Keresés

Részletes keresés

deejayflex Creative Commons License 2015.12.30 0 0 120736

Köszönöm!

Akkor ezek szerint nem változott semmi!

Előzmény: norris53 (120716)
Radakund Creative Commons License 2015.12.30 0 0 120735

Szia!

 

Én már megkaptam az önkormányzat adóosztályáról a nyomtatványt és a csekket.

 

Üdv.

Előzmény: deejayflex (120714)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.12.30 0 2 120734

Drága barátom! Nem tudom, miért idézted be ezt az egy évvel, (és sok száz hozzászólással) ezelőtti  bejegyzésemet. De te biztosan tudod. Ha ismét nekirugaszkodsz az említett bejegyzés értelmezésének, láthatod hogy éppen pont, hogy nem dorgálás volt, hanem dicséret.

Egyébként téged is megdicsérlek. Nagyon türelmes vagy, hogy vérmes oknyomozó riportereket megszégyenítő kitartással végigolvastad az összes hozzászólásomat, csomót keresvén a kákán. Örülök neki, hogy ez volt a legnagyobb "bűnöm" az eddig itt eltöltött három éves pályafutásom alatt.

És engedj meg egy jótanácsot is: ha e páratlan türelmet és kitartást arra használnád, hogy a reggelinket és az eddigi sokezer hozzászólást elolvasnád, értenéd a kódokat, amiket "csak mi értünk".

 

Előzmény: kopasz majom (120722)
zsorsz Creative Commons License 2015.12.30 0 0 120733

Persze. Ez is már le lett töbször is tárgyalva,ez a fórumnak a léte,de akkor is,néha az ember elveszti a türelmét.:)

Előzmény: snapszmester (120732)
snapszmester Creative Commons License 2015.12.30 0 0 120732

Kitől kerdezzen? Mi vagyunk itt!:-)

Előzmény: zsorsz (120731)
zsorsz Creative Commons License 2015.12.30 0 0 120731

Tudod,sokan beleestek itt ebbe a hibába(vagy talán nem is hiba) és ha tartóssan itt maradsz,lehet Te sem leszel kivétel,miszerint,egy idő után idegesítő hogy nem olvasnak,csak butákat kérdeznek.

Előzmény: kopasz majom (120723)
Figyelget Creative Commons License 2015.12.30 0 0 120730

Szia! 

Ez érdekes volt. Elmondanád, Te hogy cefrézel? 

Előzmény: kopasz szuzukis (120726)
körte51 Creative Commons License 2015.12.30 0 0 120729

Sok ehez hasonló hozzászólást szeretnék olvasni!  Szeretném ha leírnád a Te "máshogy"cefrézésed! 

Előzmény: kopasz szuzukis (120726)
snapszmester Creative Commons License 2015.12.30 0 0 120728

Nagyon szép amit leírtal, a savazasrol főleg. Azért az élesztő szaporítast és az erjesztest érdemes külön tárgyalni.

Előzmény: kopasz szuzukis (120726)
rézműves1 Creative Commons License 2015.12.30 0 0 120727

Megnyugtathatlak, itt senkinek sincs joga "igazgatóbácsit" játszani. Dorgálni pedig csak az arra illetékes dorgálhat egyedül. Nem tudom, hogy mennyit olvastál már el a kezdetekből, de a legtöbben, akik tényleg tanulni szeretnének, elolvasták az elejétől kezdve az összes hsz.-t, (de legalábbis sokat).

Ez több előnnyel is jár. Nem kérdezünk butaságokat, (vagy sokat nem) amit már előttünk sokszor, sokféleképpen megválaszoltak. Mert a pálinkafőzéshez ugyan nem kell diploma, de a jó pálinka elkészítése, sokféle ismeretet tapasztalatot igényel, amihez nem lehet egy-két odavetett kérdéssel hozzájutni.

Tehát "újoncok" gyertek és olvassatok. A tudás, ami itt több mint 10-év alatt felhalmozódott, a lábatok előtt hever. Tudom, az IDŐ sokszor kevés, de nem kell egyszerre mindet. Ez végül is egy "szakma", ha valaki jól akarja csinálni, nem lehet elkapkodni. Mert ahogy a mondás is szól:... a pálinkafőzés, nem a hamari emberek sportja...

 

A birskérdésre térve jól gondolod, kevesen magozzuk (csumázzuk) a birset, mert az úgy együtt cefrézve adja azt a finom, karakteres aromát. De ha már megcsinálta, esetleg tényleg érdekes lehet külön főzni, habár szerintem nem sok értelme van. De hát ez csak egy vélemény.

 

                                                                                                                                ...jó nedűt...

Előzmény: kopasz majom (120723)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2015.12.30 0 1 120726

Kartácsok!

Módfelett nagy feneket kerítetek a cefre pH-állításának. Mondhatni fölöslegesen nagyot.

Amit tudni illenék: a különféle élesztőgombák életműködésének optimális pH tartománya 7,5 és 5,0 közötti!!! PONT. Az ennél extrémebb savazásra az egyébb mikroorganizmusok (tejsav-, ecetsav-bacik, satöbbi) elnyomására lenne szükség.

DE!

Az élesztőgombák a mikroorganizmusok között a legvirulensebb jószágok. Képesek szinte mindent túlnőni, elnyomni, míg van cukor. Megfelelő körülmények között az élesztősejtek duplázódási ideje 2(!) óra. A hasonlóan vitális E.Coli bacié 16 óra. De régen rossz, ha a cefre E.Colival fertőzött. (valaki belesz.rt).

Honnan tudom mindezt?

25 éve dolgozok egy biotechnológiai üzemben. Többek között egy bizonyos kutatóintézetnek végeztünk fajélesztőkkel törzs szelekciós kisérleteket, és gyártást. Valamint az egyébb jószágok tenyésztése során az alkalmanként előforduló élesztős fertőzések adtak nagyon sok tapasztalatot.

Levegőztetett táptalajon az élesztők alacsonyabb cukorszintet igényelnek (6-10%). Ilyenkor durván, brutálisan szaporodnak. Az induló pH=7,2. Nagyjából 10-12 óra alatt lemegy 5,5-5,2 közé, majd így marad, míg ki nem fogy a cukor. Ekkor meredeken emelkedik 7-ig.

Erjesztési szakaszban (nincs levegőztetés) nagyobb cukorszint (12-15%) mellett a pH lassabban csökken. Kb 30-35 óra alatt éri el az 5,5-ös értéket. A szaporodás üteme is sokkal lassabb. A sejtduplázódás nagyjából 25-28 óra alatt követlezik be szemben a levegőztetett rendszer 2-4 órájával. (Közbevetés: a sejtduplázódás nemcsak körülmény-, hanem fajtafüggő is). Az erjedés befejeződése után a pH emelkedés itt is eléggé határozott, és relatíve gyors.

Ami viszont tény: ha van némi ammónium szulfát, ammónium foszfát a rendszerben, azt az élesztőgombák nagyon díjazzák. Jobban, mint a pH cseszegetését. 

Hőmérséklet: általában 24-28 Celsus fok volt az optimális működési tartomány mindkét rendszernél. De volt 1-2 olyan élesztő törzs, mely jobban csipázta a 32-35 fokot. Ez nagy tanulság volt a kutatósok számára is, mert más egy kis, fél literes lombik, és más egy 2-4 köbméteres tartály reaktor.

Mindkét esetben, ha beindult az élesztő, igen erős a melegedés, tehát hűteni kellett, nehogy előkeveredjenek más jószágok.

Mindezek fényében én már régóta máshogy cefrézek, mint ahogy az a "nagykönyvben" írva vagyon.

sogi01 Creative Commons License 2015.12.30 0 0 120725

                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (120697)
Figyelget Creative Commons License 2015.12.30 0 2 120724

Hát hallod, Neked van bajod a világgal... 

Előzmény: kopasz majom (120722)
kopasz majom Creative Commons License 2015.12.30 0 0 120723

Bocsi én még csak most iratkoztam de ebbe az iskolába,de észrevételként.Én lecefréztem volna a csumákat is külön magokkal és a végén összehasonlításként megkóstoltam volna a pálinka a különbséget, mivel ez nem kis mennyiség ami végül is kidobsz!A MOSTANI BIRSALMA ÁRAKNÁL.

Előzmény: Törölt nick (120667)
kopasz majom Creative Commons License 2015.12.30 -1 0 120722

Milyen szép helyes hozzászólásokat írnál ha tudnál magyarul is (101030).DE TE SZERINTEM EZT MÁR ELFELEJTETTED, VÉGÜL IS, MÁR EGY ÉVE VOLT ,mikor így kezdted a hozzászólásod.Gondolom ,te itt az igazgatóbácsi szerepét töltöd be ezen a fórumon,aki megdorgál!

Előzmény: In Lak'ech (120718)
Figyelget Creative Commons License 2015.12.30 0 1 120721

Szia! 

Mi ebben a kód?

A cipzáros pulóver az cipzáros pulóver.

(Lehet gombos is.) :-)

Előzmény: kopasz majom (120720)
kopasz majom Creative Commons License 2015.12.30 0 2 120720

Azért jól elvagytok egymással, ha kódokban beszélgettek,hogy lehetőleg kevesen értsék!

Előzmény: In Lak'ech (120718)
körte51 Creative Commons License 2015.12.30 0 2 120719

Cipzáros pulóver alkalmas a deflegmáció csökkentésére,ha a főződet öltözteted!

Előzmény: kopasz majom (120717)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.12.29 -1 0 120718

Ezért kár volt bepötyögnöd az első hozzászólásodat.

Előzmény: kopasz majom (120717)
kopasz majom Creative Commons License 2015.12.29 -3 1 120717

Mi az ,hogy cipzáros pulóver, mért nem letolt bugyogó! Az egész fórum ,tele van sejtelmes érthetetlen, sületlen,kifejezéskkel mááár FÁÁÁÁJ.

Előzmény: endrepp (120690)
norris53 Creative Commons License 2015.12.29 0 0 120716

Remélem kielégítő a segítség !

 

Előzmény: deejayflex (120714)
norris53 Creative Commons License 2015.12.29 0 2 120715
Előzmény: deejayflex (120714)
deejayflex Creative Commons License 2015.12.29 0 0 120714

Üdv Uraim!

Ki tudja ennek a 2015-ös évben lefőzött pálinka utáni " adóbevallásnak" a menetét, amit január 15-ig kell elküldeni a NAV felé? A hivatalból kell kérni egy nyomtatványt? Ha igen, milyen címre kell postázni? Előre is Köszi!

Figyelget Creative Commons License 2015.12.29 0 0 120713

Ne sértődj meg,nem kell.

A sav adagolás egész jól le van írva a reggelinkben.Már amennyire nekünk kell.:-)

Előzmény: nighttrain (120712)
nighttrain Creative Commons License 2015.12.29 0 0 120712

Hasonló reakciót vártam az előzményekből :) Hiszen nem az igazság a lényeg, hanem oda kellett szólni, mert nem volt szimpatikus hogy én itt "okoskodom". De akkor ezt kell mondani, meg azt, hogy nem tudod kiszámolni, nem is érdekel, és támogatod, hogy elhúzzak innen. Mert ezzel nem cáfolsz meg, és azzal sem, ha a kijelentésed 100 embernek tetszene. Frappáns hozzászólásokkal legyűrhet bárki, az nem nagy kunszt :). Amúgy megnyugtatva mindenkit: nem szoktam gyakran fórumozni.

Én a magam részéről lezártam, de ha valaki érdemben hozzászól, hogy ő hány cm3 ilyen vagy olyan savat szokott adni 10 l cefréhez, az számomra is hasznos.

 

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (120597)
nighttrain Creative Commons License 2015.12.29 0 0 120711

Tudom, szándékos volt az elírás, de azért leírom: 100%-os bemérési térfogatkülönbség okozott ez esetben 0,3-a pH-változást. De ha valaki kiszámolta, és más jött ki neki, szóljon :)

Előzmény: barkócza (120592)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.29 0 0 120710

Most olvastam figyelmesebben hsz-dat.Nem tudom milyen kádról van szó,de,ha netalántán vas,horgany vagy alumínium, ezekkel szemben nekem fenntartásom van a kioldott mérgező anyagok miatt.A 3.5-4 PH-s  cefrének elég erős savassága van a fémek felületének a megmarásához .Hogy ez mennyire desztilálódik át azt már nem tudom.Vannak itt hozzá értők is,majd ők megmondják az okosságot.

Előzmény: kivimánia (120707)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.29 0 1 120709

OFF!

Tavasszal nagyon erős rezes,kénes lemosó permetezéssel kezdj.Meg fogja hálálni.

Előzmény: kivimánia (120708)
kivimánia Creative Commons License 2015.12.29 0 0 120708

Jövőre meg kaptam a 2 alexander és 3 vilmos fa termését,persze ha lesz rajtuk nekik már nem kell,sajnos meghalt a férje Ő meg nem iszik pálinkát és akkor majd én cefrézem talán többet ad.

Előzmény: Törölt nick (120705)
kivimánia Creative Commons License 2015.12.29 0 0 120707

Köszönöm patxaran! Akkor le csorgatom,még mindig bennem van,hogy a főzdében mindig többet  adott az anyag mint nálam,meg a néninek kell a kád mivel nem tudja a kukoricát mibe tenni.

Előzmény: Törölt nick (120705)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!