Keresés

Részletes keresés

outdownS Creative Commons License 2000.08.09 0 0 244
Kedves Sylvie!

40-50 cm-es ládában 3 db hasonló igényű növénynek van élettere. Ez nem túl dús látvány, amíg kicsik, ezért közéjük besüllyeszthetsz még kettőt cserépben, amit később kiveszel és földdel pótolod a helyét.

Igények: napkedvelő mediterránok a kakukkfű, zsálya, levendula, rozmaring, izsóp, szalmagyopár, origano, borsika (neki is van évelő változata, de elterjedtebb és jobb izű a magról vetett egynyári). Sovány föld, lehet meszes is, táplálás kizárólag komposzttal. Kertben száraz helyen is megélnek pl. szárazon rakott kőfal tetején. Ablakban csakis napos helyen. Télállóak, de ha erkélyen telelnek, a földlabdájuk ne fagyjon át.

A bazsalikom külön legyen, mert meleg- és vízigényes, csak fűtött helyen telel át, ha ő is úgy akarja. A babér nagynövésű, dézsás növénynek való, fagymentes, de hűvös helyen kell teleltetni.

Lestyánt én még csak kertben... Több éves tő 1 négyzetméter helyet foglal, ha virágzik, embernél magasabb. Tehát legfeljebb balkon és dézsa. Gertrud Frank szerint rossz szomszéd, tartsuk külön, mert növekedés- és komposztálódás gátló (a petrezselyem és üröm is).

Elfelejtettem mid van még. Citromfű? Mindent kibír - nap - félárnyék - szárazság és öntözés. Szabadban terjed magról és gyalogosan is. Menta: csak külön edényben, szabadban földbe süllyesztett feneketlen vödörben, mert világgá megy! Árnyéktűrő, szereti a vizet, de ha megtelepedett, nem kényeskedik. Évelők, edényben is áttelelnek, ha nem fagy át a földlabdájuk. Félárnyéktűrő még a metélőhagyma is. Ha tavasszal beszünteted a "legelését", mert már van más friss fű is, nagyon mutatósan virágzik. Virágzás után tőből le kell vágni (mert a virágszárak rágósak), az új hajtásokat újta lehet legelni.

Ui.: a mediterrán ládádba tegyél szalmagyopárt is! Én még nem fűszereztem vele semmit - ötleteket szívesen veszek - de a leggyönyörűbb ezüst színe van. És a szemünket is kell valamin legeltetni!

outdownS Creative Commons License 2000.08.09 0 0 243
Kedves Frint!

Köszönöm a szíves fogadtatást, de szégyen-gyalázat nem tudom növénnyel viszonozni. A babéromat néhány éve cserepesen vettem, azóta nagyon vigyázok rá, télen világos pincében teleltetem - már olyan nagy, hogy nehéz lecipelni. Szaporítani viszont nem sikerült, pedig többször próbálkoztam dugványozással. Most fogom újra próbálni, mert jövő héten szabin leszek és főkertészkedek! Viszont ma délben kint voltam a nagycsarnokban, és ott, a már többször ajánlott helyen (fönt a gazdagsoron) mintha kis babérokat is láttam volna a szemem sarkából. Azért csak a sarkából, mert a teljes figyelmemet egy zöld-fehér-bordó tarka zsálya kötötte le, amit ugye muszály volt megvenni, mert még csak 2 tarka zsályám van otthon. Most minden növény 280 pénz, ezért érdemes a Csemegénél (az éjjel-nappalosnál) is körülnézni. A csomagolásuk alapján egy helyről származnak. A levendulamagokat bűnös módon hagytam szétszóródni! De ha sövénykét szeretnél, szerintem úgyis szebb lenne dugványról, mert akkor egyformák lesznek az egyedek, míg magról egyformátlanok (van ilyen szó? - most már igen). Dugványozáshoz is az a keverék ajánlott, amit a magvetéshez írtam, a tetejükre visszaválthatatlan üditős flakonokból tegyél sapkát. A levendula nem olyan undok, mint a babér.

Sylvie Creative Commons License 2000.08.09 0 0 242
köszi, Frint, most kicsit lemaradtam...
hétvégén kiszedem, ültetek, remélem, megmaradnak a növények.
a bazsalikomos paradicsomsaláta fantasztikus
Előzmény: Frint (241)
Frint Creative Commons License 2000.08.09 0 0 241
Szia Sylvie!
Ez már majdnem live-chat...
Lásd legutolsó hozzászólásom...a tilalmi listát nem tudom fejből, amit felsoroltál abból nekem semmi sem "lóg ki", de Levendula a nagy szakértő ebben. Én is élvezem a nyár friss ízeit...Frint
Előzmény: Sylvie (239)
Frint Creative Commons License 2000.08.09 0 0 240
Szia outdownS !
Üdvözlünk nálunknál...Te tudsz babérlevelet termeszteni??? Tedd közkincsé ezt, engem mindenképpen érdekel.Termelném én is, ha tudnám...
Van feles lev. magod??? Elajándékoztam, nekem meg nem maradt, és az új fűszerkertem szélére tennék egy sort.
Frint kiskertész
Előzmény: outdownS (235)
Sylvie Creative Commons License 2000.08.09 0 0 239
Drága Frint, itt vagyok, nem vesztem el, csak kicsit.
Eddig pátyolgattam a növényeimet, teljesen imádják a szabadságot a kertben, viszont a hét végén nagy valószínűséggel ki fogom őket lakoltatni és erkélyládába ültetem mindet.
Kaptam lestyánt, őt is ládázni fogom.
Ebből adódóan egy gyors kérdés: kb. 40-50 cm. hosszú ládám van, mennyit ültessek bele? Van valami tilalom, hogy melyik növény nem bírja a másikat? (a növényeim: bazsalikom, oregano, rozmaring, babér, tárkony, citromfű, zsálya, borsika és lestyán. remélem, semmi nem maradt ki...)
Egy-két hete főztem spagettiszószt, persze friss paradicsomból és mindenféle friss fűszerrel. Annyira nagyon finom lett!
Előzmény: Frint (236)
Csucsuka Creative Commons License 2000.08.09 0 0 238
Hali!

Nemrég találtam Rátok- még nem olvastam el az egész topicot..
Én is nagy rajongója vagyok a friss fűszereknek és így a fűszernövényeknek is.
Amióta emeletre költöztünk, csak az erkélyen és a konyhaablakban van a "konyhakertem".
Tetük ellen szerintem a legjobb ellenszer az IPA(izopropilalkohol)-víz fele-fele arányban, permetezel vele, három nap múlva megismétled -- jó időre eltünnek (nálunk már két éve illegalitásban vannak - a kezelés óta).
Látom sokan foglalkoztok a különféle kakukkfűvekkel - tudtok valami jó tanácsot?
Addig míg kikell nincs gond, de utána pikk- pakk elhalálozik ???

Előzmény: Frint (236)
outdownS Creative Commons License 2000.08.09 0 0 237
Talaj vetéshez: vetőmagboltokban kapni téglává préselt kókuszrostot. Ezt be kell áztatni vízbe, megduzzad és fellazul. Építőanyagot árusító helyen érdemes venni (kis mennyiségben kunyerálni) olyan sódert, amiben nincsenek kavicsok, csak az apraja. Ez durvább szemcsés, mint a homok. Ebből a kettőből 1-1 arányú keveréket kell készíteni, és ebbe vetni. Előnyei a földekhez képest: laza, a sóder miatt, jól tartja a vizet, a nedves rostok miatt, és viszonylag steril. Ha kelésig folpackkal lezárod a tetejét, alig kell locsolnod. A növénykéket néhány centis korukban átülteted földbe. Nem kell egyesével, egy késsel kis kockákat vágsz ki (földestől) a vetésből, és mindjárt át is emeled az új helyre. Ha már a földben is fejlődött, mehet a kertbe.

Folyt.köv., ha Ti is úgy gondoljátok.

Frint Creative Commons License 2000.08.09 0 0 236
Itt vagyok...azt is lehet mondani, hogy kipihenten... :)
...Átok ül rajtam, mostanában valahogy semmi sem akar sikerülni. A madársaláta még a földben, a vakondok átalakítottak néhány ágyást, eső egy szál se', és mindennek tetejébe agylágyító kánikula. Ha én magocska lennék bolond volnék kibújni...
Örülök Csilla sikerének, örömmel írom, hogy kb.20 dkg lestyánmagom termett idén. Valakit érdekel?
Begyűjtöttem jó adag bazsalikom magot is, jövőre azt sem kell vetnem.
Lehet, hogy télen az irodámban csinálok egy fűszeres ládikát tele minden finomsággal(metélőpetr.,lestyán, kapor, bazsalikom, metélőhagyma, zsázsa).Jó kis csapat így együtt...
Sylvie merre vagy?
Kilgore, a levéltetvek tartós vendégek idén nálam, a növényvédelembe nézzél át, ott akadémiai székfoglalóba kezdünk...hajlok arra, hogy kemény vegyszerekkel kell megfogni őket.
Frint
outdownS Creative Commons License 2000.08.09 0 0 235
Kedves Fűszerészek!

Csak ma találtam Rátok Konyha - Fűszerkeverék útvonalon, egyszuszra végignéztem mindent, (és biztos a felét sem fogtam fel), de vannak többször felvetett kérdések, amikre tudok tanácsot adni. Kb 20 éve művelem kis kertemet, mindig rajongtam a fűszerekért (boszorkánynak kellett volna tanulnom). Mikor véglegesen kiköltöztünk, a faluszéli élet kényelmetlenségeiért kárpótolt, hogy főzés közben csak kiszaladok egy ollóval és nyissz,
mindent frissen.

Kedves Levendula! Kendvenc növényem vagy, bokraid a rózsák között élnek. Ha lusta vagyok a
virágaidat időben levágni szárításhoz, az érett magok kiperegnek, és a következő évben itt-ott levendula-gyerekek nőnek. (Kell a fagyhatás a csírázáshoz - de a magokat hűtőszekrényben bolonddá lehet tenni, ha egy ideig ott tartottad, azt hiszik megvolt a tél.) A nem virágos hajtások hegyét konyhai fűszernek lehet használni. Rozmaring helyett, de együtt is jó. Kedvencem a paradicsomos-gombás spagettimártás. (További belevalók: citromillatú kakukkfű és reszelt citromhéj, oregano, babérlevél - nálunk az is terem.)

KILGORE TROUT Creative Commons License 2000.08.08 0 0 234
Én sajnos nem sokáig örvendezhettem a lestyánjaimnak. Amint kezdet megerősödni megtámadta valami a fiatal hajtásokat. Visszanyírtam tövig, még szebben újra megerősödve kihajtott., de a támadás sem maradt el.

Nem kivánom hogy így legyen, neked is, de azért leírtam szomorú történetemet.

Ui: a jelekkel ellentétben azért minden más növényem OK (kivéve a kakukkfüveket).

üdv KIL

Előzmény: Csilla (233)
Csilla Creative Commons License 2000.08.07 0 0 233
Levendula kedves igy utólag is jó pihenést. Kaptam sms-t hogy megérkezett a könyv, köszi szépen. Sajnos én csak 20. után kapom meg mert nem engedték a sógornőmet szabira igy nem jön haza hamarabb. Már nagyon várom :))))
Frint, gyönyörűen kikeltek a lestyánok :))))
Szép hetet mindenkinek.
KILGORE TROUT Creative Commons License 2000.08.06 0 0 232
Kössz a tippet, megpróbálom.
Előzmény: onobody (231)
onobody Creative Commons License 2000.08.06 0 0 231
Szia Kilgore!

Permetezd le valamivel!
Én mostanában ACTARA-t használok.
Kapható bármelyik mezogazdasági boltban!
Halál rájuk!!!

Üdv Onobody

ui: Kilgore nagy tiszteloje vagyok , birom
a fickot!!!!

Előzmény: KILGORE TROUT (230)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2000.08.05 0 0 230
Segitség!

Kezdik ellepni a tetük a kedvenc kakukkfüveimet. Nincs valami jó ötletetek ezek a disznók ellen? (azon kívül, hogy vágjam ki őket)

Levendula Creative Commons License 2000.08.04 0 0 229
Sziasztok, váltom Frintet. Frint, madársaláta megindult a teraszon, szerintem elvetem a következô adagot! A többi növény is ok most nálam. Na csütörtökön jövök!
Csilla Creative Commons License 2000.08.04 0 0 228
Frint kedves, van egy jó hirem mire haza érsz, képzeld kezdenek kelegetni a kis lestyánok :))) Köszi még egyszer.
onobody Creative Commons License 2000.08.03 0 0 227
Szia Levendula!

Prága ,ez igen , U fleku, finom sörök ,
nem mondom....
Egyébként szép botanikus kert is van Prágában.
Egyszer hoztam onnan egy to kakukkfüvet.
Azóta is megvan , de hogy milyen fajta azt
már elfelejtettem.

Üdv Onobody

Előzmény: Levendula (220)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.02 0 0 226
Kedves bd! Az előbb a majoranna vázlatos fölhasználásánál elmulaszottam megemlíteni, hogy a frissen örőlt majorannát a marhapörköltből és marhagulyásból (főleg ha bográcsban csinálod!) nehogy kifelejtsd, a nagyok úgy mondják, hogy javítja a konzisztenciáját.. Egy kávéskanál untig elég belőle, no de inkább mondjuk így, hogy pár gramm, négyujjaddal amit fölcsippentesz elég. Burgonyalevesbe, gulyáslevesbe hasonlóan jársz el. Burgonyalevesbe az előbb írt tárkony is kiváló, a kettő nem ütt egymást. Próbálkozz!

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: Törölt nick (223)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.02 0 0 225
Kedves Csilla!

Egyáltalán nem banális ez az ötleted, csak bátran tovább! A növénynemesítők is így kezdtek kísérletezni, mi az ami dugványozással tovább szaporítható? Látod Te most tanulsz (velem együtt egymástól) és hát ezeket a kérdéseket mi is feltesszük sajátmagunknak, majd társainknak a topicban. Ezért nem kell óvatosanak v uram bocsá' álszerénynek lenni, mert szerintem nincs olyen, hogy "hozzáértő" vagy "profi", legföljebb olyan aki ezt vagy azt már megtapasztalt.

A tárkonyágat sajnos nem lehet a Te általad elgondolt mószerrel, az ágat vízben gyökereztetni, mert nem fog semmire menni, nem gyökeresedik, hanem elrothad. Tőosztással kell szaporítani, a tősarjakról kell kivágni az ültetendő kedvencet.

Még annyit, hogy tárkonyból is többféle van. De ebbe én nem megyek bele, mert nem értek hozzá. Szóval az a tárkony, ami 1 m-nél nagyobbra nő meg és apró sárga fészkes virágai vannak, a levelei pedig mélyzöldek, hosszú, kigyónyelv alakúak - ez a Francia tárkony (latin nevét nem tudom, de utánanézhetek), ebből készül a tárkonyos ecet, ezt használják ételek készítéséhez, ízesítéséhez: tojásos ételek, levesek és FŐZELÉKEK (mindenbe csippenhetsz!), uborka salátában is nagyon finom a tárkonyecet, vagy egy kis tárkonyág a savanyúságban is igen finom ízt adhat neki. Probálkozhatsz máris -mikor ha nem most nyáron- elsőnek a kovászos uborkával. Van aki fokhagymával is megbolondítja. Ugyanezt akár -most sok van ill. olcsó a piacon- a zöldbabbal is elkövetheted. Szóval zöldbabból is csinálhatsz kísérletképpen v különlegességként olyat, mint a kovászos uborka (sajnos nálunk nem vált be, nem szeretik), de zöldbabfőzelékbe, v zöldbablevesbe máris dobhatod a tárkonyodat! Erdélyben nagy hagyománya van, de a csirkét v bárányt esetleg fácánt is el lehet készíteni vele; tárkonyággal bedörzsölve v mellérakva (ez már külön vita lehet). A franciák persze ahogy a kakukkfüvet úgy a tárkonnyal kapcsolatban is szeretik a kizárolagosságot emlegetni, de ez nem igaz, a régi magyar konyha mindig is használta, az elmúlt 50 évet leszámítva.

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: Csilla (224)
Csilla Creative Commons License 2000.08.02 0 0 224
Egy nagyon banális kérdés: a levágott tárkony ág meg gyökeresedik ha vizbe rakom, vagy erre semmi esély, igy nem szaporitható?
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.02 0 0 223
Kedves bd!

Most legkönnyebben találhatsz az út mellett vadpaszternákot. Nagyjából a kaporra hasonlít, vagy az édesköméyre, ugyanis ernyős virágzata van. Onnan tudod, hogy vadpeszternák és mondjuk nem bolondító beléndek, hogy gyökersetől kihúzod és megszagolod a termést. Ha ráismersz a paszternák jellegzetes édeskés-fűszeres illatára; nyertél. Bableves elképzelhetetlen nélküle, de húslevesbe is nagyon finom, ha az utolsó tíz perce beleteszed, de vigyázzál megédesíti a főztöd, nem biztos, h mindenki szereti.

A majorannát én hurkába, húsgombócba, krumplifőzelékbe, sült húsokra tudom így kapásból elképzelni. Az oregano nevét én másképpen szurokfűnek, vagy vadmajorannának is tudom. Felhasználásáról már szó volt itten, összefoglalva leginkább paradicsomos ételekbe javasolnám.

Vadfűszereknek igen intenzív, a termesztetteknél intenzívebb illata van. Gondolom ezzel semmi újat nem árultam el. Ha látsz valahol érdemes földlabdában hazavinned, így nyilván meg is maradnak, jóval kevesebb vesződtséggel jár ez, mint a termesztés, ahol nem biztos, hogy sikerrel jár az ember. Bár tegyük hozzá, az utóbbi módszerrel elért sikerek esetén igen nagy büszkeség tölti el az embert; lsd. tárgytopic élménybezsámolói.

Előzmény: bd (212)
Csilla Creative Commons License 2000.08.02 0 0 222
Ugye a cim még meg van valahol? Ha nem szólj és ujra elküldöm.
Előzmény: Levendula (220)
Csilla Creative Commons License 2000.08.02 0 0 221
Szia LEV, mail ment a másik cimre is, köszi előre is a könyvet is meg a beigért levendula magokat is (ugye nem felejtetted el :))). Jó utat, nyaralást és pihenést neked. Csilla
Előzmény: Levendula (220)
Levendula Creative Commons License 2000.08.02 0 0 220
Csilla! Jó hogy írtad, mail megváltozott, küld el mégegyszer: levendulaa@freemail.hu

Szia LEV

Szombaton elmegyek szerdáig Prágába, igazoltan távol. Ha találok kakukkfüvet hozok! ( gyüjtôknek)

A könyvet küldöm! Szia!

Csilla Creative Commons License 2000.08.02 0 0 219
Onobody, azt hiszem ha a 300 te halászod el akkor Levendula szegény guttaütést kap és mindketten menekülhetünk :))))Összekotyfol nekünk valamit és akkor nekünk végünk :))))
Jól nyaraltál? Én majd 21-től leszek szabin. Már nagyon várom.
Levendula, küldtem neked magánba mailt. Meg kaptad? Egyébként talán a jövőhéten jön haza megint a sógornőm és a mailben meghagytam a telefonszámot ahol keresheted ha akarsz küldeni valamit, amit előre is köszönök. Bocsi hogy mind nyaggatlak de már nagyon kiváncsivá tettél a könyvvel :)))
Előzmény: onobody (218)
onobody Creative Commons License 2000.08.01 0 0 218
Halihó!

Visszaérkeztem a nyaralásból.
Hiányoztatok , határozottan háló
elvonási tüneteim voltak.
Egyik éjjel is azt álmodtam , hogy
Levendula üldöz egy kakukkfüvel bevetett
mezon , mert közben elértük a 300-at , és azt
ellottem elole egy "mit rakjunk a babzsákba"
cimü hozzászólással. :)))
Brrr.. Izzadva ébredtem ! :)

Üdv Onobody

Csilla Creative Commons License 2000.08.01 0 0 217
Frint, köszi az infókat és kellemes nyaralást, szép időt és jó pihenést kivánok. Csilla
Előzmény: Frint (214)
Levendula Creative Commons License 2000.07.31 0 0 216
Ha még elkaplak csatlakozm, jó pihenést!
Sylvie Creative Commons License 2000.07.31 0 0 215
Kedves Frint,
jó pihenést, jó időt és még nem is tudom, mit kívánok. egyszerűen nagyon kellemes szabadságot,
Sylvie
Előzmény: Frint (214)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!