ez kb annyit jelent, hogy a tepsi átlójánál legalább 1-2 centivel nagyobb szabályos kört lehet rajzolni a kemencén belül (ez lenne a kemence minimális belmérete, az ajtóé pedig az, hogy a tepsi kissebbik oldalánál minimum 1-2 centivel nagyobb legyen....
A magasság pedig minimum a kemence legnagyobb szélessége, hogy alaphelyzetben szabályos boltívet lehessen rakni :-)
A műszaki dolgokat kivéve,csatlakozni tudok krakkperhez! Mivel azt, hogy egyszerre kétféle valami sül egyszerre, csak az igen drága "bentik" tudják! Meg kell engedned magadnak ezt a luxust!!!--Vagyis egy óriási, vagy két sütőtepsi méret----belepróbálva---mert nálunk pl. a belső ajtó (tévő?) kicsit kisebb méretű mint a külső!Mi betoljuk a tepsit-hosszában,és eltudjuk fordítani bent keresztbe. Na ez kicsit süsün hangzik, de így van!
Jó reggelt, szép napot!
Szia géza2461
Az jó ha az embernek több terve elképzelése van egy dologról,forog az agya miként lenne jobb.
A leválogatás képessége +jó dolog. Látom , Te bírsz mindkettővel.
A tervezett s majd elkészült kemencéd biztosan a legmegfelelőbb lesz a helyhez, és az igényeidhez mérten.
Kicsit furcsán érzem magam, hogy kezdő lévén a kemencés szakmában a nálamnál tapasztaltabbak előtt mondjak v.mit a méretről .
A nagyságán sokat törtem a fejem magam is. Mi dönti el?
_ a hely: mi fér el , hova , a látvány
_pénztárca: mi van otthon, mit kell beszerezni , sk, vagy mester rakja
-a használat: kis családomnak sütök, vagy baráti röffenéseken is beizzítom
A méret amit megadtál egy jó pizzakemence, belmérete térfogatra biztos jó. Ha mindensütő kemencét szeretnél a sütőtér hosszán változtatnék.
Elnézést a hosszas írkálásért de egy ilyen fontos kérdésben való döntéskor számomra nagyon sok a ha, és miért.
Remélem nem bizonytalanítottalak el. Lehet hogy elég csak a vastagbetűs részt olvasni.
üdv:
krk
A jó tündér kicsit túlzás, hogy beolvastam egyszer pirimidinnek!(sajnos)Talán inkább Vasórrú bába? de félre a viccel, most hallom ,hogy Fórumunk igen sűrűn "karbantart"
talán ezért nem volt hozzászólás?
Egyébként pedig,ha már nnem kemenceügyben írok:remélem a kedves Nanik jó egészségben van ! A Fórumunk egyre-egyre izgalmasabb!!!
hidd el, ha tüzelés közben vizet is forralnál, akkor a víz eleinte kicsapódna a hideg kemencefalon, és azt gyorsan fel is szívná a porózus anyag, akkor minden porózus helyen telítődne kátránnyal és nedves korommal, ami utána nem tudna kiégni, hanem kiütne a búb külsején is.
Nem pntosan értem a helyet"mögé". Ez a sütőtér fala lenne? Vagy az alja?
Ki lehet próbálni . A dolgot úgy képzelem el mint egy passzív fűtőszálat egy lapon, vagy rezsóban. A betonacél a felvett hőt minden irányban sugározza majd, de a közvetlen közelébem melegebb lesz a kemence fala.Jó szigetelés kell kívűlre.
Lehet hogy okaskodás, de a falak nem egyneműsége az egyenletes felfűtést is nehezíti.
Így van, de a kemencéberakást sehol nem említettem a kerámiákkal kapcsolatban....
Lábosban berakni a vizet az OK (legalábbis remélem :-) )
A kemence miért lenne hideg? tüzelés alatt kimondottan káros a víz a kemencében, legalábbis szerintem, mert olyankor kátrányt és kormot itathat be a falába...
a római tálról ez tudom én is, de az eleink sütöttekv. főztek köcsögben is a kemencében. azt nem vizezték.Lehet hogy szárazon menne a dolog? Bizony kipróbálom a következő sütéskor, majd megírom hogy mi lett belőle . sűlt valami, vagy cserép-lego.
Ugye mindenki hallotta már a "római tál" vagy a "Pataki tál" kifejezést....
Ezek is agyagedények, kiváló töltöttkáposztát, rakottkrumplit, vagy kacsasültet lehet bennük készíteni. a lényeg, hogy be kell áztatni őket sütés előtt, azaz az agyag pórusait telítik vízzel, és ez biztosítja a sütnivalónak a szükséges gőzt, vagy párát, hogy ne száradjon ki.
Szóval, véleményem szerint a mértékkel adagolt párásítás két dolgot csinál: - egyenletessé teszi a kemence hőmérsékletét (amíg elpárolog a víz csökkenti a hőmérsékletet, később, mikor már nincs minek elpárolognia, már nem fog hűteni) - akadályozza az étel kiszáradását, szaftosabb lesz a kaja
tehát, ha valaki a kemence hátuljába betesz 2L vizet egy fazékba, az nem vét nagyot.
Amúgy meg szerintem nem árt a kemencének, mert ez nem kátrányos gőz, mint az ami a fa égésekor keletkezik.
erről nem hallottam, de mi agyagedényt teszünk be vizzel telitve amikor kenyeret sütünk..szóval a gőz kell neki (mármint a kenyérnek-ha a kemencének esetleg nem is)
Sziasztok!
Hallott már valaki a kemence aljába elhelyezett gőzképző csatornáról? Beszéltem egy pékkel azt mondja ők a kenyér ,kifli , zsemle,készítésekor gőzzel telítik a kemencét. Árthat-e a gőz a kemencének?
Elkészültem a falon kívüli kéményemmel, és a füstelzáró tolózár is elkészült rakok fel képeket ha valakit érdekel.
Köszi a jótanácsokat! Úgylátom a többiek kihasználva a jó időt sütögették a pecsenyéjüket, vagy belehúztak az utolsó simításokba! Én akkor is szeretnék olvasni
választ a hozzászólásodról, vagyis a csodakádról. Na de majd holnap a munkahelyekről fognak majd újjongani!
Köszönöm a kádon valló lelkesedést,(igaz hogy bezárják a Lipótot)
A többi néma csend.
A parázs: gyerekkori emlék, sajnos már Nagyit nem tudom kérdeni,mert az égikemencét fűti. Bele magyarázat: ha húsfélét teszek a kemencébe, nyersen akkor jó ha éri egy hősokk a körülte lévő parázstól. Amikor a parazsat hátra toltam szépen pöszögött magának.Letakarás meg biztos hogy használ, mert a sütni v. főni való körül-benne lévő nedvek nem illannak el hanem őt puhítják.
azt acsatornarácsot meg jó ötletnek tartom. Ha hidegen beteszed ,és ré a sütni főznivalót akkor bizos hogy az alja nem kap oda és mire az öntvény felmelegszik egyenletes meleg az egész főnivaló. Parázzsal kombinálnám.
Egy haszna lenne a dolgnak akárhogy is. Nem gyílkol több biciklit
Mikor az ismerősökkel tépelődtünk a samottról ,ami a népi hiedelmek szerint gyorsan kihűl, kaptunk két téglalap alakú csatornarácsot (bicikligyilkos) amit egyelőre félreraktunk. Van értelme belerakni a kemencébe? A Vastégláról jutott az eszembe--amúgy talán meg egy hülye kérdés?-----Mármint utólag a tepsi alá?