Keresés

Részletes keresés

bally4h Creative Commons License 2015.05.12 0 0 20955

Szeged az jobb nekem. Meg tudod írni mailban, hol vetted és hogy mennyiért a fokolót.

nicknév a végén "h" nélkül és freemail.

Köszi!

Előzmény: Kisgubac (20954)
Kisgubac Creative Commons License 2015.05.12 0 0 20954

Szegeden én kaptam 0-20-ig mérő cefrefokolót, , mert kb 3 hete Olasznál sem volt fajsúly mérő, kérdezz rá előtte telefonon

Előzmény: bally4h (20948)
bally4h Creative Commons License 2015.05.12 0 0 20953

Köszönöm a választ! Az zavart meg a mustfokolóknál, hogy volt amelyik csak 10 plato-tól mért, az meg ugye nem jó sörnél... Keresek olyat, ami 0-tól mér.

 

Üdv!

Előzmény: acerola (20950)
jimbo98 Creative Commons License 2015.05.12 0 0 20952

A karos záró  nálam is három alkalmat bírt ki, ugyan így a menet hagyta el magát, de mondjuk az állandó magasság állítgatás is felhúzott :) A dupla peremes üvegeket ki szelektáltam én is, csak az EURO-1 es üvegeket tartottuk meg. Van itthon 26 mm fekete és az Emily 26-29 mm es lezáróm is mind kettő jól szuperál.

Előzmény: nothingam (20937)
gyapot vfr800 Creative Commons License 2015.05.11 0 0 20951

Hali!

Valaki ismeri "Ila-t" Komlón?

acerola Creative Commons License 2015.05.11 0 1 20950

Mustfokolót is hadsználhatsz. Az azt mutatja meg, hogy 100g folyadékban hány g cukor van. Ezt hívják brix vagy plato vagy balling skálának. Sörgyáraknál inkább ezt hadsználják. De át tudod váltani a fajlagos sűrűség skálára. 10 plato nagyjából 1.040. Szóval a sűrűség utolsó két számjegyét megkapod ha 4-el szorzod a leolvasott értéket. Ez a konverzió nagyobb sűrűségnél nem pontos. Van erre egy pontos kalkulátor. http://www.brewersfriend.com/brix-converter/

Előzmény: bally4h (20948)
Babar66 Creative Commons License 2015.05.11 0 0 20949

Szia!

 

Nekem van egy kétkaros, piros. Amíg használtam jól működött, de már régóta csak csatos üvegeket használok.

Ha érdekel pár sörért a tiéd lehet.

Üdv!

Előzmény: nothingam (20937)
bally4h Creative Commons License 2015.05.11 0 0 20948

Hali!

Eltört a fokolóm és nem járok mostanában Pesten. A környéken borászati és gazdaboltban is árulnak különböző fokolókat, mustfokoló, alkohol, stb, de a skálák nekem nem ismerősek.

 

Kérdés, melyik borászati fokolóval tudnám követni a sör erjedését?

acerola Creative Commons License 2015.05.11 0 0 20947

A 60C alatti hőmérséklet lépcsők modern jól módosult malátákkal elhagyhatóak. Az alfa és béta amiláz lépcső pedig összevonható egybe. Lehet persze különbség a két eljárással készült sör között. Ezért mondtam, hogy próbáld ki. 50 fok körül a fehérjéket szabdaló enzimek működnek. Ez a habtartósságot és az élesztő számára elérhető fehérjéket befolyásolja. A hosszabb fehérje láncok azt hiszem a habnak kedveznek a rövidebbek pedig az élesztőnek. Sokkal többet nem tudok erről a témáról mert teljes egészében kihagyom ezeket a lépcsőket. Ha túl sokáig tartod valamelyik pihentetőt, akkor akár a csökkenhet is a habod.

Egy objektív tesztet megérne egyszer. Az egyik barátom több lépcsős cefrézést szokott tartani én pedig egylépcsőset. Akkora különbséget még nem fedeztem fel a söreink között. De megint én nyilván elfogult vagyok. Próbáld ki.

Előzmény: Unnamable (20945)
acerola Creative Commons License 2015.05.11 0 2 20946

Ha benne hagyod a csövet és úgy próbálsz csapolni, akkor csak hab fog jönni.

Én ki szoktam venni a csövet. Lehűtöm,összerázom. Kiengedem a maradék CO2-t és kiöntöm a sört a szifonból. Így elég jól használható.

Előzmény: Pecabubus (20943)
Unnamable Creative Commons License 2015.05.11 0 0 20945

Hát akkor próba lesz belőle. :)

Csak fura volt nekem, hogy kb 2 órás lépcsős cefrézés helyett 1 órára csökken a cefrézés ideje fix hőfokon.

Előzmény: acerola (20932)
Gábier Creative Commons License 2015.05.11 0 1 20944

Szia, igen. Sok hab jön ki :) Én N2O-t szoktam elnyeletni sörlében szódásszifon segítségével, de ekkor a kinyomó csövet és a másik csövet is kiveszem belőle. Literes szifonom van, lassan beletöltöm a 4 üvegnyi sörlevet, majd két habpatront nyomok rá. Öt nap alatt a hűtőben szépen elnyeli a N2O-t. És készen is van a nitrogénes stout, mint a nagyoknál :)

Előzmény: Pecabubus (20943)
Pecabubus Creative Commons License 2015.05.11 0 1 20943

Próbált már valaki ilyet: ha szódásszifonba töltenék kierjedt sörlevet és rácsavarnék egy patron CO2-t akkor működne gettó sörcsapként?

csube64 Creative Commons License 2015.05.11 0 0 20942

Ha jól tudom, ezeket a dupla-peremes üvegek egyszer használatosak, ezért vékonyabbak.

Előzmény: nothingam (20940)
beatkomornik Creative Commons License 2015.05.11 0 0 20941

Készítettem egy Pliny the Elder klónt.

Palackozás után szépen letisztult, minden a helyén van benne, de valahogy az üvegből kirobbanó komló illat hiányzik, pedig 140 grammal hidegkomlóztam (eredetit persze soha nem ittam, így nincs viszonyítási alapom). Tudom, hogy a palackerjesztés nem ideális az erős komlóaroma szempontjából, az utóerjedés/oxidáció miatt, de a jövőben mit lehet kezdeni ha igazán mellbevágó komlóaromát szeretnék üveges sör esetén? Gondoltam már arra is, hogy másodlagos erjesztőtartályt kéne használni, ahogy a recept is megkívánja (nem tapad bele az élesztősütibe a szétpotyogott pellet), de az olvasottak alapján erről ugyan úgy megoszlanak a vélemények, mint a többlépcsős hidegkomlózás hatékonyságáról.

Van bárkinek bármi ötlete?

nothingam Creative Commons License 2015.05.09 0 1 20940

És tegnap sikerült eltörnöm is vele egy üveget (a kétkarossal) :)

Előzmény: mind_the_gap (20938)
nothingam Creative Commons License 2015.05.09 0 0 20939

Igen, van az a fajta kétkarosom is. Viszont nagyon sok és mindenféle üvegem van.

Ezért keresek univerzális és jól működő megoldást. Az egy karos (narancsfacsaró szerű) nagyon jól működött amíg működött. Ha erősebb konstrukció lenne biztos nem lenne semmi baj.

Előzmény: mind_the_gap (20938)
mind_the_gap Creative Commons License 2015.05.09 0 1 20938

Szia,

 

Én az ilyen üvegeket leselejteztem, mert a karos kupakoló nem tudta rájuk szorítani a koronazárat..

Amelyik üvegnek a teteje 2 gyűrű, azokat nem tudtam zárni. Amelyiknél egy gyűrű van majd egy ~1.2cm magas szoknya, azokat vitte simán..

Előzmény: nothingam (20937)
nothingam Creative Commons License 2015.05.09 0 0 20937

Sziasztok!

 

Tuti-biztos megoldást keresek koronazárásra, mert az olasznál kapható karos záróval (a fekete) problémáim lettek. Első 2-3 főzés után még rendesen le tudtam zárni az üvegeket, majd a fém fejhez kapcsolódó műanyag menetes részen szétment a menet és már csak finoman használva tudom rányomni a kupakot, viszont akkor nem hajlanak rá rendesen a szélek és pl. múltkor egy táskába szállítva is felszisszent az egyik üveg.

Olyan megoldást keresek, amivel mindenféle üveget le tudok zárni. 

 

acerola Creative Commons License 2015.05.09 0 0 20936

Nézzük mi lehetett a különbség. Írtad a több cukrot. Az én tippem a másfajta élesztő. Próbálj meg változtatni ezeken. Vegyél például egy másfajta élesztőt. A Safale US-05 például megér egy próbát. Ha gyakran csinálsz sört akkor az élesztőt újra is olthatod. Tehát nem kell mindig megvenni.

Előzmény: rvrmftr (20935)
rvrmftr Creative Commons License 2015.05.09 0 0 20935

Szia!
Most olyan két nap után állt meg az erjedés akor egyből átfejtettem. Úgy állt még egy héteig mielőtt palackoztam. Ez a búza jó lett.

De mint írtam próbáltam már sokféleképp. Volt hogy egy hétig hozzá sem nyultam és átfejtés után is kapott még két hetet.

Eddig mind rossz lett kiváve két búzát.

 

Előzmény: acerola (20931)
acerola Creative Commons License 2015.05.08 0 0 20934

Neked a viszkisek tudnának segíteni. Én is próbáltam, de az csak játék volt.

 

Előzmény: galiba_123 (20933)
galiba_123 Creative Commons License 2015.05.08 0 0 20933

Sziasztok!

 

Házilag próbálok malátát előállítani árpából, de minden összeesküszik ellenem. Nincs valakinek talonban egy pontos leírása specifikációkkal, mit és hogyan? Hántolatlan árpából nem tudok 9-10 B fok fölé menni, bárhogy is igyekszem.

acerola Creative Commons License 2015.05.08 0 1 20932

Legtöbbször egy lépcsőben cefrézek. Meg vagyok vele elégedve. Próbáld ki te is ezt is azt is. Azután döntsd el melyik jön be. Egyáltalán látsz-e különbséget. 

Előzmény: Unnamable (20930)
acerola Creative Commons License 2015.05.08 0 0 20931

Mennyi idő után palackozol?

Előzmény: rvrmftr (20929)
Unnamable Creative Commons License 2015.05.08 0 1 20930

Szép napot!

 

Lenne egy-két kérdésem!

Nézegettem Greg Hughes féle könyvet és minden receptnél cefrézési időre egy órát ír egy fix hőmérsékleten.

Én még csak lépcsős eljárással főztem sört.

Szóval a kérdés: ez az egy órás fix hőmérsékletes cefrézés megfelelő, jobb vagy rosszabb mint a lépcsős? 

Illetve tervezek ebből a könyvből egy málnás búzasört főzni. Kinek milyen tapasztalata van a gyümölcsös sörökkel? Vagy nincs semmi bonyolultság?

 

Köszi

rvrmftr Creative Commons License 2015.05.08 0 1 20929

Sziasztok!

Elnézést ha nem idevág ez a kérdés, de nem tudom hol tehetném fel.

Én sűrítményből készítettem sört már több alkalommal. Brewferm és Muntons márkákat próbáltam ki, azokon belül is más-más típusokat, de az eredmény elég érdekes lett. Konkrétan minden fajtának egyforma élesztő íze lett a Brewferm búzát kivéve. Azt kétszer csináltam és nagyon finom, viszont minden egyéb élesztős. Gondoltam biztos elrontok valamit és már kísérletezgettem ezzel-azzal de az eredmény ugyanaz. Egy dolgot tudok elképzelni, hogy a táblázat szerint a búzába nem egy kiló cukrot vagy spraymaltot teszek, hanem kevesebbet. Lehet összefüggés? Akinek van hasonló tapasztalata kérem ossza már meg velem, mert már nem merek próbálkozni.

Előre is köszönöm

 

csube64 Creative Commons License 2015.05.08 0 1 20928

Egy hétig volt szobahőmérsékleten, ahol erjedt, utána tettem be egy fél napra a hűtőbe.

Most az a taktika, hogy pár naponta kibontok egyet, csak hogy figyeljem a folyamatot. :-) Ma esedékes a következő.

Előzmény: Pecabubus (20925)
acerola Creative Commons License 2015.05.07 0 1 20927

Kicsit rázogasd fel az élesztőt az üveg aljáról azzal meg lehet gyorsítani a folyamatot. Egyébként meg minden normálisan megy.

Előzmény: csube64 (20924)
Babar66 Creative Commons License 2015.05.07 0 1 20926

Ne egy hét, egy hónap után kezdjél aggódni.  :)  

 

(hogy már nincs több...)

Előzmény: csube64 (20924)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!