Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2011.11.21 0 0 580

"Úgy tudom, az olyan OGYI-s termékektől amiket idült betegségekre alkalmaznak, még nem gyógyult meg senki."

 

Na es meg akkor mi voltunk cinikusok... - csak azert nem irok ellenpeldat, mert az idult betegseg definiciojan mulik (pl. az "idult, amit nem tud a mai orvostudomany meggyogyitani" definicio eseten nyilvan igazad van, max. a definicio nem felel meg a normalis emberi kommunikacioban szokottnak). Szabadalmaztatni meg majdnem a meleg vizet is lehet, ha errol nincsenek informacioid, akkor ne mondj butasagot (a szabadalom lenyege nem a mukodes, hanem az ujszeruseg, csak es kizarolag).

Nobel-dijat meg soha nem adnak keszitmenyre, hanem emberi teljesitmenyre. Meg lennek lepodve, ha az adott nobel-dijas tudna arrol, hogy ezt a keszitmenyt az o nevere (dijara) hivatkozva terjesztik... Raadasul suttyomban, olyan titkos, hogy nem irod be ide a forumra, csak es kizarolag maganban. Persze, mert itt darabokra szednenk, ott meg ha 10-bol 9 rajon hogy hulyeseg, akkor kuldtel 9 levelet feleslegesen, de a 10.-en betegre lehet keresni magad - nem baj, majd a csodaszered meg is gyogyit ebbol is...

De legalabb tedd meg, hogy bevallod, hogy a keszitmenyt a magyar hatosagok nem engedelyeztek mint gyogyszert, es mint gyogyhatasu keszitmenyt se, es ezzel a vita le van zarva. (Bar egy dolog me'g erdekelne, hany szazezer v. millio forintnyi a teljes gyogyulas igero kezeles ara...)

 

 

 

Előzmény: Balcsiparti (579)
Balcsiparti Creative Commons License 2011.11.20 0 0 579

Cimbóka és Axióma!

 

Sajnos nem vagyok elég tájékozott.

Úgy tudom, az olyan OGYI-s termékektől amiket idült betegségekre alkalmaznak, még nem gyógyult meg senki. Úgy műkszik hogy felír vamait az orvos tünetek csökkentésére vagy elnyomására, aztán még kettőt hármat a mellékhatásáok mérséklésére.

 

Én meg ezt írtam: "Egyedülálló hatása mellett annyi szabadalmat és publokációt is olvashatsz róla, hogy címszavakban is több oldalnyit tesz ki."

Nem OGYI-s termékre vall.

 

Azt sem tudom biztosan, hogy kuruzslós készítményeket szoktak-e szabadalmaztatni, és Nóbel - díjat adni a kutatási eredményeiért. Ha szoktak, akkor kuruzslós. Ha nem, akkor nem az.

Mielőtt megköveznétek egy ilyen cinikus kérdés után, elárulom jó szándékkal írtam, a későbbiekben pedig többet erről nem írok még kérdésre sem.

 

 

Szeretettel kívánom, mindenki találja meg minél előbb a gyógyulásához vezető utat!

Előzmény: Axióma (576)
cimbóka Creative Commons License 2011.11.19 0 0 578

Csartlakozom Axioma kérdéséhez..

Előzmény: Balcsiparti (575)
L0riana Creative Commons License 2011.11.19 0 0 577

Na hát megvolt a hetedik térdműtétem is csütörtökön. A csavarokat kivette a doki, igaz, az egyik beletört. Hát, a csontom volt erősebb. A pótolt keresztszalagom semmit sem tartott, úgyhogy ezt is kivette, kipucolta. A sípcsonban kellett csak feltölteni a furatot, kb. 1-2 cm-es a csonthenger, amit szintén a sípcsontomból vett (spongiosa plastica). Mi tagadás, fájdalmasabb volt, mint a szalagpótlások... A magyarázat arra, hogy miért is nem tartot a szalag, valószínűleg az, hogy túl korai volt a rehab, túl korán keztem el hajlítani a térdem. Anno a kórházban már a műtét másnapján rátettek a lábhajlítógépre, és ez okozhatta a problémát, hogy a szalag egyáltalán nem tapadt le a furatba. Folyt. köv. januárban lesz, a 3. keresztszalagpótlás, összességében pedig a 8. térdműtét. Illetve, ha a másik lábamból veszi a graftot, akkor a 8-9. Egyelőre mankóznom kell, meg próbálom behajlítani a térdem, de alig fáj, csak picit dagadt. A porcaim viszont korrektek, ez meglepő, mivel a többi orvos véleménye, és az MRI és CT és röntgenlelet leírása is úgy szólt, hogy durván kopott.

Axióma Creative Commons License 2011.11.18 0 0 576

OGYI-s azonositoval rendelkezo termek, vagy kuruzslos?

Balcsiparti Creative Commons License 2011.11.18 0 0 575

Szia Kugloaf!

 

Nem mást is tud, merőben mást tud mint a többi készítmény. Egyedülálló hatása mellett annyi szabadalmat és publokációt is olvashatsz róla, hogy címszavakban is több oldalnyit tesz ki.

Őszintén bevallva én is csak most kezdtem használni, viszont azon felbuzdulva teszem ezt, hogy a termékcsalád egyik fajtája 2 hónap alatt 2 féle vese elváltozást hozott nálam helyre. Másoktól is hallok sok jó tapasztalatot, de az a legmeggyőzőbb, ha egy gyógyulásról leletek is tanúskodnak. Az én esetem pont ilyen.

A több információt e-mailben küldöm.

Előzmény: kugloaf (574)
kugloaf Creative Commons License 2011.11.18 0 0 574

Szia Balcsiparti!

 

Ha nem bánod, én is érdeklődnék ez iránt a készítmény iránt, hátha tud mást is, mint az eddig kipróbáltak!

Elküldöd?

 

Köszi!

Kugloaf

Előzmény: Balcsiparti (573)
Balcsiparti Creative Commons License 2011.11.17 0 0 573

Szia Gari 111!

 

Én egy nagyon hatékony készítményt használok porcra és ízületre. Fórumon nem akarok reklámot csinálni neki, az e-mail meg visszapattan tőled. Írj egyet és válaszolok szívesen.

Előzmény: gari111 (570)
nicky77 Creative Commons License 2011.11.17 0 0 572

Lehet van egy kis porckopásod! Szedj valamilyen porcpótlot!! Hátha segít !

Előzmény: gari111 (570)
nicky77 Creative Commons License 2011.11.17 0 0 571

Köszönöm az ötleteket!!! Akkor próbálkozom majd!!!

gari111 Creative Commons License 2011.11.16 0 0 570

Sziasztok, Tavaly áprilisban műtötték a térdem keresztszalag pótlással. Azóta rendben van, stabil, kb. mindent tudok vele csinálni. Viszont az utóbbi hetekben észrevettem, hogy ha odateszem a kezem és hajlítgatom a térdem akkor "recsegő" érzés érzek, ez azonban csak érzés hang és fájdalom nincs hozzá. Van ötleteke hogy ezzel mihez kezdjek?

L0riana Creative Commons License 2011.11.09 0 0 569

A Honvédkórházban csinálták ingyen, de ez nem rutin ott sem, ahogy szerintem seholsem Magyarországon. K. Zs. nem dolgozik már rég a Sportkórházban (google-ben rá lehet keresni, hol dolgozik). Írtam e-mailt. 

Előzmény: nicky77 (566)
zoldag Creative Commons License 2011.11.09 0 0 568

nicky77   Én Bp. Nádorliget 8/b. az Emineo Egészségügyi Központba mentem el, véleményt, konzultációt kérni.  Azonnal készítettek röntgen felvételeket, de az eredmény, vélemény ugyanaz lett amit a lakóhelyem szerinti klinikán kaptam.

Dr Knoll Zsolt nagy szakértője, ennek a saját vérrel történő porcpótlásnak is, ugy tudom dolgozik a sportkórházban is.

zoldag Creative Commons License 2011.11.09 0 0 567

LOirana nagyon köszönöm soraidat, igen, erről lett volna szó.

Időközben már voltam is vizsgálaton, de sajnos ez nekem már nem megoldás. A porckopás olyan mérvű, hogy ezzel már nem lehet elérni eredményt. Csak az a probléma, hogy elég stresszes vagyok, biztos kinevetnek, de félek nagyon, nehezen akarok neki vágni, pedig már mennem kellene egyeztetni időpontot a beültetésre. Várólistára kerülés is elég hosszú időt vesz igénybe. Most szintetikus injekciót kaptam a térdembe, érzem, hogy nincs már az a nagy fájdalmam. Ennek hatása kb. 6 - 12 hónapig tart, így tájékoztattak. Már mindent elkövetnék, hogy megússzam, de sajna nem látok más megoldást.

nicky77 Creative Commons License 2011.11.09 0 0 566

Szia!

 

Hol csinálták neked és mos  mennyibe került??? ( platelet rich plasma) .Bár a dokim anno felvette ezt is mint megoldási javaslat akkor az Uzsokiban kb. 60 ezer Ft. volt .

 

Kinek van még tapasztalata erről???

Előzmény: L0riana (565)
L0riana Creative Commons License 2011.11.06 0 0 565

Szia zoldag! Nekem már ilyet is csináltak... PRP (platelet rich plasma) a hivatalos neve, amúgy szimfónia az orvosi szlengben. Úgy zajlott, hogy a műtőben levették a véremet (~70 ml), majd "besűrítéttek", szóval egy vérplazma-koncentrátum lett a végére (~12 ml), és ezt adták be a térdembe egy viszonylag vastag injekcióstűn keresztül (ezeket megkérdeztem on the spot :D). Kétszer altatásban csinálták, egyszer viszont semmi érzéstelenítést nem kaptam, kibírható, nem volt túl kellemes. (Vastagabb a tű, mint egy sima térdinjekciónál, hogy ne alvadjon bele a vér olyan könnyen.) Az elve pedig az, hogy a vérben található elemek (pl. növekedési faktorok) elősegítik a porcregenerációt. Összesen 3 alkalommal kaptam, 1,5 hónapos szünetekkel, az 1. és a 3. alkalommal mást is csináltak artroszkópiásan, ezért volt az altatás, amúgy nem szükséges. Nálam nem volt túl sok hatása, állítólag a III. fokú kopás már csak II-III. fokú. Egy próbát azért megér, hátha neked bejön, és ezzel kitolható a protézisműtét. Nem tudom, egyébként ezt itthon végzik-e rutinszerűen, írj, ha kell még infó róla.

Előzmény: zoldag (564)
zoldag Creative Commons License 2011.11.04 0 0 564

Szevasztok,

nekem először az arthroscopiával kimossák a töredezett részeket, és bízom benne, hogy még egy ideig kibírom vele, de sajnos protézis van beígérve. Még jó hogy nincs több lábam, mert hogy mindkettővel porckopás problémám van.:) Olvastam a Videoklinika lapján http://videoklinika.hu/video/knoll_porcfelszin_javito_mutet_biomet

 

sajátvér kezeléssel történő porcpótlás. Nem- e ismeri? nem- e volt már valakinek ez a fajta kezelés? Nagyon érdekelne minden rá vonatkozó adat. Lehet vajon bízni benne? Állítólag 4-5 éve végzik ezt a világon.

Köszönöm előre is.

M.

Axióma Creative Commons License 2011.10.23 0 0 563

Nekem nem lesz csavarkiszedesem (az egyik beepulos, de a masik is maradhat vegleg, nem lesz akadalya az MR-nek).

Sebem nem hiszem, hogy felszinileg akadaly, de majd kenegetem akkor.

Előzmény: cseko.andi (562)
cseko.andi Creative Commons License 2011.10.22 0 0 562

Axióma!

 

Én is hamar elfáradtok, bár az én munkám nem irodai, és kb. 1 óra az út...

A sebed szépítésére javaslom a contractubex kenőcsöt, gyönyörűen gyógyítja a varrat helyét (nekem már nem látszik a téli artroszkópiás helye).

Nekem másfél hete vették ki a csavarjaimat, és gyakorlatilag mindent megcsinálok. Másnap itthon már mankó nélkül jártam, és csak akkor látszik, hogy valami nem oké, amikor elfáradok. Gyógytornát nyomom, de szerintem jövő héten valamelyik este kipróbálom a kerékpárt.

 

Jobbulást kívánok!

Előzmény: Axióma (561)
Axióma Creative Commons License 2011.10.22 0 0 561

Ha mar igy felelenkul a topik, en is beszamolok.

Hetfon lesz 5 hete, hogy mutottek. Minden segedeszkoz nelkul jarok (se terdrogzito, se manko, se semmi). Minosegre olyan, hogy lakason beluli kisebb kozlekedesek eseten gyakorlatilag nem latszik, hogy mutottek. Lakason kivul igyekszem nem sokat setalni, egyelore gyorsan elfarad a terdem, es atmegyek erosen santitasba. Lepcsozes mellelepessel sima (bar mindig fejben kell "kiszamolnom", hogy melyikkel kezdjem), ahol van jo kenyelmes korlat (szeles lapos, alanyulhato), ott konyokig tamaszkodva jobb kezzel felfele megy a valtott lab is. Lefele csak jobbra-balra dulongelve menne, de igyekszem kerulni, mert gyorsan befajdul.

Elvileg vezetni is tudok (bal lab szoval csak kuplung erintett), de az is faraszt, szerencse hogy a lakas 10 km-es korzeten belul kell csak mozogni, es legtobbszor megoldhato, hogy mas vigyen el.

Hasonfekve, izombol hajlitva (gyogytorna kozben, szoval bemelegitve) a mutott lab hajlitasa mar csak par centit marad el a masiktol - igaz, az se erinti a fenekemet. Kinyujtas latvanyilag kb. egyforma, de a bal az erzem, hogy me'g huzodik ilyenkor.

Napkozben van, hogy elkezd fajni, hol az izulet, hol pedig huzodik me'g mindig a seb... szerencsere nem durva, csak zavaro.

Amit meg egyelore nem probalok: hosszu seta, guggolas, terdeles, hirtelen mozdulat. Jol elvagyok addig is a tobbivel! A csavarast kimondottan kerulni kell (egyszer a gyogytornaszt felreertettem h. mit csinaljak, szolt is hogy vissza, mert csavarodik es latja hogy nem birja - en me'g erezni nem ereztem fajdalmat).

Es egyebkent nem tudom, hogy ez is a labammal fugg-e ossze es mindenkinek igy volt, de iszonyuan elfaradok a napjaim vegere, akkor is ha csak atlagosan terhelem magam (a terheles leginkabb agymunka, nem fizikai). Ma peldaul delelott is aludtam, pedig ejjel is megvolt a tobb mint 8 ora, sot inkabb 10 kornyeke (na jo, hetkozben a csaladhoz alkalmazkodva inkabb csak 7 orak). Kell nekem a sok passziv pihenes, nem is tudom mi lesz ha visszamegyek dolgozni (de az uj tappenzszaballyal nem engedhetem meg magamnak, hogy meg sokaig betegallomanyban maradjak, igy is mar szabival "higitom").

 

cseko.andi Creative Commons License 2011.10.22 0 0 560

Sziasztok!

 

Na ha már a történeteknél tartunk, gondoltam megosztom az én már (ha szűken veszem) 2 éves, ha bőven, akkor 15 éves történetemet :S

 

15 éves korom óta fájt a térdem, de mindig elhajtottak mindenhonnan, hogy szimulálok. Kérdem én, ha aktív sportoló voltam, és most nem tudok felmenni a lépcsőn sem, akkor abban vajon mennyi a szimuláció. Na, de úgy hagytok annyiban a dolgot.

25 éves koromban volt egy artroszkopiás térdműtétem porckopás miatt.A fájdalmaim, a nehezebb mozgás előjött - eltűnt időnként, de éreztem, hogy nem az igazi.

Két éve októberben elütött egy autó. Erősebb fájdalmaim nem voltak, csak gyakrabban. A 6-kerben az ortopédus elüldött rtg-re, uh-ra, gyógytornára, ortopéd klinikára, mert nem tetszett neki, hogy jobban ki tudom egyenesíteni a lábam, mint azt szabadna lenni. Ortopéd klinikára februárra kaptam időpontot, ott mondták vmi nem oké, menjünk mri-re. Mr-re áprilisra lett időpont. Elvittük vidékre haza ahhoz a sebészhez (sokak szerint a megye legjobb térdsebésze), aki azelőtt 5 éve a térdem csinálta. Megszakértés után közölte, 3 centis porcleválás van, artroszkópiával megcsinálta. Műtét után ugyanúgy megvoltak a fájdalmaim, sőt... A mozgásom egyre rosszabb lett, már-már lépni is alig tudtam, lépcsőről meg már nem is beszélek. Jártam én ide-oda, de mindenütt fájdalomcsillapítókat adtak, mondván megint csak szimulálok. A gyógytornász gyakorlatilag már nem tudott velem mit kezdeni, mert már a bemelegítő gyakorlatokat sem tudtam csinálni, az erősítőkről meg már nem is beszélek, a combizmom semmi sújt nem bírt el. Az egyetlen sport, amit tudtam csinálni, az a bringázás volt, amit szinte naponta űztem... Egy ismerős által eljutottam a Sportkórházba, akik elmondták rtg alapján, hogy a térdkalácsom másfél centivel el van csúszva a jobb térdemben, és combizom-sorvadásom van. Kérdeztem, az hogy lehet, mármint a combizom-sorvadás, amikor napi szinten 20-30 km-t bringázom. Na, de mindegy; visszaküldtek gyógytornára combizmot erősíteni, aztán műtét, Elmslille - Trillat, térdkalács- visszahelyezés a helyére. Közben új (most már tudom) tünet jött elő: állandóan félreléptem, mintha a bokám kibicsaklott volna. Jelzem, most vagyok időben a baleset után egy évvel.

Aztán egy nap legurultam a lépcsőn... Másnap irány a Baleseti Intézet, ahol kb. két perc alatt megmondták minden bajomat, és kitűzte a Doktor úr a műtét időpontját. Mutattam neki a Sportkórházas papírt, hogy combizom-sorvadás, de ez a doki közölte, hogy mit várnak, ha gyakorlatilag semmit nem tudok csinálni... Karácsony előtt kaptam a két csavart. Ja, és műtét előtt két nappal felhívott, hogy ugye jól emlékszik, volt két artroszkópiám, mert akkor most is csinálna egyet, hátha talál még valamit. Talált, mert maradt még kiszedni való kopás - morzsa darabok, meg a keresztszalag is megnyúlt (de a keresztszalag egy másik történet). Múlt héten szedték ki a csavarjaimat. Jelentem, a térdem jobb, mint új korában, tökéletes!!! Jövőre megyek újra, a bal térdemet is helyre rakatni. Relatíve jó dokit fogtam ki - emberséges, jófej, ajánlom szeretettel az OBSIban SZ.G-t :D

 

Viszont: tavaly novemberben a Baleseti Intézetes doki közölte, hogy a másik térdemben is ugyanez a helyzet, hogy  a térdkalács arrébb van csúszva. Amikor kérdeztem, hogy ez a baleset eredménye-e, mondta nem, ez fejlődési rendellenesség, ami a nőknél gyakrabban jön elő, mint a férfiaknál.

 

Ami érdekes: 15 év szenvedése, fájdalma, orvoshoz járása kellett ahhoz, hogy észrevegyenek egy olyan problémát, ami megvolt. Gondolkodtad, hogy uh-n, mr-n, (ja, régen volt CT-is), rtg-n sehol nem látszott, hogy másfél centivel el van csúszva a csont???

 

Alig várom, hogy újra bringázhassak :D

Előzmény: Pötty_ (558)
L0riana Creative Commons License 2011.10.09 0 0 559

Engem T.A. fog műteni, itt is esett már róla szó. Előtte meg a Honvédban műtöttek, az is dobogós helyen van traumatológia tekintetében, már ha csak Massára vagy Erőss Zsoltra gondolunk... bár az ottani orvosom, B. A. elég fiatal, ettől még jó orvosnak tartom, bár most némileg elbizonytalanodtam. Nem biztos, hogy a hiba benne van, csakhát így is, úgy is rajtam csattan. Sportolni, mint írtam, sportolok, éppen, amit tudok. Eddig az aikidót és a focit hagytam abba, a snowboard is lassan elsikkad, maradt a bicaj, az aerobik, a falmászás és a túrázás. Bár szinte reménytelen a kérdés, de azért ha valakinek lett volna 3-szori keresztszalag-pótlása, megosztaná velem a tapasztalatait? Szerintetek mi a jobb, a 3. pótlásnál ugyanabból a lábból vegyék a graftot, vagy inkább a másikból? Mindkettőnek van előnye és hátránya, és ezt majd nekem kell eldönteni, az orvos kvázi rám bízza...

 

 

Előzmény: Pötty_ (558)
Pötty_ Creative Commons License 2011.10.09 0 0 558

Hát nem semmi történet. Ez a baj, hogy az ember nem tudja magát kétségek nélkül rábízni a dokira, akinek az lenne a feladata, hogy adott esetben egy "rutin" beavatkozással megelőzze a nagyobb bajt és valós reményt adjon a további sportoláshoz.

 

Ki fog műteni a sportkórházban? Engem is ott műtöttek és H. P. csinálta a elülső keresztszalag pótlást.

Előzmény: L0riana (557)
L0riana Creative Commons License 2011.10.08 0 0 557

A biztonság kedvéért, meg azért, mert nagyon instabilnak éreztem, megnézettem 3 térdspecialistával. Mind azt mondja, hogy valóban NAGYON instabil, és pótolni kellene, mert ha ez így marad, 10 év múlva protézis kell, addigra még mindig bőven 40-en belül leszek... Többféle műtéti megoldást javasolnak, mert ez már nem a rutinműtét kategória, hanem inkább csak mentsük, ami menthető. Végülis a Sportkórházban fognak műteni (ahova a közhiedelemmel ellentétben nem kell ismerős a bejutáshoz, mint ahogy egyik állami kórházban sem, viszont kell hozzá egy oda szóló háziorvosi beutaló és be kell jelentkezni időpontért, ami 1,5 hónapos várakozást jelent kb.), az orvos eléggé nagy név. Sajnos csak 2 műtétből lehet megoldani a 3. pótlást. Az első egy csavarkivétel, csontfurat-feltöltés kombó, aztán, ha ez oké, jöhet a keresztszalag-pótlás. A részletek még számomra sem világosak, majd idővel... A kérdés számomra, hogy vajon amiatt történt mindez, mert túlerőltettük az elején a szalagot? Vagy az orvos sportolás tekintetében túl engedékeny volt? (Soha nem éreztem hirtelen fájdalmat sport közben, nem is szakadt el, csak megnyúlt, és kész.) Hogy mondhatja az 1. orvos azt egy egy éven belül 3x meniscusszakadt térdre, hogy elég stabil? Lehet egyébként, hogy a gócos mandulámra vezethetőek vissza ezek a bonyodalmak, így utólag senki sem tudja. A műtétek előtt-után hónapokig, azaz az utóbbi 6 évben szinte folyamatosan jártam speciális egyéni gyógytornára, a gyógytornászok egybehangzó véleménye az, hogy nem értik, hogy lehet instabil, mert elég erős a combizmom, de látják, hogy nagyon az... Úgyhogy ez az utolsó lehetőségem, egy 3. pótlás, drukkoljatok!

L0riana Creative Commons License 2011.10.08 0 0 556

Szóval készült újabb MRI, ez már majd' 3 évvel a sérülésre rá, ami egy elég fura szöveti képet mutatott. A huzavona után kaptam újabb keresztszalagot, ezúttal csont-patellaín-csont graftot. Na ez sokkal fájdalmasabb volt az előzőnél, a graftvételi hely a mai napig nagyon érzékeny, nem nagyon tudok letérdelni. A rehab sokkal durvább volt. A 3 hét mankó mellett kellett a 6 hét ortézis is, lasabban sikerült elérni a 90 fokot, és fájdalmasabban. Végül azért sikerült... Aztán 3 hónapra a műtétre ráestem. Ami ugyan direktben nem okozhat szakadást, de a vérömleny azért bekavarhatott, még a röntgenorvos is azt mondta, hogy ez tuti patellatörés, szerencsére azért ezt megúsztam. A lényeg, továbbra is fájt, mostmár egyre jobban, az ízületi résben mediálisan. Készült MRI meniscusszakadás iránydiagnózissal, de a felvételen nem látszott. A terápia így eleinte szteroid volt, majd hialuronsav, abszolút pénzkidobás. Végül 1 évre a sérülésre újabb artroszkópia volt a porcopás miatt, ahol a III. fokú chondropathia mellett laterális release is volt, de plusz meglepiként az is kiderült, hogy a meniscus mediális részén jó nagy szakadás található, így azt kivették. Rá 3 hónapra ismét AS, ahol újabb meniscusszakadás ugyanott, és kaptam spéci kezelést a porckopás miatt (vérlemezkét). Aztán rá 1-2 hétre éreztem, hogy na most aztán tényleg beakad a térdem. Az orvos szerint ez normális, várjuk meg, amíg a kis morzsák felszívódnak. Na hát 1,5 hónap, és még mindig beakadt napi 4-5x, úgyhogy újabb MRI készült, amin kiderült, hogy egy 1 cm-es meniscusdarabka akadt be a két keresztszalag közé. Innen kb. egyenes új vezetett a műtőbe, rá 1 hétre kiszedték. Mivel a doki azt mondta, a szalaggal minden rendben, bár egy kissé lazább a kelleténél, így majdnem nyugodt szívvel mentem túrázni. A térdem valami iszonyatos módon instabil volt. Folyt. köv.

L0riana Creative Commons License 2011.10.08 0 0 555

Sziasztok! Gondoltam, megosztom veletek az én történetemet, mert érdekes... 6 évvel ezelőtt volt egy sérülésem, nem tudtam ráállni a térdemre, mert ahogy léptem, kiment folyton, úgyhogy másnap irány az ügyelet. Az orvos szerencsére elég felvilágosult volt, így a gipszet csak a hétvégére való tekintettel kellett hordanom, aztán azonnal kaptam is a sínes ortézist, és mászkálhattam. Amit én komolyan vettem, másnap vonatra szálltam, vizsgaidőszak előtti utolsó hajtós hét lévén, levonatoztam az egyetemre, 200+ km. És persze bejártam a maradék órákra, és az elővizsgákra is. Az ortézis hordásától számított 3. napon realizáltam, hogy a térdem nem hajlik jobban kb. 40 foknál, de az orvos szerint ez normális egy szalagsérülésnél. Az 1. diagnózis oldalszalag-sérülés volt. Aztán jött az MRI januárban, ahova mediális meniscus diagnózissal küldött, aminek (akkor még) semmi baja sem volt, viszont egy részleges keresztszalag-szakadást írd a lelet. Mellette asztalfiók, 2+ lachmann. Májusban azért az orvos csak megnézte artroszkóposan is, és végülis tényleg részleges LCAszakadásom volt, kb. 80%-ban volt szakadt. A kérdésemre, hogy akkor most mi lesz, azt mondta, hogy előbb-utóbb úgyis elszakad teljesen, ezzel így nem lehet mit csinálni, várunk. Nyáron - orvosi engedéllyel - via ferrátáztam egyet, nagyon nem esett jól. A 3 hónapos kontrollon kiderült, hogy valszeg teljes a szakadás. Ez volt ősszel, következő nyáron műtöttek, egyetemi elfoglaltságaimra való tekintettel, addig sportolgattam ezt-azt, fájdalmas volt. Az 1. pótlás hamstring-ínból volt, műtét után 4 nappal mehettem haza, csak mankóval, ortézis nélkül, kb. 2 hét után ráléphettem teljes testsúllyal. Addig volt ez a lábhajlingatógép is, úgyhogy elég jól haladtam a rehabban, így utólag, talán túl jól... A műtét után, amint lehetett, sportoltam (3 hónap múlva futás, bicaj, majd fél év után minden), de fájt, főleg hátul. Az orvos szt ez normális... de az MRI szerint Baker-ciszta volt - az orvos a leletre azt mondta, hogy hülyeség. Szedtem pár hónapig Aflamint, persze nem használt, fájdogált, egyre inkább elől a rögzítésnél is. Folyt.köv.

Pötty_ Creative Commons License 2011.09.30 0 0 554

Ebben igazad van, a foci, fallabda sokkal jobban megterheli a keresztszalagot, mind a futás, vagy bringa.

Viszont kicsit tartok tőle, hogy a mozgás koordinációm megváltozott és nem biztos hogy megfelelően terhelem a térdem. Kicsit mintha befelé terhelném, tekeredne a térdem, lábam. Ilyen formában egy maraton, ironman sokkal nagyobb terhelést jelentene, mint heti 2-3 alkalom egyéb sport. Ezért szeretném megvizsgáltatni, hogy mi a jelenlegi helyzet. Ez valós félelem-e, vagy csak rossz berögződés.

 

Amúgy a térdgépről valóban azt írják, hogy többet árt, mint használ. Viszont nagyon bennem van, hogy a térdem nem ép, nem 100%-os, ezt a mindennapi mozgásban, sporton kívül is érzem. Ilyen szempontból félek, ha nem használnám a gépet újra kimenne a térdem.

Nekem nem csavaró mozdulatnál szakadt a szalagom, hanem egy ártatlan kitámasztásnál csuklott be a térdem.

Már szakadt mindkét bokaszalagom is, az egyiket műtőtték, de tapasztalatból mondom, hogy inkább 5 bokaszalag szakadás, mint egy keresztszalag. Ez egy rohadt dolog és ezért is tartok tőle.

 

Amúgy már felvettem a kapcsolatot Hidas doktórral és remélhetőleg meg tud nézni valamikor.

 

Aztán reménykedünk! :-)))))

Előzmény: pacsman (553)
pacsman Creative Commons License 2011.09.30 0 0 553

Amit jelenleg csinalsz (foci, fallabda, stb) sokkal jobban igenybe veszi a keresztszalagot, mint amire keszulsz. Egyenes vonalu egyenletes mozgasokhoz (futas, bringa, gyorsuszas) semmi szukseg nincs keresztszalagra! Nekem azt mondtak az orvosok, hogy keresztszalag nelkul is siman lefuthato egy maraton...

 

Ha viszont nem erzed teljesen stabilnak, mindenkepp nezesd meg, de a maraton miatt felesleges. Ha focizni, fallabdazni birsz, azzal sem lesz gond, persze megfelelo felkeszules utan.

 

Meg annyit, hogy ujabban nem ajanljak (sot egyes helyeken tiltjak) az ilyen-olyan terdvedok hasznalatat keresztszalag mutet utan. Mondvan, hogy ami ellen igazan kene vedenie (csavaro hatasok) az ellen semmit sem er, de ad egy valotlan biztonsag-erzetet a hasznalonak, ami ujabb serulesekhez vezethet.

 

Ebben nekem nincs tapasztalatom, mert meg csak 2.5 honapos mutott vagyok, ugyhogy errol talan majd oregebb rokak nyilatkoznak.

Előzmény: Pötty_ (551)
heremooka Creative Commons License 2011.09.30 0 0 552

Szia,

 

Igazad van, hogy kivizsgáltatod magad előtte. Én nem tudok olyan helyet, ahol minden vizsgálat egy helyen meglenne. Most már orvost sem merek ajánlani :(

Előzmény: Pötty_ (551)
Pötty_ Creative Commons License 2011.09.29 0 0 551

Sziasztok!

 

Milyen véletlen, engem pont Hidas doktor műtött elülső keresztszalag szakadással 2005-ben. :)

Viszont a témában szükségem lenne egy kis segítségre, hátha itt rendelkeztek megfelelő információval.

Szóval 2005-ben megműtötték a  térdem és rehabilitáció után újra elkezdtem sportolni, immár csak hobby szinten, de hetente 3-4 alkalom aktív mozgás (foci, fallabda, úszás, futás, stb). A térdem többé - kevésbé rendben van, bár az oldalirányú megterhelő mozgásoknál (foci, fallabda) használok térdvédőt.

Az egyértelmű, hogy a műtött térdem nem annyira stabil, mint az épp, de valahol ez természetes.

 

Viszont a jövőben szeretnék a futással, triatlonnal kicsit többet foglalkozni, maraton, későbbiekben ironman teljesítése.

Szeretném kivizsgáltatni a lábam, térdem állapotát, hogy egyáltalán érdemes-e, lehetséges-e ilyen mérvű megterhelésnek kivenni.

Nem Budapesten élek, viszont szeretném, ha hozzáértő, térd "specialista" orvos nézne meg, hogy egzakt szakvéleményt kapjak.

 

Tudnátok abban segíteni, hogy hol találok, hogy szakrendelést, magánrendelést, ahol adottak a megfelelő diagnosztikai eszközök, MRI, CT, ultrahang, terheléses vizsgálat és a legfontosabb, hogy ne kelljen több alkalommal visszamenni, új időpontokat kérni, hanem egy nap alatt le lehessen zongorázni az egészet. Röviden szólva, ha odamegyek, akkor foglalkozzanak velem és nekik is az legyen a céljuk, hogy kiderítsék mi a helyzet.

 

Vélemény, illetve ajánlat?

 

Köszönöm, Péter

Előzmény: heremooka (550)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!