Keresés

Részletes keresés

nagypapi Creative Commons License 2005.01.24 0 0 9055
Foltán János után kutakodva jutottam a www.szob.hu honlapra. Nem off, van benne kéktúra-leírás is (hermészetesen a börzsönyi szakasz).
Előzmény: asciimo (9054)
asciimo Creative Commons License 2005.01.24 0 0 9054
illegalis legeltetök, nem?
Amugy meg Foltan, tudtommal.
Előzmény: csillag126 (9053)
csillag126 Creative Commons License 2005.01.24 0 0 9053
Sziasztok A Börzsönyben van egy bizonyos Foltán-kereszt nevű jólismert hely, több útvonal kereszteződése. A Börzsöny lapozós térképen az van írva, hogy Foltán János erdőőr emlékére állították akit illegális favágók öltek meg. A kereszt lábán lévő táblán viszont világosan olvasható a név: Boltán János. Akkor most Foltán vagy Boltán?
Güsziológus Creative Commons License 2005.01.24 0 0 9052

Azt hiszem, Felazso megválaszolta a kérdést.

 

Az aktualitás nekem is probléma, de én nem törekszem a teljességre.

Hét végén megpróbáltam megkeresni, de fogalmam sincs, hol van:o(

 

Előzmény: padler (9038)
Víz Creative Commons License 2005.01.24 0 0 9051

Szervusz Felazso!

 

Pénteken átutaltam. Mégegyszer köszönöm.

 

Üdvözöllek: Víz

Előzmény: felazso (9015)
Joeyline Creative Commons License 2005.01.23 0 0 9050
Az Indexhez képest tűrhető...
Előzmény: Joeyline (9049)
Joeyline Creative Commons License 2005.01.23 0 0 9049

Word-ből jön egy korábban megírt beszámoló (csak ezen a gépen nem volt egy darabig net), remélem olvasható lesz...

 

 

BfKT Litér-Balatonfüred

2004.XII.22.

 

Az előző évhez hasonlóan most is sikerült az év legrövidebb napját túrával tölteni.

 

Litérnek épp csak a szélét éri a kék, bélyegzésre gyakorlatilag csak a 72-es főút metszésénél lévő vendéglátó egységnél van mód, itt van a buszmegálló is. Még kicsit korán érkeztem, a korai sötétedés miatt most nem fért bele a nyitás megvárása, majd a folytatásnál pótolom a pecsételést. A jelzések jó állapotokat sejtetően indulnak a faluszéli utcán, de a falu után a Bendola-patak völgyében hamar rá kell jönnünk, hogy korántsem olyan szép a leányzó fekvése. Csak térkép alapján (célszerűen a 2003-as kiadású 41-es számú Balaton turistatérkép) lett meg a Nyerges-hegy alatt a széles útról való letérés, tovább egy ösvényszerűségen kell a patakvölgyben menni. Nagyon gyengén jelzett a fenyves menti szakasz. Később, valószínűleg a térképi „kút” jel mellett jelölt elágazásnál sikerült is a jelzés hiányosságai miatt kicsit északabbra térni a Bendola mezeje felé, és a térképen jelölthöz képest 1 úttal északabbin megérkezni a Római villától nyugatra jelölt többszörös útelágazáshoz. Ekkor még sajnos nem tudtam biztosan, hogy ott vagyok, így ezt ellenőrizendő a dél felé (úgymond túrairányba) vezető széles utat választottam. A bányaművelési maradványok és a következő jelölt elágazás tette egyértelművé a helyzetet. Balra hagytam el az utat egy alkalmas ösvényen, ami rövidesen a Romkúti-völgy felett húzódó magaslatra vitt. Innét a jelzés eléréséhez le kellett ereszkedni meredeken a völgybe, ahol meg is lett a jelzett út. Sajnos így már kimaradt a Római villa. Az a tanácsom, hogy a Bendola-patak mellett, amikor balra már végetér az összefüggő fenyőerdő, akkor balra kell tartani, hogy a jelzésen (inkább csak annak helyén…) maradjunk, így a Római villa is útbaejthetőnek tűnik.

A Romkúti-völgyben már OK a jel, de érzésem szerint a vegetációs időszakban meglehetősen nehezen járható lehet, sűrű a susnya. Tovább is szépen fel van már festve a jelzés a térképpel megegyezően. Legközelebb a Határ-völgynél kell jobban figyelni, az élesen visszakanyarodó jelzésünk rögtön a balra lefelé vezető útra visz, viszont újabb jelzés csak később van. A Malom-völgyben és Vörösberényben minden OK. Balatonalmádiban is szép követhető a jel, és egyezik is a térképpel, de azért van egy furcsa rész. Az még OK, hogy K 3szög jelzés tulajdonképpen egy körtúra (a jelölt nyomvonalon felül fel van festve a K-kel közös szakaszon is), de az már valahogy nem stimmel, hogy a Z is lemegy a buszállomásra, hiszen az is körtúra, a mi útunkról a Remete-völgy felé kéne visszakanyarodnia egy utcában, mégis továbbjön velünk. Lényegében egy pontban Y van a Z-ön…

A vasútállomáson célszerű pecsételni (dátumos körbélyegző). Óváritelepnél jól megfigyelhető az egyik kisebb utca kiágazásában az egykori veszprémi vasút töltése. Nagyon hosszú a városi szakasz, a Halacs-völgynél végre újra erdő. Helyenként kicsit benőtt az ösvény (nyáron húzós lehet), de azért jól követhető a jel a Csere-hegyre. A 2003-ban átadott gyönyörűen felújított Szabadság-kilátó kárpótol mindenkit a kitartó emelkedőért! A körpanoráma csodálatos! Alsóörs felé sincs már gond a jelzéssel, arra kell csak figyelni, hogy a murvás útról a kilátó után rövidesen élesen balra vissza kell kanyarodni egy ösvényre. Alsóörsön 1 utcával lejjebb megy a jel, és a két utca lenti találkozásától kanyarodik élesen vissza jobbra a K 3szög a Somlyó-hegy kilátója felé. Ez most nagyon nem fért bele. Bélyegezni a jelölt presszóféleségben lehet, mellette indul a K+ a vasúthoz.

Aszfaltséta, majd a lovasi buszmegálló után közvetlenül jobbra! Ezt könnyű elvéteni, nem a legjobban van jelölve. Egy ösvény visz a Lovasi-séd hídjához, utána a szőlők között megint aszfalt. Paloznak felett érjük el a P jelzést, irányunkból egyértelmű a folytatás, de a szembe jövőknek nehezen észrevehető a szélesebb lejtős útról a hirtelen balra visszakanyarodás! (Lásd: Lendvai Zoli, Egres Béla és jómagam alkotta trió esete az 1995-ös Balaton 50 ttúrán.) Ahogy irányba állunk, már előttünk magasodik a Csákány-hegy tömbje, jól figyeljünk, mert a következő balratérési lehetőségnél be kell fordulnunk, ez gyakorlatilag egyáltalán nincs jelezve!! Tovább már egyértelmű, a szőlők után egy ösvény fog meredek felvinni. Amikor a gerincen már balra visszakanyarodtunk, a térképpel megegyezően be fog jönni a K 3szög is, és velünk halad. Majd amikor ez elhagyja a K-et, akkor célszerű nekünk is kitérni az Endrődi Sándor-kilátóhoz talán 70 m-t. Pazar. Valamivel Csopak előtt elvesztettem az amúgy jól jelzett ösvényt, nem kanyarodtam jobbra, így végülis kicsit előbb elértem a települést, majd a 73-as főútat a jelölt buszmegállónál kaptam el. Jobbra nézve feltűnt a polgármesteri hivatal, itt pecsételtem. Tudtak a mozgalomról, kérdezték, hogy a kéktúrát járom e!

Térkép alapján a főútról lementem a műemlék Plul malomhoz, majd egy lépcsősor után a következő utcában a K-et is elkaptam. A pincesor mentén vezető földúton egy helyen nehéz a továbbhaladás, mert elprivatizálták az utat… A Péter-hegy OK, de ott sajnos a nagy fák miatt nincs kilátás. Onnan lejövet viszont kénytelen voltam Balatonarács utcáin rövidíteni egy kicsit Balatonfüred vá.-ig a busz miatt. :(  A Tamás-hegy most kimaradt, kár érte, már nagyon régen jártam a Jókai kilátónál. MÁV-os pecsét Balatonfüreden.

 

Ismét amondó vagyok, hogy egészen biztosan hosszabb ez a szakasz is a megadottnál, különben a 7 és fél órának kényelmesen elégnek kellett volna lennie!

 

Joeyline Creative Commons License 2005.01.23 0 0 9048

Tényleg nem írtam, ott főleg nem, hiszen az OFF ott, de itt sem említettem előre, hátha valami (nevezetesen, hogy nem tudom esetleg 13-án csütörtökön befejezni, és leadni a Keszthely várostérképet, és így mégse tudok péntek reggel elutazni a Szekszárdi-dombságba). De nem jött közbe... :)

 

A Zselicben a Kaposvár - Szentmártoni-halastó szakasz van meg, azt ugyanazon hétvége vasárnapján teljesítettem.

 

Mint írtam már, rövidesen lesznek is róluk beszámolók. Hasonló leíró stílusban, mint az eddigiek, de várhatóan rövidebbek lesznek, mert a térképekkel nagyobb az összhangja ezeknek a szakaszoknak.

Előzmény: padler (9037)
nyomdász Creative Commons License 2005.01.23 0 0 9047

A Tájak - Korok - Múzeumok Egyesület - úgy tudom - most állítja össze legfrissebb bélyegzőlistáját. Az Utazás 2005 kiállításon már valószínűleg kapható lesz a kiadvány.

Osztják, vagy pénzért adják, nem tudom. Jobb lenne, ha pénzbe kerülne, mert köztudomású, hogy ami ingyen van, azt nem tekintik értéknek az emberek, s úgy is bánnak vele.

Talán nem tájidegen dolog a TKME ezen kiadványának késedelméről pár sor.

Az egyesület központja, vagy az országban lévő 70 tagszervezet valamelyike évek óta pályázik a különböző kulturális fórumokon ennek a listának, a hozzátartozó táblák és bélyegzők elkészítésének támogatására. Nulla siker az eredmény, sőt volt olyan év, hogy a TKME - mint pályázó - egyetlen pályázat kiírásának sem felelt meg.

Az éves tagdíj felnőtteknek ezer forint, díákoknak és nyugdíjasoknak 400 Ft. Ebből nem sok mindent tudnak csinálni.

Támogatókat szívesen fogadnak e tevékenységhez. és ha akkora az összeg, minden további nélkül bekerülhet a támogató neve akiadványba.

A honlap lehetne frissebb is.

 

http://tkme.freeweb.hu/

Előzmény: padler (9020)
felazso Creative Commons License 2005.01.22 0 0 9046
Íme:
Bocskai-emléktúrák: http://www.turabazis.hu/mozg/mozg144.html
Kossuth L. nyomában: http://www.turabazis.hu/mozg/mozg143.html

Kösz az infókat!

Előzmény: (budai-)H.G. (9045)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2005.01.22 0 0 9045

Néhány fontos újdonság:

 

Jelentős mértékben változott a XI. kerület kerülete túramozgalom útvonala és részben az ellenőrzőpontok is. A módosított igazolólapot elküldtem gethének, így az hamarosan letölthető lesz az UKK honlapjáról.

 

Új túramozgalomról (Bocskai-emléktúrák 2004-2006) értesültem a túravezetői tanfolyam kedd esti előadásán, ennek és néhány korábbi, ám a TúraBázisban kérdőjellel, vagy egyáltalán nem szereplő mozgalomnak (Rákóczi-emléktúrák, 2003-2011, Kossuth Lajos nyomában hazai és külföldi tájakon) a kiírását elküldtem felazsonak, gondolom rövidesen felteszi a TuraBazis.hu-ra.

 

Az Encián emlékek túramozgalomba ma gyűjtöttem 50 pontot a teljesítménytúrával, és 12 pontot az egyik küldöttközgyűlési helyszín (Kopasz-hegy, Nagykovácsi) felkeresésével.

olahtamas Creative Commons License 2005.01.22 0 0 9044
Hú basszus ez azér má nem semmi vót ly=j :)
Előzmény: olahtamas (9043)
olahtamas Creative Commons License 2005.01.22 0 0 9043
A "horrorra" készülünk mi is a hét végén !
Megcéloztuk 2 napra a Körösladány-Ecsegfalva szakaszt.
Próbáltam tályékozódni a leírások alapján, de minél többet olvastam annál kuszább lett merre is vinne a hivatalos út.
Nekem a 2001-es igazolófüzetben levő térképem van meg. Ami messziről elkerüli a bikaházat.
http://kep.tar.hu/olahtamas/50012123/10573048#2
http://kep.tar.hu/olahtamas/50012123/10573049#2
Változott a hivatalos útvonal azóta, vagy csak egyszerűen vannak járhatatlan ill. jelzetlen szakaszai ?
Netán valami régebbi jelzés jobban elviheti az embert ?
Előzmény: Törölt nick (8702)
geo-elvont Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9042
Levelet kaptam lájf :) átutaltam! köszi szépen
Előzmény: felazso (9015)
asciimo Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9041
Igen, volt, de masreszrol 13 eves voltam. Egy gimnazista mar lehet 17 is, nagy kulonbseg.
Előzmény: Joeyline (9035)
felazso Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9040
HEV!

Nem "túrós", hanem "túros"!
Nagy különbség!
Előzmény: HEV (9036)
felazso Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9039
Padler és Güszi!

Nekem arról a TKME-s térképről be vannak rögzítve az adatok.
Csak az az utániak hiányosak...
Valami ilyesmi a címe: Magyarország látogatható múzeumai...stb.
Előzmény: padler (9038)
padler Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9038
Le tudnád másolni a térképet? Az adatbevitelt túlélem, úgyis hozzá kell kötni a pontokhoz.
Előzmény: Güsziológus (9028)
padler Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9037
Igen, olvasom a tt-t is, talán a közeljövőben részt is veszek valamelyiken:)
A Szekszárd-Mecseknádasd viszont teljesen következtetés volt;), arról a túra nevét említve talán ott sem írtál. Zselicben mi van meg?

A térkép kiadása természetesen nem a szervezők feladata, és éppen a térség gyenge turisztikai forgalma miatt (a nem gyalogost is ideértve) szerintem is álom.
Előzmény: Joeyline (9030)
HEV Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9036

A DDP tényleg nagyobb figyelmet érdemelne a kezelőítől, én már házon kívüli vagyok ez ügyben , és azon kívül, hogy a honlapunkon működtetjük a DDP Fórumot és a Térképek között felraktuk az aktuális észak somogyi változásokat mást sajnos nem tudok tenni . Ez az egész valahogy a "közös Lőnak túrós a háta" mondásra emlékeztet. Van ugyebár egy regionális szövetség és vannak a megyék de hogy ki fog egyszer egy új füzetet kiadni azt emtudom. A honlapunkon szívesen közreadnánk minden hasznos infót de hát ahoz tenni kellene valakinek valamit.

 

http://www.siofokos.tvn.hu

 

 

Előzmény: g8-s15 (8971)
Joeyline Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9035

Ott a lényeg a hsz-odban: pihenőnapok.

 

Aztán fő kérdés még ugye, hogy lesz e csomagszállító teherautó, 88-ban ugyebár (tudtommal) volt.

Előzmény: asciimo (9034)
asciimo Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9034
Miert, pihenonapokkal tarkitva ugyanez volt a Meszaros fele 88-as bulin is.
Előzmény: Joeyline (9033)
Joeyline Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9033

Gondolom, középsulis lehetsz, mert csak a közoktatási tanév végétől fér bele ekkora szakasz július végéig (a felsőoktatási végétől nem, kivéve ha pár nap alatt lezavarja az összes vizsgáját az ember).

 

A Te korodban felkészültnek érzed Magad az általad megjelölt napi 25 km-es táv teljesítésére ilyen huzamos időn át?

Előzmény: Kynes (8996)
Joeyline Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9032
A http://ttt.tr.hu/okt/forum.php oldalon fent vannak a 2004 májusi tapasztalataim a szakasz bélyegzőivel kapcsolatban.
Előzmény: zsolt.gyarmati (8998)
Joeyline Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9031
Akkoriban kb. a jelenlegi volt a K100 útvonala, vagyis Mogyorósbánya és Péliföldszentkereszt között a rendezők által alkalmilag kijelölt (amúgy turistajelzés nélküli) földút. Ebből lett később a K+.
Előzmény: Levcso (8980)
Joeyline Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9030

Úgy látszik, megint korán küldtem el az előző hsz-t, nem olvastalak előre :)

 

 

"... most meg talán eljutott Szekszárdtól Dóczy Malomig."

 

Olvasod a Ttúrát is? :)

Legalábbis nem rémlik, hogy itt bármit jeleztem volna előre ezügyben. (Ott meg ugye a Téli Mecsek kapcsán került elő.)

 

Nos igen, megvan a fent említett mintegy 70 km, sőt még egy jó 40-es is a Zselicben. Beszámolók záros határidőn belül :)

 

 

"Remélem, hogy az új felfestést új igazolófüzet kiadás is követi."

 

Azt én is nagyon remélem! Véleményem szerint a jelenlegi méltatlan a hazánk negyedik leghosszabb turistaútjához kötődő túramozgalomhoz.

 

 

"A tökéletes az lenne, ha az Észak-Somogy térképet is újból kiadnák, mivel több új turistaút sincs rajta."

 

Az már mindenki álmai netovábbja lenne a témában! :)

Ezért semmiképp se hibáztathatók a somogyi szervezők, csak egy ekvivalencia-példa: nekünk is 8 évet kellett küzdenünk a Dél-Zala második kiadásáért, miközben pl. a Mátrát legalább évente (!) egyszer újra kiadta a Cartographia! :(

 

 

"A túrát nem sokan járják, jó egy éve talán 20 körül volt a teljesítők száma."

 

Ez tényleg nagyon szomorú, ennél mindenképp többet érdemelnének a Dunántúli-dombság csodálatos tájegységei.

Előzmény: padler (8975)
Joeyline Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9029

Nekem eddig tetszik a DDP.

 

Ha visszaolvasol, november közepe tájékán itt a topikon is megtalálod a részletes beszámolómat a teljes útvonal mintegy feléről (Siófok - Kaposvár), amit november elején az őszi szünetben jártam végig, de könnyebben elérheted az írást a www.turabazis.hu -n a http://www.turabazis.hu/leiras/ddp1.html oldalon. Elsősorban azért lett ilyen hosszú és részletes, mert a térképész szakmai szemével próbáltam rávilágítani a turistatérképtől való eltérésekre, és hát ilyenekből bizony sok van, az Észak-Somogy térkép teljesen elavult.

 

A Te bejárásod óta sokat javult az útvonal felfestésének minősége, épp 1-2 hete kaptam az SMTSZ-től felfestési időpontokkal kiegészített kommentet a beszámolóm egy részéhez (Siófok - Zala).

Előzmény: g8-s15 (8971)
Güsziológus Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9028

Békéscsabán vettem egy térképet, ezen rajta vannak a helyek és a bélyegzők száma. Sok esetben egyezik a valósággal:o(

 

Nem hiszem, hogy aktuális, de a semminél több.

Elektronikus formáról nem tudok.

Előzmény: padler (9027)
padler Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9027
Ezt a honlapot nem ismertem, kár, hogy a kastélyos mozgalmakra nem hoz fel lapot.

Lehet, hogy nem fogalmaztam egyértelműen, de nem a megjelent TKM füzetekre, hanem a mozgalomba bekapcsolt helyekre lennék kiváncsi (ezek száma lényegesen nagyobb az előbbinél).
A megjelent és kapható füzetekről van egy lista a TKME lapján is, ami ennél már több füzetet tartalmaz, bár az eleje - gondolom a füzetek elfogyása miatt - hiányos.

Előzmény: Güsziológus (9023)
Joeyline Creative Commons License 2005.01.21 0 0 9026

Igen, ha az útvonalon (vagy közvetlen közelében) nincs szálláslehetőség, akkor ez valóban fennáll, amit írsz.

 

De általában azért ma már vannak szálláslehetőségek (a hosszútávú kék és piros túrákra gondolok). Úgyhogy előrébb lehet szerintem jutni sátor nélkül.

Előzmény: ktaxxyxx (8942)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!