok.

 

Először is az egészségedre kellene vigyázni. Nem biztos, hogy a 170 fölötti pulzust hagynod kellene ilyen hosszú sportmentesség után.

Azt nagyon jól csinálod, hogy váltogatod a futást és a sétát. Szerintem viszont nem kell tartanod magad az órához. Inkább a pulzustartomány betartása lenne a lényeg. Mondjuk kitűzöd a 160-as max. pulzust és addig kocogsz, amíg fölé nem mész. Amikor átváltasz sétába, akkor menjen a pulzus le mondjuk 130-140 közé (a pontos pulzusértékekről nálam okosabbakat kérdezz!!!) Nagy levegővételekkel ezen lehet gyorsítani...

Ha így csinálod, akkor idővel azt veszed észre, hogy egyre több időt töltesz futással és egyre kevesebbet sétálsz.

 

A másik az étkezés. Én elég nagy jojós vagyok. 20+ kilókat tudok föl/le változni. Ebben is van hát tapasztalatom.

Korábbi fogyásaimnál főleg azt rontottam el, hogy nem figyeltem arra, hogy ha sport mellett fogy az ember, akkor fokozottan hajlamos izomvesztésre. Ettől még lefogysz, csak az vele a probléma, hogy a fogyás után kevesebb lesz a kalóriaigényed, mint előtte és ettől könnyebben visszahízod. Emiatt érdemes nagyon odafigyelni a fehérjepótlásra. Erre nagyon jó fehérjeturmixok vannak.

Nem tudom, hogy mi a probléma az étkezéseddel, ezt magadnak kell átgondolni. Nekem sajna a bojler testem már annyira gáz állapotban volt a hízástól és nemsportolástól, hogy a vérnyomásom is magas lett. Emiatt dokihoz fordultam és ott ajánlották, hogy ezúttal fogyjak étkezéshelyettesítő porral. Már a neve is gáz, de belekezdtem.

Nagyon működik! :)

 

Reggel és este helyettesítettem a kaját a porral. Ebédre pedig lehet finomságokat enni módjával. A port én kiegészítettem zabkorpával is, hogy a rostot is pótoljam.

Többféle turmix kapható a témában. Én eredetileg a Premium Diet-et ettem hónapokig, de az elég drága és csak dokinál lehet beszerezni. Mostanában a Turbó Diétás port iszom, de már csak a vacsorákat helyettesítem. Futás után pedig tejsavófehérjét iszom az izomvesztés minimalizélése végett.

(edzés előtt iszom egy kis L-Karnitint, de ez mellékes...)

 

A harmadik, ami eszembe jut, hogy hagyj időt a szervezetednek pihenni is! Lehet, hogy ebben nem mindenki ért egyet, de szerintem elég, ha minden másnap futsz. Fontos a regenerálódás és, hogy ne sérülj le.

 

Elsőre ennyi jut eszembe.

Kitartást!!! Nagyon jól rá lehet kattanni a futásra és ennél hasznosabb szenvedélybetegség kevés van :)

 

 

 

 

 

 

Előzmény: cortez1977 (163816)
cortez1977 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 163816

Sziasztok!

Írok egy kis előzményt. Röpke 17 éve semmit sem sportoltam, most 37 éves vagyok, folyamatos ülő munkán vagyok és panelben élek. Zéró volt az eddigi mozgásom. A testalkatom az évek alatt szépen gömbölyödött. Most 177cm és 97 kg. vagyok tegnapelőtti mérés alapján. Kissé megelégeltem a sörhasat, holott nincs is káros szenvedélyem. Semmi alkohol, se dohányzás, se kávé.
Erőt vettem magamon, lementem megnézni mennyit is bírok futni. Pár éve célzó értékkel kaptam 1 futócipőt és 1 pulzusmérős órát. Fel is szerelkeztem, bekapcsoltam az mp3-as lejátszót. A kitűzött tervem 5 perc folyamatos futás volt. Elindult az első szám, gyanúsan lassan haladt a zene, még a szám felénél se tartottam, amikor kezdett fogytán lenni a levegő... Ránéztem a stopperre és még épphogy túlléptem a másfél percet. Próbáltam erőt venni magamon és tovább haladtam... Kemény 2 perc 2 másodperc volt az az idő, mire már semmi kapacitás nem maradt a tüdőben. Így maradt a szaknyelven szólva : a belesétálás. 2 perc séta követte az első próbálkozást. Megráztam magam és belkezdtem a futásba, a magam kis komótos tempójában. Igyekeztem minél tovább bírni, kemény 3 perc 11 mp után ismét séta... kissé büszke voltam magamra, az 50%-os eredménynövekedésre, de ez még távol állt az 5 perces tervemtől. Még 3x ment ez a 3 perc futás, 2 perc séta. Az utolsónál már eléggé groteszk látvány lehettem, hiszen már kevésbé voltam összeszedett... Sokan voltak a sportligetnél, de szerencsére senki sem szólt semmit, nem is nevettek ki. Mikor hazaértem, nemcsak a pólómból, de még az alsó nacimból is tekertem az izzadtságot. Eddig nem gondoltam volna, hogy az ember ennyire tud izzadni. A pulzusmérő már fél perc után sípolt, mert 170-es pulzus fölötti jelzésre állítottam. :DDD Amint hazaértem hűsítő zuhany következett, ám előtte pótoltam a folyadékveszteség 1 részét. Amennyit kiizzadtam, annyit nem bírtam volna inni. Tragikus következtetés: Nem vagyok épp csúcsformában. Ma reggelre egészséges zsibbadás fogadta a teljes testet és jó érzés volt. Szeretném folytatni, de tudom, valami ésszerűséget is kellene bele vinnem. Ha bárki meglepne 5letekkel, mire figyeljek, mennyit fussak...stb. azt örömmel venném.

 

Túl vagyok a 2. napon. Kreáltam magamnak egy edzéstervet, mindenféle hozzáértés nélkül. Tudom, nem bölcs dolog, de nem akartam a hátsómon üldögélni. A tegnapihoz hasonlóan felszerelkeztem, annyi változás volt, hogy a vastag melegítő felsőt vékonyra cseréltem. Így már jobban éreztem magam. Konkrét edzéstervvel iramodtam neki. ne nevessetek az edzésterven, de szeretném megosztani véleményezésre.
1. hét: 2 perc futás 2 perc séta (5x egymás után, ez így 20 perc összesen)
2. hét: 2 perc 10mp futás 1 perc 50mp séta így megmarad a 4 perces periódus. (szintén egymás után 5x)
3. hét: 2 perc 20mp futás 1 perc 40mp séta (szintén 5x)

Nem sorolom tovább de a 12. hétre már a 20 perc egyhuzamban történő futás a célja az egyre kevesebb sétáknak a 4 perces periódusokban.

Ilyen edzéstervet sehol sem láttam, pedig sokféle van. Gondoltam kipróbálom mit mutat a valóságban.
Lehet badarság a gondolatom...
Remélem hamarosan kapok visszajelzést.
Egyébként heti 5x tervezem az edzést. H-K, Cs-P-Szo.

Most kissé elégedettnek érzem magam, hogy ennyit foglalkozom vele és teszek azért, hogy ne hagyjam nagyon rövid távon abba.
Igyekszem részletesen leírni a tapasztalataimat.
Egyébként a 18 óra utáni kaját tegnaptól elfelejtem és letettem a nasit TV nézés közben.
Nem tudom mennyit fog jelenteni a fogyási tervemnek. Meglátjuk.
Mára ennyi

 

Előre is köszönöm a válaszokat.

 

Üdv,

 

eige

Spenót Creative Commons License 2014.05.15 0 0 163815

OFF

Az iwiw megszűnik. Lehet időkapszulát kérni, amibe elteszik az ismerősöket, képeket meg egyebet.

Én is ritkán mentem oda, de a facebook-tól hánynom kell. Sajnálom az iwiw-et. Remélem, az Index Fórum még tartja magát egy darabig...

ON

 

Spenót Creative Commons License 2014.05.15 0 0 163814

Minden változik, de remélem, Márti néni még a régi. :)

Többen mondták akkor, hogy olyan, mintha a nagymamájuk lenne. Én is kb. 10 éve jártam nála.

Előzmény: pucros (163813)
pucros Creative Commons License 2014.05.15 0 0 163813

Ránézésre még mindig ott, ahová én jártam hozzá több mint egy évtizede:

http://www.bioptron.hu/munkatarsaink.html

Előzmény: Spenót (163809)
sanyi# Creative Commons License 2014.05.15 0 0 163812

köszönöm a segítséget, meg is van! 

Előzmény: Spenót (163809)
macmelon Creative Commons License 2014.05.15 0 0 163811

Vagy Lassú Nyél és Miltínyi Márta közös erővel. 

Előzmény: Spenót (163810)
Spenót Creative Commons License 2014.05.15 0 0 163810

A telefonomon az é az í mellett van :)

/Mielőtt Lassú Nyíl letolna ;)/

Előzmény: Spenót (163809)
Spenót Creative Commons License 2014.05.15 0 0 163809

Ha jól emlékszem, én.anno dr. Miltényi Mártánál jártam ezügyben tanácsadáson, ahogy akkoriban innen sokan mások. Nem tudom a jelenlegi elérhetőségít. Keress rá...

Előzmény: sanyi# (163808)
sanyi# Creative Commons License 2014.05.14 0 0 163808

még annyit, esetleg tudnál tanácsot adni, hogy kihez lehet fordulni hasonló kérdésekkel? lehet priviben is. köszi.

Előzmény: Spenót (163801)
sanyi# Creative Commons License 2014.05.14 0 0 163807

Konkrét problémám nem volt, csak gondoltam csináltatok egy betétet, ha már egészségkártyára kapok pénzt és ilyen 'flat-foot'-om van.

 

Ott az ember (www.gysgy.hu) ránézett a lábamra és ajánlott egy betétet, ami valóban nagyon kényelmes. Viszont akárhogyan is magyaráztam, hogy nekem 'stabil' cipőm van, mondta, hogy ebben nyugodtan futhatok. Otthon kipróbáltam a futócipőmben, de annyira kifelé billent a lábam hogy ma is nélküle futottam inkább.

 

/Ja, közben volt egy másfél hetes kihagyásom, mert bal lábamon a sípcsont mellett, belső oldalon jelentkezett egy fájdalom, ami napközben lépcsőzésnél jött csak elő. Na meg futás közben... (Talán ezt hívják MTSS-nek) Ennek egyik fő oka a vádli izmok gyengesége mellett még lehet a lúdtalp is - ezért is szaladtam betétért./

 

Jópofa lenne ha elég lenne egy akármilyen neutrális cipő + betét. Főleg, hogy 14-es a cipőm és elég kevés van ebben a méretben. 

Előzmény: Spenót (163801)
macmelon Creative Commons License 2014.05.14 0 0 163806

Na jó, de azzal a szöveggel ment, hogy ez a mezitlábazás jajj de jó. Ha azt írják, hogy olyan, mint a meztéláb, azért még nem kaptak volna dádát.

Előzmény: pucros (163804)
fazek21 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 163805

 Szerintem túl sok a stabil cipő + betét, nekem így fel is törte a talpam. Majd konzultáltam az ortopédussal, és azt mondta, hogy 1-2 órát nyugodtan lehet futni betét nélkül. Vagy ha ragaszkodom a betéthez, akkor neutrális cipőt válasszak.

Előzmény: sanyi# (163800)
pucros Creative Commons License 2014.05.14 0 0 163804

Nem ismerem sem az eredeti hirdetésszöveget, sem a felperes érveit. Arra gondoltam, hogy a tudományos háttér költséges, sokkal kevesebb cég engedheti meg magának, mint amennyi hirdetni szokott. És azt is feltételezem, hogy az amerikai viszonyok közt szokás számítani effajta perekre, ezért sejtem úgy, hogy valamivel alá gondolták támasztani, csak az a valami nem volt elég a bíróság előtt.

A mikrós esetre a saját példám miatt asszociáltam; nekem evidens, hogy a fivefingers ugyanazt tudja, mintha mezítláb lennék, leszámítva, hogy valamennyire megvéd. Nem hiszem, hogy ettől a felfogástól eltérően értelmeztem volna bármilyen reklámszöveget, de az átlag amerikai persze ettől még bármit érthet bárhogyan.

Előzmény: macmelon (163803)
macmelon Creative Commons License 2014.05.14 0 0 163803

Itt nem arról van szó, hogy nem mondták, hogy "a forró csésze égethet", hanem arról, hogy mondtak valamit, amit nem támasztottak alá. (Marketing szöveg volt, tud. háttér nélkül.) Túlságosan hozzászoktunk, hogy a reklámkapányok tele vannak átveréssel, kamu "akítv részecskékkel", ha az amerikai dolog, hogy ezt büntetik, akkor amerika menő.

Előzmény: pucros (163802)
pucros Creative Commons License 2014.05.14 0 0 163802

Az "alá is kéne támasztani" követelmény rugalmasan értelmezhető, és vannak rá profik, akik ehhez nagyon értenek.

Nekem nagyon amerikainak tűnik ez az ügy (olyanféleképp, mint a hírhedt "nem mondták, hogy ne szárítsunk mikróban macskát" eset).

Előzmény: macmelon (163790)
Spenót Creative Commons License 2014.05.14 0 0 163801

Szerintem ez erősen függ attól is, hogy milyen problémára kaptad a betétet és a problémára milyen hatással van a futás. Amikor én olyan betétet csináltattam, amit futáskor is használtam (harántsüllyedés), akkor ott megnézték a cipőmet is, amiben használni akartam. Sajnos erre kevés helyen figyelnek, inkább csak az a lényeg, hogy megcsináltasd a betétet.

Szóval, így látatlanban elég nehéz megmondani, hogy mi a jó megoldás. Szerintem szakember kellene a megnyugtató válaszhoz és személyes találkozó vele.

Előzmény: sanyi# (163800)
sanyi# Creative Commons License 2014.05.14 0 0 163800

tegnap csináltattam egy lúdtalpbetétet (Sanitized) amire ott azt mondták, hogy futhatok is benne nyugodtan. kérdésem az lenne, hogy ha eleve egy 'stabil' cipőt használok (nike strucutre 15+) akkor kell-e bele még betét külön? ill. csinálhatom-e azt, hogy legközelebb inkább neutrális cipőt veszek, de eleve betéttel együtt próbálom fel/használom? 5-10km-es távokat futok heti  3-4x. 

 

krilin Creative Commons License 2014.05.13 0 0 163799

Gratula Pinyo!

 

A végén jöttél fel mint a talajvíz, tiéd volt a leggyorsabb részidő.

Pinyo Creative Commons License 2014.05.13 0 0 163798

Köszi. Szerintem azért a mozgásmennyiségem nem kevés. Idén 2300 bringa 560 km futással.

Előzmény: Elm (163796)
Elm Creative Commons License 2014.05.13 0 0 163797

Szerintem negyed óra számítógépezéssel, vagy okostelefon-baszkurálással több bacilust szed össze, mint egy ilyen menet alatt... :o)

Előzmény: Pinyo (163792)
Elm Creative Commons License 2014.05.13 0 0 163796

Pedig Dobogókőn kétszer is fent voltam - de az Tégen nem érintett. Bringáztam egyet, szurkoltunk is kicsit.
Gratula a menethez, meg a dobogóhoz, kemény vagy! :o)

Mi lenne, ha rendesen edzenél...

Előzmény: Pinyo (163789)
Pinyo Creative Commons License 2014.05.12 0 0 163795

Csak aggódik.

Előzmény: krilin (163794)
krilin Creative Commons License 2014.05.12 0 0 163794

Csak nem orvos? :)

Előzmény: Pinyo (163792)
kivi Creative Commons License 2014.05.12 0 0 163793

Pedig jó lesz! :-) A szögesdróton kevesen akadnak fent, nekem is csak 2012-ben sikerült, tavaly már lehúztam a fejem...

Előzmény: Pinyo (163792)
Pinyo Creative Commons License 2014.05.12 0 0 163792

Á, csak én meg a fiam.

Igazából két dolog aggasztja, a közös sárban fürdés, és a szögesdrót alatt egy előzőleg megsérült ember vérébe belekarcolódni.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (163791)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2014.05.12 0 0 163791

Mármint hogy ti gyertek vagy hogy ő is?

Előzmény: Pinyo (163789)
macmelon Creative Commons License 2014.05.12 0 0 163790

A probléma az, hogy kamuztak :)

 

Kicsit máshol szerintem, konkrétan ott, hogy nem lehet dolgokat csak úgy állítani, alá is kéne támasztani. A futással kapcsolatban nagyon sok plauzibilis dolgot olvasni. Ezek egy része úgy van, egy része máshogy, egy része pedig hülyeség/átverés. Elég nehéz szétszálazni, melyik-melyik.

Előzmény: rrroka (163788)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!