Keresés

Részletes keresés

villa Creative Commons License 2016.02.03 0 0 75353

És hogy ne csak a Camponát kárhoztassuk:

A jelenlegi felüljáró elhelyezkedése nem felel meg az átjárhatósági műszaki előírásoknak. Az 1300/2014/EU rendelet szerint:

A peron akadályok nélküli szélessége legalább a biztonsági sáv szélessége plusz két, egyenként 80 cm széles ellentétes irányú közlekedősáv (160 cm)... A 160 cm-es közlekedősávon belül megengedettek az akadályok, de a felüljáró nem tartozik bele.

Ezeknek az előírásoknak a jelenlegi műtárgy nem felel meg, így ennek területe nem számítható bele a hasznos peronhosszba (250 m), ezért van szükség a peron eltolására.

Előzmény: villa (75352)
villa Creative Commons License 2016.02.03 0 0 75352

Aluljáró esetén a túloldali területből egy keveset igénybe kellene venni, rámpa stb. Mivel nem lesz aluljáró, szintbeli átjáró lesz, annak mellékhatásaira majd csak akkor ébredünk, ha pár embert szétvágott a vonat. A megálló Háros felé tolódásának egyik sajátos oka, hogy a lifteket üzemeltető Campona nem járul hozzá a liftek szintbe hozásához, a magasabb peronszinthez, így a peron a lift és a gyalogos felüljáró után kezd emelkedni az 55-ös szintre. A rágyaloglási távolság a vonatokhoz, így jócskán növekszik, lényegében elviselhetetlen lesz a rámpától, a busz végállomástól.

Előzmény: ...slr... (75349)
mauzi Creative Commons License 2016.02.03 0 0 75351

SK55 = sínkoronától számított 55cm-es peronmagasság.

 

A peron jelenleg úgy helyezkedik el, hogy a közepénél van a gyalogos felüljáró. Ezt úgy tolják kb. 120 méterrel északra, hogy a peron déli vége lesz a felüljárónál. Magyarul, a megálló középvonala kb. egyvonalban lesz a Campona középvonalával. (jelenleg a megálló délebbre van)

 

Aki ott most működő liftet lát, az valószínűleg sokat ivott.

Előzmény: ...slr... (75349)


gxy_gfx Creative Commons License 2016.02.03 0 0 75350

[...] Ennek során elbontásra kerül a felvételi épület [...]

Ehehe, aranyos, hogy még ürügyre is tellett, ez ma már értékes ritkaság. Már kezdtem azt hinni, hogy csak véletlenül arrafelé tévedődik éjszaka egy dózer, másnap meg a kisbetűsben elhangzik egy beismerő hümmögés, hogy hát ja, fy faen, de most már, hogy ennyire mindegy, akár lehet is lapozni, nincs itt semmi látnivaló.

...slr... Creative Commons License 2016.02.03 0 0 75349

Ebben a szövegben a Budatétény megállóra vonatkozó részből nagyjából egy szót sem értek. Mi az a külföldi tulajdon, ami olyan közel van a vágányokhoz, hogy miatta nem lehet aluljárón megközelíteni a belváros felé haladó vágányt? Hogy tolódik el a megálló a Háros felé és miért és mennyivel? Kikerül a Campona parkolóház vonalából? Az SK55-öt talán kellene ismernem, de nekem ez a zsargon nem ismerős, én mostanában csak 18650-ekben gondolkodom. És hoooooooogy? A mostani rámpáról szintben, vagyis a vágányok szintjében, a vonatok közt cikkcakkozva kell átszambázni a Déli felé haladó vágányra? Ezt értem legkevésbé, pont azért kerítésezték el a két vágány közét, hogy több embert ne üssön el a vonat. És a gyalogos felüljáróban lift van? Ennek a helyszínen semmiféle nyoma nem látható, nincsenek hívó gombok, nincs nyíló ajtó, ha igaz, amit írsz, akkor az valami Joseph Heller regénybe való mr. Tyliu féle föld alatti rejtélyvilág. És ehhez a láthatatlan lifthez ráadásul vonatkoznak kontaktpontok, tudok bikkfanyelvül, de ebből semmit nem értek. És akkor a gyalogok szintben cikáznak, a Campona meg ragaszkodik a felettük lévő felüljáróhoz, ami alól eltolják a megállót a Háros felé? 

 

Tegye fel a kezét, aki érti, és feltett kézzel magyarázza is el nekem, plíz.

Előzmény: villa (75348)
villa Creative Commons License 2016.02.03 0 0 75348

anno tán beszámoltunk róla:

 

Helyzetkép a 40.a vonal felújításáról, a NIF konzultáció tükrében

2015. november 26.

Dietrich Diebel-el vettünk részt a konzultáción, NIF részről ott volt Mosóczi László vasúti igazgató, Halász Andrea projektvezető és Szücs László munkatárs. A Casino belvárosi projektje folyamán már felmerült a kerület ill. a belváros közlekedésében az elővárosi vasút fokozott szerepe, és a várható vonal rekonstrukció során Budafok megállóhely közelítése a városi közösségi közlekedéshez. A követő NIF-es kommunikációk kapcsán vált ismertté a Budafok és a Budatétény megállókat érintő néhány terv, melyet testületi ülési kezdeményezés, ill. konzultációs javaslat követett, Dietrich Budafok megállóhelyre vonatkozó alternatív javaslatai megfogalmazásával.

Halász Andrea kiemelte, hogy hosszú ideje kapcsolatban vannak az önkormányzattal, elsősorban a főépítészi irodával, ő maga is itt lakik Rózsavölgyben, s az összes vitatott kérdést leegyeztették Rumi Imre főépítésszel. Budafok belvárosnál a vasúti pálya néhány m-el a város felé tolódik, mert a középső peronsziget szélességét szabványosra kell növelni. Ennek során elbontásra kerül a felvételi épület, és a régi őrház új helyen épül újjá. A középső peronnál lévő lifthez aluljáró vezet majd a jelenlegi terepszintről indulva. A jelenlegi 1. vágány melletti liftet szintre hozzák, az Sk 55–ös új peronszinthez, a középső peron már ezen a szinten van. A két vonal eltérő irányítású, Tárnok ill. Kelenföld, és az az elképzelés, hogy a gyors, IC és tehervonatok a 30-ason menjenek, részben, csak az Érd Alsó és Felső közötti összekötést követően valósulhat meg. Azt azonban csak a most kezdeményezett Százhalombatta - Pusztaszabolcs projekt keretében csinálják meg, annak kitérői jelen projektben elkészülnek, így zavarást már nem jelent majd az építés. A vágány eltolódás folytán Budafok megállónál a jelenlegi kutyasétáltató terület kerül beépítésre, ill. a fasor kivágásra, amit helyben pótolnak. Ugyanitt, P+R parkoló épül ki, a jelenlegit dél felé bővítve. Az átépítés 2016-19 között valósul meg, a budafoki szakaszon elsősorban 2017-18-ban várható hosszabb kizárás, buszos és más pótlás. Jelentős műtárgyak épülnek, mint a Vágóhíd vagy a Növény utcánál, és zajvédőfalak, a belvárosban a Városháza magasságában átlátszóak. A projekt már az új típusú, nem KÖZOP, vagy IKOP, hanem fixáras nagyprojekt, amit elemeiben is igen szigorúan kezelnek az EU központban. Az eredeti támogatási cél a vasúti teherforgalom feltételei erősítése, 100 km/h, amihez a személyforgalom társul, sebesség növekedéssel, és járulékos létesítményekkel, de azok jelentős részét hazai forrásbók építik meg.

Budatétény megállónál bonyolult helyzet alakult ki, az aluljárós megoldást a túloldali, külföldi tulajdonban lévő terület igénybevételének nehézsége akadályozta meg. Ezért alakult ki az a megoldás, hogy a megálló Háros felé eltolódik, lényegében a jelenlegi gyalogos felüljárónál kezdődik, Sk 55-ös peronnal. A jelenlegi odáig vezető peron átminősül gyalog járdává, és a rámpáról szintbeli, cikk cakkos átjáróval lehet átkelni a két vágányon a második vágányhoz, ennek tervezése most folyik. A gyalogos felüljáróban lévő lift ma is működőképes, értesítéses, előjelzéses, a Camponánál vannak arra vonatkozó kontakt pontok. A felüljáróhoz a Campona vezetése ragaszkodik.

A többi megálló kapcsán, Háros és Nagytétény-Diósd felvételi épületei felújításra kerülnek, utóbbinál P+R parkoló létesül, megújul Barosstelep megálló, a Dózsa Gy. út, Minta utcai csomópontnál speciális zajvédelmi megoldások lesznek.

Előzmény: Panaxginzeng (75347)
Panaxginzeng Creative Commons License 2016.02.03 0 0 75347
Marline55 Creative Commons License 2016.01.31 0 0 75346

Kis nosztalgia.

Térképen a nem sokkal előtte összegründolt Nagy-Budapest határainak tervezett módosítása 1956-ból:

http://maps.hungaricana.hu/hu/view/7089/?bbox=697%2C-10054%2C6840%2C-7411

 

A következők nyerték volna vissza önállóságukat:

 

XXII. kerület: Nagytétény
XX. kerület: Soroksár
XVII. kerület egésze: Rákoskeresztúr/Rákoscsaba/Rákosliget/Rákoshegy
XVI. kerület: Árpádföld és Cinkota
III. kerület: Békásmegyer
II. kerület: Pesthidegkút

 

Légszennyezettség és zöldterület 1968-ból:

http://maps.hungaricana.hu/hu/view/7149/?pg=2&bbox=923%2C-7221%2C8578%2C-2775

 

Látszik hogy akár tényleges vizsgálatok akár józan paraszti ész alapján már akkor értették a levegőszennyezés és többek között a domborzat összefüggéseit. Budafokon csak az ipartelep környezetében jelöltek szennyezést. Ebből is látszik hogy miért a nagytétényiek felé kellett megépíteni a 80-as évek végén az ország legforgalmasabb útszakaszát ráadásul úgy hogy immár a térképen is látható maradék zöldterületeket is kettébe vágja. Mert ha valakik akkor ők már hozzászokhattak a nyakig sz...hoz és amúgy is megalszik a tej a szájukban érezzék hát a törődést. És nem ők számoltak jól? Békásmegyeren Budakalászon és a környéken addig vitték a dolgot a civilek és az önkormányzatok hogy a tervezett szakaszt szép kövér extraköltségen a teljes 8 kilométeren kanalizálják így minimalizálva a zaj- és levegőszennyezést meg a tájrombolást. Tétényben még a levegőt nem hajlandóak mérni és magánszemélyek kénytelenek írogatni az illetékeseknek. Civilek? Önkormányzat? Ugyan már!

504LACI Creative Commons License 2016.01.31 0 0 75345

Egyetértünk. Csak idő kérdése egy baleset.

Előzmény: ...slr... (75343)
...slr... Creative Commons License 2016.01.30 0 0 75344

Értem én a temető terület geometriai problémáját, értem a magyarázatokat is, csak éppen nem fogadom el azokat. Tudomásul veszem, hogy itt ez van, és hogy ezt az itteni többség normálisnak tartja. Számomra emberileg elfogadhatatlan az a mód, ahogyan a temetőket, és azon belül is különösen a kihantolásokat, sírfelszámolásokat csinálják. Azt gondolom, másképpen kellene csinálni, ha valóban tisztelnénk őseinket, így ez az egész egy elképesztő képmutatás. Üzletté vált a halva nyugton maradás, az itt kialakult "megoldás" számomra olyannyira elfogadhatatlan, hogy ha esetleg egy megalázó egészségügyben való embertelen agonizálás helyett magam döntenék arról, hogy mikor legyen vége, biztos, hogy nem hagynék magam után temethető földi maradványokat. Részemről ezt a témát befejeztem, csak ha már felmerült a temetők dolga...

Előzmény: Abu F (75342)
...slr... Creative Commons License 2016.01.30 0 0 75343

Fogalmam sincs, hogy mi zajlik ott, de ha nekem kellene egy városrész szennyvizét átvezetni egy folyam túlpartjára, valószínűleg én is így csinálnám az építés részét: alagutakat kellett fúrni, aztán össze kell kötni rendszereket, ez akár évekig is eltarthat, és én sem szeretném felszámolni az állásaimat, mielőtt a teljes, végső rendszertesztet sikeresen le nem zártam. 

 

Az már másik kérdés, hogy közben a közúti közlekedés biztonságával is lehetne kicsit intenzívebben foglalkozni. Szerintem eredetileg nem volt indokolt a 30-as korlátozás, de mára indokolttá vált. A sávelhúzásoknál a padkára terelt részeken túl rövid a kifutó, a padkát kimélyítették, ezért aki nem megy vissza időben a már nem látható ideiglenes sávból (tönkrementek az ideiglenes sávjelölések, nedves időben ember legyen a talpán, aki a több lekopott jelzés közül tudja, melyikhez tartsa magát). Szóval ott most már rég nem a munkálatok veszélyesek, hanem a terelés módja, és az, hogy sokan nem tartják az általuk értelmetlennek tartott 30-as korlátozást, ezért a sebességkülönbségek, a lukas padka és a rossz burkolati jelek előbb-utóbb csúnya balesetet fognak okozni.

Előzmény: 504LACI (75341)
Abu F Creative Commons License 2016.01.30 0 0 75342

Senkinek az érzelmeit nem szeretném megsérteni - különösképpen tisztelt "földimét" nem -, de ha belegondolunk, nyilvánvalóvá válik, hogy az eltávozott elődök száma folyamatosan növekszik. Időről-időre a természetesnél nagyobb mértékben is :( Ugyanakkor az adott területen egy időszakban élők száma optimális esetben ennél jóval lassabb mértékben, de szintén növekszik. Tehát ha egyetlen temetőt sem háborgatnának az idők során, akkor idővel vagy a lakóterületeknek, vagy a művelésre és/vagy egyéb célra igénybevehető területeknek nem maradna hely.
Hogy erre a problémára mi lenne humánus megoldás, én nem tudom, ezért én a használatból kivont, lezárt temetőterületek szanálását egyelőre szükségszerűnek tartom. Azt pedig ebből következően értelemszerűnek, hogy csk a közösség által kiemelten tisztelt elődök síremlékét kívánják megőrizni - a síremlék áthelyezésével, esetleg egy-egy egyedi, kiemelkedő síremlék adott helyen történő megőrzésével -, míg azon sírokat, amelyeknek már nincsenek élő hozzátartozói, a közösség számára "érdektelenek", meg kell szűntetni. 

Előzmény: ...slr... (75330)
504LACI Creative Commons License 2016.01.30 0 0 75341

Egyébként nem tudja valaki, hogy a 6-os úton Budafoknál a csatornázás miatti három sávszűkített szakasz mikor szűnik meg?

Egy még aktuális, de mintha a másik kettőnél befejezte volna a munkát a Luca széke Kft.

504LACI Creative Commons License 2016.01.30 0 0 75340

Máris megjelent Nagytétény a sajtóban. Sajnos!

 

http://index.hu/belfold/2016/01/30/baleset_karambol_gazolas_rendorseg/

Alfred Creative Commons License 2016.01.29 0 0 75339

Egyáltalán nem ironizáltam. Nem is olyan rég, pont Villa merengett itt a fiatalokban nehezen ébredő civil ambíciókról. Nem tudom, fiatal vagy-e, de ambiciózus civilnek tűnsz.

Előzmény: Marline55 (75335)
RontoPali Creative Commons License 2016.01.29 0 0 75338

Elnézést a megjegyzésemért, de megérte, mert így kifejtetted bővebben.

 

A temetők ügye egy  speciális kegyeleti kérdés, ami fontos, de azért nem része a mindennapoknak.

 

A regionalitásban szerintem a kisebb, de működőképes  egységek az optimálisak és kerülni érdemes az olyan helyzeteket, amikor egy központi rész másodlagos szerepre kárhoztatja a perifériának tekintett másodlagos részeket.

Minden központnak saját érdekei vannak, ráadásul minél nagyobb hatáskörű egy hivatal is, annál kevésbé működik a köz-, sokkal inkább az önérdeke szerint....

Előzmény: M. a deák (75329)
Marline55 Creative Commons License 2016.01.29 0 0 75337

Okos-Térkép nevű kiadvány vállalkozásokat hirdet és ingyenesen elérhető szép nagy színes térképük minden postaládában. Ezúttal Budatétényt sikerült megsemmisíteni helyette természetesen Budafok van: http://okos-terkep.hu/maps/zoom2/2/57 Az viszont megnyugtató hogy kiveszni látszik az az anakronisztikus gyakorlat hogy a kerületi térképek jelentős részén évtizedeken át nagyobb betűvel szedték Budafok nevét.

Még egy: Tudja esetleg valaki hogy Nagytétény Harangozó utca elején ez az egykori malom vagy magtárszerű épület pontosan mi volt mikor épült és mikor bontották el? A miértet nem kérdezem mert nyilván életveszélyes állapotban volt és rablók tanyáztak benne... Előre is köszönöm!

(Képen bal szélen a sárga aminek csak a hátsó fertálya látható előtte zöld növényzettel) 

renula Creative Commons License 2016.01.29 0 0 75336

Kíváncsi lennék a kerület vezetőjének / topik társunknak /  mi erről a véleménye ? Készakarva, vagy csak véletlenül lett a Pince - kápolna pusztulásra ítélve ?

Előzmény: villa (75323)
Marline55 Creative Commons License 2016.01.29 0 0 75335
Kösz a bátorítást igyekszem nem iróniának venni. Az elefántcsonttornyokat amikre te érzékletesen utaltál magam is látom hiszen előhozakodtam már a civilek általam főleg Nagytétényben tapasztalt attitűdjével ami tőlem aztán ellaposíthat bármilyen netes fórumot ha a való életben megvan bennük a jó öreg civil kurázsi. De sajnos mindkét dimenzióra ugyanaz a jellemző. A magam részéről a szöveg központozására sincs időm mert egyébként nem tagadhatom hogy van vessző a billentyűzeten. Viszont egy bizonyos százalék véleményét biztosan képviselem. De én csak kérdezek. Pl. újból azt hogy miért nem vizsgálják a levegőt Tétényben? De van más valami is ami már szintén régebb óta nyugtalanít. A kiváló Cziffra Györgyről szeretném megtudni hogy lehet-e tudni pontosabban hogy ő milyen nagytétényi kapcsolatokkal rendelkezett. Budafokon egy időben betérőkben zenélt ez világos de Großtetingben mit csinált? Csak mert lettek volna még földik akikről a cementgyárforma kultúrt el lehetett volna nevezni. Pl. nemes barkóczi Rosty Albert aki Dindi István szerint tétényi illetőségű nagybirtokos ki Pest megyében elsőként (Dindi Istvánnál tévesen az országban elsőként de az valójában Bezerédj István volt) önként vetette alá magát az adófizetésnek és akit rögtön Kossuth követett a jó példával érdekességképp pedig a korszak olyan nagyjaival volt családi összekötettésben mint Eötvös vagy Trefort. Amennyiben helytálló a tétényi kapcsolat úgy illene az ő nevét is megőrizni. Persze az is lehet hogy Rosty Albertnek elég annyi emléket állítani ami a Rusty Rooster alias Rozsdás Kakas étterem nevéből némi szójáték után következik (eggyel előtti nevén asszem Sekrestyés vendéglő a templom tőszomszédságában). Lehet hogy elegendő de ha esetleg nem akkor valami fát vagy bokrot legalább jó volna elnevezni róla ha nem is a kultúrt. És még egyszer: nem tudom hogy Cziffrának vagy Rostynak van-e köze Nagytétényhez. Amennyiben viszont Cziffrának nincs de Rostynak van úgy át kéne nevezni a kultúrcentert mert ezzel érzésem szerint újfent a becsületünk a tét. Természetesen ha egyik sem kötődik úgy egyik sem szerencsés választás egy olyan remek forma épülethez mint a nagytétényi kultúrcenter. Bár én inkább indián nevet adnék neki mint pl. Éktelen Seb de ez egyéni ízlés kérdése. És ugyanígy ha Cziffra működött Tétényben úgy meg helyes a tisztelgés előtte de ezt reklámozni is kéne mert nem nagyon találni rá a neten hogy neki bármi köze lenne Tétényhez.
Előzmény: Alfred (75325)
Marline55 Creative Commons License 2016.01.29 0 0 75334
Az 1950-es évek nagyobbik részében már nem lehetett ezekben a temetőkben temetkezni és egyébként használni sem tehát nem pusztán a temető felhagyása történt. Nagytétényben konkrétan az árvízveszélyre meg fertőzésre hivatkozással zárták be az egyébként nagyrészt dombon lévő egykori temetőt. Persze megvan a helyi lakosságnak is a felelőssége. Pl. hogy nem keltek kapára-kaszára. Én arra is nagyon kíváncsi lennék hogy milyen exhumálási lehetőségek voltak és milyen értékmentés a 70-es években az említett Zambelly-n kívül. És nem állítom hogy ne lett volna szabályos és szakszerű a felszámolás bár erről is csak azt tudjuk hogy általában hogy zajlott az ilyen eljárás ugyanis konkrét dokumentáció az nincs. És innentől kezdve ezeknek a településeknek a lakói kényszertemetkezők és -temetettek lettek Budafokon ahol ebből a szempontból hogy egyáltalán megvan a hagyományos temető nincs probléma a többi problematikát nem ismerem de nem is nagyon érdekel én csupán az elsőre utaltam. A budafoki vízfejűséghez kapcsolódóan lehet az okokat vizsgálni de a jelenséget magát nem érdemes tagadni. Amúgy Budafok területi minoritása mellett lakosságszámban is elmarad a tétényi részektől. Ennek ellenére a Campona milyen szlogennel is hirdette anno a megnyitását? "Valami készül Budafokon..." Ehhez az önkormányzatnak persze semmi köze nem volt és legszívesebben rögtön kijavították volna hogy a hely neve Budatétény. Igen. Bizony.
Előzmény: M. a deák (75329)
22-1 Creative Commons License 2016.01.29 0 0 75333

 

"Soha nem fogom felfogni, sem elfogadni azt a látványt, ami manapság a temetőkben fogad: csomó síron a felirat, hogy "lejárt sírhely".

 

Sajnos egyre több lesz ilyen a temetőkben, mert az emberek nem tuják kifizetni az újra váltás díját. A szüleim sírjának 25 éves újra váltása annak idején még 3800 Ft volt. Most érdeklődtem utána a mostani újra váltás 140.000,ft lenne. Nem hiszem, hogy

most ezt ki tudom fizetni a nyugdíjamból.

 

Előzmény: ...slr... (75330)
villa Creative Commons License 2016.01.29 0 0 75332

Két éve mi megpróbáltuk bemutatni ezt a felelős, polgári gondolkodást, a közösségi tervezési projekt keretében, némi sikerrel, volt érdeklődés, volt aktivitás, ennyire volt energiánk. Egyébként Pálffy Sándor is rámutatott arra, akinek tanulmánya fellelhető, hogy az utóbbi 25 évben is jelentős volt az értékvesztés Budafok belvárosában, sok indokolatlan bontás, lerohasztás volt, ill. van. És az említett önkormányzatiság is álom maradt, valójában egyre kevesebb erő, kompetencia van ezen a területen is.

http://belvaros-arch.promontoriumcasino.hu/

Előzmény: M. a deák (75329)
villa Creative Commons License 2016.01.29 0 0 75331

öt éve lesz, hogy két menetben kitakarítottuk a nagytétényi zsidó temetőt, nem tudom most mi a sorsa, anno tán a rabbiképző vállalta fel a további karbantartást,

...slr... Creative Commons License 2016.01.29 0 1 75330

akinek ez sem volt fontos,ott pedig a hatályos jogszabályok szerint, felszámolták a sírokat

 

Kedves Deák, egy életen át arra törekedtem, hogy megismerjem és toleráljam mások kultúráját, megértsem, hogy mire jók a szabályok, és hogy lehet normális életet élni. Nos, a temető környéke az a világ, aminek nem sikerült beleférnie abba a pici agyamba. Különféle vers- és egyéb irodalmi élményeim szerint úgy tűnt, mintha az "örök nyugalom" valahogy egy stabil kultúrális érték lenne. Ugyancsak a beégett tévképzeteim közé tartozik az egyenlőség, értsünk az alatt általános emberi jogokat, konkrét állampolgári jogokat, vagy valamilyen Isten előtti egyenlőséget. Ebbe a meglehetősen összetett halmazba nekem baromira nem fér bele agyilag az, hogy különböző jogi, vagy utódlási megfontolásokból egyes embereket kiszórunk a sírjából, másokat meg nem. Mi az, hogy "akinek ez sem volt fontos"? egy régmúlt ember temetett testének békén hagyása attól függ, hogy egyénileg mi fontos az utódainak, vagy hogy vannak-e egyáltalán utódai? Lehet-e bármilyen hatása egy meghalt ember egykori emberi méltóságára, értékére, érdemeire annak, hogy valaki gereblyézi-e az ő konkrét sírját? Valahogy a sok zavaros képzetem közt az alakult ki, hogy egy konkrét sír sorsa nem függhet konkrét leszármazottak egyéni szándékaitól vagy kvalitásaitól, hanem a temetők jó állapotban tartásáról annak a társadalomnak kell gondoskodnia, amely társadalomnak itt még a létét is van, aki kétségbe vonja. Valahogy a - szerintem létező - társadalom végtelen barbárságának tartom, hogy bármilyen megfontolás alapján emberek földi maradványait kiássa, és a helyet "hasznosítsa". Soha nem fogom felfogni, sem elfogadni azt a látványt, ami manapság a temetőkben fogad: csomó síron a felirat, hogy "lejárt sírhely". Elhiszem, hogy vannak, akik ezt elfogadják, én nem tartozom közéjük. Inkább kaján kiváncsisággal várom az új "hatályos jogszabályt", ami a nemfizető holtaknak feltámasztás végrehajtásának terhe mellett megtiltja, hogy halva maradjanak.

Előzmény: M. a deák (75329)
M. a deák Creative Commons License 2016.01.29 0 1 75329

Nem akarok én senkit sem kioktatni, csak egyes hozzászólás-folyamokban annyi és olyan közlés olvasható, amelyekre nincs annyi időm, amennyit hozzászólásra kellene fordítanom. Ezért javasoltam csupán az olvasást és az előzetes tájékozódást. De ne csak a levegőbe beszéljek, egy példa:

 

"Hadd kérdezzem hát meg és egyben mindenkitől akit illet nagy tisztelettel hogy hol van a nagytétényi és a budatétényi temető? Mert Budafokon látom nincs probléma de merre domborulnak a kistétényi és nagytétényi (köztük barossi etc.) ősök sírjai? Ha jól tudom egy-egy síremlék maradt mindkét helyen egyébként meg dózer. Ez is egy apró (?) része annak a nagy áldásnak ami Nagy-Budapesttel és ne szépítsük a budafoki vízfejűséggel együtt járt."

 

Ha pusztán a kérdésre kell választ adni: az első a helyén, a másodiknak pedig egy sarka ugyancsak a helyén. Ha viszont az a kérdés, hogy a halottakkal mi lett, arra is van válasz: a nagytétényit felszámolták még a hetvenes évek elején, aki akart exhumáltatott, akinek ez sem volt fontos,ott pedig a hatályos jogszabályok szerint, felszámolták a sírokat. Zámbelly hamvai is ekkor kerültek be a Fiumei útra, illetve régi vörös félmárvány síremlékek is, amelyekből aztán pl. az 1956-os parcellák központi emlékhelye is készült. A temető egy része az új urnatemető, a másik része még végleges rendezésre, felszámolásra és hasznosításra vár.

Ez a folyamat vagy a rendezés meggyorsítható, ha a helybéliek is tennének érte valamit, mint ahogy a régi izraelita temető érdekében is megmozdult, majd megindult valami...

 

A kistétényi községi temetőről most nem szólok, Sarnóczay Gyuri barátom írt erről egy helytörténeti füzetet, bár a nyomtatása évek óta húzódik, de a városháza honlapján olvasható! Meg évente a Wolf-sírboltnál a Budatétényi Ősök Napján láthatod, hallhatod a lényeget, de beszélgethetünk is a helyszínen, ha eljössz...

 

Budafokon pedig egyáltalán nincs minden rendben, sőt! De ehhez elég, ha a temetőbe rendre kimész és figyeled a változásokat. Én negyven éve ezt teszem, hidd el, látom a folyamatos pusztulást...

 

Egyébként 1850-ben a fővároshoz való csatolás pecsételte meg a peremtelepülések temetőinek sorsát. A kicsiket rendre bezárták, aztán sorsukra hagyták. A 80-as évek végén, kilencvenes évek elején indult meg a végleges eltüntetésük. Területeiket pedig hasznosították. A településeknek a bezáráskor szavuk nem lehetett, hiszen a centralizált rendszer ezt nem engedte, a hatalom helyi képviselői pedig csak a végrehajtásban voltak érdekeltek a megfelelés igényével. Így számolták fel a kistétényit, helyén ma lakótelep van, az albertfalvai második temetőt, helyén ma a Savoya-park komplexum egy része és az új hatos van. A lista hosszan sorolható, de minek? Ahol a helytörténet fontosnak tartotta, ott megpróbálta dokumentálni az utolsó pillanatot, ahol a polgárokat nem érdekelte, mint ahogy ma sem nagyon érdekli, ott nyomtalanul tűntek el a múlt emlékei. A kistétényinél a Wolf és néhány sírkő megmaradása a helyi városvédők és helytörténészek kis csapatának köszönhető, a sírbolt felújítása pedig az önkormányzatnak. Ez is több, mint a semmi!

 

Egyébként nem értem ezt a budafoki vízfejűséget! Mitől vízfej Budafok? Talán attól, hogy város volt, a másik két településrész pedig község, illetve nagyközség? Attól, hogy a területe ugyan kisebb, de a lakosságszáma már akkor is több volt a másik kettőjénél? Mindegyikre van válasz: csak olvass utána - erre a Budafok-Tétény 1984-es monográfia is elegendő -, hogy Budafok önkormányzat és polgársága mit tett a várossá válásáért, milyen fejlesztéseket hajtottak végre 1926-tól, ami aztán megtört a második világháborúval. Aztán 1945-től, majd 1950-től azonos sorsra jutottak. Ha az elmúlt 40 év történéseit nézem, saját tapasztalataim alapján kijelenthetem, Budafokon sokkal nagyobb az értékvesztés, mint a másik két településrészen. Ami nem jelenti azt, hogy nem fáj az, ami a másik kettőnél történt, mint ahogy azt sem, hogy nem történtek érdemi fejlesztések, nincsenek eredmények! Vannak, de annak, aki ismerte, látta a régit, sok minden már inkább keserűség, mint öröm...

 

Önkormányzatiság van 1990-től. Helyben választjuk a helyi képviselőket, tisztségviselőket. A választókon és a választottakon múlik a múlt értékeinek megőrzése, a jelen változások hogyanja és mikéntje, amelyek aztán befolyásolják, meghatározzák a jövőt is. Nincs és nem is lehet kire mutogatni, a polgárnak a tükör elé kell állnia...

 

Csak ennyit ehhez az egy gondolathoz, bocs, hogy hosszúra sikeredett, de erre gondoltam a nem kioktatásra szánt korábbi megjegyzésemben...

 

 

         

  

Előzmény: RontoPali (75328)
RontoPali Creative Commons License 2016.01.28 0 0 75328

Ez így túlságosan kioktató.

Inkább segíts a tájékozódásban!

Előzmény: M. a deák (75327)
M. a deák Creative Commons License 2016.01.28 0 0 75327

Örömmel olvasom, hogy megélénkült a topik, régi-új arcok, régi-új gondolatok kerülnek ki a felületre! Nagyon tetszik ez az aktivitás, a vita is többé-kevésbé, ugyanakkor javasolom, néha gondolkodjatok és előtte tájékozódjatok, mielőtt leírtok valamit! Talán nem árt...

Marline55 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 75326
Én azt hiszem nem személyeskedtem de lelked rajta azt viszont érdemes lenne újragondolnod hogy az érvekkel kapcsolatosan is ilyen sommás megnyilatkozásokat tegyél. Hogy egyébként egy ma igen népszerű politikai frazeológiában jelennek meg ezek az érvek az ne zavarjon meg. Ez lehet a figyelemfelkeltés eszköze vagy bármi más is. A lényegen ez semmit nem változtat. Hogy Budafokon egy talpalattnyi föld nincs és piacokat bontanak egy kis szabad helynek és buszmegállókban létesítenek közparkokat és a többi. Természetesen abban is lehet kritika hogy kvázi egy tőke szőlejük nincs de megint csak nem ez a lényeg hanem amivel összefügg: a helyszűkével. Mert nem kívánunk Budafok képére formálódni azáltal hogy a tőlünk 8-10 kilométerre lévő központ (ez is valami nagyon beszédes adat) folyamatosan ebbe az irányba alakítja a sorsunkat (volt itt szó a zöldterületeink zsugorításáról). Folytatom mert ez a tendencia sem önmagában áll hanem azzal a körülménnyel válik teljesen tarthatatlanná hogy a mindenféle rendű-rangú és jókora forgalmú utak dzsungelében nem hajlandóak mérni a zajterhelés és az egyéb környezeti ártalom mértékét. Nonszensz. Lehet sejteni hogy kormányzati szinten milyen okokban keresendő az ellenérdekeltség egy ilyen monitoringgal kapcsolatban többek között perek minden mennyiségben kártalanítások nyomvonal áthelyezés vagy egyenesen az autópályák kanalizálása (mert egy körgyűrűn ráadásként TEN-T-be kapcsolva nem lesz fogalomkorlátozás) stb. és ugyanúgy önkormányzati szinten pl. jogos igény lehet a sok közül a helyi adók alóli mentesség stb. Egyelőre nem tudjuk hogy mi a valós helyzet a környezeti terhelést illetően de sejtjük az orrunk és a fülünk alapán de ehhez már független szakértelmet sem ártana felkérni pl. az MTA megfelelő testületét. Ez az egyik probléma ami kétségkívül a legégetőbb. A többiről is érdemes beszélni érintőlegesen pl. hogy mik azok a látványos fejlesztések számban és funkcióban vagy hogy Tétény főutcáján a legfrekventáltabb helyen mennyire sikerült érintetlenül hagyni a településképet (egy brobdingnagi stadion lehet baromi nagy fejlesztés ha nincs funkciója csak eszi a pénzt pluszban pedig megerőszakolja az épitett környezetet). Meg aztán járt-e valaki a messziről jött megelégedettek közül csak egy utcával beljebb a paravánon túl? Az utak a járdák állapotát szemrevételezték-e ugyenezek? Jártak-e már az Óhegyen a Bartók Béla út környékén? Simán lehet mondani hogy a legelhanyagoltabb rész a kerületben. Ezeken persze lehet mosolyogni. De ezekre kell felhívni az emberek figyelmét és sürgetni a változást. Még egy szimbolikus dolgot kiemelek Lacikám mivel említetted hogy tősgyökeres helyi vagy. Hadd kérdezzem hát meg és egyben mindenkitől akit illet nagy tisztelettel hogy hol van a nagytétényi és a budatétényi temető? Mert Budafokon látom nincs probléma de merre domborulnak a kistétényi és nagytétényi (köztük barossi etc.) ősök sírjai? Ha jól tudom egy-egy síremlék maradt mindkét helyen egyébként meg dózer. Ez is egy apró (?) része annak a nagy áldásnak ami Nagy-Budapesttel és ne szépítsük a budafoki vízfejűséggel együtt járt. A főváros a centrum felé orrnehéz a kerületben pedig Budafok a vízfej. Aktuálisan és az elmúlt 65 évben. A periféria perifériája vagyunk. De vége lesz ennek személyesen konzultálunk az emberekkel és elmagyarázzuk nekik ezeket a dolgokat. Szabadságharc a centrum ellen.
Előzmény: 504LACI (75322)
Alfred Creative Commons License 2016.01.28 0 0 75325

Marline55:

Eddig hol voltál?!
A te hangod hiányzott innen! Friss, élő problémák, harcos kiállás, nem holmi kaszáljuk, vagy tépjük a gyomot a fennsíkon, meg elég krémes volt-e a krémes a díszpolgár találkozón, vagy letették-e a költöztetők a pázsitra az azbeszttel bélelt rökamiét, vagy nem.
Ez kell a topic életben tartásához, hajrá!

Előzmény: Marline55 (75320)
504LACI Creative Commons License 2016.01.28 0 0 75324

Egyszer évekkel ezelőtt voltam lent, akkor is elég ramaty volt az egész. Sajnálom.

Köszönöm, hogy nem feledkeztél meg róla!

 

Ha valakinek vannak róla fotói, megköszönném ha feltenné.

Előzmény: villa (75323)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!