Engedjetek meg egy pár szavas összefoglalót az elmúlt évről.
A weboldalamra a nehézségek ellenére 500-an regisztráltak 1 év alatt. A többség segítség nélkül, de volt olyan aki helyett beregisztráltam és azóta sem tudott bejelentkezni.
A vállalkozásom 66%-ot teljesített a 2014 évhez képest. Ugyan ennyit a 25 éves átlaghoz képest is. Azt mondtam az év elején hogy ha 50% lesz akkor jól vagyok. 16-tal több lett.
Nektek azt mondtam, becsüljétek meg a 2010-es tőrvényt mert annál csak rosszabb lesz. Be jött nektek is nekem is.
A fórum színvonala az elmúlt évekhez képest sokat romlott. Lehetne hibáztatni a régieket a távolmaradás miatt, de minden információ elérhető(regisztráció nélkül is). Az hogy nem használjátok nem nekik okoz nehézséget.
Ha a gyantát vizesen tartod és a beállított pálinkát engeded át rajta könnyen lehet,hogy túl hígítod.Mondjuk ez akkor szokott előfordulni ,ha sok gyanta,kevés pálinka,több kozma olaj szerepel a képletben.
Nekem szigeteletlen fa tüzelésű kazánom van. 10cm-es lépésálló kőzetgyapottal szoktam elszigetelni a sugárzó hőtől,meg persze forgatom a hordót.De ez csak a későn szedett kökénynél van,ami elég tisztességesen kopik így kifőzve:)
írhatsz nyugodtan, mert akkor nem kell 121 ezer hszt átbugásznom :) Amúgy nem szoktunk semmit sem csinálni a cefrével. Rakunk bele egy kis cukrot aztán kevergetjük :)
Magától azt hiszem nem. De amúgy sem hagyjuk magára a cefrét ezzel a problémájával. Mindenképpen hidegtűrő élesztő. De én a naspolyát a nappaliban dédelgettem kiforrásig.
Sziasztok! A télire elrakott almát feldaraboltuk és beleraktuk egy kis hordóba, majd összezúztuk, mert csak elrohadna, így meg talán megmenthető lesz. Az lenne a kérdésem, hogy a pincében kb 8-10 fok van, kazán mellé tettük a cefrét. Meg fog indulni az erjedés ilyen hidegben?
Hosszabb állás után az enyém is ilyet csinál.Regenerálni csak akkor szoktam só oldattal, ha látok rajta elszíneződést.Simán csap vízzel átöblítem. A nyers pálinkát áteresztem rajta,majd most fokolok és a beállításhoz szükséges vizet szintén áteresztem.Ez a víz mennyiség még kevés lesz,mert a gyantát mindég víz alatt hagyom.
Gond szokott az is lenni hogy messze van az üst aljától a gázrőzsa.....
Duplafalu főzőnél 10cm-nél távolabb ne legyen ,bátran fűtheted nem ég oda .
Gondolom nálad az eredetileg szimplafalu +üstház miatt eleve távolabb van ennél....
Viszonyítás képp nálam ~8-10 cm-re van ,nincs szigetelve az üst (egyenlöre) ,nincs üstház.... 60-65 liter cefrét+13liter olajat ,40-50 perc alatt csurgásra kényszerítem ..1 kör ~3,5 óra.
olajhőfok felfűtéskor: ~130-140°C
Lepárláskor : ~115-120°C
Ha üstház ellenére is ilyen lassú a rendszered akkor sztem a szűk keresztmetszet a gázrózsád.
Szigetelés biztosan segítene picit ,de önmagában nem fogja megfelezni a 6-7 órás "körödet".
Kationcserélő gyantán elvolt rakva lezárva, most valami barnás lé jön ki belőle, öntöttem bele sóoldatot, most sima vízzel csorgatom át. Nektek is ilyen barna löttyös?
Meg mondom őszintén én még a réz elejét sem öntöm ki.Azt is az ep,up keverékkel egy edényben gyűjtöm,majd főzöm.Az utóbbi 3-4 évben az ebből lefőzött nyers pálinkát kation cserélőn átengedtem,majd úgy hígítottam.Az azt megelőző években még azt sem tudtam,hogy van ilyen,de sosem tapasztaltam rezes ,fémes ízt.A hivatalos főzdékben,ahol az egész rendszer NAV-záras ,ott sem lehetséges a re,ep,up külön választása.Erről azt hiszem a Mester többet tudna mondani.
A minőségről meg,ahogy Te mondod az egyik legfinomabb vegyes pálinka,amiről a vendégek sosem tudják megmondani a gyümölcs fajtáját.(önts még egy kicsit nem érzem rendesen...)
Akkor elmondom én is, hogy pár éve sikerült több, mint 10-féle gyümölcsből is főznöm. Én még a 80%-an lejövő, egyébként kristálytiszta "rézelejét" sem öntöttem ki, hanem összegyűjtöttem az elő és utópárlattal együtt és év végén kifőztem. Gondoltam jó lehet majd valami likőr alapnak. Hát én sem adtam volna a kukásoknak, mert olyan finom vegyes lett belőle, hogy a "bóti" a fasorba sem lett volna hozzá képest.
Ha már megvan akkor ne bontsátok szét, mert így már egy kicsit más a "gyerek fekvése".
."az olajtér köppenye közt már csak 1 cm van, s lehet a meleg levegő emiatt nem füti rendesen az oldalfalat"
Fűti az ne izgulj, igaz jobb lenne, ha kicsit nagyobb lenne a távolság a két fal között, de azt a jó meleget ott is kéne tartani, valami külső szigeteléssel, hogy ne kifelé menjen, hanem befelé melegítsen. Ha fűtés közben megnézed az üstház külső oldalát, az nagyon forró. Ott így sok meleg elszökik.
Az is gond lehet, hogy ha ez gyári cucc, akkor hátul a fatüzelésnek megfelelően, elég vastag kémény van. Van-e benne zárható pillangó szelep? Mert ott is sok meleg elszökik ám és a gázfűtéshez nem is kell akkora átmérőjű kémény.
Az oldalsó 12,5mm olajtér megfelelő, talán az alján is elég lett volna (ha lapos) 15-20mm, de most már hagyd.
Én először felraknék egy 5-centis szigetelést, abból a puha sárgából, aminek az egyik oldala alufóliával kasírozott. A fóliát tedd kívülre. Avval az 5-centi széles, ezüstszínű "krokodilszáj" ragasztó szalaggal, kívülről
alul-fölül áttekered és már kész is a jó szigetelés.
Egész szezonban gyűjtöttem az előpárlat "határesetes" részét (mintha egy kicsit még érezni lehetne vagy mégsem?) és az utópárlatot. Szezonzáráskor ezt lefinomítottam és egy kifejezetten finom vegyes pálinkám lett. A kukásnak tuti nem adnék belőle, csak a megbecsült vendégeknek.
Az én ici-pici tapasztalatom az hogy az elmúlt szezon utópárlatait összegyüjtve és lefinomítva ,mások által is , ízletes VEGYES pálinkát sikerült előállítanom ( míg a tiszta pálinkáim nem mindeggyike kifogástalan /inkább többé mint kevésbé kifogásolhatók/ )Ja .....és nem vagyok kukás (nem mint ha lebecsülném őket).
Szia, köszi a válaszokat, amugy van üstház földig érő, a probléma csak az hogy ugye ez gyári szlovén főző lett átalakitva,
s a probléma még az lehet hogy az üstház és az olajtér köppenye közt már csak 1 cm van, s lehet a meleg levegő emiatt nem füti rendesen az oldalfalat ,van benne valami, hogy egy nagyobb üstházra lesz szükség. A lemezekkel kapcsolatban a fenekét azt szerintem könnyen ki tudom cseréltetni talán, a szaki haverom kicsit túlméretezte a lemezvastagságokat, gondolom azért hogy ha fával tüzelek ne égjen ki v nemtom.
Az üst és az olajtér fala közt oldalt 12,5 mm van alul meg 25 mm van , ez a 15 liter olaj mennyisége soknak mondható ekkora üsttérfogathoz képest?