"Mivel egyetlen, a gazdasági racionalitás alapján mûködõ cég sem engedheti meg magának, hogy ne kiemelt minõségû borokat termeljen, és eladhatatlan készleteket halmozzon fel, ezért az állami támogatással végrehajtott szociális indíttatású felvásárlás megszûnik. Ennek egyenes következménye, hogy a gazdáknak termelõi csoportokba vagy szövetkezetekbe kell majd tömörülniük. "
Egyértelmű, hogy politikai ügy. (lásd még: Bábolna).
Nyilván olcsóbb így támogatni a termelőket, mint munkanélküli segélyt fizetni nekik meg nézni a tűntetéseiket a tévében. És hát sajnos a közízlés (és közpénztárca) is eléggé "kompatibilis" ezekkel az aszúkkal.
hát ha van ilyen vélekedés akor az nagyon gáz... ugyanis ezzel ponthogy ara motiválná a cég a gazdákat, hogy csapnivaló minőséget termeljenek és csak a mennyiségre gyúrjanak...emiatt sosem fog senki értelmes pénzt adni a termésért. Bízom benne, hogy ilyen kreténséget nem csinál senki.
hát ez van, hamut szorok a fejemre. tényleg nem jó(lidl), de igazad lehet ezzel az "átszellöztetéssel" kancsóba kitöltve jobbnak tünik. ettől függetlenül ihatatlannak nem nevezném (főleg a juhturós húsra)
való igaz más borral együtt nem szabad kostolni! na megyek keresek más csilei bort !
A rossz bor és a "jó bor, de rosszul tárolva" között azért nagy különbség van szvsz.
Ez utóbbi valaha szép perceket szerzett a fogyasztójának, sőt talán a termelőjének is. Az előbbiről csak a termelőnél beszélhetünk élvezetről, de az sem a minőségi bort készítő borász egészséges büszkesége, hanem a könnyen befolyt nagy lé öröme.
Ismeri valaki Prohászka Ferenc, Szőlő és Bor című új kiadású könyvének használati értékét?? (nem reklám mielőtt valaki kettéharapna :-))
Néhány bor:
- Monarchia Rosé 2003 - mintha folyton változtatta volna paramétereit, egyszer virágos illat, egyszer szúrós szag. Szájban inkább diszharmonikus, kilógó savval.
- Satu Kajmád Cuvée 2000 - ősszel még kellemes itóka volt, most sajnos majd egy óra alatt sem nyílt meg, bár az illatában kezdett 'rendben' lenni. Türelmetlenek voltunk megittuk.
- Buttler Bikavér - na végre egy jó tétel. Sötétbordó, gyümülcsös, fűszeres (ó az a kékfrankos) illat. Testes, telt íz, gyümölccsel, fűszerrel gazdagon díszítve, tartósan még az utóízben is. Barátom véleménye: ha ez bikavér akkor mit ittam eddig? Még egy élmény a Buttler Chardonnay-el (félszáraz). Karácsonykor bontottam, majd betegség-utazás-betegség miatt két hét múlva kóstoltam újra. Nem állítom, hogy ugyanolyan volt, de iható és élvezhető maradt. Az ugyanúgy kezelt Vylian Pinot Noir sajna ment a lefolyóba.
- Tagyonhegyi Olaszrizling félédes (töppedt) 2003 - 15,8 Alk. Illatban barack, mandarin, kókusz, csoki. Szájban nem zavaró az alkohol, harmonikus. A töppedt jelleg dominál, rizlinges felhangokkal. A második palack nagyon zavaró keserű utóízzel.
Hallottam olyan vélekedést is, hogy a Kerház azért gyárt olyan sok gyenge minőségű bort, mert politikai nyomásra szociális feladatokat is ellát. A Kerház kimondott-kimondatlan kötelessége felvásárolni a borvidéken élő többszáz kistermelő termését. A termés minősége nagyon változó, inkább a mennyiség számít, nem annyira a minőség. Ezt a nagy mennyiségű termést sem lehet egyszerű igényesen feldolgozni. Cere bortárs! Te talán helyben jobban látod, igaz ez a fenti vélekedés?
Megmondom én neked, mert nem egy nagy mágia ez... régen is szar volt és most is szar. Mert szart gyártani olcsóbb és egyszerűbb mint jót. Azt használják ki, hogy a fogyasztók tömegei számára még mindig az a tokaji aszú amivel a szovjet típusú embereket mérgezték... a mézes hideg tea pedig nem is rossz ha belegondolunk :)
Én nagyon sokáig azt hittem (ennek még itt a topikban is nyoma van), hogy nem szeretem az aszút... pedig csak sokáig nem ittam rendes aszút.