Keresés

Részletes keresés

Marline55 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 75310
Nem igazán értem mi a probléma. Ön kérdezte hogy hol van itt golfpálya pedig ezek szerint tisztában volt vele hogy van és hol van. Ehhez képest hogy Barosson vagy Nagytétényben ezen felesleges vitatkozni. A kerületrészeket és azok határait a főváros szabályozza ilyen értelemben mindegyik egyenlő. Történetileg én nem tudok független Barossról azt Nagytétény vagy akár Budatétény nélkül tárgyalni de e 3 rész közül bármelyikről csak önmagában beszélni már-már lokálsovinizmusba hajlóan nem szerencsés. Főleg pedig Nagytétény rovására ami tudvalevően a további kettőnek alma matere volt mind területben mind emberanyagban azáltal hogy a kistétényi majd a barossi első letelepülők között is bizonyára nagyszámú tétényi volt. És főleg azért nem elegáns mert elég világosan látszik hogy a 3 közül éppen a ma is legnépesebb és legnagyobb hajdani anyatelepülés van a legócskább körülmények között.
Előzmény: 504LACI (75309)
504LACI Creative Commons License 2016.01.27 0 0 75309

Itt születtem, ez mindig Baross volt. Édesanyám születési helye Nagytétény. Nagyapám fuvarozta a barossi templomhoz a köveket. Pontosan tudom milyen volt a szeméthegy korszakában, bejártam oda.

Most golfpálya korszakában dolgozik ott jóbarát, akár most is bejárhatnék. Budafokhoz sem tartozik, nem is mondhatjuk. Ez Baross Gábor telep és kész.

 

Előzmény: Marline55 (75308)
Marline55 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 75308
9 lyukas golfpálya régen szeméttelep. Annak előtte Nagytétény egyik kőbányája volt ez került feltöltésre. Nem része a mai nagytétényi Óhegynek és valóban a Diósárok mellett van és Barosshoz tartozik de Baross mikor nem tartozott Nagytétényhez? Persze mondhatjuk azt is hogy a Highland golfklub az Budafokon van és akkor minden rendben lesz...
Előzmény: 504LACI (75304)


villa Creative Commons License 2016.01.27 0 0 75307

lánykorában, amikor arra jártunk, Balatoni út, Dózsa Gy. út, majdnem a Nyél utcáig

504LACI Creative Commons License 2016.01.27 0 0 75306

Ott valóban van, de az messze sem Nagytétény...

Előzmény: zöldmeder (75305)
zöldmeder Creative Commons License 2016.01.27 0 0 75305

Bartók Béla út, Dózsa György út, Balatoni út sarok.

Előzmény: 504LACI (75304)
504LACI Creative Commons License 2016.01.27 0 0 75304

Nagytétényben golfpálya? Hol? Eddig azt hittem ismerem a kerületet...

Előzmény: Marline55 (75300)
...slr... Creative Commons License 2016.01.27 0 0 75303

A panoráma valóban egy érdekes dolog volt, nagyon izgatott, hogy Budafokot egyben láthassam, és a Duna felől. Egy évembe került, mire megtaláltam a helyet, további fél évbe, hogy felengedjenek, akkor készült egy panorámasorozat és valóban az első digitális fényképezőgépemmel, ami még 1,3 megapixeles volt. A végleges sorozat további kb. fél év múlva készült el, de hogy megfelelő legyen a minősége, azt filmre készítettem el. A nagyított kép méretét végül annak a kartontáblának a mérete döntötte el, amire az egészet felkasíroztattam: ez 120 centiméter volt. A végleges panoráma elkészítéséhez nem volt sem megfelelő számítógépem, sem elég tudásom, profihoz fordultam vele, ott a végleges képet 360 cm szélességűre világították le, és 3 db, egymás mellé helyezett 120 cm széles keretben került a falra.  

 

A Díszpolgárok fala nem az én munkám volt, az ötlet ppapától származik, ő és hatanbatormakszardzsav készítették sok-sok munkával a terveket, nem tudom, ki mindenki segített nekik a forrásanyagokkal, én csak az első széria számítógépes összeszerkesztésében és fizikai kivitelezésében segítettem. Volt ott még egy érdekes kutatás arra vonatkozóan, hogy egy hivatalból penészt növesztő, működő borospincében, ahol nyirkos a levegő, hogyan lehetne az örökkévalóságnak készíteni a tablókat. A dagerrotípiától a műgyanta blokkba ágyazott képekig nagyon sok ötlet felmerült, de aztán az anyagi lehetőségek azt mondták, hogy ne az örökkévalóságnak tervezzünk, csak a következő pár évtizednek. Az évente egy tablóval gyarapodó díszpolgár-falat azóta mások gyarapítják, a fal induló tablóira az van írva, hogy a Klauzál Társaság és az itteni, Budafok-Tétény, múlt, jelen, jövő asztaltársaság névvel jelölt közösség hozta létre.

Előzmény: zygota (75293)
Alfred Creative Commons License 2016.01.27 0 0 75302

"Budafok önállóan is megállná a helyét akár enklávé pezsgőköztársaságként is"

:oD

Előzmény: Marline55 (75300)
...slr... Creative Commons License 2016.01.27 0 0 75301

;-)

Előzmény: Marline55 (75300)
Marline55 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 75300
A fejlődésért a budafoki központot illeti a dícséret akik elégtelen állapotunkból kivakartak minket pedig messze még az egyesülés centenáriuma addig ráértek volna kipucolni a hátsókertet. A méretekről annyit hogy Nagytétény legalább 2x akkora mint Budafok Budatéténnyel meg kb. 3x akkora. Elszakadni miért ne lehetne csak a helyiek akarata kell egy véleményező népszavazáson és az államfő ezt elfogadja jobb esetben. A miből kérdésre annyit hogy van elég sok vállalkozás logisztikai parktól golfpályán át lehetne sorolni de nem adókból kéne működni hanem a magyar államtól kiperelni az életjáradékot minden lakosnak az ingatlanok értékcsökkenése és az egészségügyi kockázatra való hivatkozással. Addig meg az a 2-3 családi közért vasárnaponként jól hízlalja a büdzsét. Be lehetne vezetni helyi fizetőeszközként a tetinget és igazán Kistétény lehetne az aranytojást tojó tyúk mert a Campona meg az RTL az ugye Budatétény. A két Tétény elszakadva így önálló kerület lehetne Budafok-Albertfalva meg egy másik. Albertfalva a Savoya miatt szükséges a plázátlan Budafoknak. De Budafok önállóan is megállná a helyét akár enklávé pezsgőköztársaságként is. Csak még az ENSZ-be történő felvétele előtt jó volna a Háros-szigetet is visszaadni a Budapest Főváros Kis- és Nagytétényi Egyesült Újhuszonkettedik Kerületnek. A tervek az asztalfiókban vannak már csak az etyeki szőlőembargót kell megszervezni hogy Budafok gazdaságilag megroppanjon. Nem élhetünk a nyüzsgő világváros Budafok árnyékában... Vagy úgy is mondhatnók hogy nem leszünk gyarmat
Előzmény: Alfred (75298)
Abu F Creative Commons License 2016.01.26 0 0 75299

A hulladékégetés elleni harc nem egy könnyű ügy kicsiben sem. Ahogy villa már említette, annak a tudatlanság/gondatlanság mellett fő oka a szegénység. Egy-egy területen nagyon sokan érzik az iszonyatos bűzt, de hogy konkrétan honnan ered, azt leginkább a közvetlen szomszéd(ok) tudja(k).
A fentebb is említett okból kifolyólag ez nem az a téma, hogy szólunk a szomszédnak, hogy ugyan vásároljon már rendes tüzifát, vagy szereltessen be egy korszerű gázkazánt. Mert ha szóvá teszi a kellemetlen és egészségre is ártalmas következményeket, nyilván mindenki sejti, milyen választ kapna.
Ha viszont feljelentést tesz, azzal azt kockáztatja, hogy gyakrabban kell felkeresnie az autógumist, vagy esetleges háziállataival az állatorvost ;)

A mérőállomásokkal kapcsolatban az jut eszembe, hogy a Simicska-féle hirdetőoszlopok szerződésének felbontására az volt az egyik ürügy, hogy az éles szemű erzsébetvárosi polgármester "észrevette", hogy az egyes hirdetőoszlopokba telepített mérőállomások nem a helyben mért szennyezési értékeket jelenítették meg a kijelzőkön, hanem valamiféle átlagolt mérési eredményt. (Megjegyzem, ez nyilván nem Simicskáék ötlete volt, mert nekik nem fűződött semmiféle érdekük az eredmények kozmetikázásához.)

Előzmény: villa (75274)
Alfred Creative Commons License 2016.01.26 0 0 75298

Én gyüttment budafoki vagyok, Tétényt nem is ismerem, viszont mindig nagyon különbözőnek éreztem, azaz, olyan kis poros, alvó és nagyon elcigányosodott-lecsúszottnak. Az utóbbi pár évben el is csodálkoztam, milyen rendezett kezd lenni a főútja menti látvány.
Nem tudom, mennyi veszteséget jelentene a leválás Budafokról elméletileg, de gyakorlatilag lehetetlen, mert kerületnek kicsi, Nagy-Budapestből meg nem hiszem, hogy ki lehetne szakadni.
Önálló községként megélne Tétény? Vagy lehet annyi iparűzési adóbevétele a területén lévő cégekből, hogy akár jobban is járna, mint XXII. kerület déli vége?

Előzmény: Marline55 (75295)
villa Creative Commons License 2016.01.26 0 0 75297

mármint nem állunk, a vártán...

Előzmény: villa (75296)
villa Creative Commons License 2016.01.26 0 1 75296

Hát igen, a nagytétényi rehabilitáció mindenképpen indokolt volt, más kérdés, hogy pont azokat az épületeket és arra a funkcióra, de így lehetett a kiírásnak eleget tenni. A DunaSpirit az önkormányzatnak kellemes bevételt jelentett, és a feketepéter más kezébe került, meg is kínlódik vele, már a rekultivációval, de oda egy városközpont tényleg felesleges. És nincs vége a felzabálásnak, hiszen a Kastély alatti Duna rétből is ki szeretnék venni a profitot majdan, és az ártéri erdőből is, az esetleges logisztikai központtal, Érd határában.

És ha mi állunk a vártán, ma már a fennsík nagy része is logisztikai központ és lakópark lenne, sittel feltöltve.

Előzmény: Marline55 (75295)
Marline55 Creative Commons License 2016.01.26 0 1 75295
Nem igazán a pénzről van szó vagy a civilek és az önkormányzat kapcsolatáról. Érdekekről van szó amik maguk alá gyűrik a lokális érdekeket és elégtelen kompenzációról és hogy ebben ez a Budafok-Tétény fantázianevű entitás a maga Budafok-központúságával milyen módon működött közre. Persze beszélhetünk a pénzről is és hogy kábé 250 millió Ft. saját forrással rehabilitálták Tétényt a budafoki központból (ez a kerületi éves bevételek nagyjából 1/60-ad része és vajon a tétényi helyi adóbevételeknek hanyad része lehet?). Mert arról is szó van hogy a kerületrészek nagyon nem egyenlőek és a budafoki vízfej fizimiska nem áll jól ennek a kerületnek ahogy 65 éve sem állt jólt de 25 év óta meg aztán igazán furcsa. Az már megszokott jelenség hogy a nem kerületi honfitársaink jelentős része Budafokként hivatkozik az egész kerületre és mindenhol Budafokon érzi magát de a részönkormányzatokról hallottak-e már a kerület vezetői? Mert ha már nem sikerül a fejlesztéseket egyenletesen szétosztani akkor legalább a helyi identitást lehetne erősíteni és a helyi érdeket emancipálni ezzel. Így a gazdag és hírös budafoki pezsgőváros is szabadabban megélhetné az identitását a provinciális Kis- és Nagytétény nélkül. Komolyra fordítva a szót már annyi is elég lenne ha nem építenék be a maradék zöldterületet de ilyen önkorlátozásra esély sincs. Új településrész helyszínéül rábólintottak az ártérre ehhez képest besorolásokon variálni bakfitty.
Előzmény: ...slr... (75290)
villa Creative Commons License 2016.01.26 0 0 75294

Természetesen nem téged, hanem slr-t minősítettem, mint láthatod. A "közmunkások" mezőnye nagyon szűk.

Előzmény: W_B (75291)
zygota Creative Commons License 2016.01.26 0 0 75293

A kerületért tett munkáid sorából nem hiányozhat, annak a panorámafotónak az említése, ami a digitális fényképezés (h)őskorában készült kerületünkről, a Duna partjának túlsó oldaláról, a Csepel sziget valamelyik magas tornyából, kéményéről(?). A kép kerületünket  mutatja  az albertfalvai határtól egészen Nagytétény széléig. A képet, ami – ha jól emlékszem – több mint három méter széles volt, először a Péter-Pál utcai polgári kör fotókiállításán mutattad be, majd az önkormányzat egyik folyosójának falára került. Nem tudom, hogy ott van-e még. Egyedi  teljesítmény. Azóta sem utánozta senki…

Aztán a Díszpolgárok fala a Lics pincében, az is a te munkád.

Villának talán mégiscsak igaza lehetett...

Előzmény: ...slr... (75292)
...slr... Creative Commons License 2016.01.26 0 0 75292

Én ismerem villát személyesen, és tudom, hogy miért becsülöm őt: nem a kifinomult fogalmazásáért (bár ha vitriolos tollról van szó, neki sem kell a szomszédba mennie :-)). Én is meglepődtem, szerintem szerencsétlenül fogalmazott, és valószínűleg egyáltalán nem téged akart véleményezni, hanem kérdésedre annak adott hangot, hogy többször rajtakapott már, mikor érdemben is tettem valamit a kerületért, közös dolgainkért. Sajnálnám, ha velem kapcsolatban kellemetlen és értelmetlen szóváltásba keverednétek.

 

Villát akkor ismertem meg, amikor éppen a Tétényi-fennsík helyi védettségéért dolgozott: diákokat szervezett egyedszámlálásra, hogy legyen konkrét alátámasztó adat a védelem indoklásához, eljárt mindenféle szervezetekhez, hogy megtörténjen ez a védelem, megannyi kudarc ellenére sem adta fel - nyilván nem csak az ő érdeme, hogy a fővárosi helyi védelem meglett, de nem csak papírokat tologat, hanem folyamatosan odateszi magát fizikailag is, hogy ez a páratlan és ritka élőhely megmaradhasson. Ha hagyja, vitázunk abban, amiben nem értünk egyet, de látom, hogy a morgás és a vészcsengő zörgetése mellett folyamatosan fizikai valójában is ott van, hogy segítsen, ahol tud.

 

Tőlem ezt kérdezted: "És te konkrétan mit tettél eddig..?" 

 

1) a parlagfű sok ember életét keseríti meg, többek között az én egészségemet is az tette tönkre. Megpróbáltam szervezkedni, hogy megoldást találjunk a kerületben a vasút melletti területek és sok más parlagfüves terület megtisztításáért, én többre gondoltam, mint hogy kimenni, és szálanként önkéntesekkel kihuzigáltatni. Nem találtam sok partnert - pedig kerestem -, végül másik kerületben saját pénzemen és munkámmal végigvittem egy kampányt, aminek eredményeképp négy nagy területről eltakarította a parlagfüvet az, aki korábban ott nőni hagyta. 

 

2) utólag vettem észre, hogy ahová költöztem, ott súlyos azbesztszennyezés van, elég reménytelennek tűnt, hogy ez a probléma megoldódjon. Egy kicsit dolgoztam rajta, hogy eljusson a kedvező parlamenti döntésig a dolog. Ha nem jutott volna, magam estem volna neki, felkészültem amerikai esettanulmányokból, törvényekből és technikákból, nem akartam, hogy még több ember egészségét tegye tönkre ez a múltbéli súlyos bűn. (mikor telepítették, már lehetett tudni, hogy erősen rákkeltő) 

 

3) Amikor ez a fórum még új volt, és nagyon sokan jártunk ide, sokan dolgoztak azon, hogy jó legyen együtt lenni, és történjenek érdekes dolgok. Közös kerületi értéknéző kirándulások voltak, és rendszeresen összejöttünk a kerület egy-egy érdekes helyén, többnyire a borászattal kapcsolatos helyeken. Ez járt némi munkával és sok örömmel, én is próbáltam részt venni benne, elsősorban a találkozók technikai lebonyolításában, fotódokumentálásában, és amikor érdekes előadások voltak, azokról hangfelvételeket készítettem. 

 

4) amikor arról beszéltünk, hogy keressük meg és mutassuk be a kerület értékeit, saját munkámmal és többnyire saját pénzemből készítettem néhány kerületi témájú fotókiállítást.

 

5) amikor módomban állt, igyekeztem hozzájárulni a kerületi civil és önkormányzati kiadványainak elkészítéséhez. Volt egy naptár a fotóimból, több rendezvényt dokumentáltam, pár könyvben is szerepelnek képeim, és a felszámolt temető történetéről készült hangfelvétel megmentésén is dolgoztam. 

 

6) rendszeresen cipelek mázsányi kábelt-mikrofont-hangszórót, hogy egy-egy érdekesebb mondanivaló eljuthasson a hallgatóságához civil rendezvényeken

 

7) amikor a fizikai erőm engedte, közterületet gondoztam, akkorát, hogy ma el sem tudom hinni. Fákat, sövényeket és füvet ápoltam, és utcát takarítottam abban bízva, hogy a példa ragadós

 

Nagyjából ennyi a válaszom a kérdésedre, ha esetleg jobb ötleteid vannak, hogy mit kellene tennem ezeken kívül vagy az ilyesmi helyett, szívesen venném, mert ez így se nem eredményes, se nem elég.

Előzmény: W_B (75291)
W_B Creative Commons License 2016.01.26 0 0 75291

Nocsak, miért, ismersz engem ?

Ha nem, akkor ne mondj véleményt.

Előzmény: villa (75265)
...slr... Creative Commons License 2016.01.26 0 0 75290

Ez egy elég sűrű és sokrétű hozzászólás volt.

 

Ez itt egy beszélgetőfórum, ahol az általad említett legtöbb témának helye van, ha van, akit érdekel az adott téma. Egy méltatlanul alulreprezentált téma a "miből éljen a kerület", bár arra is voltak kísérletek, hogy erről beszélgessünk. 

 

Valójában mindezeknek a dolgoknak a fő terepe a demokrácia eszközrendszere lenne. Sokat kritizáltuk az önkormányzatot, kérve, hogy legyenek nyilvánosak a fejlesztésekkel kapcsolatos tervek, és azokba lehessen beleszólni. Ezeket a kéréseinket nemcsak meghallgatták, de nagyrészt teljesítették is: a fejlesztési tervek a városháza honlapjáról többnyire elérhetők, és amikor valami eldöntenivaló van, akkor arra személyes fórumot, és vélemény beküldési lehetőséget szoktak biztosítani. Egy idő után megfordult a dolog, az önkormányzat biztosította a tájékozódás és a beleszólás lehetőségét, és a tisztelt lakosság kezdett nem nagyon élni a lehetőséggel. 

 

Az ilyen fórumoknak, mint ez, az lehetne az egyik szerepe, hogy az érdekesebb kérdések civil megvitatásának terepet adjon, láthassuk, hogy ki mit gondol egy-egy kérdésről, ezzel is segítve a döntést, hogy az ember hogyan éljen a beleszólási lehetőségével. 

 

A miből éljen a kerület kérdésre én speciel nem tudom a jó választ.

Előzmény: Marline55 (75286)
villa Creative Commons License 2016.01.26 0 0 75289

érdeklődöm, hogy a néhány évvel ezelőtt leállított nagytétényi mérő állomás mikor kerül visszahelyezésre, Nagytéténybe? A térség közúti forgalommal és fűtési szennyezéssel is erősen terhelt terület, nagy szükség lenne itt mérő állomásra. üdvözlettel,

Jó, ez az ügyeletes elhárító válasza, de visszakérdeztem ismét, nyilván más fórumon kell indítványozni,

Előzmény: zygota (75288)
zygota Creative Commons License 2016.01.26 0 0 75288

Mit írtál nekik? Mire tudták ezt a választ adni? Erre kérdeztél rá?

Előzmény: villa (75287)
villa Creative Commons License 2016.01.26 0 0 75287

a gyors és tipikus közszolgálati válasz mérőállomás ügyben az ügyeletestől:

 

2009-ben a nagytétényi mérőállomás véglegesen áttelepítésre került Budatétény Tűzliliom utcába. A XXII. kerületből jelenleg a budatétényi állomás szolgáltatja a légszennyezettségi adatokat.
Üdvözlettel:
Országos Meteorológiai Szolgálat
Éghajlati és Levegőkörnyezeti Főosztály
Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ

(amíg meg nem szüntetik és bedarálják őket is)

Marline55 Creative Commons License 2016.01.26 0 0 75286
Jártam a mérőállomás közelében abban az időben és az már akkor kvázi egy amúgy is szűk zsákutca volt tőle cca. 20 méterre a Nagytétényi út. Azt olvastam és hallottam többektől hogy ezt harsogták a "szakértők" a borzasztó eredmények majd ebből következő áthelyezés okaként. Erről csak annyit hogy az Erzsébet téri állomást ez a mai napig nem zavarja kb. 5 méterre a József Attila utcától aminek min. 10x akkora a forgalma buszostul mindenestül. Azok is nyilván fals eredmények. A szálló porért felerészben de nem ritkán még nagyobb mértékben a közlekedés a felelős a legkisebb szemcseméretű szennyeződésekért amik a leginkább veszélyesek pedig majdnem kizárólag a dízel. A téli időszak sem önmagában a szilárd tüzelés miatt problémás hanem mert ilyenkor amúgy sem mozog úgy a levegő. Persze sokat lehet a helyiek rovására írni ebből de csak ha először is újra elkezdik a mérést. Lehet találni millió helyszínt millió megoldással hogy az adatokba ne kavarjon bele semmi vagy mondjuk úgy hogy egyeseknek ne legyen módjuk mindig hibára hivatkozni. Még a szennyezés forrásai is kimutathatók korrekt vizsgálatok alapján. És ami ennél is fontosabb hogy ha már úgy alakították hogy egy települést sikerült tökéletesen körbezárni utakkal akkor legyen pénz elsősorban az ebből következő mindenféle ártalmak kezelésére és nem piactérrel meg kultúrral kell lezsírozni a dolgokat mert nem ugyanaz a kategória. Hová lett példának okáért a Metallochemia előtti véderdő? Egyáltalalán hol vannak fák? A legkisebb területet is beépítik a maradék nagyobb zöldterületekre is mint az Epres-kert vagy a Dunapart megvannak már a tervek. Budafokról ennyi látszik hogy van még hely ezeknél a tétényieknél kellenek az új adózók. És ami látható a civilek részéről hogy borzasztóan elégedettek a kulturális fejlesztésekkel meg egy-egy épület helyrehozatalával mert valóban nem csak kenyérrel él az ember csak közben a kenyérről egy büdös szó nem esik. Pedig súlyos éveket jelent ez a várható élettartamban. És ki másnak kéne erre felhívnia a helyiek figyelmét ha nem a helyi civileknek?
Előzmény: ...slr... (75281)
...slr... Creative Commons License 2016.01.26 0 0 75285

Köszönöm, ez is egy kis adalék volt ahhoz, hogy a pirosra-zöldre festett térképeket lehet ugyan, de nem érdemes egy biten értelmezni.

Előzmény: gxy_gfx (75284)
gxy_gfx Creative Commons License 2016.01.26 0 0 75284

Konkrétan most gályázunk egy projektben, aminek része a beltéri por mérése. Ott tisztán optikai szenzorokat használunk, amelyek egy adott hullámhosszon dolgoznak; így a por vegyi összetételét aligha mérhetik, szemcseméret szerinti eloszlást se, csak átlagos sűrűséget. Ezt viszonylag egyszerűen meg lehet oldani egy mérőcsatornával, amiben egy fűtőelem szabályozza a levegőáramlást. Jellemzően néhány cm-es méretű egy ilyen szenzor, néhány 10 USD-ért már elég jók kaphatók. Gyanítom, hogy a legtöbb „házi” mérőpont is ilyet használ.

 

Ugyanakkor ez messze van a szemcseméret szerinti osztályozástól – ezt nagyobb szemcsék esetén a fényerő-változások statisztikai jellemzőiből lehet becsülni, kisebb szemcséknél viszont mindenképp megbízhatóbb a mechanikus leválasztás, a levegőcsatorna megfelelő kialakításával. Az ilyen megoldások költségesek tudnak lenni. A PM10 egyébként jellemzően a talajból felkavart, jórészt ásványi por, csomagolásból származó cellulóz, vagy lekopott hámdarabok (nekünk beltérben leginkább az utóbbi kettő számít). Az égéstermékek javarészt kevés mikronos, vagy mikron alatti részecskéket képeznek; ehhez PM2,5-értéket is kellene mérni.

Előzmény: ...slr... (75283)
...slr... Creative Commons License 2016.01.26 0 0 75283

Kedves Villa, nem tudom, mit tudtál írni az üzemeltetőnek és mi volt vele a célod. Azt sem tudom, hogy nekem mi a célom, alapállás, hogy nem az én dolgom, ne üssem bele az orrom, és különösen ne dumáljak, ha szegényesek az információim. 

 

Nem ismerem például a teljes monitoring rendszert. Ott van például az Időkép, ami megkezdte azt, amit a hivatalos taxisok most sérelmeznek az Uberben, vagyis hogy közönséges földi halandók az internet segítségével megszervezik saját életüket. Az Időkép sok-sok magánházhoz kihelyez szenzorokat, vagy lehetővé teszi, hogy a házak tulajdonosai maguk vásároljanak, és beküldjék az adatokat. Így sokkal több adatuk van, mint a "hivatalos" szervezeteknek, és bár ezek nem hitelesített mérőállomások, a nagy számosság és némi matematika segítségével átfogóbb, és ellenőrzöttebb adatokat nyerhetünk. Nem tudok róla, hogy ők a porral foglalkoznának, a por adatokat csak a hivatalos mérőpontok által nyilvánosan szolgáltatott adatokból veszik. Ezzel arra akartam utalni, hogy elképzelhető: sokkal több mérési pont van a PM10-re is, mint amit látunk a MET.HU-nál. 

 

Nem ismerem a műszereket sem. Nem tudom, mennyire veszélyes a mészkőpor, de valahogy az az érzésem, hogy kevésbé, mint a dízelkorom, vagy a parlagfűpollen. Viszont nem tudom, hogy ezek a PM10 műszerek képesek-e szelektíven mérni a különböző szennyezés fajtákat. Érdekes lett volna ezt megtudni a besokallt budatétényi műszer kapcsán, egy-egy ilyen - szerencsére nem vészes - eset sok tanulsággal szolgálhat. 

 

Szóval nem tudom, hogy az írásodban mit kérsz, én nem kérek semmit, de ha kérnék, akkor azt, hogy néhány, a lakosság által is jól megfigyelhető folyamat alaposabb elemzését láthassam a meglévő monitoring rendszer adatainak tükrében, és jobban érthessem, hogy mi is a valódi információtartalma annak, amit a nyilvánvalóan egyszerűsítő és összegző havi, napi és órás jelentésekben látunk kerületenként, illetve országosan.

Előzmény: villa (75282)
villa Creative Commons License 2016.01.26 0 0 75282

Nagytétény nehéz hely volt mindig is, az ipari terhelés a 70-es 80-as években kulminálódott, a Metallochemia bezárásakor már leszálló ágban volt, a légszennyezés is, azzal együtt, a 90 májusi bezáráskor markánsan csökkent a szálló és ülepedő por mennyisége, amit az akkori ÁNTSZ mért. Ezzel egyidőben napirendre jött az M0 építése, nyomvonala, ami lényegében kettévágta Nagytétényt, lassan az is történelem. Ehhez csatlakozott az M6 és csomópontja, ami a rehabilitáció ára volt, azzal kapcsolták össze a gyártelep terhei felszámolását, és került a salak és a szennyezett talaj a töltésbe és a szarkofágba. Az M6 hatástanulmányai is jól mutatták azonban a várható zaj és NOx terhelést a nagytétényi térségben, ehhez jön a finom por, a közlekedésből, és a fűtésből. Utóbbinál meg a lakosság helyzete és környezet tudatossága, ami itt soha nem volt könnyű, és ebben a 25 évben sem sokat javult, elégetnek mindent, ami eléjük kerül, az a helyiek tapasztalata. Népnevelés, tudatosítás, tájékoztatása, szankcionálás, és mellékesen felemelkedés, úgy tűnik, ezekre várhatunk.

A mérő állomások üzemeltetőjének ismét írtam, a nagytétényi állomás ügyében, jó lenne ha az önkormányzat is tenne lépéseket.

...slr... Creative Commons License 2016.01.26 0 0 75281

A nagytétényi mérési értékek okát már soha nem fogjuk megtudni. A szmogtérkép-rendszer úgy működik, hogy a napi legrosszabb mérési adatot jeleníti meg, illetve azt veszi alapul figyelmeztetésként. A kiugróan rossz adatokhoz akár az is elég lehetett, ha egy fuvaros minden nap a konténer közelében melegítette a csühös Ifáját. Amikor átköltözött a rendszer Budatéténybe, egy ideig ott volt mellette egy szelektív hulladékgyűjtő sziget, azoknak a konténerürítő teherautóknak a terhelése is szépen látszott az adatainkon. Az is egy teljesen lokális jelenség volt, nem igazán alkalmas arra, hogy abból negyed Budapestre következtetéseket lehessen levonni. Az említett, parlagon heverő Rózsakert-maradék miatt teherautósok, buszosok egy időben rászoktak arra, hogy odaálltak arra a sarokra, ahol a mérőkonténer van, és a kocsijuk takarásában végezték el azt a dolgukat, amire a városban nem nagyon van szervezett lehetőségük. Közben persze járatták a motort. Volt, aki busszal, teherautóval ott parkolt (pedig egy lakótelepen nem igazán lenne ilyennek helye), és reggel hosszú, füstölős bemelegítésnek voltunk tanúi, ott a mérőműszer alatt. Még ilyen apróságoknak is lehetett szerepe abban, hogy a környezetvédelmi mérőállomás milyen képet festett egész Budapest környezeti állapotáról. 

Előzmény: Marline55 (75278)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!